Έχει σήμερα βαρύτητα ο τεκτονισμός;

Φιλοσοφικά ερωτήματα και σκέψεις.
Άβαταρ μέλους
ksk
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 15 Απρ 2018, 12:10
Phorum.gr user: ksk
Τοποθεσία: Στην ομορφοτερη χωρα του κοσμου, στην Ελλαδα μας

Re: Έχει σήμερα βαρύτητα ο τεκτονισμός;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ksk » 20 Φεβ 2021, 15:24

Λογικά κανεις άθεος δεν μπορει να ορκιστεί πίστη στον Μ.Α.Τ.Σ και να δέχεται τον χιραμικο μύθο...
Παρατηρητής...

pylothess
Δημοσιεύσεις: 2938
Εγγραφή: 19 Απρ 2018, 22:39
Phorum.gr user: pylothess

Re: Έχει σήμερα βαρύτητα ο τεκτονισμός;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pylothess » 20 Φεβ 2021, 20:23

Πολύς κόσμος σήμερα έχει μεταφυσικές ανησυχίες αλλά απ'όσο γνωρίζω στρέφονται σε θρησκείες. Είτε τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές Χριστιανισμός,Ισλάμ,Ιουδαϊσμός , είτε τις ανατολικές θρησκείες Βουδισμός ,Ινδουισμός κ.τ.λ. Αναφέρω απλά τις πιο γνωστές. Επίσης άλλοι στρέφονται σε προχριστιανικές θρησκείες όπως οι Έλληνες Εθνικοί , wicca . Υπάρχουν και άλλες μορφές θρησκείας αλλά δεν μπορώ να τις συμπεριλάβω. Ενδεικτικά έχω αναφέρει μερικές.

Όσοι έχουν μεταφυσικές ανησυχίες χτυπάνε τις πόρτες της θρησκείας και όχι της τεκτονικής στοάς. Εκτός και αν έχουν αλλάξει τα δεδομένα και δεν το γνωρίζουμε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι παγκοσμίως οι τέκτονες είναι γύρω στα 5,000,000 περίπου είναι στην Ελλάδα κυμαίνονται γύρω στις 5,000-8,000.

Με αυτά που περιγράφω δεν παίρνω θέση ούτε υπέρ ,ούτε κατά του τεκτονισμού. Απλώς με βάση τα δεδομένα που ήδη γνωρίζω προσπαθώ να βγάλω ένα συμπέρασμα και να θέσω ερωτήματα.

Ο ορισμός που δίνουν οι ίδιοι οι Τέκτονες για τον Τεκτονισμός είναι πως πρόκειται για φιλοσοφικό οργανισμό. Τι γίνεται όμως εάν κάποιος υποστηρίζει την υλιστική φιλοσοφία; Υπάρχει ο υλισμός και ο ιδεαλισμός. Ο υλισμός υποστηρίζει με πολύ απλά λόγια για να μην σας κουράζω ότι η ύλη προηγείται του πνεύματος. Η ύλη γεννάει το πνεύμα. Οι πρώτοι υλιστές φιλόσοφοι ήταν οι Ίωνες φιλόσοφοι που προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τον κόσμο με φυσικά αίτια . Ο Δημόκριτος αν και ήταν Μακεδόνας μάλλον ανήκει σε αυτήν την σχολή των προσωκρατικών φιλοσόφων. Υλιστής ήταν και ο Κάρολος Μαρξ. Αυτοί με τι είδους φιλοσοφικά ζητήματα καταπιάνονται μέσα στην στοά , εφ'όσον πρόκειται για φιλοσοφικό οργανισμό;

pylothess
Δημοσιεύσεις: 2938
Εγγραφή: 19 Απρ 2018, 22:39
Phorum.gr user: pylothess

Re: Έχει σήμερα βαρύτητα ο τεκτονισμός;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pylothess » 21 Φεβ 2021, 00:03

Οργισμένος έγραψε:
26 Μάιος 2018, 12:26
ΑΠο τη στιγμη που ο αθεισμος αυξανεται δυναμικα
Παρ'όλο που ο αθεϊσμός αυξάνεται ,υπάρχει πολύς κόσμος που ακολουθεί ακόμη τις θρησκείες.
Οι θρησκείες είναι πιο προσιτές στον λαό , άμεσα προσβάσιμες και οι διδασκαλίες τους είναι περισσότερο σαφείς.

pylothess
Δημοσιεύσεις: 2938
Εγγραφή: 19 Απρ 2018, 22:39
Phorum.gr user: pylothess

Re: Έχει σήμερα βαρύτητα ο τεκτονισμός;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pylothess » 21 Φεβ 2021, 00:29

poeta έγραψε:
07 Οκτ 2018, 01:08
O Τεκτονισμός ήταν ένα κίνημα που αφορούσε στην ταξική διάκριση της ανθρωπότητας.
Ο τεκτονισμος αφορουσε την ταξική διάκριση της ανθρωπότητας; Που το στηρίζεις; Πάντως η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό το πειβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη του ελιτισμού. Οι αδελφότητες στα πανεπιστήμια των Η.Π.Α. έχουν κατηγορηθεί ότι για ευνοιοκρατία. Επίσης οι αδελφότητες στα πανεπιστήμια έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά των τεκτονικών στοών. Όχι όλες ,αλλά κάποιες είναι τεκτονικές . Υπάρχουν και αδελφότητες που είναι απλά Χριστιανικές , αφροαμερικάνικες ,ισπανόφωνες κ.τ.λ. Δεν ξέρω εάν μπορώ να συγκρίνω τις τεκτονικές στοές με τις φοιτητικές αδελφότητες των πανεπιστημίων των Η.Π.Α. και να βγάλω συμπεράσματα ή αν είναι άκυρο το παράδειγμά μου. Λέγεται ότι ο τεκτονισμός σχετιζεται με τον διαφωτισμό. Δηλαδή και ο διαφωτισμός ήταν ελιτίστικος;

Πάντως τα Ελληνικά πανεπιστήμια αντί για αδελφότητες έχουν πολιτικές παρατάξεις. ΔΑΠ, ΠΚΣ(ΜΑΣ), ΠΑΣΠ, ΔΙΚΤΥΟ, ΕΑΑΚ, χωρίς τελετές μύησης. Και πάρα πολύ λίγοι απ'όσους ασχολούνται με τις πολιτικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια έχουν κάποιο ουσιαστικό όφελος εκτός από τους να κεράσουν ποτά σε μαγαζιά ή να τους βοηθήσουν με τα μαθήματα. Τουλάχιστον τα πολιτικά και οι φοιτητικές παρατάξεις απευθύνονται στην μάζα, στην πλέμπα. Είναι λαϊκά. Ενίοτε και λαϊκίστικα.

pylothess
Δημοσιεύσεις: 2938
Εγγραφή: 19 Απρ 2018, 22:39
Phorum.gr user: pylothess

Re: Έχει σήμερα βαρύτητα ο τεκτονισμός;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pylothess » 21 Φεβ 2021, 13:34Συνέντευξη του Μεγάλου Διδασκάλου Χρήστου Μανέα.

pylothess
Δημοσιεύσεις: 2938
Εγγραφή: 19 Απρ 2018, 22:39
Phorum.gr user: pylothess

Re: Έχει σήμερα βαρύτητα ο τεκτονισμός;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pylothess » 22 Φεβ 2021, 10:04

Ορίστε , παραθέτω ομιλίες του μεγάλου διδασκάλου Χρήστου Μανέα.

Άβαταρ μέλους
Fixer66
Δημοσιεύσεις: 206
Εγγραφή: 08 Οκτ 2021, 09:48

Re: Έχει σήμερα βαρύτητα ο τεκτονισμός;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Fixer66 » 14 Οκτ 2021, 05:09

Cavaliere έγραψε:
27 Απρ 2018, 18:15
Και δεν θέλω να ασχοληθώ με τις συνομωσιολογίες, αλλά με το δεδομένο πως, ελάχιστοι πια στους κόλπους του έχουν τον ρομαντισμό και τον ιδεαλισμό του κάποτε, πολλοί μπαίνουν μήπως κάνουν δημόσιες σχέσεις, δεν υπάρχει αυστηρότητα πλέον στην ηθική, πειθαρχική, ουμανιστική γενικά, στάση του Τέκτονα στην κοινωνική και οικογενειακή του ζωή, ενώ οι προσπάθειες να διατηρηθεί η φιλοσοφική αποστολή του Τεκτονισμού μένει μια γραφική σύναξη του κάποτε πάλι, και το 90% περνάει δυο ώρες συσσωρεύοντας ξερές πληροφορίες Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Γνωσιολογίας, κ.α.. Η ιδέα του Ελευθεροτεκτονισμού, να φέρει τον Άνθρωπο στην κατάσταση να είναι πνευματικό ον και όχι καράμπαμπας, δεν φαίνεται πλέον να έχει μεγάλη βαρύτητα.
Εγώ όσους έχω γνωρίσει τους σιχαίνομαι. Αντρες γυναίκες. Η κυνικότητα τους μου προκαλεί μια βαθύτατη αηδία.
If you have selfish ignorant citizens you 're gonna get selfish ignorant leaders. This is it. That's the best we can do. Let's face it. Garbage in garbage out.

-George Carlin

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών