Προελληνική Γλώσσα/Pre-Greek substrate

Μελέτη της γλώσσας, γραμματική, συντακτικό, σχολιασμοί και διευκρινίσεις.
Άβαταρ μέλους
Hector Buas
Δημοσιεύσεις: 5640
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 00:53

Re: Προελληνική Γλώσσα/Pre-Greek substrate

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Hector Buas » 20 Μάιος 2020, 00:41

Antigeist έγραψε:
19 Μάιος 2020, 23:54
Hector Buas έγραψε:
19 Μάιος 2020, 22:29
Antigeist έγραψε:
19 Μάιος 2020, 22:18
...
Δείξε μου έναν που αρνείται την ύπαρξη του προελληνικού υποστρώματος. Τώρα.
Δείξε μου έναν σοβαρό επιστήμονα που το υποστηρίζει, με δημοσιεύσεις εκτός από τον Demiraj (για τους δικούς του, εθνικιστικούς λόγους) και αυτόν με επιφυλάξεις. Ο Σμερδαλέος δεν μετράει.

Ας δούμε και μία ψύχραιμη αντιμετώπιση από την Biliana Mihaylova του Πανεπιστημίου της Σόφιας:

"In recent years R. S. P. Beekes, following Kuiper and Furnée, has tried to prove the existence of a non-Indo-European substratum in Greek. By analyzing Greek words that deviate from Indo-European phonetics and word formation, he endeavors to demonstrate that these particularities could not be due to pure hazard. In his opinion certain phonetic and morphological characteristics appear repeatedly and give evidence of a different structure from that of the Indo-European languages. In the chapter “Pre-Greek loanwords in Greek” in his Etymological dictionary of Greek he states: “The ‘Pelasgian’ theory has done much harm, and it is time to forget it.” (GED XVI). In 2009 Beekes mentions the Luwian etymology of Παρνασσός proposed by West3 and declares: “… there were in my view no Luwians in Greece. We should be spared a new disaster as with ‘Pelasgian’. Pre-Greek is a completely non-Indo-European language.”

...

I believe that the Pre-Greek layer is heterogeneous. We could accept a non-Indo-European layer in Greece and in all of Europe; this hypothesis fits well with the Kurgan theory which presupposes that Old (Neolithic) Europe was inhabited by a non-Indo-European population. Even in this case nothing contradicts the idea that Indo-European tribes inhabited the area of the Balkan Peninsula and the Aegean islands before the first Greeks, e.g. in the last centuries of the third millennium BC."


Πρός το παρόν, μόνο οι τρείς δημιουργοί της ιδέας είναι και οι μόνοι υποστηρικτές της...
Ποιος είναι ο West3 :-? ;
...
Ενας απ' το χωριό. Δεν τον ξέρεις.
Antigeist έγραψε:
19 Μάιος 2020, 23:54
...
Και που βασίζει αυτή η Βουλγάρα το γεγονός ότι το υπόστρωμα είναι ετερογενές; Aπό την μελέτη του υλικού φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με μια μόνο γλώσσα που είναι ξεκάθαρα μη ΙΕ.
...
Πραγματικά έχεις πλάκα. Τις αναφορές στο τέλος τις είδες?
Antigeist έγραψε:
19 Μάιος 2020, 23:54
...
Πιστεύεις άραγε ότι μίλαγαν σκιπετάρικα οι προελ; :smt005:
...
Όχι. Αλλά ίσως το πιστεύει η Βουλγάρα.
Antigeist έγραψε:
19 Μάιος 2020, 23:54
...
Βασικά τώρα που κοίταξα αυτό που παρέθεσες ΔΕΝ πιστεύει ότι είναι ετερογενές. Σου λέει στο τέλος ότι κατά πάσα πιθανότητα έχουμε να κάνουμε με μια μόνο γλώσσα.
Tην διαφορά ανάμεσα στο γλωσσολογικό υπόστρωμα και τις λέξεις δάνεια την γνωρίζεις? Γιατί η Βουλγάρα στο τέλος μιλάει για λέξεις δάνεια (loanwords) και όχι για υπόστρωμα.

Αυτό το νήμα έχει πολύ πλάκα τελικά...

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6351
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Προελληνική Γλώσσα/Pre-Greek substrate

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 20 Μάιος 2020, 01:30

Gouerino 4 έγραψε:Με το χερι στην καρδια απαντησε
Αν σε ελεγαν να διαλεξεις εναν μονο λαο ως ελληνικο με βαση το ονομα του,χωρις να ξερεις κατι αλλο για αυτους,ποιον θα διαλεγες απο τους παρακατω

Αχαιοι,αιολεις,ιωνες,δρυοπες
Βρε δεν χρειάζονται τέτοιοι συναισθηματισμοί. Και με το χέρι στα @@ μου το απαντάω αυτό. :smt005:
Τους Δρύοπες θα διάλεγα και τελικά θα έπαιρνα τα π@π@ρια μου στο πιάτο, λόγω φτωχών δεδομένων. :lol:
Ο Σακελλαρίου έλαβε υπόψη του την μαρτυρία του Στράβωνα που θεωρούσε τους Δρύοπες βάρβαρους.

Γενικά δεν χρειάζεται να σταθούμε τόσο πολύ στους Δρύοπες στην έρευνα για το προελληνικό υπόστρωμα αφού δεν ήταν κανένας φοβερά εξαπλωμένος λαός στην Ελλάδα.
Gouerino 4 έγραψε:Κατι ακομα που ισως δεν ξεουν πολλοι
Συμφωνα με τους ινδοευρωπαικους κανονες στην ελληνικη γλωσσα οι δαναοι επρεπε να ονομαζονται θαναοι,η,θυναοι.
Το δ δεν δικαιολογειται.
Ειναι ιδια περιπτωση με το θυγατηρ,το θυρα κτλ.
Αυτο ομως δεν εμποδισε τον Σακελλαρίου να τους βγαλει πρωτοελληνες.
Αλλου και αλλου μονο κατι τετοια τον εμποδιζαν.
Οι δρυοπες τον μαραναν τον αρχιπαπαρα
.........................................................................................................................................
Και οι τρεις λεξεις ,θυρα,θυγατηρ και δουναβης προερχονται απο το πιε From Proto-Indo-European *dʰ
Στην ελληνικη αυτο μετατρεπεται σε θυ,εξου θυρα, θυγατερα
Αν τον βολευε να.τους βγαλει προελληνες,ο σακελλαριου θα το εγραφε πρωτο,πρωτο.
Τωρα μιλαμε για τους δαναους και το εκανε γαργαρα.
Ο καραγκιοζης
Πολύ φασαρία για το τίποτα. Δεν χρειάζεται να συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΙΕ γλωσσολογίας ένα εθνωνύμιο για να προσδιορίσουμε την εθνότητα του λαού που το φέρει. Όχι ότι δεν μπορεί να βοηθήσει κι αυτό σε μια έρευνα αλλά δεν είναι και τελειωτικό στοιχείο. Δεν χρειάζεται καν να έχει ένας πληθυσμός ελληνικό όνομα για να θεωρηθεί ελληνικός (π.χ. οι Ρώσοι έχουν σκανδιναβικό όνομα).

Αν διαβάσεις τα έργα του Σακελλαρίου για τους Ινδοευρωπαίους και τους Πρωτοέλληνες θα δεις ότι λαμβάνει υπόψη του μια σειρά στοιχείων αρχαιολογικών, γλωσσικών και μυθολογικών. Εχει μελετήσει ελληνικές και ινδο-ιρανικές παραδόσεις (εκεί βρήκε π.χ. στην Αβέστα έναν λαό Danawao εχθρικό πρις τους προγόνους των Ιρανών, κάτι που θα ταίριαζε με τους Δαναούς όταν είχαν δίγαμμα), ΙΕ γλωσσολογία (άρα ξέρει και τη στενή σχέση ελληνικού και ινδο-ιρανικού κλάδου που κάποτε πρέπει να συνδέονταν στενά γεωγραφικά) και αρχαιολογία Ελλάδας, Βαλκανίων, Μικράς Ασίας και Ουκρανίας (συγκρίνει τις περιοχές Δαναών με ευρήματα καταστροφών και κουργκάν που συναντάμε σε κάποιους τόπους τους). Ο Σακελλαρίου λαμβάνει υπόψη του έναν μεγάλο όγκο δεδομένων όταν τα γράφει αυτά.

Ανεξάρτητα απ' το αν έχει δίκιο ή όχι για τους Δαναούς δεν αρκείται απλά σε μια ετυμολογία όπως νομίζεις.

Τέλος πάντων περί ΙΕ ρίζας για το υγρό στοιχείο βάζω την καταχώρηση της Encyclopedia of Indo-European Culture των Mallory και Adams όπου υποστηρίζεται η αποκατάσταση δύο ριζών, μία χωρίς δάσυνση και μία με δάσυνση. Μικρή σημασία έχει βέβαια όπως εξηγώ παραπάνω.

Εικόνα
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6351
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Προελληνική Γλώσσα/Pre-Greek substrate

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 20 Μάιος 2020, 02:20

Gouerino 4 έγραψε:Με το αλι υπαρχουν μονο στηον ομηρο καμιά δεκαρια λεξεις
Μια που θυμαμαι σιγουρα ειναι το αλιπεδα,απο το αλς και το πεδιο.
Και η αλικαρνασσος απο αυτο προερχεται,αλι και καρηνο=παραθαλασσιο ακρωτηρι
Δεν έχει νόημα αυτή η ετυμολογία στα ελληνικά. Κατ' αρχήν θα αποτελούσε σημασιολογικό πλεονασμό. Το ακρωτήρι είναι εξ'ορισμού παραθαλάσσιο. Επίσης η Ελληνική γλώσσα έχει ήδη λέξεις για το ακρωτήρι που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν: άκρα και ακρωτήριον. Ποιο το νόημα να σχηματιστεί όλο αυτό το ακατανόητο μακρυνάρι από τους ελληνόφωνους βάζοντας στο τέλος και ένα μόρφημα που δεν σημαίνει τίποτα στο σχηματισμό ελληνικών τοπωνυμίων (όπως σημαίνει π.χ. το νήσος ή η πόλις)? Κανένα. Θα έμενε η κατάληξη της λέξης κάρηνον αν αυτό ήταν το δεύτερο συνθετικό. Το -σσος θα ήταν αχρείαστο. Το κάρηνον πάλι δεν φαίνεται να υπάρχει στην Αλικαρνασσό αφού απουσιάζει το ενδιάμεσο φωνήεν "ή" (ή "α" αν υποθέσουμε δωρική εκδοχή) στην Αλικαρνασσό ενώ η βασική σημασία της λέξης είναι "κεφάλι" και η δευτερεύουσα "κορυφή βουνού".
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/tex ... ka%2Frhnon
Προσωπικά θα περίμενα να ανέβει και ο τόνος κατά τη σύνθεση σε προηγούμενες συλλαβές αφού δεν εντάσσεται στις σύνθετες λέξεις που εξαιρούνται απ'τον κανόνα και ο τόνος μένει στη λήγουσα.

Τώρα υπάρχουν μερικά ακόμα γλωσσικά και ιστορικά στοιχεία που συνηγορούν υπέρ ξενικής ονομασίας της Αλικαρνασσού. Στη Μικρά Ασία πρώτα κατοίκησαν οι ξένοι αρχαίοι λαοί της Ανατολίας και μετά ήρθαν οι Ελληνες. Μάλιστα η ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται η Αλικαρνασσός λεγόταν παλιά Karkissa, ένα όνομα που μας παραπέμπει στους μη Ελληνες Κάρες.
Εικόνα
Το μόρφημα -σσος μας παραπέμπει στο -(a)ssa που συναντάμε στην Karkissa αλλά και στη γλώσσα των Λούβιων η οποία είναι στενή συγγενής της Καρικής. Ενώ λοιπόν στην ελληνική το -ssos δεν σημαίνει τίποτα, στη λουβική γλώσσα λειτουργεί ως κτητικό επίθετο. Π.χ. Tarhuntassa=που ανήκει στο θεό Ταρχούντ, Tiwatassa=που ανήκει στη θεά Tiwat. Η αρχαία προελληνική Ανατολία διασώζει και άλλα τέτοια τοπωνύμια σε -assa όπως Sawalassa η οποία φαίνεται ότι πέρασε μετέπειτα στην ελληνική γλώσσα ως Σαλαγασσός και Σελγησσός. Λογικά λοιπόν και η Αλικαρνασσός ήταν ονομασία των προελληνικών λαών της αρχαίας Ανατολίας που θα έιχε μια μορφή περίπου σαν Alukarnassa/Alikarnassa. Ισως αυτό το "kar" που περιέχει να είναι το ίδιο με αυτό στο όνομα των Καρών αφού στην ευρύτερη περιοχή της Καρίας συναντάμε την πόλη. Στα αφτιά των Ελλήνων έμεινε ως Αλικαρνασσός.

Συνεπώς το αρχικό αλι- στην Αλικαρνασσό συμπτωματικά μοιάζει με το ελληνικό αλς. Στην ακραία περίπτωση που θα μπορούσε να συσχετιστεί με αυτό είναι να συνδυάστηκε ένα ελληνικό στοιχείο με ένα ξενικό, κάτι που συμβαίνει και σε άλλες γλώσσες. Αλλά να δόθηκε ολόκληρο το όνομα με βάση την ελληνική γλώσσα μοιάζει απίθανο υπολογίζοντας όλα τα παραπάνω γλωσσικά και ιστορικά δεδομένα.
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6351
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Προελληνική Γλώσσα/Pre-Greek substrate

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 20 Μάιος 2020, 02:33

Επιπροσθέτως αυτό το λουβικό κτητικό -assa ρίχνει κάποιο φως και στα προελληνικά τοπωνύμια που το αντανακλούν όπως Παρνασσός, Λυκαβηττός, Υμηττός κλπ ενισχύοντας την άποψη ότι ένα μέρος του προελληνικού υποστρώματος ήταν ινδοευρωπαϊκό, συγγενικό προς τις ΙΕ γλώσσες της Ανατολίας.
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Gouerino 4
Δημοσιεύσεις: 1785
Εγγραφή: 25 Οκτ 2019, 19:33

Re: Προελληνική Γλώσσα/Pre-Greek substrate

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gouerino 4 » 20 Μάιος 2020, 12:03

Jimmy81 έγραψε:
20 Μάιος 2020, 02:20
Gouerino 4 έγραψε:Με το αλι υπαρχουν μονο στηον ομηρο καμιά δεκαρια λεξεις
Μια που θυμαμαι σιγουρα ειναι το αλιπεδα,απο το αλς και το πεδιο.
Και η αλικαρνασσος απο αυτο προερχεται,αλι και καρηνο=παραθαλασσιο ακρωτηρι
Δεν έχει νόημα αυτή η ετυμολογία στα ελληνικά. Κατ' αρχήν θα αποτελούσε σημασιολογικό πλεονασμό. Το ακρωτήρι είναι εξ'ορισμού παραθαλάσσιο. Επίσης η Ελληνική γλώσσα έχει ήδη λέξεις για το ακρωτήρι που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν: άκρα και ακρωτήριον. Ποιο το νόημα να σχηματιστεί όλο αυτό το ακατανόητο μακρυνάρι από τους ελληνόφωνους βάζοντας στο τέλος και ένα μόρφημα που δεν σημαίνει τίποτα στο σχηματισμό ελληνικών τοπωνυμίων (όπως σημαίνει π.χ. το νήσος ή η πόλις)? Κανένα. Θα έμενε η κατάληξη της λέξης κάρηνον αν αυτό ήταν το δεύτερο συνθετικό. Το -σσος θα ήταν αχρείαστο. Το κάρηνον πάλι δεν φαίνεται να υπάρχει στην Αλικαρνασσό αφού απουσιάζει το ενδιάμεσο φωνήεν "ή" (ή "α" αν υποθέσουμε δωρική εκδοχή) στην Αλικαρνασσό ενώ η βασική σημασία της λέξης είναι "κεφάλι" και η δευτερεύουσα "κορυφή βουνού".
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/tex ... ka%2Frhnon
Κανενας πλεονασμος δεν υπαρχει.
Οπως σημερα λεμε παραθαλασσιο ακρωτήρι
http://www.realnaxos.com/properties/%CF ... 82-%CE%B5/

Ετσι ελεγαν και πριν τρεις χιλιαδες χρονια.
Απλα οι δωριεις το ειπαν με μια λεξη αλικαρνασσος.

Υπαρχει κατι που δεν ξερει σχεδον κανενας.
Οταν η κρητικη λυκτος εγινε δωρικη αποικια ονομαστηκε καρνασοπολις
Δες εδω


Η Λύκτος ονομαζόταν και “ Καρνησόπολις”, όνομα που φανερώνει τη Δωρική προέλευση των κατοίκων της.

http://pezopories.blogspot.com/2014/08/7.html?m=1



Εδω νομιζω οτι σταματαει καθε συζητηση.
Εσυ φυσικα μπορει να πιστευεις οτι αυτα τα 2 καρνας δεν εχουν σχεση και να γινεις γραφικος.

Gouerino 4
Δημοσιεύσεις: 1785
Εγγραφή: 25 Οκτ 2019, 19:33

Re: Προελληνική Γλώσσα/Pre-Greek substrate

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gouerino 4 » 20 Μάιος 2020, 12:14

Jimmy81 έγραψε:
20 Μάιος 2020, 02:33
Επιπροσθέτως αυτό το λουβικό κτητικό -assa ρίχνει κάποιο φως και στα προελληνικά τοπωνύμια που το αντανακλούν όπως Παρνασσός, Λυκαβηττός, Υμηττός κλπ ενισχύοντας την άποψη ότι ένα μέρος του προελληνικού υποστρώματος ήταν ινδοευρωπαϊκό, συγγενικό προς τις ΙΕ γλώσσες της Ανατολίας.
Τα εχουμε ξαναπει

Η υπαρξη του ιε επιθηματος σσος και ασσα μονο στις δυο πλευρες του αιγαιου,απλα δειχνει την εντοπιοτητα της ινοευρωπαικης γλωσσας.
Αν ειχαν ερθει απο αλλου,θα υπηρχαν και καπου αναμρσα στα κουργκαν και στην ελλαδα τοπωνύμια με τετοιο επιθημα.
Απο την στιγμη μαλιστα που οι αρχαιοι μας λενε οτι οι λαοι που τα χρησιμοποιουσαν δηλαδη καρες,λυκιοι πελασγοι κτλ απο την ελλαδα πηγαν στην μ.ασια τοτε κοιτιδα ειναι η ελλαδα και πρωτοινδοευρωπαιοι οι πελασγοι.

Gouerino 4
Δημοσιεύσεις: 1785
Εγγραφή: 25 Οκτ 2019, 19:33

Re: Προελληνική Γλώσσα/Pre-Greek substrate

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gouerino 4 » 20 Μάιος 2020, 12:37

Πολύ φασαρία για το τίποτα. Δεν χρειάζεται να συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΙΕ γλωσσολογίας ένα εθνωνύμιο για να προσδιορίσουμε την εθνότητα του λαού που το φέρει. Όχι ότι δεν μπορεί να βοηθήσει κι αυτό σε μια έρευνα αλλά δεν είναι και τελειωτικό στοιχείο. Δεν χρειάζεται καν να έχει ένας πληθυσμός ελληνικό όνομα για να θεωρηθεί ελληνικός (π.χ. οι Ρώσοι έχουν σκανδιναβικό όνομα).

Αν διαβάσεις τα έργα του Σακελλαρίου για τους Ινδοευρωπαίους και τους Πρωτοέλληνες θα δεις ότι λαμβάνει υπόψη του μια σειρά στοιχείων αρχαιολογικών, γλωσσικών και μυθολογικών. Εχει μελετήσει ελληνικές και ινδο-ιρανικές παραδόσεις (εκεί βρήκε π.χ. στην Αβέστα έναν λαό Danawao εχθρικό πρις τους προγόνους των Ιρανών, κάτι που θα ταίριαζε με τους Δαναούς όταν είχαν δίγαμμα), ΙΕ γλωσσολογία (άρα ξέρει και τη στενή σχέση ελληνικού και ινδο-ιρανικού κλάδου που κάποτε πρέπει να συνδέονταν στενά γεωγραφικά) και αρχαιολογία Ελλάδας, Βαλκανίων, Μικράς Ασίας και Ουκρανίας (συγκρίνει τις περιοχές Δαναών με ευρήματα καταστροφών και κουργκάν που συναντάμε σε κάποιους τόπους τους). Ο Σακελλαρίου λαμβάνει υπόψη του έναν μεγάλο όγκο δεδομένων όταν τα γράφει αυτά.

Ανεξάρτητα απ' το αν έχει δίκιο ή όχι για τους Δαναούς δεν αρκείται απλά σε μια ετυμολογία όπως νομίζεις.
Αλλα γραφω,αλλα απαντας.

Πουθενά δεν ειπα εγω οτι εχει σχεση ενα εθνωνυμιο με την καταγωγη και την γλωσσα του λαου.
Ισα ισα εδω και χρονια λεω το αντιθετο.
Πχ ρωσοι,φραγκοι,βουλγαροι κτλ.

Εγω στηλιτευω την τακτικη του καραγκιοζη του Σακελλαρίου.
Οπου τον βολευει να βρει προελληνες ιε βγαζει ετυμολογιες απο τον κωλο του,πχ πελασγοι,δρυοπες,διυλιζει τον κωνωπα λεγοντας πως αν ηταν ελληνες θα επρεπε να ειχαν φ αντι για π κτλ.

Οταν τον βολευει να βγαλει καποιους ελληνες,κανει το παγωνι για το μη ελληνικο ονομα,πχ δαναοι,η,βγαζει απο τον κωλο του ιε ριζες για το νερο,πχ αβ για τους αβαντες,ενω η ριζα ειναι απ και το ονομα θα επρεπε να ειναι απαντες,η,ιπαντες συμφωνα με τους ιε κανονες.


Εμενα αλλο με παραξενευει.
Αντε ο Σακελλαρίου ειναι τσαρλατανος,ενας πουστης δεν βρεθηκε να του ριξει μια φαπα οταν εγραφε για λεξ ενικο των λελεγων,οταν εγραφε για πρωτοαχαιους στον καυκασο,οταν εγραφε για ριζες αβ για το νερο,οταν παρετυμολογουσε για τους δρυοπες και τοσα αλλα;
Τοσα ατομα εγραψαν στην ΙΕΕ.
Ολοι τυφλοι ηταν;

Άβαταρ μέλους
Leporello
Δημοσιεύσεις: 14103
Εγγραφή: 07 Αύγ 2018, 19:09
Phorum.gr user: Leporello

Re: Προελληνική Γλώσσα/Pre-Greek substrate

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello » 20 Μάιος 2020, 12:44

Jimmy81 έγραψε:
20 Μάιος 2020, 01:30
Τέλος πάντων περί ΙΕ ρίζας για το υγρό στοιχείο βάζω την καταχώρηση της Encyclopedia of Indo-European Culture των Mallory και Adams όπου υποστηρίζεται η αποκατάσταση δύο ριζών, μία χωρίς δάσυνση και μία με δάσυνση. Μικρή σημασία έχει βέβαια όπως εξηγώ παραπάνω.

Εικόνα
Ετσι. Το γεγονός ότι το Wiktionary έχει μπερδέψει τις δύο ρίζες, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.
1.
hellegennes έγραψε:
13 Οκτ 2022, 21:35
Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.

Gouerino 4
Δημοσιεύσεις: 1785
Εγγραφή: 25 Οκτ 2019, 19:33

Re: Προελληνική Γλώσσα/Pre-Greek substrate

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gouerino 4 » 20 Μάιος 2020, 12:46

Leporello έγραψε:
20 Μάιος 2020, 12:44
Jimmy81 έγραψε:
20 Μάιος 2020, 01:30
Τέλος πάντων περί ΙΕ ρίζας για το υγρό στοιχείο βάζω την καταχώρηση της Encyclopedia of Indo-European Culture των Mallory και Adams όπου υποστηρίζεται η αποκατάσταση δύο ριζών, μία χωρίς δάσυνση και μία με δάσυνση. Μικρή σημασία έχει βέβαια όπως εξηγώ παραπάνω.

Εικόνα
Ετσι. Το γεγονός ότι το Wiktionary έχει μπερδέψει τις δύο ρίζες, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.
Ναι υπαρχουν μονο στο λεξικο του αρχαιολογου μαλλορι.
Γελαει ο κοσμος

Gouerino 4
Δημοσιεύσεις: 1785
Εγγραφή: 25 Οκτ 2019, 19:33

Re: Προελληνική Γλώσσα/Pre-Greek substrate

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gouerino 4 » 20 Μάιος 2020, 12:56

Για οποιον ενδιαφερεται η ιστορια του ελληνικου εθνους υπαρχει και σε ηλεκτρονικη μορφη εδω και καποια χρονια.
Βαριεμαι τωρα να ψαξω να βρω λινκ,αλλα οποιος ενδιαφερεται θα το βρει ευκολα

Άβαταρ μέλους
Leporello
Δημοσιεύσεις: 14103
Εγγραφή: 07 Αύγ 2018, 19:09
Phorum.gr user: Leporello

Re: Προελληνική Γλώσσα/Pre-Greek substrate

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello » 20 Μάιος 2020, 13:08

Gouerino 4 έγραψε:
20 Μάιος 2020, 12:14
Jimmy81 έγραψε:
20 Μάιος 2020, 02:33
Επιπροσθέτως αυτό το λουβικό κτητικό -assa ρίχνει κάποιο φως και στα προελληνικά τοπωνύμια που το αντανακλούν όπως Παρνασσός, Λυκαβηττός, Υμηττός κλπ ενισχύοντας την άποψη ότι ένα μέρος του προελληνικού υποστρώματος ήταν ινδοευρωπαϊκό, συγγενικό προς τις ΙΕ γλώσσες της Ανατολίας.
Τα εχουμε ξαναπει

Η υπαρξη του ιε επιθηματος σσος και ασσα μονο στις δυο πλευρες του αιγαιου,απλα δειχνει την εντοπιοτητα της ινοευρωπαικης γλωσσας.
Αν ειχαν ερθει απο αλλου,θα υπηρχαν και καπου αναμρσα στα κουργκαν και στην ελλαδα τοπωνύμια με τετοιο επιθημα.
Απο την στιγμη μαλιστα που οι αρχαιοι μας λενε οτι οι λαοι που τα χρησιμοποιουσαν δηλαδη καρες,λυκιοι πελασγοι κτλ απο την ελλαδα πηγαν στην μ.ασια τοτε κοιτιδα ειναι η ελλαδα και πρωτοινδοευρωπαιοι οι πελασγοι.
Η κατάληξη -σσος δεν προέρχεται από την ΠΙΕ. Το πιθανότερο είναι να αναπτύχθηκε στις Ανατολικές γλώσσες.

Η ιστορία βέβαια γιά τους Δωριείς και το -σσος είναι αστεία, και γι'αυτό είχα χαράξει στο παλιό μνημείο την λέξη "Ιαλυσός"
1.
hellegennes έγραψε:
13 Οκτ 2022, 21:35
Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.

Άβαταρ μέλους
Leporello
Δημοσιεύσεις: 14103
Εγγραφή: 07 Αύγ 2018, 19:09
Phorum.gr user: Leporello

Re: Προελληνική Γλώσσα/Pre-Greek substrate

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello » 20 Μάιος 2020, 13:09

Gouerino 4 έγραψε:
20 Μάιος 2020, 12:46
Leporello έγραψε:
20 Μάιος 2020, 12:44
Jimmy81 έγραψε:
20 Μάιος 2020, 01:30
Τέλος πάντων περί ΙΕ ρίζας για το υγρό στοιχείο βάζω την καταχώρηση της Encyclopedia of Indo-European Culture των Mallory και Adams όπου υποστηρίζεται η αποκατάσταση δύο ριζών, μία χωρίς δάσυνση και μία με δάσυνση. Μικρή σημασία έχει βέβαια όπως εξηγώ παραπάνω.

Εικόνα
Ετσι. Το γεγονός ότι το Wiktionary έχει μπερδέψει τις δύο ρίζες, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.
Ναι υπαρχουν μονο στο λεξικο του αρχαιολογου μαλλορι.
Γελαει ο κοσμος
Παντού υπάρχουν. Μόνο στο Wiktionary είναι μπερδεμένες.
1.
hellegennes έγραψε:
13 Οκτ 2022, 21:35
Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.

Gouerino 4
Δημοσιεύσεις: 1785
Εγγραφή: 25 Οκτ 2019, 19:33

Re: Προελληνική Γλώσσα/Pre-Greek substrate

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gouerino 4 » 20 Μάιος 2020, 13:32

Leporello έγραψε:
20 Μάιος 2020, 13:08
Gouerino 4 έγραψε:
20 Μάιος 2020, 12:14
Jimmy81 έγραψε:
20 Μάιος 2020, 02:33
Επιπροσθέτως αυτό το λουβικό κτητικό -assa ρίχνει κάποιο φως και στα προελληνικά τοπωνύμια που το αντανακλούν όπως Παρνασσός, Λυκαβηττός, Υμηττός κλπ ενισχύοντας την άποψη ότι ένα μέρος του προελληνικού υποστρώματος ήταν ινδοευρωπαϊκό, συγγενικό προς τις ΙΕ γλώσσες της Ανατολίας.
Τα εχουμε ξαναπει

Η υπαρξη του ιε επιθηματος σσος και ασσα μονο στις δυο πλευρες του αιγαιου,απλα δειχνει την εντοπιοτητα της ινοευρωπαικης γλωσσας.
Αν ειχαν ερθει απο αλλου,θα υπηρχαν και καπου αναμρσα στα κουργκαν και στην ελλαδα τοπωνύμια με τετοιο επιθημα.
Απο την στιγμη μαλιστα που οι αρχαιοι μας λενε οτι οι λαοι που τα χρησιμοποιουσαν δηλαδη καρες,λυκιοι πελασγοι κτλ απο την ελλαδα πηγαν στην μ.ασια τοτε κοιτιδα ειναι η ελλαδα και πρωτοινδοευρωπαιοι οι πελασγοι.
Η κατάληξη -σσος δεν προέρχεται από την ΠΙΕ. Το πιθανότερο είναι να αναπτύχθηκε στις Ανατολικές γλώσσες.

Η ιστορία βέβαια γιά τους Δωριείς και το -σσος είναι αστεία, και γι'αυτό είχα χαράξει στο παλιό μνημείο την λέξη "Ιαλυσός"
Η θεωρια τους λεει πως καπου στην τριτη χιλιετηριδα τα ανατολικα φυλλα κατεβηκαν απο το βορρα και καποιοι περασαν στην ελλαδα και καποιοι στην μ.ασια.

Απο την στιγμη που το επιθημα σσος υπαρχει και στις δυο πλευρες αυτο σημαινει οτι το ειχαν απο την αρχη.

Αρα θα επρεπε να το βρισκουμε και απο εκει που κατεβηκαν ,η,καπου ενδιαμεσα.

Παρολο αυτα ειναι αφαντο.
Υπαρχει βεβαια και η περιπτωση να συννενοηθηκαν ενα λεπτο πριν χωριστουν να το χρησιμοποιουν.

Γελαει ο κοσμος με τις ινδοευρωπαικες παπαριες.

Gouerino 4
Δημοσιεύσεις: 1785
Εγγραφή: 25 Οκτ 2019, 19:33

Re: Προελληνική Γλώσσα/Pre-Greek substrate

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gouerino 4 » 20 Μάιος 2020, 13:34

Leporello έγραψε:
20 Μάιος 2020, 13:09
Gouerino 4 έγραψε:
20 Μάιος 2020, 12:46
Leporello έγραψε:
20 Μάιος 2020, 12:44
Ετσι. Το γεγονός ότι το Wiktionary έχει μπερδέψει τις δύο ρίζες, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.
Ναι υπαρχουν μονο στο λεξικο του αρχαιολογου μαλλορι.
Γελαει ο κοσμος
Παντού υπάρχουν. Μόνο στο Wiktionary είναι μπερδεμένες.
Οπου υπαρχει ειναι αναφορα απο τον μαλλορι.
Και στο γουικτιονσρι σε αυτον αναφεροταν.
Αλλη φορα να προσεχεις τις πηγες σου
Εγω κουραζομαι να ψαχνω και εσυ γινεσαι ρεζιλι

Άβαταρ μέλους
Hector Buas
Δημοσιεύσεις: 5640
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 00:53

Re: Προελληνική Γλώσσα/Pre-Greek substrate

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Hector Buas » 20 Μάιος 2020, 13:36

Gouerino 4 έγραψε:
20 Μάιος 2020, 12:03
...
Κανενας πλεονασμος δεν υπαρχει.
Οπως σημερα λεμε παραθαλασσιο ακρωτήρι
http://www.realnaxos.com/properties/%CF ... 82-%CE%B5/
...
Υπάρχουν και ακρωτήρια στα όρη, στα άγρια βουνα?

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Γλωσσολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών