Οι 3 Ιεράρχες.

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 36150
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Οι 3 Ιεράρχες.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 26 Φεβ 2025, 21:27

08/02/2025
Έχουν σχέση οι 3 Ιεράρχες με την ελληνική Παιδεία;
Ανθελληνικός, μισογυνικός, ομοφοβικός, αντισημιτικός, αντιεπιστημονικός ο λόγος τους.

Εικόνα

Μεταφέρω εδώ ένα ακόμη δημοσίευμα πάνω στο κωμικοτραγικό σκάνδαλο που λέγεται γιορτή των Τριών Ιεραρχών ως προστατών της ελληνικής Παιδείας.

“Τρεις Ιεράρχες: Κατά πόσο ήταν τελικά «προστάτες» της …ελληνικής παιδείας;”
(https://www.news247.gr/paideia/treis-ie ... -paideias/). Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον αυτή η ήδη ζωηρή δημόσια συζήτηση για την (α)καταλληλότητα των Τριών Ιεραρχών ως προστατών της ελληνικής παιδείας, να ξεκινήσει να περιλαμβάνει και δημιουργικές αντιπροτάσεις.

Στα 1837, το άνοιγμα του Οθώνειου Πανεπιστημίου (νυν Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), αποτέλεσε μία πρώτη προσπάθεια του νεοσύστατου κράτους να οικοδομήσει την Παιδεία του σε στέρεα θεμέλια, πάνω στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών που είχαν θέσει κατά τις προηγούμενες δεκαετίες οι εκπρόσωποι του νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως έναν χρόνο αργότερα, κατά την πρώτη επέτειο της ίδρυσής του, ο τότε Eπίσκοπος Αθηνών [σημ.Λ.: ο Μητροπολίτης Αθηνών Νεόφυτος (Μεταξάς), ο από Ταλαντίου και Θερμοπυλών] αρνήθηκε την πρόσκληση που του απηύθηνε η διοίκηση του ιδρύματος, υποστηρίζοντας πως αδυνατεί να παρευρεθεί “εντός καταστήματος όπου διδάσκεται η αθεΐα και η ασέβεια, όπου εξυβρίζονται τα θεία”. Οι δηλώσεις αυτές σφράγισαν τον επίλογο μιας πολυετούς προεπαναστατικής διαμάχης μεταξύ της ανώτατης ιεραρχίας της Εκκλησίας και προοδευτικών διαφωτιστικών κύκλων, αναφορικά με το περιεχόμενο, την επιστημονικότητα (ή μη επιστημονικότητα) και τις γνωσιολογικές κατευθύνσεις της Παιδείας που όφειλαν να λαμβάνουν οι Eλληνοπαίδες, τόσο για την ίδια τη μόρφωσή τους, όσο και για τη γενικότερη πρόοδο του έθνους-κράτους.

Πέντε, περίπου, χρόνια αργότερα και εν μέσω αφόρητων πιέσεων για έναν ενεργότερο δημόσιο ρόλο της σχετικά νεοσύστατης και αυτοκέφαλης (από το 1833) Εκκλησίας της Ελλάδος, που έως τα μέσα του αιώνα θεωρούνταν σχισματική από το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, θεσμοθετείται η ετήσια τέλεση μνημοσύνου για τους ευεργέτες του πανεπιστημίου. Η ημερομηνία που επιλέγεται είναι η 30η Ιανουαρίου, που σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των τριών ιεραρχών. Έκτοτε οι προαναφερθέντες χριστιανοί ιεράρχες αποκαλούνται “προστάτες της ελληνικήςπαιδείας”, χαρακτηρισμός που τους συνοδεύει έως σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια και με καθυστέρηση αρκετών δεκαετιών η αλήθεια, έχει ανοίξει ένας διάλογος στην εγχώρια δημόσια σφαίρα αναφορικά με το κατά πόσο οι Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος Θεολόγος και Ιωάννης Χρυσόστομος δύναται να φέρουν σήμερα, για το επίσημο ελληνικό κράτος, τον χαρακτηρισμό των προστατών της Παιδείας μας. Διευκρινίζω πως αφήνω εντελώς εκτός την όποια σημασία μπορεί να έχει ο θεολογικός τους λόγος για τον οργανισμό της Εκκλησίας. Οι προβληματισμοί αυτοί αφορούν μια σειρά από καταγεγραμμένες θέσεις τους, σύμφωνα με τις οποίες στρέφονται κατά του ελληνισμού (με την ιστορική, πολιτισμική και παιδευτική έννοια του όρου), ενάντια στους ομοφυλόφιλους, εκφράζουν μισογυνικές απόψεις και αντισημιτική ρητορική, αναπτύσσοντας παράλληλα ποικίλες απόψεις που για τη σύγχρονη εκπαιδευτική κοινότητα δύναται να χαρακτηριστούν με μεγάλη επιείκια πλήρως αντιπαιδαγωγικές. Φυσικά πέρα από το πρακτικό του πράγματος (χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα με τον καθηγητή σε σχολείο του Λαυρίου που μοίραζε ομοφοβικά φυλλάδια χρησιμοποιώντας ρήσεις του Ιωάννη Χρυσοστόμου), τίθεται και το σημειολογικό: Κάθε κράτος επιλέγει τους προστάτες της Παιδείας που το εμπνέουν και σε τελική ανάλυση το καθορίζουν. Άρα και του αξίζουν.

Εικόνα

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω καθώς επίσης και πολλά ακόμα σχετικά στοιχεία που δεν είναι δυνατόν να παρατεθούν και αναλυθούν εδώ, οι πολύ πρόσφατες δηλώσεις του Πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεράσιμου Σιάσιου, περί ενσωμάτωσης του ελληνισμού στην ορθόδοξη πίστη μέσω των λόγων των ιεραρχών, της διδασκαλίας τους που εξακολουθεί να μας καθοδηγεί με το φωτεινό τους παράδειγμα (https://hub.uoa.gr/e-k-p-a-episimos-eor ... -paideias/) σε θέματα ουσίας της παιδείας, καθώς επίσης και περί ελληνοχριστιανικού ιδεώδους που αποπνέει το έργο τους και εμπνέει τον σύγχρονο πολιτισμό, κρίνονται δίχως αμφιβολία εντελώς ασύμβατες με την επιστημονική σκέψη και το ακαδημαϊκό αποτύπωμα του 21ου αιώνα, πέρα, φυσικά, από τις ιστορικές ανακρίβειες που τις διακρίνει. Επιπρόσθετα είναι και αναχρονιστικές, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την ταραγμένη περίοδο του Μεσοπολέμου, όταν η Εκκλησία κλήθηκε από το κράτος να αναλάβει έναν ενεργότερο ρόλο στα δημόσια πράγματα, σπέρνοντας έναν οξύ και διχαστικό λόγο στην ελληνική κοινωνία με όχημα το ελληνοχριστιανικό ιδεολόγημα, που ως γνωστόν αποτέλεσε κατασκεύασμα των τελών του 19ου αιώνα.

Ως εκ τούτου, απολύτως ορθά και δικαιολογημένα, οι τοποθετήσεις αυτές δέχτηκαν την κριτική του καθηγητή και προέδρου του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Δημήτρη Χριστόπουλου. Η στάση του κ. Χριστόπουλου διαφυλάττει την αξιοπρέπεια μιας ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας που φρονώ πως οφείλει να προασπίσει άμεσα και με πολύ δυναμικότερο σθένος τα κεκτημένα του Διαφωτισμού στη χώρα μας, τα οποία κατά τα τελευταία χρόνια βρίσκονται απέναντι από απειλητικούς σκοταδιστικούς λόγους και αντιλήψεις που φτάνουν, πλέον, μέχρι και το ανώτατο πολιτειακό επίπεδο.

Θα είχε μάλιστα μεγάλο ενδιαφέρον αυτή η ήδη ζωηρή δημόσια συζήτηση για την (α)καταλληλότητα των Τριών Ιεραρχών ως προστατών της ελληνικής παιδείας, να ξεκινήσει να περιλαμβάνει και δημιουργικές… αντιπροτάσεις, όπως για παράδειγμα, και εντελώς ενδεικτικά, τον Όμηρο, τη νεοπλατωνική φιλόσοφο Υπατία ή τον Αδαμάντιο Κοραή.

Διαβάστε: Οι τρεις Iεράρχες – Προστάτες ή στρεβλωτές της ελληνικής παιδείας (https://www.iwrite.gr/bookstore/vivlio- ... is-iwrite/);

Ο Μηνάς Παπαγεωργίου είναι δημοσιογράφος και διευθυντής της Σειράς Βιβλίων Lux Orbis.
https://roides.wordpress.com/2025/02/08/8-2-25/


Εικόνα


Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 10205
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Οι 3 Ιεράρχες.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 26 Φεβ 2025, 23:09

The Rebel έγραψε:
26 Φεβ 2025, 21:27
Εικόνα
Τατσόπουλος ;
Ποιος ξέρει τι μπούρδες θα γράφονται εκεί μέσα. :smt005:
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

pylothess
Δημοσιεύσεις: 8504
Εγγραφή: 19 Απρ 2018, 22:39
Phorum.gr user: pylothess

Re: Οι 3 Ιεράρχες.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pylothess » 26 Φεβ 2025, 23:14

Cavaliere έγραψε:
10 Ιαν 2019, 17:33
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... sostom.jpg
Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... esarea.jpg
Βασίλειος ο Μέγας.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... -Chora.jpg
Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος.

Ποιά από τις 3 προσωπικότητες σας γοητεύει περισσότερο, ή θαυμάζετε περισσότερο, και γιατί; Για την ακρίβεια, ποιό ιδιαίτερο χαρακτηριστικό κάποιου απ΄αυτούς, σας γοητεύει ιδιαίτερα;
Και οι τρεις προσέφεραν.

pylothess
Δημοσιεύσεις: 8504
Εγγραφή: 19 Απρ 2018, 22:39
Phorum.gr user: pylothess

Re: Οι 3 Ιεράρχες.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pylothess » 26 Φεβ 2025, 23:15

ΑΚΥΡΟ

Να μην ληφθεί υπόψη.

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 10205
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Οι 3 Ιεράρχες.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 26 Φεβ 2025, 23:23

Ο Μέγας Βασίλειος είχε ωραίο χιούμορ. Ένα τσιράκι του αρειανιστή αυτοκράτορα Ουάλη λεγόταν Δημοσθένης , σαν το καλύτερο ρήτορα της αρχαιότητας δηλαδή , αλλά σολοίκιζε. Και ο Μέγας Βασίλειος είπε : Ορίστε μας, είδαμε και Δημοσθένη αγράμαμτο .

Παρῆν δέ τις ∆ημοσθένης καλούμενος τῶν βασιλικῶν προμηθούμενος ὄψων, ὃς τῷ διδασκάλῳ τῆς οἰκουμένης ἐπιμεμψάμενος ἐβαρβάρισεν. ὁ δὲ θεῖος Βασίλειος μειδιάσας· "ἐθεασάμεθα", ἔφη, "καὶ ∆ημοσθένην ἀγράμματον". ἐπειδὴ δὲ ἐκεῖνος πλέον δυσχεράνας ἠπείλησε· "σόν ἐστιν", ἔφη ὁ μέγας Βασίλειος, "τῆς τῶν ζωμῶν καρυκείας φροντί ζειν· δογμάτων γὰρ θείων ἐπαΐειν οὐ δύνασαι, βεβυσμένας ἔχων τὰς ἀκοάς". ταῦτα μὲν δὴ πρὸς τοῦτον ἔφη.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Annibas
Δημοσιεύσεις: 2007
Εγγραφή: 06 Φεβ 2022, 18:36

Re: Οι 3 Ιεράρχες.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Annibas » 26 Φεβ 2025, 23:26

Από την Καππαδικία, είχε εξελληνιστεί από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 10205
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Οι 3 Ιεράρχες.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 26 Φεβ 2025, 23:30

Annibas έγραψε:
26 Φεβ 2025, 23:26
Από την Καππαδικία, είχε εξελληνιστεί από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Και τι λένε ; Ο "ελληνοχριστιανισμός" είναι νεότερο κατασκεύασμα. Και τότε τι λέει εδώ ο Γρηγόριος ο Θεολόγος επαινόντας έναν δικό του σε σχέση με έναν Αρμένιο ;

Οὐ βάρβαρον τὸ ἐπίταγμα τῆς ἀμιμήτου σου καλοκἀγαθίας, ἀλλ' ἑλληνικόν, μᾶλλον δὲ χριστιανικόν. Ὁ δὲ Ἀρμένιος, ἐφ' ᾧ πάνυ φιλοτιμῇ, βάρβαρος ἄντικρυς καὶ πόρρωθεν τῆς ἡμετέρας φιλοτιμίας.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 10205
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Οι 3 Ιεράρχες.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 26 Φεβ 2025, 23:36

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος διακρίνει τους χριστιανούς που τιμούν τον σταυρό , σύμβολο του Κυρίου , σε Έλληνες και βαρβάρους :

Τοῦτο τὸ τίμιον καὶ σεβάσμιον ξύλον ὑπὸ πάντων τιμώμενον προσκυνεῖται· Ἕλληνές τε καὶ βάρβαροι, Μακεδόνες καὶ Θετταλοὶ, Παίονες, καὶ Ἰλλυριοὶ, Ἀθηναῖοι καὶ Ἀργεῖοι καὶ Λάκωνες, Πάρθοι καὶ Μῆδοι καὶ Ἐλαμῖται, καὶ οἱ κατοικοῦντες τὴν Μεσοποταμίαν, Ἰουδαίαν τε καὶ Καππαδοκίαν, Πόντον καὶ Ἀσίαν, Αἴγυπτον καὶ τὰ μέρη τῆς Λιβύης τῆς κατὰ Κυρήνην, Κρῆτες καὶ Ἄραβες, Ἰνδοὶ καὶ Αἰθίοπες, καὶ Ὁμηρῖται, καὶ πάντες οἱ λοιποὶ τῶν ἐθνῶν, ὅσους ὁ ἥλιος ἐφορᾷ, τὴν ἑαυτῶν καταλιπόντες ἀπάτην, τῷ σταυρῷ σημειούμενοι προσκυνοῦσι, φεύγοντες τὰς πολυπλόκους σειρὰς τοῦ διαβόλου.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa
Δημοσιεύσεις: 20721
Εγγραφή: 27 Αύγ 2021, 20:52

Re: Οι 3 Ιεράρχες.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 27 Φεβ 2025, 01:57

Ζαποτέκος έγραψε:
26 Φεβ 2025, 23:30
Annibas έγραψε:
26 Φεβ 2025, 23:26
Από την Καππαδικία, είχε εξελληνιστεί από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Και τι λένε ; Ο "ελληνοχριστιανισμός" είναι νεότερο κατασκεύασμα. Και τότε τι λέει εδώ ο Γρηγόριος ο Θεολόγος επαινόντας έναν δικό του σε σχέση με έναν Αρμένιο ;

Οὐ βάρβαρον τὸ ἐπίταγμα τῆς ἀμιμήτου σου καλοκἀγαθίας, ἀλλ' ἑλληνικόν, μᾶλλον δὲ χριστιανικόν. Ὁ δὲ Ἀρμένιος, ἐφ' ᾧ πάνυ φιλοτιμῇ, βάρβαρος ἄντικρυς καὶ πόρρωθεν τῆς ἡμετέρας φιλοτιμίας.
για ελληνοφονικόν ιουδαιομεσσιανικόν λέγει...

ελληνοφονικοί ιουδαιομεσσιανοί ήσαντε ...
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

Άβαταρ μέλους
Annibas
Δημοσιεύσεις: 2007
Εγγραφή: 06 Φεβ 2022, 18:36

Re: Οι 3 Ιεράρχες.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Annibas » 27 Φεβ 2025, 20:53

Ζαποτέκος έγραψε:
26 Φεβ 2025, 23:30
Annibas έγραψε:
26 Φεβ 2025, 23:26
Από την Καππαδικία, είχε εξελληνιστεί από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Και τι λένε ; Ο "ελληνοχριστιανισμός" είναι νεότερο κατασκεύασμα. Και τότε τι λέει εδώ ο Γρηγόριος ο Θεολόγος επαινόντας έναν δικό του σε σχέση με έναν Αρμένιο ;

Οὐ βάρβαρον τὸ ἐπίταγμα τῆς ἀμιμήτου σου καλοκἀγαθίας, ἀλλ' ἑλληνικόν, μᾶλλον δὲ χριστιανικόν. Ὁ δὲ Ἀρμένιος, ἐφ' ᾧ πάνυ φιλοτιμῇ, βάρβαρος ἄντικρυς καὶ πόρρωθεν τῆς ἡμετέρας φιλοτιμίας.
Η δυναστεία του Μιθρδάτη μιλούσε την Ελληνική γλώσσα αλλά είχε Περσική καταγωγή, το ίδιο και στην Καππαδοκία, είχαν αναμειχθεί.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών