το έκανα στα 13, ήταν αηδία ακόμα και για τους γευστικούς κάλυκες ενός ανώριμου αυνάνα
(τώρα ωρίμασα κι εγώ, και οι γευστικοί μου κάλυκες)
το έκανα στα 13, ήταν αηδία ακόμα και για τους γευστικούς κάλυκες ενός ανώριμου αυνάνα
Λάθος, λάθος. Τώρα που μεγάλωσες και ωριματελοσπαντων που μεγάλωσες, θα το εκτιμήσεις διαφορετικά.
Δεν διαπίστωσα μαύρισμα, ίσως γιατί δεν μένουν στο φούρνο πολύ ώρα.Frozen έγραψε: ↑24 Απρ 2020, 01:03Πολύ καλό ακούγεται, θα δοκιμάσω και γω.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑24 Απρ 2020, 00:42
Τα βασικά είναι πάντα ζωοτροφή ταχίνι και μέλι. Το ξέρω ότι υπάρχει και ταχίνι με άλλες γεύσεις αλλά προτιμώ το σκέτο γιατί τα υπόλοιπα τα ρυθμίζω ανάλογα με τα κέφια μου. Μετά προσθέτω ό,τι ξηρό καρπό θέλω, συνήθως βάζω αρκετούς σε μικρές ποσότητες και θρυμματισμένους στο μούλτι. Χρησιμοποιώ επίσης σταφίδες, ξερά σύκα και δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, κομμένα σε κομματάκια. Κάποιες φορές προσθέτω και σπασμένη κουβερτούρα ή μια κουταλιά κακάο αν δεν έχω σοκολάτα. Έχω βάλει και κορνφλέικς. Κάνω το μίγμα, η υφή είναι όπως σ' αυτό που φτιάχνεις εσύ, οπότε ξέρεις πότε μπορείς να το πλάσεις ή να το στρώσεις και μετά στρώνω αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί, ρίχνω το μίγμα, το πιέζω αρκετά ώστε να μην έχει κενά και μετά το βάζω για ένα 10λεπτο στο φούρνο για να στεγνώσει ή στο ψυγείο αν θέλω να είναι πιο μαλακό.
Υποθέτω ότι κάνει οποιοδήποτε αποξηραμένο φρούτο. Έχω σκεφτεί να βάλω και γλυκό του κουταλιού αντί για μέλι. Και κάποια στιγμή θα δοκιμάσω και κάποιες αλμυρές παραλλαγές με τυριά, αλλαντικά και μπαχαρικά και οι θεοί μαζί μου.
Κάπου διάβασα για τις σταφίδες ότι αν δεν θες να μαυρίσουν στο ψήσιμο πρέπει να τις περάσεις από ζεστό νερό πριν τις βάλεις μέσα. Εσένα πως σου βγαίνουν;
Πολύ τολμηρή με την αλμυρή εκδοχή!
Είσαι απίθανη Γαλή! Σε ευχαριστώ πολύ, θα το δοκιμάσω σύντομα και θα σου πω.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑24 Απρ 2020, 12:57Δεν διαπίστωσα μαύρισμα, ίσως γιατί δεν μένουν στο φούρνο πολύ ώρα.Frozen έγραψε: ↑24 Απρ 2020, 01:03Πολύ καλό ακούγεται, θα δοκιμάσω και γω.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑24 Απρ 2020, 00:42
Τα βασικά είναι πάντα ζωοτροφή ταχίνι και μέλι. Το ξέρω ότι υπάρχει και ταχίνι με άλλες γεύσεις αλλά προτιμώ το σκέτο γιατί τα υπόλοιπα τα ρυθμίζω ανάλογα με τα κέφια μου. Μετά προσθέτω ό,τι ξηρό καρπό θέλω, συνήθως βάζω αρκετούς σε μικρές ποσότητες και θρυμματισμένους στο μούλτι. Χρησιμοποιώ επίσης σταφίδες, ξερά σύκα και δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, κομμένα σε κομματάκια. Κάποιες φορές προσθέτω και σπασμένη κουβερτούρα ή μια κουταλιά κακάο αν δεν έχω σοκολάτα. Έχω βάλει και κορνφλέικς. Κάνω το μίγμα, η υφή είναι όπως σ' αυτό που φτιάχνεις εσύ, οπότε ξέρεις πότε μπορείς να το πλάσεις ή να το στρώσεις και μετά στρώνω αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί, ρίχνω το μίγμα, το πιέζω αρκετά ώστε να μην έχει κενά και μετά το βάζω για ένα 10λεπτο στο φούρνο για να στεγνώσει ή στο ψυγείο αν θέλω να είναι πιο μαλακό.
Υποθέτω ότι κάνει οποιοδήποτε αποξηραμένο φρούτο. Έχω σκεφτεί να βάλω και γλυκό του κουταλιού αντί για μέλι. Και κάποια στιγμή θα δοκιμάσω και κάποιες αλμυρές παραλλαγές με τυριά, αλλαντικά και μπαχαρικά και οι θεοί μαζί μου.
Κάπου διάβασα για τις σταφίδες ότι αν δεν θες να μαυρίσουν στο ψήσιμο πρέπει να τις περάσεις από ζεστό νερό πριν τις βάλεις μέσα. Εσένα πως σου βγαίνουν;
Πολύ τολμηρή με την αλμυρή εκδοχή!
Ανεβάζω μια ενδεικτική σημερινή φωτο. Οι μπάρες είναι προχθεσινές. Τα σκούρα είναι δαμάσκηνο, όχι σταφίδες.
Όταν γίνει, το αφήνω να κρυώσει και μετά το κόβω σε τετράγωνα ή ορθογώνια και τις βάζω σε κάποιο κλειστό σκεύος. Όπως γίνεται με τις πίτες. Το καλό είναι ότι το κάθε κομμάτι μπορείς να το σπάσεις στα δύο όπως μια σοκολάτα, δε διαλύεται.
Και κάποια πρακτικά, σχετικά με τις αναλογίες. Για ένα σκεύος γύρω στα 25-35 (το βάζω στο περίπου) χρησιμοποιώ τη μισή ποσότητα ταχινιού (από συσκευασία μεγέθους κλασσικής κονσέρβας), μισό κουάκερ και περίπου 4 κουταλιές της σούπας μέλι. Και μετά προσθέτω ό,τι θέλω.
Η βασική λογική πάντως είναι η ίδια με τις κανονικές ζύμες στο πολύ πιο χαλαρό. Δηλαδή χρησιμοποιείς τη βρώμη ως αλεύρι και το ταχίνι ως υγρό και προσθέτεις το υγρό ή στερεό που χρειάζεται για να δέσει το τελικό μίγμα. Κάποιοι αντί για ταχίνι βάζουν φυστικοβούτυρο ή κάτι σχετικό.
Προτείνω να ξεκινήσεις με ένα μικρότερο σκεύος για την πρώτη δοκιμή και από τη στιγμή που ήδη έχεις μια σχετική εμπειρία, θα καταλάβεις μόνη σου τι περισσότερο ή λιγότερο θέλει κάθε φορά. Μην ξεχνάς το αντικολλητικό χαρτί. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και σε περίπτωση αποτυχίας, αυτό που θα βγει θα τρώγεται ευχάριστα. Ακόμα και να θρυμματιστεί είναι ωραιότατο συμπλήρωμα για γιαούρτι.
Είχα δοκιμάσει μια φορά αλλά νομίζω ότι τα στεγνώνει.
σκετα μπιφτεκια βρωμης ...οπως σογιας
Το granola λες, βολικό αν το έχεις ήδη στο σπίτι. Όμως πολλή ζάχαρη βρε παιδί μου.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑24 Απρ 2020, 13:13Βάζω και τη δική μου πρώτη απόπειρα.
Και κάτι επίσης πρακτικό. Κυκλοφορούν στο εμπόριο (και το ξέρεις) πολλές έτοιμες συσκευασίες βρώμης που είναι ήδη αναμεμιγμένες μέ αλλά υλικά, όπως υπάρχουν και μίγματα δημητριακών, καρπών κλπ από αυτά που ρίχνουν σε γιαούρτι και γάλα. Ακόμη και μπισκότα. Σαφώς και δεν έχουν την ίδια ποιότητα με τα ξεχωριστά υλικά αλλά για την περίπτωση που δεν έχουμε ξηρούς καρπούς ή οτιδήποτε άλλο είναι πολύ βολικά.