«Η Εσθονία θα σβηστεί από τον χάρτη και το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας της θα ισοπεδωθεί, αν εφαρμοστούν τα τρέχοντα σχέδια του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της χώρας σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης», ανέφερε γεμάτη αγωνία την Τετάρτη η Πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάτζα Καλάς, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου.
Η ανησυχία των Εσθονών εκκινεί, σύμφωνα με τους Financial Times,
από το γεγονός ότι τα υπάρχοντα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις τρεις Δημοκρατίες της Βαλτικής -την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία- προβλέπουν ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα «αναμένουν» αρχικά την κατάληψή τους πριν επιχειρήσουν στη συνέχεια την απελευθέρωση των χωρών σε βάθος 180 ημερών.
Η Καλάς υπογράμμισε ωστόσο από την πλευρά της ότι έχουν περάσει περισσότερες από 100 ημέρες από τότε που άρχισε η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και επομένως, συγκρίνοντας την έκταση της Ουκρανίας με τις μικρές βαλτικές χώρες, αν το ΝΑΤΟ αφήσει να περάσει ένα αντίστοιχο χρονικό διάστημα όπως αυτό των 100 ημερών «αυτό θα σημάνει την ολοκληρωτική καταστροφή τόσο των κρατών, όσο και των πολιτισμών μας».
Αναφέρθηκε μάλιστα στους αιώνες ιστορίας της παλιάς πόλης του Ταλίν, πρωτεύουσας της Εσθονίας, τονίζοντας ότι «όλα αυτά θα σβηστούν από τον χάρτη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων μας».
Μόλις 1.000 στρατιώτες
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Μαδρίτη, οι χώρες της Βαλτικής πιέζουν ώστε να αλλάξει η τρέχουσα στρατηγική ανάπτυξης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ (η οποία προβλέπει την τοποθέτηση μόλις 1.000 στρατιωτών σε κάθε μια από τις τρεις χώρες) με μια δύναμη που θα είναι ικανή να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό εδάφους από την πρώτη μέρα, επικαλούμενες ως προς αυτό τις ρωσικές θηριωδίες στην Ουκρανία. Η Καλάς ζήτησε να μοιραστεί στις τρεις χώρες μια στρατιωτική δύναμη 20.000 ως 25.000 ατόμων. Σχολιάζοντας το σχέδιο του ΝΑΤΟ «να χάσει και στη συνέχεια να απελευθερώσει» την Εσθονία, η πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι οι φρικαλεότητες που φαίνεται ότι διέπραξαν τα ρωσικά στρατεύματα στην ουκρανική πόλη Μπούτσα συνέβησαν περίπου 80 ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής. Επομένως, τόνισε, τα σημερινά σχέδια είναι ακατάλληλα. «Δεν τους αρέσει η ιδέα ότι το σχέδιο είναι να πεθάνουν» Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, η Καλάς είπε ότι έχει μιλήσει με νατοϊκά στρατεύματα στην Εσθονία, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, και υπογράμμισε ότι και οι ίδιοι οι στρατιώτες της είπαν, με δεδομένο ότι τα τρέχοντα σχέδια προβλέπουν ότι θα εξουδετερωθούν πλήρως από ενδεχόμενη ρωσική εισβολή, ότι «
δεν τους αρέσει η ιδέα ότι το σχέδιο είναι να πεθάνουν» .
Οι FT απευθύνθηκαν στο ΝΑΤΟ ζητώντας απάντηση στις δηλώσεις της εσθονής Πρωθυπουργού. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η συμμαχία «διαθέτει τα σχέδια για να αποτρέψει τις απειλές και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους, αλλά ποτέ δεν μπαίνουμε σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες. Ο Γενικός Γραμματέας κατέστησε σαφές ότι η ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας είναι μία από τις βασικές αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα».
«Θα κάνουμε περισσότερα ώστε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους, ανά πάσα στιγμή και ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή. Θα προσαρμόσουμε τη δομή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, με περισσότερες δυνάμεις σε υψηλή ετοιμότητα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της Συμμαχίας που μίλησε στους Financial Times. Η Γερμανία έχει προτείνει μια ισχυρή ταξιαρχία μάχης -3.000 έως 5.000 στρατιωτών- να προστεθεί στο σημερινό τάγμα των περίπου 1.000 στρατιωτών, αλλά οι περισσότεροι στρατιώτες να είναι τοποθετημένοι στη Γερμανία και να μπορούν να μετακινηθούν στη Βαλτική σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ να μπορούν να καταρρίπτουν εχθρικά»
Η εσθονή Πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανοιχτή στο λεγόμενο «γερμανικό» μοντέλο και επισημαίνει ότι δεν έχει τόση σημασία ποιο μοντέλο θα επιλεγεί τελικά, αρκεί να «διασφαλίζεται ότι θα είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε το έδαφός μας από την πρώτη μέρα». Παραλλήλως, οι βαλτικές χώρες ζήτησαν να ενισχυθεί η αεροπορική δύναμη επιτήρησης στην περιοχή ώστε τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ να έχουν τη δυνατότητα να καταρρίπτουν, εφόσον χρειαστεί, εχθρικά αεροσκάφη. Σε ό,τι αφορά, τέλος, την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Καλάς είπε ότι η Εσθονία είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής αυτής της εξέλιξης αλλά πρόσθεσε ότι μοιάζει απίθανο το ζήτημα που ανέκυψε από την κίνηση της Τουρκίας να εμποδίσει τις υποψηφιότητες ένταξής τους να έχει επιλυθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.