Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Αρχαιολογικά ευρήματα, μνημεία του παρελθόντος, αρχαίοι πολιτισμοί, έρευνες, ανασκαφές.
Άβαταρ μέλους
Ίακχος
Δημοσιεύσεις: 4853
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 15:26

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ίακχος » 08 Μαρ 2023, 09:43

Βρέθηκε διάδρομος ηλικίας 4.500 ετών στην πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο
https://www-iefimerida-gr.cdn.ampprojec ... tis-gkizas

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29214
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 03 Απρ 2023, 21:48

02.04.2023
Αρχαιολόγος ανακάλυψε θρακικό άρμα 2.000 ετών με σκελετούς αλόγων.
Τέτοιες ταφές αρμάτων συναντώνται συνήθως στη Βουλγαρία.

Εικόνα

Η φωτογραφία ενός αρχαίου θρακικού άρματος μαζί με τα οστά δύο αλόγων και ενός σκύλου ανέβηκε στην κορυφή του Reddit με περισσότερα από 65.000 likes. Αλλά τι είναι τόσο συναρπαστικό για την ανακάλυψη και ποιος θάφτηκε μέσα στο άρμα;


Μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Veselin Ignatov, από το μουσείο Istoricheski muzej Nova Zagora, ένα μουσείο στη Βουλγαρία, ανακάλυψε το ξύλινο άρμα ηλικίας 2.000 ετών το 2008. Ήταν καλυμμένο με μπρούτζο και διακοσμημένο με σκηνές από τη θρακική μυθολογία. που τώρα είναι δύσκολο να το δεις. Η ακριβής ηλικία του είναι αβέβαιη και μπορεί να είναι πιο κοντά στα 1.800 χρόνια.



Το 2009, ο Ignatov και η ομάδα του βρήκαν επίσης έναν τάφο από τούβλα, που περιείχε τα λείψανα ενός άνδρα ντυμένου με κάτι που φαίνεται να είναι πανοπλία, κοντά στο άρμα. Ο άνδρας θάφτηκε με πολλά αντικείμενα, όπως χρυσά νομίσματα, χρυσά δαχτυλίδια και ένα ασημένιο κύπελλο που απεικονίζει τον Έλληνα θεό Έρωτα (το ρωμαϊκό αντίστοιχο ήταν ο Έρως). Θα ήταν ένας ευγενής ή ίσως ακόμη και ηγεμόνας που έζησε στην αρχαία Θράκη, στη σημερινή Βουλγαρία.

Τέτοιες ταφές αρμάτων συναντώνται συνήθως στη Βουλγαρία. Η πρακτική των ευγενών να θάβονται κοντά σε άρματα φαίνεται ότι ξεκίνησε στη Βουλγαρία πριν από περίπου 2.500 χρόνια, έγραψε ο Ignatov σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε το 2007 στο περιοδικό Archaeologia Bulgarica. Σημείωσε ότι η πρακτική ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής κατά την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία διήρκεσε από περίπου 2.100 έως 1.500 χρόνια πριν.

Αν και οι κάτοικοι ορισμένων άλλων περιοχών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έθαβαν μερικές φορές τους ευγενείς τους κοντά σε άρματα, αυτή η πρακτική ήταν «μακράν η πιο δημοφιλής και μακροχρόνια στη Θράκη», έγραψε ο Ignatov στο άρθρο του περιοδικού. «Σε όλες τις περιπτώσεις, τα άρματα αντιπροσωπεύουν κύρος, δύναμη και εξουσία», έγραψε ο Ιγκνάτοφ, σημειώνοντας ότι τα άρματα προορίζονταν πιθανώς να χρησιμοποιηθούν από τον νεκρό στη μετά θάνατον ζωή.

Κατά τη στιγμή της ταφής, τα άλογα που τράβηξαν το άρμα πιθανότατα θα είχαν σκοτωθεί. Προσφορές ζώων όπως χοίροι, σκύλοι, πρόβατα και ελάφια θα είχαν γίνει στους θεούς, μαζί με σπονδές (όπως το κρασί), έγραψε ο Ignatov. Μερικές φορές, τα ίδια τα άρματα διαλύονταν ή θρυμματίζονταν πριν ταφούν, έγραψε ο Ignatov.

Επειδή οι ταφές με άρματα είναι συνηθισμένες στη Βουλγαρία, και μερικές φορές έχουν πλούσια ταφικά αγαθά, οι λεηλάτες προσπαθούν να τα βρουν και να πουλήσουν τα τεχνουργήματα στη μαύρη αγορά, σημείωσε ο Ιγκνάτοφ. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχαιολόγοι στη Βουλγαρία συχνά αγωνίζονται για να ανακαλύψουν και να ανασκάψουν ταφές αρμάτων προτού τις βρουν και τις λεηλατήσουν οι λεηλάτες.

Εφόσον οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν αυτήν την ταφή του άρματος πριν φτάσουν οι λεηλάτες, τα αντικείμενα μπορούν να εκτεθούν δημόσια σε ένα μουσείο και οι φωτογραφίες που δείχνουν την ταφή του άρματος κοινοποιούνται δημόσια στο Reddit και σε άλλες μορφές κοινωνικών μέσων.
https://www.pronews.gr/istoria/arxaiolo ... ogon-foto/


Άβαταρ μέλους
Ίακχος
Δημοσιεύσεις: 4853
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 15:26

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ίακχος » 27 Απρ 2023, 09:27

Εντοπίστηκε μούμια εφήβου στο Περού ηλικίας 1000 ετών. Ο έφηβος είχε θυσιαστεί σε θρησκευτικές τελετές.
https://www.cnn.gr/style/politismos/sto ... 000-xronia

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29214
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 27 Απρ 2023, 22:13

27.04.2023
Αίγυπτος: Εντοπίστηκε άγαλμα του Βούδα από τη ρωμαϊκή εποχή ύψους 71 εκατοστών.

Εικόνα

Η κοινή πολωνο-αμερικανική αρχαιολογική αποστολή, που εργάζεται στον ναό της αρχαίας πόλης Berniki στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας στην Αίγυπτο, ανακάλυψε ένα άγαλμα του Βούδα από τη ρωμαϊκή εποχή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής από την πολωνική πλευρά, Mariusz Goyazda.


«Φαίνεται οι Ινδοί επηρεάστηκαν από τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ειδικότερα, το άγαλμα που ανακαλύφθηκε είναι κατασκευασμένο από πέτρα, το ύψος του είναι 71 εκατοστά, και απεικονίζει τον Βούδα να στέκεται και να κρατά μέρος των ρούχων του στο αριστερό του χέρι.

Γύρω από το κεφάλι του αγάλματος υπάρχει ένα φωτοστέφανο με τις ακτίνες του ήλιου να δείχνουν το λαμπερό μυαλό του, και δίπλα του ένα λουλούδι λωτού.




Ο επικεφαλής της αποστολής από την αμερικανική πλευρά, Stephen Sidbotham, είπε επίσης ότι η αποστολή πέτυχε, κατά τη διάρκεια των εργασιών της στον ναό, να αποκαλύψει επιγραφή στην αρχαία ινδική γλώσσα (σανσκριτικά), που χρονολογείται από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Φίλιππο τον Άραβα (Marcus Julius Phelps) (244 έως 249 μ.Χ.).

Φαίνεται ότι η επιγραφή αυτή δεν είναι της ίδιας χρονολογίας με το άγαλμα, που μπορεί να είναι πολύ παλαιότερο, καθώς οι άλλες επιγραφές στον ίδιο ναό ήταν στα ελληνικά, που χρονολογούνται στις αρχές του πρώτου αιώνα μ.Χ. Βρέθηκαν επίσης δύο νομίσματα του δεύτερου αιώνα μ.Χ., από το κεντρικό ινδικό βασίλειο Satavahana.

Αξιωματούχος του αιγυπτιακού Υπουργείου Αρχαιοτήτων σχολίασε στο «Sky News Arabia » ότι αυτό δείχνει ότι οι Ινδοί επηρεάστηκαν από τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό στη γλυπτική, την ιστοριογραφία και την τεκμηρίωση.

Το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι η πολωνοαμερικανική αρχαιολογική αποστολή λειτουργεί στο Brnicki από το 1994, υπό την επίβλεψη του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

Ο Jamal Al-Samatawi, Διευθυντής Αρχαιοτήτων Κεντρικής Αιγύπτου, είπε στο Sky News Arabia ότι η ανακάλυψη ενός αγάλματος του Βούδα, καθώς και ινδικών επιγραφών και νομισμάτων «υποδηλώνει, ακόμη και δείχνει ότι οι Ινδοί που ήρθαν στην Αίγυπτο εκείνη τη στιγμή επηρεάστηκαν από τον αιγυπτιακό πολιτισμό και τον πολιτισμό, που ασχολούνταν με τη γλυπτική, την τεκμηρίωση και την ιστορία

Ο Al-Samstawy συνέχισε: «Όλοι όσοι ήρθαν στην Αίγυπτο επηρεάστηκαν από τον πολιτισμό της και ο αρχαίος Αιγύπτιος καλλιτέχνης παρουσίαζε πάντα γλυπτά και άλλα έργα που συνδύαζαν τον αιγυπτιακό πολιτισμό με άλλους πολιτισμούς, όπως η ανάμειξη της αρχαίας ελληνικής και αιγυπτιακής τέχνης σε πολλούς τάφους και αρχαιολογικούς χώρους».


https://www.pronews.gr/politismos/aigyp ... ekatoston/

Άβαταρ μέλους
Sol
Δημοσιεύσεις: 6400
Εγγραφή: 24 Αύγ 2022, 21:16

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sol » 04 Ιουν 2023, 18:10

Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι

Τέμπη: Το πένθος είναι ταξικό και του λαού μαράζι

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29214
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 11 Ιουν 2023, 22:07

11.06.2023
Ισραήλ: Εντοπίστηκε «καταραμένος» τάφος με ανατριχιαστική επιγραφή – «Μην τολμήσεις να τον ανοίξεις»
Η ανακάλυψη έγινε σε μια σπηλιά που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μέσα σε ένα αρχαίο νεκροταφείο.

Εικόνα

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στους Αγίους Τόπους στο Ισραήλ έναν «καταραμένο» τάφο. Γιατί «καταραμένο»;


Γιατί ανακάλυψαν μια απόκοσμη περιγραφή σε πλάκα, με ανατριχιαστική προειδοποίηση: «Μην τολμήσει να την ανοίξει κανείς».

Η ανακάλυψη έγινε στο Beit She’arim του Ισραήλ, σε μια σπηλιά που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μέσα σε ένα αρχαίο νεκροταφείο. Ο τάφος είναι ο πρώτος μάλιστα που ανακαλύφθηκε από το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO εδώ και 65 χρόνια.



Η επιγραφή με την «κατάρα» είναι γραμμένη με κόκκινα γράμματα και αναφέρει: «Ο Yaakov Ha’Ger ορκίζεται να καταριέται όποιον θα ανοίξει αυτόν τον τάφο, ώστε κανείς να μην τολμήσει να τον ανοίξει. 60 χρονών».

Ένας από τους αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, ο Adi Erlich, εξήγησε ότι η κατάρα γράφτηκε σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι ο τόπος ανάπαυσης του νεκρού μέσα θα παραμείνει αιώνιος: «Γράφτηκε για να αποτρέψει από το να ανοίξουν τον τάφο, κάτι που συνέβαινε αρκετά συχνά, καθώς στο πέρασμα των χρόνων, γινόταν επαναχρησιμοποίηση των τάφων.

Το όνομα «Yaakov Ha’Ger» μεταφράζεται σε «Ιακώβ τον προσήλυτο», που αναφέρεται σε έναν προσήλυτο στον Ιουδαϊσμό. Η αρχαιολογική ομάδα πιστεύει ότι η επιγραφή με την «κατάρα» τοποθετήθηκε πριν τα 1800 χρόνια.

Εικόνα

Εικόνα
https://www.pronews.gr/kosmos/israil-en ... seis-foto/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29214
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 11 Ιουν 2023, 22:20

11.06.2023
Αρκαδία: Οι «πρόγονοί» μας κυνηγούσαν ιπποπόταμους, ελέφαντες και ρινόκερους πριν από 700.000 χρόνια.
Οι ερευνητές εδώ και δεκαετίες ότι η τοποθεσία φιλοξενούσε αρχαία απολιθώματα.

Εικόνα

Αρκετές προϊστορικές τοποθεσίες στην Ελλάδα αποκαλύπτουν ότι οι πρόγονοί μας κυνηγούσαν ιπποπόταμους και ελέφαντες μεταξύ 280.000 και 700.000 ετών πριν.


Η παλαιότερη τοποθεσία απωθεί την παλαιότερη γνωστή παρουσία ανθρωπίνων στην περιοχή έως και 250.000 χρόνια.

Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος αρχαίος ανθρωπίνος (ένας όρος που περιλαμβάνει τους ανθρώπους και τους προγόνους μας) χρησιμοποιούσε την τοποθεσία, αλλά οι ερευνητές υποπτεύονται ότι επρόκειτο για αρχαϊκό Homo sapiens.

Σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αθήνας, το Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία λιγνίτη στην Ελλάδα.

Αν και οι αρχαιολόγοι γνώριζαν εδώ και δεκαετίες ότι η τοποθεσία φιλοξενούσε αρχαία απολιθώματα, ελάχιστες στοχευμένες ανασκαφές είχαν πραγματοποιηθεί.

Εικόνα

Πρόσφατα, όμως, το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα ξεκίνησαν μια πενταετή ανασκαφή για να κατανοήσουν καλύτερα το πλαίσιο των χώρων της Μεγαλόπολης.

Η εξορυκτική δραστηριότητα αποκάλυψε πέντε νέες τοποθεσίες στη λεκάνη, οι οποίες «εξέθεσαν τα απολιθωμένα ιζήματα σε πολύ μεγαλύτερο βάθος, αποκαλύπτοντας έτσι παλαιότερα υπολείμματα», είπε στο Live η Κατερίνα Χαρβάτη , παλαιοανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία και επικεφαλής του έργου. Η επιστήμη σε ένα email.

Εικόνα

Εικόνα

Η πιο πρόσφατη τοποθεσία, το Choremi 7, που χρονολογείται πριν από περίπου 280.000 χρόνια, έδωσε λίθινα εργαλεία καθώς και οστά ελαφιών με ενδείξεις κομμένων σημαδιών.

Ο Τριπόταμος 4, ηλικίας 400.000 ετών, είχε μεγάλη συγκέντρωση λίθινων εργαλείων και στοιχεία για νέες μεθόδους επεξεργασίας πέτρας σε σύγκριση με παλαιότερες τοποθεσίες.

Οι τοποθεσίες αυτές είναι σημαντικές για την κατανόηση της τεχνολογικής εξέλιξης της Κατώτερης Παλαιολιθικής περιόδου (πριν από 3,3 εκατομμύρια έως 300.000 χρόνια), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Marathousa 2 που χρονολογείται πριν από 450.000 χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία ότι αρχαίοι ανθρώπινοι συγγενείς σκότωναν και πιθανώς έτρωγαν ιπποπόταμους, καθώς μέρος ενός σκελετού ιπποπόταμου είχε σημάδια κοπής από πέτρινα εργαλεία.

Μια κοντινή τοποθεσία, η Μαραθούσα 1, δείχνει στοιχεία σφαγής ελεφάντων.
https://www.pronews.gr/istoria/arkadia- ... 00-xronia/

Άβαταρ μέλους
Ίακχος
Δημοσιεύσεις: 4853
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 15:26

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ίακχος » 03 Ιούλ 2023, 09:36

Σικελία: Ανακαλύφθηκε αρχαιοελληνικός βωμός στη Σεγέστα
Εικόνα
https://www.liberal.gr/politismos/sikel ... s-periodoy

Άβαταρ μέλους
Λίνο Βεντούρα
Δημοσιεύσεις: 10313
Εγγραφή: 05 Δεκ 2018, 18:51

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λίνο Βεντούρα » 11 Ιούλ 2023, 01:37

Πομπηία: Βρέθηκε τοιχογραφία με πρώιμη εκδοχή «πίτσας»

Εικόνα
Τοιχογραφία που αναπαριστά κάτι που θα μπορούσε να ήταν ο πρόγονος της ιταλικής πίτσας αποκαλύφθηκε στον τοίχο ενός σπιτιού στην Πομπηία, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως η πίτα που διακρίνεται στην τοιχογραφία δίπλα σε ένα κύπελλο κρασί μπορεί να τρωγόταν γαρνιρισμένη με φρούτα, όπως ρόδια ή χουρμάδες, ή με μπαχαρικά και ένα είδος σάλτσας πέστο, ανέφερε το υπουργείο.

Αν και από τεχνική άποψη δεν μπορεί να θεωρηθεί πίτσα, αφού της λείπουν κλασικά υλικά όπως η ντομάτα και η μοτσαρέλα, αυτό που βρέθηκε στην Πομπηία «μπορεί να είναι ο μακρινός πρόγονος» της σύγχρονης πίτσας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Πομπηία, που καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια, βρίσκεται μόλις 23 χλμ. από τη Νάπολη, τη σύγχρονη πόλη που είναι η πατρίδα της ιταλικής πίτσας, ένα φαγητό που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και προστατεύεται από την Unesco.

Η τοιχογραφία αποκαλύφθηκε στην τραπεζαρία ενός σπιτιού δίπλα στο οποίο βρισκόταν ένα αρτοποιείο, που είχε εν μέρει ανασκαφεί τον 19ο αιώνα και όπου οι ανασκαφές ξανάρχισαν τον Ιανουάριο, όπως ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού.

Στον χώρο της Πομπηίας, που ήρθε στο φως τον 16ο αιώνα, σημειώνεται τελευταία έντονη αρχαιολογική δραστηριότητα έπειτα από χρόνια παρακμής και παραμέλησης, κυρίως χάρη σε ένα σχέδιο ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Fluffy έγραψε:
25 Αύγ 2021, 12:22
Στον καπιταλισμό κυριαρχεί η αντίληψη της κυρίαρχης τάξης, γιαυτό είναι και κυρίαρχη.

Άβαταρ μέλους
Ίακχος
Δημοσιεύσεις: 4853
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 15:26

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ίακχος » 28 Ιούλ 2023, 12:51

Ρώμη: Ανακαλύφθηκε το θέατρο του Νέρωνα στα θεμέλια του ξενοδοχείου Four Seasons
Εικόνα
https://anaskafi.blogspot.com/2023/07/f ... 62sxPlbR-Y

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29214
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 31 Ιούλ 2023, 21:42

28 Ιουλίου 20233
Ανακάλυψαν αρχαία πόλη των Μάγια ήταν κρυμμένη στη ζούγκλα για περισσότερα από 1.000 χρόνια.

Εικόνα

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού ανακάλυψαν τα ερείπια μιας αιωνόβιας πόλης των Μάγια στο καταφύγιο Balamkú στη χερσόνησο Yucatán.


Σε δήλωση του, ο επικεφαλής αρχαιολόγος Ivan Šprajc λέει ότι ο οικισμός πιθανότατα χρησίμευσε ως σημαντικό περιφερειακό κέντρο κατά τη διάρκεια της κλασικής περιόδου των Μάγια, η οποία διήρκεσε από το 250 έως το 1000 π.Χ. Η αρχαία πόλη εκτείνεται σε 123 στρέμματα και έχει διάφορα μεγάλα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων αρκετών πυραμιδικών κατασκευών,που φτάνουν σε ύψος τα 15 μέτρα».

Οι οικοδόμοι των Μάγια συχνά έφτιαχναν τις πόλεις τους γύρω από πυραμίδες όπως αυτές που βρέθηκαν στο Ocomtún, με τις κατασκευές να εκπληρώνουν θρησκευτικούς σκοπούς. Μεγάλες, αναρριχώμενες πυραμίδες, όπως αυτές στο Uxmal και στο Chichén Itzá, χρησιμοποιούνταν συνήθως για πνευματική εκπαίδευση και τελετουργίες, συμπεριλαμβανομένων ανθρωποθυσιών.

Εκτός από τις πυραμίδες και τις πέτρινες στήλες που βρέθηκαν, η ομάδα του Šprajc βρήκε κεραμικά, τρεις πλατείες, ένα συγκρότημα που αποτελείται από «χαμηλές και επιμήκεις κατασκευές διατεταγμένες σχεδόν σε ομόκεντρους κύκλους» και ένα γήπεδο για παιχνίδια με μπάλα. Οι Μάγια, οι Αζτέκοι και πολλοί άλλοι μεσοαμερικανικοί πολιτισμοί έπαιξαν ένα παιχνίδι που παρουσίαζε μπάλες από φυσικό καουτσούκ.

Εικόνα

Οι ερευνητές επιδιώκουν να ερευνήσουν το σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο, καλυμμένο από ζούγκλα κέντρο της μεξικανικής πολιτείας Campeche. Πιο κοντά στον ποταμό La Rigueña, η ομάδα βρήκε παρόμοιες κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων κεντρικών βωμών που ίσως χρησιμοποιούνται για κοινοτικές τελετουργίες.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η παρακμή του Ocumtún συνέπεσε με την ευρύτερη κατάρρευση του πολιτισμού των Μάγια μεταξύ 800 και 1000 Κ.Χ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, «δεκάδες βασικές αστικές περιοχές στα πεδινά της χερσονήσου Γιουκατάν μετατράπηκαν από πολυσύχναστες πόλεις σε εγκαταλελειμμένα ερείπια», έγραψε ο Josephian Stromberg.



Πως κατέρρευσε ο πολιτισμός των Μάγια.
Οι αρχαίοι Μάγια δεν είχαν έναν κεντρικό ηγέτη, όπως ο αυτοκράτορας στην αρχαία Ρώμη, και δεν ήταν ενωμένοι σε ένα ενιαίο κράτος. Αντιθέτως, ο πολιτισμός των αρχαίων Μάγια αποτελούνταν από πολυάριθμα μικρά κράτη, το καθένα με επίκεντρο μια πόλη. Ενώ αυτές οι πόλεις-κράτη μοιράζονταν ομοιότητες στον πολιτισμό και τη θρησκεία, το καθένα είχε τους δικούς του τοπικούς ηγέτες, κάποιοι πιο ισχυροί από άλλους. Δεν υπήρξε ενιαία κατάρρευση αυτών των πολιτειών, αλλά αντίθετα, ένας αριθμός πόλεων των Μάγια αναδύθηκε και παρήκμασε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, κάποιες μέσα σε αυτή τη χρονική περίοδο (800 έως 1000 μ.Χ.) και άλλες αργότερα, σύμφωνα με τους μελετητές.

Η ανάλυση των σπηλαιοθεμάτων, ή των δομών βράχων σε σπήλαια, όπως οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες, δείχνει ότι «αρκετές σοβαρές και πολυετείς ξηρασίες έπληξαν την περιοχή της νότιας Μεσοαμερικής μεταξύ του 800 και του 930 μ.Χ.». Τα κράτη των Μάγια συνέχισαν να υπάρχουν ακόμη και μετά την καταστροφή της περιοχής από τον πόλεμο και τις ασθένειες που προκάλεσαν οι ευρωπαϊκές κατακτήσεις στην Κεντρική Αμερική.

Μετά την κατάκτηση του τελευταίου κράτους τους από τους Ισπανούς το 1697, οι Μάγια συνέχισαν να ζουν υπομένοντας τις διακρίσεις και να εξεγείρονται κατά της Ισπανίας και των κυβερνήσεων που ανέλαβαν την εξουσία μετά το τέλος της ισπανικής αποικιοκρατίας το 1821. “Οι Μάγια υπέφεραν φρικτά, αλλά κατά περιόδους επαναστατούσαν ανεπιτυχώς”
https://hellas-now.com/anakalypsan-arch ... i-zoygkla/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29214
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 30 Αύγ 2023, 19:34

29.08.2023
Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στο Περού: Βρέθηκε ασύλητος τάφος 3.000 ετών!
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ολόκληρο τον σκελετό ενός ιερέα.

Εικόνα

Μπροστά σε μια σπουδαία ανακάλυψη βρέθηκαν αρχαιολόγοι στο Περού.


Συγκεκριμένα ένας τάφος του «ιερέα της Pacopampa», ηλικίας 3.000 ετών, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο βόρειο Περού, σκορπίζοντας ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα καθώς ανασκάφθηκε ασύλητος.



Κάτω από έξι στρώματα τέφρας αναμεμειγμένα με μαύρο χώρα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ολόκληρο τον σκελετό του ιερέα, μαζί με δύο σφραγίδες και άλλες ιερές προσφορές προς τον νεκρό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφής Yuji Seki στο Reuters το μεγάλο μέγεθος του τάφου, σχεδόν 2 μέτρα σε διάμετρο και 1 μέτρο βάθος, ήταν “πολύ περίεργο”, όπως και η θέση του σκελετού.

«Ο νεκρός θάφτηκε μπρούμυτα με το μισό σώμα του να προεξέχει και τα πόδια του σταυρωμένα» είπε ο αρχαιολόγος τονίζοντας ότι κατά πάσα πιθανότατα ο «ιερέα της Pacopampa ήταν ένας ηγέτης στην εποχή του».

Επιπλέον, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού του Περού, πάνω στις σφραγίδες βρέθηκαν ίχνη αρχαίας τελετουργικής βαφής σώματος που χρησιμοποιούταν για άτομα της ελίτ.

Η περιοχή της Καζαμάρκα που βρέθηκε ο τάφος βρίσκεται 900 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμα. Η τοποθεσία Pacopampa (από όπου πήρε και το όνομά του ο νεκρός του τάφου), περιλαμβάνει εννέα μνημειώδη τελετουργικά κτίρια από λαξευμένη και στιλβωμένη πέτρα, τα οποία χρονολογούνται από περίπου 700 έως 600 χρόνια π.Χ.








https://www.pronews.gr/kosmos/spoudaia- ... on-vinteo/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29214
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 18 Σεπ 2023, 21:43

17 Σεπτεμβρίου 20232
100 αρχαίοι εγχάραχτοι πίνακες 24.000 ετών βρέθηκαν σε σπήλαιο της Ισπανίας.

Εικόνα

Περισσότεροι από 100 αρχαίοι πίνακες και χαρακτικά που πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον 24.000 ετών βρέθηκαν στο σπήλαιο Cueva Dones, κοντά στη Βαλένθια. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν σημαντικό χώρο τέχνης παλαιολιθικών σπηλαίων, αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό που βρέθηκε στην ανατολική ιβηρική ακτή στην Ευρώπη.


Η τοποθεσία του σπηλαίου είναι γνωστή από τους ντόπιους και την επισκέπτονται συχνά πεζοπόροι και εξερευνητές, αλλά η ύπαρξη παλαιολιθικών πινάκων ήταν απαρατήρητη έως ότου ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Σαραγόσα και του Αλικάντε (Ισπανία) και συνεργάστηκαν με την Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον (Ηνωμένο Βασίλειο) , έκανε τη συναρπαστική ανακάλυψη τον Ιούνιο του 2021.

Τα ευρήματα της μελέτης για την τέχνη των σπηλαίων, που αναδεικνύουν την πραγματική της σημασία, δημοσιεύονται στο περιοδικό Antiquity.

Ο dr aitor ruiz-redondo, ανώτερος λέκτορας προϊστορίας στο πανεπιστήμιο της Σαραγόσα (Ισπανία) και ερευνητικός συνεργάτης στο πανεπιστήμιο του Southampton (Ηνωμένο Βασίλειο) σχολιάζει: «Όταν είδαμε το πρώτο ζωγραφισμένο auroch [εξαφανισμένο άγριο ταύρο], αμέσως αναγνωρίσαμε ότι ήταν σπουδαίος.

Αν και η Ισπανία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό παλαιολιθικών χώρων τέχνης σπηλαίων, οι περισσότερες από αυτές συγκεντρώνονται στη βόρεια Ισπανία. Η Ανατολική Ιβηρία είναι μια περιοχή όπου λίγες από αυτές τις τοποθεσίες έχουν τεκμηριωθεί μέχρι στιγμής.

Εικόνα

«Ωστόσο, το πραγματικό «σοκ» της συνειδητοποίησης της σημασίας του ήρθε πολύ μετά την πρώτη ανακάλυψη. Μόλις ξεκινήσαμε τη σωστή συστηματική έρευνα, συνειδητοποιήσαμε ότι βρισκόμασταν αντιμέτωποι με έναν σημαντικό χώρο τέχνης σπηλαίων, όπως αυτοί που μπορούν να βρεθούν αλλού στην Κανταβρική Ισπανία, τη νότια Γαλλία ή την Ανδαλουσία, αλλά που λείπει εντελώς σε αυτήν την περιοχή».

Η ερευνητική ομάδα του Dr Ruiz-Redondo, της Dr Virginia Barciela-González, στο Πανεπιστήμιο του Αλικάντε και του Dr Ximo Martorell-Briz, έχει τεκμηριώσει πάνω από εκατό «μοτίβα» ή σχέδια, στην Cova Dones μέχρι στιγμής.

Ο μεγάλος αριθμός των μοτίβων και η ποικιλία των τεχνικών που εμπλέκονται στη δημιουργία τους καθιστούν το σπήλαιο τον σημαντικότερο χώρο τέχνης της παλαιολιθικής σπηλαίων στην ανατολική μεσογειακή ακτή της Ιβηρικής χερσονήσου. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανώς το παλαιολιθικό σπήλαιο με τον μεγαλύτερο αριθμό μοτίβων που ανακαλύφθηκαν στην Ευρώπη από την Atxurra (Bizkaia), το 2015.

Εικόνα

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 19 επιβεβαιωμένες αναπαραστάσεις ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ίππων, αλόγων, αύρων και ελαφιών. Ασυνήθιστα, η πλειονότητα των έργων ζωγραφικής έχουν γίνει με πηλό.
https://hellas-now.com/100-archaioi-pin ... thikan-se/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29214
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 19 Σεπ 2023, 21:44

18 Σεπτεμβρίου 20232
Βρήκαν Eλληνικό DNA στην λίμνη των σκελετών στα Ιμαλάια.

Εικόνα

Ελληνικό στοιχείο σε υψόμετρο 5.000 μέτρων στα Ιμαλάια κατά την Μινωική εποχή;


Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν ενδείξεις για κάτι τέτοιο(..!), όμως οι πρόσφατες ανακαλύψεις των επιστημόνων στην μυστηριώδη «Λίμνη των Σκελετών» της μεγαλύτερης οροσειράς του κόσμου, αλλάζουν τα δεδομένα.

Η «Λίμνη των Σκελετών» δεν είναι άλλη από την λίμνη Ρούκπαντ, μια μικρής έκτασης λίμνη με διάμετρο περίπου 40 μέτρων, που βρίσκεται σε υψόμετρο 5.000 μέτρων στα Ιμαλάια και όπου έχουν ανακαλυφθεί εκατοντάδες ανθρώπινοι σκελετοί.

Οι επιστήμονες δεν έχουν δώσει μέχρι τώρα εξήγηση ως προς το γιατί βρέθηκαν εκεί οι άνθρωποι αυτοί ή γιατί τοποθετήθηκαν εκεί οι σκελετοί τους.

Μία ομάδα επιστημόνων ασχολήθηκε πρόσφατα με την ταυτοποίηση 38 σκελετών της λίμνης Ρούκπαντ.

Από τους σκελετούς αυτούς, 14 θεωρήθηκε ότι ανήκαν σε ανθρώπους που έζησαν στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κατόπιν, εξειδικευμένες επιστημονικές μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν και τελικά οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι 14 αυτοί άνθρωποι, κατά πάσα πιθανότητα γεννήθηκαν είτε στην Κεντρική Ελλάδα είτε στην Κρήτη.

Εικόνα

Η χρονολόγηση των σκελετών αυτών τοποθετεί την ηλικία τους μεταξύ του 1900 και του 1600 προ Χριστού, χρονική περιόδος που ταυτίζεται περίπου με την ακμή του Μινωικού Πολιτισμού.

Οι 14 αυτοί «Έλληνες» φαίνεται πως χρονολογούνται την ίδια περίοδο, άρα είναι πιθανόν να ταξίδευαν όλοι μαζί και να πέθαναν όλοι μαζί. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι οι επιστήμονες καταλήγουν πως όλοι είχαν παρόμοιες διατροφικές συνήθειες.

Από τους 38 σκελετούς που μελέτησε συνολικά η ομάδα αυτή των ερευνητών, βάσει της δημοσίευσης στο Nature, οι 23 ταιριάζουν γενετικά με τους κατοίκους της νότιας Ασίας (Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές) και υπολογίζεται ότι έχασαν την ζωή τους μεταξύ του 10ου και του 7ου αιώνα πΧ, δηλαδή περίπου 1000 χρόνια μετά τους «Έλληνες».

Εν τούτοις, δεν έχει αποκαλυφθεί καμία «λογική» εξήγηση για την παρουσία των εκατοντάδων σκελετών στην Ρούκπαντ.

Θρύλοι των Ιμαλαΐων λένε πως αρχαίοι θεοί τιμώρησαν τους ανθρώπους αυτούς για την απρεπή τους συμπεριφορά.

Πολλοί πιστεύουν πως ήταν έμποροι, που χτυπήθηκαν ίσως από κάποια κακοκαιρία ή ακόμα και από επηδιμίες – κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται, αλλά αντίθετα μάλλον διαψεύδεται από τα ευρήματα των επιστημόνων.


https://hellas-now.com/vrikan-elliniko- ... ton-sta-2/

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Αρχαιολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών