Εσχατολογικός Πόλεμος Ρωσίας – Δύσης;/ "Το ΚΑΤΕΧΟΝ"
Δημοσιεύτηκε: 14 Αύγ 2024, 04:50
https://strategika.fr/2022/08/18/le-kat ... et-lislam/
Του Youssef Hindi,
Γεωπολιτολόγου, ιστορικού θρησκειών και ειδικού στον μεσσιανισμό.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στη γαλλική δεξαμενή γεωπολιτικής Strategika.
Μετάφραση από τα γαλλικά, επιμέλεια: Χρυσούλα Μπουκουβάλα
ΤΟ ΚΑΤΕΧΟΝ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ
Τι είναι το Κατέχον;
Το Κατέχον (ή ο Κατέχων) στην Καινή Διαθήκη έχει την έννοια «αυτού που κωλύει, εμποδίζει, συγκρατεί» (στην εν λόγω περίπτωση, το τέλος). Αυτή η έννοια απαντάται σε ένα εσχατολογικό απόσπασμα της Β΄ προς Θεσσαλονικείς επιστολής, που αποδίδεται στον Απόστολο Παύλο:
«Σας παρακαλούμεν δε, αδελφοί, υπέρ της παρουσίας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και ημών επισυναγωγής επ’ αυτόν, εις το μη ταχέως σαλευθήναι υμάς από του νοός μήτε θροείσθαι μήτε δια πνεύματος μήτε δια λόγου, μήτε δι’ επιστολής ως δι’ ημών, ως ότι ενέστηκεν η ημέρα του Χριστού.
Μη τις υμάς εξαπατήσει κατά μηδένα τρόπον· ότι εάν μη έλθη πρώτον η αποστασία και αποκαλυφθεί ο άνθρωπος της αμαρτίας, ο υιός της απωλείας, ο αντικείμενος και υπεραιρόμενος επί πάντα λεγόμενον Θεόν ή σέβασμα, ώστε αυτόν εις τον ναόν του Θεού, ως Θεός καθίσαι, αποδεικνύντα εαυτόν ότι εστί Θεός.
Ου μνημονεύετε ότι έτι ων προς υμάς ταύτα έλεγον υμίν; Και νυν το κατέχον οίδατε, εις το αποκαλυφθήναι αυτόν εν τω εαυτού καιρώ· το γαρ μυστήριον ήδη ενεργείται της ανομίας, μόνον ο κατέχων άρτι έως εκ μέσου γένηται·
και τότε αποκαλυφθήσεται ο άνομος, ον ο Κύριος θέλει αναλώσει εν τω πνεύματι του στόματος αυτού και καταργήσει τη επιφανεία της παρουσίας αυτού· ου εστιν η παρουσία κατ’ ενέργειαν του Σατανά εν πάση δυνάμει και σημείοις και τέρασι ψεύδους και εν πάση απάτη της αδικίας εν τοις απολλυμένοις, ανθ’ ων την αγάπην της αληθείας ουκ εδέξαντο εις το σωθήναι αυτούς·
και δια τούτο πέμψει αυτοίς ο Θεός ενέργειαν πλάνης, εις το πιστεύσαι αυτούς τω ψεύδει, ίνα κριθώσι πάντες οι μη πιστεύσαντες τη αληθεία, αλλ’ ευδοκίσαντες εν τη αδικία».
(Β’ Επιστολή του Αγίου Παύλου προς Θεσσαλονικείς, Κεφ. Β΄, 1-12). [26]. 24
Το Κατέχον είναι επομένως μια οντότητα, ένα ον και / ή μια δύναμη που εμποδίζει την έλευση του Αντίχριστου.
Σύμφωνα με τον επίσκοπο, και ιστορικό των πρώτων αιώνων του χριστιανισμού Ευσέβιο Καισαρείας (265-339), το Κατέχον ήταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η Ρώμη θα ήταν έτσι η επίγεια δύναμη που θα κρατούσε μακρυά τον Αντίχριστο. 25
Η εγγύτητα του Ευσέβιου Καισαρείας με τον Μέγα Κωνσταντίνο αναμφίβολα δεν είναι άσχετη με την ερμηνεία του, αλλά αυτό δεν την αποκλείει. Αργότερα θα δούμε ότι και οι Πατέρες της Εκκλησίας κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα με αυτόν.
Ο Μέγας Κωνσταντίνος είναι ο αυτοκράτορας που το 313 έβαλε τέλος στον διωγμό των χριστιανών (Διάταγμα των Μεδιολάνων), και ο οποίος, το 325, θεσμοθέτησε την Εκκλησία στην οποία δώρισε το παλάτι της συζύγου του, αυτοκράτειρας Φαύστας, που βρίσκεται στο όρος Caelius, στο Λατερανό, που έγινε η Ιερά Έδρα του Επισκόπου Ρώμης.
Το Κατέχον, η Ρώμη και η εβραϊκή εσχατολογία
Η ερμηνεία του Ευσέβιου Καισαρείας απηχεί την εβραϊκή παράδοση που δεν αναγνωρίζει τον Ιησού ως Μεσσία, υιό της Παναγίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τις χριστιανικές και μουσουλμανικές εσχατολογίες, ο Μεσσίας που περιμένουν οι Εβραίοι είναι ο Αντίχριστος.
Σύμφωνα με το Ταλμούδ, Sanhedrin 98a (δεύτερος αιώνας μ.Χ.), ο Μεσσίας θα βρίσκεται στις πύλες της Ρώμης ανάμεσα στους λεπρούς και τους ζητιάνους της Αιώνιας Πόλης. 26
Ο ιστορικός του Ιουδαϊσμού Gershom Scholem σχολιάζει ως εξής:
«Αυτή η πραγματικά εκπληκτική «ραβινική ιστορία» εμφανίζεται ήδη από τον δεύτερο αιώνα, πολύ πριν η Ρώμη που είχε καταστρέψει το Ναό του Σολομώντα και είχε εξορίσει τους Εβραίους, παραχωρήσει τη θέση της στη Ρώμη, έδρα του Βικάριου του Χριστού και μιας Εκκλησίας που επιδίωκε να επικρατήσει η επιβεβαίωση της μεσσιανικής εκπλήρωσης.
Αυτή η συμβολική αντίθεση μεταξύ του αληθινού Μεσσία που κάθεται στις πύλες της Ρώμης και της Κεφαλής του χριστιανικού κόσμου που ενθρονίζεται εκεί, ήταν συνεχώς στο μυαλό των Εβραίων, καθώς συλλογίζονταν τον Μεσσία ανά τους αιώνες. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι υποστηρικτές του μεσσιανικού κύρους έφτασαν να κάνουν μέχρι και προσκύνημα στη Ρώμη και να κάθονται στη γέφυρα που βλέπει στο καστέλο Sant’ Angelo για να πραγματοποιήσουν έτσι ένα συμβολικό τελετουργικό». 27
Η πτώση της Ρώμης είναι εγγεγραμμένη στην εβραϊκή παράδοση ως μία από τις προϋποθέσεις της λύτρωσης, της έλευσης του Μεσσία των Εβραίων και της βασιλείας του Ισραήλ.
Όπως επισημαίνει ο G. Scholem, η εβραϊκή εσχατολογία επικεντρώθηκε στη Ρώμη πολύ πριν καταστεί η έδρα της Εκκλησίας. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, που είχε καταστρέψει τον δεύτερο ναό του Σολομώντα, θεωρούνταν από τους Εβραίους εχθρός, και θα είναι διπλά όταν η Ρώμη γίνει ο τόπος της Αγίας Έδρας.
Ο αρχιραβίνος και κύριος του Ταλμούδ, Eliezer ben Hourcanos, που έζησε τον 1ο αιώνα, έδωσε μια ερμηνεία ενός στίχου της Γένεσης υπό το φως του βιβλίου του Δανιήλ από το οποίο εξάγει τα συμπεράσματά του για την τελική νίκη του Ισραήλ. Απαριθμεί τις αυτοκρατορίες που πρέπει να πέσουν, τους «εχθρούς» του Ισραήλ που θα είναι «ενδεδυμένοι με ντροπή», ενώ στο κεφάλι του Μεσσία θα «λάμπει το διάδημά του».
Η τέταρτη και τελευταία εχθρική αυτοκρατορία του Ισραήλ δεν θα είναι άλλη από τη Ρώμη. 28
Επομένως, εάν ο Μεσσίας των Εβραίων είναι ο Αντίχριστος, ο αντίπαλος που επιδιώκει να ανατρέψει την τάξη του Θεού πάνω στη Γη, λογικά έχει ως αποστολή να ανατρέψει οποιαδήποτε χριστιανική αυτοκρατορία, βασίλειο, κράτος, ή έθνος.
Και με την έννοια της «χριστιανικής αυτοκρατορίας», εξαιρούμε τις ιουδαιο-προτεσταντικές αγγλοαμερικανικές αυτοκρατορίες που, από τις αξίες, τον θρησκευτικό τους προσανατολισμό, την εσχατολογία, τις πολιτικές ενέργειες και τον ρόλο τους στον κόσμο, είναι πιο κοντά στον εβραϊκό μεσσιανισμό, παρά στον αυθεντικό χριστιανισμό.
Η Αγγλοαμερικανική Αυτοκρατορία είναι ένα από τα είδωλα του Αντίχριστου. Άλλωστε, ο ιουδαιο-προτεσταντικός κόσμος γέννησε τον φεμινισμό και την ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ. 29
Τα ιστορικά παραδείγματα απεικονίζουν πολύ ξεκάθαρα αυτό το μοτίβο αντίθεσης μεταξύ της Ρώμης και του εβραϊκού μεσσιανισμού, μεταξύ της Χριστιανικής Αυτοκρατορίας και του Αντίχριστου. Θα δώσουμε εδώ δύο παραδείγματα της δράσης του Κατέχοντος, τον 13ο και τον 16ο αιώνα, όπου αυτοαποκαλούμενοι Εβραίοι Μεσσίες προσπάθησαν να επιβληθούν στη Ρώμη και να υποτάξουν τη χριστιανική Εκκλησία.
Ο καμπαλιστής ραβίνος Αβραάμ Αμπουλάφια, αυτοαποκαλούμενος Μεσσίας, γιος του Ιωσήφ, ανήγγειλε την άφιξη του Μεσσία, γιου του Δαβίδ, 30 και το 1280 πήγε στη Ρώμη για να συναντήσει τον Πάπα Νικόλαο Γ’ και να τον υποτάξει.
Πριν προλάβει να τον συναντήσει, ο Πάπας ενημερώθηκε για τη δράση του Αμπουλάφια και διέταξε τη σύλληψη και την εκτέλεσή του. Ωστόσο, μέσα σε λίγες μέρες ο Πάπας πέθανε από αποπληξία και ο Αμπουλάφια γλίτωσε τον θάνατο. 31
Τον 16ο αιώνα, μεταξύ 1524 και 1532, άλλοι δύο καμπαλιστές ραβίνοι προσπάθησαν να υποτάξουν την Εκκλησία, ένα χριστιανικό βασίλειο στην Ευρώπη και την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και να τα χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία για να επιτύχουν εβραϊκούς μεσσιανικούς σκοπούς.
Ο Δαβίδ Ρεουβένι (David Reuveni) και ο μαθητής του, Σολομών Μόλχο, ένας άλλος αυτοαποκαλούμενος Μεσσίας, γιος του Ιωσήφ, πλησίασαν τον ένα μετά τον άλλον τους καρδινάλιους, τον Πάπα Κλήμη Ζ΄, τον βασιλιά Ιωάννη Γ΄ της Πορτογαλίας και τον αυτοκράτορα Κάρολο Κουίντο (Κάρολο Ε΄) με σκοπό να τους βάλουν να ξεκινήσουν πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Παλαιστίνη, ώστε να «απελευθερώσουν» τους Αγίους Τόπους και να αποκαταστήσουν το Βασίλειο του Ισραήλ.
Ο Μόλχο τράβηξε την προσοχή των χριστιανών ιερέων που ήρθαν να ακούσουν τις ομιλίες του, χάρη στη χαρισματικότητά του και τα οράματα με τα οποία εντυπωσίασε το κοινό του: για παράδειγμα, προέβλεψε κάποια πλημμύρα της Ρώμης το 1530 και έναν σεισμό στην Πορτογαλία το 1531.
Σε μερικούς λόγους του προανήγγειλε μάλιστα την πτώση της Ρώμης και του χριστιανισμού, καθώς και την ανοικοδόμηση της Ιουδαίας. Έδωσε μάλιστα και την ημερομηνία της άφιξης του Μεσσία, γιου του Δαβίδ, την οποία όρισε στο έτος 1540.
Μέσω του διδασκάλου του Δαβίδ Ρεουβένι, ο Μόλχο μπόρεσε να πλησιάσει τους καρδινάλιους στη Ρώμη και να συναντήσει τον Πάπα Κλήμη Ζ΄ στον οποίο προσπάθησε να υποβάλλει την ιδέα ότι η λύτρωση του εβραϊκού λαού ήταν επικείμενη.
Κατάφερε να εντυπωσιάσει τον Πάπα, ο οποίος του έδωσε γραπτή έγκριση, εξουσιοδοτώντας τον να κηρύττει ενώπιον χριστιανικού ακροατηρίου και να δημοσιεύσει τα κείμενά του (με την προϋπόθεση ότι δεν ήταν αντιχριστιανικά).
Μόλις απέκτησε την εμπιστοσύνη του, ο Μόλχο προσπάθησε να τον πείσει να σχηματίσει στρατό από Μαράνους (κρυπτο-εβραίους της Ιβηρικής χερσονήσου που υποτίθεται ότι είχαν εκχριστιανιστεί) για να ξεκινήσει πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προκειμένου να την εκδιώξει από την Παλαιστίνη, και να εγκαταστήσει εκεί τους Εβραίους επισπεύδοντας έτσι την έλευση του Μεσσία.
Το έργο του στη Ρώμη διακόπηκε από την Ιερά Εξέταση που ήθελε να τον συλλάβει. Ο Πάπας έκρυψε ο ίδιος προσωπικά τον Μόλχο και τον φυγάδευσε λαθραία από τη Ρώμη.
συνεχεια
Του Youssef Hindi,
Γεωπολιτολόγου, ιστορικού θρησκειών και ειδικού στον μεσσιανισμό.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στη γαλλική δεξαμενή γεωπολιτικής Strategika.
Μετάφραση από τα γαλλικά, επιμέλεια: Χρυσούλα Μπουκουβάλα
ΤΟ ΚΑΤΕΧΟΝ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ
Τι είναι το Κατέχον;
Το Κατέχον (ή ο Κατέχων) στην Καινή Διαθήκη έχει την έννοια «αυτού που κωλύει, εμποδίζει, συγκρατεί» (στην εν λόγω περίπτωση, το τέλος). Αυτή η έννοια απαντάται σε ένα εσχατολογικό απόσπασμα της Β΄ προς Θεσσαλονικείς επιστολής, που αποδίδεται στον Απόστολο Παύλο:
«Σας παρακαλούμεν δε, αδελφοί, υπέρ της παρουσίας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και ημών επισυναγωγής επ’ αυτόν, εις το μη ταχέως σαλευθήναι υμάς από του νοός μήτε θροείσθαι μήτε δια πνεύματος μήτε δια λόγου, μήτε δι’ επιστολής ως δι’ ημών, ως ότι ενέστηκεν η ημέρα του Χριστού.
Μη τις υμάς εξαπατήσει κατά μηδένα τρόπον· ότι εάν μη έλθη πρώτον η αποστασία και αποκαλυφθεί ο άνθρωπος της αμαρτίας, ο υιός της απωλείας, ο αντικείμενος και υπεραιρόμενος επί πάντα λεγόμενον Θεόν ή σέβασμα, ώστε αυτόν εις τον ναόν του Θεού, ως Θεός καθίσαι, αποδεικνύντα εαυτόν ότι εστί Θεός.
Ου μνημονεύετε ότι έτι ων προς υμάς ταύτα έλεγον υμίν; Και νυν το κατέχον οίδατε, εις το αποκαλυφθήναι αυτόν εν τω εαυτού καιρώ· το γαρ μυστήριον ήδη ενεργείται της ανομίας, μόνον ο κατέχων άρτι έως εκ μέσου γένηται·
και τότε αποκαλυφθήσεται ο άνομος, ον ο Κύριος θέλει αναλώσει εν τω πνεύματι του στόματος αυτού και καταργήσει τη επιφανεία της παρουσίας αυτού· ου εστιν η παρουσία κατ’ ενέργειαν του Σατανά εν πάση δυνάμει και σημείοις και τέρασι ψεύδους και εν πάση απάτη της αδικίας εν τοις απολλυμένοις, ανθ’ ων την αγάπην της αληθείας ουκ εδέξαντο εις το σωθήναι αυτούς·
και δια τούτο πέμψει αυτοίς ο Θεός ενέργειαν πλάνης, εις το πιστεύσαι αυτούς τω ψεύδει, ίνα κριθώσι πάντες οι μη πιστεύσαντες τη αληθεία, αλλ’ ευδοκίσαντες εν τη αδικία».
(Β’ Επιστολή του Αγίου Παύλου προς Θεσσαλονικείς, Κεφ. Β΄, 1-12). [26]. 24
Το Κατέχον είναι επομένως μια οντότητα, ένα ον και / ή μια δύναμη που εμποδίζει την έλευση του Αντίχριστου.
Σύμφωνα με τον επίσκοπο, και ιστορικό των πρώτων αιώνων του χριστιανισμού Ευσέβιο Καισαρείας (265-339), το Κατέχον ήταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η Ρώμη θα ήταν έτσι η επίγεια δύναμη που θα κρατούσε μακρυά τον Αντίχριστο. 25
Η εγγύτητα του Ευσέβιου Καισαρείας με τον Μέγα Κωνσταντίνο αναμφίβολα δεν είναι άσχετη με την ερμηνεία του, αλλά αυτό δεν την αποκλείει. Αργότερα θα δούμε ότι και οι Πατέρες της Εκκλησίας κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα με αυτόν.
Ο Μέγας Κωνσταντίνος είναι ο αυτοκράτορας που το 313 έβαλε τέλος στον διωγμό των χριστιανών (Διάταγμα των Μεδιολάνων), και ο οποίος, το 325, θεσμοθέτησε την Εκκλησία στην οποία δώρισε το παλάτι της συζύγου του, αυτοκράτειρας Φαύστας, που βρίσκεται στο όρος Caelius, στο Λατερανό, που έγινε η Ιερά Έδρα του Επισκόπου Ρώμης.
Το Κατέχον, η Ρώμη και η εβραϊκή εσχατολογία
Η ερμηνεία του Ευσέβιου Καισαρείας απηχεί την εβραϊκή παράδοση που δεν αναγνωρίζει τον Ιησού ως Μεσσία, υιό της Παναγίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τις χριστιανικές και μουσουλμανικές εσχατολογίες, ο Μεσσίας που περιμένουν οι Εβραίοι είναι ο Αντίχριστος.
Σύμφωνα με το Ταλμούδ, Sanhedrin 98a (δεύτερος αιώνας μ.Χ.), ο Μεσσίας θα βρίσκεται στις πύλες της Ρώμης ανάμεσα στους λεπρούς και τους ζητιάνους της Αιώνιας Πόλης. 26
Ο ιστορικός του Ιουδαϊσμού Gershom Scholem σχολιάζει ως εξής:
«Αυτή η πραγματικά εκπληκτική «ραβινική ιστορία» εμφανίζεται ήδη από τον δεύτερο αιώνα, πολύ πριν η Ρώμη που είχε καταστρέψει το Ναό του Σολομώντα και είχε εξορίσει τους Εβραίους, παραχωρήσει τη θέση της στη Ρώμη, έδρα του Βικάριου του Χριστού και μιας Εκκλησίας που επιδίωκε να επικρατήσει η επιβεβαίωση της μεσσιανικής εκπλήρωσης.
Αυτή η συμβολική αντίθεση μεταξύ του αληθινού Μεσσία που κάθεται στις πύλες της Ρώμης και της Κεφαλής του χριστιανικού κόσμου που ενθρονίζεται εκεί, ήταν συνεχώς στο μυαλό των Εβραίων, καθώς συλλογίζονταν τον Μεσσία ανά τους αιώνες. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι υποστηρικτές του μεσσιανικού κύρους έφτασαν να κάνουν μέχρι και προσκύνημα στη Ρώμη και να κάθονται στη γέφυρα που βλέπει στο καστέλο Sant’ Angelo για να πραγματοποιήσουν έτσι ένα συμβολικό τελετουργικό». 27
Η πτώση της Ρώμης είναι εγγεγραμμένη στην εβραϊκή παράδοση ως μία από τις προϋποθέσεις της λύτρωσης, της έλευσης του Μεσσία των Εβραίων και της βασιλείας του Ισραήλ.
Όπως επισημαίνει ο G. Scholem, η εβραϊκή εσχατολογία επικεντρώθηκε στη Ρώμη πολύ πριν καταστεί η έδρα της Εκκλησίας. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, που είχε καταστρέψει τον δεύτερο ναό του Σολομώντα, θεωρούνταν από τους Εβραίους εχθρός, και θα είναι διπλά όταν η Ρώμη γίνει ο τόπος της Αγίας Έδρας.
Ο αρχιραβίνος και κύριος του Ταλμούδ, Eliezer ben Hourcanos, που έζησε τον 1ο αιώνα, έδωσε μια ερμηνεία ενός στίχου της Γένεσης υπό το φως του βιβλίου του Δανιήλ από το οποίο εξάγει τα συμπεράσματά του για την τελική νίκη του Ισραήλ. Απαριθμεί τις αυτοκρατορίες που πρέπει να πέσουν, τους «εχθρούς» του Ισραήλ που θα είναι «ενδεδυμένοι με ντροπή», ενώ στο κεφάλι του Μεσσία θα «λάμπει το διάδημά του».
Η τέταρτη και τελευταία εχθρική αυτοκρατορία του Ισραήλ δεν θα είναι άλλη από τη Ρώμη. 28
Επομένως, εάν ο Μεσσίας των Εβραίων είναι ο Αντίχριστος, ο αντίπαλος που επιδιώκει να ανατρέψει την τάξη του Θεού πάνω στη Γη, λογικά έχει ως αποστολή να ανατρέψει οποιαδήποτε χριστιανική αυτοκρατορία, βασίλειο, κράτος, ή έθνος.
Και με την έννοια της «χριστιανικής αυτοκρατορίας», εξαιρούμε τις ιουδαιο-προτεσταντικές αγγλοαμερικανικές αυτοκρατορίες που, από τις αξίες, τον θρησκευτικό τους προσανατολισμό, την εσχατολογία, τις πολιτικές ενέργειες και τον ρόλο τους στον κόσμο, είναι πιο κοντά στον εβραϊκό μεσσιανισμό, παρά στον αυθεντικό χριστιανισμό.
Η Αγγλοαμερικανική Αυτοκρατορία είναι ένα από τα είδωλα του Αντίχριστου. Άλλωστε, ο ιουδαιο-προτεσταντικός κόσμος γέννησε τον φεμινισμό και την ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ. 29
Τα ιστορικά παραδείγματα απεικονίζουν πολύ ξεκάθαρα αυτό το μοτίβο αντίθεσης μεταξύ της Ρώμης και του εβραϊκού μεσσιανισμού, μεταξύ της Χριστιανικής Αυτοκρατορίας και του Αντίχριστου. Θα δώσουμε εδώ δύο παραδείγματα της δράσης του Κατέχοντος, τον 13ο και τον 16ο αιώνα, όπου αυτοαποκαλούμενοι Εβραίοι Μεσσίες προσπάθησαν να επιβληθούν στη Ρώμη και να υποτάξουν τη χριστιανική Εκκλησία.
Ο καμπαλιστής ραβίνος Αβραάμ Αμπουλάφια, αυτοαποκαλούμενος Μεσσίας, γιος του Ιωσήφ, ανήγγειλε την άφιξη του Μεσσία, γιου του Δαβίδ, 30 και το 1280 πήγε στη Ρώμη για να συναντήσει τον Πάπα Νικόλαο Γ’ και να τον υποτάξει.
Πριν προλάβει να τον συναντήσει, ο Πάπας ενημερώθηκε για τη δράση του Αμπουλάφια και διέταξε τη σύλληψη και την εκτέλεσή του. Ωστόσο, μέσα σε λίγες μέρες ο Πάπας πέθανε από αποπληξία και ο Αμπουλάφια γλίτωσε τον θάνατο. 31
Τον 16ο αιώνα, μεταξύ 1524 και 1532, άλλοι δύο καμπαλιστές ραβίνοι προσπάθησαν να υποτάξουν την Εκκλησία, ένα χριστιανικό βασίλειο στην Ευρώπη και την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και να τα χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία για να επιτύχουν εβραϊκούς μεσσιανικούς σκοπούς.
Ο Δαβίδ Ρεουβένι (David Reuveni) και ο μαθητής του, Σολομών Μόλχο, ένας άλλος αυτοαποκαλούμενος Μεσσίας, γιος του Ιωσήφ, πλησίασαν τον ένα μετά τον άλλον τους καρδινάλιους, τον Πάπα Κλήμη Ζ΄, τον βασιλιά Ιωάννη Γ΄ της Πορτογαλίας και τον αυτοκράτορα Κάρολο Κουίντο (Κάρολο Ε΄) με σκοπό να τους βάλουν να ξεκινήσουν πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Παλαιστίνη, ώστε να «απελευθερώσουν» τους Αγίους Τόπους και να αποκαταστήσουν το Βασίλειο του Ισραήλ.
Ο Μόλχο τράβηξε την προσοχή των χριστιανών ιερέων που ήρθαν να ακούσουν τις ομιλίες του, χάρη στη χαρισματικότητά του και τα οράματα με τα οποία εντυπωσίασε το κοινό του: για παράδειγμα, προέβλεψε κάποια πλημμύρα της Ρώμης το 1530 και έναν σεισμό στην Πορτογαλία το 1531.
Σε μερικούς λόγους του προανήγγειλε μάλιστα την πτώση της Ρώμης και του χριστιανισμού, καθώς και την ανοικοδόμηση της Ιουδαίας. Έδωσε μάλιστα και την ημερομηνία της άφιξης του Μεσσία, γιου του Δαβίδ, την οποία όρισε στο έτος 1540.
Μέσω του διδασκάλου του Δαβίδ Ρεουβένι, ο Μόλχο μπόρεσε να πλησιάσει τους καρδινάλιους στη Ρώμη και να συναντήσει τον Πάπα Κλήμη Ζ΄ στον οποίο προσπάθησε να υποβάλλει την ιδέα ότι η λύτρωση του εβραϊκού λαού ήταν επικείμενη.
Κατάφερε να εντυπωσιάσει τον Πάπα, ο οποίος του έδωσε γραπτή έγκριση, εξουσιοδοτώντας τον να κηρύττει ενώπιον χριστιανικού ακροατηρίου και να δημοσιεύσει τα κείμενά του (με την προϋπόθεση ότι δεν ήταν αντιχριστιανικά).
Μόλις απέκτησε την εμπιστοσύνη του, ο Μόλχο προσπάθησε να τον πείσει να σχηματίσει στρατό από Μαράνους (κρυπτο-εβραίους της Ιβηρικής χερσονήσου που υποτίθεται ότι είχαν εκχριστιανιστεί) για να ξεκινήσει πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προκειμένου να την εκδιώξει από την Παλαιστίνη, και να εγκαταστήσει εκεί τους Εβραίους επισπεύδοντας έτσι την έλευση του Μεσσία.
Το έργο του στη Ρώμη διακόπηκε από την Ιερά Εξέταση που ήθελε να τον συλλάβει. Ο Πάπας έκρυψε ο ίδιος προσωπικά τον Μόλχο και τον φυγάδευσε λαθραία από τη Ρώμη.
συνεχεια