Σελίδα 1 από 5

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 00:48
από taxalata xalasa
Να ένα καλό ερώτημα.

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 00:49
από Beria
Για να τιμήσουμε τους Νορβηγούς φιλέλληνες

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 00:51
από George_V
Για να σκοτώνουμε κοσμο με θανατερες ανασες και κλανιες μετα την καταναλωση ικανης ποσοτητας καυτερης σκορδαλιας.

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 01:01
από Καρολίνα
Για να μην αντέχουμε να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλον και κατ'επέκταση να μην προβούμε σε συνουσία, μια και είναι και Σαρακοστή.

(Εγώ πάντως έφαγα καλαμαράκια και χταπόδι.)

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 01:03
από paul25
taxalata xalasa έγραψε:
26 Μαρ 2023, 00:48
Να ένα καλό ερώτημα.
Ο Ευαγγελισμός πέφτει μέσα σε περίοδο νηστείας, δεν γίνεται να τον γιορτάσεις σουβλιζοντας, τρως ψάρι.

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 01:05
από tanipteros
το σκόρδο εξορκίζει τους δαίμονες δες δράκουλα....

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 01:07
από taxalata xalasa
paul25 έγραψε:
26 Μαρ 2023, 01:03
taxalata xalasa έγραψε:
26 Μαρ 2023, 00:48
Να ένα καλό ερώτημα.
Ο Ευαγγελισμός πέφτει μέσα σε περίοδο νηστείας, δεν γίνεται να τον γιορτάσεις σουβλιζοντας, τρως ψάρι.
και γιατι δεν τρως γαυρο ή σαρδελα ή τσιπουρα ή...ή... Γιατί πρεπει να τρως μπακαλιαρο που δεν ειναι των ελληνικων υδατων;

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 01:12
από paul25
taxalata xalasa έγραψε:
26 Μαρ 2023, 01:07
paul25 έγραψε:
26 Μαρ 2023, 01:03
taxalata xalasa έγραψε:
26 Μαρ 2023, 00:48
Να ένα καλό ερώτημα.
Ο Ευαγγελισμός πέφτει μέσα σε περίοδο νηστείας, δεν γίνεται να τον γιορτάσεις σουβλιζοντας, τρως ψάρι.
και γιατι δεν τρως γαυρο ή σαρδελα ή τσιπουρα ή...ή... Γιατί πρεπει να τρως μπακαλιαρο που δεν ειναι των ελληνικων υδατων;
Γιατί η ορθόδοξη παραδοσιακή νηστεία είναι πολύ σκληρή και σε αποδυναμώνει. Χρειάζεσαι κάποια διαλείμματα με λιπαρά, ο μπακαλιάρος είναι ένα τέτοιο φαγητό, επιπλέον είχε και οικονομικούς λόγους εφόσον ήταν φθηνό ψάρι λόγω του ότι μπορούσε να εμπορευθει μαζικά λόγω της παστωσης και να συντηρηθεί.

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 01:17
από taxalata xalasa
paul25 έγραψε:
26 Μαρ 2023, 01:12
taxalata xalasa έγραψε:
26 Μαρ 2023, 01:07
paul25 έγραψε:
26 Μαρ 2023, 01:03


Ο Ευαγγελισμός πέφτει μέσα σε περίοδο νηστείας, δεν γίνεται να τον γιορτάσεις σουβλιζοντας, τρως ψάρι.
και γιατι δεν τρως γαυρο ή σαρδελα ή τσιπουρα ή...ή... Γιατί πρεπει να τρως μπακαλιαρο που δεν ειναι των ελληνικων υδατων;
Γιατί η ορθόδοξη παραδοσιακή νηστεία είναι πολύ σκληρή και σε αποδυναμώνει. Χρειάζεσαι κάποια διαλείμματα με λιπαρά, ο μπακαλιάρος είναι ένα τέτοιο φαγητό, επιπλέον είχε και οικονομικούς λόγους εφόσον ήταν φθηνό ψάρι λόγω του ότι μπορούσε να εμπορευθει μαζικά λόγω της παστωσης και να συντηρηθεί.
Και η σαρδελα ειναι πλουσια σε λιπαρα και παστωνεται και υπαρχει στα υδατα μας και ειναι φτηνοτερη απο το εισαγωμενο μπακαλαο.

Κάπου αλλου ειναι η αιτία και ελπιζω να βρεθει καποιος που να χει καποια εξηγηση.

Ο George_V που ειναι ειδικος στις ιστορικες λεπτομέρειες, το ριξε στην παλαβη. Μια ελπιδα ειχα κι αυτη την πηρε ο αγερα.

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 01:19
από independent44
Η εξήγηση για την γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι. Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, καθώς απαντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση.

Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.
https://www.newsbomb.gr/ellada/story/14 ... 5i-martiou

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 01:20
από nostromos
λογο παραδοσης ... παλια ηταν το πιο φτηνο ψαρι που μπορουσε να αγορασει ο λαος ως μη φρεσκο αφου ηταν παστωμενο

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 01:21
από paul25
taxalata xalasa έγραψε:
26 Μαρ 2023, 01:17
paul25 έγραψε:
26 Μαρ 2023, 01:12
taxalata xalasa έγραψε:
26 Μαρ 2023, 01:07


και γιατι δεν τρως γαυρο ή σαρδελα ή τσιπουρα ή...ή... Γιατί πρεπει να τρως μπακαλιαρο που δεν ειναι των ελληνικων υδατων;
Γιατί η ορθόδοξη παραδοσιακή νηστεία είναι πολύ σκληρή και σε αποδυναμώνει. Χρειάζεσαι κάποια διαλείμματα με λιπαρά, ο μπακαλιάρος είναι ένα τέτοιο φαγητό, επιπλέον είχε και οικονομικούς λόγους εφόσον ήταν φθηνό ψάρι λόγω του ότι μπορούσε να εμπορευθει μαζικά λόγω της παστωσης και να συντηρηθεί.
Και η σαρδελα ειναι πλουσια σε λιπαρα και παστωνεται και υπαρχει στα υδατα μας και ειναι φτηνοτερη απο το εισαγωμενο μπακαλαο.

Κάπου αλλου ειναι η αιτία και ελπιζω να βρεθει καποιος που να χει καποια εξηγηση.

Ο George_V που ειναι ειδικος στις ιστορικες λεπτομέρειες, το ριξε στην παλαβη. Μια ελπιδα ειχα κι αυτη την πηρε ο αγερα.
Η σαρδέλα αρχίζει να εμφανίζεται τον επόμενο μηνα δεν είναι εποχιακή, που να την βρουν σε μεγάλες ποσότητες που απαιτούνταν; Απλή οικονομία κλίματος είναι η απάντηση.

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 01:28
από BigChiefWahoo
Beria έγραψε:
26 Μαρ 2023, 00:49
Για να τιμήσουμε τους Νορβηγούς φιλέλληνες
:smt005:

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 01:30
από taxalata xalasa
paul25 έγραψε:
26 Μαρ 2023, 01:21
taxalata xalasa έγραψε:
26 Μαρ 2023, 01:17
paul25 έγραψε:
26 Μαρ 2023, 01:12


Γιατί η ορθόδοξη παραδοσιακή νηστεία είναι πολύ σκληρή και σε αποδυναμώνει. Χρειάζεσαι κάποια διαλείμματα με λιπαρά, ο μπακαλιάρος είναι ένα τέτοιο φαγητό, επιπλέον είχε και οικονομικούς λόγους εφόσον ήταν φθηνό ψάρι λόγω του ότι μπορούσε να εμπορευθει μαζικά λόγω της παστωσης και να συντηρηθεί.
Και η σαρδελα ειναι πλουσια σε λιπαρα και παστωνεται και υπαρχει στα υδατα μας και ειναι φτηνοτερη απο το εισαγωμενο μπακαλαο.

Κάπου αλλου ειναι η αιτία και ελπιζω να βρεθει καποιος που να χει καποια εξηγηση.

Ο George_V που ειναι ειδικος στις ιστορικες λεπτομέρειες, το ριξε στην παλαβη. Μια ελπιδα ειχα κι αυτη την πηρε ο αγερα.
Η σαρδέλα αρχίζει να εμφανίζεται τον επόμενο μηνα δεν είναι εποχιακή, που να την βρουν σε μεγάλες ποσότητες που απαιτούνταν; Απλή οικονομία κλίματος είναι η απάντηση.
Απλοϊκή απαντηση. Κατι αλλο παιζει και θα το μαθουμε.

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 01:36
από Υδράργυρος
paul25 έγραψε:
26 Μαρ 2023, 01:03
taxalata xalasa έγραψε:
26 Μαρ 2023, 00:48
Να ένα καλό ερώτημα.
Ο Ευαγγελισμός πέφτει μέσα σε περίοδο νηστείας, δεν γίνεται να τον γιορτάσεις σουβλιζοντας, τρως ψάρι.
Και να συμπληρωσω οτι δε μπορουσε ολη η ελλαδα να φαει φρεσκο ψαρι, ειδικα που το φρεσκο ψαρι ειναι κατι που εξαρταται απο τον καιρο και το φεγγαρι, και που θελε ψυγεια για συντηρηση και μεταφορα.
Ετσι ηρθε το αλιπαστο, το οποιο λογω αλατιου θα πρεπει να το φας με σκορδο που ριχνει την πιεση