Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Αρχαιολογικά ευρήματα, μνημεία του παρελθόντος, αρχαίοι πολιτισμοί, έρευνες, ανασκαφές.
Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 14 Αύγ 2019, 22:07

Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019
Η αρχαιολογική έρευνα στην Πομπηία έφερε στο φως το θησαυρό μιας «μάγισσας»

Εικόνα

H Πομπηία φαίνεται πως δε θα σταματήσει να μας εκπλήσσει με τα ευρήματα που κάθε φορά αποκαλύπτονται από την ανασκαφική σκαπάνη των αρχαιολόγων στην πόλη που ταυτόχρονα καταστράφηκε και διατηρήθηκε από τη λάβα του Βεζούβιου.

Κεχριμπαρένια αντικείμενα, λαμπεροί κρύσταλλοι, αμέθυστοι, αλλά και...
κουμπιά από οστά, λεπτεπίλεπτες πορσελάνες, σκαραβαίοι από την Ανατολή είναι τα νέα ευρήματα στην περιοχή Regio V, στην Έπαυλη του Κήπου, στο συγκρότημα της Πομπηίας, που ήλθαν πρόσφατα στο φως.

Είναι το περιεχόμενο σε ό,τι απέμεινε από ένα ξύλινο και μεταλλικό σκρίνιο, γεμάτο φυλακτά και ημιπολύτιμους λίθους, με κουκλάκια και κουδουνάκια, αλλά και πήλινα αντικείμενα: φαλλούς, κλειστές γροθιές κι ένα μικρό κρανίο.

«Δεκάδες τυχερά και φυλακτά, δίπλα σε πάμπολλα άλλα αντικείμενα, τα οποία χρησιμοποιούνταν για να διώχνουν την κακοτυχία» δηλώνει στο ιταλικό πρακτορείο Ansa ο διευθυντής του Πάρκου της Πομπηίας, Μάσιμο Οζάνα.

Πρόκειται για εκπληκτικά αντικείμενα, που κατά πάσαν πιθανότητα ανήκαν στην ιδιοκτήτρια της έπαυλης. Αλλά και πάλι κανείς δεν μπορεί να το βεβαιώσει απόλυτα. Και τούτο, διότι το συρτάρι όπου βρέθηκαν βρισκόταν σε ένα βοηθητικό χώρο της κατοικίας, μακριά από το υπνοδωμάτιο της οικοδέσποινας και από την αυλή του domus, όπου οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τους σκελετούς δέκα ανθρώπων, σχεδόν ολάκερη την οικογένεια, που αφανίστηκε από τη μανία του Βεζούβιου, ενώ προσπαθούσε να βρει καταφύγιο.

Όμως, υπάρχει και άλλη μια ιδιαιτερότητα: από την κατοικία λείπουν παντελώς χρυσά ευρήματα, τα κοσμήματα που όλες ανεξαιρέτως οι γυναίκες στην Πομπηία αρέσκονταν να φορούν και να επιδεικνύουν, ακόμη κι εκείνες που δεν ήταν αριστοκράτισσες ή πλούσιες.

Τα «ταπεινότερα» κοσμήματα που βρέθηκαν στην «Έπαυλη του Κήπου» μοιάζει να αφηγούνται μια διαφορετική ιστορία.

Όπως τονίζει ο ίδιος ο Οζάνα, «ενδέχεται να αφορούν τα φυλακτά που φοριούνται σε περιπτώσεις μιας ιεροτελεστίας κι όχι για λόγους κομψότητας».

Αντικείμενα πολύτιμα, που όμως δεν έχουν να κάνουν με τον πλούτο των γυναικών της πόλης, αλλά, όπως πιθανολογούν οι αρχαιολόγοι, ανήκουν στο «οπλοστάσιο» μιας «μάγισσας».








krasodad.blogspot.com



Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 16 Οκτ 2019, 20:50

16/10/2019
Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 20 άθικτες σαρκοφάγους.
«Βρέθηκαν στην ίδια ακριβώς θέση στην οποία τις είχαν αφήσει οι αρχαίοι Αιγύπτιοι»


Εικόνα

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο Λούξορ στη δυτική όχθη του Νείλου τάφο με 20 ξύλινες και διαφορετικών χρωμάτων άριστα διατηρημένες σαρκοφάγους, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου μνημείων της αρχαιότητας της Αιγύπτου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο εύρημα των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, οι σαρκοφάγοι δεν έχουν ακόμη ανοιχτεί. «Βρέθηκαν στην ίδια ακριβώς θέση στην οποία τις είχαν αφήσει οι αρχαίοι Αιγύπτιοι» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι πρόκειται για ταφή σε δύο επίπεδα.

Εικόνα

Οι αιγυπτιακές αρχές υπόσχονται ότι θα ανακοινώσουν λεπτομέρειες για τα νέα ευρήματα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Λούξορ το ερχόμενο Σάββατο.



Εικόνα
https://www.newsbeast.gr/world/arthro/5 ... arkofagoys

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 24 Νοέμ 2019, 22:01

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019
Είχε στο σπίτι του αρχαία αντικείμενα του 6ου πΧ αιώνα.

Εικόνα

Είχε κάνει το σπίτι του μουσείο ένας 46χρονος - Πλήθος πήλινων ειδωλίων και άλλων αντικειμένων κατάσχεσαν οι αστυνομικοί…

Αξιοποιώντας πληροφορίες για παράνομες κινήσεις 46χρονου που αφορούσαν τη συλλογή αρχαίων αντικειμένων σημαντικής αξίας, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Διρφύων - Μεσσαπίων, πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής (22-11-2019) έρευνα στο σπίτι του στα Ψαχνά Ευβοίας.

Εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πήλινο ακέραιο ειδώλιο ένθρονης γυναικείας μορφής,
τμήμα πήλινου γυναικείου ειδωλίου (κεφαλή),
σχεδόν ακέραιο πήλινο ειδώλιο Σάτυρου,
θραύσματα πήλινων ειδωλίων,
τμήματα πήλινων αγγείων,
2 πήλινα ειδώλια ζώων,
2 ακέραια ατρακτόσχημα μυροδοχεία
πήλινα μελανόμορφα ληκύθια (ακέραιο και σε τμήματα),
πήλινοι σφαιρικοί αρύβαλλοι (σχεδόν ακέραιος και σε τμήματα),
πήλινος ατρακτόσχημος αρύβαλλος.
σχεδόν ακέραιο πήλινο σκυφίδιο,
ακέραιος πήλινος μονόμυξος λύχνος,
ακέραιη πήλινη μικύλλη ομφαλωτή φιάλη,
τμήμα πήλινης άποδης κύλικας σε όστρακα.


Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση αρχαιολόγων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, στην οποία και θα αποσταλούν τα ανωτέρω ευρήματα, χρονολογούνται κυρίως μεταξύ 4ου και 6ου π.Χ. Αιώνα.

Ο 46χρονος συνελήφθη από τους αστυνομικούς με την κατηγορία της παράβασης της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την προανάκριση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήματος Διρφύων-Μεσσαπίων, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.
http://www.lamiareport.gr/index.php/top ... u-px-aiona

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 10 Δεκ 2019, 20:27

09/12/2019
Δρ Ο. Μποπεράτσι: Ο πραγματικός «Ιντιάνα Τζόουνς» που ανακάλυψε χαμένα ελληνικά βασίλεια στη Βακτρία και την Ινδία.

Εικόνα

Ο δρ Όσμουντ Μποπεράτσι είναι καθηγητής των Πανεπιστημίων Σορβόννης και Μπέρκλεϊ, διευθυντής του Τμήματος Αρχαιολογίας «Ελληνισμός και Πολιτισμοί της Ανατολής» του Γαλλικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (CNRS-ENS).

Εδώ και δεκαετίες ερευνά τον ευρύτερο χώρο Ινδίας-Πακιστάν-Αφγανιστάν και οι ανακαλύψεις του για τον πραγματικά απέραντο και άγνωστο κόσμο των αρχαίων ελληνιστικών βασιλείων της περιοχής, διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Γιατί ο αληθινός «Ιντιάνα Τζόουνς» δεν πήγε τελικά στην Αίγυπτο και στην Συρία να ανακαλύψει… ανύπαρκτους «θησαυρούς των Σταυροφόρων», αλλά στην αρχαία Βακτρία και Ινδία όπου ανακάλυψε έναν απέραντο χαμένο ελληνικό κόσμο.

Ένας ολόκληρος χαμένος και άγνωστος ελληνικός κόσμος. Μία «άλλη αρχαία Ελλάδα», μία χερσαία «Ατλαντίδα», την οποία ανακαλύπτει ένας ξένος και με δέος και θαυμασμό αναγνωρίζει το μεγαλείο του ελληνισμού. Ένα ανεκτίμητης αξίας χρυσό νόμισμα που «φωτογραφίζει» τη μάχη του μεγάλου στρατηλάτη με τον Πώρο και αποτελεί το πρώτο «πορτρέτο» του, βρέθηκε από τον δρα Όσμουντ Μποπεράτσι, που ερευνά περιοχές όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, φέρνοντας στο φως ολόκληρα βασίλεια.

Οι αρχαίοι δεν είχαν φωτογραφίες, είχαν όμως τους δικούς τους τρόπους «απεικόνισης» σημαντικών ιστορικών γεγονότων. Ένα τέτοιο «ενσταντανέ σε μέταλλο», ίσως αποτελεί χρυσό νόμισμα με τη μάχη ανάμεσα στον Μέγα Αλέξανδρο και τον Πώρο, στις όχθες του ποταμού Υδάσπη. Ανεκτίμητο από πολλές απόψεις είναι αυτό το μοναδικό σωζόμενο χρυσό νόμισμα με το «πορτρέτο» του Αλεξάνδρου, που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της ζωής του μεγάλου στρατηλάτη. Το έχει εντοπίσει ο δρ Οσμουντ Μποπεράτσι (Osmund Bopearachchi).

Γεννημένος στη Σρι Λάνκα, με ακαδημαϊκές σπουδές στη Γαλλία και με πολύχρονες έρευνες σε βασίλεια της Βακτριανής και της Ινδίας, όπου κάποτε βασίλευσαν απόγονοι ή απόγονοι συμμάχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο «Ιντιάνα Τζόουνς» δρ Μποπεράτσι είναι καθηγητής των Πανεπιστημίων Σορβόννης και Μπέρκλεϊ, διευθυντής του Τμήματος Αρχαιολογίας «Ελληνισμός και Πολιτισμοί της Ανατολής» του Γαλλικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (CNRS-ENS).

Εννιά βιβλία, πολλά άρθρα και πολλές ομιλίες είναι το αποτέλεσμα της επιστημονικής δουλειάς του. Όμως, ταυτοχρόνως, αναζητά αρχαιολογικούς θησαυρούς και μάλιστα εν μέσω τεράστιων δυσκολιών.

Η παρουσία του σε ταραχώδεις περιοχές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν τον συνδέει με την ανακάλυψη νομισμάτων, που φέρουν ονόματα άγνωστων έως πρότινος Ελληνο-ινδών βασιλιάδων, με τον εντοπισμό αρχαίων ελληνικών πόλεων, με τη μελέτη της ελληνικής επιρροής στα βασίλεια αυτά, καθώς και με την εξερεύνηση ενός θησαυρού νομισμάτων 4 τόνων και κοσμημάτων 250 κιλών, από τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί ποτέ. Όπως επισημαίνει για το χρυσό αναμνηστικό μετάλλιο, είναι σίγουρος ότι κόπηκε μετά τη Μάχη του Υδάσπη Ποταμού και την ήττα του Ινδού βασιλιά Πώρου.

Θα πρέπει να υπήρχαν κι άλλα τέτοια μετάλλια με το ίδιο πορτρέτο, που διανεμήθηκαν μεταξύ των στρατηγών του. Λέει πως είναι το πρώτο πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που απεικονίζει τον Μακεδόνα βασιλιά να φέρει στην κεφαλή τη δορά ενός ελέφαντα (σύμβολο της Ινδίας), ενώ διακρίνονται η αιγίδα της Γοργόνας και το κέρατο του Διός Άμμωνος.

Ωστόσο, η γνησιότητά του έχει αμφισβητηθεί από ορισμένους ερευνητές, τέσσερις για την ακρίβεια, όπως αναφέρει ο ίδιος ο δρ Μποπεράτσι. Εκείνος, όμως, έχει στο πλευρό του σημαντικότατους ιστορικούς, όπως ο Αντριου Στιούαρτ και ο Φρανκ Χολτ, τα αποτελέσματα από όλες τις αναλύσεις του μετάλλου, φυσικά και τις γνώσεις του επί της νομισματικής.

Εικόνα

«Στη Μάχη του Υδάσπη το 326 π.Χ., ο Αλέξανδρος είχε να αντιμετωπίσει έναν στρατό από 250 ελέφαντες, οι οποίοι έρχονταν κατά μέτωπο», εξηγεί. «Ο ίδιος δεν είχε ελέφαντες, παρά μόνο ιππικό.

Έκανε λοιπόν κάτι πολύ ευφυές: Ένα τμήμα του ιππικού επιτέθηκε στη μέση και άλλα δύο από τα πλάγια. Οι ελέφαντες μέσα στη σύγχυσή τους άρχισαν να κάνουν σαν τρελοί, πετώντας και ποδοπατώντας τους Ινδούς στρατιώτες. Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις ελέφαντες αν δεν είσαι ιδιοφυΐα και ο Αλέξανδρος ήταν».

Και αυτή είναι μία πολύ σημαντική δήλωση από έναν αρχαιολόγο-ιστορικό τέτοιου βεληνεκούς, διότι στις μέρες μας, δυστυχώς, έφθασε να ακουστεί ακόμα και το... ανήκουστο ότι ο Μ. Αλέξανδρος δεν σχεδίαζε ο ίδιος τις μάχες του...

Το νόμισμα εντοπίσθηκε το 1992 σε έναν σωρό νομισμάτων 4 τόνων, που αποτελούνταν από 550.000 νομίσματα (από τον 5ο αι. π.Χ. έως και τον 2ο αι. μ.Χ.), καθώς και από άλλα αντικείμενα, χρυσά, επίχρυσα, ασημένια. Αυτός ο θησαυρός αναδύθηκε μέσα από ένα μεγάλο πηγάδι στο χωριό Mir Zakah του ανατολικού Αφγανιστάν. Αλλά 30.000 νομίσματα από το ίδιο πηγάδι είχαν ανελκυσθεί το 1947.

Κατέληξαν στο Εθνικό Μουσείο της Καμπούλ, από όπου εκλάπησαν το 1993 με την καταστροφή του. Αρκετά «παράλληλα» νομίσματα βρίσκονται στο γιαπωνέζικο μουσείο «Μίχο» το οποίο δεν έχει πάντοτε ξεκάθαρη προέλευση των αποκτημάτων του. Ο ερευνητής πήγε το 1944 στο παζάρι του Πεσαβάρ, στο Πακιστάν, όταν οι πρώτοι σάκοι με τα νομίσματα και τα άλλα αντικείμενα του θησαυρού θα κατέφθαναν. Βρέθηκε μπροστά σε μια «βροχή» από νομίσματα.

Υπό κατάσταση εξαιρετικής πίεσης, άρχισε να τα ταξινομεί σε ομάδες, ανάλογα με τις κοπές τους: ινδικά, ελληνικά, ινδο-ελληνικά, ινδό-σκυθικά, της δυναστείας των Κουσάν. Το χρυσό μετάλλιο βρέθηκε σε αυτόν τον θησαυρό και το δημοσίευσε. Σήμερα ανήκει σε συλλέκτη, ο οποίος σκοπεύει κάποια στιγμή να το δωρίσει σε μουσείο.

Ο δρ Μποπεράτσι έχει κι άλλα εκπληκτικά πράγματα να διηγηθεί. Μεταξύ αυτών, η ανακάλυψη αρχαίων ελληνικών πόλεων σε περιοχές του Πακιστάν, όπως εκείνη που εντοπίστηκε συμπτωματικά από τον ίδιο στο χωριό Σαράι Σαλέχ του Χαριπούρ. «Βρισκόμουν στο παζάρι του Πεσαβάρ όταν έμαθα ότι βρέθηκε ένας θησαυρός στο Σαράι Σαλέχ.

Είχαν αρχίσει οι εκσκαφές για το χτίσιμο του τάφου ενός μουλά, όταν η μπουλντόζα χτύπησε κάτι μεταλλικό, ένα δοχείο μέσα στο οποίο βρίσκονταν 2.500 νομίσματα - τα περισσότερα από τα οποία κατάφερα να δημοσιεύσω. Μόλις πήγα στην περιοχή κατάλαβα ότι πρόκειται για ελληνο-ινδική πόλη.

Απευθύνθηκα άμεσα στους συναδέλφους μου στο πανεπιστήμιο του Πεσαβάρ και τους πρότεινα να ξεκινήσουν ανασκαφές, κάτι που έγινε. Και πράγματι, βρέθηκε μια ελληνο-ινδική πόλη, που χρονολογείται μεταξύ 2ου αι. π.Χ. και 1ου αι. μ.Χ., με κεραμική και κτίρια παρόμοια με εκείνα που υπάρχουν στην πόλη Τάξιλα, η οποία ανασκάφτηκε τη δεκαετία του '30 από τον Σερ Τζον Μάρσαλ», αναφέρει.

Οι έρευνες μέσω νομισμάτων του δρ Μποπεράτσι τον έχουν οδηγήσει στην αποκάλυψη ονομάτων δεκάδων Ελλήνων βασιλιάδων, άγνωστων μέχρι πρόσφατα, που κυβέρνησαν έως τα τέλη του 1ου αι. π.Χ. στη Βακτρία και στην Ινδία, δηλαδή βόρεια και νότια του Ινδικού Καυκάσου (Αφγανιστάν και Πακιστάν).

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «ερευνώντας τα νομίσματα, ανακύπτουν συνολικά 45 ηγεμόνες, όπως ο Λυσίας, ο Στράτων, ο Απολλόδωτος, ο Ιππόστρατος και ο Ηλιόδοτος, καθώς τα ονόματά τους είναι γραμμένα σε αυτά». Οι βασιλιάδες της Βακτρίας «έκοβαν» νομίσματα στην ελληνική γραφή, καθώς οι λαοί της περιοχής γνώριζαν και μιλούσαν ελληνικά.

Τα νομίσματα που κυκλοφόρησαν νότια του Ινδικού Καυκάσου έφεραν δίγλωσσες επιγραφές: Ελληνικά στην εμπρόσθια όψη και Πράκριτ, δηλαδή αρχαία ινδικά, στην οπίσθια, καθώς οι λαοί της περιοχής δεν μιλούσαν ελληνικά.Ο ελληνικός πολιτισμός είχε τεράστια επίδραση στους λαούς της περιοχής (σημερινό Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν κλπ.).

«Ακόμα και όταν η ελληνική ισχύς στην Ινδία ήρθε στο τέλος της (περίπου το 20 μ.Χ.), το ελληνικό αλφάβητο χρησιμοποιήθηκε για ακόμα δύο αιώνες. Επιπλέον, από την ελληνική μυθολογία ο βουδισμός δανείστηκε θεούς, όπως ο Ηρακλής και ο Διόνυσος. Οι Έλληνες είχαν τεράστια επίδραση στους λαού αυτούς, τόση που δεν μπορούμε να φανταστούμε», καταλήγει.

Για τη συγκεκριμένη μάχη υπάρχει και μια άλλη επετειακή κοπή, που έγινε στη Βαβυλώνα. Πρόκειται για τη σειρά «δεκάδραχμα του Πώρου» σε άργυρο. Από αυτά τα δεκάδραχμα, ένα πωλήθηκε πριν από τρία χρόνια σε πλειστηριασμό.

«Θα πρέπει να παρήχθησαν σε μικρές οπωσδήποτε ποσότητες μεταξύ 326 και 324 π.Χ. - από τη μάχη στον Υδάσπη ποταμό έως την επιστροφή του εκστρατευτικού σώματος στη Βαβυλώνα», τονίζει ο κορυφαίος Έλληνας νομισματολόγος δρ Ιωάννης Τουράτσογλου στη μελέτη του «Συμβολή στην οικονομική ιστορία του βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας (6ος; 3ος αι. π.Χ.)».

Θεωρεί πως τα συγκεκριμένα νομίσματα συνιστούσαν «ειδικές αναμνηστικές εκδόσεις για τους παλαιοστρατιώτες της ινδικής εκστρατείας -αριστεία, τρόπον τινά- προς επιβράβευση εξαιρετικών υπηρεσιών στο πεδίο των μαχών».

Στη μία όψη του αργυρού τετράδραχμου παρουσιάζεται ο Αλέξανδρος έφιππος να κυνηγά εχθρούς στην πλάτη ενός ελέφαντα. Στην πίσω όψη, ο Αλέξανδρος απεικονίζεται και ως θεός και ως θνητός. Φορά περικεφαλαία με φτερά, είναι ζωσμένος το σπαθί του και στο ένα χέρι κρατά δόρυ, ενώ στο άλλο τον κεραυνό του Δία. Είναι σαν να παρουσιάζεται σε δίπτυχο το πριν και το μετά τη μάχη.
https://www.pronews.gr/istoria/171083_d ... sileia-sti

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 25 Δεκ 2019, 19:53

23|12|2019
Βουλγαρία: Ανασκαφές έφεραν στο φως τον τάφο Θρακιώτη «γίγαντα» 4.000 ετών.

Εικόνα

Συναρπαστικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις συνεχίζει να κρύβει η νοτιοανατολική περιοχή της Βουλγαρίας – αρχαίας Θράκης.

Ο σκελετός ενός ασυνήθιστου ανθρώπου της Εποχής του Χαλκού ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους σε ένα νεκροταφείο 4.000 χρόνων, κοντά στην πόλη Primorsko της Μαύρης Θάλασσας, όπου κατοικούσε η φυλή Αστοί των αρχαίων Θρακών. Ο τάφος του, περιείχε και το… χέρι ενός άλλου ανθρώπου!

Ο τάφος του ασυνήθιστου ανθρώπου, ο οποίος είχε ύψος 1,9-2 μέτρα (!), ένα ασυνήθιστο ύψος για τον πληθυσμό της Εποχής του Χαλκού, βρέθηκε σε ένα μεγάλο τύμβο, σε μια περιοχή, που είναι γνωστή ως Silihlyar, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, 5 χιλιόμετρα από το Primorsko, ανακοίνωσε ο κ. Daniel Pantov, διευθυντής του Μουσείου Ιστορίας του Primorsko. Ο τάφος της ανακαλύφθηκε σε αναγκαστικές ανασκαφές διασώσεώς του, αφού οι παράνομες ανασκαφές από τους κακοποιούς είχαν καταστρέψει την ταφή! Είναι ύψους περίπου 7 μέτρων ύψος και διαμέτρου περίπου 100 μέτρων!

Το μοναδικό κτέρισμα που βρέθηκε στον νεοανακαλυφθέντα τάφο του γιγάντιου ανθρώπου είναι ένα χάλκινο μαχαίρι και ένα κεραμικό αγγείο. Τα τοιχώματα του τάφου κοντά στο κεφάλι και στα πόδια του, ήταν ζωγραφισμένα εσωτερικά με κόκκινο χρώμα – σύμβολο δύναμης – που δείχνει την ευγενή προέλευση του νεκρού.

Το μυστήριο του τρίτου χεριού!
Εκτός από το ύψος του νεκρού, υπάρχει και άλλο μυστήριο στην ταφή αυτή:

Ο βραχίονας ενός άλλου ατόμου, που τοποθετήθηκε στην αριστερή πλευρά του νεκρού. Μπορεί να έχει τοποθετηθεί εκεί κατά την στιγμή της ταφής ή αργότερα. «Ίσως να συνδέεται με κάποιο είδος τελετουργίας. Αλλά εάν [το άτομο του οποίου το χέρι προστέθηκε στον τάφο] ήταν βοηθός του θαμμένου, ή, ίσως ο βραχίονας του δολοφόνου του, δεν το γνωρίζουμε», ανέφερε ο κ. Pantov.

Εικόνα

Με άλλα λόγια ήταν ή το χέρι του βοηθού του, δηλ. πήγε στον άλλον κόσμο με το «δεξί του χέρι»… ή βρέθηκε ο δολοφόνος του, του έκοψαν το χέρι (για τιμωρία;) και το έθαψαν μαζί με το θύμα του! Όπως και να έχει είναι μοναδικό!

Οι ανασκαφές διάσωσης του νεκροταφείου στην περιοχή Silihlyar, άρχισαν το 2017.

Ο σκελετός δεν έχει μελετηθεί ακόμα από ανθρωπολόγους. Αλλά από την πρώτη ματιά, ο θαμμένος γίγαντας φαίνεται να είχε καλή υγεία και είχε πραγματικά καλά δόντια. «Τα δόντια του σώζονται πολύ καλά. Φυσικά, το κρανίο συνεθλίβη σε κάποιο σημείο, από το βάρος του εδάφους. Έχουμε συγκεντρώσει όλα τα κομμάτια και πιθανότατα θα το αποκαταστήσουμε και θα το επιδείξουμε στο μουσείο», λέει ο διευθυντής του μουσείου.

Θράκες γίγαντες.
Οι Θράκες, όπως όλοι γνωρίζουμε ήταν και είναι μεγαλόσωμοι. Πραγματικοί γίγαντες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει πολλές αναφορές για ανακαλύψεις των «γιγάντιων» σκελετών στην Βουλγαρία, δηλαδή ανθρώπων που ήταν υψηλότεροι από τον μέσον όρο των συγχρόνων τους, στην «προϊστορία», την αρχαιότητα ή τον μεσαίωνα. Κάποιες έχουν διαψευσθεί αργότερα από αρχαιολόγους.
Το 2016, το Περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο του Πύργου διαφώνησε με αναφορές για φερόμενη ανακάλυψη σκελετών «γιγάντων» στο μεγάλο βυζαντινό φρούριο Ρουσόκαστρο το 2011.
Την άνοιξη του 2015 εμφανίσθηκε μια άλλη ιστορία «γιγαντιαίου σκελετού» στην Βουλγαρία, κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφών του αρχαίου φρουρίου της (πόλεως του Οδυσσέα) Οδησσού, στο κέντρο της Βάρνας. Αλλά ο σκελετός μετρήθηκε μόλις 1,65 μ.

Άλλες ανακαλύψεις αρχαίων στην περιοχή των Αστών Θρακών.
Το Silihlyar το 2016 έγινε πρωτοσέλιδο, με την ανακάλυψη ενός θησαυρού αρχαίου θρακικού χρυσού. Ονομάσθηκε ο «χρυσός θησαυρός του Primorsko» και παρουσιάσθηκε επίσημα στο κοινό τον Οκτώβριο του 2016. Οι τοπικές Αρχές έκτισαν ακόμη και μια ειδική αίθουσα ασφαλείας γι’ αυτόν, στο νεοσύστατο Μουσείο Ιστορίας του Primorsko!

Το 2017, σε άλλον ταφικό τύμβο στο Silihlyar, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο ενός αρχαίου Θράκα πολεμιστή, 4ου-3ου αιώνα π.Χ., με χρυσαφένιες κεραμικές χάντρες!

Ένας άλλος, παρόμοιος τύμβος της Εποχής Χαλκού ευρίσκεται περίπου 200 μ. μακριά από τον πρόσφατα ανασκαφθέντα στο Silihlyar. Ωστόσο, είναι σημαντικά μικρότερος και έχει καταστραφεί από τις επιδρομές των λαθροκυνηγών θησαυρών. «Δυστυχώς, αυτός ο άλλος τύμβος έχει επίσης υποστεί φθορές από την εισβολή λαθροθησαυροθηρών. Θα πρέπει να διερευνηθεί και να σωθεί. Όπως πάει, σε μερικά χρόνια δεν θα έχουμε άθικτους αρχαιολογικούς χώρους! Θα πρέπει να ασχοληθούμε τώρα, ώστε να μπορέσουμε να διασώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί», καταλήγει ο διευθυντής του Μουσείου Ιστορίας του Primorsko.

Ολόκληρη η περιοχή του Primorsko και του Silihlyar συνδέονται με την Εποχή του Χαλκού, την εξαγωγή και την επεξεργασία του χαλκού, όταν «τα πράγματα άλλαξαν ριζικά: Οι άνθρωποι ανακάλυψαν τον χαλκό και ο τρόπος ζωής τους κατέστη ουσιαστικά ευκολότερος! Σταμάτησαν να χρησιμοποιούν εργαλεία πέτρας και οστών», προσθέτει ο κ.Pantov.
Παρ’ όλ’ αυτά, το Silihlyar, μια γραφική περιοχή κοντά στην πόλη του Primorsko, έχει μια σειρά προϊστορικών και αρχαίων ταφών, που, δυστυχώς, εξακολουθούν να λυμαίνονται οι λαθροκυνηγοί θησαυρών.
http://www.makeleio.gr/%CE%B5%CF%80%CE% ... %84%CE%BF/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 27 Δεκ 2019, 21:03

Εικόνα


24 Δεκεμβρίου, 2019
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιολογίας και το συναντάμε στην Εύβοια.

Εικόνα

Περί τίνος πρόκειται;

Ένα από τα άλυτα αρχαιολογικά μυστήρια της Ελλάδας που προκαλούν τον ενθουσιασμό και την περιέργεια σε πολλούς.

Θα τα βρείτε στη Νότια Εύβοια. Πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στην Κάρυστο και τα Στύρα.

Δρακόσπιτα της Εύβοιας:
Είναι 25 μοναδικά κτίσματα που βρίσκονται διάσπαρτα στην έκταση της περιοχής.

Δεν έχει βγει η επιστημονική κοινότητα σε συμπέρασμα για την σαφή χρονολόγηση τους. Έχουν χρονολογηθεί από 12ο π.Χ. αιώνα έως και 6ο π.Χ. αιώνα.

Πήραν το όνομα τους από το τεράστιο μέγεθος. Είναι φτιαγμένα από μεγάλους λίθους, ενώ δεν έχουν θεμέλια, ούτε παράθυρα, γεγονός που δυσκολεύει τον προσδιορισμό της χρήσης τους.

Εικόνα
(piraeuspress)

Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η θέση του, αφού είναι χτισμένα σε εποπτική και απόκρημνη θέση, αλλά και οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες και κυρίως ο τρόπος στέγασης τους, κατά το εκφορικό σύστημα: μεγάλες βαριές πλάκες σχιστόλιθου συγκλίνουν σε στρώσεις από δύο αντικρινούς τοίχους.

Το Δρακόσπιτο της Όχης.

Εικόνα
(piraeuspress)

Το σπουδαιότερο και πιο εντυπωσιακό από τα αινιγματικά Δρακόσπιτα της Εύβοιας είναι κατασκευασμένο στη κορυφή του όρους Όχη. Έχει φτιαχτεί με μεγάλους ογκόλιθους που έχουν αποκοπεί από τον γύρω χώρο.

Το πάχος των τοίχων του είναι περίπου 1,50 μέτρα. Οι εσωτερικές διαστάσεις του κτίσματος είναι σχεδόν 5 x 10 μέτρα.

Εικόνα
(piraeuspress)

Αυτή η πλάκα που ζυγίζει περίπου 10 τόνους και πολλοί αρχαιολόγοι ακόμα προσπαθούν να βρουν απαντήσεις.

Το 1959 οι ανασκαφικές έρευνες του καθηγητή Νικ. Μουτσόπουλου στο Δρακόσπιτο της Όχης έφεραν στο φως αγγεία, όστρακα ( σε ένα από αυτά μάλιστα υπάρχει χαραγμένο και κάποιο είδος άγνωστης γραφής) και άλλα αντικείμενα που σήμερα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρύστου.

Εικόνα
Πολλά δρακόσπιτα βρίσκονται στα Στύρα και είναι γνωστά ως «Πάλλη λάκκα δραγκό»...
https://www.el.gr/paraxena/archeology/p ... lytera-my/
https://www.mixanitouxronou.gr/to-misti ... iliades-c/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 04 Ιαν 2020, 19:49

04/01/2020
Kίνα: Ανακαλύφθηκαν 220 νέοι «πολεμιστές» στη νεκρόπολη του πρώτου αυτοκράτορα.

Εικόνα

Ο πήλινος στρατός (Terracotta Army) του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας επεκτείνεται καθώς 220 «πολεμιστές» αποκαλύφθηκαν στη νεκρόπολη του.

Οι πήλινοι «πολεμιστές» του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας έχουν αυξηθεί καθώς οι αρχαιολόγοι ανέφεραν ότι βρήκαν 220 νέους, με καλά διατηρημένους πρωτότυπους χρωματισμούς.

Ο τάφος του αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ βρίσκεται στην καρδιά ενός λόφου ύψους 249 ποδιών (76 μ.), σε αυτή που είναι σήμερα η περιοχή Lintong του Xi'an, στα βορειοδυτικά της Κίνας.

Η νεκρόπολη που περιβάλλει τον ανοιχτό τάφο φιλοξενεί πάνω από 8.200 γλυπτά από πηλό, τα οποία αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1974 από τοπικούς αγρότες.

Μάλιστα, η τελευταία εκσκαφή στο σημείο έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία.

Μεταξύ των άλλων πρόσφατων ευρημάτων από τη νεκρόπολη είναι ένα χρυσό ειδώλιο καμήλας το οποίο πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο του είδους του στην Κίνα.

Επίσης, μαζί με τους νέους στρατιώτες, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν όπλα και δώδεκα άλογα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ανασκαφών στον τάφο.

«Τα πήλινα αγάλματα που είχαμε βρει στην αρχή δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν το χρώμα τους αφού αδυνατούσαμε να τα συντηρήσουμε με τρόπο ώστε να μείνουν σχεδόν αναλλοίωτα. Ωστόσο πλέον μπορούμε να το κάνουμε αφού η τεχνολογία μας βοηθά να διατηρηθούν ζωντανά τα χρώματα», ανέφερε ο κ. Liu.

«Η έκθεση, η ανασκαφή και η συντήρηση του μαυσωλείου συνεχίζονται», κατέληξε.

Τι είναι ο πήλινος στρατός του Τσιν Σι Χουάνγκ

Ο «στρατός Terracotta» είναι μια συλλογή γλυπτών από πηλό που απεικονίζουν τους στρατιώτες του Qin Shi Huang, του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας.

Πρόκειται για μια μορφή ταφικής τέχνης που θάφτηκε με τον αυτοκράτορα το 210-209 π.Χ. με σκοπό την προστασία του στη μετά θάνατον ζωή του.
https://www.pronews.gr/kosmos/834651_ki ... ytokratora


Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 02 Φεβ 2020, 22:54

1/25/2020
Έχουν μπαζώσει βασιλικό τάφο από το 2002 που ανατρέπει την ιστορία!

Εικόνα

Ένα βίντεο ντοκουμέντο από ανασκαφές στην αρχαία Πελλάνα βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας…

Ισως τελικά να έλυνε το «γρίφο» από πού έλκουν την καταγωγή τους οι αρχαίοι Σπαρτιάτες καθώς επίσης να διαλευκάνει και τα πιο σκοτεινά σημεία στην Ιστορία της Ομηρικής

Σ’ αυτό αμοντάριστο υλικό , που είναι από την ξενάγηση της σχολής των Δοκίμων Έφεδρων Αξιωματικών του Κ.Ε.Ε.Μ, 10 χρόνια πριν, είναι η μοναδική απόδειξη οπτικού και ακουστικού στοιχείου που έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι σήμερα, η οποία μαρτυρεί την ύπαρξη ενός μεγαλοπρεπέστατου μνημείου που μάλλον χάθηκε άδικα και ανεξήγητα.

Οποιαδήποτε άλλη πηγή, πληροφορία ή ίχνος υλικού σχετικά μ’ αυτό το θέμα, δυστυχώς, καταστράφηκε και θάφτηκε για πάντα μαζί με τον μνημείο.

Εικόνα

Εικόνα

Λίγο πριν την συνταξιοδότηση του διακεκριμένου επιστήμονα κ. Θεόδωρου Σπυρόπουλου, επίτιμου εφόρου αρχαιοτήτων και διευθυντή των ανασκαφών στην Πελλάνα, είχε γίνει, από τον ίδιο, μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στο χωριό Πελλάνα Λακωνίας το Μάιο του 2002.

Ο κ Σπυρόπουλος είχε αρχίσει τις ανασκαφές σ’ έναν αρκετά καλοδιατηρημένο Βασιλικό Τάφο δίπλα από τους άλλους που είχε βρει πριν από 22 χρόνια στη θέση «Πελεκυτή» στην ανατολική πλευρά του Μυκηναϊκού νεκροταφείου.

Όταν όμως έφθασε στην είσοδο του τάφου, διαπίστωσε έκπληκτος πως αριστερά και δεξιά των τειχών του μεγάλου διαδρόμου υπήρχαν άλλοι δυο τεράστιοι τάφοι, οι οποίοι ήταν προφανώς ασύλητοι διότι καλύπτονταν από τις πλάκες που τους είχαν κτίσει.



Από δω και μπρος το μυστήριο περιπλέκεται. Για αδιευκρίνιστους λόγους και χωρίς να ενημερωθεί ο κ. Σπυρόπουλος, ο υπεύθυνος ανασκαφέας, διαπράχθηκε ένα πρωτοφανές έγκλημα που όμοιό του δεν έχει καταγραφεί πουθενά στα χρονικά της αρχαιολογίας.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) σε συνεργασία με την Ε΄ Εφορία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης (Ε΄ ΕΚΠΑ) μπάζωσαν με 200 τόνους ακατέργαστο νταμαρίσιο χαλίκι (αντί για ποταμίσια άμμο όπως προβλεπόταν) τον μεγαλειώδη αυτόν Τάφο.

Εικόνα

Η καταστροφή του είναι προφανής.
Οι άγρυπνοι φρουροί κάτοικοι της Πελλάνας φύλαγαν το μνημείο των προγόνων τους με νύχια και με δόντια μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των τυμβωρύχων που καραδοκούσαν.

Όταν τα μέτρα επιφυλακής χαλάρωσαν άδραξαν αμέσως την ευκαιρία για να επισπεύσουν το απαράδεκτο και ανεξήγητο μέχρι σήμερα, έργο τους. Οι τότε υπεύθυνοι την ταφής για να τελειώνουν μια ώρα νωρίτερα από την «εργασία» τους, πριν τους αντιληφθεί το εξοργισμένο στη συνέχεια πλήθος, προφανώς κατά παράβαση οδηγιών της Διεύθυνσης Αναστηλώσεως Αρχαίων Μνημείων δεν δίστασαν ακόμη και ν’ ανεβάσουν τα βαριά σκαπτικά οχήματά τους (μπουλντόζες και φορτηγά) πάνω στο ήδη γεμάτο με ρηγματώσεις τάφο.

Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα, την κατάρρευση της οροφής του θολωτού θαλάμου του Βασιλικού Τάφου από το υπερβολικό βάρος και την πρόκληση ανεπανόρθωτων ζημιών στο επιβλητικό αυτό μνημείο. Αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Πάρα πολλά είναι τα ερωτηματικά σήμερα που στοιχειώνουν τις πληγωμένες ψυχές αυτών των ανθρώπων, όπου βύθισε όχι μόνο το χωριό τους, αλλά ολόκληρο το Δήμο Πελλάνας στο «πένθος» και στην απόγνωση:

ΓΙΑΤΙ το Υπουργείο Πολιτισμού επέτρεψε αυτή την καταστροφή;… ΓΙΑΤΙ κρύβονται;…Μήπως επειδή θ’ άλλαζε άρδην η Ελληνική μας Ιστορία;…
ΓΙΑΤΙ φοβούνται;… Μήπως επειδή θα έριχνε χίλια χρόνια επιπλέον άπλετο φως στην Ιστορία της αρχαίας Σπάρτης;…
ΓΙΑΤΙ δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος να λογοδοτήσει για αυτές τις ακατανόητες πράξεις;… ΓΙΑΤΙ δεν μιλάει κανείς;… ΓΙΑΤΙ;…


Ο Τάφος βυθίστηκε και πάλι στο σκοτάδι. Όμως στο φως της ημέρας πρέπει να δοθούν απαντήσεις.
Όσο θα εξακολουθεί η Πολιτεία να επιτρέπει την καταστροφή των μνημείων των αρχαίων ημών προγόνων, τόσο εμείς οι Πελλανιώτες θ’ αντιστεκόμαστε κόντρα στο κατεστημένο, φυλάσσοντας ως «Θερμοπύλες» την ίδια ανεκτίμητη πολιτιστική μας κληρονομιά που μας την παρέδωσαν ανεξίτηλη οι πατέρες μας στο πέρασμα των αιώνων.


https://www.aetos-apokalypsis.com/2020/ ... -tafo.html

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 08 Φεβ 2020, 22:30

25 Ιανουαρίου 2020
Εκεί βρίσκεται ο τάφος της Ολυμπιάδας, της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Εικόνα

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου σε σχετική επιστημονική ημερίδα ο τ. καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νις της Σερβίας κ. Αθανάσιος Μπίντας προέβει σε επίσημη ανακοίνωση-αποκάλυψη σχετικά με την ταυτοποίηση των ταφικών τύμβων του Κορινού, υποστηρίζοντας πως ένας εκ των τάφων ανήκει στην μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Ολυμπιάδα.

Εικόνα

Συγκεκριμένα ο κ. Μπίντας ταυτοποίησε τον ένα από τους μνημειακούς μακεδονικούς τάφους με το πρόσωπο της Ολυμπιάδας, της μητέρας του Μεγ. Αλεξάνδρου, και τον άλλο με τον στρατηγό Νεοπτόλεμο, ξάδελφό του, τού γένους των Αιακιδών που ήταν από τη δυναστεία της Ηπείρου. Κλάδος των Αιακιδών κατοικούσε στη βόρεια Πιερία και τα μέλη της οικογένεια αυτής ανήκαν στους εταίρους, στην άρχουσα τάξη της Μακεδονίας.

Ο κ. Μπίντας αφού μελέτησε τις ανέκδοτες σημειώσεις του Αμερικανού καθηγητή Charles Edson στο Πανεπιστήμιο του Harvard και το βιβλίο του Έλληνα Αρχαιολόγου Γ. Οικονόμου για τις επιγραφές της Πιερίας κατέληξε με πειστικά επιστημονικά επιχειρήματα στην ανακάλυψή του, διότι όπως είπε, «οι επιγραφές αποτελούν τον άμεσο και αδιάψευστο λόγο των αρχαίων». Ο κύριος καθηγητής παρουσίασε τρεις επιτύμβιες επιγραφές που αναφέρονται στους Αιακίδες της Πιερίας που ήταν απόγονοι της Ολυμπιάδας τής συζύγου τού, Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας.

Εικόνα

Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πιερίας ο κ. Μπίντας ανέλυσε με επιστημονική επιχειρηματολογία τις θέσεις του για τον Ταφικό Τύμβο και απέδειξε πως το περίφημο μνημείο, που πρώτος ανέσκαψε ο Γάλλος αρχαιολόγος Leon Heuzey τη δεκαετία του 1850, είναι σίγουρα η τελευταία κατοικία της μητέρας του Μεγ. Αλεξάνδρου.

Το αποδεικτικό σκεπτικό της ταυτοποίησης του εντυπωσιακού Μακεδονικού ταφικού μνημείου στον Κορινό του Δήμου Κατερίνης, στηρίζεται σε αρχαιολογικά επιγραφικά τεκμήρια αλλά παράλληλα και σε ιστορικά δεδομένα Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων όπως και σε συμπεράσματα σύγχρονων ανασκαφικών δεδομένων και συγκεκριμένα του έγκριτου αρχαιολόγου Ματθαίου Μπέσιου ο οποίος ανάσκαπτε την ευρύτερη περιοχή της Πύδνας (Βόρεια Πιερία) πάνω από 30 χρόνια. Η «σοδειά» των ανασκαφών του Ματθαίου Μπέσιου ταυτόχρονα με τις έρευνες του Heuzey του Οικονόμου αλλά και η επιστημονική αποκατάσταση των αρχαίων επιτυμβίων από τον Γερμανό Adolf Wilhelm οδήγησαν τον καθηγητή κ. Αθανάσιο Μπίντα να καταλήξει στην εντυπωσιακή αυτήν ανακάλυψη.

Στην ημερίδα συμμετείχε και η γνωστή και διακεκριμένη αρχαιολόγος κα Λιάνα Σουβαλτζή διευθύντρια της Ελληνικής αποστολής που ανασκάπτει τον τάφο του Μεγ. Αλεξάνδρου στην όαση Σίουα της Αιγύπτου. Διαφωτιστική και επικαιροποιημένη η εισήγηση της κας Σουβαλτζή πρόσθεσε με τις παρεμβάσεις της και λειτούργησε αυξητικά στην ανακάλυψη του κ. Μπίντα , με τις λεπτομερειακές της επισημάνσεις όπως: Ο τάφος της Ολυμπιάδας στον Κορινό Πιερίας είναι πανομοιότυπος με τον τάφο του Μεγ. Αλεξάνδρου στην Όαση Σίουα της Αιγύπτου αλλά σε μικρότερες διαστάσεις.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Nis της Σερβίας κ. Αθανάσιος Μπίντας εκτός των επιγραφικών και ιστορικών αποδείξεων επικαλέστηκε και τα χαρακτηριστικά του ίδιου του ταφικού Μνημείου, τα οποία είναι εξόχως μοναδικά με συμβολικές προεκτάσεις σε σύγκριση με όλους τους μέχρι σήμερα ανασκαφέντες μακεδονικούς τάφους.

Συγκεκριμένα το ταφικό σύμπλεγμα που ταυτίζεται με την Ολυμπιάδα έχει μήκος 22 μέτρα ενώ οι μέχρι σήμερα ανασκαφέντες μακεδονικοί τάφοι, δεν ξεπερνούν σε μήκος τα 10 μέτρα. Υπάρχει πρόπυλο που λειτουργούσε ως «Τελεστήριο» (είναι γνωστό πως η Ολυμπιάδα είχε θεοποιηθεί). Μετά το πρόπυλο-τελεστήριο το ταφικό σύμπλεγμα συνεχίζει με έναν πομπικό θολωτό διάδρομο ο οποίος καταλήγει στον Τριθάλαμο χώρο της ταφής της μεγάλης Βασίλισσας.

Αυτή η ξεχωριστή δομή του ταφικού αυτού συμπλέγματος μάς ενισχύει την πεποίθηση, ισχυρίζεται ο κ. Μπίντας πως τελούνταν «Μυστήρια» προς τιμήν της Βασίλισσας-Θεάς. Τα «Μυστήρια» ήταν ιδιαίτερες τελετές και τελούνταν τις νύχτες κατά τη χάση της Σελήνης γι αυτό οι γυναίκες προσέρχονταν σε αυτά κρατώντας λυχνάρια.

Ο κ. Μπίντας, εκτός των άλλων ενίσχυσε την άποψή του στηριζόμενος τόσο στην οικοδομική μοναδικότητα του τάφου όσο και στα κτερίσματαπου βρήκε ο Heuzey (ο τάφος είχε συλληθεί κατά την αρχαιότητα) και ο οποίος τα μετέφερε στο Μουσείο του Λούβρου.

-Στην νεκρική κλίνη υπήρχε ανάγλυφος ένας «ελληνικός ποιμενικός» δηλαδή ένας «Μολοττικός Κύων» ένα σκυλί δώρο του Μεγ. Αλεξάνδρου στη μητέρα του όταν έφυγε για την Ασία.

-Δίπλα από τη νεκρή κλίνη υπήρχε η θήκη όπου είχε τοποθετηθεί η Λύκηθος με την τέφρα της νεκρής ή η οστεοδόχος λάρνακα. Στην πρόσοψη της θήκης υπάρχει ο ανάγλυφος δράκοντας (φίδι). Είναι γνωστό πως η Ολυμπιάδα αρέσκοντας να παίζει με τα φίδια

-Ο Heuzey βρήκε και το ιερό λυχνάρι που χρησιμοποιούσε η αρχιέρεια Βασίλισσα κατά τις νυχτερινές τελετές των Θεσμοφορίων. Τώρα βρίσκεται και αυτό το Μουσείο του Λούβρου.

Η ταυτοποίηση ωστόσο του ταφικού τύμβου του Κορινού με την Ολυμπιάδα προκύπτει και από πολλές άλλες λεπτομέρειες και εμπεριστατωμένες επισημάνσεις, που ανέλυσε ο κ. Μπίντας και περιλαμβάνονται στο πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του με τίτλο: Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ όπου αναλύει διεξοδικά την ανακάλυψή του.

Η εισήγησή του είχε τεράστια απήχηση σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου. Σημειωτέο πως μόνο στην Αμερική είχε 680.000 likes.

Ευελπιστούμε πως μια τέτοια ανακάλυψη θα έχει τα ανάλογα οφέλη για τον τόπο αφού το μνημείο βρίσκεται σε κομβική θέση (Olympus Plaza) και είναι εύκολα προσβάσιμο γι αυτούς που χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου. Αποτελεί δε πρόκληση για τις τοπικές αρχές να αξιοποιήσουν ένα τόσο αναπάντεχο «εύρημα» που αναδεικνύει την περιοχή μας.
https://hellas-now.com/vrisketai-o-tafo ... s-megaloy/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 11 Φεβ 2020, 21:35

11-02-2020
Μέγας Αλέξανδρος:
Ο τάφος με την πανοπλία του λύνει οριστικά το μυστήριο της Βεργίνας.


Εικόνα

Η θέση ταφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει ένας από τους άλυτους γρίφους της Ιστορίας. Και ίσως να μην λυθεί ποτέ που θάφτηκε το σώμα του απόλυτου στρατηλάτη, αλλά πλέον είμαστε σχεδόν πεπεισμένοι ότι κατέχουμε προσωπικά αντικείμενα που εκείνος είχε χρησιμοποιήσει.

Στις 8 Νοεμβρίου 1977 έρχεται στο φως το ταφικό μνημείο της Βεργίνας. Είναι η κορυφαία στιγμή της καριέρας (ίσως και της ζωής) του Μανώλη Ανδρόνικου. Του Έλληνα αρχαιολόγου που λίγο αργότερα θα διατυπώσει την άποψη ότι εκεί βρίσκεται ο τάφος του Φίλιππου Β’, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η Βεργίνα, πέρα από κάθε αμφιβολία, αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες και σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του περασμένου αιώνα.

Εικόνα

Μέσα στη διάρκεια των χρόνων πολλοί ήταν εκείνοι που δοκίμασαν είτε να υποβαθμίσουν είτε να αναβαθμίσουν το περιεχόμενο που βρέθηκε εκεί, αλλά η επιστημονική σημασία της παραμένει αναλλοίωτη, ακόμη και μετά από σχετικά πρόσφατες νέες μελέτες, οι οποίες έρχονται να φέρουν ανατροπές αλλά και επιβεβαιώσεις των αρχικών θεωριών.

Νεότερη επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences και στην οποία συμμετείχαν παλαιοανθρωπολόγοι, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντώνιο Μπαρτσιώκα, έρχεται να πει την ιστορία ελαφρώς διαφορετικά από ό,τι την είχαμε μάθει.

Η ανατροπή έχει να κάνει με τον ακριβή τόπο ταφής του Φιλίππου του Β’, που σύμφωνα με τον Ανδρόνικο ήταν ο Τάφος ΙΙ, ή όπως έμεινε γνωστός ο Τάφος του Φιλίππου. Η έρευνα των οστών αποδεικνύει ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας όντως είχε ταφεί στο μνημείο, αλλά στον Τάφο Ι. Εκεί όπου πιστοποιήθηκε ότι ένα οστό έφερε τραύμα αντίστοιχο με αυτό που επιβεβαιώνουν πολλοί ιστορικοί (μεταξύ των οποίων ο Πλούταρχος και ο Σενέκας) ότι είχε ο Φίλιππος, το οποίο προέκυψε από μάχη όταν χτυπήθηκε από δόρυ το 336 π.Χ, περίπου τρία χρόνια πριν τον θάνατό του.

Εικόνα

Ουσιαστικά, δηλαδή, για πρώτη φορά –και μέσω αυτής της έρευνας- υπάρχει μια σαφής ταυτοποίηση, με την μόνη διαφορά ότι ο Μακεδόνας Βασιλιάς βρίσκεται στον Τάφο Ι και όχι στον Τάφο ΙΙ. Στον ίδιο χώρο με τα οστά (συμπεριλαμβανομένου κι εκείνου που έφερε το τραύμα μέσω του οποίου έγινε η ταυτοποίηση) βρέθηκε και άλλο σκελετικό υλικό, που συνάδει με μια νεαρή γυναίκα, αλλά και ένα νήπιο αγνώστου φύλου. Οι μελετητές θεωρούν ότι πρόκειται για την τελευταία σύζυγό του Κλεοπάτρα και το νεογέννητό τους, που δολοφόνησε η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα. Γεγονός που ουσιαστικά ταυτίζει τα αρχαιολογικά με τα εργαστηριακά ευρήματα.

Αφού, λοιπόν, ο Φίλιππος ο Β’ είναι θαμμένος στον Τάφο Ι, ποιος βρίσκεται στον Τάφο ΙΙ. Και σε ποιον ανήκει η πανοπλία και τα υπόλοιπα αντικείμενα που ήρθαν στο φως; Για πολύ καιρό θεωρήθηκε ότι εκεί βρισκόταν ο πατέρας του Μεγαλέξανδρου εξαιτίας των καλαμίδων που είχαν διαφορετικό μέγεθος και «ταίριαζαν» στην ιστορία με την αναπηρία που άφησε στον Φίλιππο ο τραυματισμός στο πόδι.

Εικόνα

Όμως ο καθηγητής Μπαρτσιώκας και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι οι περικνημίδες ανήκουν στην Ευρυδίκη, την σύζυγο του Φιλίππου Γ’ του Αριδαίου, η οποία έπαιρνε μέρος σε μάχες και είχε έναν τραυματισμό αντίστοιχο στο πόδι, άρα χρειαζόταν επίσης ανάλογη προστασία με διαφορετικού μεγέθους εξοπλισμό. Αυτό από μόνο του ίσως να μην έχει κάποια ιστορική σημασία, αλλά εφόσον είναι ακριβές, δίνει μια εντελώς διαφορετική υπόσταση στα υπόλοιπα ευρήματα.

Εφόσον τα στοιχεία είναι ακριβή, η πανοπλία στον Τάφο ΙΙ δεν είναι δυνατό να ανήκει στον Αριδαίο, ο οποίος ήταν ετεροθαλής αδελφός του Αλεξάνδρου, αλλά όντας πνευματικά ασταθής, δεν έλαβε μέρος σε καμία μάχη στα 6 χρόνια που κράτησε η βασιλεία του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ερευνητές, η πανοπλία, η ασπίδα και τα όπλα στο μνημείο ΙΙ θα μπορούσαν να ανήκουν μόνο σε ένα πρόσωπο. Στον Μέγα Αλέξανδρο, του οποίο η «παρουσία» (έστω και μέσω των προσωπικών αντικειμένων του) σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση της ταφής του Φιλίππου του Β, έρχεται να κάνει ακόμη πιο σημαντική την ιστορική αξία του ταφικού μνημείου της Βεργίνας.
https://dynatielladanews.gr/misc/medica ... %80%ce%bb/


Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 04 Μάιος 2020, 20:31

3 Μαΐου 2020
Καβάλα: Βρέθηκε κρασί 6.000 ετών.

Εικόνα

Στην Καβάλα εντοπίστηκε ένα από τα παλαιότερα δείγματα κρασιού που έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χρονολογείται από το 4.200 π.Χ και βρέθηκε στον προϊστορικό οικισμό του Ντικιλί-Τας.

Η ανακάλυψη έχει τεράστια σημασία καθώς ανατρέπει τα δεδομένα που αφορούν τη ζωή των ανθρώπων κατά τη νεολιθική περίοδο.

“Πρόκειται για μια εντυπωσιακή και σημαντική ανακάλυψη” τονίζει η Δήμητρα Μαλαμίδου, αρχαιολόγος της ΙΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και συνδιευθύντρια των ανασκαφών στο Ντικιλί-Τας, μιλώντας στην εφημερίδα «δημοκρατία».

Το κρασί εντοπίστηκε στην οικία 1 του προϊστορικού οικισμού και χρονολογείται στο 4.200 π.Χ. Στην οικία 1 ανακαλύφθηκαν μέσα σε αγγεία ποσότητες από απανθρακωμένες ρώγες σταφυλιού που είχαν πατηθεί, γεγονός που αποδεικνύει ότι έγινε εξαγωγή του χυμού των σταφυλιών.
https://hellas-now.com/kavala-vrethike- ... -000-eton/


12 Απριλίου 2020
Στη Λήμνο βρέθηκαν τα αρχαιότερα κοσμήματα στον κόσμο.

Εικόνα

Η Πολιόχνη είναι ένας πολύ σπουδαίος και παγκόσμια γνωστός αρχαιολογικός χώρος στην ανατολική Λήμνο.

Εκεί, εκτός από τα άλλα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν χρυσά κοσμήματα που είναι γνωστά ως ο «Θησαυρός της Πολιόχνης» και σήμερα βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα χρυσά ήταν κρυμμένα κάτω από μια πέτρα στο δωμάτιο 643, που ο κάτοχος τους έκρυψε για να τα διασώσει από κάποιον κίνδυνο. O θησαυρός αποτελείται από ανδρικά και γυναικεία κοσμήματα, χιλιάδες μικρά χρυσά πλακίδια, σπειροειδή βραχιόλια, διαδήματα, αλυσίδες, ψέλια για το μπράτσο ή τον αστράγαλο, περόνες, και σκουλαρίκια. Η ομορφιάς και η ποικιλία τους είναι ανάλογη με τον «Θησαυρό του Πριάμου» που ανακαλύφτηκε στην Τροία από τον Σλήμαν.

Ποια ήταν η Πολιόχνη και γιατί θεωρείται παγκόσμια τόσο σημαντική;

Η Πολιόχνη ήταν μια από τις πόλεις της Λήμνου που ήκμασε την πρώιμη εποχή του χαλκού, λόγω της στρατηγικής θέσης του νησιού. Βρισκόταν στην ανατολική ακτή της Λήμνου, απέναντι από την Τροία, η οποία χτίστηκε μια χιλιετία αργότερα, πάνω σε ένα ύψωμα που περιβάλλεται από δύο ποτάμια.

Οι πρώτοι κάτοικοι επέλεξαν να μείνουν στην περιοχή λόγω της εύφορης γης και του πόσιμου νερού.

Θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης και η ίδρυση της χρονολογείται στα μέσα της 5ης χιλιετίας π.Χ. Ήταν ένας οικισμός με ισχυρά τείχη, με προμαχώνες, αποθήκες, δημόσια κτήρια, πλατείες, λιθόστρωτους δρόμους και αποχετευτικό σύστημα.

Στις περιόδους ακμής αριθμούσε 1.500 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνταν με την καλλιέργεια της γης, το ψάρεμα, την υφαντουργία και την κατασκευή όπλων και εργαλείων.

Όταν υπήρχε κάποιο πρόβλημα σχετικό με την πόλη, οι κάτοικοι συγκεντρώνονταν σε έναν χώρο με λίθινα έδρανα για να πάρουν αποφάσεις. Αυτό τον χώρο οι αρχαιολόγοι τον αποκάλεσαν «Βουλευτήριο» και θεωρείται η αρχαιότερη κατασκευή που κατασκεύασαν οι άνθρωποι για να συζητούν τα προβλήματα του τόπου τους. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του τείχους και σε όλο το μήκος της έχει έδρανα συνεδριάσεων.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της πόλης έμενε στο Μέγαρο, ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 2.000 π.Χ. και βρισκόταν κοντά στην κεντρική πλατεία.

Το «Βουλευτήριο» της Πολιόχνης χτίστηκε 2.000 χρόνια πριν από ανάλογα κτίσματα της κλασικής εποχής

Η Πολιόχνη και η Τροία όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα είχαν παράλληλη εξέλιξη. Ήταν η πιο γνωστή Ακρόπολη της 3ης χιλιετίας στο βόρειο Αιγαίο. Ήκμασε από την 4η ή 5η χιλιετία π.Χ. έως το 1.600 π.Χ.

Η Πολιόχνη ερημώθηκε την ύστερη εποχή του Χαλκού, πιθανόν έπειτα από έναν μεγάλο σεισμό και δεν κατοικήθηκε ξανά.

Μέχρι τον 19ο αιώνα ο σπουδαίος πολιτισμός της αρχαίας αυτής πόλης παρέμεινε άγνωστος.

Το 1930 ο διευθυντής της ιταλικής αρχαιολογικής σχολής Ντέλα Σέτα μαζί με τον βοηθό του Μπερνάντο Μπρέα ανακάλυψαν την Πολιόχνη. Ονομάστηκε τότε και «Επτάπολις» γιατί έγινε ανασκαφή σε επτά αλλεπάλληλα στρώματα που φανερώνουν επτά διαφορετικές φάσεις της πόλης. Ο Μπρέα ονόμασε την καθεμιά περίοδο με τα χρώματα που την χαρακτηρίζουν: Μελανή, Κυανή, Πράσινη, Ερυθρή, Κίτρινη, Καστανή και Ιώδης. Οι αρχαιολόγοι ανάμεσα στα πλούσια ευρήματα ανακάλυψαν οστέινα εργαλεία, σφονδύλια, πελέκεις, και χοάνες.

Η αρχαία Πολιόχνη εξακολουθεί σήμερα να θεωρείται από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.
https://hellas-now.com/sti-limno-vrethi ... ton-kosmo/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 11 Μάιος 2020, 20:32

10/05/2020
Το «τρελό θηρίο» που έζησε πριν από 180 εκατ. χρόνια.
Βρήκαμε τον πιο πλήρη σκελετό του.


Εικόνα

Πριν από 180 εκατ. χρόνια, η αρχαία υπερήπειρος Γκοντβάνα άρχισε να διασπάται, σε μια γεωλογική διαδικασία που θα απέδιδε τη σημερινή μορφή των ηπείρων του νοτίου ημισφαιρίου.

Η ίδια διαδικασία και ο διαχωρισμός των περιοχών θα κατέληγε επίσης και στις εξελικτικές διεργασίες που θα απέδιδαν τους προγόνους των σημερινών θηλαστικών.

Και ένας τέτοιος πρόγονος ήταν το Adalatherium hui, που πήρε το όνομά του από τη γλώσσα της Μαδαγασκάρης (adala - τρελός) και την ελληνική (therium - θηρίο).

Εικόνα

Ο σκελετός του είναι ο πιο ολοκληρωμένος που έχουμε βρει ποτέ από προϊστορικό ζώο της εποχής της Γκοντβάνα, που περιείχε κάποτε τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Αραβία, την Ινδία, την Αυστραλία και την Ανταρκτική.

Ο σκελετός βρέθηκε στη σημερινή Μαδαγασκάρη, που διαχωρίστηκε από την υπερήπειρο πριν από 88 εκατ. χρόνια.

«Αυτός ο σκελετός αποκαλύπτει μια πληθώρα ασυνήθιστων και μοναδικών προσαρμογών που υποθέτουμε πως ήταν αποτέλεσμα ενός απομονωμένου περιβάλλοντος», λένε οι ερευνητές στη μελέτη τους στο περιοδικό «Nature».
https://www.nature.com/articles/s41586-020-2234-8
https://www.newsbeast.gr/environment/ar ... at-chronia

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 20 Μάιος 2020, 20:14

20/05/2020
Μυστηριώδεις υπόγειοι θάλαμοι ανακαλύφθηκαν κοντά στο Τείχος των Δακρύων.
Μοιάζουν με δωμάτια, διακοσμημένα με πολλά γλυπτά και εσοχές και είναι λαξευμένοι σε βράχο
.

Εικόνα

Είναι διακοσμημένα με πολλά γλυπτά και εσοχές, ορισμένες από τις οποίες χρησιμοποιούνταν σίγουρα για να τοποθετούνται οι λυχνίες (λαδιού), σύμφωνα με τον αρχαιολόγο.

Μερικές δεκάδες μέτρα από το Τείχος των Δακρύων, ηλικίας 2.000 ετών,
που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ, ανακαλύφθηκαν χθες από Ισραηλινούς αρχαιολόγους μυστηριώδεις υπόγειοι θάλαμοι λαξευμένοι στον βράχο.

Τρία διαδοχικά δωμάτια, που φέρεται να χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή, ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής μιας μεγάλης και πολυτελούς κατασκευής ηλικίας 1.400 ετών, διακοσμημένης με καμάρες και ψηφιδωτό δάπεδο.

«Στην αρχή, ήμασταν πολύ απογοητευμένοι γιατί κάτω από το μωσαϊκό δάπεδο, πέσαμε στο βραχώδες υπόστρωμα και πιστεύαμε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είχε σταματήσει εκεί», εξηγεί ο Μπαράκ Μονικεντάμ-Γκιβόν, ο συνδιευθυντής ανασκαφών στην Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων.

Στη συνέχεια, «ανακαλύψαμε τρία δωμάτια, και τα τρία λαξευμένα στον βράχο» και συνδεδεμένα μεταξύ τους με σκάλες, προσθέτει. Τέτοιες δομές ήταν σπάνιες στις εβραϊκές πόλεις εκείνης της εποχής, σημειώνει.

Είναι διακοσμημένα με πολλά γλυπτά και εσοχές, ορισμένες από τις οποίες χρησιμοποιούνταν σίγουρα για να τοποθετούνται οι λυχνίες (λαδιού), σύμφωνα με τον αρχαιολόγο.

Αυτά τα δωμάτια μπορεί να ήταν το κελάρι ενός κτιρίου που έχει εξαφανιστεί σήμερα ή ένας χώρος αποθήκευσης και προετοιμασίας των γευμάτων για ιερείς της Ιερής Πόλης ή τους προσκυνητές που επισκέπτονταν τον Ναό, όπως πιστεύει.

Εικόνα

«Εδώ ανακαλύπτουμε δοχεία που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή των γευμάτων, λυχνίες λαδιού, δοχεία που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση του σιταριού, του κριθαριού ή του ελαιόλαδου», λέει ο Μπαράκ Μονικεντάμ-Γκιβόν.

Τα δωμάτια δεν φαίνεται να έχουν «άμεση σύνδεση» με τον δεύτερο εβραϊκό Ναό, που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ. και του οποίου το Τείχος των Δακρύων (το δυτικό τείχος του Ναού του Σολομώντα) είναι το μόνο απομεινάρι ενός τείχους αντιστήριξης.

Πάνω από το Τείχος, εκτείνεται το 'Ορος του Ναού, ο πιο ιερός τόπος του Ιουδαϊσμού, που ονομάζεται Χαράμ Αλ-Σαρίφ από τους μουσουλμάνους για τους οποίους είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος και όπου βρίσκεται κυρίως το Τέμενος Αλ-'Ακσα.

Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενός έργου δημιουργίας υπόγειου εκθεσιακού χώρου που θα παρουσιάζει αντικείμενα διαφορετικών εποχών τα οποία βρέθηκαν σε αυτόν τον τομέα.

«Θα εξερευνήσουμε οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από την πλατεία του Τείχους των Δακρύων», εξηγεί ο Μονικεντάμ-Γκιβόν. «Η ιδέα είναι να υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εκεί όπου οι άνθρωποι προσεύχονται, και (υπoγείως), οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα για μια περιπλάνηση ανάμεσα στα αρχαιολογικά ευρήματα».

Η ανακάλυψη αυτή παρουσιάζεται λίγες μέρες πριν από την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ισραηλινοί εορτάζουν την κατάληψη της Παλιάς Πόλης από τον στρατό τους στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, όταν η Παλιά Πόλη τελούσε υπό τον έλεγχο της Ιορδανίας.

Η ημέρα αυτή που γιορτάζεται με παρελάσεις μέσα στην Παλιά Πόλη, δημιουργεί εντάσεις με τους Παλαιστινίους, οι οποίοι προσδοκούν να κάνουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, κατεχόμενη και προσαρτημένη από το Ισραήλ, την πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.
https://thegreektimes.gr/jerusalem-myst ... -of-tears/
https://www.newsbeast.gr/world/arthro/6 ... on-dakryon

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Αρχαιολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών