Λαοί της Θάλασσας

Αρχαιολογικά ευρήματα, μνημεία του παρελθόντος, αρχαίοι πολιτισμοί, έρευνες, ανασκαφές.
Άβαταρ μέλους
Ivelius
Δημοσιεύσεις: 175
Εγγραφή: 11 Ιουν 2018, 20:13
Phorum.gr user: Ivelius

Λαοί της Θάλασσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ivelius » 07 Αύγ 2018, 00:57

«Λαοί της Θάλασσας», η μαινόμενη προσφυγιά Οι λαοί της θάλασσας αποκρούστηκαν και σκόρπισαν. Εγκαταστάθηκαν σε διάφορα μέρη, στα οποία έδωσαν τα ονόματά τους...

Ήταν γύρω στα 1500 π.Χ. Η ειρήνη και η ασφάλεια βασίλευαν στην Ανατολική Μεσόγειο: Στην Πελοπόννησο, οι Ατρείδες απολάμβαναν τα αγαθά της μυκηναϊκής αυτοκρατορίας. Στη Μικρά Ασία, ανθούσε το κράτος των Χετταίων. Στη Μεσοποταμία, ο βασιλιάς Μπουραμπουριάς Α’ στέριωνε το νέο βασίλειο της Βαβυλώνας. Στην πανίσχυρη Αίγυπτο, ο Φαραώ Τούθμωσης Γ’ άπλωνε την κυριαρχία του ως την Παλαιστίνη και τη Συρία, κρατώντας σκλάβους τους Ιουδαίους στη χώρα του. Αδάμαστοι ναυτικοί, θαρραλέοι ποντοπόροι και πανέξυπνοι έμποροι, οι κάτοικοι της Κρήτης αποτελούσαν τον συνδετικό κρίκο όλων αυτών, μεταφέροντας και μεταπουλώντας τα προϊόντα, από τη μια γωνιά στην άλλη. Έπλεαν βόρεια, σ’ απάτητες κι απολίτιστες περιοχές κι έφταναν ίσως κι ως τις εκβολές του Δούναβη, αντιμέτωποι με τα στοιχειά της φύσης και τους πειρατές. Ήταν οι ατρόμητοι Κεφτί, των αιγυπτιακών παπύρων. Το εμπορικό κέρδος τούς ωθούσε ν’ ανοίγουν νέους ναυτικούς δρόμους, να επεκτείνουν τους ορίζοντες και να μεταφέρουν τον πολιτισμό από τη μια θάλασσα στην άλλη.

Ξαφνικά, όλα γκρεμίστηκαν. Η μινωική αυτοκρατορία διαλύθηκε και οι ατρόμητοι Κεφτί έμποροι και ναυτικοί δεν ξαναφάνηκαν στα αιγυπτιακά λιμάνια. Συμφορές έπληξαν τη χώρα των Φαραώ. Οι ασιατικές κτήσεις επαναστάτησαν. Οι Εβραίοι διάβηκαν την Ερυθρά θάλασσα, που χωρίστηκε στα δύο, ανοίγοντας δρόμο να περάσουν. Οι πολύχρυσες Μυκήνες καταστράφηκαν. Το κράτος των Χετταίων σωριάστηκε αφανισμένο, επιτρέποντας στους Αχαιούς να πάρουν την Τροία. Κι όταν επέστρεψαν στις πατρίδες τους, τις βρήκαν αναστατωμένες: Τους μνηστήρες της Πηνελόπης συνάντησε ο Οδυσσέας και τους εξόντωσε στην Ιθάκη. Τον Αίγισθο να κυβερνά βρήκε ο Αγαμέμνων στο Άργος, όπου δολοφονήθηκε. Οι Νόστοι (τα έπη που περιγράφουν την επιστροφή των ηρώων στις πατρίδες τους) αναφέρουν ότι όλοι οι βασιλιάδες, που μετείχαν στον τρωικό πόλεμο, βρέθηκαν μπροστά σε εσωτερικές ταραχές, όταν γύρισαν. Νέες φυλές κατέβαιναν από τα βουνά κι ανάγκαζαν τους παλιούς κατοίκους να ξεσπιτωθούν, αναζητώντας αλλού γη να σταθούν.

Παντού, αναστατώσεις και καταστροφή. Όταν όλα σίγασαν, μια «νέα τάξη» πραγμάτων επικρατούσε στην περιοχή. Είχαν, όμως, περάσει πάνω από 250 χρόνια, αφότου χάθηκαν οι Κεφτί από τις θάλασσες. Τι είχε συμβεί;

Η μυθολογία έριξε πολύ νερό στις αναζητήσεις. Ο ήρωας Βελλερεφόντης ζήτησε κάποια στιγμή από τον θεό της θάλασσας, Ποσειδώνα, να εκδικηθεί κάποια αδικία, που του έγινε. Ο Ποσειδώνας ανταποκρίθηκε βάναυσα στο αίτημα: Πλημμύρισε στα νερά της Λυκίας της Μ. Ασίας (περίπου, απέναντι από τη Ρόδο) κι αφάνισε κάθε ζωή. Χρονικά, ο Βελλερεφόντης τοποθετείται στην πριν από το 1300 π.Χ. εποχή. Μέσα, δηλαδή, στα κρίσιμα χρόνια. Με πλημμύρες έχει να κάνει κι ένας αρχαίος μύθος της Σαμοθράκης. Λέει πως η Ευρώπη ήταν ενωμένη με την Ασία στο σημείο του Βοσπόρου. Κάποια στιγμή, όμως, σχίστηκε το ένωμα, άνοιξε το πέρασμα και ξεχύθηκαν στο Αιγαίο τα νερά του Εύξεινου Πόντου, πλημμυρίζοντας τα πάντα. Παρόμοιοι μύθοι υπάρχουν και σ’ άλλα νησιά. Στην Αττική, πάλι ο θεός Ποσειδώνας φορτώθηκε την καταστροφή. Μόλις έχασε το στοίχημα από την Αθηνά, για το ποιος θα είναι ο προστάτης της περιοχής (ο μύθος με την ελιά), θύμωσε και πλημμύρισε τη χώρα με νερά, αφανίζοντάς την. Κατακλυσμός στην Αττική αναφέρεται και στα αιγυπτιακά κείμενα που μιλούν για τη χαμένη Ατλαντίδα.

Την πιο χοντρή ζημιά, όμως, την έκανε ο Δίας. Εξοργίστηκε με το ανθρώπινο γένος, που πήγαινε κατά διαόλου, κι έπνιξε τη γη στα νερά. Την τελευταία στιγμή, ο Προμηθέας πρόφτασε στον Δευκαλίωνα τα χαμπέρια και του είπε να χωθεί με τη γυναίκα του την Πύρρα σε μια κιβωτό. Οι δυο τους ήταν οι μόνοι που σώθηκαν. Όταν αποτραβήχτηκαν τα νερά, η κιβωτός άραξε στον Παρνασσό, οι δυο τους βγήκαν κι έκαναν, ανάμεσα σ’ άλλους, και τον Έλληνα, γενάρχη των Ελλήνων.

Αρχικά, ο μύθος συσχετίστηκε με την κιβωτό του Νώε και το Αραράτ, αλλά δεν κολλούσε. Η εποχή, που μας ενδιαφέρει, είναι μετά το 1500 π.Χ. Όμως, η ιστορία με την κιβωτό του Νώε βρέθηκε γραμμένη σε κείμενο των Σουμερίων, που χρονολογήθηκε πριν από το 2.250 π.Χ. (λίγο πριν από την εποχή που υποτίθεται ότι έζησε ο γενάρχης των εβραίων, Αβραάμ) και που απηχούσε παμπάλαιο γεγονός. Ο κατακλυσμός του Νώε ταυτίστηκε με τις πλημμύρες των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, στη συμβολή των οποίων αναπτύχθηκε το κράτος των Σουμερίων. Με τους κατακλυσμούς γύρω από το Αιγαίο δεν έβγαινε άκρη.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, φούντωσε ο πυρετός για την ανεύρεση της μυθικής Ατλαντίδας. Τη συσχέτισαν με τη Σαντορίνη και την τρομερή έκρηξη του ηφαιστείου της, το 1650 ή 1450 π.Χ. Το μυστήριο της Ατλαντίδας δεν είναι βέβαιο ότι λύθηκε. Λύθηκαν, όμως, πολλά και τεράστια άλλα προβλήματα: Η έκρηξη και η καταβύθιση της κορφής του ηφαιστείου δημιούργησαν παλιρροϊκό κύμα, ύψους εκατό με 250 μέτρων, που σάρωσε τα πάντα και κατάστρεψε τη μινωική Κρήτη.

Είναι η εποχή, που χάθηκαν οι Κεφτί από τις θάλασσες. Χτυπήθηκαν όλες οι ακτές του Αιγαίου, η Αίγυπτος και η Παλαιστίνη. Η καταστροφή ήταν τρομακτική. Έτσι, όλοι οι μύθοι για πλημμύρες ερμηνεύονται από το αναμφισβήτητο αυτό γεγονός. Ερμηνεύονται, όμως, και πολλά άλλα συμβάντα, μερικά από τα οποία περιγράφει η Βίβλος και επιβεβαιώνουν οι αιγυπτιακοί πάπυροι. Όταν έγινε το κακό, στην Αίγυπτο βασίλευε ο Φαραώ Τούθμωσης Γ’. Ξέρουμε ότι η βασιλεία του διάρκεσε από το 1479 ως το 1447 π.Χ.. Δυο πάπυροι αναφέρουν πως η καταστροφή κράτησε εννέα ημέρες, με αποτέλεσμα οι πόλεις να ερημώσουν και η παραγωγή να καταστραφεί. Οι περιγραφές μοιάζουν με τις πληγές του Φαραώ, που αναφέρει η Βίβλος, και ερμηνεύονται από την ηφαιστειακή στάχτη. Το σύγχρονό της παλιρροϊκό κύμα, κατά τον καθηγητή Άγγελο Γαλανόπουλο, σάρωσε τις ακτές και επανήλθε είκοσι λεπτά αργότερα. Το διάστημα είναι αρκετό, για να περάσουν κάποιοι την Ερυθρά θάλασσα, αν το πέρασμα βρίσκεται στο σημείο, που υποδεικνύει ο καθηγητής κι όχι εκεί, που πιστευόταν. Και η έξοδος των εβραίων από την Αίγυπτο, κατά τη Βίβλο, συνέβη 480 χρόνια πριν από τη βασιλεία του Σολομώντα, που τοποθετείται στο 970 με 930 π.Χ. Φτάνουμε, δηλαδή, στο 1450 με 1410 π.Χ. Η μελέτη της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης μας βοηθά να κατανοήσουμε, τι έγινε στον ελλαδικό χώρο.

Αν η καταστροφή στην Αίγυπτο ήταν τέτοια που να έδωσε την ευκαιρία να ξεσπάσουν επαναστάσεις των υποτελών, γίνεται φανερό, το τι μπορεί να συνέβη στη Μ. Ασία. Το χτύπημα ήταν οδυνηρό για το κράτος των Χετταίων. Και η κατάρρευσή του αναπόφευκτη μέσα στον χρόνο. Διαλύθηκε, όταν έπεσε θύμα των μετακινουμένων λαών. Όταν πια δεν μπορούσε να βοηθήσει τους συμμάχους Τρώες, οι Αχαιοί πήραν την πόλη. Πίσω στις πατρίδες τους, όμως, οι καταστροφές έφεραν τις ανατροπές. Όσοι κατοικούσαν στις ακτές και χτυπήθηκαν από το παλιρροϊκό κύμα, αποσύρθηκαν στην ενδοχώρα. Θα λέγαμε ότι πήραν τα βουνά. Αναγκαστικά, πίεσαν και πολέμησαν και εκδίωξαν τους ντόπιους, όπου τα κατάφεραν. Οι διωγμένοι κάπου έπρεπε να πάνε. Κάποιοι μετακινήθηκαν ειρηνικά, κάποιοι μεταβλήθηκαν σε ληστές, κάποιοι μπήκαν στα πλοία κι έγιναν πειρατές.

Μέσα σ' αυτόν τον χαμό κινήθηκαν κι οι Δωριείς. Έψαχναν νέους τόπους να εγκατασταθούν. Αυτό σημαίνει πως δεν κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Κανένας δεν καταστρέφει το μέρος, όπου θέλει να κατοικήσει. Η μετακίνησή τους συνέπεσε χρονικά με τις τρομερές αναστατώσεις κι έτσι χρεώθηκαν την ανάμνηση του χαλασμού. Ίσως, επειδή και μόνον, όταν ηρέμησαν τα πράγματα, βρέθηκαν να είναι οι νέοι κάτοικοι. Οι πραγματικοί νομάδες ληστές χτυπούσαν, κατέστρεφαν, άρπαζαν κι έφευγαν. Οι Δωριείς έφτιαχναν νέες εγκαταστάσεις. Η απειλή από τις ληστρικές επιδρομές ανησύχησε την «ανώτατη αρχή» της Πελοποννήσου, παραδίδει ο καθηγητής Σπ. Μαρινάτος. Ένα τείχος ξεκίνησε να κατασκευάζεται στον Ισθμό της Κορίνθου. Στις άλλες περιοχές, πελοποννησιακές και μη, όπου υπήρχαν τείχη, διευρύνθηκαν για να συμπεριλάβουν και τους κατοίκους αλλά και τα ζώα. Επιγραφές της παραλιακής Πύλου, που διαβάστηκαν τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν ότι οι εκεί κάτοικοι φοβήθηκαν κάποιον εχθρό, που θα ερχόταν από τη θάλασσα. Τα μέτρα, όμως, που πάρθηκαν, δεν τους έσωσαν. Η Πύλος καταστράφηκε γύρω στα 1250 π.Χ. Στην Αίγυπτο, ανάμεσα στο 1220 και στο 1193 (περίπου τότε που έπεσε και η Τροία) βασίλευαν ο Ραμσής Γ’ και ο γιος του, Μενεφθά. Αυτή την εποχή, λένε οι πάπυροι, η χώρα δέχτηκε την επίθεση των «λαών της θάλασσας». Τους αντιμετώπισε κι αυτοί στράφηκαν προς την Παλαιστίνη. Ας δούμε, πώς λέγονταν αυτοί οι «λαοί της θάλασσας»: Σαρντάνα, Τούρσα, Σέκελες, Ρούκι, Ντερντέν, Πελέστ είναι μερικά από τα ονόματά τους. Το πού καταλήξανε όλοι αυτοί, το λέει το όνομα, με το οποίο βαφτίστηκαν οι τόποι: Σαρδηνία, Τυρρηνία, Σικελία, Λυκία, Δαρδανία (τα σημερινά Σκόπια), Παλαιστίνη. Σάρωσαν μ’ άλλα λόγια την ιταλική και τη βαλκανική χερσόνησο, τη Μ. Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Έχει ενδιαφέρον να ξεχωρίσουμε αυτούς τους Πελέστ, που οι αιγυπτιακοί πάπυροι αναφέρουν ως Pr-st και που η επιστήμη τούς ταυτίζει με τους Πελασγούς και με τους Φιλισταίους της Αγίας Γραφής. Ο Πολ Κρέτσμερ λέει ότι αρχικά ήταν λαός ιλλυρικός. Στην Ιλλυρία (περίπου, σημερινή Αλβανία) υπήρχε πόλη Πελάστη. Οι Πελέστ, κατά τους παπύρους, πέρασαν στο νησί Καφτόρ, που δεν είναι άλλο από την Κρήτη, έμειναν για λίγο εκεί, βρήκαν στόλο και, μαζί με άλλους λαούς της θάλασσας, άρχισαν τις επιδρομές για να καταλήξουν στην Παλαιστίνη, όπου εγκαταστάθηκαν ως Φιλισταίοι. Η αρχαιολογική σκαπάνη ήρθε να ενισχύσει αυτή την άποψη: Στην Παλαιστίνη βρέθηκαν κεραμικά φτιαγμένα με ντόπιο πηλό αλλά με διακόσμηση καθαρά ελλαδική αυτής της περιόδου. Οι πινακίδες της Πύλου μιλούν για μεγάλο φευγιό. Ο κατοπινός ποιητής Μίμνερμος αναφέρει μετανάστευση στη Μ. Ασία. Μερικές οικογένειες από την Πύλο εγκαταστάθηκαν στην Αττική. Πύλιος στην καταγωγή ήταν και ο τελευταίος βασιλιάς της Αθήνας, Κόδρος. Άλλωστε, το όνομα Ko-do-ro αναφέρεται και στις πυλιακές επιγραφές, ενώ δεν είναι λίγες οι αθηναϊκές οικογένειες των ιστορικών χρόνων, που υπερηφανεύονταν ότι κατάγονταν από την Πύλο.

Κάποια στιγμή, οι λαοί της θάλασσας βρέθηκαν στη Συρία, όπου έμειναν πολύ καιρό. Για να φτάσουν ως εκεί, είχαν ρημάξει ό,τι βρήκαν μπροστά τους. Άλλωστε, και η Συρία γνώρισε ανελέητη λεηλασία. Όταν η χώρα έδωσε όσα διέθετε, οι λαοί της θάλασσας, οργανωμένοι πολεμικά, κινήθηκαν νοτιοδυτικά και χτύπησαν την Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι, όμως, εκείνου του καιρού, διέθεταν τόξα, που μπορούσαν να ρίξουν τα βέλη τους και να βρουν τον στόχο 300 μέτρα μακριά. Και είχαν οργανωμένο στρατό. Οι λαοί της θάλασσας αποκρούστηκαν και σκόρπισαν. Εγκαταστάθηκαν σε διάφορα μέρη, στα οποία έδωσαν τα ονόματά τους. Όταν η ομίχλη από τις βίαιες αναστατώσεις κατακάθισε, στον Ελλαδικό χώρο ξεπρόβαλαν οι μικρές πόλεις κράτη, που έμελλε να δώσουν συνέχεια στον αρχαίο πολιτισμό. Όλες στα μέρη, όπου είχε ανθίσει ο μυκηναϊκός πολιτισμός.

Πηγή: Protagon.gr
https://www.protagon.gr/themata/flashba ... 3173000000


Ποιοι ήταν οι λαοί της θάλλασας και απο που ήρθαν? Ήταν Ελληνικά φύλα ή όχι?
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Ivelius την 07 Αύγ 2018, 07:26, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.
ΛΟΒΕΡΔΟ ΣΕ ΑΓΑΠΩ :g094:

Άβαταρ μέλους
OANNHSEA
Δημοσιεύσεις: 8319
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 11:27

Re: Λαοί της Θάλασσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από OANNHSEA » 07 Αύγ 2018, 17:48

Λάθη - τεράστια λάθη!!!
Ο συγγραφέας του άρθρου θα πρέπει να εκτελεστεί!!!

.

Άβαταρ μέλους
Ivelius
Δημοσιεύσεις: 175
Εγγραφή: 11 Ιουν 2018, 20:13
Phorum.gr user: Ivelius

Re: Λαοί της Θάλασσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ivelius » 07 Αύγ 2018, 22:27

pourquoi?
ΛΟΒΕΡΔΟ ΣΕ ΑΓΑΠΩ :g094:

skartados
Δημοσιεύσεις: 997
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:39

Re: Λαοί της Θάλασσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από skartados » 07 Αύγ 2018, 22:35

OANNHSEA έγραψε:
07 Αύγ 2018, 17:48
Λάθη - τεράστια λάθη!!!
Ο συγγραφέας του άρθρου θα πρέπει να εκτελεστεί!!!

.
Είδες,δεν είσαι ο μόνος άσχετος

nemo
Δημοσιεύσεις: 6902
Εγγραφή: 04 Ιούλ 2018, 11:08

Re: Λαοί της Θάλασσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo » 07 Αύγ 2018, 22:42

Εγω βρίσκω μια κάποια συνοχή

Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Δημοσιεύσεις: 8147
Εγγραφή: 12 Μάιος 2018, 23:44
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Re: Λαοί της Θάλασσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ » 07 Αύγ 2018, 23:11

Απο μια πρώτη εντύπωση

Αυτοί πού αποκαλεί Θαλασσοκράτορες ο Όμηρος..... οι Φοίνικες ...... λείπουν από το κείμενο ;; :102:

κι αυτούνη η Ατλαντίδα ρέ παιδάκι μου ..... τί φώς έδωσε στόν Πολιτισμό .... ποιά η καινοτομία της ......η Αξία της ..... ;;

.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...

Άβαταρ μέλους
Lord Snow
Δημοσιεύσεις: 716
Εγγραφή: 18 Ιουν 2018, 14:28

Re: Λαοί της Θάλασσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Lord Snow » 07 Αύγ 2018, 23:16

Για το πεος ψιλο, σορρυ

anax81

Re: Λαοί της Θάλασσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από anax81 » 07 Δεκ 2020, 18:16

Ivelius έγραψε:
07 Αύγ 2018, 00:57
«Λαοί της Θάλασσας», η μαινόμενη προσφυγιά Οι λαοί της θάλασσας αποκρούστηκαν και σκόρπισαν. Εγκαταστάθηκαν σε διάφορα μέρη, στα οποία έδωσαν τα ονόματά τους...


Είναι η εποχή, που χάθηκαν οι Κεφτί από τις θάλασσες. Χτυπήθηκαν όλες οι ακτές του Αιγαίου, η Αίγυπτος και η Παλαιστίνη. Η καταστροφή ήταν τρομακτική. Έτσι, όλοι οι μύθοι για πλημμύρες ερμηνεύονται από το αναμφισβήτητο αυτό γεγονός. Ερμηνεύονται, όμως, και πολλά άλλα συμβάντα, μερικά από τα οποία περιγράφει η Βίβλος και επιβεβαιώνουν οι αιγυπτιακοί πάπυροι. Όταν έγινε το κακό, στην Αίγυπτο βασίλευε ο Φαραώ Τούθμωσης Γ’. Ξέρουμε ότι η βασιλεία του διάρκεσε από το 1479 ως το 1447 π.Χ.. Δυο πάπυροι αναφέρουν πως η καταστροφή κράτησε εννέα ημέρες, με αποτέλεσμα οι πόλεις να ερημώσουν και η παραγωγή να καταστραφεί. Οι περιγραφές μοιάζουν με τις πληγές του Φαραώ, που αναφέρει η Βίβλος, και ερμηνεύονται από την ηφαιστειακή στάχτη. Το σύγχρονό της παλιρροϊκό κύμα, κατά τον καθηγητή Άγγελο Γαλανόπουλο, σάρωσε τις ακτές και επανήλθε είκοσι λεπτά αργότερα. Το διάστημα είναι αρκετό, για να περάσουν κάποιοι την Ερυθρά θάλασσα, αν το πέρασμα βρίσκεται στο σημείο, που υποδεικνύει ο καθηγητής κι όχι εκεί, που πιστευόταν. Και η έξοδος των εβραίων από την Αίγυπτο, κατά τη Βίβλο, συνέβη 480 χρόνια πριν από τη βασιλεία του Σολομώντα, που τοποθετείται στο 970 με 930 π.Χ. Φτάνουμε, δηλαδή, στο 1450 με 1410 π.Χ. Η μελέτη της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης μας βοηθά να κατανοήσουμε, τι έγινε στον ελλαδικό χώρο.
Νομίζω υπάρχει εντελώς διαφορετική εικόνα για τη βασιλεία του Τούθμωση III (1479-1425 π.Χ)
Στην αρχή της βασιλείας του οι παλαιστινιακές κτήσεις της Αιγύπτου απειλήθηκαν απο ένα συνασπισμό 330 ηγεμόνων της Συροπαλαιστίνης. Αν και ο ίδιος ο Φαραώ κατήγαγε αρχικά αποφασιστική νίκη, χρειάστηκαν συνολικά 16 ακόμα εκστρατείες για να αντιμετωπιστούν οι διαδοχικές εξεγέρσεις που υποκινούνταν απο το βασίλειο Mitanni. Ο Φαραώ σημείωσε μεγάλες νικές στο πεδίο των μαχών και έφθασε μέχρι το Karkemish, όπου έστησε στήλη. Εδραίωσε τον απόλυτο έλεγχο στήνοντας φρουρές κατα μήκος της μεσογειακής ακτής. Εκστράτευσε επίσης εναντίον της Νουβίας και κατέλαβε την Napata, απ' όπου απέσπασε λεία σε χρυσό 300 κιλά ετησίως. Ανέπτυξε επίσης διπλωματικές σχέσεις με όλα τα ισχυρά βασίλεια της εποχής. Δεν ξέρω απο που συνάγεται η εικόνα καταστροφής? όλα ανθηρά ήταν για την Αίγυπτο τη περίοδο που φέρεται να έγινε η έξοδος των Εβραίων.

Επίσης οι Κεφτί (Κρητικοί) δεν χάθηκαν εξαιτίας της υποτιθέμενης παγκόσμια καταστροφή που παρουσιάζει το κείμενο. Απλά ο όρος Keftiu αντικαταστάθηκε μετά τη κατάκτηση της Κρήτης απο τους Αχαιούς με τον όρο Tanaja στα Αιγυπτιακά κείμενα
Ivelius έγραψε:
07 Αύγ 2018, 00:57

Αν η καταστροφή στην Αίγυπτο ήταν τέτοια που να έδωσε την ευκαιρία να ξεσπάσουν επαναστάσεις των υποτελών, γίνεται φανερό, το τι μπορεί να συνέβη στη Μ. Ασία. Το χτύπημα ήταν οδυνηρό για το κράτος των Χετταίων. Και η κατάρρευσή του αναπόφευκτη μέσα στον χρόνο. Διαλύθηκε, όταν έπεσε θύμα των μετακινουμένων λαών. Όταν πια δεν μπορούσε να βοηθήσει τους συμμάχους Τρώες, οι Αχαιοί πήραν την πόλη. Πίσω στις πατρίδες τους, όμως, οι καταστροφές έφεραν τις ανατροπές. Όσοι κατοικούσαν στις ακτές και χτυπήθηκαν από το παλιρροϊκό κύμα, αποσύρθηκαν στην ενδοχώρα. Θα λέγαμε ότι πήραν τα βουνά. Αναγκαστικά, πίεσαν και πολέμησαν και εκδίωξαν τους ντόπιους, όπου τα κατάφεραν. Οι διωγμένοι κάπου έπρεπε να πάνε. Κάποιοι μετακινήθηκαν ειρηνικά, κάποιοι μεταβλήθηκαν σε ληστές, κάποιοι μπήκαν στα πλοία κι έγιναν πειρατές. Μέσα σ' αυτόν τον χαμό κινήθηκαν κι οι Δωριείς. Έψαχναν νέους τόπους να εγκατασταθούν. Αυτό σημαίνει πως δεν κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Κανένας δεν καταστρέφει το μέρος, όπου θέλει να κατοικήσει. Η μετακίνησή τους συνέπεσε χρονικά με τις τρομερές αναστατώσεις κι έτσι χρεώθηκαν την ανάμνηση του χαλασμού. Ίσως, επειδή και μόνον, όταν ηρέμησαν τα πράγματα, βρέθηκαν να είναι οι νέοι κάτοικοι. Οι πραγματικοί νομάδες ληστές χτυπούσαν, κατέστρεφαν, άρπαζαν κι έφευγαν.
Εδώ το κείμενο κάνει χρονικό άλμα απο το 1400 στο 1200, περίοδος καταστροφής της Χατούσα.

Ivelius έγραψε:
07 Αύγ 2018, 00:57

Στην Αίγυπτο, ανάμεσα στο 1220 και στο 1193 (περίπου τότε που έπεσε και η Τροία) βασίλευαν ο Ραμσής Γ’ και ο γιος του, Μενεφθά. Αυτή την εποχή, λένε οι πάπυροι, η χώρα δέχτηκε την επίθεση των «λαών της θάλασσας». Τους αντιμετώπισε κι αυτοί στράφηκαν προς την Παλαιστίνη. Ας δούμε, πώς λέγονταν αυτοί οι «λαοί της θάλασσας»: Σαρντάνα, Τούρσα, Σέκελες, Ρούκι, Ντερντέν, Πελέστ είναι μερικά από τα ονόματά τους. Το πού καταλήξανε όλοι αυτοί, το λέει το όνομα, με το οποίο βαφτίστηκαν οι τόποι: Σαρδηνία, Τυρρηνία, Σικελία, Λυκία, Δαρδανία (τα σημερινά Σκόπια), Παλαιστίνη. Σάρωσαν μ’ άλλα λόγια την ιταλική και τη βαλκανική χερσόνησο, τη Μ. Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Απο το 1213 μέχρι το 1203 Φαραώ ήταν ο Merenptah που εκστράτευσε εναντίον της Παλαιστίνης για να καταπνίξει την εξέγερση μιας σειράς πόλεων αλλά και να εξουδετερώσει την πολιτική οντότητα που για πρώτη φορά αναφέρεται στις αιγυπτιακές πηγές, το Ισραήλ

Εδώ είναι η στήλη του Ισραήλ

Εικόνα
Ivelius έγραψε:
07 Αύγ 2018, 00:57
Έχει ενδιαφέρον να ξεχωρίσουμε αυτούς τους Πελέστ, που οι αιγυπτιακοί πάπυροι αναφέρουν ως Pr-st και που η επιστήμη τούς ταυτίζει με τους Πελασγούς και με τους Φιλισταίους της Αγίας Γραφής. Ο Πολ Κρέτσμερ λέει ότι αρχικά ήταν λαός ιλλυρικός. Στην Ιλλυρία (περίπου, σημερινή Αλβανία) υπήρχε πόλη Πελάστη. Οι Πελέστ, κατά τους παπύρους, πέρασαν στο νησί Καφτόρ, που δεν είναι άλλο από την Κρήτη, έμειναν για λίγο εκεί, βρήκαν στόλο και, μαζί με άλλους λαούς της θάλασσας, άρχισαν τις επιδρομές για να καταλήξουν στην Παλαιστίνη, όπου εγκαταστάθηκαν ως Φιλισταίοι. Η αρχαιολογική σκαπάνη ήρθε να ενισχύσει αυτή την άποψη: Στην Παλαιστίνη βρέθηκαν κεραμικά φτιαγμένα με ντόπιο πηλό αλλά με διακόσμηση καθαρά ελλαδική αυτής της περιόδου. Οι πινακίδες της Πύλου μιλούν για μεγάλο φευγιό. Ο κατοπινός ποιητής Μίμνερμος αναφέρει μετανάστευση στη Μ. Ασία. Μερικές οικογένειες από την Πύλο εγκαταστάθηκαν στην Αττική. Πύλιος στην καταγωγή ήταν και ο τελευταίος βασιλιάς της Αθήνας, Κόδρος. Άλλωστε, το όνομα Ko-do-ro αναφέρεται και στις πυλιακές επιγραφές, ενώ δεν είναι λίγες οι αθηναϊκές οικογένειες των ιστορικών χρόνων, που υπερηφανεύονταν ότι κατάγονταν από την Πύλο.

Κάποια στιγμή, οι λαοί της θάλασσας βρέθηκαν στη Συρία, όπου έμειναν πολύ καιρό. Για να φτάσουν ως εκεί, είχαν ρημάξει ό,τι βρήκαν μπροστά τους. Άλλωστε, και η Συρία γνώρισε ανελέητη λεηλασία. Όταν η χώρα έδωσε όσα διέθετε, οι λαοί της θάλασσας, οργανωμένοι πολεμικά, κινήθηκαν νοτιοδυτικά και χτύπησαν την Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι, όμως, εκείνου του καιρού, διέθεταν τόξα, που μπορούσαν να ρίξουν τα βέλη τους και να βρουν τον στόχο 300 μέτρα μακριά. Και είχαν οργανωμένο στρατό. Οι λαοί της θάλασσας αποκρούστηκαν και σκόρπισαν. Εγκαταστάθηκαν σε διάφορα μέρη, στα οποία έδωσαν τα ονόματά τους. Όταν η ομίχλη από τις βίαιες αναστατώσεις κατακάθισε, στον Ελλαδικό χώρο ξεπρόβαλαν οι μικρές πόλεις κράτη, που έμελλε να δώσουν συνέχεια στον αρχαίο πολιτισμό. Όλες στα μέρη, όπου είχε ανθίσει ο μυκηναϊκός πολιτισμός.

Πηγή: Protagon.gr
https://www.protagon.gr/themata/flashba ... 3173000000


Ποιοι ήταν οι λαοί της θάλλασας και απο που ήρθαν? Ήταν Ελληνικά φύλα ή όχι?
Η εισβολή των λαών της θαλάσσης προήλθε κατά το 5ο έτος της βασιλείας του Merenptah. Οι λαοί της θαλάσσης ηττήθηκαν στο πεδίο των μαχών.

Επόμενος Φαραώ ο Ραμσής ΙΙΙ (1184-153). Την περίοδο αυτή σημειώνονται καταστροφές. Η πρωτεύουσα των Χετταίων εγκαταλείπεται απο την άρχουσα τάξη και καταστρέφεται, όχι όμως απο τους λαούς της θαλάσσης. Η αρχαιολογική έρευνα τεκμηρίωσε ότι η καταστροφή έγινε απο τους Φρύγες, ένα φύλο που έφθασε κατά τον 12 αι. στην ανατολία.

Αντιθέτως καταστρέφεται μια σειρά απο πόλεις στη Συροπαλαιστίνη, όπου παρατηρήθηκε εγκατάσταση νέων πληθυσμιακών ομάδων. Οι Peleset, Φιλισταίοι, ήταν ένα φύλλο που εγκαταστάθηκε στη σημερινή λωρίδα της Γάζας. Σε στρώματα του 12ου αι. βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες τοπικά παραχθείσης Υστεροελλαδικής ΙΙΓ κεραμικής, γεγονός που δείχνει ότι οι πληθυσμιακές ομάδες που εγκαταστάθηκαν εκεί ίσως προήλθαν απο το Αιγαίο.

Άβαταρ μέλους
Iron Dushh
Δημοσιεύσεις: 122
Εγγραφή: 05 Δεκ 2020, 18:19

Re: Λαοί της Θάλασσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Iron Dushh » 07 Δεκ 2020, 18:21

Αυτό με τα σεντόνια αν μπορείτε παιδιά δουλέψτε το λίγο, υπάρχει σχετικό κουμπάκι
down into the vortex

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8928
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Λαοί της Θάλασσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 07 Δεκ 2020, 19:18

Εικόνα
(Map copyright: Ian Mladjov)
Εικόνα
Εικόνα
Απεικόνιση πολεμικού πλοίου των Λαών της Θάλασσας (άνω) και των Αιγυπτίων (κάτω) από τη ναυμαχία μεταξύ τους. Προέρχεται από αιγυπτιακά ανάγλυφα του ανακτόρου του Ραμσή Γ΄ στο Μεντινετ Χαμπου.
Εικόνα
Πολεμιστές Σερντέν από τα ανάγλυφα του ανακτόρου του Ραμσή Γ΄.

ΠΙΝΑΚΑΣ: ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΛΙΒΥΕΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥΣ
http://www.tapantareinews.gr/2020/03/13-12.html
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα

periklisdeligiannis.wordpress.com/
Περικλης Δεληγιάννης
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Πολίτης
Δημοσιεύσεις: 239
Εγγραφή: 20 Ιουν 2018, 18:45
Phorum.gr user: Πολίτης

Re: Λαοί της Θάλασσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πολίτης » 07 Δεκ 2020, 21:18

Ζαποτέκος έγραψε:
07 Δεκ 2020, 19:18
Εικόνα
(Map copyright: Ian Mladjov)
Εικόνα
Εικόνα
Απεικόνιση πολεμικού πλοίου των Λαών της Θάλασσας (άνω) και των Αιγυπτίων (κάτω) από τη ναυμαχία μεταξύ τους. Προέρχεται από αιγυπτιακά ανάγλυφα του ανακτόρου του Ραμσή Γ΄ στο Μεντινετ Χαμπου.
Εικόνα
Πολεμιστές Σερντέν από τα ανάγλυφα του ανακτόρου του Ραμσή Γ΄.

ΠΙΝΑΚΑΣ: ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΛΙΒΥΕΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥΣ
http://www.tapantareinews.gr/2020/03/13-12.html
[img]https://i.postimg.cc/VLBnzY1R/2020 ... .png[/img]
[img]https://i.postimg.cc/pVKnB29H/2020 ... .png[/img]
[img]https://i.postimg.cc/7YVGpmMt/2020 ... .png[/img]

periklisdeligiannis.wordpress.com/
Περικλης Δεληγιάννης
Τα κράνη που απεικονίζονται στις παραπάνω στήλες, είναι ίδια με αυτά των Μυκηναίων της εποχής εκείνης. Αυτό δείχνει πως είτε υπήρχαν Μυκηναικές επιρροές στους λαούς της θάλασσας, ή (και) πως σημαντικό ποσοστό τους αποτελείτο από Μυκηναίους.

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8928
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Λαοί της Θάλασσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 07 Δεκ 2020, 22:46

Πολίτης έγραψε:
07 Δεκ 2020, 21:18

Τα κράνη που απεικονίζονται στις παραπάνω στήλες, είναι ίδια με αυτά των Μυκηναίων της εποχής εκείνης. Αυτό δείχνει πως είτε υπήρχαν Μυκηναικές επιρροές στους λαούς της θάλασσας, ή (και) πως σημαντικό ποσοστό τους αποτελείτο από Μυκηναίους.
Ναι. Οι Danuna ίσως ταυτίζονται με τους Δαναούς και οι Eqwesh/Akaiwasha με τους Αχαιούς ( αν και οι Eqwesh θυμάμαι πως έκαναν περιτομή, άρα μπορεί να μην ήταν Ινδοευρωπαίοι ). Οι Φιλισταίοι σχετίζονται με τους Έλληνες σε πολλά εδάφια της ΠΔ και δεν έκαναν περιτομή.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Πολίτης
Δημοσιεύσεις: 239
Εγγραφή: 20 Ιουν 2018, 18:45
Phorum.gr user: Πολίτης

Re: Λαοί της Θάλασσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πολίτης » 08 Δεκ 2020, 02:42

Ζαποτέκος έγραψε:
07 Δεκ 2020, 22:46
Πολίτης έγραψε:
07 Δεκ 2020, 21:18

Τα κράνη που απεικονίζονται στις παραπάνω στήλες, είναι ίδια με αυτά των Μυκηναίων της εποχής εκείνης. Αυτό δείχνει πως είτε υπήρχαν Μυκηναικές επιρροές στους λαούς της θάλασσας, ή (και) πως σημαντικό ποσοστό τους αποτελείτο από Μυκηναίους.
Ναι. Οι Danuna ίσως ταυτίζονται με τους Δαναούς και οι Eqwesh/Akaiwasha με τους Αχαιούς ( αν και οι Eqwesh θυμάμαι πως έκαναν περιτομή, άρα μπορεί να μην ήταν Ινδοευρωπαίοι ). Οι Φιλισταίοι σχετίζονται με τους Έλληνες σε πολλά εδάφια της ΠΔ και δεν έκαναν περιτομή.
Οι πρώτοι ΦΙλισταίοι ήταν ξεκάθαρα από τον Ελλαδικό χώρο και την Κρήτη. Πολλά πολιτισμικά στοιχεία το δείχνουν αυτό, ιδίως η κεραμεική και ονόματα. Αλλά και οι γενετικές έρευνες αυτό δείχνουν:

https://advances.sciencemag.org/content/5/7/eaax0061

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6237
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Λαοί της Θάλασσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 08 Δεκ 2020, 02:45

Απλά είναι άγνωστη η γλώσσα τους επομένως δεν μπορεί να υπάρξει σίγουρη εθνολογική ταύτιση.
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

anax81

Re: Λαοί της Θάλασσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από anax81 » 09 Δεκ 2020, 20:15

Jimmy81 έγραψε:
08 Δεκ 2020, 02:45
Απλά είναι άγνωστη η γλώσσα τους επομένως δεν μπορεί να υπάρξει σίγουρη εθνολογική ταύτιση.
Δεν είναι τόσο άγνωστη η γλώσσα τους ούτε οι συνήθειες τους.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα την ανασκαφή στη θέση ASHKELON

εκεί βρέθηκαν ένα όστρακο και 18 λαβές πιθοειδών αγγείων που ήταν εγχάρακτα με σύμβολα της κυπρομινωικής γραφής. Η πετρολογική ανάλυση έδειξε ότι 5 προήλθαν απο τη Κύπρο, ένα απο τη Κρήτη, ενώ τα υπόλοιπα 13 βρέθηκαν κοντά σε οικιακά καταλύματα και είναι ντόπια παραγωγή. Αυτό δείχνει ότι οι πρώτοι Φιλισταίοι του Αshkelon μπορούσαν να διαβάσουν και να γράψουν σε μια μη σημιτική γλώσσα χρησιμοποιώντας τη κυπρομινωική γραφή. πολλά σύμβολα της Askhelon της κυπρομινωικής γραφής απαντώνται τόσο στη Γραμμική Α. όσο και στη γραμμική Β.

Πέρα απο αυτά τα δεδομένα, όλες οι ανασκαφείσες θέσεις της πεντάπολης των Φιλισταίων Asdod, Ekron, Ashkelon, που διαδέχθηκαν τις κατεστραμμένες! Χαναανικές θέσεις, παρουσιάζουν χαρακτηριστικά στην αρχιτεκτονική τους εντελώς διαφορετικά από τα προηγούμενα Χαναανικά πρότυπα. Συγκεκριμένα βρέθηκαν εστίες και κτιστές λεκάνες (μπάνιου) που ομοιάζουν με Μυκηναϊκά αντίστοιχα. Στις αποθέσεις αυτές εξυπακούεται ότι βρίσκεται άφθονη μυκηναϊκή κεραμική ταυτισμένη με τη τυπολογία της ΥΕΙΙΙ περιόδου παρασκευασμένη από ντόπια εργαστήρια και όχι εισηγμένη. Και κάτι ακόμα... αλλάζουν ακόμα και οι διατροφικές συνήθειες, αφού αρχίζει να υπάρχει κατανάλωση -για πρώτη φορά στη περιοχή, όπως σημειώνουν οι ερευνητές- χοίρων!! Πολλοί αρχαιολόγοι το θεωρούν απόδειξη ότι η συνήθεια αυτή εισήχθηκε απο το Αιγαίο. Δεν πρέπει επίσης να παραβλέψουμε τα αιγαιακής τεχνοτροπίας πήλινα ειδώλια θρησκευτικής χρήσης. Οι αποθέσεις αυτές χρονολογήθηκαν με ακρίβεια από έναν Αιγυπτιακό σκαραβαίο του Ραμση ΙΙΙ, το 1170 π.Χ

Τώρα το ερώτημα είναι εάν οι νεοφερμένοι Φιλισταίοι γνώριζαν ή υιοθέτησαν τη κυπρομινωική γραφή. Η Κύπρος ήταν απλά ένα πέρασμα για αυτούς, ή τόπος διαμονής που πάει βαθιά στο χρόνο?

και δύο λόγια για τη κυπρομινωική γραφή

Δεν σημειώνεται χρήση της εκτός Κύπρου παρά μόνο στην Ουγκαριτ και τη Λαττάκεια, όπου εισήχθη απο κύπριους εμπόρους ή αποίκους πολύ νωρίτερα, τον 13ο αι. Οι Αχαιοί όταν έφθασαν στη Κύπρο την υιοθέτησαν και έγραφαν στη γλώσσα τους στη κυπρομινωική όμως γραφή

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Αρχαιολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών