Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80 για τυλιχτό τι επιλογές σε κρέας υπήρχαν;ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: ↑28 Φεβ 2020, 07:48ΣΟΥΒΛΑΚΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΟΥΒΛΑΚΙ
Α, να σημειώσω, επί της ανακοινώσεως της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης το 1966, ότι οι τιμές του «προσφερομένου σουβλακίου» [εκείνου του «μετά πίττας προσφερομένου σουβλακίου που νοείτο μετά καρυκευμάτων (κρομμύου, τομάτας κλπ»)] αφορούσαν εις «ορθίους πελάτας». Οπότε, και μόνο εξ αυτού του επίσημου τεκμηρίου συνάγεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν έδιναν στους «ορθίους» πελάτες κάτι άλλο παρά τυλιχτό, όπως περιγράφεται παραπάνω. Ανάλογες αγορανομικές διατάξεις βρίσκει κανείς την ίδια εποχή και στην Αθήνα.
Ας σημειώσω επίσης και τη δική μου μαρτυρία: όντως 4 δρχ. πληρώναμε τότε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 το σουβλάκι (τυλιχτό πάντα) που τρώγαμε, και περιμέναμε πότε θα έρθει Σάββατο «να πάμε για σουβλάκια», άντε και μεσοβδόμαδα όταν κατέβαιναν οι γονείς στο κέντρο του Πειραιά για ψώνια.
ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
Re: ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"
- ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
- Δημοσιεύσεις: 2196
- Εγγραφή: 24 Σεπ 2019, 15:07
Re: ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
Όσο θυμάμαι, με γύρο χοιρινό, με καλαμάκι χοιρινό, και με κεμπαμπ
Τα με κοτόπουλο κλπ πρέπει να ήρθαν αργότερα
Τα με κοτόπουλο κλπ πρέπει να ήρθαν αργότερα
Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία
- Υδράργυρος
- Δημοσιεύσεις: 25571
- Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 17:47
Re: ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
Κυριως καλαμακι χοιρινο, κεμπαμπ σε συγκεκριμενα σημεια, και γυρο χοιρινο στα μεγαλα σουβλατζηδικα. Υπηρχε και γυρος με κιμα που ειχε απαγορευτει σε καποια φαση λογω νοθειας, ηταν πιο νοστιμος ομωςΑρχέλαος έγραψε: ↑05 Απρ 2020, 22:00Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80 για τυλιχτό τι επιλογές σε κρέας υπήρχαν;ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: ↑28 Φεβ 2020, 07:48ΣΟΥΒΛΑΚΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΟΥΒΛΑΚΙ
Α, να σημειώσω, επί της ανακοινώσεως της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης το 1966, ότι οι τιμές του «προσφερομένου σουβλακίου» [εκείνου του «μετά πίττας προσφερομένου σουβλακίου που νοείτο μετά καρυκευμάτων (κρομμύου, τομάτας κλπ»)] αφορούσαν εις «ορθίους πελάτας». Οπότε, και μόνο εξ αυτού του επίσημου τεκμηρίου συνάγεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν έδιναν στους «ορθίους» πελάτες κάτι άλλο παρά τυλιχτό, όπως περιγράφεται παραπάνω. Ανάλογες αγορανομικές διατάξεις βρίσκει κανείς την ίδια εποχή και στην Αθήνα.
Ας σημειώσω επίσης και τη δική μου μαρτυρία: όντως 4 δρχ. πληρώναμε τότε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 το σουβλάκι (τυλιχτό πάντα) που τρώγαμε, και περιμέναμε πότε θα έρθει Σάββατο «να πάμε για σουβλάκια», άντε και μεσοβδόμαδα όταν κατέβαιναν οι γονείς στο κέντρο του Πειραιά για ψώνια.
- hellegennes
- Δημοσιεύσεις: 41259
- Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17
Re: ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
Μ' αυτό να πάμε στην επόμενη Γιουροβίζιον!
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
- hellegennes
- Δημοσιεύσεις: 41259
- Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17
Re: ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
Ας μην ξανανοίξει αυτή η συζήτηση. Τουλάχιστον όχι σ' αυτό το νήμα. Εξάλλου απέδειξα πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτή η ορολογία είναι της δεκαετίας του '80 το νωρίτερο.Αρχέλαος έγραψε: ↑05 Απρ 2020, 22:00Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80 για τυλιχτό τι επιλογές σε κρέας υπήρχαν;ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: ↑28 Φεβ 2020, 07:48ΣΟΥΒΛΑΚΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΟΥΒΛΑΚΙ
Α, να σημειώσω, επί της ανακοινώσεως της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης το 1966, ότι οι τιμές του «προσφερομένου σουβλακίου» [εκείνου του «μετά πίττας προσφερομένου σουβλακίου που νοείτο μετά καρυκευμάτων (κρομμύου, τομάτας κλπ»)] αφορούσαν εις «ορθίους πελάτας». Οπότε, και μόνο εξ αυτού του επίσημου τεκμηρίου συνάγεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν έδιναν στους «ορθίους» πελάτες κάτι άλλο παρά τυλιχτό, όπως περιγράφεται παραπάνω. Ανάλογες αγορανομικές διατάξεις βρίσκει κανείς την ίδια εποχή και στην Αθήνα.
Ας σημειώσω επίσης και τη δική μου μαρτυρία: όντως 4 δρχ. πληρώναμε τότε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 το σουβλάκι (τυλιχτό πάντα) που τρώγαμε, και περιμέναμε πότε θα έρθει Σάββατο «να πάμε για σουβλάκια», άντε και μεσοβδόμαδα όταν κατέβαιναν οι γονείς στο κέντρο του Πειραιά για ψώνια.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Re: ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
Στις προσφυγογειτονιές (εκεί δηλαδή που πρωτοφτιάχτηκε σουβλάκι όπως το ξέρουμε σήμερα) μέσα στην πίτα έμπαινε κεμπάπ και σπανιότερα ντονέρ. Μόνο.
Χοιρινός γύρος ήταν άγνωστος.
Στις γειτονιές που υποδέχτηκαν επαρχιώτες (Ρουμελιώτες και Ηπειρώτες κυρίως) σουβλάκι σήμαινε αποκλειστικά κομμάτια κρέας εναλλάξ με λίπος σε ξύλινο σουβλάκι (καλαμάκι) με ένα μικρό κομμάτι ψωμί καρφωμένο επάνω.
Χοιρινός γύρος (ο επονομαζόμενος και Γύρος του Θανάτου) εμφανίζεται στην αρχή του '70, αλλά περιθωριακά. Η μέτρια ποιότητα του και οι συχνές κακές συνθήκες υγιεινής ήταν η αιτία. Επικράτησε λόγω χαμηλού κόστους και αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες λόγω της γιγάντις προπαγάνδας της χούντας υπέρ του χοιρινού κρέατος (δεν ξέρω γιατί)
μετά ήρθε το ΠΑΣΟΚ
- Obi Wan Iakobi
- Δημοσιεύσεις: 15683
- Εγγραφή: 19 Ιαν 2020, 22:20
Re: ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
Beria έγραψε: ↑06 Απρ 2020, 00:06Στις προσφυγογειτονιές (εκεί δηλαδή που πρωτοφτιάχτηκε σουβλάκι όπως το ξέρουμε σήμερα) μέσα στην πίτα έμπαινε κεμπάπ και σπανιότερα ντονέρ. Μόνο.
Χοιρινός γύρος ήταν άγνωστος.
Στις γειτονιές που υποδέχτηκαν επαρχιώτες (Ρουμελιώτες και Ηπειρώτες κυρίως) σουβλάκι σήμαινε αποκλειστικά κομμάτια κρέας εναλλάξ με λίπος σε ξύλινο σουβλάκι (καλαμάκι) με ένα μικρό κομμάτι ψωμί καρφωμένο επάνω.
Χοιρινός γύρος (ο επονομαζόμενος και Γύρος του Θανάτου) εμφανίζεται στην αρχή του '70, αλλά περιθωριακά. Η μέτρια ποιότητα του και οι συχνές κακές συνθήκες υγιεινής ήταν η αιτία. Επικράτησε λόγω χαμηλού κόστους και αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες λόγω της γιγάντις προπαγάνδας της χούντας υπέρ του χοιρινού κρέατος (δεν ξέρω γιατί)
μετά ήρθε το ΠΑΣΟΚ
Από τέλη 80'ς που έχω μνήμες θυμάμαι και μπιφτέκι. Ο γυρός κοτόπουλο πρέπει να εμφανίστηκε στα μέσα των 90'ς. Σταδιακά οι επιλογές επεκτάθηκαν ιδίως τα τελευταία 10-15 χρόνια.
Μέχρι και γύρος γαλοπούλα εμφανίστηκε ή μοσχαρίσιο κρέας σε καλαμάκι ή κοκορέτσι, κοντοσούβλι κλπ.
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"
- enterprise-psi
- Υπερσυντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 12610
- Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 07:29
- Phorum.gr user: enterprise-psi
- Τοποθεσία: Sector 001
- Επικοινωνία:
Re: ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
The business man whose master plan controls the world each day,
Is blind to indications of his species slow decay.
Is blind to indications of his species slow decay.
- Obi Wan Iakobi
- Δημοσιεύσεις: 15683
- Εγγραφή: 19 Ιαν 2020, 22:20
Re: ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
δεκαετία του ΄80, μέσα, υπήρχε καλαμάκι και κεμπάπ, το οποίον το λέγανε με κρέας, ή με μπιφτέκι. Η λέξη κεμπάπ δεν υπήρχε στα σουβλατζίδικα, ή το λέγανε σουβλάκι, ή μπιφτέκι. Επίσης ο γύρος ήταν σπανιότατος.Στη γειτονιά μου στον Πειραιά, μόνο ένας έκανε γύρο. Το Νο 1 ήταν η Δροσοπηγή, που ακόμα δεν είχε γίνει αλυσίδα, κι έκανε μόνο καλαμάκι και μπιφτέκι, και δεν έβαζε τζατζίκι. Σφιχτό τυλιχτό σνακ σε λαδόχαρτο, έτρωγες άνετα 4. Αυτά τα πίτα με λουκάνικο, πίτα με παπούτσι, πίτα με παστίτσιο, είναι από πάνω Θεσσαλονίκη, που δεν ξέρουν από σουβλάκι. Πήγαινα Βόρεια Ελλάδα τα καλοκαίρια, έτρωγα νόστιμο γύρο, δεν λέω, όλα κομπλέ, και είχε και καραμπαμπιλίκι, σάντουιτς τα λέγανε, και βάζανε μουστάρδα, και ιστορίες, αλλά βλάχικο, δεν είχε το ντελικάτο που είχε το αθηναϊκό αστικό σουβλάκι, που ήταν ένα μοναδικό πράγμα, για όποιον το πρόλαβε. Όποιος δεν το πρόλαβε, δεν το έζησε, είναι τυρόγαλο, δεν έχει μάθει τίποτα. Και δεν το λέω υποτιμητικά, μόνο που δεν καταλαβαίνει τι σνακ μιλάμε.Υδράργυρος έγραψε: ↑05 Απρ 2020, 23:12Κυριως καλαμακι χοιρινο, κεμπαμπ σε συγκεκριμενα σημεια, και γυρο χοιρινο στα μεγαλα σουβλατζηδικα. Υπηρχε και γυρος με κιμα που ειχε απαγορευτει σε καποια φαση λογω νοθειας, ηταν πιο νοστιμος ομωςΑρχέλαος έγραψε: ↑05 Απρ 2020, 22:00Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80 για τυλιχτό τι επιλογές σε κρέας υπήρχαν;ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: ↑28 Φεβ 2020, 07:48ΣΟΥΒΛΑΚΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΟΥΒΛΑΚΙ
Α, να σημειώσω, επί της ανακοινώσεως της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης το 1966, ότι οι τιμές του «προσφερομένου σουβλακίου» [εκείνου του «μετά πίττας προσφερομένου σουβλακίου που νοείτο μετά καρυκευμάτων (κρομμύου, τομάτας κλπ»)] αφορούσαν εις «ορθίους πελάτας». Οπότε, και μόνο εξ αυτού του επίσημου τεκμηρίου συνάγεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν έδιναν στους «ορθίους» πελάτες κάτι άλλο παρά τυλιχτό, όπως περιγράφεται παραπάνω. Ανάλογες αγορανομικές διατάξεις βρίσκει κανείς την ίδια εποχή και στην Αθήνα.
Ας σημειώσω επίσης και τη δική μου μαρτυρία: όντως 4 δρχ. πληρώναμε τότε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 το σουβλάκι (τυλιχτό πάντα) που τρώγαμε, και περιμέναμε πότε θα έρθει Σάββατο «να πάμε για σουβλάκια», άντε και μεσοβδόμαδα όταν κατέβαιναν οι γονείς στο κέντρο του Πειραιά για ψώνια.
Ordem e Progresso.
Re: ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
Μαλακίες λες, για όσους μεγαλώσαμε χάμω.hellegennes έγραψε: ↑05 Απρ 2020, 23:46Ας μην ξανανοίξει αυτή η συζήτηση. Τουλάχιστον όχι σ' αυτό το νήμα. Εξάλλου απέδειξα πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτή η ορολογία είναι της δεκαετίας του '80 το νωρίτερο.Αρχέλαος έγραψε: ↑05 Απρ 2020, 22:00Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80 για τυλιχτό τι επιλογές σε κρέας υπήρχαν;ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: ↑28 Φεβ 2020, 07:48ΣΟΥΒΛΑΚΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΟΥΒΛΑΚΙ
Α, να σημειώσω, επί της ανακοινώσεως της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης το 1966, ότι οι τιμές του «προσφερομένου σουβλακίου» [εκείνου του «μετά πίττας προσφερομένου σουβλακίου που νοείτο μετά καρυκευμάτων (κρομμύου, τομάτας κλπ»)] αφορούσαν εις «ορθίους πελάτας». Οπότε, και μόνο εξ αυτού του επίσημου τεκμηρίου συνάγεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν έδιναν στους «ορθίους» πελάτες κάτι άλλο παρά τυλιχτό, όπως περιγράφεται παραπάνω. Ανάλογες αγορανομικές διατάξεις βρίσκει κανείς την ίδια εποχή και στην Αθήνα.
Ας σημειώσω επίσης και τη δική μου μαρτυρία: όντως 4 δρχ. πληρώναμε τότε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 το σουβλάκι (τυλιχτό πάντα) που τρώγαμε, και περιμέναμε πότε θα έρθει Σάββατο «να πάμε για σουβλάκια», άντε και μεσοβδόμαδα όταν κατέβαιναν οι γονείς στο κέντρο του Πειραιά για ψώνια.
Ordem e Progresso.
- ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
- Δημοσιεύσεις: 2196
- Εγγραφή: 24 Σεπ 2019, 15:07
Re: ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
Επιβεβαιώνω. Πάντως πότε δούλευε το αφεντικό δεν ξέρω, γιατί εμείς το φοιτηταριάτο τότε (τέλη 1979 και μετά) όλο δίπλα στο περίφημο καφενείο ΕΛΛΑΣ τον βλέπαμε, στρωμένο σε καρέ!
Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία
- ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
- Δημοσιεύσεις: 2196
- Εγγραφή: 24 Σεπ 2019, 15:07
Re: ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
Μα πώς εκφράζεσαι έτσι στον κοινοτυπά;;
Σκέψου τώρα σκηνή σε σουβλατζίδικο:
-Μάστορα πιάσε ένα σάντουιτς με διπλή πίτα!
-Ρε πας καλά; Δίπλα είναι το σαντουιτσάδικο, εδώ είναι το σουβλατζίδικο!
Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 3 Απαντήσεις
- 657 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Feindflug
27 Ιαν 2024, 10:00
-
-
Νέα δημοσίευση Με την σωστή πλευρά της Ιστορίας...
από taxalata xalasa » 16 Ιουν 2023, 11:20 » σε Εθνικά Θέματα - 12 Απαντήσεις
- 626 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Kauldron
16 Ιουν 2023, 12:17
-
-
- 1 Απαντήσεις
- 1054 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Chainis
14 Αύγ 2022, 15:15
-
- 17 Απαντήσεις
- 1211 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Jimmy81
04 Απρ 2023, 20:39