Κάτι σε ζύμωση θα παίζει ο ήλιος πιθανολογώ.ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: ↑05 Ιουν 2022, 15:27Πτολεμαίος έγραψε: ↑04 Ιουν 2022, 20:26
Νοοοοοοοοοο...
Σαν τυρολατρης που είσαι, θα ολοκληρωθείς σαν άνθρωπος μόνο αν φας πρέτζα.
Το φτιάχνουμε στη Ζάκυνθο και προφανώς και αλλού χωρίς να γνωρίζω σιγουρα που όμως.
Είναι κρέμα τυριού (συν κομματάκια μέσα) που φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα τα οποία (γάλα συν κυβακια τυριού) μπαινουν σε ασκό και τοποθετουνται στον ήλιο. Φτιάχνεται μόνο τους καλοκαιρινούς μηνες που έχει - φυσικά- ήλιο.
Αν φας πρέτζα από την μάνα μου θα θες να την παντρευτείς 80 χρόνων γυναίκα
Φαντάσου τώρα, ελαφρώς πικάντικη κρέμα τυριού (συν τα κομματάκια) να στρίβεις τομάτα πάνω, ρίγανη και να τα τρως με χωριάτικο ψωμί.
Η κόλαση είναι πολύ μικρή λέξη για να περιγράψει αυτό το πράγμα.
.
Πρετζάκια ..... βρήκα το παρακάτω.....Σαλαμούρα με τρίμμα λέει.....τώρα γιατί το βάζουν και στον .ήλιο που λές δε γκζέρω.....
Γιά ρώτα τη μάνα σου.....τι ρόλο παιζει ο ήλιος ;;;
Ρώτα και τιμή νά γελάσουμε.....
.
[img]https://i.postimg.cc/3w6Lk3L5/2022 ... .jpg[/img]
.
Διότι τα κυβακια τυριού που προσθέτει είναι "αγένατα" (κάτι σαν μη γινομένα ακομα).
Κάθε που αφαιρεί πρέτζα από τον ασκό η γριά μου, προσθέτει γάλα συν αλάτι πχ την άλλη μέρα για να διατηρείται η ποσότητα της πρέτζας.
Από τον ασκό στάζει υγρό και στο στόμιο που είναι δεμένο σφιχτά με σκοινί, έχει δεθεί τούλι για να μην πάνε μύγες. Το γάλα είναι αποκλειστικά κατσικίσιο αν και κάποιοι βάζουν και πρόβειο το οποίο προσθέτει βούτυρο και μια κιτρινίλα στην πρέτζα.
Τωρα για την κεφαλλονιτικη εκδοση δεν ξέρω.
Από τιμή γύρω στο δεκάρικο το κιλό παίζει αν και εφόσον είναι διαθέσιμη.
Η μάνα μου όταν έφτιαχνε (μέχρι πέρυσι διότι τις χάλασε τις γίδες πια) έδινε σε γνωστούς της τσάμπα. Δεν την πούλαγε, είναι εξαιρετικά πολύτιμο υλικό για να το πουλάς και έχει περιορισμένη διάρκεια 2 μηνών. Όσο έχει δυνατό ήλιο δηλαδή.