Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;
Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 00:48
Να ένα καλό ερώτημα.
Καλώς ήρθατε στο Phorum.com.gr Είμαστε εδώ πολλά ενεργά μέλη της διαδικτυακής κοινότητας του Phorum.gr που έκλεισε. Σας περιμένουμε όλους!
https://www.phorum.com.gr/
Ο Ευαγγελισμός πέφτει μέσα σε περίοδο νηστείας, δεν γίνεται να τον γιορτάσεις σουβλιζοντας, τρως ψάρι.
Γιατί η ορθόδοξη παραδοσιακή νηστεία είναι πολύ σκληρή και σε αποδυναμώνει. Χρειάζεσαι κάποια διαλείμματα με λιπαρά, ο μπακαλιάρος είναι ένα τέτοιο φαγητό, επιπλέον είχε και οικονομικούς λόγους εφόσον ήταν φθηνό ψάρι λόγω του ότι μπορούσε να εμπορευθει μαζικά λόγω της παστωσης και να συντηρηθεί.taxalata xalasa έγραψε: ↑26 Μαρ 2023, 01:07και γιατι δεν τρως γαυρο ή σαρδελα ή τσιπουρα ή...ή... Γιατί πρεπει να τρως μπακαλιαρο που δεν ειναι των ελληνικων υδατων;
Και η σαρδελα ειναι πλουσια σε λιπαρα και παστωνεται και υπαρχει στα υδατα μας και ειναι φτηνοτερη απο το εισαγωμενο μπακαλαο.paul25 έγραψε: ↑26 Μαρ 2023, 01:12Γιατί η ορθόδοξη παραδοσιακή νηστεία είναι πολύ σκληρή και σε αποδυναμώνει. Χρειάζεσαι κάποια διαλείμματα με λιπαρά, ο μπακαλιάρος είναι ένα τέτοιο φαγητό, επιπλέον είχε και οικονομικούς λόγους εφόσον ήταν φθηνό ψάρι λόγω του ότι μπορούσε να εμπορευθει μαζικά λόγω της παστωσης και να συντηρηθεί.taxalata xalasa έγραψε: ↑26 Μαρ 2023, 01:07και γιατι δεν τρως γαυρο ή σαρδελα ή τσιπουρα ή...ή... Γιατί πρεπει να τρως μπακαλιαρο που δεν ειναι των ελληνικων υδατων;
https://www.newsbomb.gr/ellada/story/14 ... 5i-martiouΗ εξήγηση για την γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι. Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, καθώς απαντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση.
Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.
Η σαρδέλα αρχίζει να εμφανίζεται τον επόμενο μηνα δεν είναι εποχιακή, που να την βρουν σε μεγάλες ποσότητες που απαιτούνταν; Απλή οικονομία κλίματος είναι η απάντηση.taxalata xalasa έγραψε: ↑26 Μαρ 2023, 01:17Και η σαρδελα ειναι πλουσια σε λιπαρα και παστωνεται και υπαρχει στα υδατα μας και ειναι φτηνοτερη απο το εισαγωμενο μπακαλαο.paul25 έγραψε: ↑26 Μαρ 2023, 01:12Γιατί η ορθόδοξη παραδοσιακή νηστεία είναι πολύ σκληρή και σε αποδυναμώνει. Χρειάζεσαι κάποια διαλείμματα με λιπαρά, ο μπακαλιάρος είναι ένα τέτοιο φαγητό, επιπλέον είχε και οικονομικούς λόγους εφόσον ήταν φθηνό ψάρι λόγω του ότι μπορούσε να εμπορευθει μαζικά λόγω της παστωσης και να συντηρηθεί.taxalata xalasa έγραψε: ↑26 Μαρ 2023, 01:07
και γιατι δεν τρως γαυρο ή σαρδελα ή τσιπουρα ή...ή... Γιατί πρεπει να τρως μπακαλιαρο που δεν ειναι των ελληνικων υδατων;
Κάπου αλλου ειναι η αιτία και ελπιζω να βρεθει καποιος που να χει καποια εξηγηση.
Ο George_V που ειναι ειδικος στις ιστορικες λεπτομέρειες, το ριξε στην παλαβη. Μια ελπιδα ειχα κι αυτη την πηρε ο αγερα.
Απλοϊκή απαντηση. Κατι αλλο παιζει και θα το μαθουμε.paul25 έγραψε: ↑26 Μαρ 2023, 01:21Η σαρδέλα αρχίζει να εμφανίζεται τον επόμενο μηνα δεν είναι εποχιακή, που να την βρουν σε μεγάλες ποσότητες που απαιτούνταν; Απλή οικονομία κλίματος είναι η απάντηση.taxalata xalasa έγραψε: ↑26 Μαρ 2023, 01:17Και η σαρδελα ειναι πλουσια σε λιπαρα και παστωνεται και υπαρχει στα υδατα μας και ειναι φτηνοτερη απο το εισαγωμενο μπακαλαο.paul25 έγραψε: ↑26 Μαρ 2023, 01:12
Γιατί η ορθόδοξη παραδοσιακή νηστεία είναι πολύ σκληρή και σε αποδυναμώνει. Χρειάζεσαι κάποια διαλείμματα με λιπαρά, ο μπακαλιάρος είναι ένα τέτοιο φαγητό, επιπλέον είχε και οικονομικούς λόγους εφόσον ήταν φθηνό ψάρι λόγω του ότι μπορούσε να εμπορευθει μαζικά λόγω της παστωσης και να συντηρηθεί.
Κάπου αλλου ειναι η αιτία και ελπιζω να βρεθει καποιος που να χει καποια εξηγηση.
Ο George_V που ειναι ειδικος στις ιστορικες λεπτομέρειες, το ριξε στην παλαβη. Μια ελπιδα ειχα κι αυτη την πηρε ο αγερα.
Και να συμπληρωσω οτι δε μπορουσε ολη η ελλαδα να φαει φρεσκο ψαρι, ειδικα που το φρεσκο ψαρι ειναι κατι που εξαρταται απο τον καιρο και το φεγγαρι, και που θελε ψυγεια για συντηρηση και μεταφορα.