Εξορύξεις στο Αιγαίο
- Λόρδος Ταντρίδης
- Phorum.gr user: Λόρδος Ταντρίδης
Εξορύξεις στο Αιγαίο
Έχω κάποιες απορίες .
Σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας , αν δεν κάνω λάθος , και τις διεθνείς συμβάσεις , το κάθε κράτος μπορεί να κάνει επέκταση της ΑΟΖ στα 12 ν.μ . Στην περίπτωση μας δεν μπορούμε λόγω του casus belli και είμαστε στο Αιγαίο στα 6 ν.μ .
Έστω ότι είμασταν στα 12 ν.μ . Δηλαδή στο 13ό και μετά μπορεί , εφόσον θεωρούνται διεθνή ύδατα , πλωτό γεωτρύπανο οποιουδήποτε κράτους ( π.χ Νορβηγικό ) να έρθει και να κάνει έρευνες ή να εξορύξει ; Για παράδειγμα ανάμεσα στο Άγιο Όρος και στην Λήμνο που ο θαλάσσιος χώρος είναι μεγάλος ή σε πολλά άλλα σημεία ; Ή με την σειρά μας , μπορούμε να στείλουμε πλοίο κάπου στον Ατλαντικό ;
Συγχωρέστε με για την άγνοια μου περί αυτού του θέματος , αλλά έχω απορία σχετικά με τον θαλάσσιο χώρο . Η διέλευση γνωρίζω ότι επιτρέπεται , αλλά ποιος ορίζει έρευνες ή εξορύξεις σε νερά που απέχουν πολύ από τις ακτές ;
Σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας , αν δεν κάνω λάθος , και τις διεθνείς συμβάσεις , το κάθε κράτος μπορεί να κάνει επέκταση της ΑΟΖ στα 12 ν.μ . Στην περίπτωση μας δεν μπορούμε λόγω του casus belli και είμαστε στο Αιγαίο στα 6 ν.μ .
Έστω ότι είμασταν στα 12 ν.μ . Δηλαδή στο 13ό και μετά μπορεί , εφόσον θεωρούνται διεθνή ύδατα , πλωτό γεωτρύπανο οποιουδήποτε κράτους ( π.χ Νορβηγικό ) να έρθει και να κάνει έρευνες ή να εξορύξει ; Για παράδειγμα ανάμεσα στο Άγιο Όρος και στην Λήμνο που ο θαλάσσιος χώρος είναι μεγάλος ή σε πολλά άλλα σημεία ; Ή με την σειρά μας , μπορούμε να στείλουμε πλοίο κάπου στον Ατλαντικό ;
Συγχωρέστε με για την άγνοια μου περί αυτού του θέματος , αλλά έχω απορία σχετικά με τον θαλάσσιο χώρο . Η διέλευση γνωρίζω ότι επιτρέπεται , αλλά ποιος ορίζει έρευνες ή εξορύξεις σε νερά που απέχουν πολύ από τις ακτές ;
Re: Εξορύξεις στο Αιγαίο
τα 6 και 12 ν.μ. αφορούν χωρικά ύδατα όχι αοζ, είναι η κυριαρχία του κράτους στη θάλασσα που περικλείει την ξηρά. Η αοζ συμφωνείται με τα όμορρα κράτη και και αφού χωριστεί ο καθένας πάει στο δικό του μέρος και κάνει ότι θέλει. Για θαλάσσιες περιοχές εκτός αοζ, (περιοχές που απέχουνσ ε ακτίνα άνω των 200 ν.μ. είναι διεθνή ύδατα, δεν ξέρω τι ισχύει θεωρώ απίθανο να πάει κάποιος στη μέση του ωκεανού και να στήσει οτιδήποτε. Και τα βάθη και οι κυματισμοί είναι απαγορευτικοί για κάτι τέτοιο. + ότι είναι δύσκολο και ασύφμορο να μεταφέρεις προμήεθειες και προσωπικό στη μέση του πουθενάΛόρδος Ταντρίδης έγραψε: ↑02 Νοέμ 2020, 19:28Έχω κάποιες απορίες .
Σκότωσε τον ζαίο που κρύβεις μέσα σου!
- Λόρδος Ταντρίδης
- Phorum.gr user: Λόρδος Ταντρίδης
Re: Εξορύξεις στο Αιγαίο
Ευχαριστώ για την εξήγηση . Δηλαδή δεν υπάρχει κανένας τρόπος ( πλην του πολέμου ) να δούμε τουρκικά γεωτρύπανα όχι μόνο στα σύνορα αλλά και απέναντι από την Σκύρο ;
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 3 Απαντήσεις
- 270 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Λίνο Βεντούρα
11 Ιουν 2024, 10:24
-
-
Νέα δημοσίευση Λαβκραφτιανό σκηνικό στο Αιγαίο?
από Kauldron » 29 Ιούλ 2024, 20:04 » σε Εναλλακτικές επιστήμες - 26 Απαντήσεις
- 1237 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Dorian
02 Αύγ 2024, 19:02
-
-
-
Νέα δημοσίευση Δικαιουται η Τουρκια 12 ν.μ στο Αιγαιο;
από SeaHawk » 08 Νοέμ 2024, 01:27 » σε Εθνικά Θέματα - 44 Απαντήσεις
- 1065 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από SeaHawk
08 Νοέμ 2024, 22:27
-
-
-
Νέα δημοσίευση Λοβέρδος υπέρ της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.
από Kauldron » 17 Μαρ 2025, 23:30 » σε Εσωτερική Πολιτική - 35 Απαντήσεις
- 749 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Jimmy81
18 Μαρ 2025, 19:45
-