Η «Μαντίλα» εκτός Ισλάμ

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6353
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Η «Μαντίλα» εκτός Ισλάμ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 04 Οκτ 2022, 18:53

Όπως είναι γνωστό, αλλά ίσως όχι στην πλήρη του έκταση, ένα ύφασμα καλύμματος της κεφαλής -αυτό που αποκαλούμε γενικά «μαντίλα» όταν αναφερόμαστε στις γυναίκες του Ισλάμ- παρατηρείται σε πολλές ακόμα θρησκευτικές κοινότητες ανά τον κόσμο. Στο νήμα ερευνώνται οι περιπτώσεις χρήσης καλυμμάτων κεφαλής σε άλλες θρησκείες (με λίγες εξαιρέσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον).

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι καλύμματα κεφαλής σε διάφορες περιστάσεις χρησιμοποιήθηκαν στον αρχαίο προ-ισλαμικό και προ-χριστιανικό κόσμο στους πολιτισμούς της Μεσογείου και της Μεσοποταμίας. Αγαλματίδια ιερειών με καλυμμένο κεφάλι του 2500-2400 π.Χ. από τη Μεσοποταμία είναι οι αρχαιότερες μαρτυρίες που έχουμε.
Εικόνα
https://www.chegg.com/flashcards/2-earl ... 8d19e/deck
Στην Ασσυρία υπήρχαν νόμοι που καθόριζαν πότε έπρεπε να φοράνε πέπλο οι γυναίκες ανάλογα με την κοινωνική θέση και το επάγγελμα. Οι σκλάβες και οι πόρνες απαγορευόταν να φοράνε λόγου χάριν. Στην αρχαία Ρώμη οι ιέρειες της παρθένου θεότητας Βέστα φορούσαν κάλυμμα κεφαλής. Καλύμματα κεφαλής φορούσαν γενικότερα οι γυναίκες υψηλού κοινωνικού στάτους στην αρχαία Ελλάδα, στην αρχαία Ρώμη και τη Μεσοποταμία. Στις προ-ισλαμικές μεσογειακές κοινωνίες οι ελεύθερες παντρεμένες γυναίκες συνήθιζαν να καλύπτουν το κεφάλι τους με κάποιο ύφασμα σε αντίθεση με τις ανύπαντρες και τις δούλες.

Εικόνα
(Γυναίκες με καλυμμένα μαλλιά από το ναό του φοινικικού θεού Βάαλ στη Συρία, 1ος αιώνας μ.Χ.)
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6353
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Η «Μαντίλα» εκτός Ισλάμ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 04 Οκτ 2022, 18:53

Πάμε όμως τώρα στις γνωστές θρησκείες που επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Ας ξεκινήσουμε με τον χριστιανισμό. Το κάλυμμα της κεφαλής είναι κομμάτι της χριστιανικής πνευματικότητας. Το παρατηρούμε στις καλόγριες και σε απεικονίσεις της ίδιας της Παναγίας παρότι για την δεύτερη δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές στις Γραφές για το τι ακριβώς φόραγε.

Πολλές πιστές χριστιανές στον ανατολικό σλαβικό κόσμο και ειδικά στη ρωσική ορθοδοξία τηρούν την συγκεκριμένη παράδοση και εμφανίζονται στις εκκλησίες με κάποιο ύφασμα για την κάλυψη του κεφαλιού τους. Συχνά ένα τμήμα των μαλλιών παραμένει ακάλυπτο.
ΕικόναΕικόνα

ΕικόναΕικόνα

Στις κοινότητες των Κοπτών της Αιγύπτου, οι ορθόδοξες χριστιανές των υψηλών τάξεων μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα φορούσαν ένα μακρύ ένδυμα που κάλυπτε την κεφαλή και μεγάλο μέρος του προσώπου που ονομαζόταν harabah. Το φορούσαν όταν βρίσκονταν σε εξωτερικούς χώρους και υπό την παρουσία ανδρών.
Εικόνα

Τα καλύμματα κεφαλής διαφόρων τύπων είναι ευρέως διαδεδομένα στις γυναίκες των Ομολογιών του Αναβαπτισμού (Άμις, Μεννονίτες, Χουτερίτες κλπ) όταν βγαίνουν από το σπίτι και σε πολλά ακόμα παρακλάδια του Πεντηκοστιανών εντός των εκκλησιών τους.
ΕικόναΕικόνα

Πώς προκύπτει όμως η πρακτική κάλυψης της γυναικείας κεφαλής στον χριστιανικό κόσμο; Η απάντηση βρίσκεται στην Αγία Γραφή και στα γραπτά πατέρων και θεολόγων του παρελθόντος. Το πιο κλασικό χωρίο που υποχρεώνει τις χριστιανές να καλύπτουν το κεφάλι τους στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας είναι η Επιστολή προς Κορινθίους (11:2-16). Στο απόσπασμα λέγεται εν συντομία από τον Παύλο ότι οι άνδρες δεν πρέπει να προσεύχονται και να προφητεύουν με το κεφάλι σκεπασμένο διότι ο άνδρας αποτελεί εικόνα και δόξα του Θεού. Αντίθετα οι γυναίκες δεν πρέπει να κάνουν το ίδιο ξεσκέπαστες διότι η γυναίκα φτιάχτηκε από τον άνδρα και αποτελεί δόξα του άνδρα. Η γυναίκα πρέπει επίσης να έχει καλυμμένο το κεφάλι λόγω της παρουσίας αγγέλων.

Μετέπειτα χριστιανοί συγγραφείς και πατέρες όπως ο Κλήμης Αλεξανδρεύς, ο Τερτυλλιανός και ο Θωμάς Ακινάτης υποστήριξαν αυτή την ρήση, δίνοντας διάφορες ερμηνείες, από την επιθυμία να αποφευχθεί η λαγνεία των αγγέλων που βρίσκονται στην εκκλησία την ώρα της λειτουργίας και μέχρι τη σεμνότητα μπροστά στους ιερείς. Περαιτέρω επεξηγήσεις και νουθεσίες για την κάλυψη της γυναικείας κεφαλής δίνει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Στην 26η ομιλία του, αναλύοντας το χωρίο καταλήγει στο συμπέρασμα: «Η γυναίκα αν τρέφει κόμη αυτή είναι δόξα της «διότι τα μακριά μαλλιά της εδόθησαν δια κάλυμμα». Και αν της δόθηκαν για κάλυμμα τότε για ποιο λόγο πρέπει να προσθέτει και άλλο κάλυμμα; Ώστε όχι μόνο από τη φύση αλλά και από την δική της προαίρεση να ομολογεί την υποταγή» (PG 61. 211-216).

Στο κανονικό δίκαιο της Εκκλησίας έχουμε αναφορές στον καλλωπισμό της κεφαλής και την κόμη ανδρών και γυναικών γενικώς σε δυο κυρίως κανόνες: στον 96ο της Πενθέκτης Οικουμενικής και τον 17ο της Συνόδου της Γάγγρας. Έτσι, ο 96 της Πενθέκτης (691) αναφέρει την κουρά των μαλλιών της κεφαλής των ανδρών μέχρι και του πλήρους ξυρίσματος. Ο ιζ΄ της Γάγγρας (340) αναφέρεται στην κουρά των γυναικών και επιβάλλει για την πράξη αυτή αναθεματισμό. Το σχόλιο του αγ. Νικοδήμου στον κανόνα αυτό είναι: «Η γυνή χρεωστεί να έχη εις την κεφαλήν της εξουσίαν, ήτοι σημείον της εξουσίας του ανδρός, και της προς τον άνδρα υποταγής, το οποίον είναι και το φυσικόν σκέπασμα των μαλλίων, και το εξωτερικόν σκέπασμα την μανδήλαν». Μόνο για αληθινή άσκηση κουρεύει η γυναίκα τα μαλλιά της (όπως οι μοναχές), οπότε τότε καλύπτει την κεφαλήν της με μανδήλα.
https://fdathanasiou.wordpress.com/2017 ... %83%CE%B7/

Επιπλέον, μερικά εδάφια της Παλαιάς Διαθήκης παρουσιάζουν τις γυναίκες με σκεπασμένο κεφάλι στον κοινωνικό βίο.

καὶ εἶπε τῷ παιδί· τίς ἐστιν ὁ ἄνθρωπος ἐκεῖνος ὁ πορευόμενος ἐν τῷ πεδίῳ εἰς συνάντησιν ἡμῖν; εἶπε δὲ ὁ παῖς· οὗτός ἐστιν ὁ κύριός μου. ἡ δὲ λαβοῦσα τὸ θέριστρον περιεβάλετο. (Γένεσις, 24.65)

καὶ στήσει ὁ ἱερεὺς τὴν γυναῖκα ἔναντι Κυρίου καὶ ἀποκαλύψει τὴν κεφαλὴν τῆς γυναικὸς καὶ δώσει ἐπὶ τὰς χεῖρας αὐτῆς τὴν θυσίαν τοῦ μνημοσύνου, τὴν θυσίαν τῆς ζηλοτυπίας, ἐν δὲ τῇ χειρὶ τοῦ ἱερέως ἔσται τὸ ὕδωρ τοῦ ἐλεγμοῦ τοῦ ἐπικαταρωμένου τούτου.(Αριθμοί, 5.18)

Ἰδοὺ εἶ καλή, ἡ πλησίον μου, ἰδοὺ εἶ καλή. ὀφθαλμοί σου περιστεραὶ ἐκτὸς τῆς σιωπήσεώς σου. τρίχωμά σου ὡς ἀγέλαι τῶν αἰγῶν,αἳ ἀπεκαλύφθησαν ἀπὸ τοῦ Γαλαάδ.(Άσμα Ασμάτων, 4.1)

εὕροσάν με οἱ φύλακες οἱ κυκλοῦντες ἐν τῇ πόλει, ἐπάταξάν με, ἐτραυμάτισάν με· ἦραν τὸ θέριστρόν μου ἀπ᾿ ἐμοῦ φύλακες τῶν τειχέων.(Άσμα Ασμάτων, 5.7)

λάβε μύλον, ἄλεσον ἄλευρον, ἀποκάλυψαι τὸ κατακάλυμμά σου, ἀνακάλυψαι τὰς πολιάς, ἀνάσυρε τὰς κνήμας, διάβηθι ποταμούς·(Ησαΐας, 47.2)

οἱ δὲ παράνομοι ἐκέλευσαν ἀποκαλυφθῆναι αὐτήν, ἦν γὰρ κατακεκαλυμμένη, ὅπως ἐμπλησθῶσι τοῦ κάλλους αὐτῆς·(Σωσάννα, Α.32)

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι και στη χριστιανική παράδοση υπάρχει άφθονη τεκμηρίωση για το φόρεμα «μαντίλας» από τον γυναικείο πληθυσμό σε ορισμένες τουλάχιστον περιστάσεις.

Περισσότερα εδώ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_head_covering
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6353
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Η «Μαντίλα» εκτός Ισλάμ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 04 Οκτ 2022, 18:57

Στην Ινδία είναι δημοφιλές ένα είδος καλύμματος του κεφαλιού σαν σάλι, με την ονομασία Dupatta. Το φορούν οι γυναίκες στον Ινδουισμό και στον Σιχισμό. Καλύπτει το πάνω μέρος του κεφαλιού και τους ώμους. Το φόρεμά του είναι υποχρεωτικό κατά την είσοδο στους ναούς των δύο θρησκειών. Το όνομα του ενδύματος σημαίνει «διπλό ύφασμα». Η πρακτική καλύμματος της κεφαλής και των ώμων τεκμηριώνεται ήδη από την εποχή του πολιτισμού του Ινδού στην περιοχή. Η ιερή γλώσσα των Ινδών, η σανσκριτική, περιέχει πληθώρα λέξεων που σχετίζονται με το κάλυμμα της κεφαλής των γυναικών της αρχαίας Ινδίας.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dupatta
ΕικόναΕικόνα
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
Green Dragon
Δημοσιεύσεις: 19766
Εγγραφή: 17 Απρ 2020, 12:02
Phorum.gr user: Green Dragon

Re: Η «Μαντίλα» εκτός Ισλάμ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 04 Οκτ 2022, 18:59

Σήμερα όμως αυτά είναι ξεπερασμένα και κανείς δεν υποχρεώνει γυναίκες στις χριστιανικές χώρες να φοράνε μαντήλα. Οι μεσαιωνικές ασθένειες του χριστιανισμού ανήκουν στο παρελθόν.

Πάντως τα λαογραφικά στοιχεία που ανεβάζεις έχουν ενδιαφέρον.

sharp
Δημοσιεύσεις: 21216
Εγγραφή: 01 Μάιος 2018, 21:47

Re: Η «Μαντίλα» εκτός Ισλάμ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 04 Οκτ 2022, 19:02

Γιατί δεν βάζεις την Γκρέης Κέλλυ; Δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση υπέρ της μαντήλας.

Πρέπει όμως να εξηγήσουμε σε όσους διαβάζουν ότι οι γυναίκες στο Ισλάμ δεν την φορούν επειδή τις κάνει σέξυ, όπως έκανε η παραπάνω σταρ.

Αντιθέτως την φοράνε επειδή οι άντρες στο Ισλάμ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ οι γυναίκες τους να φανερώνουν τα θέλγητρα τους σε άλλους άντρες και μέχρι να παντρευτούν σε κανέναν. Πολύ προοδευτική κοινωνία δεν την λες.

Εικόνα
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος sharp την 04 Οκτ 2022, 19:04, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6353
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Η «Μαντίλα» εκτός Ισλάμ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 04 Οκτ 2022, 19:03

Διαδεδομένο είναι το κάλυμμα της κεφαλής και στον Ιουδαϊσμό. Σύμφωνα με τον εβραϊκό θρησκευτικό νόμο οι παντρεμένες γυναίκες πρέπει να καλύπτουν τα μαλλιά τους.

(Εβραίες από την Υεμένη - 1949)
Εικόνα

Την εποχή του Ιησού, ο εβραϊκός νόμος όριζε ότι τα ακάλυπτα μαλλιά των παντρεμένων γυναικών είναι ένδειξη απιστίας. Το πόσο σημαντικά είναι τα μαλλιά της γυναίκας στην ομορφιά της φαίνεται και από ένα εδάφιο της Παλαιάς Διαθήκης όπου κατά την εξύμνηση της ομορφιάς της νύφης τα μαλλιά της παραλληλίζονται με αγέλη αιγών.

Ἰδοὺ εἶ καλή, ἡ πλησίον μου, ἰδοὺ εἶ καλή. ὀφθαλμοί σου περιστεραὶ ἐκτὸς τῆς σιωπήσεώς σου. τρίχωμά σου ὡς ἀγέλαι τῶν αἰγῶν, αἳ ἀπεκαλύφθησαν ἀπὸ τοῦ Γαλαάδ. (΄Άσμα Ασμάτων, 4.1)

Ας δούμε από το παρακάτω link τα βασικά points για το πώς έχει εξελιχθεί μεταξύ των Εβραίων γυναικών το κάλυμμα των μαλλιών.
https://www.dw.com/el/%CE%B7-%CE%BC%CE% ... g-38262598

- Μέχρι τον δέκατο έβδομο αιώνα οι Εβραίες σκέπαζαν τα μαλλιά τους με ένα μαντίλι. Όταν οι περούκες έγιναν της μόδας, αντικατέστησαν το παραδοσιακό κάλυμμα των μαλλιών.

Εικόνα
- Η λέξη «τίχελ» σημαίνει στα γίντις μαντίλι για πιστές Εβραίες. Αυτή η φωτογραφία της Λέορα Λάορ είναι από την υπερορθόδοξη γειτονιά της Ιερουσαλήμ Μέα Σεαρίμ. Σύμφωνα με τους θρησκευτικούς κανόνες, τα μαλλιά της γυναίκας μπορεί να τα βλέπει μετά τον γάμο μόνο ο σύζυγος. Ο τρόπος που καλύπτονται ποικίλει: με απλό μαντίλι, με καπέλο ή με περούκα.

Εικόνα
- Εβραίες στην παραλία του Κόνεϊ Άιλαντ της Νέας Υορκης φωτογραφημένες από την Φεντερίκα Βαλαμπρέγκα. Όλες φορούν μαντίλι, ωστόσο τα μαλλιά τους προεξέχουν. Οι παραλλαγές του καλύμματος της κεφαλής είναι πολλές, η ελευθερία και η δημιουργικότητα μεγάλες.

Περισσότερα εδώ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_religious_clothing
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

sharp
Δημοσιεύσεις: 21216
Εγγραφή: 01 Μάιος 2018, 21:47

Re: Η «Μαντίλα» εκτός Ισλάμ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 04 Οκτ 2022, 19:07

Jimmy81 έγραψε:
04 Οκτ 2022, 19:03
Διαδεδομένο είναι το κάλυμμα της κεφαλής και στον Ιουδαϊσμό. Σύμφωνα με τον εβραϊκό θρησκευτικό νόμο οι παντρεμένες γυναίκες πρέπει να καλύπτουν τα μαλλιά τους.
Από εκεί το πήρε ο Μωάμεθ, όπως και πολλά άλλα.

Οι σκληροπυρηνικοί Εβραίοι, κατά την διάρκεια του σεξ, βάζουν ανάμεσα τους ένα σεντόνι, ώστε να μην έρχονται σε επαφή τα σώματα τους, καθ' υπαγόρευση της θρησκείας τους.

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6353
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Η «Μαντίλα» εκτός Ισλάμ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 04 Οκτ 2022, 19:14

Η μοναδική περίπτωση που βρήκα στην οποία το κάλυμμα της κεφαλής είναι αυστηρότερο στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες είναι ο βερβερικός λαός των Τουαρέγκ στη Βόρεια Αφρική. Εκεί οι γυναίκες μπορούν να έχουν ακάλυπτο το πρόσωπο αλλά οι άντρες πρέπει να φοράνε ένα πλούσιο ύφασμα που καλύπτει το πάνω και το κάτω μέρος του κεφαλιού και του προσώπου. Το εν λόγω ένδυμα λέγεται Litham και Tagelmust. Δεν έχει αμιγώς θρησκευτικό χαρακτήρα παρότι σύμφωνα με την παράδοση παρέχει μαγική προστασία από τις δυνάμεις του κακού.
ΕικόναΕικόνα

Ο χαρακτήρας του litham είναι περισσότερο πρακτικός και πολιτιστικός/εθιμοτυπικός. Προστατεύει από την σκόνη της αφιλόξενης ερήμου και δυσκολεύει την αναγνώριση του άνδρα που το φορά σε περιπτώσεις συγκρούσεων μεταξύ των φατριών. Θεωρείται ασέβεια να αποκαλύψει ο άνδρας το litham μπροστά σε γηραιότερους, ειδικά από την οικογένεια της συζύγου του. Επίσης ο τρόπος που το διπλώνει κάποιος μαρτυρεί την περιοχή προέλευσης και την φατρία του ενώ η ένταση του χρώματός του υποδηλώνει τον πλούτο αυτού που το φορά.

Στις «Χίλιες και μία Νύχτες», οι γυναίκες φορούν το litham για να μεταμφιεστούν σε άντρες. Το litham φοριέται και από άλλους νομαδικούς πληθυσμούς της Βόρειας Αφρικής πέραν των Τουαρέγκ.

Περισσότερα εδώ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Litham
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Jimmy81 την 04 Οκτ 2022, 19:38, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Δημοσιεύσεις: 8173
Εγγραφή: 12 Μάιος 2018, 23:44
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Re: Η «Μαντίλα» εκτός Ισλάμ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ » 04 Οκτ 2022, 19:20

sharp έγραψε:
04 Οκτ 2022, 19:07
Jimmy81 έγραψε:
04 Οκτ 2022, 19:03
Διαδεδομένο είναι το κάλυμμα της κεφαλής και στον Ιουδαϊσμό. Σύμφωνα με τον εβραϊκό θρησκευτικό νόμο οι παντρεμένες γυναίκες πρέπει να καλύπτουν τα μαλλιά τους.
Από εκεί το πήρε ο Μωάμεθ, όπως και πολλά άλλα.

Οι σκληροπυρηνικοί Εβραίοι, κατά την διάρκεια του σεξ, βάζουν ανάμεσα τους ένα σεντόνι, ώστε να μην έρχονται σε επαφή τα σώματα τους, καθ' υπαγόρευση της θρησκείας τους.


.


Το σεντόνι με την τρύπα το χρησιμοποιούσαν καί πολλές χριστιανικές σέχτες.....


.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6353
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Η «Μαντίλα» εκτός Ισλάμ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 04 Οκτ 2022, 19:35

Εντωμεταξύ ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς θεωρεί ανάρμοστο ακόμα και το μωβ πέπλο για τις γυναίκες. Ο καθένας με τις προτιμήσεις του. :lol:

http://www.earlychristiandictionary.com/Veil.html
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Σκαρταδος 4
Δημοσιεύσεις: 818
Εγγραφή: 23 Αύγ 2022, 15:52

Re: Η «Μαντίλα» εκτός Ισλάμ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σκαρταδος 4 » 04 Οκτ 2022, 19:50

Jimmy81 έγραψε:
04 Οκτ 2022, 19:35
Εντωμεταξύ ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς θεωρεί ανάρμοστο ακόμα και το μωβ πέπλο για τις γυναίκες. Ο καθένας με τις προτιμήσεις του. :lol:

http://www.earlychristiandictionary.com/Veil.html
Ε αφού τολεγε ο Κλήμης πριν 1800 χρόνια,η μαντίλα είναι τρεντι

nemo
Δημοσιεύσεις: 7230
Εγγραφή: 04 Ιούλ 2018, 11:08

Re: Η «Μαντίλα» εκτός Ισλάμ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo » 04 Οκτ 2022, 20:12

ερωτηση: γιατι πρεπει η μαντιλα σημερα να θεωρειται 'γυφτια; και ξεπερασμενη; οπως μας λενε οι σοφοι του πχουρουμ

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa
Δημοσιεύσεις: 16621
Εγγραφή: 27 Αύγ 2021, 20:52

Re: Η «Μαντίλα» εκτός Ισλάμ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 04 Οκτ 2022, 20:44

nemo έγραψε:
04 Οκτ 2022, 20:12
ερωτηση: γιατι πρεπει η μαντιλα σημερα να θεωρειται 'γυφτια; και ξεπερασμενη; οπως μας λενε οι σοφοι του πχουρουμ
μηπως επειδη την φορανε οι ξεπερασμενοι γυφτοι;
𐀲𐀏𐀨𐀲𐀏𐀨𐀭 𐀀𐀗𐀨:𐀣𐀬𐀔:𐀓𐀫:𐀀𐀗𐀨:𐀏𐀬:𐀣𐀦

Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής.

Με πρᾰ́σῐνους, κῠᾰνέους και ἐρῠθρούς Κοκούς...

Άβαταρ μέλους
Σπύρος
Δημοσιεύσεις: 4426
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 19:50
Phorum.gr user: Σπυρος1
Τοποθεσία: έρημος
Επικοινωνία:

Re: Η «Μαντίλα» εκτός Ισλάμ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σπύρος » 04 Οκτ 2022, 20:56

Ο λόγος που φορούσαν μαντήλα οι γυναίκες είναι για να προστατευτούν από τον Ήλιο και τα άλλα στοιχεία της φύσης. Στις υψηλές κοινωνίες χρησιμοποιούσαν καπέλα, αυτά όμως δεν ήταν κατάλληλα για γεωργικές και άλλες τέτοιου είδους εργασίες.
ΕΙΜΙ Η ΖΩΗ = ΙΗΣΟΥΣ = 888

nemo
Δημοσιεύσεις: 7230
Εγγραφή: 04 Ιούλ 2018, 11:08

Re: Η «Μαντίλα» εκτός Ισλάμ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo » 04 Οκτ 2022, 21:03

taxalata xalasa έγραψε:
04 Οκτ 2022, 20:44
nemo έγραψε:
04 Οκτ 2022, 20:12
ερωτηση: γιατι πρεπει η μαντιλα σημερα να θεωρειται 'γυφτια; και ξεπερασμενη; οπως μας λενε οι σοφοι του πχουρουμ
μηπως επειδη την φορανε οι ξεπερασμενοι γυφτοι;
εγω λεω γιατι θεωρειται ξεπερασμενη -και συ μου λες γιατι την φορανε οι γιουφτοι! οκ απαντηση ειναι και αυτη

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών