Λαοί που ΔΕΝ έχουν μύθο για Κατακλυσμό

Ιστορίες ή θρύλοι, συνήθως φανταστικών γεγονότων ευρέως διαδεδομένων, που στηρίζονται ή όχι σε πραγματικά γεγονότα.
Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 1092
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81

Λαοί που ΔΕΝ έχουν μύθο για Κατακλυσμό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 19 Φεβ 2020, 22:18

Εικόνα

Στη μελέτη των αρχαίων πολιτισμών και της μυθολογίας τους, πάντα υπήρχαν εκείνοι οι ερευνητές που έφερναν στο προσκήνιο μια πιο εναλλακτική άποψη. Εστιάζοντας στην ύπαρξη πολλών μύθων για έναν παγκόσμιας κλίμακας κατακλυσμό που συνήθως αφάνισε το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας υποστήριζαν ότι το εν λόγω φαινόμενο πράγματι θα συνέβη. Δεν μπορεί να εμφανίζεται στις παραδόσεις τόσων λαών ανά τον κόσμο και να μην έγινε καθόλου, λένε.

Εγώ τώρα αντιστρέφοντας τον συλλογισμό έκατσα κι έψαξα τους λαούς που δεν έχουν μύθο για παγκόσμιο κατακλυσμό. Έχει σημασία να δούμε και αυτήν την περίπτωση καθώς εάν ο μεγάλης κλίμακας κατακλυσμός ήταν αληθινό γεγονός θα αναμέναμε ευρύτερη εκπροσώπηση στις ανά τον κόσμο παραδόσεις, ειδικά αν μιλάμε για γειτονικούς λαούς. Εάν δεν είναι τόσο ευρεία, ενδεχομένως έχουμε πρόβλημα.

Για να φτιάξω τη σχετική λίστα μελέτησα τους κατακλυσμικούς μύθους που έχουν αναρτηθεί στα παρακάτω links:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_flood_myths
http://www.talkorigins.org/faqs/flood-myths.html

Ειδικά το δεύτερο link είναι η πιο πλούσια πηγή που έχω βρει με συλλογή μύθων κατακλυσμού από όλο τον κόσμο. Το αυτονόητο συμπέρασμα θα ήταν ότι όσοι λαοί δεν συμπεριλαμβάνονται στις σχετικές λίστες προφανώς δεν έχουν τέτοια παράδοση. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή διότι πάντα υπάρχει η περίπτωση να μην έχει μελετηθεί καλά το σύνολο των παραδόσεων ενός λαού ενώ η προσέγγιση ακόμα και των πιο άγνωστων τοπικών παραδόσεων (π.χ. ενός απομακρυσμένου χωριού) είναι δύσκολο εγχείρημα.

Αναφέρω παρακάτω τους πιο γνωστούς λαούς που δεν έχουν μύθο για κατακλυσμό ή τουλάχιστον δεν κατάφερα να βρω ότι έχουν. Αν υπάρχουν λάθη, ευχαρίστως να επισημανθούν.


Χετταίοι, Χάττι, Χουρρίτες.
Οι τρεις αυτοί λαοί μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα. Ο λόγος που τους βάζω μαζί είναι ότι βρίσκονταν πολύ κοντά στη Μεσοποταμία. Οι Χουρρίτες μάλιστα κατοικούσαν κάποτε στα βόρεια της Μεσοποταμίας. Είναι αξιοπερίεργο που δεν έχουν κατακλυσμικό μύθο αφού θα αναμέναμε η εγγύτητα με τους λαούς νοτιότερα στη Μεσοποταμία (Σουμέριοι, Βαβυλώνιοι, Ασσύριοι) να έχει μεταδώσει τον σχετικό μύθο που είχαν οι δεύτεροι. Αν πάλι είχε σημειωθεί στην πραγματικότητα ευρείας κλίμακας κατακλυσμός στην περιοχή θα έπρεπε να είχε επηρεάσει και τους Χετταίους, τους Χάττι και τους Χουρρίτες. Κατά συνέπεια τουλάχιστον ο ένας απ’ αυτούς θα έπρεπε να είχε κατακλυσμικό μύθο. Για να είμαστε δίκαιοι όμως πρέπει να αναφέρουμε ότι τα μυθολογικά κείμενα που έχουν διασωθεί κι από τους τρεις λαούς είναι ολιγάριθμα. Ειδικά οι Χάττι έχουν αφήσει μόνο τις μυθικές θεότητες και κάτι στίχους ιερέων και όχι κάποια πλούσια μυθολογική παράδοση.

Ιάπωνες
Η περίπτωση των Ιαπώνων είναι επίσης σημαντική. Ενώ κοντινοί τους λαοί όπως οι Κινέζοι και οι Κορεάτες έχουν κατακλυσμικούς μύθους, οι Ιάπωνες δεν έχουν ούτε έναν. Μάλιστα σε ένα ξένο φόρουμ διάβασα μια περίεργη αναφορά ότι λόγιοι Ιάπωνες του 1800, υποστήριξαν ότι οι θεότητές τους ήταν ανώτερες από τους θεούς των άλλων λαών ακριβώς επειδή προφύλαξαν την Ιαπωνία από τέτοια καταστροφή.
https://mythology.stackexchange.com/que ... eluge-myth

Σλάβοι

Άλλη μια σημαντική περίπτωση αφού δεν μιλάμε για ένα λαό αλλά για μια εθνογλωσσική ομάδα συγγενικών λαών στους οποίους κανείς δεν έχει μύθο για κατακλυσμό...με μια εξαίρεση. Οι Ρώσοι έχουν σχετικό μύθο αλλά όταν τον διαβάζουμε καταλαβαίνουμε ότι αποτελεί ύστερη επινόηση, που απλά διασκευάζει τον Κατακλυσμό του Νώε. Μάλιστα πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο Νώε και η κιβωτός του. Επομένως δεν έχει ούτε αυθεντικότητα ούτε ιστορική βαρύτητα.
http://www.talkorigins.org/faqs/flood-m ... ml#Russian

Λεττονοί
Ενώ υπάρχει μύθος για κατακλυσμό στους γειτονές τους, Λιθουανούς, για τους Λεττονούς δεν έχω βρει τίποτα.
https://en.wikipedia.org/wiki/Latvian_mythology

Αγγλοσάξονες

Αν και υπάρχουν μύθοι για κατακλυσμούς σε άλλα γερμανικά φύλα, η ανασυντεθειμένη αγγλοσαξονική μυθολογία δεν φαίνεται να περιέχει τέτοιο μύθο.

Ούγγροι
Ενώ κάποιοι λαοί της ουραλικής ομογλωσσίας ή και βαθύτερα στη Ρωσία απ’όπου προέρχονται οι Ούγγροι έχουν κατακλυσμικούς μύθους, η ανασύσταση της μυθολογίας των Μαγυάρων -των προγόνων των σημερινών Ούγγρων- δεν έχει δείξει την ύπαρξη παράδοσης για κατακλυσμό.

Αλβανοί
Οι λαϊκές παραδόσεις των Αλβανών γενικά ομοιάζουν με την μυθολογία των άλλων ινδοευρωπαϊκών λαών. Απουσιάζει ωστόσο ο μύθος του κατακλυσμού.
https://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_folk_beliefs

Μαλαγκάσι:
Πρόκειται για λαό αυστρονησιακής καταγωγής που κατοικεί στη Μαδαγασκάρη. Γλωσσικά συγγενικοί τους λαοί όπως οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας ή οι Χαβανέζοι έχουν διηγήσεις για κατακλυσμό. Αφρικάνικες φυλές που βρίσκονται γεωγραφικά πιο κοντά τους επίσης έχουν τέτοιους μύθους. Οι Μαλαγκάσι όμως δεν έχουν.
https://en.wikipedia.org/wiki/Malagasy_mythology
.......................................................................................................

Ειδικές περιπτώσεις που παίζουν στο «ενδιάμεσο»

Άφησα για το τέλος ορισμένες περιπτώσεις που ακόμα δεν είμαστε βέβαιοι για το πού ανήκουν. Για παράδειγμα υπάρχουν λαοί που ενώ μαρτυρούνται ιστορικά και έχουν αφήσει γραπτά τεκμήρια, δεν έχουν αφήσει μυθολογικά και λογοτεχνικά κείμενα εν γένει. Πολλοί λαοί ανήκουν σε αυτή την κατηγορία όπως Φοίνικες, Ετρούσκοι, Ελαμίτες, Λυδοί, Κάρες, Θράκες, Ιλλυριοί κλπ. Συνεπώς εφόσον οι λαοί αυτοί δεν έχουν καταγράψει τις παραδόσεις τους δεν γνωρίζουμε αν είχαν ή δεν είχαν μύθο για κατακλυσμό. Μέχρι λοιπόν να έρθει στο φως κάποιο μυθολογικό κείμενο θα είμαστε σε αναμονή…

Αιγύπτιοι
Σε φάση αναμονής μπορούμε να εντάξουμε και τους Αιγύπτιους. Στο μοναδικό διασωθέν κείμενο που μπορεί να συσχετιστεί με κατακλυσμό μαθαίνουμε πως λόγω της απειθαρχίας των ανθρώπων ο θεός-δημιουργός Ατούμ θέλει να καταστρέψει τα δημιουργήματά του επαναφέροντας τη Γη στην κατάσταση των Αρχέγονων Υδάτων όπου βρισκόταν αρχικά. Θα έμενε μόνο αυτός υπό τη μορφή φιδιού και ο Όσιρις. Δυστυχώς μετά από αυτό το σημείο ο πάπυρος είναι φθαρμένος και δυσανάγνωστος. Συνεπώς δεν ξέρουμε αν έγινε ο κατακλυσμός που προαναγγέλθηκε.

Φιλανδοί και Βίκινγκς
Κατατάσσω τους Φιλανδούς και τους Βίκινγκς σε μια αμφιλεγόμενη κατηγορία καθώς ο μύθος του παγκόσμιου κατακλυσμού έχει την ιδιαιτερότητα να μην περιέχει το στοιχείο του νερού αλλά του αίματος. Στην παράδοση των Βίκινγκς η πλημμύρα πραγματοποιείται από το αίμα του γίγαντα Υμίρ μετά τη θανάτωσή του από τον Όντιν. Μοναδικοί επιζώντες ένα μυθικό αντρόγυνο γιγάντων που γέννησαν μια νέα φυλή του είδους τους. Από το αίμα του γίγαντα προέκυψαν οι ωκεανοί του κόσμου. Στο εθνικό έπος των Φιλανδών γνωστό ως Kalevala περιγράφεται η πλημμύρα ολόκληρης της γης από το αίμα του ημίθεου ήρωα Väinämöinen μετά τον τραυματισμό του στο πόδι κατά τη διάρκεια ενός ηρωικού κατορθώματος.

Τούρκοι
Περίεργος και εντελώς απρόσμενος είναι ο μύθος του κατακλυσμού στους Τούρκους. Σ’ αυτόν κεντρική φιγούρα είναι ο Iskender-Iulcarni, δηλαδή ο Μέγας Αλέξανδρος. Στη διάρκεια των κατακτήσεων του ζήτησε από τη βασίλισσα της Σμύρνης Katife να του αποδοθεί φόρος τιμής αλλά αυτή αρνήθηκε και απείλησε να τον πνίξει αν επιμείνει. Θυμωμένος ο Μέγας Αλέξανδρος αποφάσισε να της στείλει φονική πλημμύρα και γι’ αυτό το σκοπό προσέλαβε μουσουλμάνους και «άπιστους» να δουλέψουν το κανάλι του Βοσπόρου με τέτοιο τρόπο ώστε να πλημμυρήσει η περιοχή της βασίλισσας. Αρχικά ο Μέγας Αλέξανδρος πλήρωνε τους άπιστους με το 1/5 της αμοιβής των μουσουλμάνων αλλά λίγο πριν το τέλος του έργου αντέστρεψε το ποσό της πληρωμής. Εξοργισμένοι οι μουσουλμάνοι παράτησαν το έργο με αποτέλεσμα να επέλθει μεγάλης έκτασης πλημμύρα που έπνιξε τους εργάτες, τη βασίλισσα της Σμύρνης και κατέστρεψε πολλές πόλεις της Αφρικής. Ο Μέγας Αλέξανδρος πρόλαβε να σταματήσει τον κατακλυσμό ανοίγοντας το στενό του Γιβραλτάρ, δίνοντας έτσι διέξοδο στη Μεσόγειο θάλασσα να βγει στον ανοιχτό ωκεανό.
http://www.talkorigins.org/faqs/flood-myths.html#Turkey
Προφανώς ο μύθος των Τούρκων δεν μπορεί να θεωρηθεί αρχαίος και αυθεντικός ως εμπειρία καθώς εντάσσεται σε εκείνους τους θρύλους που πλάθονταν στο μουσουλμανικό κόσμο το Μεσαίωνα για τον Iskandar-Αλέξανδρο.
πάλαι γὰρ τῆς νῦν καλουμένης Ἑλλάδος βάρβαροι τὰ πολλὰ ᾤκησαν»(Παυσανίας, Αττικά, 41, 8)

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 1092
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81

Re: Λαοί που ΔΕΝ έχουν μύθο για Κατακλυσμό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 19 Φεβ 2020, 22:26

Τι συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε από όλα αυτά λοιπόν? Κατ’ αρχήν πρέπει να επισημανθεί ότι σήμερα η επιστήμη απορρίπτει την ιδέα ενός παγκόσμιου κατακλυσμού στη χρονική περίοδο του σύγχρονου homo sapiens καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία γι’ αυτό.

Η ύπαρξη τέτοιων μύθων εξηγείται συνήθως ως εξής:

- Οι λαοί παρατηρούσαν απολιθώματα υδρόβιων οργανισμών πάνω σε βουνά (π.χ. κοχύλια) και κατάλαβαν ότι τα βουνά θα βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια του νερού στο παρελθόν. Για να εξηγήσουν το φαινόμενο φαντάστηκαν μύθους περί μεγάλης πλημμύρας/κατακλυσμού που ύψωσαν τα υπάρχοντα ύδατα αφού δεν είχαν τις γεωλογικές γνώσεις που έχουμε σήμερα (τεκτονική πλακών).

- Γενίκευση ενός τοπικού φαινομένου πλημμύρας. Οι λαοί δεν γνώριζαν πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος μας. Για έναν χωριάτη που δεν μπορεί να μετακινηθεί πολύ μακριά ο κόσμος είναι η περιοχή του και οι κοντινές περιοχές. Αν μια πλημμύρα ποταμού ή λίμνης, ένα τσουνάμι (π.χ. Ινδικός) ή ένας σφοδρός τυφώνας (π.χ. Νέα Ορλεάνη-Κατρίνα) συνοδευόταν από σημαντικές απώλειες ζωών και περιουσιών θα δημιουργούσε τέτοιο δέος στους ανθρώπους που θα το μυθοποιούσαν με τις αναμενόμενες υπερβολές ως προς το impact.

- Στην πραγματικότητα οι αρχικοί μύθοι ήταν απειροελάχιστοι κι από λίγους λαούς διαδόθηκαν μέσω πολιτισμικών δανείων σε περισσότερους. Π.χ. οι Σουμέριοι ήταν οι πρώτοι που γνωρίζουμε ότι είχαν κατακλυσμικό μύθο. Είναι λοιπόν λογικό να μεταδόθηκε από τους Σουμέριους στους γειτονικούς λαούς που τους διαδέχθηκαν (Βαβυλώνιους, Ασσύριους, Εβραίους) κι από εκεί μέσω του εμπορίου και των ευρύτερων πολιτισμικών επαφών ο σχετικός μύθος να έφτασε στην Ελλάδα, από τους Έλληνες θα μεταδόθηκε στους Ρωμαίους κ.ο.κ. Με ανάλογο τρόπο θα μπορούσαν οι χριστιανοί ιεραπόστολοι του Νέου Κόσμου να μεταδίδουν άθελά τους το μύθο του Κατακλυσμού του Νώε στους αυτόχθονες Ινδιάνους όταν δίδασκαν το Ευαγγέλιο όπως και στους Αβορίγινες, στους Αφρικανούς και όπου πήγαιναν οι ιεραποστολές γενικά. Επομένως ο απειροελάχιστος αριθμός γνήσιων κατακλυσμικών μύθων δεν είναι καθόλου αρκετός για να εξηγήσει έναν πραγματικό μεγάλο κατακλυσμό. Η ύπαρξη πολυάριθμων κατακλυσμικών μύθων ανά τον κόσμο είναι πλάνη καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν αυθεντικότητα και δεν προέκυψαν ως ανεξάρτητη εμπειρία ενός καταστροφικού φαινομένου.

Ισως τελικά η ανάδειξη περισσότερων λαών που δεν έχουν κατακλυσμικό μύθο όπως αυτοί που ανέφερα πριν, να προσθέτουν άλλο ένα πλήγμα στις ιδέες για παγκόσμιο κατακλυσμό μαζί με τις παραπάνω εξηγήσεις. Αυτό είναι το point μου.
πάλαι γὰρ τῆς νῦν καλουμένης Ἑλλάδος βάρβαροι τὰ πολλὰ ᾤκησαν»(Παυσανίας, Αττικά, 41, 8)

Gouerino 4
Δημοσιεύσεις: 765
Εγγραφή: 25 Οκτ 2019, 19:33

Re: Λαοί που ΔΕΝ έχουν μύθο για Κατακλυσμό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gouerino 4 » 21 Φεβ 2020, 03:10

Είναι λοιπόν λογικό να μεταδόθηκε από τους Σουμέριους στους γειτονικούς λαούς που τους διαδέχθηκαν (Βαβυλώνιους, Ασσύριους, Εβραίους) κι από εκεί μέσω του εμπορίου και των ευρύτερων πολιτισμικών επαφών ο σχετικός μύθος να έφτασε στην Ελλάδα,
Γελαει ο κοσμος .
Ουτε οι σουμεριοι ειναι οι πρωτοι που γραψαν για κατακλυσμο.

Οι αιγυπτιοι το 2300πχ εγραφαν για τα νησια του κατακλυσμού των χαννεμπου,οπου χαννεμπου=ελληνες

Άβαταρ μέλους
hellegennes
Δημοσιεύσεις: 15490
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17

Re: Λαοί που ΔΕΝ έχουν μύθο για Κατακλυσμό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 21 Φεβ 2020, 03:19

Jimmy81 έγραψε:
19 Φεβ 2020, 22:26
Τι συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε από όλα αυτά λοιπόν? Κατ’ αρχήν πρέπει να επισημανθεί ότι σήμερα η επιστήμη απορρίπτει την ιδέα ενός παγκόσμιου κατακλυσμού στη χρονική περίοδο του σύγχρονου homo sapiens καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία γι’ αυτό.

Η ύπαρξη τέτοιων μύθων εξηγείται συνήθως ως εξής:

- Οι λαοί παρατηρούσαν απολιθώματα υδρόβιων οργανισμών πάνω σε βουνά (π.χ. κοχύλια) και κατάλαβαν ότι τα βουνά θα βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια του νερού στο παρελθόν. Για να εξηγήσουν το φαινόμενο φαντάστηκαν μύθους περί μεγάλης πλημμύρας/κατακλυσμού που ύψωσαν τα υπάρχοντα ύδατα αφού δεν είχαν τις γεωλογικές γνώσεις που έχουμε σήμερα (τεκτονική πλακών).

- Γενίκευση ενός τοπικού φαινομένου πλημμύρας. Οι λαοί δεν γνώριζαν πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος μας. Για έναν χωριάτη που δεν μπορεί να μετακινηθεί πολύ μακριά ο κόσμος είναι η περιοχή του και οι κοντινές περιοχές. Αν μια πλημμύρα ποταμού ή λίμνης, ένα τσουνάμι (π.χ. Ινδικός) ή ένας σφοδρός τυφώνας (π.χ. Νέα Ορλεάνη-Κατρίνα) συνοδευόταν από σημαντικές απώλειες ζωών και περιουσιών θα δημιουργούσε τέτοιο δέος στους ανθρώπους που θα το μυθοποιούσαν με τις αναμενόμενες υπερβολές ως προς το impact.

- Στην πραγματικότητα οι αρχικοί μύθοι ήταν απειροελάχιστοι κι από λίγους λαούς διαδόθηκαν μέσω πολιτισμικών δανείων σε περισσότερους. Π.χ. οι Σουμέριοι ήταν οι πρώτοι που γνωρίζουμε ότι είχαν κατακλυσμικό μύθο. Είναι λοιπόν λογικό να μεταδόθηκε από τους Σουμέριους στους γειτονικούς λαούς που τους διαδέχθηκαν (Βαβυλώνιους, Ασσύριους, Εβραίους) κι από εκεί μέσω του εμπορίου και των ευρύτερων πολιτισμικών επαφών ο σχετικός μύθος να έφτασε στην Ελλάδα, από τους Έλληνες θα μεταδόθηκε στους Ρωμαίους κ.ο.κ. Με ανάλογο τρόπο θα μπορούσαν οι χριστιανοί ιεραπόστολοι του Νέου Κόσμου να μεταδίδουν άθελά τους το μύθο του Κατακλυσμού του Νώε στους αυτόχθονες Ινδιάνους όταν δίδασκαν το Ευαγγέλιο όπως και στους Αβορίγινες, στους Αφρικανούς και όπου πήγαιναν οι ιεραποστολές γενικά. Επομένως ο απειροελάχιστος αριθμός γνήσιων κατακλυσμικών μύθων δεν είναι καθόλου αρκετός για να εξηγήσει έναν πραγματικό μεγάλο κατακλυσμό. Η ύπαρξη πολυάριθμων κατακλυσμικών μύθων ανά τον κόσμο είναι πλάνη καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν αυθεντικότητα και δεν προέκυψαν ως ανεξάρτητη εμπειρία ενός καταστροφικού φαινομένου.

Ισως τελικά η ανάδειξη περισσότερων λαών που δεν έχουν κατακλυσμικό μύθο όπως αυτοί που ανέφερα πριν, να προσθέτουν άλλο ένα πλήγμα στις ιδέες για παγκόσμιο κατακλυσμό μαζί με τις παραπάνω εξηγήσεις. Αυτό είναι το point μου.
Νομίζω ότι η κυρίαρχη αντίληψη είναι η βήτα, όπου ένας τοπικής κλίμακας φαινόμενο μετατρέπεται σε παγκόσμιο, σε συνδυασμό με την απουσία ιστορικής μνήμης, λόγω έλλειψης γραφής, που θα επιδρούσε αρνητικά στην ιδέα ότι ένα τοπικό φαινόμενο είναι πρωτοφανές (με την έλευση της ιστορικής μνήμης, οι λαοί αποκτούν σφαιρικότερη εικόνα και βάση σύγκρισης).
Far out to westward on the edge of morn,
The slender misty city towers up-borne
Glimmer faint rose against the pallid blue;
And yonder on those northern hills, the hue
Of amethyst, hang fleeces dull as horn.

Άβαταρ μέλους
Αρίστος
Δημοσιεύσεις: 5679
Εγγραφή: 13 Ιαν 2019, 16:44

Re: Λαοί που ΔΕΝ έχουν μύθο για Κατακλυσμό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 21 Φεβ 2020, 04:05

Παγκοσμιος κατακλυσμος=λειωσιμο των Παγετωνων στην τελευταια Παγετωδη περιοδο.

.

Gouerino 4
Δημοσιεύσεις: 765
Εγγραφή: 25 Οκτ 2019, 19:33

Re: Λαοί που ΔΕΝ έχουν μύθο για Κατακλυσμό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gouerino 4 » 21 Φεβ 2020, 04:34

Αρίστος έγραψε:
21 Φεβ 2020, 04:05
Παγκοσμιος κατακλυσμος=λειωσιμο των Παγετωνων στην τελευταια Παγετωδη περιοδο.

.
Για το λειωσιμο των παγετωνων οι ελληνες ειχαν ξεχωριστο μυθο.
Ο απολλων,δηλαδη ο ηλιος,
Με τα χρυσα βελη του,δηλαδη τις ακτινες του
Σκοτωσε,δηλαδη ελιωσε
Τον πυθωνα στον παρνασσο.Η λεξη πυθων σημαινει σηψη,αρα μιλαμε για τον παγετο στην κορυφη το Παρνασσού

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 1092
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81

Re: Λαοί που ΔΕΝ έχουν μύθο για Κατακλυσμό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 21 Φεβ 2020, 06:08

Gouerino 4 έγραψε:
21 Φεβ 2020, 03:10
Είναι λοιπόν λογικό να μεταδόθηκε από τους Σουμέριους στους γειτονικούς λαούς που τους διαδέχθηκαν (Βαβυλώνιους, Ασσύριους, Εβραίους) κι από εκεί μέσω του εμπορίου και των ευρύτερων πολιτισμικών επαφών ο σχετικός μύθος να έφτασε στην Ελλάδα,
Γελαει ο κοσμος .
Ουτε οι σουμεριοι ειναι οι πρωτοι που γραψαν για κατακλυσμο.

Οι αιγυπτιοι το 2300πχ εγραφαν για τα νησια του κατακλυσμού των χαννεμπου,οπου χαννεμπου=ελληνες
Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που κάνει τον κόσμο να γελάει ρε Παρασκευά... :102:
Τόσο δύσκολο είναι να εντοπίσεις τις ομοιότητες των κατακλυσμικών μύθων της Μεσοποταμίας με αυτόν του Δευκαλίωνα?

Περί Χανεμπού τώρα...απ'ό,τι μας λέει το λεξικό ιερογλυφικών που εσύ ο ίδιος είχες φέρει παλιότερα, ο όρος χανεμπού είναι ένα πανάρχαιο όνομα των κατοίκων των νησιών της Μεσογείου -άρα βάζουμε μέσα και την Κύπρο, τη Σικελία, Σαρδηνία, Μάλτα κλπ- και αργότερα χρησιμοποιήθηκε για τους Ιωνες, προφανώς στα χρόνια που θεωρούμε ιστορικά.

http://www.archive.org/stream/egyptianh ... 2/mode/2up

Δεν βλέπω κάτι για νησιά του κατακλυσμού. Έχεις πιο συγκεκριμένα στοιχεία να δώσεις?
πάλαι γὰρ τῆς νῦν καλουμένης Ἑλλάδος βάρβαροι τὰ πολλὰ ᾤκησαν»(Παυσανίας, Αττικά, 41, 8)

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 1092
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81

Re: Λαοί που ΔΕΝ έχουν μύθο για Κατακλυσμό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 21 Φεβ 2020, 06:20

Gouerino 4 έγραψε:
21 Φεβ 2020, 04:34
Αρίστος έγραψε:
21 Φεβ 2020, 04:05
Παγκοσμιος κατακλυσμος=λειωσιμο των Παγετωνων στην τελευταια Παγετωδη περιοδο.

.
Για το λειωσιμο των παγετωνων οι ελληνες ειχαν ξεχωριστο μυθο.
Ο απολλων,δηλαδη ο ηλιος,
Με τα χρυσα βελη του,δηλαδη τις ακτινες του
Σκοτωσε,δηλαδη ελιωσε
Τον πυθωνα στον παρνασσο.Η λεξη πυθων σημαινει σηψη,αρα μιλαμε για τον παγετο στην κορυφη το Παρνασσού
Εγώ νομίζω ότι η πιο ρεαλιστική εξήγηση του μύθου είναι η επικράτηση της λατρείας του Απόλλωνα στην περιοχή. Υποστηρίζεται μάλιστα κι από τα αρχαιολογικά ευρήματα αφού πρώτα λατρευόταν άλλη θεότητα σχετική με τη γη και κατά τον 8ο αιώνα π.Χ. επικράτησε η λατρεία του Απόλλωνα στους Δελφούς.

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2507

Άλλωστε η σύνδεση των λέξεων Πυθώ/Πυθία/Πύθωνας με το πύθομαι (σαπίζω) είναι παρετυμολογική. Ο Πύθωνας είναι παράλληλος τύπος του τοπωνυμίου Πυθώ το οποίο ήταν αρχαίο όνομα της πόλης των Δελφών.
πάλαι γὰρ τῆς νῦν καλουμένης Ἑλλάδος βάρβαροι τὰ πολλὰ ᾤκησαν»(Παυσανίας, Αττικά, 41, 8)

Άβαταρ μέλους
Λεγεών
Δημοσιεύσεις: 3323
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 07:23

Re: Λαοί που ΔΕΝ έχουν μύθο για Κατακλυσμό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λεγεών » 21 Φεβ 2020, 08:37

Gouerino 4 έγραψε:
21 Φεβ 2020, 04:34
Αρίστος έγραψε:
21 Φεβ 2020, 04:05
Παγκοσμιος κατακλυσμος=λειωσιμο των Παγετωνων στην τελευταια Παγετωδη περιοδο.

.
Για το λειωσιμο των παγετωνων οι ελληνες ειχαν ξεχωριστο μυθο.
Ο απολλων,δηλαδη ο ηλιος,
Με τα χρυσα βελη του,δηλαδη τις ακτινες του
Σκοτωσε,δηλαδη ελιωσε
Τον πυθωνα στον παρνασσο.Η λεξη πυθων σημαινει σηψη,αρα μιλαμε για τον παγετο στην κορυφη το Παρνασσού
:smt005:

τι γράφει ο θεούλης, κάτι τέτοιες συζητήσεις μας έλειψαν από το φόρουμ
Χαῖρε, τὸ τῶν Δαιμόνων πολυθρύλητον θαῦμα·
χαῖρε, τὸ τῶν αγγέλων πολυθρήνητον τραῦμα.

Άβαταρ μέλους
Ζενίθεδρος
Δημοσιεύσεις: 4515
Εγγραφή: 27 Ιούλ 2018, 18:56
Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
Επικοινωνία:

Re: Λαοί που ΔΕΝ έχουν μύθο για Κατακλυσμό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζενίθεδρος » 21 Φεβ 2020, 08:38

Η περίπτωση των Ιαπώνων είναι ενδιαφέρουσα, γιατί εκτος της απουσίας κατακλυσμιαίου μύθου είναι και η γλώσσα τους που είναι ακαταχωρητη στις ομάδες γλωσσών. Οπότε πρέπει να είναι απομεινάρι των προκατακλυσμιαίων πολιτισμών. Για μερικούς άλλους, τι να πούμε; Και ο λαός των ΗΠΑ δεν έχει αυτούσιο κατακλυσμιαίο μύθο...
Quidquid latine dictum sit, altum sonatur
☦𓀢
νεολογισμοί

Gouerino 4
Δημοσιεύσεις: 765
Εγγραφή: 25 Οκτ 2019, 19:33

Re: Λαοί που ΔΕΝ έχουν μύθο για Κατακλυσμό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gouerino 4 » 21 Φεβ 2020, 12:13

Λεγεών έγραψε:
21 Φεβ 2020, 08:37
Gouerino 4 έγραψε:
21 Φεβ 2020, 04:34
Αρίστος έγραψε:
21 Φεβ 2020, 04:05
Παγκοσμιος κατακλυσμος=λειωσιμο των Παγετωνων στην τελευταια Παγετωδη περιοδο.

.
Για το λειωσιμο των παγετωνων οι ελληνες ειχαν ξεχωριστο μυθο.
Ο απολλων,δηλαδη ο ηλιος,
Με τα χρυσα βελη του,δηλαδη τις ακτινες του
Σκοτωσε,δηλαδη ελιωσε
Τον πυθωνα στον παρνασσο.Η λεξη πυθων σημαινει σηψη,αρα μιλαμε για τον παγετο στην κορυφη το Παρνασσού
:smt005:

τι γράφει ο θεούλης, κάτι τέτοιες συζητήσεις μας έλειψαν από το φόρουμ
Έχεις δίκιο ρε φιλε,πραγματι η φαντασία μου καλπάζει.
Απορώ και εγώ πως το σκέφτηκα να συνδεσω τον Απόλλων με τον ήλιο και τα χρυσά βέλη του στον μυθο με τις ακτινες του.

Πρεπει να ειμαι ο μοναδικος που το εχει κανει αυτο.
Μα για στασου λιγο,κατι γραφει και η πυλη για την ελληνικη γλώσσα για τα επιθετα του θεου


Τα επίθετα Αιγλήτης, Λύκιος, Λυκηγένης, Λυκοκτόνος, Ήλιος, Φαναίος, Χρυσάωρ είναι συνδεδεμένα με το φως και το χρώμα του ήλιου.

http://www.greek-language.gr/digitalRes ... e_010.html

Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Δημοσιεύσεις: 2837
Εγγραφή: 12 Μάιος 2018, 23:44
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Re: Λαοί που ΔΕΝ έχουν μύθο για Κατακλυσμό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ » 21 Φεβ 2020, 17:47

Jimmy81 έγραψε:
19 Φεβ 2020, 22:26
Τι συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε από όλα αυτά λοιπόν? Κατ’ αρχήν πρέπει να επισημανθεί ότι σήμερα η επιστήμη απορρίπτει την ιδέα ενός παγκόσμιου κατακλυσμού στη χρονική περίοδο του σύγχρονου homo sapiens καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία γι’ αυτό.

Η ύπαρξη τέτοιων μύθων εξηγείται συνήθως ως εξής:

- Οι λαοί παρατηρούσαν απολιθώματα υδρόβιων οργανισμών πάνω σε βουνά (π.χ. κοχύλια) και κατάλαβαν ότι τα βουνά θα βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια του νερού στο παρελθόν. Για να εξηγήσουν το φαινόμενο φαντάστηκαν μύθους περί μεγάλης πλημμύρας/κατακλυσμού που ύψωσαν τα υπάρχοντα ύδατα αφού δεν είχαν τις γεωλογικές γνώσεις που έχουμε σήμερα (τεκτονική πλακών).

- Γενίκευση ενός τοπικού φαινομένου πλημμύρας. Οι λαοί δεν γνώριζαν πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος μας. Για έναν χωριάτη που δεν μπορεί να μετακινηθεί πολύ μακριά ο κόσμος είναι η περιοχή του και οι κοντινές περιοχές. Αν μια πλημμύρα ποταμού ή λίμνης, ένα τσουνάμι (π.χ. Ινδικός) ή ένας σφοδρός τυφώνας (π.χ. Νέα Ορλεάνη-Κατρίνα) συνοδευόταν από σημαντικές απώλειες ζωών και περιουσιών θα δημιουργούσε τέτοιο δέος στους ανθρώπους που θα το μυθοποιούσαν με τις αναμενόμενες υπερβολές ως προς το impact.

- Στην πραγματικότητα οι αρχικοί μύθοι ήταν απειροελάχιστοι κι από λίγους λαούς διαδόθηκαν μέσω πολιτισμικών δανείων σε περισσότερους. Π.χ. οι Σουμέριοι ήταν οι πρώτοι που γνωρίζουμε ότι είχαν κατακλυσμικό μύθο. Είναι λοιπόν λογικό να μεταδόθηκε από τους Σουμέριους στους γειτονικούς λαούς που τους διαδέχθηκαν (Βαβυλώνιους, Ασσύριους, Εβραίους) κι από εκεί μέσω του εμπορίου και των ευρύτερων πολιτισμικών επαφών ο σχετικός μύθος να έφτασε στην Ελλάδα, από τους Έλληνες θα μεταδόθηκε στους Ρωμαίους κ.ο.κ. Με ανάλογο τρόπο θα μπορούσαν οι χριστιανοί ιεραπόστολοι του Νέου Κόσμου να μεταδίδουν άθελά τους το μύθο του Κατακλυσμού του Νώε στους αυτόχθονες Ινδιάνους όταν δίδασκαν το Ευαγγέλιο όπως και στους Αβορίγινες, στους Αφρικανούς και όπου πήγαιναν οι ιεραποστολές γενικά. Επομένως ο απειροελάχιστος αριθμός γνήσιων κατακλυσμικών μύθων δεν είναι καθόλου αρκετός για να εξηγήσει έναν πραγματικό μεγάλο κατακλυσμό. Η ύπαρξη πολυάριθμων κατακλυσμικών μύθων ανά τον κόσμο είναι πλάνη καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν αυθεντικότητα και δεν προέκυψαν ως ανεξάρτητη εμπειρία ενός καταστροφικού φαινομένου.

Ισως τελικά η ανάδειξη περισσότερων λαών που δεν έχουν κατακλυσμικό μύθο όπως αυτοί που ανέφερα πριν, να προσθέτουν άλλο ένα πλήγμα στις ιδέες για παγκόσμιο κατακλυσμό μαζί με τις παραπάνω εξηγήσεις. Αυτό είναι το point μου.
.

Εύγε Τζιμάκο......

Η κορυφή τού Μαινάλου στήν Αρκαδία λέγεται Οστρακίνα......

Ξέρουμε οι λαοί πού δέν έχουν κατακλυσμιαίους μύθους.....

πώς μεταφράζουν τά θαλάσσια απολιθώματα στίς βουνοκορφές ;;;

Δέν θυμάμαι καλά καί τήν Levy Strauss αναγνωστική περίοδο μου..... :D

Καί οι δικοί μας μέ κάτι Αρπυιες τό είχαν τραξήξει κάπως..... :102:

Ο Αιγυπτιακός μύθος μοιάζει μέ τόν ΙουδαιοΧριστιανικό.....Τυχαίο ;;;

Ο Τούρκικος μάς δείχνει πόσο πρέπει νά προσέχουμε τό φαντασιακό......Επίσης από το 1ο λίνκ πού έβαλες βρήκα καί αυτή τή μαρτυρία......

Ολα μοιάζουν αντιγραφές τελικά.... :e040:

.
170px-Dasavatara1.png
170px-Dasavatara1.png (76.71 KiB) Προβλήθηκε 279 φορές

.

Κι όλο ρωτώ νσ μάθω τήν αλήθεια.....κι όλο μού λένε Παρσμύθια....

πού λέει καί τό άσμα.... :102:


.
.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ την 21 Φεβ 2020, 21:38, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...

Άβαταρ μέλους
Chainis
Δημοσιεύσεις: 9812
Εγγραφή: 03 Απρ 2018, 19:39
Phorum.gr user: Chainis

Re: Λαοί που ΔΕΝ έχουν μύθο για Κατακλυσμό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chainis » 21 Φεβ 2020, 18:13

Δείτε τα βίντεο του Μαριολάκου.
'Ολα ξεκινάνε από το λιώσιμο των πάγων που ξεκίνησε πριν 18.000 χρόνια και ανέβασε την στάθμη της θάλασσας κατά 130 μέτρα.
Τότε πλημμύρισαν τεράστιες εκτάσεις σε όλη την γη.
Κι επειδή η διαδικασία κράτησε κάποιες χιλιάδες χρόνια και δεν πλημμύρισαν όλες μαζί έχουμε διαφορετικούς μύθους.
Όπου δεν κατάφερε να επικρατήσει ο ΕΛΑΣ δεν υπήρξαν τάγματα ασφαλείας

bolek
Δημοσιεύσεις: 1431
Εγγραφή: 06 Ιουν 2019, 21:40

Re: Λαοί που ΔΕΝ έχουν μύθο για Κατακλυσμό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bolek » 21 Φεβ 2020, 20:28

η τελευταια μεγαλη πλημμυρα εγινε στον ευξεινο ποντο οταν κατακλυστηκε με τα νερα της μεσογειου πριν 5-6 χιλιαδες χρονια νομιζω υπαρχει σχετικη ελληνικη αναμνηση αυτου του γεγονοτος

bolek
Δημοσιεύσεις: 1431
Εγγραφή: 06 Ιουν 2019, 21:40

Re: Λαοί που ΔΕΝ έχουν μύθο για Κατακλυσμό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bolek » 21 Φεβ 2020, 20:31

ενταξει, το βρηκα!!

https://averoph.wordpress.com/2014/01/1 ... more-47829

απλα ο διοδωρος ο σικελιωτης θεωρει λανθσμενα οτι αυτο εγινε πριν καποια χρονια τους ιστορικους ας πουμε χρονους για αυτον, αλλα στην πραγματικοτητα εγινε τους προιστορικους χρονους και ειχε παραμεινει η αναμνηση αυτου του γεγονοτος, πολυ εντυπωσιακο νομιζω

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Αστικοί μύθοι και Παραδοσιακοί θρύλοι”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών