Φοινικικά ευρήματα στην Ελλάδα

Αρχαιολογικά ευρήματα, μνημεία του παρελθόντος, αρχαίοι πολιτισμοί, έρευνες, ανασκαφές.
Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6232
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Φοινικικά ευρήματα στην Ελλάδα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 03 Απρ 2019, 20:44

Άρθρο του αρχαιολόγου Μιχάλη Τιβέριου

https://www.tovima.gr/2008/11/24/opinio ... io-aigaio/

Φοίνικες στο Βόρειο Αιγαίο

Ευρήματα όπως αυτά στο Καραμπουρνάκι είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αφού ανασυνθέτουν την ιστορία της περιοχής.

Aπό το 1994 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο διενεργεί ανασκαφές στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης, στη θέση όπου βρισκόταν το λιμάνι της αρχαίας Θέρμης ­ της σημαντικότερης από τις πόλεις της περιοχής πριν κτιστεί η Θεσσαλονίκη ­, που έδωσε και το όνομά της στον Θερμαϊκό Κόλπο. Κατά τις εφετινές ανασκαφικές εργασίες, οι οποίες υποστηρίζονται οικονομικά κυρίως από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και τον Δήμο Καλαμαριάς, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανεύρεση φοινικικών αγγείων ανάμεσα στις μεγάλες ποσότητες της κεραμικής του 7ου-6ου αι. π.Χ. που ήλθαν στο φως. Και αυτό επειδή ο εντοπισμός της παρουσίας των Φοινίκων στον ελλαδικό χώρο με βάση αρχαιολογικά ευρήματα παρουσιάζει δυσκολίες. Ειδικότερα στο Βόρειο Αιγαίο, αν δεν είχαμε κάποιες πληροφορίες από την αρχαία γραμματεία, η παρουσία τους θα ήταν συζητήσιμη. Ετσι φοινικικά «ευρήματα» όπως αυτά από το Καραμπουρνάκι είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αφού μας βοηθούν, σε συνδυασμό με σχετικές αρχαίες γραπτές μαρτυρίες, να ανασυνθέσουμε άγνωστες πτυχές της ιστορίας της περιοχής.

Ως σήμερα η μοναδική πληροφορία για σίγουρη παρουσία Φοινίκων στο Βόρειο Αιγαίο προέρχεται από τον Ηρόδοτο και αναφέρεται στη Θάσο. Ο πατέρας της ιστορίας μάς πληροφορεί ότι, πριν φτάσουν οι πάριοι άποικοι στη Θάσο στις αρχές του 7ου αι. π.Χ., στο νησί και μάλιστα στις ανατολικές ακτές του ήταν ήδη εγκατεστημένοι Φοίνικες, οι οποίοι και εκμεταλλεύονταν τα μεταλλεία χρυσού που υπήρχαν εκεί. Η παρουσία Φοινίκων στη Θάσο έχει βεβαιωθεί και αρχαιολογικά, με την ανεύρεση ορισμένων μικροαντικειμένων. Από τον Ηρόδοτο αντλούμε και την πληροφορία ότι ο ναός του Ηρακλή στο νησί ήταν φοινικικό κτίσμα και ακόμη ότι στην ίδια τη Φοινίκη υπήρχε ναός αφιερωμένος στον Θάσιο Ηρακλή. Οι Φοίνικες, ως γνωστόν, λάτρευαν ιδιαίτερα τον Ηρακλή (στη γλώσσα τους Βάαλ-Μελκάρθ). Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες αρχαίες γραπτές μαρτυρίες από τις οποίες προκύπτει παρουσία Φοινίκων στο Βόρειο Αιγαίο. Ετσι μεταγενέστεροι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι η Τορώνη στη Χαλκιδική οφείλει το όνομά της σε μια ομώνυμη κόρη της Φοινίκης, και η Γαληψός, μια παράκτια θασιακή αποικία ανάμεσα στην Αμφίπολη και στην Καβάλα, σε έναν ομώνυμο γιο του Φοίνικα Θάσου. Ακόμη ορισμένες πηγές αποδίδουν την πρώτη εκμετάλλευση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων του Παγγαίου στον γνωστό Φοίνικα Κάδμο, ο οποίος μαζί με τη σύντροφό του Αρμονία έχουν μια παρουσία και στα Καβείρια Μυστήρια της Σαμοθράκης. Τέλος, σημειώνω και την άποψη ορισμένων μελετητών που θέλουν το όνομα της γνωστής ιωνικής αποικίας των Αβδήρων στη Θράκη να είναι φοινικικό. Οπωσδήποτε όλες οι παραπάνω ενδείξεις για παρουσία Φοινίκων στο Βόρειο Αιγαίο, με εξαίρεση αυτές για τη Θάσο, είναι πολύ ισχνές.

Οι Φοίνικες κατοικούσαν στις ακτές του σημερινού Λιβάνου και, όπως όλοι οι λαοί της περιοχής (Εβραίοι, Αραβες κ.ά.) με εξαίρεση τους αιγαιακούς Φιλισταίους, ήταν σημιτικής καταγωγής. Δεν είχαν ενιαία διοίκηση, αλλά κάθε πόλη τους είχε τον δικό της βασιλέα. Ωστόσο οι ισχυρότερες από αυτές, όπως αρχικά η Σιδών και από την πρώτη προχριστιανική χιλιετία η Τύρος, είχαν υπό την κυριαρχία τους τις ασθενέστερες. Η έλλειψη πεδινών εκτάσεων ικανών να θρέψουν τον πληθυσμό, η άφθονη ναυπηγήσιμη ξυλεία που διέθεταν τα δάση της περιοχής, η άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα και η παρουσία καλών λιμανιών στα οποία κατέληγαν μεγάλες εμπορικές οδικές αρτηρίες από το εσωτερικό της Συρίας και της Μεσοποταμίας έστρεψαν τους Φοίνικες από νωρίς στο εμπόριο.

Υπήρξαν διαμεσολαβητές ανάμεσα στους λαούς της Ανατολής και της Δύσης ανταλλάσσοντας φυσικά και βιοτεχνικά προϊόντα. Ηταν περίφημοι και στην αλιεία και στην επεξεργασία πορφυρούχων κογχυλιών, πράγμα που, σε συνδυασμό με την αναζήτηση πολύτιμων μετάλλων, τους οδήγησε στην ίδρυση εμπορικών σταθμών αρχικά και αποικιών αργότερα σε επίκαιρες θέσεις της Μεσογείου και ιδιαίτερα στο δυτικό τμήμα της. Η παλαιότερη βέβαιη εγκατάστασή τους είναι αυτή στο Κίτιο της γειτονικής Κύπρου, που χρονολογείται από τον 9ο αι. π.Χ. Κατά τον 8ο αι. π.Χ. πρέπει να ίδρυσαν την Καρχηδόνα, που θα πρωταγωνιστήσει στο ιστορικό προσκήνιο για πολλούς αιώνες και θα ιδρύσει με τη σειρά της εκτεταμένο αποικιακό κράτος, και τα Γάδειρα, το σημερινό Cadiz, στις ατλαντικές ακτές της Ισπανίας, έξω από τα στενά του Γιβραλτάρ. Η δράση των Φοινίκων άρχισε μετά την πτώση των μυκηναϊκών κέντρων και απλώθηκε γρήγορα σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη, όπως δείχνουν ευρήματα από θέσεις του Αιγαίου, της Σικελίας και Σαρδηνίας, ενώ αργότερα θα περιορισθεί κυρίως στο δυτικό μέρος της. Καθώς κινούνταν για πολλά χρόνια στον ίδιο χώρο με τους Ελληνες και είχαν παρόμοια με αυτούς συμφέροντα, φυσικό ήταν να υπάρξουν συχνά συγκρούσεις αλλά και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο λαών. Από τους Φοίνικες οι Ελληνες, και πιθανόν Ευβοείς, πήραν ως γνωστόν το αλφάβητο, το οποίο και εμπλούτισαν με τα χρησιμότατα φωνήεντα. Ετσι έφτιαξαν ένα εξαιρετικά εύχρηστο σύστημα γραφής, ένα ανεκτίμητο «εργαλείο», το οποίο και χρησιμοποιεί ως τις ημέρες μας ο λεγόμενος δυτικός κόσμος.

Ο κ. Μιχάλης Α. Τιβέριος είναι καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6232
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Φοινικικά ευρήματα στην Ελλάδα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 03 Απρ 2019, 21:10

Εικόνα

Το παραπάνω σκεύος, φέρει φοινικική αλφαβητική επιγραφή με το όνομα του κατασκευαστή του και βρέθηκε σε τάφο της Κνωσού. Αναγράφεται η φράση "κύπελο του Sama, γιου του L." . Χρονολογείται στα τέλη του 10ου αιώνα π.Χ. ή εντός του 9ου αιώνα π.Χ. αν και άλλοι το έχουν χρονολογήσει και στον 11ο αιώνα π.Χ. Πρόκειται για το αρχαιότερο επιβεβαιωμένο αλφαβητικό εύρημα στο Αιγαίο.

Βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
http://www.fhw.gr/chronos/03/en/gallery/eph37.html

Μερικά ακόμα φοινικικά ευρήματα μέσα από αποσπάσματα των βιβλίων μου. Κάποια ευρήματα μπορεί να επαναλαμβάνονται μέσα στα αποσπάσματα.

Σε έναν τάφο της Κρήτης που χρονολογείται τον 9ο αιώνα π.Χ. βρέθηκε ένα μεταλλικό αγγείο (φιάλη) με χαραγμένη πάνω του μια φοινικική επιγραφή. Στη Ρόδο (αλλά και στην Κω) υπάρχουν σημάδια Φοινικικών εγκαταστάσεων. Στην Εύβοια επίσης βρίσκουμε πολύ νωρίς σημάδια (αγγεία κλπ.) φοινικικής παρουσίας. (Α-Φ Χριστίδης, Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, σελ.103, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών)

Ως πρότυπα του αγγειογράφου που έφτιαξε τον κρατήρα του Κεραμεικού με την θρηνωδό, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε κάποιες φοινικικές εισαγωγές των ίδιων χρόνων(σ.σ των μεσογεωμετρικών) στην Αττική. Είναι όμως απαραίτητο να τονισθεί ο διαφορετικός τρόπος απόδοσης, ιδιαίτερα των ανθρώπινων μορφών, από το Φοίνικα και τον Αθηναίο καλλιτέχνη.(Εύα Μπουρνιά-Σημαντωνη, Αρχαιολογία των πρώιμων ελληνικών χρόνων, σελ.69, εκδ. Καρδαμίτσα)

Εν αντιθέσει με τις απόψεις του Beloch, υπάρχουν τώρα σαφείς μαρτυρίες ότι οι Φοίνικες παρασκεύαζαν αρώματα στη Ρόδο ακόμα και πριν το 700π.Χ.[..]Μέχρι σήμερα ωστόσο, η παρουσία των Φοινίκων(σ.σ. στο Αιγαίο) έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα ακόμα και από τα κεραμικά τους στην Κω και στη Ρόδο, και επίσης έχουν βρεθεί ίχνη τους στην Εφεσο
(Walter Burkert, Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός-Η Επίδραση της Ανατολής, σελ.34-40, εκδ. Παπαδήμας)

Στον ελλαδικό χώρο απαντούν φοινικικές, αραμαϊκές, νεο-χεττιτικές και κυπριακές επιγραφές από πολύ νωρίς (τέλη 9ου αιώνα π.Χ.) Αραμαϊκές ή φοινικικές επιγραφές έχουν βρεθεί σε στρώματα του 8ου αιώνα τόσο στις Πιθηκούσες όσο και στην Ερέτρια. Παλαιότερη είναι μια χάλκινη ενεπίγραφη φιάλη που βρέθηκε σε τάφο του 900 π.Χ. στην Κνωσό, ενώ από το Γαβαλομούρι Κισάμου της Κρήτης προέρχεται ένας ταφικός πιθαμφορέας με έντονη επίδραση από τα Δωδεκάνησα, χρονολογούμενος ακόμη νωρίτερα, με φοινικικό χάραγμα sin(W). (Αλ. Μαζαράκης-Ανιάν, Όμηρος και Αρχαιολογία, σελ.127)

Και ένα ακόμα link για τις ανταλλαγές μεταξύ Ελλήνων και Φοινίκων.
https://www.colorado.edu/classics/2018/ ... -near-east
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8926
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Φοινικικά ευρήματα στην Ελλάδα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 03 Απρ 2019, 21:39

Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη είχαμε Φοίνικες στα νησιά του Αιγαίου :

Αλλ' ακόμη περισσότερον επεδίδοντο εις την πειρατείαν οι νησιώται Κάρες και Φοίνικες, οι οποίοι είχαν κατοικήσει τας περισσοτέρας από τας νήσους, όπως τεκμαίρεται από το γεγονός ότι, όταν οι Αθηναίοι, διαρκούντος του πολέμου, προέβησαν εις τον καθαρμόν της Δήλου, εσήκωσαν όλους τους νεκρούς και τα φέρετρα όσων είχαν αποθάνει εις την νήσον, περισσότεροι από τους μισούς θαμμένους ευρέθησαν ότι ήσαν Κάρες και ανεγνωρίσθησαν ως τοιούτοι και από το είδος του οπλισμού, ο οποίος είχε συνταφή με αυτούς, και από τον τρόπον της ταφής, ο οποίος και σήμερον συνηθίζεται μεταξύ των. Αλλ' αφότου συνεκροτήθη το πολεμικόν ναυτικόν του Μίνωος, αι δια θαλάσσης συγκοινωνίαι έγιναν ασφαλέστεροι, αφ' ενός μεν διότι οι κακοποιοί των νήσων αυτών εξεδιώχθησαν υπ' αυτού, κατά την εποχήν ακριβώς που προέβη εις εποικισμόν των περισσοτέρων, εξ αλλού δε διότι οι κάτοικοι των παραλίων ήρχισαν ήδη ν' αποκτούν μεγαλυτέρας περιουσίας και να έχουν μονιμωτέραν κατοικίαν, και μερικοί μάλιστα, όπως ήτο φυσικόν δι' ανθρώπους, των οποίων ηύξανε καθημερινώς ο πλούτος, και με τείχη περιέβαλλαν τας πόλεις των.

https://www.mikrosapoplous.gr/thucy/vivlia/vivlio1.htm


Σε ένα βιβλιαράκι για το κάστρο της Αγίας Μαύρας στο οποίο αναφερόταν η διαφωνία για το αν ανήκει στην Λευκάδα ή στην Ακαρνανία είχα διαβάσει :

Μόλις είναι ανάγκη – παρενθετικά – να σημειώσουμε ότι το επιτείχισμα αυτό του Ορσίνι ή το ολοκληρωμένο αργότερα Κάστρο δημιουργήθηκε 1000 μέτρα από την παλαιά θαλάσσια λωρίδα ( διώρυγα ) , την οποία με τέχνη είχαν πρό πολλού ανοίξει οι Φοίνικες και αργότερα διεύρυναν οι Κορίνθιοι. Αυτή η διώρυγα υπήρχε κοντά στο σημερινό τουρκικό κάστρο του Τεκέ. Πάντως πολύ πέρα από την λιμνοθάλασσα , όπου πάνω της έχει κτιστεί το δικό μας κάστρο. Δεν βρίσκεται λοιπόν το Φρούριο της Αγίας Μαύρας όπως λανθασμένα κάποιοι θέλουν να υποστηρίζουν “σε νησίδα επί της Ακαρνανικής γής”. (…) Η σημερινή διώρυγα είναι έργο μεταγενέστερο. Οι Άγγλοι την είχαν φτιάξει 1819 – 1843.


Την παρουσία Φοινίκων στην Λευκάδα όμως δεν έχω καταφέρει να διαβάσω αλλού. Αντίθετα για το θέμα της διώρυγας :


Ο Στράβων (10.452) μας πληροφορεί ότι αρχικά η Λευκάδα ήταν χερσόνησος της Ακαρνανίας. Οι Κορίνθιοι ήταν οι πρώτοι που κατά τον 7ο αι. π.Χ. έκαναν πορθμό τον ισθμό, μετατρέποντας έτσι τη χερσόνησο σε νησί. Στα χρόνια του Θουκυδίδη φαίνεται πως ο πορθμός είχε προσχωθεί και έτσι οι Κορίνθιοι αναγκάστηκαν να σύρουν τα πλοία τους για να περάσουν.

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show ... 1634,5199/
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6232
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Φοινικικά ευρήματα στην Ελλάδα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 03 Απρ 2019, 21:46

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα όμως εντοπίζεται στον Κωμμό της Νότιας Κρήτης. Πάνω σε ερείπια μινωικών εγκαταστάσεων έχει οικοδομηθεί ένα ιερό το οποίο η έρευνα έχει δείξει ότι το επισκέπτονταν Φοίνικες κατά τη γεωμετρική περίοδο και αποτελεί μια από τις πιο πρώιμες ενδείξεις φοινικικής παρουσίας στον ελλαδικό χώρο.

Ο ναός κατασκευαστικά παρουσιάζει πολλές αναλογίες με φοινικικά πρότυπα αν δεν κατασκευάστηκε και από τους ίδιους τους Φοίνικες.

Παραθέτω δύο άρθρα με αναλυτική παρουσίαση του ιερού όπου αναφέρονται οι φοινικικές αντιστοιχίες και τα σχετικά φοινικικά ευρήματα από το ιερό μαζί με κάποιες φωτογραφίες. Στο χώρο έχουν βρεθεί και άλλα αντικείμενα αιγυπτιακής και ανατολικής προέλευσης.

Phoenicians in Southern Crete by Joseph W. Shaw.
https://tspace.library.utoronto.ca/bits ... e3.doc.pdf

The Role of Kommos in Phoenician Routes - Judith Muñoz Sogas, Department of Archaeology, University of Sheffield, Universitat Pompeu Fabra (Barcelona)
http://journal.wrocah.ac.uk/article/the ... an-routes/

Άποψη του ιερού
Εικόνα

Κεντρική κολόνα του Ναού Β
Εικόνα

Αναπαράσταση του Ναού Β
Εικόνα

Βωμός στο Ναό Β μετά την αφαίρεση στύλων
Εικόνα

Φοινικική κεραμική από το ιερό
Εικόνα

Χαναϊτικά αγγεία από τον Κωμμό
Εικόνα
http://kommos.art.utoronto.ca/kommosMinoanPottery.html
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6232
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Φοινικικά ευρήματα στην Ελλάδα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 04 Απρ 2019, 00:12

Βάζο με ελληνική και φοινικική επιγραφή από τη Ρόδο (650-630π.Χ.) από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου

Εικόνα
Τα 4 φοινικικά γράμματα αφορούν τη λέξη "κύπελλο".

http://www.rhodes-exhibition.gr/en/ekth ... hards-pot/
......................................................................................................

Επιτύμβια στήλη με ελληνική και φοινικική επιγραφή του 350-300 π.Χ. (Λούβρο). Βρέθηκε στo άλσος της Ακαδημίας Αθηνών.
Εικόνα

https://commons.wikimedia.org/wiki/File ... AO4834.jpg
Η φοινικική επιγραφεί γράφει "Στον Benhodesh, γιο του Abdmilqart, γιο του Abdshamash, γιο του TGNS, άντρες από το Κίτιο”'

.................................................................................................

Άλλη μια επιτύμβια στήλη από τον Κεραμικό της Αθήνας (4ος-3ος αιώνας π.Χ.) με ελληνική και φοινινική επιγραφή. Πρόκειται για τον τάφο κάποιου Φοίνικα με δύο ονόματα (Shem/Αντίπατρος) από την Ασκελόν.

https://www.ascsa.edu.gr/uploads/media/ ... 067962.pdf

Εικόνα

Στη φοινινική επιγραφή διαβάζουμε:
Εγώ (είμαι)ο Shem[.], γιος του Abdashtart, του Ασκελονίτη.
(Αυτή είναι η στήλη) την οποία εγώ, ο Domseleh, ο γιος του
Domhan του Σιδώνιου, έστησα.
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6232
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Φοινικικά ευρήματα στην Ελλάδα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 04 Απρ 2019, 02:36

Μερικά ακόμα φοινικικά ευρήματα από διάφορα μέρη της Ελλδας από μια παλιότερη έκθεση της περιόδου 2011-2012 που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη με τίτλο "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ:ΣΤΑ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ".

https://www.typologos.com/%C2%AB%CE%B5% ... %BF%CE%BC/

Κρήτη
Εικόνα
(Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου: Ανεικονική ταφική στήλη. Ανήκει στην κατηγορία των ταφικών στηλών γνωστών ως «cippi», που ανήκουν στον πολιτισμικό ορίζοντα του φοινικικού κόσμου και αποτελεί τεκμήριο για τη σταθερή παρουσία Φοινίκων στην Κρήτη κατά την περίοδο αυτή. Ελεύθερνα 8ος-7ος αι. π.Χ)

Θεσσαλονίκη
Εικόνα
(Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Οφθαλμωτή ψήφος –περίαπτο, καρχηδονιακού εργαστηρίου. Άγιος Αθανάσιος Θεσσαλονίκης.4ος αιώνας π.Χ.)

Δελφοί
Εικόνα
(Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών,Όστρεο τριδάκνης διαμορφωμένο σε φτερωτή μορφή («σειρήνα»), προϊόν φοινικικών εργαστηρίων της Ερυθράς Θάλασσας. Δελφοί 7ος αι. π.Χ.)
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

skartados
Δημοσιεύσεις: 997
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:39

Re: Φοινικικά ευρήματα στην Ελλάδα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από skartados » 05 Απρ 2019, 11:08

Ακόμη ορισμένες πηγές αποδίδουν την πρώτη εκμετάλλευση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων του Παγγαίου στον γνωστό Φοίνικα Κάδμο, ο οποίος μαζί με τη σύντροφό του Αρμονία έχουν μια παρουσία και στα Καβείρια Μυστήρια της Σαμοθράκης
:lol:

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8926
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Φοινικικά ευρήματα στην Ελλάδα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 05 Απρ 2019, 22:57

Οι Καδμείοι , ο λαός του Κάδμου, μπορεί να μην ήταν Φοίνικες, αλλά κάποιο Προελληνικό Ινδοευρωπαϊκό φύλο, ίσως συγγενικό των Λουβίων.

Καδμείοι: Συμβατική ονομασία του λαού που σύμφωνα με την παράδοση, με αρχηγό τον Κάδμο, κατέλαβε την Θήβα και κατέκτησε το μεγαλύτερο τμήμα της Βοιωτίας. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ηρόδοτο (Α΄ 57).
Ο Στέφανος Βυζάντιος υποστηρίζει ότι ο όρος προέρχεται από την ακρόπολη των Θηβών, που κατά την παράδοση, ίδρυσε ο Κάδμος, την Καδμεία: «…Καδμεία πόλις = Θηβών ακρόπολις, αφ’ ης οι Θηβαίοι Καδμείοι και Καδμίωνες και Καδμείαι και το τείχος Καδμεία…».

Όπως απεδείχθη, πρόκειται για ένα προελληνικό ινδοευρωπαϊκό φύλο, που έφθασε στην Βοιωτία από την Ήπειρο, για το οποίο υπήρχε μέχρι πρόσφατα αρκετή σύγχυση ως προς την καταγωγή του. Πολλοί ερευνητές, παρασυρμένοι από λανθασμένες ετυμολογίες αλλά και ασαφή χωρία αρχαίων κειμένων, θεωρούσαν τον επώνυμό τους ήρωα Κάδμο και τον λαό του, τους Φοίνικες, ως Σημίτες, φθάνοντας στο σημείο να θεωρούν ότι και το όνομα της Ευρώπης ανάγεται σε σημιτική ρίζα!

Ο καθηγητής και Ακαδημαϊκός Μ. Σακελλαρίου αντέκρουσε με πειστικά επιχειρήματα αυτές τις απόψεις και υποστήριξε ότι οι Φοίνικες του Κάδμου ήσαν ένα προελληνικό φύλο ινδοευρωπαϊκής καταγωγής (βλ. Ιστορία Ελληνικού Έθνους – τόμος Α΄, σελ. 361).
Παραθέτουμε περιληπτικά στην συνέχεια, τα σπουδαιότερα αυτών των επιχειρημάτων:

«… Το όνομα του Κάδμου δινόταν σε ένα βουνό και σε ένα ποτάμι στα σύνορα της Καρίας με την Λυδία και την Φρυγία, σε έναν βράχο στα παράλια της νότιας Ιλλυρίας και σε έναν παραπόταμο του Θυάμιδος (Καλαμά) στην Ήπειρο. Είναι επίσης γνωστό ότι οι Κρήτες των ιστορικών χρόνων χρησιμοποιούσαν την λέξη κάδμος με τρεις σημασίες: «δόρυ, λόφος, ασπίς» που όλες τους σχετίζονται με την έννοια ύψος. Έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί το όνομα Κάδμος δόθηκε σε βουνά και σε βράχους. Το γιατί δόθηκε και σε ποτάμια προκύπτει από την ετυμολογία της λέξεως που παράγεται από την ίδια ρίζα που υπάρχει και στο ελληνικό ρήμα κέκαδμαι, κέκασμαι «εξέχω, λάμπω». Η έννοια «εξέχω» ταιριάζει με το ύψος ενώ η έννοια «λάμπω» με την αντανάκλαση του φωτός στο νερό…
…το εθνικό Φοίν-ικες έχει θέμα που απαντά στην ελληνική (φοιν-ός = βαθυκόκκινος, φοιν-ίξαι, συνώνυμο με το αιμάξαι = φόνος με αρχική σημασία αίμα) και ένα επίθημα γνωστό από άλλα εθνικά ινδοευρωπαϊκών φύλων (Αίθικες, Τέμμικες, Γράϊκες ή Γραικοί, Θράϊκες ή Θράκες). Το όνομα Φοινίκη δινόταν επίσης στην Καρία και το όνομα Φοίνιξ δήλωνε βουνό και οχυρό της ιδίας χώρας («…κώμη ορεινή της Καρίας επί του ομωνύμου όρους…» κατά το Λεξ. Κυρ. Ονομ. ), καθώς και ποτάμι της Λυκίας, όπου ποτέ δεν εισχώρησαν Σημίτες Φοίνικες. Επίσης η Φοινίκη της Ηπείρου […πόλις παραθαλασσία και εμπορική της εν Ηπείρω Χαονίας…(Λ.Κ.Ο) ], βρίσκεται έξω από τα όρια εξαπλώσεώς τους. Την ίδια ρίζα έχει και το εθνικό Φοινατοί που έφερε ένα Ηπειρωτικό φύλο. Το όνομα Φοίνικες επομένως δεν γεννήθηκε στα παράλια του Λιβάνου, αλλά δόθηκε από τους Έλληνες στον λαό που κατοικούσε εκεί, επειδή επιδιδόταν στην βαφή υφασμάτων με ένα βαθυκόκκινο χρώμα, το «φοινόν». Προηγουμένως όμως είχε ήδη χρησιμοποιηθεί ως εθνικό ενός ινδοευρωπαϊκού φύλου εγκατεστημένου στον ελλαδικό χώρο.
Η Φοινίκη του Κάδμου δεν ήταν λοιπόν η χώρα των Σημιτών Φοινίκων, αλλά η Φοινίκη της Ηπείρου, που δεν απέχει πολύ από τον Κάδμο, τον παραπόταμο του Καλαμά (από εκεί κατάγονται οι Φοίνικες της Βοιωτίας). Οι Φοινατοί που αναφέραμε προηγουμένως, θα ήταν πιθανόν απόγονοι των ινδοευρωπαίων Φοινίκων της Ηπείρου: τα δύο ονόματα διαφέρουν μόνον στα επιθήματα, Φοίν – ικ – ς, Φοιν – ατ – ός.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, αυτοί οι Φοίνικες έπρεπε να θεωρηθούν ελληνικό φύλο. Υπάρχουν όμως δύο αντενδείξεις: α) Όταν οι Έλληνες εισχώρησαν στο εσωτερικό της Καρίας στην διάρκεια των ελληνιστικών χρόνων διαπίστωσαν ότι τα ονόματα Κάδμος και Φοίνιξ χρησιμοποιούνταν ήδη ως ονόματα ποταμών, βουνών και πόλεων, αλλά και στην ίδια την Καρία παλαιότερα (Φοινίκη). Άρα οι ονοματοθέτες αυτών των γεωγραφικών όρων θα ήσαν κάποια άλλα ινδοευρωπαϊκά στοιχεία εγκατεστημένα εκεί παλαιότερα και β) Ο Καδμίλος, θεία μορφή των μυστηρίων της Σαμοθράκης, έχει όνομα παραπλήσιο του Κάδμου και το γεγονός αυτό ερμηνεύεται αν λάβουμε υπ’ όψη ότι ταυτιζόταν με τον ιθυφαλλικό Ερμή. Αλλά αυτά τα μυστήρια ήσαν αρχαιότερα από την εκεί εγκατάσταση των Ελλήνων. Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε τους Φοίνικες του Κάδμου όχι ελληνικό φύλο, αλλά στοιχείο άλλου ινδοευρωπαϊκού λαού…». (Ι.Ε.Ε. τομ. Α΄ σελ. 361)


Σύμφωνα με τις παραδόσεις, οι Καδμείοι δηλ. οι Φοίνικες του Κάδμου, κατέκτησαν την Βοιωτία, αφού υπέταξαν τους παλαιότατους κατοίκους της περιοχής, σχετικά με τους οποίους όμως υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ των αρχαίων πηγών.
Έτσι, ο μεν Εκαταίος υποστηρίζει ότι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής υπήρξαν οι Λέλεγες και οι Πελασγοί και στην συνέχεια ήλθαν από την θάλασσα μέσω Αττικής οι Άονες, οι Τέμμικες και οι Ύαντες, τους οποίους νίκησε ο Κάδμος με τους Φοίνικές του, ο δε Ελλάνικος θεωρεί ως πρώτους κατοίκους τον αυτόχθονα Ώγυγο και τους Έκτηνες που ίδρυσαν την Θήβα. Οι Άονες και οι Ύαντες θεωρούνται επίσης αυτόχθονες, που τους υπέταξε ο Κάδμος, ο οποίος ίδρυσε την Καδμεία (την ακρόπολη των Θηβών).
Τέλος ο Στράβων αναφέρει ( Θ΄ ΙΙ.3) ότι την Βοιωτία κατέκτησαν οι Φοίνικες με επικεφαλής τον Κάδμο που οχύρωσε την Καδμεία.

Η σύγχρονη έρευνα έχει προσδιορίσει ότι η μετανάστευση των Καδμείων από την Ήπειρο στην Βοιωτία πρέπει να πραγματοποιήθηκε το ενωρίτερο κατά την μετάβαση από την Μεσοελλαδική στην Υστεροελλαδική Εποχή δηλ. γύρω στο 1600 π.Χ.
http://ethnologic.blogspot.gr/2010/02/6_07.html
Στην θεωρία που θέλει οι Καδμείοι να ήταν φύλο που κατέβηκε από βόρεια φαίνεται ότι συμβάλουν και τα σχετικά με τους Εγχελείς της λίμνης Λυχνίτιδος ( Αχρίδας ) που έλεγαν ότι ο γενάρχης τους ήταν γιός του Κάδμου που έφυγε από την Θήβα για τον βορρά. Στην πραγματικότητα δηλαδή πρέπει να διαβάσουμε την πορεία αντίστροφα : Βορράς - > Νότος.

Τέλος και οι Κεδμωναίοι που αναφέρονται ως φύλο της Χαναάν στο βιβλίο της Γένεσης της ΠΔ θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια μικρή ένδειξη ινδοευρωπαϊκής διείσδυσης ( λουβικής, νεο – χιττιτικής ) στην Παλαιστίνη , παρά φοινικικής στον ελλαδικό χώρο. Μην ξεχνάμε και την παρουσία Δαναών στην Ελλάδα, στην Κιλικία και τις σχετικές θεωρίες με τους Ντανιούνα των λαών της Θάλασσας και την φυλή Δάν του Ισραήλ.

Οι Κεδμωναίοι ήταν αρχαίος λαός και ήταν μια από τις δέκα χαναανιτικές φυλές (Γένεση 15,18-19). Οι Κεδμωναίοι κατοικούσαν μεταξύ της Αιγύπτου και του ποταμού Ευφράτη, στη νότια Χαναάν (Γένεση 15,18-21).
Κάποιοι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι ο μυθικός ήρωας Κάδμος, που πρώτος εισήγαγε τα γράμματα στην Ελλάδα, ήταν Κεδμωναίος.


http://users.sch.gr/aiasgr/Eguklopaidei ... Kedmwnaioi
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός
Δημοσιεύσεις: 22707
Εγγραφή: 09 Απρ 2018, 16:48
Phorum.gr user: Χαοτικός

Re: Φοινικικά ευρήματα στην Ελλάδα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 05 Απρ 2019, 23:07

Jimmy81 έγραψε:
03 Απρ 2019, 21:10
Εικόνα
Να δεις που εκεί θα φυλάγανε τον καναβουρόσπορο.
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6232
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Φοινικικά ευρήματα στην Ελλάδα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 06 Απρ 2019, 04:13

Ενδιαφέρον εύρημα είναι το αγαλματίδιο του χαναϊτικού θεού της πανώλης Reshef που βρέθηκε στο ιερό του Ποσειδώνα στον Πόρο. Το αγαλματίδιο χρονολογείται στα τέλης της Εποχής του Χαλκού αλλά βρέθηκε σε στρώμα της ελληνιστικής εποχής.

Εικόνα
https://chronique.efa.gr/?kroute=report&id=243

Στο παρακάτω άρθρο αναλύεται το θέμα της συρο-παλαιστινιακής προέλευσης του αγαλματιδίου μαζί με άλλες ακόμα λεπτομέρειες.

http://ecsi.se/opathrom-02-06/
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Jimmy81 την 06 Απρ 2019, 05:40, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6232
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Φοινικικά ευρήματα στην Ελλάδα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 06 Απρ 2019, 05:40

Στην Πάρο και συγκεκριμένα στο Ιερό του Δήλιου Απόλλωνα έχουν βρεθεί διάφορα φοινικικά αντικείμενα από χαλκό και φαγεντιανή που βρίσκουμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου.

https://issuu.com/mmkdesignteam/docs/pa ... _from_preh
(σελ.100-101)

Από την Πάρο είναι γνωστές και οι ανθρωπόμορφες σαρκοφάγοι φοινικικού τύπου της αρχαϊκής εποχής, μοναδικές στον ελληνικό χώρο.

http://schilardidemetrius.blogspot.com/ ... phagi.html
https://issuu.com/mmkdesignteam/docs/pa ... _from_preh
(σελ.102-103)

Αυτές οι σαρκοφάγοι συνεχίζονταν να κατασκευάζονται και στην κλασική εποχή. Το παριανό μάρμαρο αποτέλεσε αγαπημένο υλικό κατασκευής για τους τεχνίτες. Η παρακάτω σαρκοφάγος του 5ου αιώνα π.Χ. αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τέτοια κατασκευής από παριανό μάρμαρο. Φέρει το φοινικικό γράμμα shin (w) στο κάτω μέρος και στο καπάκι.

Εικόνα

https://www.metmuseum.org/art/collection/search/242005
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
perseus
Δημοσιεύσεις: 15265
Εγγραφή: 01 Μάιος 2018, 08:58
Phorum.gr user: Perseus
Τοποθεσία: Ιωαννινα

Re: Φοινικικά ευρήματα στην Ελλάδα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από perseus » 06 Απρ 2019, 06:56

Ο κ. Μιχάλης Α. Τιβέριος είναι καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας
κλασσικος ελληνομαλακας

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6232
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Φοινικικά ευρήματα στην Ελλάδα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 07 Απρ 2019, 17:28

Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
Αίγαγρος
Δημοσιεύσεις: 6094
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 23:33

Re: Φοινικικά ευρήματα στην Ελλάδα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αίγαγρος » 07 Απρ 2019, 20:05

Πολύ ωραίο νήμα, chapeau σε Τζίμη και Ζαπο! :sal5:

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6232
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Φοινικικά ευρήματα στην Ελλάδα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 14 Μάιος 2019, 21:40

Στην Κόρινθο ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '70 μεγάλη ποσότητα Καρχηδονιακής κεραμικής (πάνω από 150 αμφορείς) σε στρώμα του 450 π.Χ. Μερικοί από τους αμφορείς περιείχαν υπολείμματα παστών ψαριών. Το αρχαίο κτίριο όπου βρέθηκαν τα Καρχηδονιακά ευρήματα ονομάστηκε Corinth Punic Amphora Building

Ένα δείγμα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου
https://www.corinth-museum.gr/collectio ... %B9%CE%B1/

Εικόνα

Ο συγκεκριμένος αμφορέας βρέθηκε στο λεγόμενο «Κτήριο των Καρχηδονιακών Αμφορέων», εμπορικό συγκρότημα που χρονολογείται στον 5ο αι. π.Χ. Μαζί με τον αμφορέα αυτόν αποκαλύφθηκε πλήθος κορινθιακών ή και εισαγόμενων εμπορικών αμφορέων που χρησίμευαν στην αποθήκευση και μεταφορά των προϊόντων. Η παρουσία στο εσωτερικό του αμφορέα υπολειμμάτων παστών ψαριών από τον Ατλαντικό Ωκεανό (τόνος, φαγκρί και τσιπούρα Ατλαντικού) μαρτυρά ότι η Κόρινθος υπήρξε κέντρο διακίνησης παστών ψαριών από την Ισπανία. Αμφορείς αυτού του τύπου κατασκευάζονταν στο Μαρόκο, κάτι που επιβεβαιώνει την έκταση της εμπορικής δραστηριότητας της Κορίνθου, ακόμα και σε μια περίοδο που είχε χάσει την πρωτοκαθεδρία της στο εμπόριο.

Περισσότερες πληροφορίες για τις συγκεκριμένες ανασκαφές εδώ:
https://www.bsa.ac.uk/2018/11/13/punic- ... l-corinth/
http://arq-tech.es/?portfolio=project-name-1

Εικόνα
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Αρχαιολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών