...Ο Χριστός δεν ήταν χριστιανός...

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Δημοσιεύσεις: 6882
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 15:06
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Re: ...Ο Χριστός δεν ήταν χριστιανός...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 29 Μάιος 2022, 21:19

taxalata xalasa έγραψε:
29 Μάιος 2022, 18:31
Λοξίας έγραψε:
29 Μάιος 2022, 17:54
Πασιφάη έγραψε:
29 Μάιος 2022, 14:59
taxalata xalasa, εγώ ενδεχομένως να σε ''πιανω'' μέσα στην μπέκρα σου,( ίσως και αρκετοί ακόμη.), αλλά αν θες την γνώμη μου, μιας κι έχεις γνώσεις που δεν προσμετρούνται στις συνήθεις, κάνε μια προσπάθεια να τις δώσεις με νηφαλιότητα στους υπολοίπους. Μην γράφεις ακατάληπτα. Εσύ χάνεις και δεν σε παίρνει κανείς στα σοβαρά.
Άσε...του το έχω πει τουλάχιστον τρεις φορές.
Αλλά ...πέρα βρέχει... :102:
για να μπόρεσω να τα δώσω με νηφαλιότητα, πρέπει να καταλάβω που ακριβώς βλέπεις το ακτάλυπτο του κειμένου. (κατά την γραφή τους, νηφάλια τα βλέπω όλα.)

βοήθα και πες μου που είναι το ακατάλυπτο στα τελευταία που έγραψα για να δω πως να το κάνω καταλυπτό.

ένα παράδειγμα είναι αρκετό για να πιάσω το νόημα.
Τα τελευταία μπορεί να είναι πιο κατανοητά από προηγούμενα κείμενά σου. Αλλά σε γενικές γραμμές, το γραπτό ύφος σου παραπαίει ανάμεσα σε ανούσιες λογοπλασίες/λογοπαίγνια, π.χ. Christι-anus ή άχρηστα ποστ, όπως αυτό, φτηνιάρικες εξυπναδούλες, όπως αυτό, απαντήσεις με λεξιπλασίες που νομίζεις ότι δείχνουν κάτι το έξυπνο, όπως αυτό, και σε κείμενα όπου "προσπαθείς" να σοβαρολογήσεις αλλά τα διανθίζεις με ανόητα τηλεοπτικά αστειάκια, με αποτέλεσμα όποια ουσία υπάρχει να χάνεται.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ...Ο Χριστός δεν ήταν χριστιανός...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 29 Μάιος 2022, 21:20

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
29 Μάιος 2022, 21:14
Και κάτι άλλο
Δεν έχει καμία σημασία το τι ήταν ο Χριστός σαν ιστορικό πρόσωπο
Σημασία έχει σαν ιδέα σύμβολο εάν καλύπτει τις ανάγκες του θρησκευτικού συναισθημάτων θρησκευόμενων πιστων στην σημερινή εποχή

Το ίδιο ισχύει και για άλλους θεούς ή ιδρυτές θρησκειών
March 14, 2021
Οι απαρχές του χριστιανισμού συνέχεια.

Εικόνα

Πριν λίγους μήνες είχα ανεβάσει ένα κείμενο με τον τίτλο <Οι Απαρχές>. Σήμερα θέλω να προσθέσω μερικές πληροφορίες, ακόμα, οι οποίες θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του θέματος.

Θα χρησιμοποιήσω και πληροφορίες από μια μελέτη της Karen Armstrong, πρώην μοναχής και νυν διδάκτωρ ιστορίας και φιλοσοφίας των θρησκειών σε κολέγια της Αγγλίας. Το βιβλίο ονομάζεται Η Ιστορία του Θεού εκδώσεις Φιλίστωρ.

Εικόνα
https://www.politeianet.gr/books/978960 ... eou-209077

Όπως έγραψα, το ξεκίνημα του χριστιανισμού είναι θολό για διαφόρους λόγου και ότι οι Εβραίοι περίμενα δυο Μεσσίες- Χρισμένους- Χριστούς. Έτσι μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε και να προσπαθήσουμε να συνδέσουμε τα γεγονότα με την λογική ώστε να δώσουμε κάποιο ομαλό ειρμό στη ιστορία. Η Αρμστρονγκ γράφει για ένα (μέσα από τους πολλούς) Μεσσία, όχι βέβαια Θεό. Οι πρώτοι οπαδοί του τον είδαν σαν ένα νέο Μωυσή, σαν έναν νέο Ιησού του Ναυή, σαν τον ιδρυτή ενός νέου Ισραήλ. Πολλοί πίστεψαν ότι ήταν πράγματι ο Μεσσίας που περίμεναν. Όταν αργότερα σταυρώθηκε και πέθανε σαν κοινός εγκληματίας οι φανατικοί οπαδοί του δεν μπόρεσαν να δεχτούν ότι η πίστη τους ήταν μια απλή αυταπάτη και έτσι κυκλοφόρησε ότι είχε αναστηθεί.

Λογικά ο πυρήνας των οπαδών του δεν πρέπει να χάθηκε αλλά να διατηρήθηκε για πολύ, και θα συζητούσε γύρω από αυτό το θέμα. Αδιευκρίνιστο παραμένει το πως και γιατί αποφασίστηκε η διάδοση και προσηλυτισμός έξω της Παλαιστίνης. Το πιθανότερο και λογικότερο μου φαίνεται, αν λάβουμε υπόψιν μας τις <επιστολές> του Σαούλ- Παύλου και αν κρίνουμε από το σήμερα, ότι έπαιξε ρόλο σε αυτό το οικονομικό.

Για το ξεκίνημα και την διαμόρφωση του Μεσσία-Χρισμένου-Χριστού στο έξω της Παλαιστίνης χώρο και μετά τον πρώτο αιώνα, έπαιξαν ρόλο οι λεγόμενοι <πρωτεργάτες της θρησκείας> με τις ιδέες τους, τις φιλοσοφίες τους, τους εγωισμούς τους και τους τσακωμούς τους. Αυτοί είναι.

Ιουστίνος, ένας από τους πρώτους απολογητές 100-165 αλλά όχι και σπουδαίος στοχαστής.

Την ίδια περίοδο ανάμεσα στο 130-160 δίδαξαν ο Βασιλειάδης στην Αλεξάνδρεια και ο σύγχρονος του Βαλεντίνος στην Ρώμη. Και οι δυο Γνωστικοί δίδασκαν τις θεωρίες του γνωστικισμού

Ο Μαρκίων 100-165 δίδαξε στη Ρώμη, και αυτός, όπου ίδρυσε την δική του εκκλησία όπου προσείλκυσε ευρύ ακροατήριο. Αυτός δίδασκε ότι ο Ιησούς αποκάλυψε έναν άλλο Θεό από τον Ιουδαϊκό. Αυτός ο Θεός ήταν πράος, τρυφερός,απολύτως αγαθός και τέλειος.

Ο Βορειοαφρικανός Τερτυλλιανός 160-220 έδειξε ότι ο αγαθός Θεός του Μαρκίωνα είχε περισσότερα κοινά με τον Θεό της Ελληνικής φιλοσοφία και με το Ακίνητο Κινούν του Αριστοτέλη παρά με τον ιουδαϊκό Θεό του Ιησού.

Μόνο στο τέλος του δεύτερου αιώνα άρχισαν μερικοί μορφωμένοι παγανιστές να πλησιάζουν τον Χριστιανισμό. Ο Πρώτος από αυτούς ήταν ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς περίπου 150-215. Πιθανότατα σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα. Δεν είχε αμφιβολία ότι ο Γιαχβέ και ο Θεός των Ελλήνων φιλοσόφων ήταν ένας και ο αυτός. Ονόμαζε τον Πλάτωνα αττικό Μωυσή. Πίστευε επίσης ότι ο Ιησούς ήταν <ο ζων Θεός που μαρτύρησε>.

Στην Δύση ο Ειρηναίος επίσκοπος Λυών 130-200 Δίδαξε το δόγμα ότι ο Ιησούς ήταν ο ενσαρκωμένος Λόγος του Θεού. Ο Κλήμης και ο Ειρηναίος προσπαθούσαν να προσαρμόσουν τον ιουδαϊκό Θεό σε έννοιες που ήταν χαρακτηριστικές της εποχής και του πολιτισμού τους.

Ο Παύλος από τα Σαμόσατα, επίσκοπος Αντιοχείας 260-272 υπέθετε ότι ότι ο Ιησούς ήταν άνθρωπος στον οποίο ο Λόγος και η Σοφία του Θεού είχε κατοικήσει σαν σε ναό. Αυτό θεωρήθηκε ανορθόδοξο και καταδικάστηκε σε μια σύνοδο στην Αντιόχεια το 264.

Ο Ωριγένης γνωστός για τον αυτοευνουχισμό του 202-?. Στην αρχή πίστευε ότι ο δρόμος προς τον Θεό ήταν το μαρτύριο. Αργότερα άλλαξε ιδέες και ανάπτυξε μια θεολογία της πνευματικότητας, του φωτός, της αισιοδοξίας και της χαράς. Υποστήριζε την συμβολική ανάγνωση της βίβλου και ότι η παρθενική σύλληψη του Ιησού πρέπει να ερμηνευθεί ως η γέννηση της θείας Σοφίας μέσα στην ψυχή. Ούτε ο Ωριγένης ούτε ο Κλήμης πίστευαν ότι ο Θεός είχε δημιουργήσει τον κόσμο από το μηδέν.

Ο Πλωτίνος 205-270. Σπούδασε φιλοσοφία στην Αλεξάνδρεια κοντά στον Άμμωνα Σακκάς. Έδωσε φιλοσοφικό νόημα και δρόμο στην καινούρια Θρησκεία.

Σε γενικές γραμμές αυτοί είναι οι πρώτοι άνθρωποι που με τις ιδέες τους και τις φιλοσοφίες τους, επηρέασαν τη διαμόρφωση του πρώτου Χριστιανισμού. Αργότερα, τον τέταρτο αιώνα άρχισαν να τον συγκεντρώνουν και να του δίνουν κάποια συνοχή και μορφή.
Konstantinos Gr
https://www.facebook.com/konstantinos.gr.3
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος The Rebel την 29 Μάιος 2022, 21:35, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
tanipteros
Δημοσιεύσεις: 8675
Εγγραφή: 07 Μάιος 2018, 15:39

Re: ...Ο Χριστός δεν ήταν χριστιανός...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tanipteros » 29 Μάιος 2022, 21:21

γνωστά όλα αυτά...
δεν βγαίνουνε...δεν βγαίνουνε, τα δόλια τα κατσίκια μας...
και μεις θα παλαβωσουμε..με όλα μας τα δίκια μας...!!!
:smt005:

ΑΙΝΕΙΑΝ06
Δημοσιεύσεις: 19428
Εγγραφή: 30 Σεπ 2018, 00:23

Re: ...Ο Χριστός δεν ήταν χριστιανός...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06 » 29 Μάιος 2022, 21:22

tanipteros έγραψε:
29 Μάιος 2022, 21:17
ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
29 Μάιος 2022, 21:11
tanipteros έγραψε:
29 Μάιος 2022, 21:09
ακόμη και να ήταν ο πρώτος Χριστιανός δλδ ο πρώτος οπαδός μιας νέας θρησκείας ο Ιησούς και οι 12 ακόλουθοι του οι πρώτοι Χριστιανοί,
αυτή η ομάδα των 13 ανθρώπων απέχει πολύ από τις Χριστιανικές θρησκείες.

Κάθε Χριστ. θρησκεία δεν είναι τίποτα αλλο παρά μια αίρεση της πρώτης ομάδας ανθρώπων που ίδρυσαν τον Χριστιανισμό.
Ακόμη και ο Ιησούς ήταν ένας αιρετικός Εβραίος της θρησκείας του Ιουδαϊσμού, και ο Χριστιανισμός μια Εβραϊκή αίρεση.
Μία θρησκεία εξελίσσεται από τις ιστορικές συνθήκες περα και έξω από τις αρχικές προθέσεις του αρχικού ιδρυτή κσι των πρώτων μαθητών και οπαδών του ..
Ποιο το νόημα των 13 πρώτων Χριστιανών και ποιο το νόημα κάθε Χριστιανικής θρησκείας;
Οι πρώτοι 13 μιλούσαν για την οπτική να βλέπεις τον συνανθρωπο σου με αγάπη.
Οι διάφορες θρησκείες μετά το 100μΧ εισήγαγαν βιβλία "Ευαγγέλια" αγνώστων συγγραφέων και διαμορφώσαν το δόγμα τους και υιοθετήσαν "πολιτικές" μίσους για αμαρτωλούς ύστερα από δήθεν κρίση και διάφορα άλλα πιστεύω δήθεν διδασκαλίες του Ιησού.

Μιλάμε για αιρέσεις της πρώτης ομάδος των 13
Σε κάθε θρησκεία ο πιστός βλέπει σε αυτή αυτά που έχει αυτός ο ίδιος να δει , κσι ερμηνεύει την θρησκεία και τα ιερά της κείμενα κατά το δοκούν
Ο καημένος ο Ιησους έχει θεωρηθεί από .. Βασιλεύς των ουρανών μέχρι ..πρώτος κομουνιστης και αναρχικός !!!

Ο δε ..Διας και οι θεοί του Ολυμπου θεωρήθηκαν μεχρι κσι ... εξωγήινοι οι οποίοι είχαν έρθει στην κορυφή του Ολυμπου με διαστημόπλοιο !!!

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa
Δημοσιεύσεις: 16952
Εγγραφή: 27 Αύγ 2021, 20:52

Re: ...Ο Χριστός δεν ήταν χριστιανός...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 29 Μάιος 2022, 21:24

Cognates include Avestan 𐬭𐬁𐬱𐬙𐬀‎ (rāšta), Old Irish rigim, Latin regō,

είπε ο ποιητής BM.

There is one question I'd really love to ask
Is there a place for the hopeless sinners
who have hurt all mankind just to save their own beliefs?

Υπάρχει μια ερώτηση που θα ήθελα πολύ να κάνω
Υπάρχει θέση για τους απελπισμένους αμαρτωλούς
που πλήγωσαν όλη την ανθρωπότητα μόνο και μόνο για να σώσουν τις δικές τους πεποιθήσεις;

είπε ο rāštaφάριος, rigim6, regōς ποιητής BM. :smt005:

Cognates include Avestan 𐬭𐬁𐬱𐬙𐬀‎ (rāšta), Old Irish rigim, Latin regō,

Συνράφω σπαρτά.
𐀲𐀏𐀨𐀲𐀏𐀨𐀭 𐀀𐀗𐀨:𐀣𐀬𐀔:𐀓𐀫:𐀀𐀗𐀨:𐀏𐀬:𐀣𐀦

Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής.

Με πρᾰ́σῐνους, κῠᾰνέους και ἐρῠθρούς Κοκούς...

ΑΙΝΕΙΑΝ06
Δημοσιεύσεις: 19428
Εγγραφή: 30 Σεπ 2018, 00:23

Re: ...Ο Χριστός δεν ήταν χριστιανός...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06 » 29 Μάιος 2022, 21:24

Σημασια έχει το εάν μία σημερινή θρησκεία καλύπτει τις θρησκευτικές ανάγκες των πιστών με τα σημερινά δεδομένα και συνθήκες

Και το τι ήταν μία θρησκεία στο παρελθόν δεν έχει σχέση ούτε την δεσμεύει με το τι είναι σήμερα

Άβαταρ μέλους
tanipteros
Δημοσιεύσεις: 8675
Εγγραφή: 07 Μάιος 2018, 15:39

Re: ...Ο Χριστός δεν ήταν χριστιανός...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tanipteros » 29 Μάιος 2022, 21:29

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
29 Μάιος 2022, 21:22
tanipteros έγραψε:
29 Μάιος 2022, 21:17
ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
29 Μάιος 2022, 21:11


Μία θρησκεία εξελίσσεται από τις ιστορικές συνθήκες περα και έξω από τις αρχικές προθέσεις του αρχικού ιδρυτή κσι των πρώτων μαθητών και οπαδών του ..
Ποιο το νόημα των 13 πρώτων Χριστιανών και ποιο το νόημα κάθε Χριστιανικής θρησκείας;
Οι πρώτοι 13 μιλούσαν για την οπτική να βλέπεις τον συνανθρωπο σου με αγάπη.
Οι διάφορες θρησκείες μετά το 100μΧ εισήγαγαν βιβλία "Ευαγγέλια" αγνώστων συγγραφέων και διαμορφώσαν το δόγμα τους και υιοθετήσαν "πολιτικές" μίσους για αμαρτωλούς ύστερα από δήθεν κρίση και διάφορα άλλα πιστεύω δήθεν διδασκαλίες του Ιησού.

Μιλάμε για αιρέσεις της πρώτης ομάδος των 13
Σε κάθε θρησκεία ο πιστός βλέπει σε αυτή αυτά που έχει αυτός ο ίδιος να δει , κσι ερμηνεύει την θρησκεία και τα ιερά της κείμενα κατά το δοκούν
Ο καημένος ο Ιησους έχει θεωρηθεί από .. Βασιλεύς των ουρανών μέχρι ..πρώτος κομουνιστης και αναρχικός !!!

Ο δε ..Διας και οι θεοί του Ολυμπου θεωρήθηκαν μεχρι κσι ... εξωγήινοι οι οποίοι είχαν έρθει στην κορυφή του Ολυμπου με διαστημόπλοιο !!!
προσωπικά έχω αναμνήσεις από την προηγουμενη ζωή μου την ώρα του θανάτου και της μεταθανάτιας πορείας της ψυχής μου και μετά την μετενσάρκωση μου σε αυτό το σώμα και ύπαρξη που είμαι τώρα...
το βίωμα μου δεν υπάρχει στις Χριστιανικές θρησκείες και έτσι σαν άτομο που πιστεύει σε μία αλήθεια λειτουργίας της φύσης κατάλαβα ότι οι Χριστιανικές θρησκείες ενδιαφέρονται περισσότερο για το πλούτο και την εξουσία παρά για μένα και τα βιώματα μου...

Επομένως η αλήθεια για μένα μπορεί να βρεθεί σε θρησκείες που περιγράφουν την μετενσάρκωση και υπάρχουν βιώματα και άλλων ανθρώπων παρόμοια με τα δικά μου...

Αυτά για το τι πέραση έχει ο Χριστιανισμός "σήμερα"...
δεν βγαίνουνε...δεν βγαίνουνε, τα δόλια τα κατσίκια μας...
και μεις θα παλαβωσουμε..με όλα μας τα δίκια μας...!!!
:smt005:

ΑΙΝΕΙΑΝ06
Δημοσιεύσεις: 19428
Εγγραφή: 30 Σεπ 2018, 00:23

Re: ...Ο Χριστός δεν ήταν χριστιανός...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06 » 29 Μάιος 2022, 21:38

tanipteros έγραψε:
29 Μάιος 2022, 21:29
ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
29 Μάιος 2022, 21:22
tanipteros έγραψε:
29 Μάιος 2022, 21:17


Ποιο το νόημα των 13 πρώτων Χριστιανών και ποιο το νόημα κάθε Χριστιανικής θρησκείας;
Οι πρώτοι 13 μιλούσαν για την οπτική να βλέπεις τον συνανθρωπο σου με αγάπη.
Οι διάφορες θρησκείες μετά το 100μΧ εισήγαγαν βιβλία "Ευαγγέλια" αγνώστων συγγραφέων και διαμορφώσαν το δόγμα τους και υιοθετήσαν "πολιτικές" μίσους για αμαρτωλούς ύστερα από δήθεν κρίση και διάφορα άλλα πιστεύω δήθεν διδασκαλίες του Ιησού.

Μιλάμε για αιρέσεις της πρώτης ομάδος των 13
Σε κάθε θρησκεία ο πιστός βλέπει σε αυτή αυτά που έχει αυτός ο ίδιος να δει , κσι ερμηνεύει την θρησκεία και τα ιερά της κείμενα κατά το δοκούν
Ο καημένος ο Ιησους έχει θεωρηθεί από .. Βασιλεύς των ουρανών μέχρι ..πρώτος κομουνιστης και αναρχικός !!!

Ο δε ..Διας και οι θεοί του Ολυμπου θεωρήθηκαν μεχρι κσι ... εξωγήινοι οι οποίοι είχαν έρθει στην κορυφή του Ολυμπου με διαστημόπλοιο !!!
προσωπικά έχω αναμνήσεις από την προηγουμενη ζωή μου την ώρα του θανάτου και της μεταθανάτιας πορείας της ψυχής μου και μετά την μετενσάρκωση μου σε αυτό το σώμα και ύπαρξη που είμαι τώρα...
το βίωμα μου δεν υπάρχει στις Χριστιανικές θρησκείες και έτσι σαν άτομο που πιστεύει σε μία αλήθεια λειτουργίας της φύσης κατάλαβα ότι οι Χριστιανικές θρησκείες ενδιαφέρονται περισσότερο για το πλούτο και την εξουσία παρά για μένα και τα βιώματα μου...

Επομένως η αλήθεια για μένα μπορεί να βρεθεί σε θρησκείες που περιγράφουν την μετενσάρκωση και υπάρχουν βιώματα και άλλων ανθρώπων παρόμοια με τα δικά μου...

Αυτά για το τι πέραση έχει ο Χριστιανισμός "σήμερα"...
Εφόσον αυτό το θρησκευτικό πλαίσιο σε καλύπτει σε προσωπικό επίπεδο, δεν πέφτει λόγος σε κανέναν άλλο
Ίσως ή επικοινωνία ή ο δρόμος προς τον θεό είναι μοναδικός για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά
Κσι όλες οι θρησκείες είναι τρόποι λατρείας και προσπάθειες ερμηνείας ενός (φανταστικού η πραγματικού... αδιάφορο) όντως που λέγεται Θεός και που οι άνθρωποι ανάλογα με το μορφωτικό πνευματικό πολιτισμικό τους επίπεδο τον βλέπουν διαφορετικά

Το όλο ζήτημα είναι ή κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών του κάθε άνθρωπου σε προσωπικό επίπεδο κσι ίσως ο δρόμος για τον κάθε άνθρωπο να είναι μοναδικός


Σημ είμαι Αθεος υπό την έννοια ότι θεωρώ ως Θεό την Φύση (Σύμπαν,,)

ΑΙΝΕΙΑΝ06
Δημοσιεύσεις: 19428
Εγγραφή: 30 Σεπ 2018, 00:23

Re: ...Ο Χριστός δεν ήταν χριστιανός...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06 » 29 Μάιος 2022, 21:43

The Rebel έγραψε:
29 Μάιος 2022, 21:20
ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
29 Μάιος 2022, 21:14
Και κάτι άλλο
Δεν έχει καμία σημασία το τι ήταν ο Χριστός σαν ιστορικό πρόσωπο
Σημασία έχει σαν ιδέα σύμβολο εάν καλύπτει τις ανάγκες του θρησκευτικού συναισθημάτων θρησκευόμενων πιστων στην σημερινή εποχή

Το ίδιο ισχύει και για άλλους θεούς ή ιδρυτές θρησκειών
March 14, 2021
Οι απαρχές του χριστιανισμού συνέχεια.

Εικόνα

Πριν λίγους μήνες είχα ανεβάσει ένα κείμενο με τον τίτλο <Οι Απαρχές>. Σήμερα θέλω να προσθέσω μερικές πληροφορίες, ακόμα, οι οποίες θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του θέματος.

Θα χρησιμοποιήσω και πληροφορίες από μια μελέτη της Karen Armstrong, πρώην μοναχής και νυν διδάκτωρ ιστορίας και φιλοσοφίας των θρησκειών σε κολέγια της Αγγλίας. Το βιβλίο ονομάζεται Η Ιστορία του Θεού εκδώσεις Φιλίστωρ.

Εικόνα
https://www.politeianet.gr/books/978960 ... eou-209077

Όπως έγραψα, το ξεκίνημα του χριστιανισμού είναι θολό για διαφόρους λόγου και ότι οι Εβραίοι περίμενα δυο Μεσσίες- Χρισμένους- Χριστούς. Έτσι μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε και να προσπαθήσουμε να συνδέσουμε τα γεγονότα με την λογική ώστε να δώσουμε κάποιο ομαλό ειρμό στη ιστορία. Η Αρμστρονγκ γράφει για ένα (μέσα από τους πολλούς) Μεσσία, όχι βέβαια Θεό. Οι πρώτοι οπαδοί του τον είδαν σαν ένα νέο Μωυσή, σαν έναν νέο Ιησού του Ναυή, σαν τον ιδρυτή ενός νέου Ισραήλ. Πολλοί πίστεψαν ότι ήταν πράγματι ο Μεσσίας που περίμεναν. Όταν αργότερα σταυρώθηκε και πέθανε σαν κοινός εγκληματίας οι φανατικοί οπαδοί του δεν μπόρεσαν να δεχτούν ότι η πίστη τους ήταν μια απλή αυταπάτη και έτσι κυκλοφόρησε ότι είχε αναστηθεί.

Λογικά ο πυρήνας των οπαδών του δεν πρέπει να χάθηκε αλλά να διατηρήθηκε για πολύ, και θα συζητούσε γύρω από αυτό το θέμα. Αδιευκρίνιστο παραμένει το πως και γιατί αποφασίστηκε η διάδοση και προσηλυτισμός έξω της Παλαιστίνης. Το πιθανότερο και λογικότερο μου φαίνεται, αν λάβουμε υπόψιν μας τις <επιστολές> του Σαούλ- Παύλου και αν κρίνουμε από το σήμερα, ότι έπαιξε ρόλο σε αυτό το οικονομικό.

Για το ξεκίνημα και την διαμόρφωση του Μεσσία-Χρισμένου-Χριστού στο έξω της Παλαιστίνης χώρο και μετά τον πρώτο αιώνα, έπαιξαν ρόλο οι λεγόμενοι <πρωτεργάτες της θρησκείας> με τις ιδέες τους, τις φιλοσοφίες τους, τους εγωισμούς τους και τους τσακωμούς τους. Αυτοί είναι.

Ιουστίνος, ένας από τους πρώτους απολογητές 100-165 αλλά όχι και σπουδαίος στοχαστής.

Την ίδια περίοδο ανάμεσα στο 130-160 δίδαξαν ο Βασιλειάδης στην Αλεξάνδρεια και ο σύγχρονος του Βαλεντίνος στην Ρώμη. Και οι δυο Γνωστικοί δίδασκαν τις θεωρίες του γνωστικισμού

Ο Μαρκίων 100-165 δίδαξε στη Ρώμη, και αυτός, όπου ίδρυσε την δική του εκκλησία όπου προσείλκυσε ευρύ ακροατήριο. Αυτός δίδασκε ότι ο Ιησούς αποκάλυψε έναν άλλο Θεό από τον Ιουδαϊκό. Αυτός ο Θεός ήταν πράος, τρυφερός,απολύτως αγαθός και τέλειος.

Ο Βορειοαφρικανός Τερτυλλιανός 160-220 έδειξε ότι ο αγαθός Θεός του Μαρκίωνα είχε περισσότερα κοινά με τον Θεό της Ελληνικής φιλοσοφία και με το Ακίνητο Κινούν του Αριστοτέλη παρά με τον ιουδαϊκό Θεό του Ιησού.

Μόνο στο τέλος του δεύτερου αιώνα άρχισαν μερικοί μορφωμένοι παγανιστές να πλησιάζουν τον Χριστιανισμό. Ο Πρώτος από αυτούς ήταν ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς περίπου 150-215. Πιθανότατα σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα. Δεν είχε αμφιβολία ότι ο Γιαχβέ και ο Θεός των Ελλήνων φιλοσόφων ήταν ένας και ο αυτός. Ονόμαζε τον Πλάτωνα αττικό Μωυσή. Πίστευε επίσης ότι ο Ιησούς ήταν <ο ζων Θεός που μαρτύρησε>.

Στην Δύση ο Ειρηναίος επίσκοπος Λυών 130-200 Δίδαξε το δόγμα ότι ο Ιησούς ήταν ο ενσαρκωμένος Λόγος του Θεού. Ο Κλήμης και ο Ειρηναίος προσπαθούσαν να προσαρμόσουν τον ιουδαϊκό Θεό σε έννοιες που ήταν χαρακτηριστικές της εποχής και του πολιτισμού τους.

Ο Παύλος από τα Σαμόσατα, επίσκοπος Αντιοχείας 260-272 υπέθετε ότι ότι ο Ιησούς ήταν άνθρωπος στον οποίο ο Λόγος και η Σοφία του Θεού είχε κατοικήσει σαν σε ναό. Αυτό θεωρήθηκε ανορθόδοξο και καταδικάστηκε σε μια σύνοδο στην Αντιόχεια το 264.

Ο Ωριγένης γνωστός για τον αυτοευνουχισμό του 202-?. Στην αρχή πίστευε ότι ο δρόμος προς τον Θεό ήταν το μαρτύριο. Αργότερα άλλαξε ιδέες και ανάπτυξε μια θεολογία της πνευματικότητας, του φωτός, της αισιοδοξίας και της χαράς. Υποστήριζε την συμβολική ανάγνωση της βίβλου και ότι η παρθενική σύλληψη του Ιησού πρέπει να ερμηνευθεί ως η γέννηση της θείας Σοφίας μέσα στην ψυχή. Ούτε ο Ωριγένης ούτε ο Κλήμης πίστευαν ότι ο Θεός είχε δημιουργήσει τον κόσμο από το μηδέν.

Ο Πλωτίνος 205-270. Σπούδασε φιλοσοφία στην Αλεξάνδρεια κοντά στον Άμμωνα Σακκάς. Έδωσε φιλοσοφικό νόημα και δρόμο στην καινούρια Θρησκεία.

Σε γενικές γραμμές αυτοί είναι οι πρώτοι άνθρωποι που με τις ιδέες τους και τις φιλοσοφίες τους, επηρέασαν τη διαμόρφωση του πρώτου Χριστιανισμού. Αργότερα, τον τέταρτο αιώνα άρχισαν να τον συγκεντρώνουν και να του δίνουν κάποια συνοχή και μορφή.
Konstantinos Gr
https://www.facebook.com/konstantinos.gr.3
Θεός (έτσι όπως τον ορίζουν οι θρησκείες) μπορεί να μην υπάρχει , το θρησκευτικό συναίσθημα όμως στους ανθρώπους όχι μόνο υπάρχει αλλά κυριαρχεί

Μπορεί να βασίζεται πάνω στον φόβο του θανάτου αλλά .. ποιος είπε ότι ο φόβος του θανάτου δεν είναι σοβαρό πρόβλημα γιαβυιρς ανθρώπους;

Μπορεί ή θρησκεία να είναι το όπιο του λαού ..
όμως και το όπιο έχει φαρμακευτική χρήση

Και οι άνθρωποι θέλουν να καλύπτουν τις θρησκευτικές τους ανάγκες
Ακόμη και εάν εξαφανιστούν οι τωρινές θρησκείες θα εμφανιστούν άλλες

Άβαταρ μέλους
tanipteros
Δημοσιεύσεις: 8675
Εγγραφή: 07 Μάιος 2018, 15:39

Re: ...Ο Χριστός δεν ήταν χριστιανός...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tanipteros » 29 Μάιος 2022, 21:48

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
29 Μάιος 2022, 21:38
tanipteros έγραψε:
29 Μάιος 2022, 21:29
ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
29 Μάιος 2022, 21:22


Σε κάθε θρησκεία ο πιστός βλέπει σε αυτή αυτά που έχει αυτός ο ίδιος να δει , κσι ερμηνεύει την θρησκεία και τα ιερά της κείμενα κατά το δοκούν
Ο καημένος ο Ιησους έχει θεωρηθεί από .. Βασιλεύς των ουρανών μέχρι ..πρώτος κομουνιστης και αναρχικός !!!

Ο δε ..Διας και οι θεοί του Ολυμπου θεωρήθηκαν μεχρι κσι ... εξωγήινοι οι οποίοι είχαν έρθει στην κορυφή του Ολυμπου με διαστημόπλοιο !!!
προσωπικά έχω αναμνήσεις από την προηγουμενη ζωή μου την ώρα του θανάτου και της μεταθανάτιας πορείας της ψυχής μου και μετά την μετενσάρκωση μου σε αυτό το σώμα και ύπαρξη που είμαι τώρα...
το βίωμα μου δεν υπάρχει στις Χριστιανικές θρησκείες και έτσι σαν άτομο που πιστεύει σε μία αλήθεια λειτουργίας της φύσης κατάλαβα ότι οι Χριστιανικές θρησκείες ενδιαφέρονται περισσότερο για το πλούτο και την εξουσία παρά για μένα και τα βιώματα μου...

Επομένως η αλήθεια για μένα μπορεί να βρεθεί σε θρησκείες που περιγράφουν την μετενσάρκωση και υπάρχουν βιώματα και άλλων ανθρώπων παρόμοια με τα δικά μου...

Αυτά για το τι πέραση έχει ο Χριστιανισμός "σήμερα"...
Εφόσον αυτό το θρησκευτικό πλαίσιο σε καλύπτει σε προσωπικό επίπεδο, δεν πέφτει λόγος σε κανέναν άλλο
Ίσως ή επικοινωνία ή ο δρόμος προς τον θεό είναι μοναδικός για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά
Κσι όλες οι θρησκείες είναι τρόποι λατρείας και προσπάθειες ερμηνείας ενός (φανταστικού η πραγματικού... αδιάφορο) όντως που λέγεται Θεός και που οι άνθρωποι ανάλογα με το μορφωτικό πνευματικό πολιτισμικό τους επίπεδο τον βλέπουν διαφορετικά

Το όλο ζήτημα είναι ή κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών του κάθε άνθρωπου σε προσωπικό επίπεδο κσι ίσως ο δρόμος για τον κάθε άνθρωπο να είναι μοναδικός


Σημ είμαι Αθεος υπό την έννοια ότι θεωρώ ως Θεό την Φύση (Σύμπαν,,)
Ως προς τα βιώματα μου ναι οι Χριστιανικές θρησκείες δεν με καλύπτουν.
Αλλά και γνωρίζοντας την Ορθοδοξία έχω πολλές ενστάσεις στα πιστεύω τους που πολλά από αυτά τα απεχθάνομαι...όπως πχ την ανάσταση των νεκρών... που κυριολεκτικά είναι το αναποδογύρησμα της φυσικής λειτουργίας της ζωής... που για μένα είναι βίος-θανατος-μετενσάρκωση-βίος...
Στα μάτια μου η ανάσταση των σκελετών και αναδόμηση των σωμάτων τους είναι θρησκευτική φαντασία...

Άλλο πιστεύω που βρίσκω φριχτό είναι που τον Ιησού από έναν Θεό που θα έκανε τα πάντα για να σε σώσει...μέχρι και στον Άδη θα έμπαινε για να λυτρώσει τους κολασμένους και "σενα" αν ήσουν εκεί...το έχουν κάνει κριτή που θα ρίξει στην κόλαση τους αμαρτωλούς...
Ξαφνικά όλη αυτή η ΑΓΑΠΗ γίνεται ΚΡΙΣΗ... ασύμβατο για μένα..
και διάφορα άλλα...
δεν βγαίνουνε...δεν βγαίνουνε, τα δόλια τα κατσίκια μας...
και μεις θα παλαβωσουμε..με όλα μας τα δίκια μας...!!!
:smt005:

Άβαταρ μέλους
tanipteros
Δημοσιεύσεις: 8675
Εγγραφή: 07 Μάιος 2018, 15:39

Re: ...Ο Χριστός δεν ήταν χριστιανός...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tanipteros » 29 Μάιος 2022, 21:49

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
29 Μάιος 2022, 21:43
Ακόμη και εάν εξαφανιστούν οι τωρινές θρησκείες θα εμφανιστούν άλλες
:goodpost:
Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, οι ιδέες αλλάζουν με τον χρόνο
δεν βγαίνουνε...δεν βγαίνουνε, τα δόλια τα κατσίκια μας...
και μεις θα παλαβωσουμε..με όλα μας τα δίκια μας...!!!
:smt005:

Άβαταρ μέλους
lonelyrider
Δημοσιεύσεις: 3784
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2018, 00:12
Phorum.gr user: lonelyrider
Τοποθεσία: Τόπος ζώντων

Re: ...Ο Χριστός δεν ήταν χριστιανός...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από lonelyrider » 29 Μάιος 2022, 21:52

Το βασίλειο της πλάνης.
"Οἶδά σου τὰ ἔργα, ὅτι οὔτε ψυχρὸς εἶ οὔτε ζεστός· ὄφελον ψυχρὸς ἦς ἢ ζεστός, οὕτως ὅτι χλιαρὸς εἶ, καὶ οὔτε ζεστὸς οὔτε ψυχρός, μέλλω σε ἐμέσαι ἐκ τοῦ στόματός μου." (Αποκάλυψη 3,15-16)

ΑΙΝΕΙΑΝ06
Δημοσιεύσεις: 19428
Εγγραφή: 30 Σεπ 2018, 00:23

Re: ...Ο Χριστός δεν ήταν χριστιανός...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06 » 29 Μάιος 2022, 21:53

tanipteros έγραψε:
29 Μάιος 2022, 21:48
ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
29 Μάιος 2022, 21:38
tanipteros έγραψε:
29 Μάιος 2022, 21:29


προσωπικά έχω αναμνήσεις από την προηγουμενη ζωή μου την ώρα του θανάτου και της μεταθανάτιας πορείας της ψυχής μου και μετά την μετενσάρκωση μου σε αυτό το σώμα και ύπαρξη που είμαι τώρα...
το βίωμα μου δεν υπάρχει στις Χριστιανικές θρησκείες και έτσι σαν άτομο που πιστεύει σε μία αλήθεια λειτουργίας της φύσης κατάλαβα ότι οι Χριστιανικές θρησκείες ενδιαφέρονται περισσότερο για το πλούτο και την εξουσία παρά για μένα και τα βιώματα μου...

Επομένως η αλήθεια για μένα μπορεί να βρεθεί σε θρησκείες που περιγράφουν την μετενσάρκωση και υπάρχουν βιώματα και άλλων ανθρώπων παρόμοια με τα δικά μου...

Αυτά για το τι πέραση έχει ο Χριστιανισμός "σήμερα"...
Εφόσον αυτό το θρησκευτικό πλαίσιο σε καλύπτει σε προσωπικό επίπεδο, δεν πέφτει λόγος σε κανέναν άλλο
Ίσως ή επικοινωνία ή ο δρόμος προς τον θεό είναι μοναδικός για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά
Κσι όλες οι θρησκείες είναι τρόποι λατρείας και προσπάθειες ερμηνείας ενός (φανταστικού η πραγματικού... αδιάφορο) όντως που λέγεται Θεός και που οι άνθρωποι ανάλογα με το μορφωτικό πνευματικό πολιτισμικό τους επίπεδο τον βλέπουν διαφορετικά

Το όλο ζήτημα είναι ή κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών του κάθε άνθρωπου σε προσωπικό επίπεδο κσι ίσως ο δρόμος για τον κάθε άνθρωπο να είναι μοναδικός


Σημ είμαι Αθεος υπό την έννοια ότι θεωρώ ως Θεό την Φύση (Σύμπαν,,)
Ως προς τα βιώματα μου ναι οι Χριστιανικές θρησκείες δεν με καλύπτουν.
Αλλά και γνωρίζοντας την Ορθοδοξία έχω πολλές ενστάσεις στα πιστεύω τους που πολλά από αυτά τα απεχθάνομαι...όπως πχ την ανάσταση των νεκρών... που κυριολεκτικά είναι το αναποδογύρησμα της φυσικής λειτουργίας της ζωής... που για μένα είναι βίος-θανατος-μετενσάρκωση-βίος...
Στα μάτια μου η ανάσταση των σκελετών και αναδόμηση των σωμάτων τους είναι θρησκευτική φαντασία...

Άλλο πιστεύω που βρίσκω φριχτό είναι που τον Ιησού από έναν Θεό που θα έκανε τα πάντα για να σε σώσει...μέχρι και στον Άδη θα έμπαινε για να λυτρώσει τους κολασμένους και "σενα" αν ήσουν εκεί...το έχουν κάνει κριτή που θα ρίξει στην κόλαση τους αμαρτωλούς...
Ξαφνικά όλη αυτή η ΑΓΑΠΗ γίνεται ΚΡΙΣΗ... ασύμβατο για μένα..
και διάφορα άλλα...
Οι θρησκευτικές ιδέες σου δεν είναι λάθος αλλά δεν είναι και οι μόνες σωστές ..

Σε έναν προορισμό μπορείς να πας και από διαφορετικά μονοπατιών

ΑΙΝΕΙΑΝ06
Δημοσιεύσεις: 19428
Εγγραφή: 30 Σεπ 2018, 00:23

Re: ...Ο Χριστός δεν ήταν χριστιανός...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06 » 29 Μάιος 2022, 21:53

lonelyrider έγραψε:
29 Μάιος 2022, 21:52
Το βασίλειο της πλάνης.
Αλήθεια και Πλάνη είναι ένα ..

Άβαταρ μέλους
tanipteros
Δημοσιεύσεις: 8675
Εγγραφή: 07 Μάιος 2018, 15:39

Re: ...Ο Χριστός δεν ήταν χριστιανός...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tanipteros » 29 Μάιος 2022, 21:57

lonelyrider έγραψε:
29 Μάιος 2022, 21:52
Το βασίλειο της πλάνης.
όσα δεν μπορεί να φτάσει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια
δεν βγαίνουνε...δεν βγαίνουνε, τα δόλια τα κατσίκια μας...
και μεις θα παλαβωσουμε..με όλα μας τα δίκια μας...!!!
:smt005:

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών