Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Αρχαιολογικά ευρήματα, μνημεία του παρελθόντος, αρχαίοι πολιτισμοί, έρευνες, ανασκαφές.
Άβαταρ μέλους
fonfon
Δημοσιεύσεις: 769
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 23:34

Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fonfon » 16 Απρ 2018, 16:33

Ο Εγκέλαδος δεν συνέβαλε στην παρακμή του Μυκηναϊκού πολιτισμού
Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας στην Τίρυνθα και τη Μιδέα

Επί χρόνια υπήρχε η αντίληψη ότι μεγάλοι σεισμοί κατέστρεψαν τα μεγάλα ανάκτορα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στην Πελοπόννησο περίπου το 1200 π.Χ., όμως νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι πιθανό η σεισμική δραστηριότητα να συνέβαλε στην πτώση των Μυκηνών.

Από το 2012, μια ομάδα υπό τον Γερμανό αρχαιολόγο Γιόζεφ Μάραν του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και τον γεωφυσικό Κλάους-Γκίντερ Χίντσεν διεξάγει έρευνες στην Τίρυνθα και τη Μιδέα. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύθηκαν στο «Bulletin of the Seismological Society of America».

«Αν και κάποια ευρήματα στις δύο πόλεις μπορούν να εξηγηθούν από τη σεισμική επιβάρυνση, άλλες μη σεισμικές αιτίες μπορούν να εξηγήσουν τις περισσότερες από τις ζημιές που παρατηρούνται. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι δομικές ζημιές είναι ξεκάθαρο ότι δεν προκλήθηκαν από σεισμούς», αναφέρουν οι επιστήμονες.

«Τα αποτελέσματα των ερευνών καταδεικνύουν ότι είναι απίθανο ένας καταστροφικός σεισμός στην Τίρυνθα και τη Μιδέα να συνέβαλε στο τέλος της μυκηναϊκής περιόδου», τονίζουν στην έκθεσή τους.

Ο Γερμανός αρχαιολόγος Γιόζεφ Φίσερ ανέφερε στο βιβλίο του «Μυκηναϊκά ανάκτορα: τέχνη και πολιτισμός» του 2017, ότι μια σειρά παραγόντων φαίνεται ότι συνέβαλε στην παρακμή του πολιτισμού αυτού.

Περίπου το 1200 π.Χ., οι καλά οχυρωμένες πόλεις καταστράφηκαν οριστικά, κάτι που αν δεν οφείλεται σε σεισμική δραστηριότητα, σίγουρα οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα, σε κάποια εξωτερική εισβολή ή εσωτερική εξέγερση.

Την ίδια περίοδο σημειώθηκε μεγάλη έλλειψη σε μπρούντζο, βασικό υλικό της εποχής, ενώ παράλληλα λιμός έπληξε τον πληθυσμό της περιοχής.

Οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά ενδέχεται να βύθισαν τον Μυκηναϊκό πολιτισμό σε υπαρξιακή κρίση. Πόλεμοι κατέστησαν αδύνατο το εμπόριο με μακρινές χώρες, οι λιμοί προκάλεσαν εξεγέρσεις και κύματα μετανάστευσης. Όλα αυτά έμοιαζαν με σεισμό, όμως όχι πραγματικό, αλλά κοινωνικό και πολιτικό.
http://www.naftemporiki.gr/story/133967 ... politismou

Φως στο μυστήριο αιγυπτιακής μούμιας ηλικίας 4.000 ετών, από το FBI
http://www.naftemporiki.gr/story/133921 ... apo-to-fbi

Άβαταρ μέλους
Custom_F
Δημοσιεύσεις: 9262
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 02:12

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Custom_F » 16 Απρ 2018, 16:50

:goodpost:

HaTeRs GoNnA hAtE... :102:
νύχτα έγραψε:
23 Δεκ 2019, 09:51
...η φιλία γενικώς μας εξημερώνει

Άβαταρ μέλους
fonfon
Δημοσιεύσεις: 769
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 23:34

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fonfon » 28 Απρ 2018, 02:05

Σπουδαία ανακάλυψη σε χειρόγραφο του Κορανίου του ογδόου αιώνα
Σπουδαία ανακάλυψη αποτελούν τα σκιώδη περιγράμματα των χωρίων από τη Βίβλο πίσω από ένα χειρόγραφο του Κορανίου του ογδόου αιώνα, το μοναδικό εγγεγραμμένο παλίμψηστο, στο οποίο ένα χριστιανικό κείμενο έχει απαλειφθεί για να δώσει τη θέση του στο ισλαμικό ιερό κείμενο.

Η Γαλλίδα ερευνήτρια Dr. Eléonore Cellard μελετούσε σελίδες καταλόγων με παλίμψηστα που πωλήθηκαν μια δεκαετία νωρίτερα από τον Οίκο Christie's, και στον πρόσφατο κατάλογο ανακάλυψε μοναδικό θραύσμα, το οποίο περιείχε αποσπάσματα από ένα χειρόγραφο του Κορανίου που χρονολογείται στον 8ο αιώνα μ.Χ., ενώ παρατήρησε ότι πίσω από το αραβικό κείμενο διακρίνονταν αμυδρά κοπτικά γράμματα.

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για την ιστορία του Κορανίου και του πρώιμου Ισλάμ. Έχουμε έναν μάρτυρα πολιτιστικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων», δήλωσε η Cellard. «Μόλις ξέρεις ότι είναι εκεί, μόνο τότε το βλέπεις και γίνεται τόσο προφανές. Δεν το είχαμε προσέξει στην αρχή. Είναι συναρπαστικό, ειδικά επειδή είναι το μοναδικό παράδειγμα όπου ένα αραβικό κείμενο βρίσκεται πάνω από ένα μη αραβικό κείμενο. Και αυτό που είναι ακόμη πιο συναρπαστικό είναι ότι βρίσκεται πάνω από την Παλαιά Διαθήκη.

Δείχνει την επαφή μεταξύ των κοινοτήτων κατά τους πρώτους αιώνες του Ισλάμ», ανέφερε εμπειρογνώμονας του Οίκου Christie's, ο οποίος προσφέρει τα θραύσματα για δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τις 80,000 βρετανικές λίρες και πιστεύει ότι το χειρόγραφο είναι πιθανό να έχει παραχθεί στην Αίγυπτο που υπήρξε έδρα της κοπτικής κοινότητας, κατά την εποχή της αραβικής κατάκτησης.

Τα παλίμψηστα του Κορανίου είναι εξαιρετικά σπάνια καθώς ελάχιστα είναι αυτά που έχουν καταγραφεί προηγουμένως και κανένα δεν έχει αντιγραφεί πάνω από χριστιανικό κείμενο. Πιστεύεται ότι αυτό συμβαίνει επειδή το Κοράνι είναι ένα τόσο σημαντικό κείμενο και παρόλο που η διαδικασία για να γραφτεί ολόκληρο ήταν πολύ ακριβή, γράφονταν πάντα με νέο υλικό για λόγους σεβασμού.
http://www.naftemporiki.gr/story/134493 ... doou-aiona

Η μεγαλύτερη σφαγή παιδιών φαίνεται ότι έγινε στο Περού. Εντοπίστηκαν εκαντοντάδες σκελετοί με ίχνη τομών στο στέρνο που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι καρδιές είχαν αφαιρεθεί από τα σώματα (φωτο)

Ίχνη μιας πρωτοφανούς μεγέθους μαζικής ανθρωποθυσίας παιδιών στην Αμερική- πιθανότατα η μεγαλύτερη στην παγκόσμια ιστορία- ανακαλύφθηκαν στη βόρεια ακτή του Περού, δήλωσαν αρχαιολόγοι στο National Geographic.

Αν και έχουν καταγραφεί περιστατικά μεγάλης κλίμακας ανθρωποθυσιών μεταξύ Αζτέκων, Μάγια και Ίνκα, και έχουν βρεθεί ίχνη τους σε αρχαιολογικές έρευνες, η συγκεκριμένη θυσία θεωρείται άνευ προηγουμένου- και προκαλεί επιπλέον εντύπωση, λόγω του ότι ο πολιτισμός των Τσιμού δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός. Η περιοχή είχε εμφανιστεί στην επικαιρότητα αρχικά το 2011, όταν βρέθηκαν τα λείψανα 42 παιδιών και 76 λάμα σε ανασκαφές. Περαιτέρω έρευνες, που διήρκεσαν ως το 2016, έφεραν στο φως συνολικά πάνω από 140 λείψανα παιδιών και 200 νεαρών λάμα στην περιοχή. Η χρονολόγηση άλλων ευρημάτων στην περιοχή με ραδιενεργό άνθρακα δείχνει πως ανάγονται στο 1400-1450.

Η ανάλυση των σκελετών των παιδιών και των ζώων υποδεικνύει ίχνη τραυμάτων στο στέρνο και στα πλευρά, κάτι που με τη σειρά του δείχνει πως είχαν κόψει και ανοίξει τα στήθη των θυμάτων τους- ενδεχομένως με σκοπό την αφαίρεση της καρδιάς. Επίσης βρέθηκαν και απομεινάρια τριών ενηλίκων, ενός άνδρα και δύο γυναικών, που είχαν δεχτεί χτυπήματα στο κεφάλι: Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως ίσως να έπαιξαν κάποιον ρόλο στη θυσία και να εκτελέστηκαν αργότερα. Τα παιδιά που θυσιάστηκαν ήταν από 5 έως 14 ετών, με τα περισσότερα να είναι μεταξύ 8 και 12. Τα περισσότερα θάφτηκαν «κοιτώντας» προς τα δυτικά, προς τη θάλασσα. Τα λάμα ήταν κάτω των 18 μηνών και θάφτηκαν «κοιτώντας» προς τα ανατολικά- στις κορυφές των Άνδεων. Οι επιστήμονες θεωρούν πως όλα τα θύματα σκοτώθηκαν σε μία τελετή.

Όπως προαναφέρθηκε, εάν τα συμπεράσματα των αρχαιολόγων στέκουν, μάλλον πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομαδική ανθρωποθυσία παιδιών στην ιστορία: Μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο συμβάν τέτοιου είδους για το οποίο υπάρχουν στοιχεία είναι η θυσία και ταφή 42 παιδιών στο Templo Mayor στην Τενοχτιτλάν του σύγχρονου Μεξικού, αρχαία πρωτεύουσα των Αζτέκων (και σήμερα κομμάτι της Πόλης του Μεξικού).

Πρακτικές ανθρωποθυσιών υπήρξαν κατά καιρούς σχεδόν σε κάθε μέρος του κόσμου, και θεωρείται ότι έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση των ιεραρχικών δομών. Ωστόσο, οι περισσότερες είχαν να κάνουν με ενηλίκους, καθώς η θυσία παιδιών είναι πιο δύσκολο να επεξηγηθεί ως πρακτική, για πολλούς και διάφορους λόγους. Στην περίπτωση του Λας Λάμας εκτιμάται πως ίσως να είχε να κάνει με κλιματικές μεταβολές στην περιοχή, που είχαν καταλυτική επίδραση στο κράτος των Τσιμού, αποδυναμώνοντάς το- άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, υπέκυψαν στους Ίνκα λίγες δεκαετίες μετά τις ανθρωποθυσίες στο Λας Λάμας. Οι θυσίες παιδιών ενδεχομένως να ήταν μια απόπειρα εξευμενισμού των θεοτήτων και των υπερφυσικών δυνάμεων της περιοχής στις οποίες αποδίδονταν τα καταστροφικά φαινόμενα, όταν διαπιστώθηκε πως οι «συμβατικές» θυσίες ενηλίκων «δεν απέδιδαν».
http://www.mixanitouxronou.gr/i-megalyt ... mata-foto/

Επαναπατρισμός κύλικα Κλασικής περιόδου από τη Γερμανία
Παραδόθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
http://www.naftemporiki.gr/story/134194 ... i-germania

Κύπρος: Επαναπατρίστηκε σπάνιο ψηφιδωτό με τη μορφή του Αποστόλου Ανδρέα
http://www.naftemporiki.gr/story/134280 ... lou-andrea

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 29 Απρ 2018, 17:57

29/04/2018
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ομαδικό τάφο παιδιών στο αρχαίο Περού.
Τα παιδιά φαίνεται πως σκοτώθηκαν πριν από περίπου 550 χρόνια κατά τη διάρκεια ομαδικής τελετής θυσίας.

Εικόνα

Σε έναν αρχαίο ομαδικό τάφο στο βόρειο Περού, Αμερικανοί και Περουβιανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν λείψανα παιδιών ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα 140. Θα μπορούσαν να είναι τα απομεινάρια του μεγαλύτερου τελετουργικού θυσίας παιδιών στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό National Geographic και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Εικόνα

Σύμφωνα με το περιοδικό, τα παιδιά προφανώς σκοτώθηκαν πριν από περίπου 550 χρόνια κατά τη διάρκεια ομαδικής τελετής θυσίας μελών του προ-ισπανικού πολιτισμού Τσιμού.

Πολλοί από τους σκελετούς που βρέθηκαν είχαν μια μεγάλη εγκοπή στο στέρνο, που υποδεικνύει μια τελετουργική πρακτική αφαίρεσης της καρδιάς, όπως υποψιάζονται οι ερευνητές. Τα παιδιά προφανώς θυσιάστηκαν, ανοίγοντας τους το στήθος και βγάζοντας τις καρδιές τους έξω, γράφει το αμερικανικό περιοδικό.

Εικόνα

«Πρόκειται για μια θυσιαστική προσφορά με τη μορφή συστηματικού τελετουργικού», λέει στο National Geographic ο Τζον Βεράνο του Πανεπιστημίου Τουσέιν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με προκαταρκτικά ευρήματα, τα παιδιά που θυσιάστηκαν ήταν ηλικιας μεταξύ πέντε και δεκατεσσάρων ετών.

Τα λειψανα βρέθηκαν στο Huanchaquito-Las Llamas, μια περιοχή που συγκαταλέγεται στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO και είναι κοντά στο Τρουχίλο, μια πόλη στις ακτές του Περού που θεωρείται η πρωτεύουσα του πολιτισμού Τσιμού και ήκμασε την περίοδο μεταξύ του 1200 και 1470.

Την περίοδο αυτή, οι Τσιμού συγκαταλέγονταν στους πολλούς κατεκτημένους λαούς που αποτελούσαν την τεράστια αυτοκρατορία των Ίνκας.
https://www.newsbeast.gr/world/arthro/3 ... cheo-perou
https://news.nationalgeographic.com/201 ... u-science/

Άβαταρ μέλους
fonfon
Δημοσιεύσεις: 769
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 23:34

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fonfon » 08 Μάιος 2018, 21:09

Νέα μελέτη «ζωντανεύει» την αρχαία ηφαιστειακή νήσο Καμένη
Πριν την έκρηξη στην καλντέρα της Σαντορίνης

Πριν από τη σημερινή νήσο Καμένη μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης, που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου πριν από περίπου 3.600 χρόνια, υπήρχε μια πολύ παλαιότερη Καμένη στο ίδιο περίπου σημείο, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη.

Για πρώτη φορά ξένοι και Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν τα υποθαλάσσια απομεινάρια στο βυθό από εκείνη τη μινωική έκρηξη, καθώς και τα κομμάτια ανδεσιτικής λάβας μέσα στην ελαφρόπετρα, προχώρησαν στην ανασύσταση της λεγόμενης προ-Καμένης, καταλήγοντας σε εκτιμήσεις για την έκτασή της, τον τρόπο της δημιουργίας της και την ηλικία της.

Πριν από περίπου 22.000 χρόνια είχε προηγηθεί μια άλλη μεγάλη έκρηξη στη Θήρα, η λεγόμενη έκρηξη της Ρίβας, από την οποία είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη ημίκλειστη καλδέρα. Μέσα σε αυτήν σταδιακά ανυψώθηκε ένα νησί, η προ-Καμένη, που έμελλε να καταστραφεί, μαζί με τμήματα της Θήρας και της Θηρασίας, κατά την πιο πρόσφατη Μινωική έκρηξη κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ούγγρο γεωεπιστήμονα Ντέιβιντ Κάρατσον του Τμήματος Φυσικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Eotvos της Βουδαπέστης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Nature Group, χρησιμοποίησαν φωτοστατιστική ανάλυση, κοκκομετρία και άλλες τεχνικές για να υπολογίσουν ότι η προ-Καμένη είχε όγκο 2,2 έως 2,5 κυβικών χιλιομέτρων, έναντι 3,2 κυβικών χιλιομέτρων της σημερινής Παλαιάς και Νέας Καμένης.

Όπως δήλωσε ο Ντ. Κάρατσον, το τοπογραφικό ανάγλυφο της Σαντορίνης πριν από την Μινωική έκρηξη χαρακτηριζόταν από ένα μικρότερο λιμάνι μαζί με ένα κεντρικό νησί, περίπου παρόμοιο με τη σημερινή Καμένη, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές. Όμως οι διαστάσεις και η ηλικία αυτού του νησιού είχαν παραμείνει άγνωστες. Στη νέα μελέτη μας, ανακατασκευάσαμε το προ-μινωικό νησί με την ονομασία Προ-Καμένη τόσο σε μέγεθος όσο και σε ηλικία.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, μετά την ισχυρή έκρηξη Ρίβα που είχε προηγηθεί της μινωικής, στο προμινωικό τοπίο της Σαντορίνης κυριαρχούσε μια ρηχή πλημμυρισμένη καλδέρα, όπου σιγά-σιγά, καθώς εξέρρεε λάβα από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο, άρχισε να ξεμυτίζει η προ-Καμένη. Μέχρι σήμερα μόνο πολύ αβέβαιες εκτιμήσεις μπορούσαν να γίνουν για το μέγεθος και την ηλικία της.

Η προ-Καμένη αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα μετά την έκρηξη Ρίβα, με ένα ελάχιστο ρυθμό εκροής λάβας 0,13 έως 0,14 κυβικών χιλιομέτρων ανά χιλιετία. Ο ρυθμός αυτός είναι πολύ πιο αργός -περίπου το ένα έβδομο- από τον μέσο ρυθμό διόγκωσης της σημερινής Παλαιάς και Νέας Καμένης μετά το 1600 π.Χ., ο οποίος εκτιμάται σε περίπου 0,9 κυβικά χιλιόμετρα ανά χιλιετία.

Η έκρηξη της Θήρας μεταξύ 1627-1600 π.Χ. κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (Μινωϊκή) υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες στη διάρκεια της Ολοκαίνου. Τα προϊόντα της έκρηξης εκτιμάται ότι είχαν όγκο 117 έως 129 κυβικά χιλιόμετρα, ισοδύναμα με 78 έως 86 κυβικά χιλιόμετρα πυκνών πετρωμάτων.

Ένα μέρος αυτών των πυροκλαστικών εναποθέσεων στο βυθό της Σαντορίνης προέρχεται από την προϋπάρχουσα Καμένη, η οποία διαλύθηκε τελείως από την έκρηξη. Η σύνθεσή της από μαύρο υαλώδη ανδεσίτη, που είναι γεωχημικά διακριτός, επέτρεψε στους επιστήμονες να ξεχωρίσουν ποια προϊόντα της έκρηξης προέρχονταν από την προ-Καμένη και ποια από τη Θήρα.

Στη μελέτη, επίσης, συμμετείχαν γεωεπιστήμονες από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία.
http://www.naftemporiki.gr/story/134728 ... iso-kameni

«Κυνήγι Ελεφάντων στα Γρεβενά»
http://www.naftemporiki.gr/story/133935 ... ta-grebena

Αίγυπτος: Δεν υπάρχουν κρυφοί θάλαμοι πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της πολυετούς έρευνας
http://www.naftemporiki.gr/story/134762 ... outagxamon

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 30 Μάιος 2018, 03:37

Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018
Αρχαία κορινθιακή περικεφαλαία εντοπίστηκε σε ανασκαφές στη Ρωσία.

Εικόνα

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στη χερσόνησο Taman, στη νοτιοδυτική Ρωσία και στις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας έφεραν στο φως μία αρχαία κορινθιακή περικεφαλαία, σε αρκετά καλή κατάσταση.

Πρόκειται για ένα κορινθιακό κράνος της ομάδας «Ερμιόνη», το οποίο χρονολογείται στο πρώτο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ.

Η περικεφαλαία μαζί με άλλα αντικείμενα της ίδιας εποχής ήρθε στο φως...
από την ομάδα αρχαιολογικών εργασιών του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (IA RAS) που επιχειρεί, επί τριετία, στη νεκρόπολη έξω από το χωριό Volna όπου υπάρχουν περί τους 600 αρχαίους τάφους.

Εικόνα

Oι βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας είχαν αποικιστεί από Έλληνες, οι οποίοι ήδη από τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ. έχτισαν μια σειρά από ανεξάρτητες πολιτείες κατά μήκος της ακτής. Μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ., οι πόλεις ήταν μέρος του βασιλείου του Βοσπόρου, το οποίο κατέστη ρωμαϊκό τον 1ο αιώνα π.Χ.

Εικόνα

Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσίευσε από τις ανασκαφές το thehistoryblog.com
https://www.protothema.gr/culture/artic ... sti-rosia/

Άβαταρ μέλους
fonfon
Δημοσιεύσεις: 769
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 23:34

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fonfon » 31 Μάιος 2018, 19:45

Κύπρος: Άγνωστη νεολιθική εγκατάσταση ανακάλυψαν αρχαιολόγοι του ΑΠΘ
https://www.naftemporiki.gr/story/13531 ... i-tou-apth

Τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον τάφο του Διαγόρα του Ρόδιου
Στη Μαρμαρίδα, σε ύψωμα της περιοχής Τουργκούτρεϊς
https://www.naftemporiki.gr/story/13531 ... tou-rodiou

Περού: Ανακαλύφθηκαν νέα γεωγλυφικά κοντά στις Γραμμές της Νάσκα
https://www.naftemporiki.gr/story/13549 ... -tis-naska

Πομπηία: Στο φως σκελετός άνδρα που καταπλακώθηκε από βράχο ενώ έτρεχε να ξεφύγει από τη λάβα
https://www.naftemporiki.gr/story/13554 ... po-ti-laba

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 09 Ιουν 2018, 21:04

08 Ιουνίου 2018
Φθιώτιδα: Η πυρκαγιά αποκάλυψε κρυμμένο αρχαίο θησαυρό!

Εικόνα

Τα είχαν κρύψει οι αρχαιοκάπηλοι σε δύσβατο σημείο, αλλά δεν υπολόγισαν τη φωτιά!

Μπροστά σε μια διαφορετική εικόνα βρεθήκαν πληρώματα της Πυροσβεστικής που ενεργούσαν στη φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 4:00 το απόγευμα της Πέμπτης (7/6) στο χωριό «Μεγαπλάτανος» της Αταλάντης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πληροφορίες του LamiaReport, Πυροσβέστες της 7ης ΕΜΑΚ και της ΠΥ Μακρακώμης ενεργούσαν σε δύσβατη περιοχή ελέγχοντας εστίες που είχαν απομείνει προκειμένου να προλάβουν αναζωπυρώσεις.

Αντί όμως για καμένα κλαδιά και αποκαΐδια βρεθήκαν μπροστά σε πολλά όμορφα αρχαία αντικείμενα που ήταν επιμελώς τοποθετημένα σε πανιά, χαρτιά εφημερίδων και σακούλες στο βουνό!

Εικόνα

Χωρίς υπερβολή, όλος ο πολιτισμός της Ελλάδας, ήταν παραταγμένος μέσα σε μερικά τετραγωνικά και δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους!

Αμέσως ειδοποίησαν τον Περιφερειακό Διοικητή Στερεάς Ελλάδας, Αρχιπύραρχο Νίκο Σπαή, που όπως σε όλες τις πυρκαγιές συνεπικουρεί το έργο των Αξιωματικών και Πυροσβεστών του, αλλά και την Ασφάλεια Λαμίας, καθώς η υπόθεση παραπέμπει σε αρχαιοκαπηλία! Αν και η περιοχή των Λοκρών είναι ιδιαίτερα φορτωμένη σε αρχαία, τόσο συνωστισμός από αγαλματίδια, κύμβαλα, κομμάτια από αμφορείς, κύπελλα, αλλά και κοσμήματα είναι αδύνατον να βρεθούν μαζί. Φαίνεται ότι οι αρχαιοκάπηλοι, τα διέθεταν κομμάτι κομμάτι, καθώς μιλάμε για εκατοντάδες!

Δίπλα στα αντικείμενα μάλιστα υπήρχαν και κάποια σύνεργα, όπως πριόνια και τσάπες για να εξυπηρετούνται στις «ανασκαφές» τους!

Εικόνα

Η εκτίμηση της αξίας των ευρημάτων γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας Ευρυτανίας, ενώ οι Πυροσβέστες με εντολή του Διοικητή τους μάζεψαν με προσοχή όλα τα κομμάτια προκειμένου να φτάσουν με ασφάλεια στα χέρια των ειδικών. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες μας μάλιστα πρόκειται για αντικείμενα από το μακρινό 5ο αιώνα πΧ, μεγάλης αξίας!

Εικόνα

«Οι υπηρεσίες μας κινητοποιηθήκαν πολύ γρήγορα σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική περιοχή στο χωριό Μεγαπλάτανος και πολύ γρήγορα κατορθώσαμε να την ελέγξουμε και να την περιορίσουμε σε μια έκταση 45 στρεμμάτων», δηλώνει στο LamiaReport ο επικεφαλής των ΠΥ στη Στερεά Νίκος Σπαής και προσθέτει για τα απροσδόκητα ευρήματα. «Σε δύσβατη περιοχή εντοπίσαμε έναν αρχαιολογικό θησαυρό. Έδωσα εντολή στους ανθρώπους μας να ελέγξουν πολύ καλά την περιοχή και να περισυλλέξουν με μεγάλη προσοχή ότι αντικείμενο βρουν και να το παραδώσουν στις αρχές Ασφαλείας και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία που επίσης ειδοποιήθηκε».

Εικόνα

«Δεν κάναμε τίποτα περισσότερο από όσα θα έκανε κάθε συνάδελφος πυροσβέστης αν βρισκόταν στη θέση μας», προσθέτουν οι Πυροσβέστες που εξελίχθηκαν σε σκαπανείς αρχαιολογικής έρευνας!

Είναι από τις σημαντικές στιγμές του ρεπορτάζ που νοιώθεις ότι σε αυτή την χώρα υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι και υπηρεσίες που πραγματικά σου δίνουν την ελπίδα ότι κάτι καλύτερο μπορεί να ανατείλει μέσα από τα αποκαΐδια και τα χαλάσματα!



http://www.lamiareport.gr/index.php/top ... rxaia-foto

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 12 Ιουν 2018, 20:08

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018
Χαμός! Δείτε τα 320 αρχαία αντικείμενα που έκρυβε αρχαιοκάπηλος στο χωράφι του.



Ο 57χρονος ιδιοκτήτης του κτήματος ήταν ο αρχαιοκάπηλος που είχε κρύψει μέσα σε πλαστικές σακούλες εκατοντάδες αρχαία αντικείμενα, τα οποία βρέθηκαν από άνδρες της Πυροσβεστικής και της 7ης ΕΜΑΚ κατά την διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στην περιοχή Προφήτης Ηλίας της Λοκρίδας, την περασμένη Πέμπτη!

Οι άνδρες της Ασφάλειας Λαμίας εξιχνίασαν την υπόθεση και σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος του ιδιοκτήτη του κτήματος στη θέση «Σικοκούρι», όπου εντοπίστηκε ο αμύθητος θησαυρός κρυμμένος σε θάμνους μέσα σε μια απόκρημνη περιοχή. Μάλιστα, κατασχέθηκαν εργαλεία που χρησιμοποιούνται για ανασκαφές και συντήρηση αρχαίων αντικειμένων και διάφορα τελάρα και σύνεργα καθαρισμού και συγκόλλησης του 57χρονου, που οδήγησαν στην ταυτοποίησή του. Ο αρχαιοκάπηλος συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας κατηγορούμενος για αποδοχή και διάθεση μνημείων, που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος και υπάγονται στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων.

Εικόνα


Εικόνα

Στο μεταξύ, η έρευνα των αστυνομικών έφερε στο φως και νέα ευρήματα που φτάνουν τα 320 και ίσως ξεπεράσουν τα 500! Όλα τα αντικείμενα, που υπάγονται στο πρώτο μισό του 5ου π.Χ. αιώνα και στην Γεωμετρική περίοδο, ήταν καθαρισμένα, μερικώς συγκολλημένα και τυλιγμένα με φύλλα εφημερίδων σε νάιλον σακούλες, έτοιμα για πώληση! Η καταγραφή τους συνεχίζεται από τους ειδικούς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας – Ευρυτανίας.

Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν :

ειδώλια ίππου με ιππέα και τμήματα ειδωλίων ίππου,
ακέραιο ειδώλιο ιστάμενης ανδρικής μορφής (Απόλλωνος), με λύρα στο αριστερό χέρι,
ακέραιο ειδώλιο καθιστού αγοριού, με κωνικό πίλο,
ακέραιο ειδώλιο γυμνού αγοριού, σε οκλάζουσα στάση,
κεφαλές πήλινων ειδωλίων, με περίτεχνη κόμμωση και επίθετη ερυθρή και λευκή βαφή,
ειδώλια διαφόρων ζώων (περιστεριών, χοίρων, χελωνών κ.λπ.),
κεφαλές πήλινων ανδρικών ειδωλίων, με περίτεχνη κόμμωση και ερυθρό επίθετο χρώμα στο δέρμα,
καθιστό ειδώλιο γυμνής ανδρικής μορφής, σε οικοτεχνική δραστηριότητα,
καθιστή γυναικεία μορφή, σε οικοπαρασκευαστική ιδιότητα,
κεφαλή γυναικείου ειδωλίου, με περίτεχνη κόμμωση και πόλο,
κεφαλές ανδρικών ειδωλίων, φέρουσες στεφάνια,
τμήμα κορμού γυμνού ανδρικού ειδωλίου που κρατά πετεινό,
ειδώλιο καθιστής σε θρόνο γυναικείας μορφής που φέρει πόλο στην κεφαλή,
μελανόμορφος λήκυθος, με διονυσιακή παράσταση,
κύλικες, κάνθαροι και άλλα ανθρώπινα ειδώλια, (και τμήματα αυτών),
μπρούτζινα ψέλλια, όστρακα, αγγεία και μονωτές φιάλες,
κοτύλες, πλήθος θραυσμάτων, μόνατα κύπελλα και σκύφοι,
ληκύθια και σφαιρικές συμπιεσμένες τριφυλόσχιμες οινοχόες,
λεκανίδες με πώματα, πρόχοι, πινάκια και μονόμυξοι λύχνοι,
σκυφίδια, χάλκινες περόνες, μυροδοχείο, αλάβαστρο κ.α.

Γίνεται μνεία ότι κάποια από τα ανωτέρω αρχαία αντικείμενα ήταν έτοιμα προς μεταφορά και διάθεση σε τρίτους, καθώς ήταν συντηρημένα (καθαρισμένα και μερικώς συγκολλημένα) και τυλιγμένα με φύλλα εφημερίδων, εντός νάιλον σακουλών, ώστε να διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα.
Επιπλέον, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα – εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανασκαφή και συντήρηση αρχαίων αντικειμένων.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα θα παραδοθούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας – Ευρυτανίας, για περαιτέρω αξιολόγηση και εκτίμηση.
Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.



Εικόνα


Εικόνα


Εικόνα
https://krasodad.blogspot.com/2018/06/320.html#more

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 13 Ιουν 2018, 20:33

07.06.2018
Τεράστια αρχαιολογικη ανακάλυψη στην Ινδία! Βρήκαν άρματα ηλικίας 4.000 χρόνων!

Εικόνα

Πολεμικά άρματα, σπαθιά και κράνη ηλικίας 4.000 χρόνων ανακάλυψαν ινδοί αρχαιολόγοι στη βόρεια πολιτεία Ούταρ Πραντές, στην Ινδία, τα οποία ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια πολέμων κατά την Εποχή του Χαλκού.

Ανακάλυψαν επίσης στην Ινδία ένα φέρετρο διακοσμημένο με οκτώ χάλκινες ανθρωπομορφικές φιγούρες και μοτίβα με λουλούδια σε δύο του πλευρές.

Η ομάδα από την κρατική Αρχαιολογική Εταιρία της Ινδίας (ASI) βρήκε τα δίτροχα ανοικτά ιππήλατα άρματα και άλλα αντικείμενα στο χωριό Σανάουλι, 60 χλμ από την πρωτεύουσα Νέο Δελχί, μετά τις ανασκαφές που διήρκησαν τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που ανακαλύφθηκαν παρόμοια άρματα στην Ινδία. Όταν το 2000 π.Χ. οι κάτοικοι της Μεσοποταμίας χρησιμοποιούσαν ιππήλατες άμαξες, σπαθιά ακόμη και κράνη κατά τη διάρκεια των πολέμων, οι άνθρωποι στην Ινδία επίσης χρησιμοποιούσαν παρόμοια αντικείμενα.

Οι αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν συγκλονιστικό το γεγονός ότι βρέθηκαν τέτοια αρχαία αντικείμενα σε αυτήν την περιοχή. Στις ανασκαφές ανακαλύφθηκαν και πολλοί βασιλικοί τάφοι ενώ ότι έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα προφανώς είναι ηλικίας 4.000 χρόνων και υπολογίζεται χρονικά μεταξύ 2.000-1.800 π.Χ.

Η τεράστια σημασία της ανακάλυψης στην Ινδία
Η ιππήλατη άμαξα μοιάζει με εκείνες που χρησιμοποιούσαν οι τότε σύγχρονοι πολιτισμοί, όπως της Μεσοποταμίας. Οι τροχοί της είναι συμπαγείς χωρίς ακτίνες, ενώ σε ένα βαθούλωμα οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα στέμμα που μοιάζει με κράνος το οποίο προφανώς φορούσε ο αναβάτης. Κάποιοι ιστορικοί ωστόσο, υποστηρίζουν ότι αυτά τα άρματα αναφέρονται στους φημισμένους σανσκριτικούς ύμνους Ριγκβέδα, αποδεικνύοντας έτσι την παρουσία τους στην Ινδία κατά τη 2η χιλιετία π.Χ. Μία από τις θεότητες, η Ushas, οδηγεί ένα τέτοιο άρμα, όπως και η θεότητα Agni, η αγγελιοφόρος μεταξύ θεών και ανδρών.

Η Ριγκβέδα είναι μια συλλογή από ύμνους της Βεδικής Σανσκριτικής γραμματείας που καταμετρώνται μεταξύ των τεσσάρων θρησκευτικών κειμένων, γνωστών ως Βέδες, και πιθανόν δημιουργήθηκε μεταξύ 1.700-1.100 π.Χ.

Άλλοι ειδικοί πάνε πιο μακριά υποστηρίζοντας ότι η ανακάλυψη των ιππήλατων αρμάτων θα μπορούσε να είναι ένα στοιχείο για την ύπαρξή τους στο ινδικό έπος Μαχαμπαράτα, ένα από τα δύο μεγάλα έπη της αρχαίας Ινδίας γραμμένο στα σανσκριτικά.

«Τα νέα ευρήματα θα ρίξουν φως για τη θέση της Ινδίας στην αρχαία παγκόσμια ιστορία. Μέχρι πρότινος τα ιππήλατα άρματα αποτελούσαν μέρος κυρίως των λαών της Μεσοποταμίας, της Γεωργίας, του ελληνικού πολιτισμού. Η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι και η Ινδία ήταν μέρος αυτών των πολιτισμών», λένε οι ειδικοί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
https://www.newsit.gr/kosmos/terastia-a ... n/2545492/

Άβαταρ μέλους
argouen
Δημοσιεύσεις: 4518
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 19:53

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από argouen » 12 Ιούλ 2018, 20:29

Archaeologists unearth a mysterious sarcophagus in Egypt
Egyptian archeologists have unearthed a rare find -- an enormous black granite sarcophagus said to be the largest ever found in Alexandria, Egypt.
And they don't know who or what lies inside.
The 6-foot tall (185 cm) coffin was found buried about 16 feet (5 meters) underground, along with an alabaster head of a man whose features were worn beyond recognition.
It was discovered on July 1 at a construction site during a routine archaeological inspection by government officials, the Egyptian Ministry of Antiquities announced, in an official Facebook post. The news was reported by Al-Ahram, Egypt's state-run newspaper.
Εικόνα
https://edition.cnn.com/style/article/e ... %3A16%3A21
Νήφε και μέμνησο απιστείν

Άβαταρ μέλους
Yochanan
Δημοσιεύσεις: 16179
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 13:44
Phorum.gr user: Yochanan

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Yochanan » 12 Ιούλ 2018, 20:34

:P:P:P:P
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.

Άβαταρ μέλους
argouen
Δημοσιεύσεις: 4518
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 19:53

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από argouen » 12 Ιούλ 2018, 20:37

:smt047

Archaeologists date the site back to sometime within the Ptolemic era, between 305 and 30 BCE.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος argouen την 12 Ιούλ 2018, 20:39, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Νήφε και μέμνησο απιστείν

Άβαταρ μέλους
Yochanan
Δημοσιεύσεις: 16179
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 13:44
Phorum.gr user: Yochanan

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Yochanan » 12 Ιούλ 2018, 20:38

Μπορέι να το βρήκανε γιατί τρίζανε το κόκκαλά του που δώκαμε τ'όνομα.
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.

Άβαταρ μέλους
argouen
Δημοσιεύσεις: 4518
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 19:53

Re: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις-έρευνες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από argouen » 12 Ιούλ 2018, 20:42

Yochanan έγραψε:
12 Ιούλ 2018, 20:38
Μπορέι να το βρήκανε γιατί τρίζανε το κόκκαλά του που δώκαμε τ'όνομα.
:102::003:
Νήφε και μέμνησο απιστείν

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Αρχαιολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών