De rerum natura - το βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο

Φιλοσοφικά ερωτήματα και σκέψεις.
Nero

De rerum natura - το βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 13 Σεπ 2019, 16:10

Ο Ιταλο Καλβίνο ήταν ιδιαίτερα υπερήφανος για τον μακρινό συμπατριώτη του, τον Τίτο Λουκρήτιο Κάρο, ο οποίος έζησε από το 94 έως το 55 π.Χ. Το ίδιο και ο Κάρλο Ροβέλι. Αμφότεροι μνημονεύουν τον Λατίνο ποιητή και το κλασικό έργο του «Περί της φύσεως των πραγμάτων» (De Rerum Natura), αν όχι με λατρεία, πάντως με απεριόριστο θαυμασμό.

Ο Ιταλο Καλβίνο (1923-1985) ήταν βεβαίως ο διάσημος συγγραφέας που άφησε πίσω του μερικά από τα πιο ευφάνταστα κείμενα μυθοπλασίας του 20ού αιώνα. Ο Ροβέλι, επίσης Ιταλός, είναι θεωρητικός φυσικός με εξαιρετική ικανότητα εκλαΐκευσης και αφηγηματική δεινότητα. Τα «Επτά σύντομα μαθήματα φυσικής» του, έγιναν παγκόσμιο best seller (στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση της Σώτης Τριανταφύλλου).

Δεν είναι οι μόνοι φυσικά. Και δεν είναι μόνον Ιταλοί. Στην τελευταία συνέντευξή του στους New York Times και στον Τσαρλς Μακ Γκραθ (16 Ιανουαρίου 2018), ο Φίλιπ Ροθ αναφέρει μερικά από τα βιβλία (μη πεζογραφικά όλα) που τον εντυπωσίασαν τον τελευταίο καιρό. Eνα από αυτά, το «Παρέγκλισις. Ο Λουκρήτιος και οι απαρχές της νεωτερικότητας» του Αμερικανού κλασικού φιλολόγου Στίβεν Γκρίνμπλατ. Τις ημέρες ακριβώς που δημοσιεύθηκε η συνέντευξη του Ροθ, το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφόρησε και στη χώρα μας από το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), σε μετάφραση της Δέσποινας Κανελλoπούλου και επιστημονική εποπτεία του Γεωργίου Δ. Χριστοδούλου.

Ο άνθρωπος

Λίγο πριν πεθάνει, λοιπόν, ο Λουκρήτιος συνθέτει το εκτενές φιλοσοφικό ποίημα των 7.415 στίχων μέσα από το οποίο βρίσκει τρόπο να εκφράσει τις επιστημονικές θεωρίες του Δημοκρίτου («Tου αγίου αντρός του Δημοκρίτου η γνώμη», μτφρ. Κων. Θεοτόκη) αλλά και την κοσμοθεωρία του Επικούρου. Χονδρικά: ο θάνατος δεν είναι φόβητρο, η φύση δεν κυριαρχείται από δαίμονες αλλά από φυσικούς νόμους, ενώ το ανθρώπινο είδος, μαζί με άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, προέκυψε μέσα από μια τυχαία αλληλεπίδραση των μικροσκοπικών ατόμων που απαρτίζουν την ύλη. Ειδικά ο άνθρωπος εξελίχθηκε εκκινώντας από μια πρωτόγονη κατάσταση. Είναι στ’ αλήθεια αιφνιδιαστικά σύγχρονη η ματιά πάνω στην ύλη που προτείνει ο Λατίνος ποιητής, μέσα από ένα ποίημα-ποταμό που θυμίζει αέναη γιορτή ζωής. Κι όμως, επί σειρά αιώνων, το «Περί φύσεως» ξεχάστηκε. Ουσιαστικά χάθηκε. Στο «Παρέγκλισις» εξιστορείται η μυθιστορηματική ανακάλυψή του, το 1417, σε ένα απομακρυσμένο γερμανικό μοναστήρι από τον Πότζο Μπρατσολίνι.

Γιατί ένας μεγάλος λογοτέχνης, όπως ο Καλβίνο, εμπνέεται από τον Λουκρήτιο; Στα «Αμερικανικά Μαθήματα» (μτφρ. Ανταίος Χρυσοστομίδης, εκδ. Καστανιώτη), στο πρώτο κεφάλαιο, που αποτελεί εγκώμιο στο στοιχείο της ελαφρότητας στη λογοτεχνία, ο Καλβίνο στέκεται ιδιαιτέρως στο «Περί φύσεως» ως «ένα ποίημα για την ύλη, αλλά την ίδια κιόλας στιγμή μάς πληροφορεί ότι η αληθινή πραγματικότητα αυτής της ύλης αποτελείται από αόρατα σωματίδια. (…) Ενας ποιητής που δεν τρέφει καμιά αμφιβολία για την υλική υπόσταση του κόσμου δημιουργεί την ποίηση του αόρατου, την ποίηση των απεριόριστων, απροσδόκητων δυνατοτήτων και την ποίηση του μηδενός».

Ο Καλβίνο τονίζει ακόμα ότι «αυτή η κονιορτοποίηση της πραγματικότητας επεκτείνεται και σε ορατό επίπεδο, και εκεί αναδεικνύεται η ποιητική υπεροχή του Λουκρήτιου». Το πιο διάσημο παράδειγμα (το παραθέτουν και ο Καλβίνο και ο Γκρίνμπλατ στο «Παρέγκλισις») είναι οι στίχοι για τους κόκκους σκόνης που στροβιλίζονται σε μια ηλιαχτίδα μέσα σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο.

Αναζητώ το σχετικό απόσπασμα στην ελληνική έκδοση, από τη «Νεφέλη» (του 1990), σε (παλαιά) μετάφραση του Κωνσταντίνου Θεοτόκη: «Και τωόντι σκέψου: όταν το φως κ’ οι αχτίδες του ήλιου μπαίνουν / Και χύνονται στες σκοτεινές τες κάμαρες, διακρένεις / Σώματα αρίφνητα μικρά, με πολλούς τρόπους στ’ άδειο / Ν’ ανακατεύονται, στο φως το ίδιο των αχτίδων, / Σα νάχαν αιώνιο πόλεμο, να κάνουν μεταξύ τους / Α’μαδιαστά παλεύοντας, αγώνες και πολέμους».

Ο Καλβίνο γοητεύεται από το «Περί φύσεως», διότι το έργο μιλάει για έναν κόσμο στον οποίο δεν κυριαρχεί «μια συμπαγής και σκοτεινή μελαγχολία» μα «ένα πέπλο απειροελάχιστων σωματιδίων, χυμών και αισθήσεων, για ένα νέφος ατόμων, όπως όλα όσα απαρτίζουν την έσχατη ουσία της πολλαπλότητας των πραγμάτων». Και βέβαια, «για τον Λουκρήτιο τα γράμματα ήταν άτομα που βρίσκονταν σε συνεχή κίνηση και χάρη στη μετάθεσή τους δημιουργούσαν αναρίθμητη ποικιλία ήχων και λέξεων».

Ενας θεωρητικός φυσικός όπως ο Ροβέλι, όμως, γιατί έλκεται από το «Περί φύσεως»; Στο βιβλίο του «Η πραγματικότητα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Ενα ταξίδι στην κβαντική βαρύτητα» (δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει στα ελληνικά – εδώ αντλούμε από την αγγλική μετάφραση, εκδ. Allen Lane/Penguin, 2016), εξηγεί δεξιοτεχνικά πώς και πόσο άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, ξεκινώντας από την ατομική θεωρία του Δημοκρίτου και φτάνοντας στην κβαντική βαρύτητα βρόχων. Κάπου στην αρχή αυτής της γοητευτικής διαδρομής συναντά τον Λουκρήτιο. Σε αντίθεση με τον βλοσυρό χριστιανισμό, ο Λουκρήτιος, γράφει ο Ροβέλι, «τραγουδά τα άτομα, τη θάλασσα, τον ουρανό, τη φύση. Εκφράζει σε στίχους φωτεινούς φιλοσοφικά ερωτήματα, επιστημονικές ιδέες, ραφιναρισμένα επιχειρήματα. (…) Η ομορφιά του ποιήματος έγκειται στην αίσθηση του θαύματος που διαπερνά το απέραντο όραμα της ατομικότητας – στην αίσθηση μιας βαθιάς ενότητας των πραγμάτων, προερχόμενη από τη γνώση ότι όλοι είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό όπως και τα άστρα». Πράγματι, ο Λουκρήτιος γράφει ότι όλοι προήλθαμε από μια «ουράνια σπορά» – καθιερωμένη πλέον αντίληψη της σύγχρονης αστροφυσικής.

