Ανθρώπινες φυλές

Φιλοσοφικά ερωτήματα και σκέψεις.
Pogol
Δημοσιεύσεις: 259
Εγγραφή: 08 Οκτ 2020, 09:18

Re: Ανθρώπινες φυλές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Pogol » 27 Νοέμ 2021, 08:49

Jimmy81 έγραψε:
27 Νοέμ 2021, 05:09
Pogol έγραψε:Δεν ξέρω οι επιστήμονες, αλλά όλοι οι άνθρωποι διαχωρίζουν τις φυλές με βάση τον φαινότυπο και όχι τον γονότυπο. Στα @@ τους αν ένας Αφρικανος και ένας Ασιατης έχουν ίδιο μεταβολισμό, ή ίδιο ανοσοποιητικό, ενώ οι γείτονες τους διαφέρουν ως προς αυτά τα χαρακτηριστικά. Μόνο τα εξωτερικά χαρακτηριστικά προσέχουν όλοι. Και σε αυτό, ξεχωρίζουμε αμέσως, από που κατάγεται κάποιος.
Δημιουργούν αυτές οι (αισθητές) διαφορές, φαινόμενα διακρίσεων; Εννοείται. Αυτό όμως δεν αναιρεί την ύπαρξη τους. Ούτε το γεγονός, ότι υπάρχουν "ενδιάμεσες φυλές", αναιρεί τις φυλές από τις οποίες προήλθαν.
Δηλαδή, δεν υπήρχε γενετική απομόνωση, που συνέβαλε σε διαφορετικά εξωτερικά χαρακτηριστικά, πριν χιλιάδες χρόνια;
Ακόμη και τα έθνη, έχουν πολλές φορές, διακριτούς φαινοτύπους.
Και γιατί να μας νοιάζει τι κάνουν οι άνθρωποι; Σε ένα επιστημονικό θέμα μας ενδιαφέρει η προσέγγιση των επιστημόνων όχι των ανθρώπων γενικά. Και μια χαρά κριτήριο είναι το μόριο που αποκαλύπτει την καταγωγή μας στην αξιολόγηση για την έννοια της φυλής. Αντίθετα, εξωτερικά χαρακτηριστικά όπως το χρώμα του δέρματος είναι αυθαίρετα κριτήρια. Γιατί να μην πάρεις άλλα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά όπως το χρώμα των ματιών, τον τύπο των μαλλιών, το ύψος, το σχήμα της μύτης κλπ; Γιατί το χρώμα του δέρματος να καθορίζει την έννοια φυλή και όχι τα άλλα; :102:
Ο Σχορτσιανίτης, έχει Έλληνα πατέρα. Υπάρχει ένας άνθρωπος στον πλανήτη, που δεν καταλαβαίνει ότι η μητέρα του έχει Αφρικανική καταγωγή; Και για χιλιάδες άλλες περιπτώσεις, ισχύει το ίδιο. Πως το καταλαβαίνουμε; Με αυθαίρετα κριτήρια;
Και αν το χρώμα ως κριτήριο, δεν σου αρέσει, υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα οι πλατιές μύτες και τα παχιά χείλη, μεγάλο μέτωπο (το παρατηρώ ιδίως στις γυναίκες), τα κατσαρά μαλλιά. Ακόμη και το στερεότυπο με τους μεγάλους γλουτούς, μάλλον έχει βάση.
Τι μας νοιάζει, για το τι λένε οι άνθρωποι; Εσύ γιατί λες ότι υπάρχουν τα φόρουμ; Ασχολείται κανείς, με τα υποείδη της ορχιδέας;

Άβαταρ μέλους
AlienWay
Δημοσιεύσεις: 25610
Εγγραφή: 08 Οκτ 2019, 13:15
Phorum.gr user: AlienWay

Re: Ανθρώπινες φυλές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlienWay » 27 Νοέμ 2021, 17:51

Θέλω να κάνω μια ερώτηση ανθρωπολογική (γιατί δεν είμαι σχετικός με την ανθρωπολογία).

Εχουμε τον παρακάτω ορισμό:

Caucasian

North American
white-skinned; of European origin.
"twenty of the therapists were Caucasian, two were African American, and two were Hispanic"
dated
relating to one of the traditional divisions of humankind, covering a broad group of peoples from Europe, western Asia, and parts of India and North Africa.


1.
North American
a white person; a person of European origin.
"a Caucasian of slim build, 198 cm tall with short grey hair and a grey beard"
2.
a person from the Caucasus.
"the Caucasians of Southern Russia"


Η ερώτηση είναι ότι εφόσον η "φυλή" δεν είναι βιολογική ταξινομική μονάδα με αντίκρισμα, ποια είναι η ταξινομική μονάδα που αντιπροσωπεύει αυτός ο ορισμός, πώς ονομάζεται και ποια η διαφορά της με τον ορισμό της "φυλής".
Ζούμε σε μία οικονομία.

Άβαταρ μέλους
esu
Δημοσιεύσεις: 1705
Εγγραφή: 07 Νοέμ 2018, 16:08

Re: Ανθρώπινες φυλές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από esu » 27 Νοέμ 2021, 18:50

Για παράδειγμα στις τίγρεις που κοίταζα τώρα, αρκούν σαν κριτήρια για κάποιους ταξινομητές το διαφορετικό χρώμα και μήκος του τριχώματος, τα διαφορετικά μοτίβα στις ρίγες, διαφορές στο κρανίο και η διαφορά στο μέγεθος, για να διαχωρίσουν το υποείδος της ασίας από αυτές που ζουν στην Σουμάτρα κλπ.
Άλλοι τις ταξινομούν διαφορετικά, με τον βόρειο κλάδο να περιλαμβάνει πληθυσμούς της Σιβηρίας και της Κασπίας και τον νότιο κλάδο τους υπόλοιπους ηπειρωτικούς πληθυσμούς.

Στα σκυλιά έχουμε καμιά 200 ράτσες. Στα άλογα άλλες τόσες.

Απλά ορισμένοι θεωρούν τόσο ανώτερο τον άνθρωπο που θεωρούν ότι οι νόμοι της εξελικτικής βιολογίας δεν πιάνουν το είδος homo sapiens kai στην προσπάθειά τους να μην είναι ρατσιστές γίνονται κάτι σαν σπισιστές.
Nandros έγραψε:
09 Ιουν 2024, 15:48
Αυτή την στιγμή το Ισραήλ μειώνει το πλήθος των ισλαμιστών. Κάτι καλό είναι αυτό.
.

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 7182
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Ανθρώπινες φυλές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 28 Νοέμ 2021, 04:37

Pogol έγραψε: Ο Σχορτσιανίτης, έχει Έλληνα πατέρα. Υπάρχει ένας άνθρωπος στον πλανήτη, που δεν καταλαβαίνει ότι η μητέρα του έχει Αφρικανική καταγωγή; Και για χιλιάδες άλλες περιπτώσεις, ισχύει το ίδιο. Πως το καταλαβαίνουμε; Με αυθαίρετα κριτήρια;
Και αν το χρώμα ως κριτήριο, δεν σου αρέσει, υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα οι πλατιές μύτες και τα παχιά χείλη, μεγάλο μέτωπο (το παρατηρώ ιδίως στις γυναίκες), τα κατσαρά μαλλιά. Ακόμη και το στερεότυπο με τους μεγάλους γλουτούς, μάλλον έχει βάση.
Τι μας νοιάζει, για το τι λένε οι άνθρωποι; Εσύ γιατί λες ότι υπάρχουν τα φόρουμ; Ασχολείται κανείς, με τα υποείδη της ορχιδέας;
Όλα τα χαρακτηριστικά που αναφέρεις (παχιά χείλη και πλατιά μύτη, μεγάλο μέτωπο, κατσαρά μαλλιά κλπ) τα βρίσκεις και σε «λευκά» και σε «μαύρα» άτομα. Μπορείς επίσης να βρεις «λευκά» και «μαύρα» άτομα που να μην έχουν τίποτε απ’ αυτά ή ένα μέρος απ' αυτά, άρα καταλαβαίνεις πόσο φλου αρχίζει να γίνεται η κατάσταση. Όσο για τον Σχορτσιανίτη αν δεν ξέρει κάποιος τα βιογραφικά δεδομένα θα μπορούσε να πει ότι κατάγεται από τα νησιά Ανταμάν στον κόλπο της Βεγγάλης όπου κι εκεί κατοικούν «μαύροι».

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 32506
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ανθρώπινες φυλές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 19 Ιουν 2023, 21:18

06-19-2023
Μυστήριο στη Νότια Αφρική: Βρέθηκαν τάφοι αρχαιότεροι από τον Homo sapiens;
Ο Homo naledi, ένας μικρόσωμος ξάδελφός μας με εγκέφαλο σε μέγεθος πορτοκαλιού, ίσως έθαβε τους νεκρούς του σε σπηλιές

Εικόνα

O σύγχρονος άνθρωπος ίσως δεν ήταν το πρώτο είδος που απέκτησε συμβολική σκέψη, υποστηρίζει αμφιλεγόμενη μελέτη στη Νότια Αφρική.


Ο Homo naledi, ένας μικρόσωμος ξάδελφός μας με εγκέφαλο σε μέγεθος πορτοκαλιού, έθαβε τους νεκρούς του και σκάλιζε σύμβολα σε σπηλιές πριν από 230.000 χρόνια, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η ομάδα του Λι Μπέργκερ, ανθρωπολόγου του Πανεπιστημίου του Ουιτουότερσραντ στη Νότια Αφρική.

«Εχουμε μπροστά μιας μια αξιοθαύμαστη ανακάλυψη […] Οχι μόνο δεν είναι μοναδικοί οι [σύγχρονοι] άνθρωποι στην ανάπτυξη συμβολικών πρακτικών, αλλά μπορεί να μην εφηύραν καν αυτές τις συμπεριφορές» υποστήριξε ο ερευνητής.

Πριν από μια δεκαετία ο Μπέργκερ ανακάλυψε τα πρώτα απολιθώματα του H.naledi σε μια δαιδαλώδη σπηλιά 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ. Λόγω της αφθονίας των οστών, εξέφρασε υποψίες ότι η σπηλιά ήταν χώρος ταφής. Ενας τραβηγμένος ισχυρισμός δεδομένου ότι οι αρχαιότερες γνωστές ταφές ήρθαν πάνω από 100.000 χρόνια αργότερα και ήταν έργο του Homo sapiens.

Εικόνα
Οστά του H.naledi έχουν βρεθεί μόνο σε μια σπηλιά της Νότιας Αφρικής.

Τώρα όμως ο Μπέργκες επιστρέφει με νέα ευρήματα. Αρχισαν να έρχονται στο φως το 2018, όταν παρακολουθούσε μέσω κάμερας τους συναδέλφους του καθώς ερευνούσαν έναν πολύ στενό θάλαμο της ίδιας σπηλιάς.

Ανακάλυψαν έναν ρηχό λάκκο με δεκάδες θραύσματα οστών, τα οποία φαίνεται πως είχαν θαφτεί με πέτρες και χώμα. Για να χωρέσει από τα στενά περάσματα και να δει κι αυτός τον θάλαμο από κοντά, ο Μπέργκες λέει πως έχασε τελικά 20 κιλά.

Ενας δεύτερος λάκκος που βρέθηκε αργότερα περιείχε οστά δύο ενηλίκων και ενός παιδιού που δείχνουν να αφέθηκαν σε εμβρυϊκή στάση. Και σε άλλες περιοχές του σπηλαίου, οι ερευνητές βρήκαν σχέδια με κάθετες γραμμές, σχέδια πολύ αρχαιότερα από τις πρώτες γνωστές συμβολικές απεικονίσεις, οι οποίες αποδίδονται στον σύγχρονο άνθρωπο και χρονολογούνται στα 73.000 χρόνια.

Τα ευρήματα, χωρισμένα σε τρεις μελέτες που έχουν υποβληθεί στην επιθεώρηση eLife, προτείνουν μια νέα πιθανή αρχή του ανθρώπινου πολιτισμού και ανατρέπουν την πεποίθηση ότι η σύνθετη σκέψη και συμπεριφορά απαιτούν μεγάλο εγκέφαλο.

Ηδη, όμως, οι ισχυρισμοί της μελέτης συναντούν επιφυλάξεις. Τα οστά μπορεί να ανήκουν σε ανθρώπους που έπεσαν στη σπηλιά από ατύχημα, ή πετάχτηκαν εκεί ή μεταφέρθηκαν από ορμητικά νερά, σχολίασαν ανεξάρτητοι ειδικοί.

Τα δε γεωμετρικά σχέδια είναι αχρονολόγητα και δεν αποκλείεται να σκαλίστηκαν πολύ αργότερα από τον Homo sapiens, επισήμανε στο περιοδικό «Science» ο Πολ Πέτιτ, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου Durham στις ΗΠΑ. Μέχρι να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί, είπε, «καλό θα ήταν να αγνοήσουμε τις εικασίες»
https://primenews.press/mystirio-sti-no ... mo-sapiens



06-19-2023
Η μελέτη του αρχαιότερου αποτυπώματος μπορεί να αλλάξει ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας.

Εικόνα

Δεν είναι συχνό φαινόμενο μια και μόνο επιστημονική ανακάλυψη να καταφέρνει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας.


Μια αρχαία πατημασιά αποκαλύφθηκε πρόσφατα και αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι περπατούσαν 30.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Οι δίποδοι homo sapiens ζούσαν στη Νότια Αφρική, αποδείχθηκε, μετά την ανακάλυψη ενός ίχνους ηλικίας 153.000 ετών.

Τα ίχνη ξεπερνούν τις παλαιότερες προηγούμενες ανακαλύψεις, με τις προηγούμενες παλαιότερες που βρέθηκαν σε κοντινές περιοχές να χρονολογούνται σε ηλικία 124.000 ετών. Οι ανακαλύψεις κατέστησαν δυνατές χάρη στη μέθοδο χρονολόγησης με optically-stimulated luminescence , μια τεχνολογία η οποία αναλύει πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που ένας κόκκος άμμου εκτέθηκε στο φως του ήλιου.

Οι ερευνητές Τσαρλς Χελμ του Πανεπιστημίου Νέλσον Μαντέλα και Άντριου Καρ του Πανεπιστημίου του Λέστερ έγραψαν στο Conversation: «Το 2023, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι δεν έψαχναν αρκετά έντονα ή δεν έψαχναν στα σωστά μέρη.

Οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η περιοχή θα μπορούσε να φιλοξενήσει πολλές διαφωτιστικές ανακαλύψεις, δεδομένης της σύστασης του εδάφους. Υποψιαζόμαστε ότι περαιτέρω ιχνοστοιχίες ανθρωποειδών περιμένουν να ανακαλυφθούν στην ακτή Cape South και σε άλλα σημεία της ακτής. Η έρευνα πρέπει επίσης να επεκταθεί σε παλαιότερες αποθέσεις στην περιοχή, που κυμαίνονται σε ηλικία από 400.000 χρόνια έως πάνω από 2 εκατομμύρια χρόνια»
https://primenews.press/i-meleti-tou-ar ... hropotitas

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 32506
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ανθρώπινες φυλές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 06 Νοέμ 2023, 18:42

6 Νοεμβρίου 2023
Βρήκαν το παλαιότερο νεκροταφείο του κόσμου όμως δεν είναι θαμμένοι άνθρωποι, αλλά ένα ανθρωποειδές.

Εικόνα

Παλαιοντολόγοι στη Νότια Αφρική βρήκαν τον αρχαιότερο γνωστό χώρο ταφής στον κόσμο, που περιέχει τα λείψανα ενός μακρινού συγγενή ανθρώπων με μικρό εγκέφαλο και χαμηλή νοημοσύνη.


Με επικεφαλής τον διάσημο παλαιοανθρωπολόγο Lee Berger, οι ερευνητές δήλωσαν τον Ιούνιο ότι ανακάλυψαν πολλά δείγματα Homo naledi – ενός ανθρωποειδούς που σκαρφαλώνει στα δέντρα, της λίθινης εποχής – θαμμένο περίπου 30 μέτρα κάτω από τη γη σε ένα σύστημα σπηλαίων εντός του Cradle of Humankind, της UNESCO. μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ.​

Σύμφωνα με τους επιστήμονες: «Aυτοί είναι οι πιο αρχαίοι ενταφιασμοί που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στο αρχείο των ανθρωποειδών, νωρίτερα από τις ενδείξεις των ενταφιασμών του Homo sapiens κατά τουλάχιστον 100.000 χρόνια». Τα έγγραφα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο eLife.

Τα ευρήματα αμφισβητούν την τρέχουσα κατανόηση της ανθρώπινης εξέλιξης, καθώς κανονικά θεωρείται ότι η ανάπτυξη μεγαλύτερων εγκεφάλων επέτρεπε την εκτέλεση πολύπλοκων δραστηριοτήτων που «δημιουργούν νόημα», όπως η ταφή των νεκρών.

Οι παλαιότερες ταφές που ανακαλύφθηκαν προηγουμένως, που βρέθηκαν στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, περιείχαν τα λείψανα του Homo sapiens – και ήταν περίπου 100.000 ετών.​ Αυτά που βρέθηκαν στη Νότια Αφρική από τον Berger, χρονολογούνται τουλάχιστον στο 200.000 π.Χ.

Τα λείψανα ανήκουν στο Homo naledi, ένα πρωτόγονο είδος στο σταυροδρόμι μεταξύ των πιθήκων και των σύγχρονων ανθρώπων, που είχε εγκέφαλο περίπου στο μέγεθος των πορτοκαλιών και είχε ύψος περίπου 1,5 μέτρα.

Με κυρτά δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, χέρια και πόδια εργαλεία φτιαγμένα για περπάτημα, το είδος που ανακάλυψε ο Μπέργκερ είχε ήδη ανατρέψει την αντίληψη ότι η εξελικτική μας πορεία ήταν μια ευθεία γραμμή. Ο Homo naledi πήρε το όνομά του από το σύστημα σπηλαίων όπου βρέθηκαν τα πρώτα οστά το 2013.
Διαβάστε επίσης: Ερευνητές ανακάλυψαν υπέρ αδιάβροχο υλικό χρησιμοποιώντας νανοτεχνολογία

Οι ωοειδείς εντοιχισμοί στο κέντρο των νέων μελετών βρέθηκαν επίσης εκεί κατά τις ανασκαφές που ξεκίνησαν το 2018.​ Οι τρύπες, για τις οποίες οι ερευνητές λένε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι σκάφτηκαν σκόπιμα και στη συνέχεια γεμίστηκαν για να καλύψουν τα πτώματα, περιέχουν τουλάχιστον πέντε άτομα.

«Αυτές οι ανακαλύψεις δείχνουν ότι οι νεκροτομικές πρακτικές δεν περιορίζονταν στο H. sapiens ή σε άλλους ανθρωπίνους με μεγάλα μεγέθη εγκεφάλου», δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο χώρος ταφής δεν είναι το μόνο σημάδι ότι ο Homo naledi ήταν ικανός για περίπλοκη συναισθηματική και γνωστική συμπεριφορά, πρόσθεσαν.

Μέγεθος εγκεφάλου.
Χαρακτικά που σχηματίζουν γεωμετρικά σχήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας «ακατέργαστης φιγούρας», βρέθηκαν επίσης στις προφανώς σκόπιμα λειασμένες επιφάνειες μιας σπηλιάς.​

«Αυτό θα σήμαινε ότι όχι μόνο οι άνθρωποι δεν είναι μοναδικοί στην ανάπτυξη συμβολικών πρακτικών, αλλά μπορεί να μην έχουν καν εφεύρει τέτοιες συμπεριφορές», είπε ο Μπέργκερ στο Γαλλικό Πρακτορείο σε συνέντευξή του.

Τέτοιες δηλώσεις είναι πιθανό να αναστατώσουν κάποιους στον κόσμο της παλαιοντολογίας, όπου ο 57χρονος έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν κατηγορίες για έλλειψη επιστημονικής αυστηρότητας και βιαστική εξαγωγή συμπερασμάτων.

Το 2015 ο Μπέργκερ, του οποίου οι προηγούμενες ανακαλύψεις κέρδισαν την υποστήριξη του National Geographic, παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα ότι ο Homo naledi ήταν ικανός να κάνει περισσότερα από όσα υποδηλώνει το μέγεθος του εγκεφάλου του.

Αν και απαιτούν περαιτέρω ανάλυση, οι ανακαλύψεις «αλλάζουν τις αντιλήψεις μας για την ανθρώπινη εξέλιξη», έγραψαν οι ερευνητές.

«Η ταφή, η δημιουργία νοημάτων, ακόμη και η «τέχνη» θα μπορούσαν να έχουν μια πολύ πιο περίπλοκη, δυναμική, μη ανθρώπινη ιστορία από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», δήλωσε ο Agustín Fuentes, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.
https://hellas-now.com/vrikan-to-palaio ... anthropoi/
https://www.nhm.ac.uk/discover/homo-nal ... ative.html

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa
Δημοσιεύσεις: 19125
Εγγραφή: 27 Αύγ 2021, 20:52

Re: Ανθρώπινες φυλές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 06 Νοέμ 2023, 22:41

The Rebel έγραψε:
06 Νοέμ 2023, 18:42
6 Νοεμβρίου 2023

Παλαιοντολόγοι στη Νότια Αφρική βρήκαν τον αρχαιότερο γνωστό χώρο ταφής στον κόσμο, που περιέχει τα λείψανα ενός μακρινού συγγενή ανθρώπων με μικρό εγκέφαλο και χαμηλή νοημοσύνη.[/b]
συνγενείς των σαραντατακατοαίων....
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 32506
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ανθρώπινες φυλές

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 08 Νοέμ 2023, 18:53

7 Νοεμβρίου 20235
Το μυστήριο της Österödskvinnan (Österöd Woman) που έζησε στη Σουηδία πριν από 10.000 χρόνια.

Εικόνα

Η Österödskvinnan (γυναίκα Österöd) έζησε πριν από 10.000 χρόνια στη Σουηδία. Ο σκελετός της, ο παλαιότερος που βρέθηκε ποτέ στη Σουηδία, εκτίθεται τώρα, για πρώτη και τελευταία φορά, στο Μουσείο της Πόλης του Γκέτεμποργκ, στη Σουηδία.


“Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα που έχει μεγάλη σημασία για την ερμηνεία μας των αρχαίων χρόνων. Η γυναίκα Österöd μας δίνει μια συναρπαστική εικόνα της προϊστορίας μας και επιτρέπει στο κοινό να έρθει πολύ κοντά σε ένα άτομο που έζησε και πέθανε πριν από 10.000 χρόνια”, λέει. Else-Britt Filipsson, αρχαιολόγος στο Μουσείο της Πόλης του Γκέτεμποργκ.

Εικόνα
Μια απεικόνιση του Österödskvinnan από το ντοκιμαντέρ Historien om Sverige (Ιστορία της Σουηδίας) παραγωγής SVT.

Εικόνα

Βρέθηκε το 1903 στο Österöd, βόρεια του Lysekil, από τον λιθοξόο Karl Ahl, το Österödskvinnan μας δίνει μια εικόνα των πρώτων ανθρώπων που εγκαταστάθηκαν στη Σουηδία. Την εποχή της ανακάλυψης δεν υπήρχε αρχαιολογική ανασκαφή και τα αρχαία λείψανα θάφτηκαν εκ νέου.

Η ιστορία θα μπορούσε εύκολα να ξεχαστεί, αλλά ευτυχώς, ο αρχαιολόγος Johan Alin έμαθε για την ανακάλυψη. Επικοινώνησε με τον Ahl, ο οποίος του έδειξε πού είχαν βρεθεί τα αρχαία οστά. Ο Ahl είπε ότι είχε την εντύπωση ότι ο νεκρός είχε ταφεί σε καθιστή θέση καθώς το κρανίο βρέθηκε στην κορυφή. Αυτό ήταν ένα εύλογο σενάριο καθώς υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα ανθρώπων που θάφτηκαν οκλαδόν, πιθανότατα δεμένοι μεταξύ τους καθισμένοι και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε λάκκο.

Ο αρχαιολόγος Ahlin βρήκε την ανακάλυψη ενδιαφέρουσα. Ήρθε στο Österöd το 1933 και ανέσκαψε τα σκελετικά κατάλοιπα. Τα οστά αποδείχτηκαν σε αταξία. Κάποια από τα οστά έσπασαν και το κρανίο ποδοπατήθηκε. Ο Ahlin ανέκτησε όλα τα οστά, τα συσκεύασε με προσοχή και τα έστειλε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Γκέτεμποργκ (το οποίο έγινε μέρος του Μουσείου της Πόλης του Γκέτεμποργκ το 1993). Αν και τα οστά υπέστησαν σοβαρή ζημιά, διατηρήθηκαν καλά και ο σκελετός ήταν αρκετά πλήρης.

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια μέχρι να εξεταστούν σωστά τα αρχαία λείψανα. Τα οστά τοποθετήθηκαν σε μια αποθήκη στο Λουντ και για άλλη μια φορά ξεχάστηκαν. Ωστόσο, το 2007, οι ερευνητές Torbjörn Ahlström από το Πανεπιστήμιο Lund και ο αρχαιολόγος Karl-Göran Sjögren από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ ανακάλυψαν τον σκελετό. Οι δύο επιστήμονες ήταν αποφασισμένοι να λύσουν το μυστήριο της γυναίκας από το Österöd. Τα οστά της μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Πόλης του Γκέτεμποργκ και οι ειδικοί άρχισαν να εξετάζουν τον αρχαίο σκελετό.

Εικόνα
Ο σκελετός της γυναίκας Österöd. Πίστωση: Kristin Lidell, Μουσείο της Πόλης του Γκέτεμποργκ.

Οι μελέτες DNA των λειψάνων της αποκαλύπτουν ότι ήταν περίπου 70 ετών όταν πέθανε. Είχε σκούρα μαλλιά, καστανά μάτια και σκούρο δέρμα.

Εικόνα
Οι αναλύσεις DNA δείχνουν ότι οι πρώτοι μετανάστες στη Σκανδιναβία ήταν σκουρόχρωμοι και είχαν μπλε μάτια, μια εμφάνιση πολύ ασυνήθιστη σήμερα. Το δεύτερο κύμα προήλθε από τη σημερινή Ρωσία και φαίνεται ότι είχε πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα για να σχηματίσει πιο εύκολα τη βιταμίνη D σε συνθήκες φτωχές για τον ήλιο.

“Παρά το γεγονός ότι είναι 10.000 ετών, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπέφερε από πολλές από τις ασθένειες από τις οποίες υποφέρουμε σήμερα, όπως η οστεοαρθρίτιδα και η δυσκαμψία στην πλάτη. Αλλά οι λοιμώξεις που αποτελούσαν πρόβλημα στις πιο σύγχρονες εποχές δεν υπήρχαν με τον ίδιο τρόπο Οι άνθρωποι ζούσαν σε πολύ μικρότερες ομάδες», είπε ο Ahlström στο Dagens Nyheter.

Ήταν δυνατή και έζησε μια μακρά και δραστήρια ζωή. Αναλύοντας τα ισότοπα άνθρακα στα δόντια της γυναίκας, οι ερευνητές μπορούν επίσης να συμπεράνουν ότι δεν γεννήθηκε και μεγάλωσε μετά βίας στο μικρό νησί όπου βρισκόταν το Österöd κατά τη Λίθινη Εποχή.

Το σκούρο δέρμα της θυμίζει το Vistegutten, ένα αγόρι της λίθινης εποχής που ζούσε στη Νορβηγία . Χρησιμοποιώντας ανάλυση DNA και σύγχρονες ιατροδικαστικές τεχνικές, οι επιστήμονες ανακατασκεύασαν το πρόσωπο του Νορβηγού αγοριού που έζησε πριν από περίπου 8.000 χρόνια.

Η γυναίκα από το Österöd και το αγόρι της Νορβηγικής Λίθινης Εποχής ήταν απλώς άνθρωποι που περνούσαν από εκεί ή ήταν μόνιμοι κάτοικοι των τόπων όπου βρέθηκαν;

Υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για τους πρώτους ανθρώπους που εγκαταστάθηκαν στη Σκανδιναβία. Η γυναίκα από το Österöd εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο έρευνας και οι επιστήμονες αναλύουν επί του παρόντος δείγματα DNA από το κρανίο της.

Οι πρώτοι Σουηδοί ήταν μελαχρινοί και γαλανομάτηδες κυνηγοί και συλλέκτες που μετανάστευσαν στη Σκανδιναβία από το νότο μετά το τέλος της Εποχής των Παγετώνων λίγο πάνω από δέκα χιλιάδες χρόνια πριν. Νέα έρευνα DNA αποκαλύπτει ότι σύντομα τους εντάχθηκε ένα άλλο κύμα αποίκων – από την ανατολή. Το αποτέλεσμα ήταν ο πιο μικτός πληθυσμός της λίθινης εποχής στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο πληθυσμός της σημερινής Σουηδίας αυξήθηκε σε ίσως 10.000 ή 20.000 άτομα. Η αύξηση του πληθυσμού δημιουργούσε περιστασιακά μια μάχη για τους πόρους και ορισμένοι έπρεπε να φύγουν.

“Αυτές οι ομάδες συναντιούνται και αναμειγνύονται, πιθανότατα κάπου στη Νορβηγία. Η γυναίκα του Österöd έχει γενετικό υλικό και από τις δύο ομάδες, και γνωρίζουμε χάρη σε αυτήν ότι αυτή η συνάντηση πιθανότατα έλαβε χώρα περίπου 1.000 χρόνια πριν ζήσει”, είπε ο Mattias Jakobsson στο Dagens Nyheter.

Εικόνα

Περαιτέρω μελέτες του σκελετού της, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης των δοντιών της, μπορούν να μας δώσουν στοιχεία για το πού στη Σουηδία προήλθε.

Αν βρίσκεστε κοντά στο Γκέτεμποργκ στη Σουηδία και σας ενδιαφέρει η αρχαιολογία, έχετε μια σπάνια ευκαιρία να δείτε τον σκελετό του Österödskvinnan. Από τις 5 Νοεμβρίου, το Österödskvinnan θα εκτίθεται για έξι μήνες. Είναι επίσης ένας από τους παλαιότερους και πληρέστερους σκελετούς που βρέθηκαν στη Σκανδιναβία.
https://hellas-now.com/to-mystirio-tis- ... poy-ezise/

Απάντηση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών