TOR έγραψε: ↑25 Σεπ 2020, 02:26
Golden Age έγραψε: ↑24 Σεπ 2020, 12:03
Το Tea Party περισσότερο υπερσυντηρητικό θα το χαρακτήριζα, παρά λαϊκίστικο. Υπάρχει πάνω απο αιώνα, προωθεί δεκαετίες ολόκληρες την ιδεολογική του ατζέτνα, όπως πάντα και δεν έχει προκαλέσει κάποιο διχασμό στην αμερικανική κοινωνία.
Οι δε "λαϊκιστές" των Ρεπουμπλικάνων ανεδείχθησαν με τον Τραμπ. Δεν προκάλεσαν οι ίδιοι κάποιο διχασμό. Το σύστημα είναι αυτό που τους στοχοποίησε για τις θέσεις τους για το μεταναστευτικό, την τρομοκρατία και τις αντιπολεμικές τους θέσεις. Έτσι ξεκίνησε ο διχασμός.
Στους Δημοκρατικούς όμως δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Η ακροαριστερά οργανωνόντουσαν εντός τους μέσα στα χρόνια. Επι Ομπάμα ισχυροποιήθηκαν (και είχανε συμβάλλει άλλωστε και αυτοί στην ανάδειξή του). Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση των Δημοκρατικών, κέρδισε η Χίλαρυ, αφενός γιατί δεν ήταν σίγουροι για το εαν η αμερικανική κοινωνία θα ήταν έτοιμη να ψηφίσει έναν υποψήφιο όπως ο Σάντερς, αφετέρου (και κυριότερον) γιατί θεωρούσαν ότι με την κεντρώα Χίλαρυ οι Αμερικάνοι θα συσπειρωνόντουσαν απέναντι στον "επικίνδυνο ακροδεξιό" Τράμπ. Με αυτή την προπαγάνδα γιγαντώθηκε ο διχασμός. Οι "moderate" (Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι) συνέβαλλαν τα μέγιστα σε αυτό. Πίστευαν ότι θα πάρουν το πάνω χέρι στις εκλογές. Το μόνο που κατάφεραν όμως ήταν να γιγαντώσουν την ακροαριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, καθότι αυτή ήταν ο πιο αυθεντικός εκφραστής του αντιτραμπικού ιδεολογήματος.
Θυμίζει λίγο Μεταπολίτευση η όλη φάση. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προωθούσαν στην κοινωνία μια "αριστεροπροοδευτική" προπαγάνδα. Μια μάζα των νεότερων γεννεών που επιρρεάστηκαν απο αυτή, έψαχναν τον αυθεντικό της εκφραστή. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε στην πορεία μια πρώτη σταθερή βάση, παρότι το ιδεολόγημά του, ξεπερνούσε την εκλογική του επιρροή κι εξέφραζε και μια πτέρυγα στο ΠΑΣΟΚ εως και κάποιες μειοψηφίες στη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια ανεδείχθη ως μεγάλο κόμμα μέσα απο τα μνημόνια και κρύβοντας το ιδεολογικό του προφίλ.Μια μερίδα ψηφοφόρων του όμως, αυτών που ήταν νεολαίοι (κυρίως φοιτητές) στη δεκαετία του 2000, τον απεδέχθη και μετά την κωλοτούμπα του, γιατί συμφωνούσε με τα πραγματικά του ιδεολογήματα.
Στις ΗΠΑ βέβαια δεν υπάρχει δυνατότηα εναλλακτικού πόλου, οπότε οι ενδιαφερόμενοι κάνουν τον πολιτικό τους παιχνίδι μέσα απο τους Δημοκρατικούς.
Πρώτα άλωσαν τον κομματικό μηχανισμό και μετά διέσπειραν τις θέσεις τους στην αμερικανική κοινωνία.
Ο ΜαΚκέιν ήταν ο ορισμός του πολεμοχαρούς... Διεκδικούσε την προεδρία με σημαία του τον πόλεμο κατα του Ιράν... Έτσι ο Ομπάμα έκανε περίπατο ως "αντιπολεμικός". Κατα τα λοιπά και ο Ομπάμα moderate ήταν με κάποιες ελαφρές αποχρώσεις ριζοσπαστισμού. Όσον αφορά το Ρόμνευ, ήταν και αυτός moderate , στις εκλογές όμως σχεδόν ζητούσε πολεμική αναμέτρηση με τη Ρωσία. Ο Ομπάμα κέρδισε ως πιο "ήπιος".
Όλες οι δυτικές κοινωνίες έχουν τις ιδιαιτερότητές τους και τις διαφορές τους. Εδώ και 5 χρόνια όμως, το πολιτικό ιδεολογικό πλαίσιο στο ποποίο κινούντια οι πολιτικές τους ζωές έχει κοινά χαρακτηριστικά. Σε όλη τη Δύση υπάρχει ζήτημα "πολιτικής ορθότητας" και αναλόγου τοποθετήσεως των ανα χώρα πολιτικών δυνάμεων.
Οι ΗΠΑ ίσως είναι ένα βήμα μπροστά, αφού μέσα απο τους moderate Δημοκρατικούς, προέκυψε μια ισχυρή ακροαριστερά.
Δεν ξέρω από πού ενημερώνεσαι, αλλά επιμένω πως επαναλαμβάνεις το ίδιο λάθος: κρίνεις με ελληνική «ματιά» αυτά που γίνονται στις ΗΠΑ. Από πού να ξεκινήσω και πού να τελειώσω; Από το ποιος (λες ότι) ξεκίνησε το διχασμό στις ΗΠΑ; Από το ότι το «Κόμμα του Τσαγιού» δε λαΐκιζε;

Από το ότι ένα κίνημα μόλις 10-15 ετών (οργανώθηκε πολιτικά το μακρινό... 2009!) ισχυρίζεσαι ότι υπάρχει εδώ και έναν αιώνα; Από το ότι οι λαϊκιστές των Republicans δεν προκάλεσαν διχασμό;

Από το ότι εστιάζεις όλη σου την προσοχή στο λαϊκισμό των ριζοσπαστικών του Δημοκρατικού Κόμματος και «ξεπλένεις» το ακροατήριο του Άλεξ Τζόουνς και άλλων που επιδίδονται διαρκώς σε κηρύγματα μίσους δηλητηριάζοντας περισσότερο την κοινωνία;
Το «ακροαριστερό» κίνημα στις ΗΠΑ που (σωστά) κατακεραυνώνεις (και το οποίο κι εγώ απεχθάνομαι) πώς και πότε δημιουργήθηκε; Δημιουργήθηκε πριν από το αντίστοιχο «ακροδεξιό» ή μετά; Λες και ξαναλές για έλεγχο του κομματικού μηχανισμού των Δημοκρατικών από τους «ακροαριστερούς». Ήταν ή δεν ήταν το «Κόμμα του Τσαγιού» το πρώτο που δημιούργησε δική του «φράξια» στα νομοθετικά σώματα στις ενδιάμεσες εκλογές του 2010, ξεκινώντας ένα ντόμινο εξελίξεων (ταυτόχρονα βέβαια με τη διαμάχη για το Obamacare και τις προκλητικές κινήσεις τόσο της Πελόζι όσο και των Republicans) και τελικά οδηγώντας σε επαναλαμβανόμενα κοινοβουλευτικά αδιέξοδα; Δε βλέπεις ότι από τη λύσσα τους να μην έρθει... κομμουνισμός στις ΗΠΑ στο τέλος θα τον... δημιουργήσουν

από το πουθενά;
Πρέπει να καταλάβεις ότι πολιτικά οι ΗΠΑ είναι πολύ πιο «δεξιά» από Ελλάδα/Ευρώπη με αποτέλεσμα να είναι πιο δεκτικός εκεί ο κόσμος σε ακροδεξιό παρά σε ακροαριστερό λαϊκισμό. Π.χ. ακόμα και η ρητορική του Κασιδιάρη είναι όαση λογικής

μπροστά στη ρητορική αρκετών από τους ριζοσπαστικούς Republicans, γιατί ο Κασιδιάρης ξέρει μέχρι πού τον «παίρνει» να λαϊκίσει, όπως και οι αντίστοιχοι Αμερικάνοι εξάλλου.
Διαφωνούμε για το αν ήταν πολεμοχαρείς ή όχι ο ΜακΚέιν και ο Ρόμνεϊ. Αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία. Πιο μεγάλη σημασία, κατά τη γνώμη μου, έχει ο διαχωρισμός «radical-moderate». Σου ξαναλέω ότι το διαχωρισμό αυτόν τον έκανα με βάση αμερικάνικα και όχι διεθνή κριτήρια και ανάλογα με τον πολιτικό χώρο προέλευσης του κάθε υποψηφίου. Π.χ. πάρα πολλοί Republicans θεωρούσαν το ΜακΚέιν πολύ «λάιτ» συντηρητικό (γι' αυτό και εκείνος έβαλε υποψήφια Αντιπρόεδρο τη Σάρα Πέιλιν που ήταν πολύ συμπαθής στη φανατική πτέρυγα του κόμματός του). Αντιθέτως ο Ομπάμα εντός του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν από τους ριζοσπαστικούς τότε. Αυτό εννοούσα. Και επιμένω ότι το μοτίβο δεν έχει αλλάξει. Ο «radical» επικρατεί του «moderate» εδώ και πολλά χρόνια.
Έχω την εντύπωση ότι το Tea Party υπάρχει και προ του 2009. Πρώτη φορά που είχαν μάθει για αυτούς ήταν στο ελλαδικό indymedia.

Ένας αναρχικός στις ΗΠΑ είχε πάει σε συγκέντρωσή τους για το μεταναστευτικό και τους είχε ειρωνευτεί και είχε κυκλοφορήσει βίντεο με το σκηνικό και τις αντιδράσεις τους. Μπορεί να 'ταν και το 2009 βέβαια, αλλά έχω την εντύωπση ότι ήταν απαλιότερο.
Κάπου είχα διαβάσει όμως για την ιστορία του θυμάμαι ότι επρόκειτο για...παμπάλαιο κόμμα, απο προηγούμενους αιώνες. Μπορεί όμως να κάνω και λάθος σε αυτό και αν τους μπερδεύω με κάτι άλλο.
Εν πάσει περιπτώσει, οι "φράξιες" δεν είναι κάτι. Χαμός γίνεται με τα λόμπυ στις ΗΠΑ όλα τα χρόνια...
Δεν είναι οι απόψεις που διχάζουν την κοινωνία, αλλά οι απόψεις που προωθούν τη βιάιη σύκρουση με τον αντίπαλο. Και αυτό το έκανε αποκλειστικά και μόνο η άκρα αριστερά.
Η πρώτη φουρνιά ακροαριστερού ρεύματος στις ΗΠΑ, ξεκίνησε να υπάρχει επι Μπους β'. Με τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ, την προπαγάνδα για τους Αμερικανούς που σκοτονώντουσαν εκεί, την κριτική για το ρόλο των ΗΠΑ, το "τί κάνουν στους καημένους τους Μουσουλμάνους" κλπ. Ξεκίνησαν να αποκτούν κόσμο μέσω "αντιπολεμικού κινήματος". Επι Ομπάμα ισχυροποιήθηκαν, τους αβάνταρε και ο ίδιος. Όλα εκείνα τα επεισόδια, όπου ότανα στυνομικοί στοις ΗΠΑ δολοφονούσαν κάποιον μαύρο, το παρουσίαζε το ίδιο το σύστημα σαν δήθεν "ρατσιστική δολοφονία", δεν ήταν αβάντα σητν προπαγάνδα τους; Τότε ήταν που άρχισαν απο αποκτούν ρεύμα στην αμερικανική κοινωνία...
Μετά έρχεται η υποψηφιότητα Τραμπ, αρχίζιε να καλπάζει στους Ρεπουμπλικάνους και τόρε Δημοκρατικοί και συστημικοί Ρεπουμπλικάνοι καλλιεργούν κλίμα διχασμού στην αμερικανική κοινωνία, φανατίζουν κόσμο εναντίον του, συμμαχούν με το ρεύμα της λάκρας αριστεράς το οποίο αποδέχονται ως "καθωπρέπει" και του δίνουν το μεγάλο βούτυρο στο ψωμί που ήθελε.
Το να έχει κάποιος απόψεις που δεν αρέσουν, δεν σημαίνει πως είναι..."διχαστικός". Διχαστικός είναι αυτός που προωθεί τη βίαιη πολτική σύγκρουση με μια παράταξη... Κι αυτό το έκαναν οι moderates και η ακροαριστερά (ως ενιαίο στρατόπεδο) εναντίον του Τραμπ. Αυτοί και κανένας απολύτως άλλος... Και είμαι απόλυτος σε αυτό.
Οι moderates είναι αυτοί που έφεραν την πόλωση (αντιτραμπική και άρα εκ του αποτελέσματος αντιδεξιά) στην αμερικανική κοινωνία, υιοθετώντας την προπαγάνδα της ακραριστεράς για τον Τραμπ, συμμαχόντας με τη φύσει διχαστική ακροαριστερά και νομιμοποιώντας ηθικά την ακροαριστερά εν τέλει... Αυτοί τη γιγάντωσαν. Δεν είναι ζήτημα αμερικανικών ή ευρωπαϊκών ή ελληνικών πολιτικών δεδομένων. Είναι ζήτημα δεδομένων και στοιχειώδους κοινής λογικής. Σε άλλη ήπειρο είναι οι ΗΠΑ, όχι σε άλλον πλανήτη...