Επεμβάσεις των ΗΠΑ

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8928
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Επεμβάσεις των ΗΠΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 13 Ιαν 2020, 17:01

lonelyrider έγραψε:
12 Ιαν 2020, 23:33
:+1: στο νήμα.

ΥΓ Διορθώστε τον τίτλο πλιζ. Δε μπορώ να το βλέπω.
Δεν μπορώ να το διορθώσω. :102: Μάλλον πρέπει να το κάνουν απ' τον συντονισμό. :p2:
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
dna replication
Δημοσιεύσεις: 30302
Εγγραφή: 16 Απρ 2018, 21:29
Phorum.gr user: dna

Re: Επεμβάσεις των ΗΠΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dna replication » 13 Ιαν 2020, 17:11

Наше дело правое - победа будет за нами!

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8928
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Επεμβάσεις των ΗΠΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 13 Ιαν 2020, 17:27

H CΙΑ έκανε εμπόριο ναρκωτικών και οι ΗΠΑ πουλούσαν όπλα στους εχθρούς τους στο Ιράν. Ο ρεπόρτερ που αποκάλυψε τη συνεργασία με εμπόρους ναρκωτικών «αυτοκτόνησε»...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/h-cia-eka ... toktonise/


Στις 3 Νοεμβρίου του 1986, το λιβανέζικο περιοδικό Ash-Shiraa αποκάλυψε, ότι οι ΗΠΑ πουλούσαν όπλα στο Ιράν, με αντάλλαγμα υπέρογκα χρηματικά ποσά και την απελευθέρωση Αμερικάνων ομήρων που είχε απαγάγει η Χεζμπολάχ. Με τα χρήματα από τις πωλήσεις, χρηματοδοτούσαν τους Κόντρας, δηλαδή αντιστασιακές ομάδες στη Νικαράγουα, που μάχονταν εναντίον του προέδρου Ντάνιελ Ορτέγκα. Παράλληλα, η CIA κατηγορήθηκε ότι τα χρήματα που έδινε στους Κόντρας προέρχονταν από εμπόριο ναρκωτικών, το οποίο ήλεγχε η ίδια! (…)

Από το 1937, η Νικαράγουα βρισκόταν υπό καθεστώς δικτατορίας με επικεφαλής τον Αναστάσιο Σομόζα. Μετά τον θάνατό του, το 1956, ανέλαβε ο γιος του, Αναστάσιος Σομόζα Β’. Αυτομάτως δημιουργήθηκαν αντάρτικες ομάδες για την ανατροπή του. Τον Σεπτέμβριο του 1978 ξέσπασε η επανάσταση των Σαντινίστας, όπως αποκαλούνταν οι δημοκρατικοί με επικεφαλής τον Ντάνιελ Ορτέγκα. Ο Σομόζο συνελήφθη, εκτελέστηκε και πέντε χρόνια αργότερα, στις 4 Νοεμβρίου του 1984, ο Ορτέγκα εκλέχτηκε Πρόεδρος. Η δημοκρατία είχε επιστρέψει στη χώρα μετά από πέντε δεκαετίες.

Οι Σαντινίστας και ο Ορτέγκα ήταν αριστεροί και βαθύτατα αντι-αμερικάνοι. Το 1986, με τον Ψυχρό Πόλεμο στη κορύφωσή του, οι ΗΠΑ δεν ανέχονταν το εχθρικό περιβάλλον σε χώρες της λατινικής Αμερικής. Γι’ αυτό η CIA ανέλαβε να οργανώσει και να χρηματοδοτήσει τους Κόντρας, ομάδες αντιστασιακών που επιδίωκαν την πτώση του Ορτέγκα και την επιστροφή των παραδοσιακών «φιλοαμερικανικών» κυβερνήσεων. Μέχρι το 1984, οι Κόντρας είχαν λάβει περισσότερα από 43 εκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ. Όμως στην Αμερική υπήρξαν ισχυρές διαμαρτυρίες για τα υπέρογκα ποσά που σπαταλούσε η κυβέρνηση, για να ενισχύσει ξένες οργανώσεις. Το 1985 ψηφίστηκε η τροπολογία Μπόλαντ, με την οποία απαγορεύτηκε η χρηματοδότηση των Κόντρας με κρατικά κονδύλια. Γι’ αυτό ο Ρήγκαν και οι σύμβουλοί του στράφηκαν αλλού. Στόχος, το Ιράν.

Στις 20 Ιανουαρίου του 1981, τη μέρα που ο Ρόναλντ Ρήγκαν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ο ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, απελευθέρωσε τους Αμερικάνους που κρατούνταν όμηροι στην αμερικάνικη πρεσβεία από το 1979. Ωστόσο, ΗΠΑ και Ιράν παρέμεναν εχθροί. Το 1983, η ισλαμική οργάνωση Χεζμπολάχ απήγαγε 30 δυτικούς, έξι εκ των οποίων ήταν Αμερικάνοι. Με αρχικό στόχο την απελευθέρωση των ομήρων, οι ΗΠΑ κατέληξαν στην εξής συμφωνία: Οι Αμερικάνοι θα πουλούσαν όπλα σε «μετριοπαθείς ομάδες» στο εσωτερικό του Ιράν, οι οποίες με τη σειρά τους ως αντάλλαγμα, θα προσπαθούσαν να πείσουν τη Χεζμπολάχ να απελευθερώσεις τους ομήρους. Η ιδέα ανήκε στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Ρόμπερτ Μακφάρλαν, ο οποίος ζήτησε και πήρε την έγκριση του προέδρου Ρήγκαν.

Η συμφωνία έγινε με τη διαμεσολάβηση του Ισραήλ και τη βοήθεια του εμπόρου όπλων, Μανουχέρ Γκορμπανιφάρ. Πράγματι, μετά τις πρώτες δύο μεταφορές οπλισμού, απελευθερώθηκε ένας από τους ομήρους. Η κατάσταση όμως δεν κύλησε ήρεμα, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο Μακφάρλαν τον Δεκεμβρίο του 1985 και να αντικατασταθεί από τον ναύαρχο Τζον Ποϊντέξτερ. Με την αλλαγή της ηγεσίας, βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε ένας από τους βοηθούς του ναυάρχου, ο Όλιβερ Νορθ, για να προτείνει τη δική του ιδέα: τα έσοδα απ’ τις πωλήσεις όπλων μπορούσαν να διατεθούν για τη χρηματοδότηση των Κόντρας. Η πρότασή του ενθουσίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας και τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή, χωρίς να ειδοποιηθεί ο πρόεδρος Ρήγκαν.

Η μυστική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αποκαλύφθηκε στις 3 Νοεμβρίου του 1986 από το λιβανέζικο περιοδικό Ash-Shiraa. Ο πληροφοριοδότης Μεντί Χασεμί ήταν υψηλόβαθμος αξιωματικός στο Ιράν και εκτελέστηκε ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη. Οι κατηγορίες με τις οποίες καταδικάστηκε αφορούσαν εγκλήματα άσχετα με το σκάνδαλο, αλλά όλοι γνώριζαν τον πραγματικό λόγο. Το σκάνδαλο έλαβε τεράστιες διαστάσεις. Ο Ρήγκαν, που είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι ποτέ δεν θα συνεργαζόταν με τρομοκράτες, προμήθευε με οπλισμό έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της χώρας, το Ιράν, για να χρηματοδοτήσει μία ξένη στρατιωτική οργάνωση, τους Κόντρας. Ο πρόεδρος δήλωσε πως στόχος του ήταν η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. Είπε μάλιστα ότι βασική προϋπόθεση των συναλλαγών ήταν η υπόσχεση του Ιράν ότι θα «εναντιωνόταν σε κάθε μορφή τρομοκρατίας».

Οι προσπάθειες του Ρήγκαν δεν έπεισαν κανένα. Η κατάσταση χειροτέρεψε, όταν αποκαλύφθηκε πως ο Όλιβερ Νορθ είχε καταστρέψει έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αν και ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το έκανε για να προστατέψει τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις συναλλαγές, ο κόσμος ήταν πεπεισμένος ότι ήθελε να κρύψει ενοχοποιητικά στοιχεία. Τελικά, όταν αποδείχτηκε πέραν πάσης υποψίας, ότι οι κατηγορίες ίσχυαν, ο Ρήγκαν απολογήθηκε για ακόμα μία φορά. Ανέλαβε όλες τις ευθύνες, αλλά μόνο αφού τόνισε, ότι ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί για τα σχέδια των συνεργατών του. Ο Όλιβερ Νορθ και ο Τζον Ποϊντέξτερ αντιμετώπισαν σωρεία κατηγοριών, αλλά όλες αναιρέθηκαν, επειδή το δικαστήριο έκρινε ότι είχαν παραβιαστεί τα δικαιώματά τους κατά την ανακριτική περίοδο.

Στις 18 Αυγούστου του 1996, η εφημερίδα San Jose Mercury News δημοσίευσε το πρώτο από μια σειρά άρθρων του δημοσιογράφου Γκάρι Γουέμπ, με τίτλο «Dark Alliance», δηλαδή σκοτεινή συμμαχία. Ο Γουέμπ ισχυριζόταν ότι η CIA κρυβόταν πίσω από την τεράστια αύξηση των ναρκωτικών που κυκλοφορούσαν στους δρόμους του Λος Άντζελες τη δεκαετία του ’80. Σύμφωνα με την έρευνά του, η CIΑ συνεργαζόταν με εμπόρους ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική, διευκολύνοντας την είσοδο των ουσιών στις ΗΠΑ και παίρνοντας μέρος των εσόδων, για να χρηματοδοτήσει τους Κόντρας. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκαν τέτοιες κατηγορίες. Το 1986, ο έμπορος ναρκωτικών Κάρλος Καμπέθα είχε πει, απολογούμενος, ότι τα κέρδη από τα ναρκωτικά προορίζονταν για τους Κόντρας. «Ήθελα μόνο να φύγουν οι κομμουνιστές από τη χώρα μου», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Ένας άλλος έμπορος, ο Χούλι Ζαβάλα, παραδέχτηκε ότι είχε παραδώσει 500 χιλιάδες δολάρια στους Κόντρας. Τα χρήματα προέρχονταν από πωλήσεις που είχε κάνει στις νότιες πολιτείες της Αμερικής. Ακολούθησαν πολλές αντίστοιχες δηλώσεις, που υποχρέωσαν την κυβέρνηση Ρήγκαν να ερευνήσει το θέμα. Το 1986, συντάχθηκε μία αναφορά που δήλωνε ξεκάθαρα ότι οι Κόντρας είχαν συνεργαστεί με εμπόρους ναρκωτικών. Οι Κόντρας όμως παρουσιάζονταν ως τα θύματα της τροπολογίας Μπόλαντ, που διέκοψε τη χρηματοδότησή τους και γι’ αυτό αναγκάστηκαν να στραφούν στο εμπόριο ναρκωτικών. :lol: Ασφαλώς, πουθενά δεν αναφερόταν αν συμμετείχαν και οι ΗΠΑ στις συναλλαγές. Το 1989, ύστερα από έρευνες της επιτροπής που κατηύθυνε ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, αποδείχτηκε ότι οι ΗΠΑ είχαν δώσει χρήματα σε ανθρώπους που είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για εμπόριο ναρκωτικών, για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Κόντρας.

Μετά το άρθρο του Γουέμπ το 1997, ξεκίνησε εκ νέου έρευνα στη CIA, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν σχεδόν δύο χρόνια αργότερα. Σύμφωνα με την αναφορά, δεν υπήρχαν στοιχεία που αποδείκνυαν, ότι η CIA σχεδίαζε την εισαγωγή ναρκωτικών στη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, συνέχιζε, οι πράκτορες πολλές φορές έρχονταν σε επαφή με εγκληματικά στοιχεία, για να πετύχουν το τελικό τους στόχο. Υπήρχε βέβαια μία παράγραφος, που ανέφερε ότι η CIA γνώριζε πού και πότε γίνονταν κάποιες συναλλαγές και δεν έκανε τίποτα για να τις σταματήσει. Αν και οι αναφορές «αθώωσαν» ουσιαστικά τη CIA, ο Γουέμπ δεν πείστηκε. Συνέχισε να υποστηρίζει τη θεωρία του, παρά τις συνεχείς επιθέσεις των αμερικάνικων ΜΜΕ, που τον κατηγόρησαν για παραποίηση στοιχείων. Ο ρεπόρτερ Γουέμπ έχασε τη δουλειά του και δεν κατάφερε να εργαστεί σε μεγάλο έντυπο ως δημοσιογράφος. Το 2004 βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Ο θάνατός του χαρακτηρίστηκε ως αυτοκτονία....
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8928
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Επεμβάσεις των ΗΠΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 13 Ιαν 2020, 20:04

Παντού υπάρχει ένας Έλληνας. :grfl: Ιωάννης Νεγρεπόντης :

John Dimitri Negroponte (born July 21, 1939) is an American diplomat. He is currently a James R. Schlesinger Distinguished Professor at the Miller Center for Public Affairs at the University of Virginia. He is a former J.B. and Maurice C. Shapiro Professor of International Affairs at the George Washington University's Elliott School of International Affairs. Prior to this appointment, he served as a research fellow and lecturer in international affairs at Yale University's Jackson Institute for Global Affairs, United States Deputy Secretary of State (2007-2009), and the first ever Director of National Intelligence (2005-2007).

Negroponte served in the United States Foreign Service from 1960 to 1997. From 1981 to 1996, he had tours of duty as United States ambassador in Honduras, Mexico, and the Philippines. After leaving the Foreign Service, he subsequently served in the Bush Administration as U.S. permanent representative to the United Nations from 2001 to 2004, and was ambassador to Iraq from June 2004 to April 2005.

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Negroponte

Μία δημοσίευση απ' τα παλιά ( 2004 ) :
Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα βραβεύει η Χιακή Ομοσπονδία

Ο John Dimitri Negroponte – πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη – θα είναι ο φετινός βραβευθείς με το 26ο Ομήρειο Βραβείο που απονέμει ετησίως η Χιακή Ομοσπονδία στη Νέα Υόρκη. (…)

Ο John Dimitri Negroponte γεννήθηκε στο Λονδίνο to 1939 όπου είχε τις δουλειές του ο μεγαλοπαράγων στο χώρο της ναυτιλίας Έλληνας πατέρας του.
Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2001 ανέλαβε τη θέση του Μονίμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη κατόπιν προτάσεως της κυβερνήσεως Μπους. Ενώ από το 1997 ήταν αντιπρόεδρος της εταιρείας McGraw-Hill.
Στενός συνεργάτης του Χένρι Κίσσινγκερ, μπήκε στο Διπλωματικό Σώμα το 1960 και έμεινε έως το 1997.
Το διάστημα 1971-73 υπηρέτησε ως βασικός βοηθός του πανίσχυρου τότε Χένρι Κίσσιγκερ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με αντικείμενο το Βιετνάμ όπου μαίνονταν ο πόλεμος μεταξύ Αμερικανών και Βιετκόγκ και το οποίο σίγουρα αποτελούσε μακράν τη βασικότερη μέριμνα της κυβέρνησης Νίξον.
Υπηρέτησε σε 8 πρεσβείες σε Ασία, Ευρώπη και Λατινική Αμερική ενώ εργάστηκε και σε θέσεις – κλειδιά στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και στον Λευκό Οίκο. Πρέσβης στην Ονδούρα από το ’81 έως το ’85. Μόνιμος Υφυπουργός Εξωτερικών στο τμήμα Διεθνών Περιβαλλοντικών και Επιστημονικών Θεμάτων από το ’85 έως το ’87. Αναπληρωτής Βοηθός στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας από το ’87 έως το ’89 (επί κυβερνήσεως του πατρός Μπους) του σημερινού Υπουργού Εξωτερικών κ. Colin L. Powell και μετά πρέσβης στο Μεξικό και τις Φιλιππίνες για 4 και 3 χρόνια αντίστοιχα.
Είναι απόφοιτος του Yale και μαζί με την γυναίκα του Diana έχουν 5 παιδιά.

Όμως ο John Dimitri Negroponte είναι μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και σίγουρα ένας πολύ συντηρητικός διπλωμάτης που ανήκει στο κύκλο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Στη σκοτεινή πλευρά του υπάρχουν σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής ειδικά όταν κάποιος σπεύδει να τον τιμήσει με ένα βραβείο.

Ως πρεσβευτής στην Ονδούρα επί κυβερνήσεως Reagan απέκτησε την φήμη ότι ήταν ιδιαίτερα μαλακός στο ζήτημα της αντιμετώπισης όσων παραβίαζαν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκεί στήριξε τον σύμμαχο των ΗΠΑ δικτάτορα στρατηγό Gustavo Alvarez Martinez και βοήθησε με πολλούς τρόπους τους αντάρτες contras της γειτονικής Νικαράγουα που διεξήγαγαν ανταρτοπόλεμο για να αποσταθεροποιήσουν το καθεστώς των Σαντινίστας.

Ο προηγούμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην περιοχή Jack Binns είχε στείλει πολλές αναφορές στο State Department όπου ανέφερε ότι ο Δικτάτορας της Ονδούρας χρησιμοποιούσε ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς από την Αργεντινή τόσο για να εκπαιδεύει τους contras όσο και σαν συμβούλους των υπηρεσιών ασφαλείας του οι οποίες είχαν πολλάκις κατηγορηθεί ακόμη και για δολοφονίες αντιφρονούντων.
Όλες αυτές οι αναφορές σταμάτησαν να έρχονται από την αμερικανική πρεσβεία προς το Υπουργείο Εξωτερικών μόλις ανέλαβε το πόστο ο Negroponte αφού όπως γράφει ο Eric Alterman σε ένα άρθρο του στο MSNBC.com ο τότε πρέσβης “έκλεισε τα μάτια του στο ευρύ σχέδιο πολιτικών δολοφονιών”
Κατά την διάρκεια της θητείας του Negroponte στην Ονδούρα η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την χώρα σκαρφάλωσε από τα 3.9 στα 77.4 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Ενώ όπως αναφέρει ο αμερικανός πρώην διπλωμάτης Rick Chidester, που υπηρέτησε υπό τον Negroponte, ο προϊστάμενος του “έκανε την Ονδούρα να φαίνεται περισσότερο κοντά στην Νορβηγία παρά στην Αργεντινή στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Χρόνια μετά ο Negroponte, πιστός στην Διπλωματική Σχολή του Χένρι Κίσσινγκερ, δήλωσε στο CNN ότι πιθανόν κάποια καθεστώτα στην Κεντρική Αμερική να μην ήταν τόσο “εύγευστα” όσο θα ήθελαν οι αμερικανοί, ίσως να ήταν και δικτατορίες ή να διολίσθαιναν προς την δικτατορία ενώ οι ΗΠΑ στηρίζουν την δημοκρατία αλλά με την αστάθεια που υπήρχε στην περιοχή δεν μπορούσε να γίνει τίποτε άλλο. Και η απόδειξη της ορθότητας της πολιτικής των ΗΠΑ είναι ότι όπου νικήθηκαν οι αριστεροί αντάρτες διαλύθηκαν και οι ακροδεξιοί αντίπαλοι τους ενώ οι χώρες σταθεροποιήθηκαν.

Όταν ανέλαβε το πόστο του πρέσβη στο Μεξικό πολλοί τον κατηγόρησαν ότι ήξερε ή ακόμη και διηύθυνε επιχειρήσεις μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ σε συνεργασία με αντίστοιχες του Μεξικού εναντίον των Ζαπατίστας στην επαρχία Chiapas.
Ο διορισμός του στη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη εκλήφθηκε από πολλούς ως ένδειξη ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Μπους επιθυμεί την υποβάθμιση και των περιορισμό των παρεμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών στη διεθνή σκηνή.
Όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός του από τον Μπους, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αντέδρασαν τόσο εντός των ΗΠΑ όσο και στη Λατινική Αμερική κατηγορώντας τον Negroponte ότι απέκρυψε ψευδόμενος ακόμη και στο Αμερικανικό Κογκρέσο την αλήθεια για τους συστηματικούς βασανισμούς πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος της Ονδούρας όταν ήταν αυτός πρέσβης. Ιδιαίτερα του καταλόγισαν ότι επέβλεψε την κατασκευή της αεροπορικής βάσης El Aguacate όπου η CIA εκπαίδευε Κόντρας στη δεκαετία του 80 και η οποία ήταν κέντρο βασανιστηρίων. Τον Αύγουστο του 2001 στην βάση αυτή βρέθηκαν τα πτώματα 185 ανθρώπων μεταξύ των οποίων και δύο αμερικανοί πολίτες.

Στο State Department o Negroponte έχει τη φήμη του διπλωμάτη που ενώ μιλάει πέντε γλώσσες ξέρει πότε πρέπει να κρατάει το στόμα του κλειστό.
Είναι η βράβευση μιας τόσο αμφιλεγόμενης προσωπικότητας σωστή; Αυτό μένει να απαντηθεί από τα μέλη της Χιακής Ομοσπονδίας που αποφάσισαν την βράβευσή του.
http://chiosnews.com/4928/
The US Ambassador to Honduras at the time, John Negroponte, met frequently with General Gustavo Alvarez Martínez. In summarising declassified US documents showing telegrams (cables) sent and received by Negroponte during his period as US Ambassador to Honduras, the National Security Archive states that "reporting on human rights atrocities" committed by Battalion 3–16 is "conspicuously absent from the cable traffic" and that "Negroponte's cables reflect no protest, or even discussion of these issues during his many meetings with General Alvarez, his deputies and Honduran President Robert Suazo. Nor do the released cables contain any reporting to Washington on the human rights abuses that were taking place."
https://en.wikipedia.org/wiki/Battalion_3-16_(Honduras)


At the United Nations, Negroponte, 64, was instrumental in winning unanimous approval of a Security Council resolution that demanded Saddam Hussein comply with U.N. mandates to disarm.
During Colin Powell's speech to the Security Council on Iraqi weapons of mass destruction, Negroponte could be seen sitting behind Powell's left shoulder. Negroponte, however, had warned the Bush Administration about the adverse consequences of intervening in Iraq.


https://en.wikipedia.org/wiki/John_Negroponte


As a young Foreign Service officer—one of the few men in Washington who dared to openly disagree with Henry Kissinger's secret handling of the Vietnam peace talks—Negroponte attempted to convince his superior that any peace agreement negotiated without the consent of South Vietnam's leader Thieu would be doomed to failure. Seymour Hersh claims in his book The Price of Power that Kissinger never forgave Negroponte, and, upon becoming Secretary of State, exiled him to Quito, Ecuador. Ironically, this was to be the beginning of Negroponte's long distinguished career as an ambassador. In 1981, he became the U.S. ambassador to Honduras.

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Negroponte
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6237
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Επεμβάσεις των ΗΠΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 14 Ιαν 2020, 03:06

Και στην Κολομβία είχε πολύ ψωμί με τη CIA. Πόλεμος κατά των ναρκωτικών αλλά ταυτόχρονα και εναντίον ανταρτών κομουνιστών σε συνεργασία με ακροδεξιά τάγματα θανάτου. Η μπάλα φαίνεται όμως πως πήρε κι άλλους που θεωρούνταν "επικίνδυνοι" για τους Αμερικανούς (εργατοπατέρες, δημοσιογράφους κ.α.)

https://en.wikipedia.org/wiki/CIA_activ ... n_Colombia
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
Golden Age
Δημοσιεύσεις: 28694
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:24

Re: Επεμβάσεις των ΗΠΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Golden Age » 14 Ιαν 2020, 04:01

Ζαποτέκος έγραψε:
13 Ιαν 2020, 17:27
H CΙΑ έκανε εμπόριο ναρκωτικών και οι ΗΠΑ πουλούσαν όπλα στους εχθρούς τους στο Ιράν. Ο ρεπόρτερ που αποκάλυψε τη συνεργασία με εμπόρους ναρκωτικών «αυτοκτόνησε»...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/h-cia-eka ... toktonise/


Στις 3 Νοεμβρίου του 1986, το λιβανέζικο περιοδικό Ash-Shiraa αποκάλυψε, ότι οι ΗΠΑ πουλούσαν όπλα στο Ιράν, με αντάλλαγμα υπέρογκα χρηματικά ποσά και την απελευθέρωση Αμερικάνων ομήρων που είχε απαγάγει η Χεζμπολάχ. Με τα χρήματα από τις πωλήσεις, χρηματοδοτούσαν τους Κόντρας, δηλαδή αντιστασιακές ομάδες στη Νικαράγουα, που μάχονταν εναντίον του προέδρου Ντάνιελ Ορτέγκα. Παράλληλα, η CIA κατηγορήθηκε ότι τα χρήματα που έδινε στους Κόντρας προέρχονταν από εμπόριο ναρκωτικών, το οποίο ήλεγχε η ίδια! (…)

Από το 1937, η Νικαράγουα βρισκόταν υπό καθεστώς δικτατορίας με επικεφαλής τον Αναστάσιο Σομόζα. Μετά τον θάνατό του, το 1956, ανέλαβε ο γιος του, Αναστάσιος Σομόζα Β’. Αυτομάτως δημιουργήθηκαν αντάρτικες ομάδες για την ανατροπή του. Τον Σεπτέμβριο του 1978 ξέσπασε η επανάσταση των Σαντινίστας, όπως αποκαλούνταν οι δημοκρατικοί με επικεφαλής τον Ντάνιελ Ορτέγκα. Ο Σομόζο συνελήφθη, εκτελέστηκε και πέντε χρόνια αργότερα, στις 4 Νοεμβρίου του 1984, ο Ορτέγκα εκλέχτηκε Πρόεδρος. Η δημοκρατία είχε επιστρέψει στη χώρα μετά από πέντε δεκαετίες.

Οι Σαντινίστας και ο Ορτέγκα ήταν αριστεροί και βαθύτατα αντι-αμερικάνοι. Το 1986, με τον Ψυχρό Πόλεμο στη κορύφωσή του, οι ΗΠΑ δεν ανέχονταν το εχθρικό περιβάλλον σε χώρες της λατινικής Αμερικής. Γι’ αυτό η CIA ανέλαβε να οργανώσει και να χρηματοδοτήσει τους Κόντρας, ομάδες αντιστασιακών που επιδίωκαν την πτώση του Ορτέγκα και την επιστροφή των παραδοσιακών «φιλοαμερικανικών» κυβερνήσεων. Μέχρι το 1984, οι Κόντρας είχαν λάβει περισσότερα από 43 εκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ. Όμως στην Αμερική υπήρξαν ισχυρές διαμαρτυρίες για τα υπέρογκα ποσά που σπαταλούσε η κυβέρνηση, για να ενισχύσει ξένες οργανώσεις. Το 1985 ψηφίστηκε η τροπολογία Μπόλαντ, με την οποία απαγορεύτηκε η χρηματοδότηση των Κόντρας με κρατικά κονδύλια. Γι’ αυτό ο Ρήγκαν και οι σύμβουλοί του στράφηκαν αλλού. Στόχος, το Ιράν.

Στις 20 Ιανουαρίου του 1981, τη μέρα που ο Ρόναλντ Ρήγκαν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ο ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, απελευθέρωσε τους Αμερικάνους που κρατούνταν όμηροι στην αμερικάνικη πρεσβεία από το 1979. Ωστόσο, ΗΠΑ και Ιράν παρέμεναν εχθροί. Το 1983, η ισλαμική οργάνωση Χεζμπολάχ απήγαγε 30 δυτικούς, έξι εκ των οποίων ήταν Αμερικάνοι. Με αρχικό στόχο την απελευθέρωση των ομήρων, οι ΗΠΑ κατέληξαν στην εξής συμφωνία: Οι Αμερικάνοι θα πουλούσαν όπλα σε «μετριοπαθείς ομάδες» στο εσωτερικό του Ιράν, οι οποίες με τη σειρά τους ως αντάλλαγμα, θα προσπαθούσαν να πείσουν τη Χεζμπολάχ να απελευθερώσεις τους ομήρους. Η ιδέα ανήκε στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Ρόμπερτ Μακφάρλαν, ο οποίος ζήτησε και πήρε την έγκριση του προέδρου Ρήγκαν.

Η συμφωνία έγινε με τη διαμεσολάβηση του Ισραήλ και τη βοήθεια του εμπόρου όπλων, Μανουχέρ Γκορμπανιφάρ. Πράγματι, μετά τις πρώτες δύο μεταφορές οπλισμού, απελευθερώθηκε ένας από τους ομήρους. Η κατάσταση όμως δεν κύλησε ήρεμα, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο Μακφάρλαν τον Δεκεμβρίο του 1985 και να αντικατασταθεί από τον ναύαρχο Τζον Ποϊντέξτερ. Με την αλλαγή της ηγεσίας, βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε ένας από τους βοηθούς του ναυάρχου, ο Όλιβερ Νορθ, για να προτείνει τη δική του ιδέα: τα έσοδα απ’ τις πωλήσεις όπλων μπορούσαν να διατεθούν για τη χρηματοδότηση των Κόντρας. Η πρότασή του ενθουσίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας και τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή, χωρίς να ειδοποιηθεί ο πρόεδρος Ρήγκαν.

Η μυστική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αποκαλύφθηκε στις 3 Νοεμβρίου του 1986 από το λιβανέζικο περιοδικό Ash-Shiraa. Ο πληροφοριοδότης Μεντί Χασεμί ήταν υψηλόβαθμος αξιωματικός στο Ιράν και εκτελέστηκε ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη. Οι κατηγορίες με τις οποίες καταδικάστηκε αφορούσαν εγκλήματα άσχετα με το σκάνδαλο, αλλά όλοι γνώριζαν τον πραγματικό λόγο. Το σκάνδαλο έλαβε τεράστιες διαστάσεις. Ο Ρήγκαν, που είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι ποτέ δεν θα συνεργαζόταν με τρομοκράτες, προμήθευε με οπλισμό έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της χώρας, το Ιράν, για να χρηματοδοτήσει μία ξένη στρατιωτική οργάνωση, τους Κόντρας. Ο πρόεδρος δήλωσε πως στόχος του ήταν η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. Είπε μάλιστα ότι βασική προϋπόθεση των συναλλαγών ήταν η υπόσχεση του Ιράν ότι θα «εναντιωνόταν σε κάθε μορφή τρομοκρατίας».

Οι προσπάθειες του Ρήγκαν δεν έπεισαν κανένα. Η κατάσταση χειροτέρεψε, όταν αποκαλύφθηκε πως ο Όλιβερ Νορθ είχε καταστρέψει έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αν και ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το έκανε για να προστατέψει τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις συναλλαγές, ο κόσμος ήταν πεπεισμένος ότι ήθελε να κρύψει ενοχοποιητικά στοιχεία. Τελικά, όταν αποδείχτηκε πέραν πάσης υποψίας, ότι οι κατηγορίες ίσχυαν, ο Ρήγκαν απολογήθηκε για ακόμα μία φορά. Ανέλαβε όλες τις ευθύνες, αλλά μόνο αφού τόνισε, ότι ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί για τα σχέδια των συνεργατών του. Ο Όλιβερ Νορθ και ο Τζον Ποϊντέξτερ αντιμετώπισαν σωρεία κατηγοριών, αλλά όλες αναιρέθηκαν, επειδή το δικαστήριο έκρινε ότι είχαν παραβιαστεί τα δικαιώματά τους κατά την ανακριτική περίοδο.

Στις 18 Αυγούστου του 1996, η εφημερίδα San Jose Mercury News δημοσίευσε το πρώτο από μια σειρά άρθρων του δημοσιογράφου Γκάρι Γουέμπ, με τίτλο «Dark Alliance», δηλαδή σκοτεινή συμμαχία. Ο Γουέμπ ισχυριζόταν ότι η CIA κρυβόταν πίσω από την τεράστια αύξηση των ναρκωτικών που κυκλοφορούσαν στους δρόμους του Λος Άντζελες τη δεκαετία του ’80. Σύμφωνα με την έρευνά του, η CIΑ συνεργαζόταν με εμπόρους ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική, διευκολύνοντας την είσοδο των ουσιών στις ΗΠΑ και παίρνοντας μέρος των εσόδων, για να χρηματοδοτήσει τους Κόντρας. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκαν τέτοιες κατηγορίες. Το 1986, ο έμπορος ναρκωτικών Κάρλος Καμπέθα είχε πει, απολογούμενος, ότι τα κέρδη από τα ναρκωτικά προορίζονταν για τους Κόντρας. «Ήθελα μόνο να φύγουν οι κομμουνιστές από τη χώρα μου», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Ένας άλλος έμπορος, ο Χούλι Ζαβάλα, παραδέχτηκε ότι είχε παραδώσει 500 χιλιάδες δολάρια στους Κόντρας. Τα χρήματα προέρχονταν από πωλήσεις που είχε κάνει στις νότιες πολιτείες της Αμερικής. Ακολούθησαν πολλές αντίστοιχες δηλώσεις, που υποχρέωσαν την κυβέρνηση Ρήγκαν να ερευνήσει το θέμα. Το 1986, συντάχθηκε μία αναφορά που δήλωνε ξεκάθαρα ότι οι Κόντρας είχαν συνεργαστεί με εμπόρους ναρκωτικών. Οι Κόντρας όμως παρουσιάζονταν ως τα θύματα της τροπολογίας Μπόλαντ, που διέκοψε τη χρηματοδότησή τους και γι’ αυτό αναγκάστηκαν να στραφούν στο εμπόριο ναρκωτικών. :lol: Ασφαλώς, πουθενά δεν αναφερόταν αν συμμετείχαν και οι ΗΠΑ στις συναλλαγές. Το 1989, ύστερα από έρευνες της επιτροπής που κατηύθυνε ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, αποδείχτηκε ότι οι ΗΠΑ είχαν δώσει χρήματα σε ανθρώπους που είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για εμπόριο ναρκωτικών, για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Κόντρας.

Μετά το άρθρο του Γουέμπ το 1997, ξεκίνησε εκ νέου έρευνα στη CIA, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν σχεδόν δύο χρόνια αργότερα. Σύμφωνα με την αναφορά, δεν υπήρχαν στοιχεία που αποδείκνυαν, ότι η CIA σχεδίαζε την εισαγωγή ναρκωτικών στη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, συνέχιζε, οι πράκτορες πολλές φορές έρχονταν σε επαφή με εγκληματικά στοιχεία, για να πετύχουν το τελικό τους στόχο. Υπήρχε βέβαια μία παράγραφος, που ανέφερε ότι η CIA γνώριζε πού και πότε γίνονταν κάποιες συναλλαγές και δεν έκανε τίποτα για να τις σταματήσει. Αν και οι αναφορές «αθώωσαν» ουσιαστικά τη CIA, ο Γουέμπ δεν πείστηκε. Συνέχισε να υποστηρίζει τη θεωρία του, παρά τις συνεχείς επιθέσεις των αμερικάνικων ΜΜΕ, που τον κατηγόρησαν για παραποίηση στοιχείων. Ο ρεπόρτερ Γουέμπ έχασε τη δουλειά του και δεν κατάφερε να εργαστεί σε μεγάλο έντυπο ως δημοσιογράφος. Το 2004 βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Ο θάνατός του χαρακτηρίστηκε ως αυτοκτονία....
Όλα αυτά είναι πασίγνωστα και πολυδημοσιευμένα. Αυτά που είναι σχεδόν άγνωστα, είναι τα ανάλογα παιχνίδια που έκανε η Σοβιετική Ένωση με φιλικά προσκείμενες σε αυτήν οργανώσεις και δίκτυα νακρωτικών στη Λατινική Αμερική. :lol:

Κάποτε ο Εσκομπάρ (που ήταν στο στόχαστρο της CIA, όχι για το εμπόριο ναρκωτικών όπως ισχυριζόταν η αμερικανική κυβέρνηση, άλλωστε η CIA είχε καλές σχέσεις με τους ανταγωνιστές του απο το καρτέλ της Κάλι, αλλά για ψυχροπολεμικούς λόγους), είχε κατορθώσει να οργανώσει τη δολοφονία πρώην συνεργάτη του μέσα στην πρακτοροαστυνομοκρατούμενη κομμουνιστική Ουγγαρία.

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8928
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Επεμβάσεις των ΗΠΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 14 Ιαν 2020, 17:11

Golden Age έγραψε:
14 Ιαν 2020, 04:01
Αυτά που είναι σχεδόν άγνωστα, είναι τα ανάλογα παιχνίδια που έκανε η Σοβιετική Ένωση με φιλικά προσκείμενες σε αυτήν οργανώσεις και δίκτυα νακρωτικών στη Λατινική Αμερική.
:smt023
Σωστό. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η Ρωσία είχε πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις απ' τις ΗΠΑ.

dna replication έγραψε:
13 Ιαν 2020, 17:11
:smt038
Μανουέλ Νοριέγκα . Πληροφοριοδότης και πράκτορας των ΗΠΑ απ' την δεκαετία του '50. Το 1983 πήρε την εξουσία στον Παναμά. Στήριγμα των ΗΠΑ στην Κεντρική Αμερική. Λαθρέμπορος όπλων και ναρκωτικών. Το 1989 δεν ήταν πια αρεστός και οι ΗΠΑνοί τον φυλάκισαν. Το 2007 έληξε η ποινή του, αλλά τον στείλανε στην Γαλλιά να δικαστεί και εκεί. Έμεινε άλλα 4 χρόνια στην φυλακή και η Γαλλία τον έστειλε στον Παναμά. Φυλακίστηκε και εκεί. Πέθανε πρόπερσι.

https://en.wikipedia.org/wiki/Manuel_Noriega
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Αρρηνmax41postspermonth
Δημοσιεύσεις: 445
Εγγραφή: 30 Μάιος 2018, 18:31
Phorum.gr user: Μητσάκος

Re: Επεμβάσεις των ΗΠΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρρηνmax41postspermonth » 14 Ιαν 2020, 18:00

Και πολλά άλλα...όχι μόνο από αμερικανούς:
https://www.google.com/amp/s/www.rizosp ... id=5364892
Aράζω ξάπλα oλημερίς
και κάνω μαύρες σκέψεις:
Mην πεις για τoν Mελιγαλά,
Aρ(ρ)η(ν) (!!!!), γιατί θα μπλέξεις...

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8928
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Επεμβάσεις των ΗΠΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 01 Μαρ 2020, 00:51

Επιχείρηση Stay - Behind ή Gladio

Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, αλλά και σε ουδέτερες χώρες ( π.χ. Ελβετία ) , σε συνεργασία με τις ΗΠΑ , δημιουργήθηκαν την δεκαετία του ΄40 και του '50 οργανώσεις που σκοπό είχαν να προβάλουν άμυνα στον κομμουνιστικό κίνδυνο. Αποστολή τους ήταν να αποτρέψουν τα κομουνιστικά κόμματα των χωρών τους να πάρουν την εξουσία , να αντιμετωπίσουν σοβιετική ή άλλη κομμουνιστική επίθεση και να οργανώσουν αντάρικο σε περίπτωση κομμουνιστικής κατάληψης της χώρας τους.

Στην Αγγλία το δίκτυο ονομάστηκε Stay - Behind ( Μείνε Πίσω ) , στην Ιταλία Gladio ( Ξίφος ), στην Ελλάδα Red Sheepskin ( Κόκκινη Προβιά ), στο Βέλγιο SDRA8 , στην Τουρκία Seferberlik Taktik Kurulu ( Tactical Mobilisation Group ) και αργότερα Özel Harp Dairesi ( Special Warfare Department ) κ.λπ.

Στην Ελλάδα η επιχείρηση είχε φυσικά την υποστήριξη των νικητών του Εμφυλίου ( Παπάγου , Καραμανλή , παλατιού, χούντας ). Συνεργαζόταν με τα μέλη του ΙΔΕΑ.

Το τουρκικό δίκτυο όμως πήρε και ανθελληνικό χαρακτήρα . Συμμετείχε στα έκτροπα κατά των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης του 1955 και οργάνωσε την τουρκοκυπριακή αντίδραση κατά της ΕΟΚΑ. Ακόμη συνδέθηκε και με τους Γκρίζους Λύκους- οι Γκρίζοι Λύκοι ως παντουρκιστές ήταν και αντισοβιετικοί.

https://el.wikipedia.org/wiki/Επιχείρηση_Γκλάντιο
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Gladio
https://en.wikipedia.org/wiki/Stay-behind
https://en.wikipedia.org/wiki/Tactical_ ... tion_Group
https://en.wikipedia.org/wiki/Special_W ... Department

Τα περισσότερα δίκτυα διαλύθηκαν με την λήξη του Ψυχρού Πολέμου και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8928
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Επεμβάσεις των ΗΠΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 01 Μαρ 2020, 15:49

Άλλος ένας συμπατριώτης μας μετά τον Νεγρεπόντη Ζαποτέκος @ Επεμβάσεις των ΗΠΑ :grfl:

Τζώρτζ Τένετ

Βορειοηπειρωτικής καταγωγής ( σαν την γυναίκα του Τομ Χανκς ). Κατάφερε να γίνει αρχηγός της CIA ! Σε αυτόν καταλογίζεται ότι έπεισε τον Μπους πως το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής ( 2003 ).

His father, born in Qeparo, Himara, Albania (Northern Epirus), worked in a coal mine in France before arriving in the United States via Ellis Island just before the Great Depression. His mother was a Greek from Epirus, Greece, who had fled from the communists by stowing away on a British submarine.

He played basketball and softball for his Greek Orthodox church, where he was also an altar server.

Tenet held the position as the DCI from July 1997 to July 2004, making him the second-longest-serving director in the agency's history—behind Allen Welsh Dulles—as well as one of the few DCIs to serve under two U.S. presidents of opposing political parties. He played a key role in overseeing intelligence regarding weapons of mass destruction in advance of the Iraq War. A 2005 Inspector General's report found that Tenet bears "ultimate responsibility" for the United States intelligence community's failure to develop a plan to control al Qaeda in the lead-up to 9/11. Tenet has been criticized for personally authorizing the CIA's use of brutal and ineffective torture techniques during his tenure, in contravention of international law.

https://en.wikipedia.org/wiki/George_Tenet

Δεν ξεχνάει την πατρίδα !
Τι είπε ο πρώην διευθυντής της CIA για τους Βορειοηπειρώτες

Εμείς οι Βορειοηπειρώτες καταλαβαίνουμε τους Κυπρίους δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρώην διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, με καταγωγή από την Χιμάρα της Βορείου Ηπείρου.

Μιλώντας σε εκδήλωση των Κυπρίων της Αμερικής ο Τζορτζ Τένετ είπε: «Συχνά με ρωτάνε:"κ. Διευθυντά πως το κάνετε αυτό; Πως αντέχετε το στρες; Πως εξισορροπείται όλες τις μεταβλητές; Πως δεν σας ενοχλεί η κριτική"; Έχω μια πολύ απλή απάντηση για αυτούς, και δεν είναι απάντηση που βρίσκεται σε κάποιο βιβλίο. Η απάντηση βρίσκεται στο να είσαι ευλογημένος από μια σπουδαία οικογένεια, σπουδαία κληρονομιά, σπουδαία κουλτούρα και σπουδαία θρησκεία.

Πρόσφατα έλαβα ένα τιμητικό διδακτορικό από το πανεπιστήμιο Georgetown, οπού φοίτησα, κάτι που αναστάτωσε τον αδερφό μου γιατί τώρα πρέπει να με αποκαλεί Dr. Tenet.* Είπα στους αποφοίτους ότι ένα από τα μυστικά στη ζωή είναι να ξέρεις ποιος είσαι σαν άνθρωπος και από που έρχεσαι. Τους είπα ότι έχω γνωρίσει προέδρους, πρωθυπουργούς, βασιλιάδες, βασίλισσες, γερουσιαστές, μέλη του κογκρέσου, πρεσβευτές, αλλά οι δύο σπουδαιότεροι άνθρωποι που έχω γνωρίσει στη ζωή μου ήταν η μητέρα μου και ο πατέρας μου.

Τους είπα την ιστορία της μητέρας μου. Απέδρασε από την νότιο Αλβανία. Οι Βορειοηπειρώτες καταλαβαίνουμε τους Κύπριους, πιστέψτε με. Kαταλαβαίνουμε τον πόνο και τα βάσανα. Απέδρασε από την νότιο Αλβανία στο τέλος του πολέμου ακριβώς όταν έκλειναν τα σύνορα και έπεφτε η Σιδερένια Κουρτίνα και δεν ξαναείδε την οικογένειά της.

Ο πατέρας μου ήρθε εδώ ακριβώς πριν την Μεγάλη Ύφεση. Δεν είχε ούτε δεκάρα στην τσέπη του. Δεν μιλούσε αγγλικά. Δεν έχε κανένα φίλο του κοντά. Φανταστείτε το κουράγιο αυτού του άντρα και αυτής της γυναίκας, απλά φανταστείτε το όταν πιστεύετε ότι έχετε μια άσχημη μέρα, φανταστείτε τι είχαν να αντιμετωπίσουν αυτοί οι δύο. Ήρθαν εδώ με μόνο σκοπό τους να σπουδάσουν τους δυο τους γιους και να τους παρέχουν έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Όταν λοιπόν η New York Times λέει αυτό και η Washington Post το άλλο, θυμάμαι τον πατέρα μου να περπατάει στο δρόμο με τα ίδια ρούχα που φορούσε κάθε μέρα και θυμάμαι ότι προέρχομαι από μια οικογένεια και προέρχομαι από μια κοινότητα Ελλήνων- Αμερικανών που μου δίνουν σπουδαία δύναμη και τιμή κάθε μέρα και δεν χρειάζομαι τίποτα άλλο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο βορειοηπειρώτης πρώην διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ.

* ο αδελφός του είναι καρδιολόγος

https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/25 ... oipeirotes
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8928
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Πόλεμος κατασκόπων

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 14 Μαρ 2020, 21:11

Ο Ουκρανός Dmitri Polyakov πούλησε τους Ρώσους και έδινε πληροφορίες στους ΗΠΑνούς. Οι πληροφορίες του βοήθησαν τους ΗΠΑνούς να προσεγγίσουν τους Κινέζους σε ένα αντιρωσικό μέτωπο. Τα στοιχεία του για τα ρωσικά όπλα βοήθησαν τους ΗΠΑνούς να εξουδετερώσουν τα ρωσικής προέλευσεης ιρακινά όπλα στον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου. Ο Polyakov όμως προδόθηκε και εκτελέστηκε απ' τους Ρώσους το 1988.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dmitri_Polyakov

Ποιοι τον πρόδωσαν ; Δύο ΗΠΑνοί πουλημένοι στους Ρώσους, ο Aldrich Ames και ο Robert Hanssen. Συνελήφθησαν το 1994 και το 2001 και φυλακίστηκαν ισοβίως.

https://en.wikipedia.org/wiki/Aldrich_Ames
https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Hanssen

Tον Ames κάρφωσε ο Vitaly Yurchenko. Αυτός ήταν ένας υψηλόβαθμος πράκτορας των Ρώσων που αποσκίρτησε το 1985 στους ΗΠΑνούς. Για πολύ λίγο όμως. Δεν έμεινε ευχαριστημένος με τους ΗΠΑνούς και ξαναγύρισε στους Ρώσους. Δικαιολογήθηκε πως τον απήγαγαν. Οι Ρώσοι μάλλον δεν τον πίστεψαν. Έπαιξαν όμως το παιχνίδι του για να εκθέσουν τις πρακτικές των ΗΠΑνών.

https://en.wikipedia.org/wiki/Vitaly_Yurchenko

Η ιστορία του Yuri Nosenko έγινε και ταινία. Αποσκίρτησε στους ΗΠΑνούς. Αλλά επειδή οι Δυτικοί είχαν φάει στη μάπα πολλές αποτυχίες ( Μπλέικ , Φίλμπυ ) πίστεψαν ότι τους έπαιζε παιχνίδι. Ειδικότερα όταν τους είπε πως οι Ρώσοι είχαν προσεγγίσει τον Όσβαλντ , τον δολοφόνο του Κένεντυ , αλλά τους είχε φανεί πολύ ηλίθιος , δεν συνέχισαν μαζί του , και συνεπώς οι Ρώσοι δεν είχαν καμία ανάμιξη στην δολοφονία του προέδρου. Οι ΗΠΑνοί φυλάκισαν τον Nosenko για 3,5 χρόνια , του έκαναν εξονυχιστικές ανακρίσεις και τελικά τον βρήκαν αθώο . Τον άφησαν ελεύθερο , του έδωσαν οικονομική αποζημίωση και μια θέση στην CIA.

https://en.wikipedia.org/wiki/Yuri_Nosenko
https://en.wikipedia.org/wiki/Yuri_Nose ... uble_Agent
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Golden Age
Δημοσιεύσεις: 28694
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:24

Re: Επεμβάσεις των ΗΠΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Golden Age » 14 Μαρ 2020, 23:42

Ζαποτέκος έγραψε:
01 Μαρ 2020, 00:51
Επιχείρηση Stay - Behind ή Gladio

Στο θέμα της Gladio πάντως πρέπει να είχε υπάρξει και παραποίηση διαρρευσάντων αρχείων απο την KGB. Είχε προκύψει ένα θέμα την περασμένη δεκαετία για αρχεία που είχανε βγει στη δημοσιότητα και είχε βγάλει ανακοίνωση το Στέιτ Ντιμπάρτμεντ.

Και όντως κάποια πράγματα που διαρρέουν για την υπόθεση κάνουν μπαμ ότι είναι "φίδια".

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8928
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Επεμβάσεις των ΗΠΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 14 Μαρ 2020, 23:49

Golden Age έγραψε:
14 Μαρ 2020, 23:42
Ζαποτέκος έγραψε:
01 Μαρ 2020, 00:51
Επιχείρηση Stay - Behind ή Gladio

Στο θέμα της Gladio πάντως πρέπει να είχε υπάρξει και παραποίηση διαρρευσάντων αρχείων απο την KGB. Είχε προκύψει ένα θέμα την περασμένη δεκαετία για αρχεία που είχανε βγει στη δημοσιότητα και είχε βγάλει ανακοίνωση το Στέιτ Ντιμπάρτμεντ.

Και όντως κάποια πράγματα που διαρρέουν για την υπόθεση κάνουν μπαμ ότι είναι "φίδια".
Ενδιαφέρον. Αν θυμάσαι πες κάτι παραπάνω για τις παραποιήσεις και τα "φίδια" .
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Golden Age
Δημοσιεύσεις: 28694
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:24

Re: Επεμβάσεις των ΗΠΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Golden Age » 15 Μαρ 2020, 00:13

Ζαποτέκος έγραψε:
14 Μαρ 2020, 23:49
Golden Age έγραψε:
14 Μαρ 2020, 23:42
Ζαποτέκος έγραψε:
01 Μαρ 2020, 00:51
Επιχείρηση Stay - Behind ή Gladio

Στο θέμα της Gladio πάντως πρέπει να είχε υπάρξει και παραποίηση διαρρευσάντων αρχείων απο την KGB. Είχε προκύψει ένα θέμα την περασμένη δεκαετία για αρχεία που είχανε βγει στη δημοσιότητα και είχε βγάλει ανακοίνωση το Στέιτ Ντιμπάρτμεντ.

Και όντως κάποια πράγματα που διαρρέουν για την υπόθεση κάνουν μπαμ ότι είναι "φίδια".
Ενδιαφέρον. Αν θυμάσαι πες κάτι παραπάνω για τις παραποιήσεις και τα "φίδια" .


https://en.wikipedia.org/wiki/U.S._Army ... ual_30-31B

Επίσης:
US State Department's 2006 response

The US State Department published a communiqué in January 2006 that, while confirming the existence of NATO stay-behind efforts, in general, and the presence of the "Gladio" stay-behind unit in Italy, in particular, with the purpose of aiding resistance in the event of Soviet aggression directed westward, from the Warsaw Pact, dismissed claims of any United States ordered, supported, or authorized terrorism by stay-behind units.

The State Department stated that the accusations of US-sponsored "false flag" operations are rehashed former Soviet disinformation based on documents that the Soviets forged; specifically the Westmoreland Field Manual, whose forged nature was confirmed by former KGB operatives[citation needed], following the end of the Cold War. The alleged Soviet-authored forgery, disseminated in the 1970s, explicitly formulated the need for a "strategy of tension" involving violent attacks blamed on radical left-wing groups in order to convince allied governments of the need for counter-action. It also rejected a Communist Greek journalist's allegations made in December 2005.[81]

https://en.wikipedia.org/wiki/Operation ... 6_response

Όσο για τα "φίδια"...ένα παράδειγμα είναι στα της Ελλάδος. Σύμφωνα με εγχώριους δημοσιογράφους, στα υποτιθέμενα αρχεία, τα ΛΟΚ του ελληνικού στρατού αναφέρονται σαν..."ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση". Όλα τα άλλα να τα δεχτώ (που δεν είναι έτσι), αλλά..."παραστρατιωτκή οργάνωση" τα ΛΟΚ; Σώμα του ελληνικού στρατού ήταν και είναι... Δεν θέλω καν να πιστέψω ότι υπάρχουν τέτοιες γελοίες αναφορές ακόμη και σε χαλκευμένα απο την KGB αρχεία. Θέλω να πιστεύω ότι είναι καθαρά επινοήσεις εγχωρίων δημοσιογράφων και πολιτικών, άσχετες με τα αρχεία. Κι αν τελικά τα χαλκευμένα αρχεία έχουν όντως τέτοιες αναφορές, τότε κάνει μπαμ ότι η KGB τα είχε χαλκεύσει σε συνεργασία με ανα χώρες πολιτικούς συνεργάτες της, οι οποίοι θα ήταν...αλλού για αλλού...

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8928
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Επεμβάσεις των ΗΠΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 20 Απρ 2020, 15:45

Πόση αλήθεια να περιέχει το παρακάτω ; :smt017

Στις 25/11/1973 ο Παπαδόπουλος ανατράπηκε απ' τον Δημήτριο Ιωαννίδη. Προηγουμένως , το καθεστώς Παπαδόπουλου είχε απορρίψει αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης να επιτραπεί η προσγείωση αμερικανικών αεροσκαφών με πυρηνικό οπλισμό στις αεροπορικές βάσεις της Ελευσίνας και της Σούδας , προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στον Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ , ο οποίος εξερράγη στις 6/10/1973. Η ελληνική πλευρά ζήτησε ( 22/11/1973 )να τηρηθεί πιστά η συνθήκη ελλιμενισμού του 1972 , υπογραμμίζοντας ότι οποιοδήποτε αίτημα έβαινε πέραν των ορίων της εν λόγω συμφωνίας θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο νέων διαπραγματεύσεων , και έκρινε επιβεβλημένη την αναστολή των συζητήσεων σε στρατιωτικό επίπεδο και την παραπομπή του θέματος στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η άρνηση του καθεστώτος Παπαδόπουλου να ικανοποιήσει το αίτημα του προστάτη του ίσως να ήταν και το γεγονός που έκρινε το μέλλον του . ( Εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ , ΕΛΛΑΔΑ , τόμος Γ΄)
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών