Beria έγραψε: ↑22 Ιούλ 2020, 13:06
Leporello έγραψε: ↑22 Ιούλ 2020, 12:58
pikey25 έγραψε: ↑22 Ιούλ 2020, 12:55
Πηγη ?

Οχι, δεν θα σου βρώ πηγή ότι η Γή δεν είναι επίπεδη. Αν επιμένεις ότι η υφαλοκρηπίδα έχει έκταση γενικώς μεγαλύτερη τής ΑΟΖ, συνέχισε. Δεν με ενδιαφέρει να σε πείσω.
Η υφαλοκρηπίδα στο Διεθνές Δίκαιο δεν χρησιμοποιείται με τον γεωλογικό της χαρακτηρισμό, αλλά με τον νομικό. Το έχει μπερδέψει ο φίλος
Αυτός ο διαχωρισμός έχει φέρει πολλές εντάσεις στις Παράκτιες χώρες
Δύο σημαντικές παραδοχές είναι
1. η υφαλοκρηπίδα είναι υποσύνολο της ΑΟΖ
2. η υφαλοκρηπίδα υφίσταται αυτόματα, χωρίς την αναγκαιότητα καμιάς ενέργειας από το παράκτιο κράτος, η ΑΟΖ δεν υπάρχει, εάν δεν κηρυχθεί
Με την γεωλογική έννοια, η υφαλοκρηπίδα φθάνει μέχρι το σημείο που αρχίζει ο ωκεάνιος φλοιός. Στο σημείο εκείνο, η θάλασσα βαθαίνει απότομα. Ωστόσο, όντως δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα μιάς παράκτιας χώρας σε υφαλοκρηπίδα πέραν του βάθους των 200 μέτρων, ακόμη και αν δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε ωκεάνιος φλοιό.
Ως προς την έκταση, επειδή η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ ορίζονται με διαφορετικό τρόπο (η πρώτη βάσει του βάθους, η δεύτερη βάσει τής απόστασης από τις ακτές) η υφαλοκρηπίδα δεν είναι υποσύνολο τής ΑΟΖ και ενδέχεται να έχει και μεγαλύτερη έκταση (π.χ. όπως είπα γιά την Βαλτική ή ίσως και στο δέλτα του Νείλου). Πάντως γενικώς, έχεις δίκιο, η ΑΟΖ είναι (πολύ) μεγαλύτερη απ'όσο η υφαλοκρηπίδα.