πατησιωτης έγραψε: ↑28 Ιούλ 2021, 13:46
ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: ↑28 Ιούλ 2021, 13:33
αλλά σε κάθε περίπτωση εντός αυτής ατονεί το στοιχείο του εργοδότη που παίρνει ρίσκα και αντικαθίσταται α) από μία διοικητική γραφειοκρατία β) από την εξουσία που ασκούν πάνω στην επιχείρηση οι stakeholders όσοι δηλαδή ενδιαφέρονται για τη λειτουργία τους(π.χ μέτοχοι,πιστωτές, προμηθευτές, πελάτες, πολιτικοί, ΜΜΕ κλπ)
Έχει γίνει ένα ακόμη βήμα και ο κύκλος έχει κλείσει με τα αμοιβαία κεφάλαια τα οποία αγοράζουν και πουλούν τις μετοχές των εταιριών ανάλογα με τα προσδοκώμενα κέρδη και στα οποία μπορεί να αγοράσει μερίδιο ο καθένας και στα οποία επενδύουν και τράπεζες τα διαθέσιμα από τις καταθέσεις όπως και ασφαλιστικά ταμεία.
Α ως καταθέτης/ασφαλισμένος - μερίδιο αμοιβαίου - μετοχές εταιρίας - διοικητικό συμβούλιο - διευθυντές - Α ως υπάλληλος.Αυτός είναι ο κύκλος της αγοράς.
Πάντα όμως υπάρχει μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου και των διευθυντών ο πρωταγωνιστής που θα έχει την πρωτότυπη ιδέα -διαχείριση που θα αυξήσει τα κέρδη ή το αντίθετο και θα τα βουλιάξει.
Τα αμοιβαία κεφάλαια όπως και τα συνταξιοδοτικά ταμεία ανήκουν στη κατηγορία των μετόχων. Οι μέτοχοι με τη σειρά τους ανήκουν στους stakeholders μαζί με άλλα στοιχεία της αγοράς που έχουν ενδιαφέρον από τη λειτουργία της επιχείρησης(π.χ πιστωτές,, προμηθευτές) αλλά και στοιχεία που δεν ανήκουν στην αγορά και ενδιαφέρονται εύλογα για το τι κάνει ή δε κάνει μία επιχείρηση(π.χ ΜΜΕ, ακτιβιστές, πολιτικοί, κρατικοί
φορείς). Όλοι αυτοί οι stakeholders επηρεάζουν τη λειτουργία μίας επιχείρησης σε βαθμό τέτοιο που είναι να αναρωτιέται κανείς ποιος παίρνει πραγματικά μία απόφαση. Βεβαίως, η παρουσία των διοικητικών στελεχών, δε μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ούτε ο ρόλος των πληροφοριακών συστημάτων επίσης.
Γενικά, η λήψη των επιχειρηματικών αποφάσεων είτε γίνεται εντός της επιχείρησης(από τα στελέχη) είτε εκτός(από τους stakeholders) είτε συνδυαστικά έχει γίνει περισσότερο απρόσωπη, περισσότερο ομαδική ως διαδικασία και περισσότερο εξαρτώμενη από τα κομπιούτερς και τους
αριθμούς. Το υπόδειγμα του παλιού επιχειρηματία που ήθελε να περνούν όλα από τα χέρια του, να παίρνει ρίσκα και αποφάσεις έχει ατονήσει ήδη.
Και αυτό συνηγορεί υπέρ των σοσιαλιστικών λύσεων, αφού τα πάντα γίνονται κατόπιν πιο ομαδικών διαδικασιών γιατί να μη κυριαρχήσουν οριστικά και ολοκληρωτικά αυτές οι διαδικασίες, προς όφελος των εργαζόμενων θα αναρωτηθεί κάποιος σοσιαλιστής.