Υποχώρηση θρησκευτικού αισθήματος

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
Winston Smith
Δημοσιεύσεις: 999
Εγγραφή: 23 Μαρ 2020, 18:19

Re: Υποχώρηση θρησκευτικού αισθήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Winston Smith » 06 Νοέμ 2020, 23:15

sharp έγραψε:
06 Νοέμ 2020, 20:46
Επειδή ένας βουδιστής δηλώνει μάρτυρας του Βούδα και ένας Χριστιανός του Χριστού σημαίνει ότι δεν ισχύει;
Δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο. Δεν αμφισβήτησε κανείς ότι κάποιος είδε όντως όραμα/όνειρο/είχε παραισθήσεις με το θεό του, όπως δεν αμφισβήτησε κανείς ότι ένας ψυχικά άρρωστος βλέπει όντως φαντάσματα και δεν ψεύδεται. Το θέμα είναι ότι είτε αυτή η εμπειρία είναι παραίσθηση (και το φάντασμα δεν υπάρχει), είτε δεν είναι παραίσθηση (και το φάντασμα υπάρχει, αλληλεπιδρά με κάποιο τρόπο με την ύλη και το φως με αποτέλεσμα το φως να εισέρχεται στο μάτι του κοκ). Αυτό που αμφισβητείται είναι το κατά πόσο η μαρτυρία αυτής εμπειρίας και μόνο μας λέει κάτι για την πραγματικότητα, ότι δηλαδή η μαρτυρία αποτελεί απόδειξη για το αν κάτι είναι πραγματικό ή όχι, αυτό που είπες εξ' αρχής, οπότε μην αλλάζουμε θέμα.
sharp έγραψε:
06 Νοέμ 2020, 20:46
Δηλ. πρέπει όλοι οι άνθρωποι στον Πλανήτη να πιστέψουν στον ίδιο Θεό, ώστε να πούμε ότι αληθεύει; Αυτό είναι αυταπόδεικτο, που σημαίνει ότι απόδειξη είναι ο ορισμός και τελικά όλος ο συλλογισμός είναι ένα σόφισμα.
Δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο. Κανείς δεν είπε ότι μία δήλωση είναι ψευδής αν υπάρχει τουλάχιστον ένας που δεν την πιστεύει. Δεν είπαμε δηλαδή ότι επειδή διαφωνεί μαζί σου ο Βουδιστής αυτό αποδεικνύει ότι εσύ έχεις λάθος. Είπαμε ότι τουλάχιστον ένας από τους δύο σας έχει σίγουρα λάθος, οπότε τουλάχιστον μία μαρτυρία δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα. Άρα μία μαρτύρια δεν αποτελεί απόδειξη αφού σίγουρα είναι λανθασμένη.
sharp έγραψε:
06 Νοέμ 2020, 20:46
Εάν εσύ στα 20 είσαι άθεος και στα 50 πιστός, σημαίνει ότι πρόκειται για διαφορετικό άνθρωπο; Κατά μία μονοδιάστατη λογική συνεπαγωγή αυτό ισχύει.
Τι σχέση έχει με το θέμα μας αυτό; Κάποιος άνθρωπος αλλάζει πιστεύω σύμφωνα με τις εμπειρίες του/γνώσεις του. Και;
sharp έγραψε:
06 Νοέμ 2020, 20:46
Και πώς ξέρουμε ότι ο Θεός δεν φανερώνεται με διαφορετικό πρόσωπο, συμβατό με την κουλτούρα του κάθε λαού;
Αυτό που αγνόησες από το ποστ μου και απλοποιείς στο "ο θεός φανερώνεται διαφορετικά" είναι ότι οι θρησκείες κάνουν πολύ συγκεκριμένες κοσμολογικές δηλώσεις για τη φύση της πραγματικότητας και για το τι γίνεται στην ψυχή μετά τον θάνατο, οι οποίες δηλώσεις δεν είναι συμβατές μεταξύ τους, αν ισχύει η μία δεν ισχύει η άλλη. Και οι δύο δεν μπορούν να ισχύουν όπως πας να περάσεις με το "ο θεος φανερώνεται διαφορετικά/έχουν όλοι δίκιο με το τρόπο τους". Η μία μιλάει για την ύπαρξη παραδείσου η άλλη για επιστροφή της ψυχής στη γη πολλαπλές φορές. Και τα δύο δεν μπορούν να ισχύουν, οπότε όσον αφορά την γνώση του τι είναι αλήθεια και τι όχι, η μαρτυρία του Χριστιανού για το πρώτο έχει την ίδια αξία με την μαρτυρία του βουδιστή για το δεύτερο: ακριβώς μηδέν.
sharp έγραψε:
06 Νοέμ 2020, 20:46
Ή πώς θα είναι τα πράγματα σε 500 χρόνια, πόσοι θα πιστεύουν και πού; Μπορεί στο τέλος της ζωής, στην Δευτέρα Παρουσία, στην οποία εσύ δεν πιστεύεις, να είναι όλοι πιστοί στον ίδιο Θεό.
Επαναλαμβάνω: Δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο. Κανείς δεν είπε ότι μία δήλωση είναι ψευδής αν υπάρχει τουλάχιστον ένας που δεν την πιστεύει. Δεν είπαμε δηλαδή ότι επειδή διαφωνεί μαζί σου ο Βουδιστής αυτό αποδεικνύει ότι εσύ έχεις λάθος. Είπαμε ότι τουλάχιστον ένας από τους δύο σας έχει σίγουρα λάθος, οπότε τουλάχιστον μία μαρτυρία δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα. Άρα μία μαρτύρια δεν αποτελεί απόδειξη αφού σίγουρα είναι λανθασμένη.
sharp έγραψε:
06 Νοέμ 2020, 20:46
Και φυσικά ανάμεσα σε όλους αυτούς υπάρχουν ένα σωρό απατεώνες που μπορεί να είναι και οι περισσότεροι. Γνωρίζω πάντως αληθινές μαρτυρίες, έχω και προσωπικές.
Δεν έχει σημασία αν ειναι απατεώνας (αν όντως είδε το όραμα ή όχι) ή αν λένε την αλήθεια για το τι είδαν, δεν συζητάμε αυτό όπως είπα και στο πρώτο κουοτ.
sharp έγραψε:
06 Νοέμ 2020, 20:46
Μα και οι θετικές επιστήμες που τις επικαλούνται ορισμένοι σήμερα ως Θεό, στηρίζονται σε αυθαίρετες προτάσεις, στα αξιώματα. Δύο παράλληλες τέμνονται στην Γεωμετρία; Εφ' όσον δεν μπορείς να απαντήσεις ξεκάθαρα με ένα ναι ή όχι, παρά μόνον υπό προϋποθέσεις, θα σου πει κάποιος ότι δεν ξέρεις τι σού γίνεται. Αυτός φυσικά δεν θα γνωρίζει τόσο καλά μαθηματικά, "λογικά" όμως θα έχει δίκιο.

Χτίζεις ένα σπίτι και θεωρείς ότι είναι επίπεδο, γιατί δεν θέλεις να πέσει και όμως στην πραγματικότητα είναι κυρτό γιατί η Γη είναι σφαιρική. Ωστόσο για τον μικρόκοσμό σου ισχύει το πρώτο και στην πράξη είναι αρκετό.

Στον μικρόκοσμό μας πολλά ισχύουν, πολλά δείχνουν αληθινά, ακόμη και αν δεν ισχύουν στην πραγματικότητα. Αλλά κι αυτή η πραγματικότητα αλλάζει στα μάτια μας με τον χρόνο που περνάει.

Στον μικρόκοσμό μας ασφαλώς δεν υπάρχει Θεός, αφού δεν τον βλέπουμε όπως τον φίλο μας ή δεν τον ακούμε όπως τον αδερφό μας ή δεν τον αγγίζουμε όπως τους γύρω μας.
Αυτά δεν μου πολύβγάζουν νόημα και δεν ξέρω τι σχέση έχουν με αυτό που συζητάμε. Μπλέκεις στη συζήτηση το τι είναι absolute truth και τι contingent truth, τι σημαίνει αφαίρεση μιας έννοιας (συνεχίζει να μας είναι χρήσιμο και πρακτικό ένα μοντέλο ακόμα και αν αφαίρεσουμε πληροφορία από αυτό) με την ύπαρξη του Θεού και όλα αυτά χωρίς να φαίνεται τι θες να πεις ακριβώς.

Γενικά η πλειοψηφία του ποστ σου αναφέρεται σε πράγματα που δεν ειπώθηκαν/εκτός θέματος. Δεν ξέρω αν το κάνεις επίτηδες και επιτίθεσαι σε αχυρανθρώπους ή ειλικρινώς δεν κατανόησες τι είπα στο ποστ μου. Ελπίζω το δεύτερο.

Άβαταρ μέλους
Alphabet
Δημοσιεύσεις: 1639
Εγγραφή: 18 Οκτ 2018, 11:13
Phorum.gr user: Alphabet

Re: Υποχώρηση θρησκευτικού αισθήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alphabet » 07 Νοέμ 2020, 00:12

Ζενίθεδρος έγραψε:
06 Νοέμ 2020, 19:20
Η Γένεση λέει πρώτα για χόρτα, όχι για δέντρα...
:lol: Τρολλαρεις, ετσι;

Γεν. 1,11 καὶ εἶπεν ὁ Θεός· βλαστησάτω ἡ γῆ βοτάνην χόρτου σπεῖρον σπέρμα κατὰ γένος καὶ καθ᾿ ὁμοιότητα, καὶ ξύλον κάρπιμον ποιοῦν καρπόν, οὗ τὸ σπέρμα αὐτοῦ ἐν αὐτῷ κατὰ γένος ἐπὶ τῆς γῆς. καὶ ἐγένετο οὕτως.

Γεν. 1,12 καὶ ἐξήνεγκεν ἡ γῆ βοτάνην χόρτου σπεῖρον σπέρμα κατὰ γένος καὶ καθ᾿ ὁμοιότητα, καὶ ξύλον κάρπιμον ποιοῦν καρπόν, οὗ τὸ σπέρμα αὐτοῦ ἐν αὐτῷ κατὰ γένος ἐπὶ τῆς γῆς.
Δυο πραγματα ειναι αχωριστα απο το ψεμα, οι πολλες υποσχεσεις και οι πολλες δικαιολογιες.

Άβαταρ μέλους
nyxtovios
Δημοσιεύσεις: 12813
Εγγραφή: 15 Ιουν 2018, 19:14

Re: Υποχώρηση θρησκευτικού αισθήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nyxtovios » 07 Νοέμ 2020, 00:15

Ασέβαστος έγραψε:
06 Νοέμ 2020, 13:58
sharp έγραψε:
06 Νοέμ 2020, 13:53


Τι αποδείξεις αναζητάς, μαγνητοφωνημένες συνομιλίες με τον Θεό;

Δεν πάει έτσι, όμως. Εάν έχεις ανάγκη και ζητήσεις την βόηθειά Του, το πιθανότερο είναι να στην δώσει. Εάν ζητάς αποδείξεις για εγωϊστικούς λόγους, επειδή σε ενδιαφέρει εσύ να έχεις δίκαιο, τότε θα περιμένεις πολύ.
οτι αποδειξεις ναναι. οτι αποδειξεις χρειαζομαι για να πειστω οτι υπαρχεις εσυ. καποια δραση, καποια πραξη απο τη μερια του υπερφυσικου.

οι αναπηροι στα καροτσακια και οι συγγενεις τους εχουν ζητησει πολλες φορες τη βοηθεια του. αλλα απο οτι φαινεται, στο μπουντζο του.
Θα ήθελες καλύτερα έναν Θεό μπάτσο, δικαστή, άι Βασίλη να σου κάνει όλες τις χαρές και παράλληλα σε όλους τους άλλους μαζί;

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Δημοσιεύσεις: 6691
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 15:06
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Re: Υποχώρηση θρησκευτικού αισθήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 07 Νοέμ 2020, 00:22

sharp έγραψε:
06 Νοέμ 2020, 20:46
Να μην κάνω άλλη παράθεση, πιστεύω ότι απαντώ και στον Λοξία με αυτό. Ένας, ένας πάντως παιδιά, δεν σάς θίξαμε και την θρησκεία... :)
Βασικά όχι, δεν απαντάς. Απλώς μπλέκεις/απαντάς σε ένα σωρό πράγματα που δεν τέθηκαν ποτέ στην συζήτηση.
Δεν θα μπλέξουμε την επιστήμη εδώ, ούτε το τι συνιστά μια επιστημονική απόδειξη.
Κάτι τέτοιο δεν χρεάζεται, διότι εστιάζω απλά στην δική σου δήλωση:

"Η μαρτυρία αποτελεί απόδειξη και επομένως γνώση."

Που είναι ξεκάθαρη και δεν παραπέμπει ούτε στις θετικές επιστήμες, ούτε στην νομική.
Στην κοινή λογική απευθύνεται.

Και επαναλαμβάνω...

Αν η μαρτυρία αποτελεί απόδειξη, τότε η μαρτυρία ενός μουσουλμάνου, ενός ινδουϊστή, ή όποιου άλλου πιστού, αποτελεί και αυτή απόδειξη, της ίδιας ισχύος με την δική σου.
Και με τι πρόσωπο φανερώνεται ο θεός σε διάφορους ανθρώπους δεν έχει σχέση με την δήλωσή σου. Ας αφήσουμε στην άκρη την θρησκεία.

Αν μια μαρτυρία αποτελεί απόδειξη χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση (διότι εσύ είσαι που δεν θέτεις προϋποθέσεις), καταλαβαίνεις το λογικό χάος που δημιουργείται;

Από εκεί και πέρα, αν θέλεις να αναδιατυπώσεις τον ισχυρισμό σου, ευχαρίστως να το δούμε.
Όπως τον έχεις διατυπώσει, απλά δεν ισχύει.

Όχι φυσικά, δεν μας έθιξες καμία θρησκεία. Συζητάμε. Αλλά οφείλουμε να είμαστε στα πλαίσια της λογικής.
Οι υπερβατικές μαρτυρίες-εμπειρίες, καθώς ΔΕΝ μπορούν να μεταβιβαστούν σε άλλον και είναι αναγκαστικά ατομικές και μόνον, δεν συνιστούν απόδειξη. "Ένας μάρτυρας, ουδείς μάρτυρας", λέει ένα νομικό θέσφατο.

Άβαταρ μέλους
Ζενίθεδρος
Δημοσιεύσεις: 14561
Εγγραφή: 27 Ιούλ 2018, 18:56
Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
Επικοινωνία:

Re: Υποχώρηση θρησκευτικού αισθήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζενίθεδρος » 07 Νοέμ 2020, 00:55

Alphabet έγραψε:
07 Νοέμ 2020, 00:12
Ζενίθεδρος έγραψε:
06 Νοέμ 2020, 19:20
Η Γένεση λέει πρώτα για χόρτα, όχι για δέντρα...
:lol: Τρολλαρεις, ετσι;

Γεν. 1,11 καὶ εἶπεν ὁ Θεός· βλαστησάτω ἡ γῆ βοτάνην χόρτου σπεῖρον σπέρμα κατὰ γένος καὶ καθ᾿ ὁμοιότητα, καὶ ξύλον κάρπιμον ποιοῦν καρπόν, οὗ τὸ σπέρμα αὐτοῦ ἐν αὐτῷ κατὰ γένος ἐπὶ τῆς γῆς. καὶ ἐγένετο οὕτως.

Γεν. 1,12 καὶ ἐξήνεγκεν ἡ γῆ βοτάνην χόρτου σπεῖρον σπέρμα κατὰ γένος καὶ καθ᾿ ὁμοιότητα, καὶ ξύλον κάρπιμον ποιοῦν καρπόν, οὗ τὸ σπέρμα αὐτοῦ ἐν αὐτῷ κατὰ γένος ἐπὶ τῆς γῆς.
Ακόμα και με αυτήν την προσέγγιση ιεχωβαδικης σχολαστικοτητας, πάλι πρώτα εμφανίζονται τα φυτά και μετά τα δέντρα. Όταν δε γράφει "ἐξαγαγέτω τὰ ὕδατα ἑρπετὰ ψυχῶν ζωσῶν καὶ πετεινὰ πετόμενα ἐπὶ τῆς γῆς" προφανώς εννοεί ζώα με αίμα και όχι ασπόνδυλα μεταζωα που κατατασσονται στο ζωικό βασίλειο λόγω ετεροτροφιας. Και παλι εδώ βλέπουμε πως αναφέρει πρώτα για ερπετά που βγήκαν από τη θάλασσα και πτηνά. Μετά λέει πως την επόμενη ημέρα εμφανίστηκαν τα ζώα της ξηράς "ἐξαγαγέτω ἡ γῆ ψυχὴν ζῶσαν κατὰ γένος, τετράποδα καὶ ἑρπετὰ καὶ θηρία τῆς γῆς". Πράγματι, στη γη εμφανίστηκαν πρώτα τα χόρτα, μετά τα δέντρα και μετά βγήκαν από τη θάλασσα τα ερπετά. Οι βασικές σειρές, φυτά - ζώα, ζωή στην θάλασσα - ζωή στην ξηρά, ερπετά - πτηνά - κτήνη, που έχουν ανακαλυφθεί σχετικά τελευταία δεν έρχονται σε αντίθεση με αυτά που έχουν γραφτεί χιλιετίες νωρίτερα.
Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢

jey_pap
Δημοσιεύσεις: 1625
Εγγραφή: 26 Απρ 2018, 22:15
Phorum.gr user: j_pap

Re: Υποχώρηση θρησκευτικού αισθήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από jey_pap » 07 Νοέμ 2020, 09:17

Χωρίς ήλιο ήτοι όταν ακόμη αυτός ήταν πρωταστέρας, ήτοι χωρίς φωτοσύνθεση υπήρξε χημειοτροφία.
Για βακτήρια - μύκητες, υπάρχει ελλειπής πληροφορία.στις συζητήσεις.
........
Εκτός από τα ανώτερα πράσινα φυτά, υπάρχουν άλλα κατώτερα χωρίς χλωροφύλλη, που διασπούν το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και συνθέτουν οργανικές ουσίες. Οι λειτουργίες τους αυτές ονομάζονται χημειοσύνθεση ή χημειοτροφία και φωτοχημειοσύνθεση. Τέτοια φυτά είναι βακτήρια (σιδηροβακτήρια, θειοβακτήρια κ.λπ.).

http://users.uoa.gr/~mpatrin/olotexno/l ... on0002.htm
«...γιατί σκοπός μας δεν είναι να μάθουμε πολλά. Σκοπός μας είναι μέσα από την εξάσκησή μας να φέρουμε σε κατάσταση κβαντισμού τον ίδιο το νου μας...»

Άβαταρ μέλους
Alphabet
Δημοσιεύσεις: 1639
Εγγραφή: 18 Οκτ 2018, 11:13
Phorum.gr user: Alphabet

Re: Υποχώρηση θρησκευτικού αισθήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alphabet » 07 Νοέμ 2020, 13:52

Ζενίθεδρος έγραψε:
07 Νοέμ 2020, 00:55
Alphabet έγραψε:
07 Νοέμ 2020, 00:12
Ζενίθεδρος έγραψε:
06 Νοέμ 2020, 19:20
Η Γένεση λέει πρώτα για χόρτα, όχι για δέντρα...
:lol: Τρολλαρεις, ετσι;

Γεν. 1,11 καὶ εἶπεν ὁ Θεός· βλαστησάτω ἡ γῆ βοτάνην χόρτου σπεῖρον σπέρμα κατὰ γένος καὶ καθ᾿ ὁμοιότητα, καὶ ξύλον κάρπιμον ποιοῦν καρπόν, οὗ τὸ σπέρμα αὐτοῦ ἐν αὐτῷ κατὰ γένος ἐπὶ τῆς γῆς. καὶ ἐγένετο οὕτως.

Γεν. 1,12 καὶ ἐξήνεγκεν ἡ γῆ βοτάνην χόρτου σπεῖρον σπέρμα κατὰ γένος καὶ καθ᾿ ὁμοιότητα, καὶ ξύλον κάρπιμον ποιοῦν καρπόν, οὗ τὸ σπέρμα αὐτοῦ ἐν αὐτῷ κατὰ γένος ἐπὶ τῆς γῆς.
Ακόμα και με αυτήν την προσέγγιση ιεχωβαδικης σχολαστικοτητας, πάλι πρώτα εμφανίζονται τα φυτά και μετά τα δέντρα. Όταν δε γράφει "ἐξαγαγέτω τὰ ὕδατα ἑρπετὰ ψυχῶν ζωσῶν καὶ πετεινὰ πετόμενα ἐπὶ τῆς γῆς" προφανώς εννοεί ζώα με αίμα και όχι ασπόνδυλα μεταζωα που κατατασσονται στο ζωικό βασίλειο λόγω ετεροτροφιας. Και παλι εδώ βλέπουμε πως αναφέρει πρώτα για ερπετά που βγήκαν από τη θάλασσα και πτηνά. Μετά λέει πως την επόμενη ημέρα εμφανίστηκαν τα ζώα της ξηράς "ἐξαγαγέτω ἡ γῆ ψυχὴν ζῶσαν κατὰ γένος, τετράποδα καὶ ἑρπετὰ καὶ θηρία τῆς γῆς". Πράγματι, στη γη εμφανίστηκαν πρώτα τα χόρτα, μετά τα δέντρα και μετά βγήκαν από τη θάλασσα τα ερπετά. Οι βασικές σειρές, φυτά - ζώα, ζωή στην θάλασσα - ζωή στην ξηρά, ερπετά - πτηνά - κτήνη, που έχουν ανακαλυφθεί σχετικά τελευταία δεν έρχονται σε αντίθεση με αυτά που έχουν γραφτεί χιλιετίες νωρίτερα.
Στην ιδια προταση διεταξε ο Θεος να εμφανιστουν το χορτο και το δενδρο, οπερ και εγενετο ταυτοχρονα οπως λεει η Γεν 1:12.
Το προβλημα σας ειναι οτι αφου βγηκαν ολα τα φυτα, μετα απο αιωνες (μεγαλα χρονικα διαστηματα κατ' εσας) εμφανιστηκε ο ζωοποιος ηλιος για αυτα. Και αυτο το προβλημα δεν θα το ξεπερασετε ποτε, οτι και αν γραψετε.

Επισης τα πτηνα καταγονται απο δεινοσαυρους και εμφανιστηκαν περιπου 400 εκατομμυρια χρονια μετα τα πρωτα ψαρια (Agnatha).
Δυο πραγματα ειναι αχωριστα απο το ψεμα, οι πολλες υποσχεσεις και οι πολλες δικαιολογιες.

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6351
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Υποχώρηση θρησκευτικού αισθήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 08 Νοέμ 2020, 05:56

Ζενίθεδρος έγραψε:Η Γένεση λέει πρώτα για χόρτα, όχι για δέντρα και συ προσπαθείς να φτιάξεις το εξής λογισμικό.
Φυκη = μεταφυτα => όχι φυτά, αλλά οι σπόγγοι = μετάζωα => ζώα. Άρα η Γένεση κάνει λάθος.
Η Γένεση γράφει ξεκάθαρα ότι τα φυτά συμπεριλαμβανομένων και των καρποφόρων δέντρων φτιάχνονται την 3η μέρα. Πριν από τα ζώα δηλαδή. Ε αυτό είναι λάθος διότι παλαιοντολογικά γνωρίζουμε ότι πρώτα υπήρξαν κάποια ζώα της θάλασσας (π.χ. στο Κάμβριο) και μετά τα δέντρα. Βασικά αυτό ισχύει γενικά για τα φυτά, δηλαδή όλα είναι νεότερα από τα παλιότερα ζώα, απλά επειδή υπάρχουν κάποιες μελέτες που υποθέτουν την ύπαρξη φυτών (όχι δέντρων όμως) παλιότερα απ' ό,τι πιστεύαμε κράτησα πισινή και σου μίλησα μόνο για τα δέντρα.

Τώρα δεν θα αλλάξουμε τις επιστημονικές κατηγοριοποιήσεις επειδή δεν ταιριάζουν με ορισμένες δηλώσεις της Γένεσης. Οι σπόγγοι, οι μέδουσες, οι τριλοβίτες κλπ. ανήκουν στο βασίλειο Animalia, είναι ζώα δηλαδή. Τα φύκη στα πρώτιστα. Τι να κάνουμε, δεν είναι φυτό οτιδήποτε λειτουργεί με φωτοσύνθεση.

Συνοπτικά λοιπόν, είναι προφανές ότι αυτοί που έγραψαν τα βιβλία της Π.Διαθήκης δεν είχαν ιδέα ότι η ζωή είναι πιο σύνθετο φαινόμενο. Δεν γνώριζαν ότι η ζωή είναι ένα δυναμικό συνεχές όπου μπορεί κάποια φυτά να εμφανίζονται μετά από τα ζώα (πχ. τα δέντρα) και κάποια ζώα μετά από τα φυτά. Αυτός ο τρόπος σκέψης ήταν ανύπαρκτος τότε με αποτέλεσμα να τσουβαλιάζουν τα δεδομένα, δηλαδή όλα τα ζώα φτιάχτηκαν μαζί την τάδε μέρα, όλα τα φυτά μαζί την άλλη μέρα κλπ. Από τα λίγα που καταλάβαιναν αυτοί οι άνθωποι έριχναν ζαριές στις κοσμογονίες και ό,τι πιάσει. Από αυτόν τον πρόχειρο, απλοϊκό τρόπο αντίληψης της πραγματικότητας εγώ αντιλαμβάνομαι ότι μιλάμε για παραμύθια.
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
Ζενίθεδρος
Δημοσιεύσεις: 14561
Εγγραφή: 27 Ιούλ 2018, 18:56
Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
Επικοινωνία:

Re: Υποχώρηση θρησκευτικού αισθήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζενίθεδρος » 08 Νοέμ 2020, 09:05

Jimmy81 έγραψε:
08 Νοέμ 2020, 05:56
Ζενίθεδρος έγραψε:Η Γένεση λέει πρώτα για χόρτα, όχι για δέντρα και συ προσπαθείς να φτιάξεις το εξής λογισμικό.
Φυκη = μεταφυτα => όχι φυτά, αλλά οι σπόγγοι = μετάζωα => ζώα. Άρα η Γένεση κάνει λάθος.
Η Γένεση γράφει ξεκάθαρα ότι τα φυτά συμπεριλαμβανομένων και των καρποφόρων δέντρων φτιάχνονται την 3η μέρα. Πριν από τα ζώα δηλαδή. Ε αυτό είναι λάθος διότι παλαιοντολογικά γνωρίζουμε ότι πρώτα υπήρξαν κάποια ζώα της θάλασσας (π.χ. στο Κάμβριο) και μετά τα δέντρα. Βασικά αυτό ισχύει γενικά για τα φυτά, δηλαδή όλα είναι νεότερα από τα παλιότερα ζώα, απλά επειδή υπάρχουν κάποιες μελέτες που υποθέτουν την ύπαρξη φυτών (όχι δέντρων όμως) παλιότερα απ' ό,τι πιστεύαμε κράτησα πισινή και σου μίλησα μόνο για τα δέντρα.

Τώρα δεν θα αλλάξουμε τις επιστημονικές κατηγοριοποιήσεις επειδή δεν ταιριάζουν με ορισμένες δηλώσεις της Γένεσης. Οι σπόγγοι, οι μέδουσες, οι τριλοβίτες κλπ. ανήκουν στο βασίλειο Animalia, είναι ζώα δηλαδή. Τα φύκη στα πρώτιστα. Τι να κάνουμε, δεν είναι φυτό οτιδήποτε λειτουργεί με φωτοσύνθεση.

Συνοπτικά λοιπόν, είναι προφανές ότι αυτοί που έγραψαν τα βιβλία της Π.Διαθήκης δεν είχαν ιδέα ότι η ζωή είναι πιο σύνθετο φαινόμενο. Δεν γνώριζαν ότι η ζωή είναι ένα δυναμικό συνεχές όπου μπορεί κάποια φυτά να εμφανίζονται μετά από τα ζώα (πχ. τα δέντρα) και κάποια ζώα μετά από τα φυτά. Αυτός ο τρόπος σκέψης ήταν ανύπαρκτος τότε με αποτέλεσμα να τσουβαλιάζουν τα δεδομένα, δηλαδή όλα τα ζώα φτιάχτηκαν μαζί την τάδε μέρα, όλα τα φυτά μαζί την άλλη μέρα κλπ. Από τα λίγα που καταλάβαιναν αυτοί οι άνθωποι έριχναν ζαριές στις κοσμογονίες και ό,τι πιάσει. Από αυτόν τον πρόχειρο, απλοϊκό τρόπο αντίληψης της πραγματικότητας εγώ αντιλαμβάνομαι ότι μιλάμε για παραμύθια.
Οσες σάλτσες και να βάλεις, επιβεβαιώνεις αυτο που γράφω πιο πανω. Εκτος του ότι τα φύκια θεωρούνταν επι χιλιετίες χόρτα της θάλασσας, η γη αρχισε να πρασινίζει πριν από 515 εκατομμύρια χρόνια, όταν αυτα τα ζώα, όπως τα αποκαλείς, οι πρώτοι τριλοβιτες, ηταν ακομα οργανισμοί μερικών χιλιοστών μήκους και χρειάζονταν μικροσκόπιο για να τους δεις.

https://www.pnas.org/content/115/10/E2274

Ειχα γράψει στο παλιό φόρουμ, πως η Γενεση περιγράφει αυτα που θα έβλεπε ένας παρατηρητής εαν βρισκοταν στην ξηρα και έβλεπε στο γρήγορο σαν σε χρονοταξιδο την όλη ιστορία του πλανητη. Αυτό εξηγεί και την μετέπειτα καθαρη εμφάνιση των ουράνιων σωμάτων.
Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢

jey_pap
Δημοσιεύσεις: 1625
Εγγραφή: 26 Απρ 2018, 22:15
Phorum.gr user: j_pap

Re: Υποχώρηση θρησκευτικού αισθήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από jey_pap » 08 Νοέμ 2020, 10:35

Κι άλλες σκέψεις που μοίρασε μαζί μας στο παλιό ο Ζενι ήταν πρωτότυπες, όπως αυτή που πιθανολογούσε για την τεράστια ποσότητα νερού στον (τοπικό;)κατακλυσμό στην απόδοση σε μετέωρο από πάγο που εισερχόμενο στηνν ατμόσφαιρα έδωσε τεράστιες ποσότητες νερού!!!
«...γιατί σκοπός μας δεν είναι να μάθουμε πολλά. Σκοπός μας είναι μέσα από την εξάσκησή μας να φέρουμε σε κατάσταση κβαντισμού τον ίδιο το νου μας...»

sharp
Δημοσιεύσεις: 21212
Εγγραφή: 01 Μάιος 2018, 21:47

Re: Υποχώρηση θρησκευτικού αισθήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 08 Νοέμ 2020, 13:51

Συνοπτικά λοιπόν, είναι προφανές ότι αυτοί που έγραψαν τα βιβλία της Π.Διαθήκης δεν είχαν ιδέα ότι η ζωή είναι πιο σύνθετο φαινόμενο. Δεν γνώριζαν ότι η ζωή είναι ένα δυναμικό συνεχές όπου μπορεί κάποια φυτά να εμφανίζονται μετά από τα ζώα (πχ. τα δέντρα) και κάποια ζώα μετά από τα φυτά. Αυτός ο τρόπος σκέψης ήταν ανύπαρκτος τότε με αποτέλεσμα να τσουβαλιάζουν τα δεδομένα, δηλαδή όλα τα ζώα φτιάχτηκαν μαζί την τάδε μέρα, όλα τα φυτά μαζί την άλλη μέρα κλπ.
Άσε που ούτε καν κουβέντα για την Θεωρία της Σχετικότητος, τη χωροχρονική διάσταση και κυρίως την σχετικότητα του χρόνου. Είμαι σίγουρος ότι αν τα γνώριζαν αυτά, θα τα έβαζαν μέσα και δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να κατανοήσουν τα λίγα μαθηματικούλια οι ψαράδες και οι τσοπαναρέοι της εποχής, στους οποίους απευθύνοντο.

Και χωρίς όμως όλα αυτά, θα μπορούσε εύκολα κανείς να πει ότι η Γένεσις γράφει ανοησίες. Μα είναι δυνατόν να έγιναν όλα αυτά σε 7 ημέρες; Ναι, γιατί στο μυαλό των ανθρώπων εκείνης της εποχής και μόρφωσης ήταν αδύνατο να εξηγήσεις το απλούστερο για τον σημερινό άνθρωπο (sic). Το ότι δηλ. η Γη έχει ζωή εκατομμυρίων χρόνων πίσω της, ενώ οι ίδιοι σε 10 χρόνια θα πεθάνουν.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Δημοσιεύσεις: 6691
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 15:06
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Re: Υποχώρηση θρησκευτικού αισθήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 08 Νοέμ 2020, 14:18

Κανονικά θα έπρεπε να γραφτεί:

"Όσες παρερμηνευτικές και κατά το δοκούν μεταφράσεις του αρχαίου κειμένου των Γραφών και να κάνουμε, δεν μας βγαίνει το ποθούμενο"

Ήτοι, η Γένεση και η Βίβλος γενικότερα, δεν είναι κάποιο επιστημονικό εγχειρίδιο, ούτε και μπορεί να πιστωθεί κάποια επιστημονική εξήγηση για την δημιουργία του Κόσμου και της ζωής.

Είναι, απλώς, η μυθολογία των Εβραίων για την δημιουργία του Κόσμου, παρόμοια με τις δεκάδες μυθολογίες άλλων λαών.
Αν ερμηνευτικά τις τραβήξουμε και αυτές από τα μαλλιά, όπως κάνετε για την μυθολογική αφήγηση της Βίβλου, τότε θα μπορέσουμε για οποιαδήποτε από τις δεκάδες άλλες μυθολογικές αφηγήσεις της δημιουργίας του Κόσμου, να "διακρίνουμε" επιστημονική συμβατότητα του μυθολογικού της υπόβαθρου.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, πέραν της καραγκιοζίστικης γελοιότητας των δημιουργιστών, εξακολουθεί να θεωρεί την Βίβλο μυθολογία και μόνον. Και δεν είναι δουλειά της (της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας), να ασχολείται κάθε λίγο και λιγάκι με τις φαντασιώσεις του κάθε πιστού και της κάθε θεολογικής άποψης της κάθε θρησκείας.

Αν ο θεός της όποιας θρησκείας ήθελε να αφήσει ισχυρές ενδείξεις χωρίς την ανάγκη ακροβατικών ερμηνειών, ας το έκανε.
Δεν το έκανε όμως κανένας θεός, ούτε ο δικός σας, οπότε προσπαθείτε να εμφανίσετε πως το έκανε. Αλλά οι ισχυρισμοί σας κινούνται πάνω κάτω στο εξής πλαίσιο:

"Αφήνω αόριστες ενδείξεις σε τρεις λέξεις σε ένα άσχετο εδάφιο της αφηγηματικής μυθολογίας, που εγώ ως θεός την έχω υπαγορεύσει στους εκλεκτούς μου, και εσείς, οι πιστοί μου, ερμηνεύσατε τις τρεις αυτές λέξεις όπως πρέπει ώστε να με αποδείξετε."

Και μετά, επικαλείστε την ελευθέρα βούληση...

Συγγνώμη αν τα παραπάνω τα θεωρείτε "σκληρή γλώσσα" ή "επίθεση", αλλά δεν είναι. Είναι απλώς η πραγματικότητα.

Το αφήγημά σας, το πιστεύετε εσείς. Εγώ το θεωρώ απλή μυθολογία. Μπορείτε να με μεταπείσετε με αποδείξεις.
Δεν μπορείτε να με πείσετε με φαντασιακές ενδείξεις, με μη τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα, με "ενός μάρτυρα μαρτυρία", με παρερμηνείες κειμένων, με ακροβατικούς λεκτικούς ελιγμούς, με "ναι μεν αλλά", ή με "θεϊκά" εμπόδια τύπου ελευθέρας βούλησης.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αν κάποια θρησκεία είχε αναμφισβήτητες αποδείξεις, θα είμαστε όλοι πιστοί αυτής της θρησκείας.

Άβαταρ μέλους
Obi Wan Iakobi
Δημοσιεύσεις: 15683
Εγγραφή: 19 Ιαν 2020, 22:20

Re: Υποχώρηση θρησκευτικού αισθήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Obi Wan Iakobi » 08 Νοέμ 2020, 18:33

Λεγεών έγραψε:
05 Νοέμ 2020, 12:21
Κοίτα ρε παιδί μου, τα εξηγούσε όλα η Γένεση από την αρχή! Μα τι βλάκες που ήμασταν και φτιάξαμε επιστήμες, αντί να διαβάσουμε πιο προσεκτικά ένα βιβλίο!
Υοu are terminated!

Η αλήθεια είναι μια μικροαστική εμμονή.

Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν

Άβαταρ μέλους
under
Δημοσιεύσεις: 18499
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 17:02

Re: Υποχώρηση θρησκευτικού αισθήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από under » 08 Νοέμ 2020, 18:42

Jack Shephard έγραψε:
01 Νοέμ 2020, 18:29
Έχουμε δύο ομάδες ενηλίκων: 18-39 και οι μεγαλύτεροι των 40. Τους γίνεται οι ερώτηση αν θεωρούν τη θρησκεία πολύ σημαντική στις ζωές τους.

Και στις 45 χώρες της έρευνας το ποσοστό των "ναι, τη θεωρώ πολύ σημαντική" ήταν μικρότερο στην ομάδα των 18-39. Η μεγαλύτερη διαφορά ήταν στην Πολωνία με 23% λιγότερους στους 18-39 και η δημοσίευση ανέβηκε στο Reddit ως "Πολωνία, η χώρα που εκκοσμικεύεται με τον πιο ραγδαίο ρυθμό στον κόσμο".
Πράγματι, στην Πολωνία η διαφορά είναι η μεγαλύτερη. Μετά την Πολωνία όμως, με 22% είναι μία άλλη χώρα:

Εικόνα

inb4: "γι' αυτό μας ρίχνει ο Θεός κορωνοϊούς για να μας κάψει".
Τιποτα το πρωτογνωρο.Οταν εισαι νεος και πλουσιος (μιλαμε για χωρες πλουσιες κατα βαση) νομιζεις οτι δεν εχεις αναγκη τον Θεο.
Δεν αποθνήσκουν οι θεοί. Η πίστις αποθνήσκει του αχαρίστου όχλου των θνητών.

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6351
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Υποχώρηση θρησκευτικού αισθήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 09 Νοέμ 2020, 06:39

Ζενίθεδρος έγραψε:Οσες σάλτσες και να βάλεις, επιβεβαιώνεις αυτο που γράφω πιο πανω. Εκτος του ότι τα φύκια θεωρούνταν επι χιλιετίες χόρτα της θάλασσας, η γη αρχισε να πρασινίζει πριν από 515 εκατομμύρια χρόνια, όταν αυτα τα ζώα, όπως τα αποκαλείς, οι πρώτοι τριλοβιτες, ηταν ακομα οργανισμοί μερικών χιλιοστών μήκους και χρειάζονταν μικροσκόπιο για να τους δεις.

https://www.pnas.org/content/115/10/E2274

Ειχα γράψει στο παλιό φόρουμ, πως η Γενεση περιγράφει αυτα που θα έβλεπε ένας παρατηρητής εαν βρισκοταν στην ξηρα και έβλεπε στο γρήγορο σαν σε χρονοταξιδο την όλη ιστορία του πλανητη. Αυτό εξηγεί και την μετέπειτα καθαρη εμφάνιση των ουράνιων σωμάτων.
Καμία σάλτσα μόνο γεγονότα.

Παλιότεροι σπόγγοι πριν από 660 εκατομμύρια χρόνια.
https://www.newscientist.com/article/21 ... ld-sponge/

Παλιότερες μέδουσες πριν από 540 εκατομμύρια χρόνια.
https://www.livescience.com/60048-oldes ... eyard.html

Παλιότεροι τριλοβίτες πριν από 540 εκατομμύρια χρόνια.
https://ucmp.berkeley.edu/arthropoda/tr ... itafr.html

Παλιότερα δέντρα πριν από 386 εκατομμύρια χρόνια.
https://www.nature.com/articles/d41586-019-03945-y

Επομένως κάνει λάθος η Γένεση όταν λέει ότι τα δέντρα της ξηράς φτιάχτηκαν πριν από τα ζώα. Αδιάφορο πόσο μικρά ή μεγάλα ήταν τα ζώα. Αυτά περί χρονοτάξιδου είναι οι πραγματικές σάλτσες αποπροσανατολισμού. :8)
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών