
Φωκάς ο Τυραννός, Ηράκλειος και το τέλος της Περσίας.
Στις 23 Νοεμβρίου 602 ο Φωκάς ενας άσημος αξιωματικός του στρατου αναγορευτηκε Αυτοκράτορας και αφου συνέλαβε τον πρώην πλέον Αυτοκράτορα Μαυρίκιο τον εκτέλεσε μαζι με τους 5 γιους του στις 27 Νοεμβρίου και εξέθεσε τα κεφάλια τους στο Τριβουνάλιο προς παραδειγματισμό. Πλην των προαναφερθέντων στα θυματα του Φωκά ηταν και ο αδελφός του Μαυρικίου Πέτρος και άλλα μέλη της Αυτοκρατορικης Οικογένειας. Εν τουτοις βέβαια ελειπε το κεφάλι του Θεοδόσιου του πρωτότοκου γιου του Μαυρικίου και αρχισαν να κυκλοφορούν φήμες στον κόσμο πως ο Θεοδόσιος ειχε ξεφύγει απο τον Φωκά και ηταν ακόμα ζωντανός. Οσο για την Αυτοκράτειρα Κωνσταντίνα και τις 3 κόρες της ο Φωκάς τις λυπήθηκε και δεν τις εκτέλεσε αλλα τις φυλάκισε στην οικία του Λέοντος.
Ομως δεν ηταν έτσι τα πράγματα. Ο Θεοδόσιος πράγματι είχε ξεφυγει απο το Φωκά καθως ο Μαυρίκιος βλέποντας την επανάσταση να επικρατεί έδιωξε τον διάδοχο του απο την Κωνσταντινουπολη στις 22 Νοεμβρίου και τον έστειλε στην Περσία στην αυλή του Βασιλιά Χοσρόη Β’ συνοδευόμενο απο Υπαρχο του Πραιτωρίου της Ανατολής Κωνσταντινο Λαρδύ. Ο Χοσρόης ηταν φιλικά διακείμενος απέναντι του μιας και ο Μαυρικιος τον ειχε γλιτώσει απο μια επανάσταση χρονια πριν. Σε αυτούς ειχε ανατεθει και η αποστολή να ζητήσουν Περσικη βοήθεια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον Φωκά. Για καποιο αδιευκρίνιστο λόγο ομως, ειτε γιατι ο Μαυρίκιος το μετάνιωσε είτε γιατι ο Φωκάς έστειλε καποιο ψεύτικο μήνυμα στον Θεοδόσιο, ειτε για καποιον αγνωστο λογο γύρισαν και οι δυο πίσω και κοντά στην Χαλκηδόνα αιχμαλωτίστηκαν απο στρατεύματα πιστά στον Φωκά και εκτελέστηκαν επι τόπου.
Στο μεταξυ στην Περσία ο Χοσρόης έμαθε τα καθέκαστα και αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση υπέρ του. Έτσι διέδοσε την φήμη πως ο Θεοδόσιος βρισκόταν στην αυλή του στην Κτησιφώντα και πως συντομα θα ξεκινουσε εκστρατεία για να ανατρέψει τον σφετεριστή και να τοποθετήσει τον γιο του φίλου του στον θρόνο. Ο Φωκάς οταν το έμαθέ εστειλε τον Βήλιο ως πρέσβη στον Χοσρόη να διαπραγματευτουν ειρήνη αλλα στην πραγματικότητα η εντολή του Βήλιου ηταν να μάθει αν οντως ο Θεοδόσιος ειχε διαφύγει.
Ο Χοσρόης που κατάλαβε τον πραγματικό λόγο της επισκεψης του πρέσβη τον φυλάκισε άμεσα πριν προλάβει να κανει το οτιδήποτε και πριν προλάβει να επικοινωνήσει με τον Φωκά και τον ενημερώσει οτι ο Χοσρόης μπλοφάρει και απαντησε στον Φωκά με υβριστικές επιστολές. Αυτο που ηθελε να κάνει ήταν να κατακτήσει δι’απάτης την Ρωμαικη Αυτοκρατορία τοποθετώντας στο θρόνο ενα υποχείριο του. Καποιον που έμοιαζε στον Θεοδόσιο για να μπορέσει οταν θα εισέβαλλε να παρει με το μερος του τους οπαδους του Μαυρικίου που θα υποστήριζαν τον χαμένο πριγκιπα και θα επαναστατουσαν ενάντια στον σφετεριστή.
Παράλληλα με ολα αυτά ο Στρατηγός Ναρσής επαναστάτησε κατά του Φωκά και κατέλαβε την Έδεσσα. Ο Φωκά οταν το έμαθε έστειλε επιστολή στον Στρατηγό Γερμανό να κινηθεί άμεσα εναντιον του Ναρσή και διόρισε τον αδελφό του Δομεντζίολο Μάγιστρο θέτωντας ετσι τον δημόσιο μηχανισμο υπο τον έλεγχο του θελωντας να προλάβει τυχόν παρατράγουδα εναντιον του εντος των τειχών και τον πιστό Στρατηγό του Πρίσκο Κόμη των Εξκουβιτόρων ετσι ώστε να ελεγχει στενά και τις στρατιωτικές μονάδες εντός Κωνσταντινουπολης. Για τον λαό σπατάλησε τεράστια ποσά σε Υπατεία (το παραδοσιακό πέταγμα χρυσών νομισμάτων στον λαο) δωροδοκόντας τους ετσι για να τους πάρει με το μερος του και να αποφύγει καποια λαικη εξέγερση.
Στο μεταξυ ο Περσικός στρατός πέρασε τα συνορα και αρχισε εχθροπραξίες. Ο Στρατηγός Γερμανός εγκατέλειψε την πολιορκία της Εδεσσας και προσπάθησε να τους ανακόψει κοντά στη πολη Κωνσταντίνη αλλα ηττήθηκε και τραυματισμένος αποσύρθηκε στην πόλη οπου και πέθανε 11 μερες μετα απο τα τραυματα του.
Πισω στην Κωνσταντινουπολη ο Φωκάς ενιωθε την πίεση απο τα ανατολικά και αποφάσισε να μεταφέρει στρατό απο την Ευρώπη στην Ασία για να αντιμετωπίσει τους Πέρσες. Έτσι αφου ανανεωσε τις συνθηκες με τον Χαγάνο των Αβάρων εξασφαλίζοντας τα νώτα του περασε τον στρατο απέναντι και τον μοιρασε σε 2 στρατιές.
Η πρώτη θα κινουνταν εναντίον των Περσών και η δευτερη θα πολιορκουσε τον επαναστάτη Στρατηγό Ναρση στην Έδεσσα. Ανωτατος Διοικητης και των 2 στρατών ορίστηκε ο ευνούχος Λεόντιος. Ο Ναρσης μαθαίνοντας οτι εναντιον του κινειται ενας πανίσχυρος στρατος και εαν ο δευτερος νικουσε τους Πέρσες θα βρισκόταν περικυκλωμένος και δεν θα γλιτωνε. Έτσι αποφάσισε να εγκαταλέιψει την Έδεσσα και να υποχωρήσει στην Ιεράπολη.
Στο μεταξυ ο Χοσρόης ειχε ηδη καταλάβει το φρούριο Αρξαμουν και σε μάχη νίκησε το στρατό του Λεόντιου συλλαμβάνοντας πολλους αιχμαλώτους τους οποιους εκτέλεσε. Αφου άφησε φρουρα στην Αρξαμουν υπο τον Ζονγκόι επέστρεψε στην Περσία. Ο δε Φωκάς εξαλλος για την ήττα καθαίρεσε τον Λεόντιο και τον φυλάκισε. Στη θέση του διορισε Στρατηγό τον αδελφό του Δομεντζίολο προβιβάζοντας τον παράλληλα και σε Κουροπαλάτη.
Στα τελη του 604 ο Χοσρόης έστειλε τους Στρατηγους του Καρδαρίγκα και Ρουσμιάζη να κανουν επιδρομές στην Αυτοκρατορία και λεηλάτησαν πολλές πόλεις. Την ιδια στιγμη ο Δομεντζίολος ζήτησε απο τον επαναστάτη Στρατηγό Ναρση να καταθέσει τα οπλα και να τους βοηθήσει στον πολεμο κατα των Περσών μιας και οι Πέρσες τον έτρεμαν καθως ηταν θρυλικές οι νικες του παλαιοτερα εναντιον τους με αντάλλαγμα πληρη αμνηστία απευθειας απο τον Φωκά. Δυστυχώς για αυτόν ο Ναρσης πιστεψε τις υποσχέσεις του Δομεντζίολου και του Φωκά και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη απο την Ιεράπολη οπου και συνελήφθη την ιδια στιγμη απο τον Αυτοκράτορα ως προδότης και στασιαστής και καταδικάστηκε στον δια πυράς θάνατο. Ο θανατος του αποθάρρυνε τους Βυζαντινους ενω αντίθετα οι Πέρσες χάρηκαν.
Στην Κωνσταντινουπολη την ιδια στιγμη βρισκόταν σε εξέλιξη και ενα πραξικόπημα εναντίον του Φωκά. Η χήρα του Μαυρικίου Κωνσταντίνα απο την φυλακη που βρισκόταν ειχε καταφέρει να ερθει σε επικοινωνία με τον Συγκλητικό Γερμανό η κορη του οποιου ειχε παντρευτει τον γιο του Μαυρικιου Θεοδόσιο και ο Γερμανός ειχε καθε λόγο να εκδικηθεί τον Φωκά συν του οτι ηθελε και τον θρόνο για τον εαυτο του.
Η Κωνσταντίνα έστελνε τα μηνύματα στον Γερμανό μεσω της υπηρέτριας της Πετρωνίας και η ιδια υπηρετρια εφερνε τα μηνυματα του Γερμανου προς την Κωνσταντινα εξυφαινοντας την συνομωσία κατα του Φωκά. Οταν ακουστηκε οτι η φημη οτι ο Θεοδόσιος ο γιος του Μαυρικιου και της Κωνσταντίνας ηταν ζωντανος στην Περσία αναθάρρησε και μαζι με τον Γερμανο σχεδιαζαν την ανατροπη του Φωκά. Ομως η υπηρέτρια αποδείχθηκε αναξιόπιστη καθως φανέρωσε την κρυφη επικοινωνία στον Αυτοκράτορα. Ο Αυτοκράτορας εξεμάνη και παρέδωσε την Κωνσταντίνα στον Επαρχο Θεοπεμπτο για να την βασανίσει και να ομολογήσει οσα ξέρει για την συνομωσία.
Η Κωνσταντίνα ομολόγησε οτι συνδεσμος της με τον Γερμανο περαν των επιστολών που εστελνε με την υπηρετρια της ηταν και ο Πατρίκιος Ρωμανός ο οποιος συνελήφθη αμεσα και αφου βασανίστηκε και αυτός ομολόγησε και αυτος την συνομωσία και ανέφερε και αλλα ονοματα που ηταν μπλεγμένοι. Απο το χάος των συλλήψεων και εκτελέσεων δεν γλίτωσε ουτε ο Υπαρχος του Πραιτωρίου της Ανατολής Θεόδωρος ενας απο τους πιο εμπιστους του Φωκά οποιος ομολόγησε την συμμετοχή του στην συνομωσία και καταδικάστηκε απο τον Φωκά να μαστιγωθεί μεχρι θανάτου. Ο Συγκλητικος Ελπίδιος καταδικάστηκε σε αποκοπη χειρων και ποδών και στον δια πυράς θάνατο.
Ο Γερμανός κατάφερε να στείλει εναν ευνουχο στην φυλακη της Κωνσταντίνας και να βοηθησει και τις 4 γυναικες να αποδράσουν τα μεσάνυχτα και να καταφυγουν στην Αγία Σοφία ζητώντας άσυλο. Οταν εγιναν γνωστά τα γεγονότα δημιουργήθηκαν επεισόδια οταν συγκρουστηκαν οι Βενετοι που υποστηριζαν τον Μαυρικιο με τους Πρασινους που υποστήριζαν τον Φωκά. Οι Πράσινοι συγκεντρώθηκαν στον Κοχλία και ο Γερμανός προσπαθησε να τους δωροδοκήσει με 1 ταλαντο χρυσου για να ερθουν με το μερος του ξεσηκώνοντας ετσι λαικη εξεγερση ενωνοντας του Βενετους με τους Πρασινους κατα του Φωκά αλλα οι Πράσινοι αρνήθηκαν την προσφορά.
Ο Φωκάς οταν εμαθε οτι οι γυναίκες το έσκασαν έστειλε την φρουρα να περικυκλώσει την Αγια Σοφία και να τις βγάλει έξω με την βία. Ομως ο επικεφαλής της φρουράς απωθήθηκε απο τον Πατριάρχη Κυριακό ο οποιος απαγόρευσε στον οποιοδηποτε να αποσπασει με την βια οποιον ζητάει ασυλο απο την Εκκλησία. Αναγκάστηκε να κατέβει ο ίδιος ο Φωκας στην Εκκλησία και να διαβεβαιώσει τον Πατριάρχη οτι οι ικέτες θα έχουν δικαιη δικη και δεν θα τους φερθουν αναξιοπρεπώς.
Με αυτες τις διαβεβαιώσεις ο Πατριάρχης έφερε εξω τις γυναικες και τον Συγκλητικό Γερμανό και ο Φωκάς τις μεν γυυναίκες τις εκλεισε σε μοναστήρι εκτος Κωνσταντινούπολης και τον Συγκλητικό Γερμανό τον χειροτόνησε δια της βιας ιερέα και τον έθεσε σε κατ’οικον περιορισμο στο νησι Πρώτη. Επίσης δια της βίας εκάρη μοναχός και ο Στρατηγός Φιλιππικός για τον οποιο υπήρχαν υπόνοιες οτι εμπλεκόταν στην συνομωσία της Κωνσταντίνας και κλειστηκε με εντολη του Φωκά στο μοναστήρι που ειχε χτίσει ο ιδιος ο Στρατηγος στην Χρυσούπολη. Ο δε Πατριάρχης Κυριακός πεθανε πολυ συντομα μετα απο αυτο το επεισόδιο και ο Φωκάς διόρισε στην θέση του τον Διακονο Θωμά στις 11 Οκτωβριου 606.
Στο μεταξυ στην Μεσοποταμία οι Πέρσες κατέλαβαν την Δάρα η οποια ηταν φρουριο-κλειδι στην περιοχη και απο εκει μπηκαν στην Συρία.
Θεωρόντας ο Φωκάς οτι οι τιμωρίες που επέβαλλε στους συνομώτες ηταν πολυ χαλαρες και ξεχνώντας τις διαβεβαιώσεις που ειχε δώσει στον Πατριάρχη (αλλωστε ειχε πεθάνει) διεταξε την εκτέλεση του Συγκλητικου Γερμανου και της κορης του, των Πατρικίων Ιωάννη Τζίτζα και Θεοδοσίου Αβδουμα, του Ανδρέα Σκόμβρου και του Δαβίδ Χαρτοφύλακος του Ανακτόρου του Ορμίσδα. Και φυσικά αποκεφάλισε και την Κωνσταντινα και τις 3 κόρες της στο ιδιο σημειο που ειχε αποκεφαλισει τον Μαυρικιο και τους γιους της.
Εν τω μεταξυ οι Πέρσες περασαν τον Ευφράτη και πλημμυρισαν την Συρία και την Φοινίκη.
Την ιδια εποχη ενω η Κωνσταντινουπολη εβραζε απο την συνομωσία της Κωνσταντίνας και οι Πέρσες πλημμυριζαν την Ανατολη ο Φωκάς γιορτασε τους γάμους της κόρης του Δομεντζίας με τον Στρατηγό Πρίσκο Κόμη των Εξκουβιτόρων και για να γιορτάσει το ευτυχές γεγονός ορισε να γινουν Ιπποδρομίες. Για να τιμήσουν τους νιοπαντρους οι Δημοι εφτιαξαν αδριαντες του Πρισκου και της Δομεντζίας τους οποιους εστησαν πλαι στους αδριαντες του Φωκά και της συζυγου του. Οταν το ειδε αυτο ο Φωκάς εγινε εξαλλος και εστειλε και του έφεραν δεμενους με αλυσιδες των Δημαρχο των Βενετων Θεοφάνη και το Δημαρχο τον Πρασίνων Παμφίλιο και τους πεταξε στην αρένα του Ιπποδρόμου οπου τους ανεκρινε δημόσια για ποιο λογο το εκαναν αυτο. Ο Φωκάς περίμενε μια απαντηση πριν διατάξει την εκτέλεση τους και αυτοι απάντησαν πως ειναι έθιμο οταν παντρευονται παιδια των Αυτοκρατορων να στηνονται αδριαντες των νεονυμφων διπλα σε αυτους του Αυτοκρατορικου ζευγους απο τους γλυπτες του καθε Δημου για να ευχαριστηθει ο Αυτοκρατορας.
Βλεποντας τους Δημαρχους τους αλυσοδεμένους οι Δημοι ενωμένοι άρχισαν να ζητουν ελεος απο τον Αυτοκράτορα. Ο Φωκάς απτόητος ζητησε να συλλάβουν και τους γλυπτες και να τους πετάξουν και αυτους αλυσοδεμένους στην αρένα οπου ρωτησε και αυτους γιατι το εκαναν αυτο.
Οι γλυπτες απάντησαν οτι καθως οι νεονυμφοι ειναι παιδια του Αυτοκρατορα το εκαναν για αυτους αλλα και για να ευχαριστηθει ο Φωκάς.
Οι Δημοι συνέχιζαν να παρακαλουν για ελεος τον Φωκα ως που στο τελος ενεδωσε και χαρισε τη ζωη στους συλληφθέντες. Αλλα διέταξε οι αδριαντες του Πρισκου και της Δομεντζιας να πεταχτουν στον Κεράτιο.
Ομως ο Πρισκος ηταν τρομοκρατημένος. Αντιλήφθηκε οτι ο Φωκάς ηταν τρελός και ανα πασα στιγμη με το παραμικρο στραβοπάτημα θα μπορουσε και ο ιδιος να βρεθει στη θέση αυτων των δυσμοιρων που εφτασαν ενα βημα πριν τον θανατο επειδη εφτιαξαν αδριαντες ως γαμηλιο δώρο. Εκτοτε αρχισε να αποστασιοποιειται απο τον Φωκά και να ψάχνει διέξοδο να βγει απο εκει.
Στα μέσα του 607 έμαθε οτι ετοιμάζεται επανάσταση στην Αφρική εναντίον του Φωκά απο τον Στρατηγό Ηράκλειο τον Πρεσβύτερο και του έστειλε μυστικά επιστολή να στείλει τον γιο του Ηράκλειο τον Νεότερο και τον ανηψιό του Νικήτα να ηγηθουν της επαναστάσης κατά του Φωκά του Τυράννου.
Ο Φωκάς μαθαίνοντας οτι ετοιμάζεται να αποπλεύσει στόλος εναντίον του απο την Αφρικη σε μια κρίση οργής εκτέλεσε ολους τους εναπομείναντες συγγενείς του Μαυρικίου και τον Στρατηγό της Θράκης Κομεντίολο μεταξυ άλλων. Ομως οι Πέρσες προέλαυναν και πολυ σύντομα η Καππαδοκία και η Γαλατία έπεσαν στα χέρια τους. Οι Στρατηγοι των περιοχών προσπάθησαν να τους ανακόψουν αλλα ηττήθηκαν και οι στρατοι τους διαλυθηκαν..
Οι Πέρσες εφτασαν ουσιαστικά ανενοχλητοι μέχρι την Χαλκηδόντα αφηνοντας ενα μονοπάτι καταστροφής στο πέρασμα τους και στρατοπέδευσαν απέναντι απο την Κωνσταντινουπολη απειλώντας την πολη. Ο Φωκάς ομως τυφλωμένος απο θυμο για την επικείμενη επανάσταση εναντιον του δεν ασχολήθηκε καν με τον Περσικό κίνδυνο.
Και σαν να μην εφταναν ολα αυτά ξέσπασε κι άλλη επανάσταση στην Αντιόχεια κατά του Φωκά απο Μονοφυσίτες υποστηριζόμενους απο την Εβραικη κοινότητα της Αντιοχειας και χριστιανους αντιπάλους του Φωκά. Συνέλαβαν τον Πατριάρχη Αντιοχείας Αναστάσιο Β’ (που ειχε διορίσει ο Φωκάς) και αφου τον ευνουχισαν του εβαλαν τα αποκομμένα μέλη του στο στόμα, τον έσυραν στη Μέση Οδό και τον εκτέλεσαν. Με τον ιδιο τρόπο εκτέλεσαν και άλλους επιφανείς άνδρες της πολης φιλα προσκείμενους στον Φωκά. Ο Αυτοκράτορας διόρισε τον Βώνο Κόμη της Ανατολής και τον Κοττανά Στρατηγό και τους έστειλε άμεσα να καταστείλουν την επανάσταση αλλα ηττήθηκαν απο τους επαναστάτες και αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω ντροπιασμένοι.
Στο μεταξυ ο Φωκάς για να καθησυχάσει τον λαό και να στρέψει αλλου την προσοχη τους, διέταξε να γίνουν Ιπποδρομίες αλλα εμφανιστηκε στον Ιππόδρομο τοσο μεθυσμένος που δεν μπορουσε ουτε να σταθεί ορθιος ουτε καν να κηρύξει την έναρξη των Ιπποδρομιών με αποτέλεσμα ο λαος να αρχίσει να τον κοροιδεύει τραγουδώντας το “Παλι τον καυκον έπιες, παλιν τον νουν απώλεσας”.
Ο Φωκάς εξοργίστηκε ετι μια φορά ακόμα και διέταξε τον Έπαρχο της Πόλης Κοσμά να σφαγιάσει τους θεατές που τον κορόιδευαν. Ο Επαρχος εισέβαλλε με την φρουρά στον Ιππόδρομο και επακολούθησε λουτρό αίματος χιλιάδες σφαγιάστηκαν και κομματιάστηκαν με τα κομμένα μέλη τους να κρέμονται ως τρόπαια απο την Σφενδόνη του Ιπποδρόμου. Οσοι παραδόθηκαν ή συνελήφθησαν καταδικάστηκαν σε θάνατο με συνοπτικές διαδικασιες ειτε δι’αποκεφαλισμου ειτε ραφτηκαν μεσα σε σακια και πετάχτηκαν στον Βόσπορο.
Οι Πράσινοι προσπάθησαν να αντιτάξουν αντίσταση και αντεπιτέθηκαν καίγοντας το Πραιτώριον, τα αρχεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και ανοιξαν τις φυλακες τις οποιες εκαψαν μετα αλλα και αυτη η αντίσταση κατεστάλλη απο τον Έπαρχο. Ο Φωκάς εξοργισμένος διέταξε την διάλυση του Δημου των Πρασίνων και την εκτέλεση των μελών του αλλα η εντολη δεν προλαβε να πραγματοποιηθει.
Η Συγκλητος βλέποντας τις ωμότητες και την τρέλα του Φωκά εστειλε επείγοντα μηνύματα στον Στρατηγό Ηράκλειο τον Πρεσβύτερο να ερθει κατεπειγόντως στην Κωνσταντινουπολη και να τους απαλλάξει απο τον τυραννο. Ο Ηράκλειος κινήθηκε άμεσα και έστειλε τον γιο του Ηράκλειο τον Νεοτερο με στόλο κατα της Κωνσταντινουπολης και παράλληλα ο αδελφός του Πατρίκιος Γρηγοράς έστειλε τον δικο του γιο (και εξάδελφο του Ηρακλειου του Νεότερου) Νικήτα απο την ξηρά με στρατό κατα της Κωνσταντινουπολης. Οποιος απο τους δυο έφτανε πρώτος στην Κωνσταντινουπολη θα διεκδικουσε τον θρόνο απο τον Φωκά. Ο χειμώνας ομως επεσε νωρίς και επιβράδυνε την πορεια του στρατου και του στόλου και ηταν και βαρύς με χιόνια. Στην Κωνσταντινουπολη μέχρι και η θάλασσα πάγωσε απο τον χιονιά.
Οσο η εκστρατεια του Ηρακλειου προχωρουσε αργά λογω καιρου στην Κωνσταντινουπολη αλλη μια συνομωσια κατα του Φωκά αποκαλυφθηκε. Ο Διοικητής της Αυτοκρατορικης Φρουράς Μακρόβιος σχεδίαζε την δολοφονία του Φωκά αλλα το σχέδιο προδοθηκε και ο Μακρόβιος συνεληφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο απο τον Φωκά. Εκτελέστηκε δημόσια στην Αγορά κατατρυπημένος απο βέλη. Το σώμα του παλουκώθηκε σε μια λογχη και εκτέθηκε δημόσια στο κάστρο Θεοδοσιανόν στο Εβδομον.
Η αποκάλυψη της συνομωσίας του Μακρόβιου θορύβησε μια αλλη συνομωτική ομάδα η οποια σχεδιαζε και αυτη την δολοφονία του Φωκά της οποιας ηγουνταν ο Θεοδωρος ο κυβερνητης της Καππαδοκιας και ο Ελπίδιος Διοικητης του Αυτοκρατορικου Οπλοστασίου. Οι συνομώτες μαζευτηκαν ενα πρωι στην οικία του Υπάρχου του Πραιτωρίου της Ανατολης Θεοδώρου υπο το προσχημα οτι τους κάλεσε να φανε πρωινο μαζι και εκει ο Ύπαρχος ξεκινησε να τους ενημερώνει για το σχέδιο δράσης τους το οποιο ηταν οτι ο Ελπίδιος θα ανοιγε το Οπλοστάσιο για να οπλιστουν οι συνομώτες και θα περικυκλωναν τον Φωκά την ωρα που θα παρακολουθουσε τις Ιπποδρομίες και θα τον σκότωναν.
Αναμεσα στους παρευρισκόμενους ηταν και ο Αναστάσιος ο Κόμητας των Θείων Θησαυρών ο οποιος δεν ηταν αρχικο μελος της συνομωσίας αλλα τον προσκάλεσαν καθως θεώρησαν οτι ειναι εναντια στον Φωκά και αυτός. Ο Αναστάσιος δεν μιλησε καθόλου αλλα οταν τελειωσε η συνάντηση πηγε στον Φωκά και πρόδοσε τους συνομώτες. Ο Φωκάς συνέλαβε ολους οσους ηταν παρόντες στην συνάντηση και μετά απο εξαντλητικη ανακριση ομολογησαν οτι σχεδιαζαν την δολοφονια του και την ανακήρυξη του Θεοδώρου ως Αυτοκράτορα. Ετσι ο Αυτοκράτορας διέταξε την εκτέλεση δι’ αποκεφαλισμου ολων των συνομωτών αλλα και του Αναστασίου που τον προειδοποιησε για την συνομωσια καθως δεν του αρεσαν οι προδότες γενικότερα.
Λιγο διάστημα μετα στα τελη Σεπτεμβριου έφτασε στον Μαρμαρα ο στόλος απο την Αφρικη εχοντας ζωγραφισμένη στα πανια του την Παναγία ενω σχεδον παραλληλα εφτασε και ο στρατός απο την Αιγυπτο υπο τον Νικήτα. Μιας και ο στόλος υπο τον Ηράκλειο εφτασε πρώτος, ο Ηράκλειος οριστηκε γενικός αρχηγός και διεκδικησε τον θρόνο.
Ο Ηρακλειος τοτε ηταν αρραβωνιασμένος με την Ευδοκία κόρη του Ρογά του Αφρικανου η οποια βρισκόταν στην Κωνσταντινουπολη εκεινη την περίοδο μαζι με την μητέρα του Ηρακλείου Επιφανεία. Οταν εμαθε ο Φωκας για την παρουσια τους εκει τις συνέλαβε άμεσα και τις φυλάκισε στην Μονη της Νεας Μετανοίας εχοντας σκοπο να τις χρησιμοποιησει για να εκβιάσει τον Ηράκλειο. Παράλληλα εστειλε τον αδελφό του Δομεντζίολο να ενισχύσει τα Μακρά Τείχη 40 μιλια δυτικα της Κωνσταντινουπολης ελπιζοντας να τσακισει τον στόλο του Ηράκλειου εκει.
Φτάνοντας στην Αβυδο ο Ηράκλειος συναντηθηκε με τον τοπικο κυβερνητη Θεόδωρο ο οποιος τον ενημέρωσε για το τι γινόταν στην Κωνσταντινουπολη και ο Ηράκλειος αποφάσισε να πλευσει πασει δυνάμει κατα της Κωνσταντινουπολης. Πριν φυγει δέχτηκε τους ευγενεις που ειχαν εξοριστει απο τον Φωκα και πηγε μαζι τους μεχρι την Ηράκλεια οπου εκει ο Μητροπολίτης Κυζίκου Στέφανος πήρε ενα διάδημα αφιερωμένο στον Ναο της Θεοτόκου στην Αρτάκη και με αυτο έστεψε τον Ηράκλειο Αυτοκράτορα.
Οταν ο Δομεντζίολος ειδε τον στόλο του Ηρακλειου να καταφτάνει εγκατέλειψε τα τείχη και γυρισε τρέχοντας στην Κωνσταντινούπολη. Την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου ο στόλος του Φωκά εμφανιστηκε στην Κωνσταντινουπολη ο Ηράκλειος αποφάσισε να επιτεθεί την επομενη μερα απο το μονο αδύναμο σημείο των τειχών. Στον Λιμένα της Σοφίας. Απο εκει οδηγησε ο ίδιος την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη νικώντας τους οπαδους του Φωκά. Οι Εξκουβίτορες υπο τον Πρίσκο άλλαξαν πλευρές εγκαταλείπωντας τον Φωκά και ενώθηκαν με τον Ηράκλειο. Η αντισταση ηταν ελάχιστη και εξοντωθηκε αμέσως ενω οι υπολοιποι παραδόθηκαν.
Ο Φωκάς προσπάθησε να διαφυγει αλλα μια λαικη εξέγερση τον συνέλαβε και τον έφερε μπροστα στον Ηράκλειο ο οποιος τον καταδίκασε σε θάνατο. Κατα τον θρυλο ο Ηράκλειος ειπε στον Φωκά “Eτσι διοικησες το κράτος;” Με τον Φωκά να του απαντάει “Γιατι εσυ θα το διοικουσες καλύτερα;” με τον Ηράκλειο να τον αποκεφαλίζει επι τόπου. Με προτροπη του Πατρικιου Φωτίου και με εντολη του Ηρακλείου κόπηκαν τα γεννητικα οργανα του Φωκά και τοποθετηθηκαν στο στόμα του ως τιμωρία γιατι ο Φωκάς ειχε βιάσει πριν λίγο καιρό την γυναικα του Φωτίου. Το πτώμα του μεταφέρθηκε στην Αγορά του Βοός και κάηκε.
Αμέσως μετα ο Ηράκλειος απελευθέρωσε την μητέρα του και την αρραβωνιαστικια του απο την φυλακη την οποια και παντρευτηκε άμεσα (με τα αιματα ακομα πανω στην στολη του) στο Παρεκκλησι του Αγίου Στεφάνου στο Παλατι και την έστεψε Αυγούστα αμέσως μετά το γάμο.
Συνεχιζεται...