Η πρώτη ακτίνα φωτός που διαπέρασε τη μεσαιωνική σκοτεινιά

Τόσο ο κλασικός φιλόλογος Γκρίν-μπλατ όσο και ο θεωρητικός φυσικός Ροβέλι ξεκαθαρίζουν ότι η ζωτικής σημασίας ανακάλυψη του Πότζο Μπρατσολίνι (στον οποίο οφείλουμε και την ανακάλυψη της πραγματείας περί αρχιτεκτονικής του Βιτρουβίου) αποτέλεσε την πρώτη ακτίνα φωτός στη μεσαιωνική σκοτεινιά, την αυγή της Αναγέννησης.

Η ηχώ του ποιήματος διαπέρασε τον Μποτιτσέλι στην περίφημη «Ανοιξή» του και επηρέασε τον Ντα Βίντσι, τον Γαλιλαίο, τον Κέπλερ, τον Μπέικον, τον Μακιαβέλι, τον Μοντένιο, τον Σαίξπηρ, τον Νεύτωνα, τον Σπινόζα, τον Δαρβίνο έως και τον Αϊνστάιν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ροβέλι βρίσκει τον χώρο να ανατρέξει στον Λουκρήτιο ακόμα και όταν αναλύει τον κβαντικό μικρόκοσμο.

Παρέγκλισις λοιπόν· πυρηνική έννοια στην επικούρεια φιλοσοφία, όπως την εκφράζει στο «Περί φύσεως» ο Λουκρήτιος: η παρέκκλιση του ατόμου από την ευθεία γραμμή που ταυτίζεται με την ελεύθερη βούληση και την ανθρώπινη αυτονομία. Εξ ου και ο Γκρίνμπλατ έδωσε αυτό τον τίτλο στο βιβλίο του. Στο οποίο, βέβαια, πέρα από τον Λουκρήτιο, αναδύεται σαν μυθιστορηματική μορφή ο Πότζο Μπρατσολίνι: δεινός κυνηγός βιβλίων, υπήρξε συστηματικός αντιγραφέας κλασικών χειρογράφων. Διακρινόταν για τον γραφικό του χαρακτήρα, ο οποίος λέγεται ότι αποτέλεσε πρόδρομο της γραμματοσειράς Times New Roman (λίγο υπερβολικό μάλλον, αλλά ας είναι).

Οταν το 1417 καταφθάνει στο αβαείο των Βενεδικτίνων, στη Φούλδα της σημερινής κεντρικής Γερμανίας, αναζητώντας σπάνια χειρόγραφα, πέφτει τελείως τυχαία πάνω στον Λουκρήτιο. Στο βιβλίο του Γκρίνμπλατ βρίσκουμε ακόμα όλη την απίθανη πορεία που διέτρεξε το «Περί φύσεως», από την εποχή που γράφηκε και τη διάσωσή του από την καταστροφή της Πομπηίας, καταχωνιασμένο, ανάμεσα στις στάχτες μιας βίλας, έως τη στιγμή που πέφτει στα χέρια του Πότζο και ακόμα παραπέρα.

Το να πούμε το στερεοτυπικό ότι το «Παρέγκλισις» διαβάζεται σαν μυθιστόρημα θα ήταν άδικο για την επιστημονική υπόσταση της μελέτης. Ωστόσο, η αφήγηση είναι όντως απολαυστική, ενώ οι πολιτικές, κοινωνικές, ανθρωπολογικές και πολιτισμικές προεκτάσεις της προσέγγισης του συγγραφέα καθιστούν την ανάγνωση του βιβλίου ιδιαίτερη εμπειρία και πύλη σε άλλα αναγνώσματα.

Το «Παρέγκλισις» θίγει και την πολεμική που δέχθηκε η επικούρεια φιλοσοφία από την Εκκλησία. Η επικούρεια ηρεμία σκόπιμα διαστρεβλώθηκε ως ένα μηδενιστικό κυνήγι της ηδονής, αλλά ο Λουκρήτιος έσωσε την παρτίδα. Δεν του οφείλουμε τόσο τη διάσωση μιας συγκεκριμένης φιλοσοφικής σχολής όσο αυτή τη γενναία κατάφαση στη ζωή και τους χυμούς της, στην κατανίκηση των φόβων που μας κρατούν αγκυλωμένους, στενάχωρους. Ο Γκρίνμπλατ το θέτει ευθύβολα όταν κάνει λόγο για το «συνολικό όραμα ενός κόσμου εν κινήσει, ενός κόσμου που δεν χάνει τίποτε από το νόημά του, αλλά γίνεται ακόμα ομορφότερος με την παροδικότητά του, την ερωτική του ενέργεια και την αέναη αλλαγή του».

https://www.kathimerini.gr/960109/artic ... nagennhshs
Ο Τίτλος είναι μόνο μισή υπερβολή. Στην αναγέννηση έκανε πάταγο και πραγματικά όποια πέτρα και να σηκώσεις θα το βρεις από κάτω άσχετα ποτέ δεν απέκτησε εμπορική επιτυχία για να είναι γνωστό στην ευρύτερη μάζα των ανθρώπων. Οι στοχαστές που αναφέρει το άρθρο ότι επηρέασε είναι μόνο μερικές τιμητικές αναφορές. Βέβαια για ένα διάστημα όσοι το διάβαζαν ενσωμάτωναν αυτά που λέει χωρίς να φωνάζουν κιόλας το όνομα του βιβλίου ή να αναφέρουν τον Λουκρήτιο για προφανείς λόγους

Nero

Re: De rerum natura - το βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 13 Σεπ 2019, 17:17

Ρωμαίος ποιητής και φιλόσοφος, ο Τίτος Λουκρήτιος Κάρος (Titus Lucretius Carus) (98/94 – 55/53 π.Χ.) στο ογκώδες ποιητικό του έργο, «De rerum natura», αποδίδει επικούρειες απόψεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το ελληνικό έργο του Επίκουρου, «Περί φύσεως» που έχει χαθεί και περιλαμβάνει απόψεις περί μεταφυσικής, της υλιστικής θεωρίας. Τα φυσικά φαινόμενα εξηγούνται ως πηγή ευστάθειας του κόσμου, ενώ απορρίπτονται δεισιδαιμονίες και λογής προσεγγίσεις των φυσικών νόμων βάσει υπερφυσικών δεδομένων ή εξωανθρώπινων δυνάμεων. Επιβεβλημένη θεωρείται η απαλλαγή του ανθρώπου από το φόβο του θανάτου που προβάλλεται ως κάτι φυσικό που δεν πρέπει να συνυφαίνεται με τον ακραίο συναισθηματισμό, την απόγνωση κ.λπ.

Βιβλίο ΙV

Στο τέταρτο βιβλίο γίνεται αναφορά αρχικά στο προοίμιο στην αποστολή του ποιητή˙ ο Λουκρήτιος ερμηνεύει τον ορατό κόσμο, αλλά διαδίδει διαχρονικά ιδεώδη σε μια κατάσταση έμπνευσης υποκινούμενος από τις Μούσες. Πραγματεύεται μια σειρά από θέματα, όπως η φύση των ομοιωμάτων, η αίσθηση, ο συλλογισμός, θέματα φυσιολογίας, ψυχολογίας, ο έρωτας. Οι εικόνες παράγονται αυτόματα ως είδωλα των πραγμάτων του εξωτερικού κόσμου και γίνονται αισθητές στο λόγο με τις παρομοιώσεις. Οι εικόνες ορίζονται ως αληθή δεδομένα μέσω της όρασης. Οι αισθήσεις παραπλανούν την καταγραφή τους. Ωστόσο δεν υιοθετεί το σκεπτικισμό και επιχειρεί να τον ανατρέψει με επιχειρήματα. Συνακόλουθα κάνει αναφορά στην ακοή, τη γεύση, την όσφρηση απεικονίζοντας την αντίθεση της ανθρώπινης αίσθησης με αυτή των ζώων. Τα ζώα αφομοιώνουν τα ερεθίσματα της εξωτερικής πραγματικότητας με διαφορετικά μέσα. Η διαδικασία της ανθρώπινης σκέψης σχετίζεται και με τον καθορισμό των εικόνων. Ο Λουκρήτιος προσπαθεί να ανατρέψει την τελεολογική θεωρία. Υιοθετεί αντιλήψεις για την πείνα, τη δίψα, την ηθελημένη ενέργεια των ανθρώπινων όντων. Σχετικά με τον έρωτα αφορμάται από την προέλευση και την παθολογία του. επισημαίνει τις αυταπάτες, τις αρνητικές επιδράσεις του έρωτα εστιάζοντας στη γυναικεία εμπειρία, την τεκνοποιία, την κληρονομικότητα, τη στειρότητα και την αγάπη. Στο απόσπασμα καταγράφονται κάποιες απόψεις για τα όνειρα. Τα όνειρα συναποτελούνται από παραστάσεις και συλλογισμούς σε μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα πέραν των δεδομένων της απτής πραγματικότητας, όπως είναι ο ύπνος.

(στ. 749-818)

https://www.schooltime.gr/2015/12/23/lu ... pragmaton/

Άβαταρ μέλους
Κεντροδεξιός Ψάλτης
Δημοσιεύσεις: 1790
Εγγραφή: 08 Σεπ 2019, 19:55

Re: De rerum natura - το βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κεντροδεξιός Ψάλτης » 13 Σεπ 2019, 17:21

Το χω διαβάσει το βιβλίο του Λουκρήτιου.Πολύ ωραίο και αρκετά μπροστά από την εποχή του πόσο μάλλον του Μεσαίωνα που ακολούθησε μετά.Το ότι άλλαξε τον κόσμο η ανακάλυψη του είναι λίγο υπερβολή.

Nero

Re: De rerum natura - το βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 13 Σεπ 2019, 17:24

Κεντροδεξιός Ψάλτης έγραψε:
13 Σεπ 2019, 17:21
Το χω διαβάσει το βιβλίο του Λουκρήτιου.Πολύ ωραίο και αρκετά μπροστά από την εποχή του πόσο μάλλον του Μεσαίωνα που ακολούθησε μετά.Το ότι άλλαξε τον κόσμο η ανακάλυψη του είναι λίγο υπερβολή.
Δεν άλλαξε τον κόσμο υπό την έννοια ότι αυτά που είπε ήταν τόσο σημαντικά ή τόσο ξεχωριστά. Η επιρροή είναι που έχει μεγάλη σημασία. Δεν ξέρω αν είναι εύκολα κατανοητό αυτο

Nero

Re: De rerum natura - το βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 13 Σεπ 2019, 18:32

Ο κόσμος, λέει ο Λουκρήτιος αποτελείται από άτομα τα οποία κινούνται αιωνίως σε μια ευθεία και καμιά φορά συμβαίνει και αποκλίνουν από την πορεία τους και πέφτει το ένα πάνω στο άλλο. Όλα όσα μας συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα αυτών των τυχαίων και ακατανόητων συγκρούσεων που συμβαίνουν μέσα στο καινό :)


Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith
Δημοσιεύσεις: 44003
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:08
Τοποθεσία: Maiore Patria

Re: De rerum natura - το βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith » 13 Σεπ 2019, 18:59

Ρισπεκτ. Τέτοια τέκνα έβγαζε η Ρώμη.
🔻I would have lived in peace. But my enemies brought me war.🔻

Nero

Re: De rerum natura - το βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 13 Σεπ 2019, 19:32

απο το στοίχο του Λουκρήτιου εμπνεύστηκε ο Μποτιτσέλι την Αφροδίτη. Ίσως και την άνοιξη :)

Εικόνα

Στύγιος
Δημοσιεύσεις: 22168
Εγγραφή: 09 Μαρ 2019, 22:58
Phorum.gr user: C'est fini

Re: De rerum natura - το βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στύγιος » 13 Σεπ 2019, 19:55

Δε λέω καλός ο Λουκρήτιος ,αλλά όταν πέφτεις στην "βαριά" φιλοσοφία θες μετά έναν Κάτουλλο ή έναν Γιουβενάλη να ξελαμπικάρεις :003:

Άβαταρ μέλους
Κεντροδεξιός Ψάλτης
Δημοσιεύσεις: 1790
Εγγραφή: 08 Σεπ 2019, 19:55

Re: De rerum natura - το βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κεντροδεξιός Ψάλτης » 13 Σεπ 2019, 20:00

Ο Λουκρήτιος γράφει για φυσική επιλογή :
«Πολλά είδη ζώων πρέπει τότε να αφανίστηκαν, επειδή δεν μπόρεσαν να ισχυροποιήσουν τη γενιά τους με την αναπαραγωγή. Διότι, όσα βλέπεις τώρα ν’ αναπνέουν τις αέρινες αύρες που δίνουν ζωή, από μόνα τους εξασφάλισαν την επιβίωσή τους εξ αρχής. Το κατόρθωσαν είτε με την εξυπνάδα, είτε με την γενναιότητα είτε με την ταχύτητά τους».

Nero

Re: De rerum natura - το βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 13 Σεπ 2019, 20:01

Στύγιος έγραψε:
13 Σεπ 2019, 19:55
Δε λέω καλός ο Λουκρήτιος ,αλλά όταν πέφτεις στην "βαριά" φιλοσοφία θες μετά έναν Κάτουλλο ή έναν Γιουβενάλη να ξελαμπικάρεις :003:
Είχα ανεβάσει στο παλιό το περίφημο 16 του Κάτουλλου. Αυτό που ξεκινάει "Θα σας πηδήξω και θα σας γαμήσω απο το κεφάλι" και την 3η σατιρα του Γιουβενάλη που βρίζει τους ελ μετανάστες. Νομιζα ότι κάτι είχα κι εδώ αλλά δεν τα βρίσκω. Αν υπάρχει ενδιαφέρον να άνω μια προσπάθεια ακόμα :003:

Στύγιος
Δημοσιεύσεις: 22168
Εγγραφή: 09 Μαρ 2019, 22:58
Phorum.gr user: C'est fini

Re: De rerum natura - το βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στύγιος » 13 Σεπ 2019, 20:06

Nero έγραψε:
13 Σεπ 2019, 20:01
Στύγιος έγραψε:
13 Σεπ 2019, 19:55
Δε λέω καλός ο Λουκρήτιος ,αλλά όταν πέφτεις στην "βαριά" φιλοσοφία θες μετά έναν Κάτουλλο ή έναν Γιουβενάλη να ξελαμπικάρεις :003:
Είχα ανεβάσει στο παλιό το περίφημο 16 του Κάτουλλου. Αυτό που ξεκινάει "Θα σας πηδήξω και θα σας γαμήσω απο το κεφάλι" και την 3η σατιρα του Γιουβενάλη που βρίζει τους ελ μετανάστες. Νομιζα ότι κάτι είχα κι εδώ αλλά δεν τα βρίσκω. Αν υπάρχει ενδιαφέρον να άνω μια προσπάθεια ακόμα :003:
Στο πανεπιστήμιο ήταν υποχρεωτικό μάθημα. Πιάναμε 4-5 τα πίσω έδρανα και σχολιάζαμε αντιδράσεις απ' τις συμφοιτήτριες :lol::003:

Δώσε, εγκρίνω :smt023
Εγώ θυμάμαι ακόμα τον στίχο : "Pulchre convenit improbis cinaedis= ωραία τα ταίριαξαν τα πουστράκια…..κι ο άλλος να θέλει πλήρη γραμματική και συντακτική αναγνώριση :smt005:
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Στύγιος την 13 Σεπ 2019, 20:20, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
νύχτα
Δημοσιεύσεις: 8810
Εγγραφή: 03 Μαρ 2019, 12:18

Re: De rerum natura - το βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από νύχτα » 13 Σεπ 2019, 20:19

πάρα πάρα πολύ ενδιαφέρον!


(αν δεν διάβαζα περί Καλβίνο, δεν θα έδινα τόση προσοχή, αλλά όπως
και να χει, εύγε νέε μου! )
nothing but heart

Άβαταρ μέλους
sys3x
Δημοσιεύσεις: 38294
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 21:40
Τοποθεσία: m lagou

Re: De rerum natura - το βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x » 13 Σεπ 2019, 20:46

Τι εύγε ρε, έχει γαμηθεί, που να προλάβω να τα διαβάσω ολαυτά.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

.

Άβαταρ μέλους
Radrose1
Δημοσιεύσεις: 28
Εγγραφή: 12 Σεπ 2019, 15:19

Re: De rerum natura - το βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Radrose1 » 13 Σεπ 2019, 21:02

Η Επικουρια φιλοσοφία είναι το απαύγασμα του αρχαίου ελληνικού κόσμου και το βιβλίο αυτό είναι η επιτομή της Επικουριας φιλοσοφίας, είμαστε τυχεροί πουδιασωθηκε και έφτασε στα χέρια μας. Ο κόσμος κινείται με ένα δισνοητο τρόπο και μόνο με την Επικουρια φιλοσοφία μπορείς να τον αντιληφθείς καλύτερα.

Nero

Re: De rerum natura - το βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 14 Σεπ 2019, 17:07

νύχτα έγραψε:
13 Σεπ 2019, 20:19
πάρα πάρα πολύ ενδιαφέρον!


(αν δεν διάβαζα περί Καλβίνο, δεν θα έδινα τόση προσοχή, αλλά όπως
και να χει, εύγε νέε μου! )
κι εγώ δεν τον ήξερα πολύ πριν τον δάσκαλο :oops:

αυτό το νέε μου μου ακούγεται πατερναλιστικό :xena:

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών