Οι συζητήσεις του 2008 εδώ =>
https://www.sansimera.gr/articles/419/139
...
21/2: Το σχέδιο Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ διαρρέει στην εφημερίδα «Το Βήμα». Τα πέντε ονόματα που προτείνει ενδεικτικά ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ: Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας. Την τελευταία ονομασία συζητά η Ελλάδα.
22/2: Αποδεκτή λύση ή μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, διαμηνύει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ΠΓΔΜ.
24/2: «Ναι» των Σκοπίων στις προτάσεις Νίμιτς. Αποδεκτές από τα Σκόπια δύο από τις πέντε εναλλακτικές ονομασίες (Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας - Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας).
...
1/3: Άκαρπη η συνάντηση Ελλάδας - ΠΓΔΜ υπό τον Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της. «Παραμένει το χάσμα Αθήνας - Σκοπίων» δήλωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.
3/3: Την Αθήνα επισκέπτεται ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ και έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Και στους δύο συνομιλητές του εκφράζει το ενδιαφέρον του να υπάρξει λύση στο «όνομα» μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 2 Απριλίου.
...
25/3: Όνομα με γεωγραφική διάσταση προτείνει σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ο Μάθιου Νίμιτς και συγκεκριμένα Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια. Απορριπτική η στάση της Αθήνας.
...
2/4: Βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι.
...
18/4: Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην Αθήνα, δηλώνει ότι το ελληνικό βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ έδωσε διαφορετική τροπή στην όλη κατάσταση και φώτισε τις ανάγκες και των δύο χωρών. Παρατήρησε ότι στην ΠΓΔΜ υπάρχει τώρα η αντίληψη ότι η επίλυση του θέματος της ονομασίας θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών, λύση που θα πρέπει να είναι αποδεκτή και από τα δύο κράτη,ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχει δική του τελική πρόταση, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται κοντά στη λύση.
...
14/7: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, θέτει θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και εγείρει ζητήματα επιστροφής περιουσιών, αναγνώρισης «μακεδονικής» γλώσσας και χορήγησης υπηκοότητας. Έντονη αντίδραση της Αθήνας.
...
3/12: Στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, στην παράγραφο για την ΠΓΔΜ, επαναλαμβάνεται η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι και καλεί τη χώρα να εντείνει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μίας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Το 2009:
https://www.sansimera.gr/articles/419/140
..
11/2: Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, πρέσβεις Βασιλάκη και Γιόλεφσκι. Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, χωρίς να κατατεθούν νέες ιδέες ή προτάσεις.
...
3/3: Το Υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία, με την οποία ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΠΓΔΜ, ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα.
...
6/12: Η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» δημοσιεύει απόρρητο έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν το Σεπτέμβριο του 2008 στο Παρίσι, οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Ντόρα Μπακογιάννη και Αντόνιο Μιλόσοσκι. Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ντόρα Μπακογιάννη περιορίστηκε στο θέμα της ονομασίας και το εύρος της χρήσης αυτής, χωρίς να επιμείνει στη «χρήση έναντι όλων» (erga omnes) και στην απαραίτητη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Επίσης, η υπουργός πρότεινε τον όρο «Μακεντόσκι στην κυριλλική, ως προσδιοριστικό στοιχείο της γλώσσας και της εθνότητας του λαού των Σκοπίων».
...
Συζητήσεις, διαφωνίες, χάσματα, προτασεις κλπ. Από τα παραπάνω το συνταρακτικό δημοσίευμα ήδη γνωστό απο το 2009 είναι ότι η Ντόρα είχε κάνει σε μία συνάντηση πίσω στο erga omnes με τη προϋποθεση η εθνοτητα τους να περασει σαν makedonski κυριλλικά. Και λοιπόν μπορεί να ισχυριστεί άνετα (και με το δίκιο της) ότι έμενε στην συζήτηση για να δείξει καλή θέληση σε ΟΗΕ και ΗΠΑ ξέροντας τι μλκς και μπουνταλάς είναι ο Γκρουεφσκι. Οπότε φάνηκαν αδιάλλακτοι οι της ΠΓΔΜ και έληξε το θέμα με δική τους υπαιτιότητα και δεν μπορουσε να μας πει κανείς ότι δεν προσπαθήσαμε.
Σημασία έχει τώρα ότι αναγνωρίζει η Ελλάδα Μακεδονική/Macedonian εθνότητα και Μακεδονική/Macedonian γλώσσα με τις υπογραφές των αριστερών πατριωτών Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Κοτζιά (αγαπημένου υπουργού του Φαήλου Κρανιδιώτη) και την συγκατάθεση των Ανεξάρτητων Ελλήνων: του μεγάλου πατριώτη Πάνου Καμμένου και όπως φαίνεται ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που έστειλαν στο Κοινοβούλιο 300,000 περίπου ανεξάρτητοι Ελληνες ψηφοφόροι.