Πορφύριος Εξαρχίδης έγραψε: ↑05 Νοέμ 2020, 10:42
ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: ↑05 Νοέμ 2020, 09:47
Πορφύριος Εξαρχίδης έγραψε: ↑05 Νοέμ 2020, 09:39
Δεν μιλάω για τους ψηφοφόρους. Μιλάω για το κόμμα. Ένα κόμμα που επιμένει να μην αναγνωρίζει την κλιματική αλλαγή. Ένα κόμμα που δουλεύει και νομοθετεί για το 1%.
Αν κάποιος πιστεύει πως υπάρχει η κλιματική αλλαγή και είναι απαραίτητη η αντιμετώπισή της με τη παρέμβαση του κράτους μπορεί να ψηφίσει τα κεντροασριστερά κόμματα.Στην περίπτωση των ΗΠΑ μάλιστα, η επιλογή του είναι εύκολη αφού σοσιαλδημοκράτες και οικολόγοι συστεγάζονται στο ίδιο κόμμα. Εις ό,τιαφορά το επιχείρημα του 1% υπάρχει και ο Μαρξισμός. Δε καταλαβαίνω γιατί το εκάστοτε δεξιό κόμμα, είτε ελληνικό είτε αμερικάνικο είτε κάτιάλλο πρέπει να συμμορφώνεται με το πολιτικό αφήγημα της Κεντροαριστεράς ή της Αριστεράς.
Καταρχάς, δεν είναι θέμα πίστης η κλιματική αλλαγή. Είναι επιστημονικό δεδομένο είτε μας αρέσει είτε όχι. Φυσικά η αντιμετώπισή της δεν επιτυγχάνεται με κανένα άλλο τρόπο πέραν της κρατικής παρέμβασης. Δεν υπάρχει κόμμα που συγκεντρώνει οικολόγους και σοσιαλιστές στην Αμερική. Δεν υπάρχει σοσιαλιστικό κόμμα στις ΗΠΑ.
Και πάλι, η κλιματική καταστροφή δεν είναι αφήγημα της αριστεράς. Είναι πραγματικότητα. Δεν ζητείται από τους ρεπουμπλικανούς να συμμορφωθούν με κανένα αφήγημα, αριστερό, δεξιό ή κεντρώο. Ζητείται να αποδεχτούν την πραγματικότητα. Πράγμα που φυσικά δεν το κάνουν, όχι επειδή δεν πιστεύουν στην κλιματική αλλαγή μα απλούστατα επειδή τα συμφέροντα που εξυπηρετούν δεν ενδιαφέρονται εαν ο πλανήτης θα συνεχίσει να υπάρχει στην μορφή που ξέρουμε τα επόμενα 50 χρόνια.
Θυμίζω πως ο μακαρίτης John Mccain είχε στο προεκλογικό του πρόγραμμα όταν ήταν υποψήφιος σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Δεν καταλαβαίνω τι έχει να κάνει το 1% με τον Μαρξισμό. Αν εννοείς ότι στην πραγματικότητα αυτό που επικρατεί στην Αμερική δεν είναι καπιταλισμός μα ένας ιδιότυπος σοσιαλισμός που κατά καιρούς χώνει χρήμα φορολογουμένων σε τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις, ναι, το 1% είναι σκληροπυρηνικοί μαρξιστές.
Υπάρχει σοσιαλδημοκρατικό, κεντροαριστερό κόμμα στην Αμερική και λέγεται Δημοκρατικό. Το γεγονός και μόνο ότι αποδέχεται ως επιστημονικά θέσφατα τις πολιτικές του απόψεις είναι ενδεικτικό της αριστερόστροφης του προσέγγισης. Οι αριστεροί και οι αριστερόστροφοι εν γένει προσπαθούν από την εποχή του Μάρξ να ντύσουν με επιστημονικό μανδύα τις πολιτικές τους θέσεις, κάτι όχι απαραίτητα κακό.
Το επιχείρημα του 1% αναφέρεται σε μία ταξικά διαρθρωμένη κοινωνία όπου η μειοψηφία των πλουσίων έρχεται σε σύγκρουση με τη πλειοψηφία
των πολλών φτωχών, να το γράψω απλοϊκά. Στη μαρξιστική του εκδοχή αυτό το αφήγημα προϋποθέτει τη ταξική πάλη, στη σοσιαλδημοκρατική
του εκδοχή, αυτήν που ενστερνίζονται οι Δημοκρατικοί προϋποθέτει τη παρέμβαση του κράτους για να μειωθούν οι όποιες ανισότητες.
Με λίγα και απλά λόγια, στηρίξατε το ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ της Αμερικής. Δικαιώμά σας, δε σας κατακρίνω ούτε θεωρώ αρνητικό να είναι κάποιος
κεντροαριστερός. Τις μπάλες μη μας πρήζετε μόνο όταν ζητάτε από τη Δεξιά να γίνει Κεντροαριστερά. Στο βαθμό που έχουμε ένα πολίτευμα
το οποίο ονομάζεται δημοκρατικό, έστω και με πολλούς αστερίσκους, θα υπάρχουν διαφωνίες και σε μία σειρά ζητημάτων όπως η κλιματική
αλλαγή ή οι κοινωνικές ανισότητες και θα κρίνονται από το εκλογικό σώμα.Η πολιτική σούπα της ελληνικής Μεταπολίτευσης δεν ισχύει παντού, ευτυχώς.
Υ.Γ Η δουλειά της επιστήμης είναι να ερευνάει κατά πόσον υπάρχει ή δεν υπάρχει η κλιματική αλλαγή και ποιά είναι τα αίτια της στο βαθμό που υπάρχει(κάτι που αμφισβητείται). Η δουλειά της πολιτικής είναι να αποφασίζει αν θα επιβληθεί φόρος του άνθρακα και υπό ποιές προϋποθέσεις.
Οι Δημοκρατικοί και λοιποί κεντροαριστεροί σου λένε να πληρώσεις το φόρο του άνθρακα για να «σωθεί το περιβάλλον». Δε το ξέραμε, ότι η διατήρηση των πάγων περνάει από τη ΔΟΥ Πετρούπολης

Ούτε ξέραμε πως θα καταστραφεί το περιβάλλον αν αυξηθούν οι θερμοκρασίες.