Ιστορίες απο το Βυζάντιο

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
mec

Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mec » 04 Οκτ 2018, 01:17

Εννοώ αν τηρούσαν τα προσχήματα και διάβαζαν κανένα κατηγορητήριο της πλάκας... Εννοείται ότι μιλάμε για ρωμαική αυτοκρατορία (εμείς τους λέμε εκ των υστερων Βυζάντιο) με βαριά παράδοση δικαίου.

Nero

Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 04 Οκτ 2018, 01:24

mec έγραψε:
04 Οκτ 2018, 01:17
Εννοώ αν τηρούσαν τα προσχήματα και διάβαζαν κανένα κατηγορητήριο της πλάκας... Εννοείται ότι μιλάμε για ρωμαική αυτοκρατορία (εμείς τους λέμε εκ των υστερων Βυζάντιο) με βαριά παράδοση δικαίου.
εξαρτάται από την περίπτωση,κλιμακωτά δηλαδή ανάλογα με το πόσο μεγάλη ήταν η καφρίλα και πόσο δημοφιλές ήταν το θύμα.

αυτή η παράδοση που λες σε ολόκληρη την αυτοκρατορική περίοδο δεν χαρακτήριζε ακριβώς την άνοδο των αυτοκρατόρων. Πίσω στον 1ο αιώνα η πρετοριανή φρουρά μπούκαρε στο παλάτι,σκότωσε επι τόπου τον Καλιγούλα και άλλα μέλη του κύκλου του δεν γούσταραν και αφού δεν είχαν ιδέα ποιον να κάνουν αυτοκράτορα βλέπουν τον Κλαύδιο που είχε κρυφτεί πίσω απο τις κουρτίνες χεσμένος απο τον φόβο του(κυριολεκτικά ενδεχομένως) και του λένε "σήκω,είσαι ο καινούργιος αυτοκράτορας"

Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 27244
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 04 Οκτ 2018, 07:13

mec έγραψε:
04 Οκτ 2018, 01:17
Εννοώ αν τηρούσαν τα προσχήματα και διάβαζαν κανένα κατηγορητήριο της πλάκας... Εννοείται ότι μιλάμε για ρωμαική αυτοκρατορία (εμείς τους λέμε εκ των υστερων Βυζάντιο) με βαριά παράδοση δικαίου.
Αναλογως. Τις περισσοτερες φορες ηταν διαταγη απο ψηλα.

Και στο φιναλε ο Αυτοκρατορας ηταν η Πηγη του Νομου και ο Ανωτατος Δικαστης της Αυτοκρατοριας οποτε και direct order να ηταν η εκτελεση/τυφλωση/ακρωτηριασμος κτλ. ουσιαστικα προερχοταν απο την ανωτατη δικαστικη εξουσια.

Τωρα αν μιλαμε για τπτ αποδεδειγμενα προδοτες η καποιον ακυρο που δεν τον ηξερε ουτε η μανα του σιγα μην εκαναν και δικη. Ποινη απο τον Αυτοκρατορα η οποιον αλλο (Επαρχο π.χ.) και γεια σας.

Τωρα αν ο συλληφθεις ηταν high profile η δεν υπηρχαν αποδειξεις η ηταν εξαιρετικα δημοφιλης σε στρατο/λαο εφτιαχναν ενα κατηγορητηριο σε 10 λεπτα (συνηθως της πλακας και εχωναν μεσα οτι εβρισκαν προχειρο στον ποινικο κωδικα και τους βολευε) και εστηναν ενα εντελως cangaroo court η αποφαση του οποιου ηταν προειλημενη και απλα γινοταν για να φανει οτι τον "δικασαμε δικαια" και οριστε αποδειχτηκε προδοτης οποτε σκαστε τωρα.
Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 27244
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 05 Οκτ 2018, 01:28

Το 950 πέθανε η αρραβωνιαστικια του Συναυτοκράτορα Ρωμανου Β' η Βερθα της Προβηγκίας σε ηλικια 10 ετών. Ο Κωνσταντινος θέλησε να τον αρραβωνιασει με καποια ευγενη αλλα ο Ρωμανος ειχε ερωτοχτυπηθεί με την κόρη ενος πανδοχέα που γνώρισε στην Πελοπόνησο, την Αναστασώ. Οι γονεις του Ρωμανου δεν ηθελαν ουτε να ακουσουν για γαμο και αρραβώνα με αυτην αλλα μπροστα στην επιμονη του Ρωμανου υποχώρησαν και επέτρεψαν τον αρραβώνα πιστευοντας οτι καποια στιγμη θα την βαρεθει και θα παντρευτει καποια ευγενη. Αργότερα μετονομάστηκε σε Θεοφανώ.

Στο μεταξυ οι Αραβες αρχισαν παλι τις επιδρομές και Εμίρης της Ταρσου επιτέθηκε στο χωριό Ηρακλέως. Ηταν Κυριακη και ο ιερέας του χωριου ο Θέμελ τελουσε την Θεια Λειτουργία οταν επιτέθηκαν οι Άραβες. Οταν κατάλαβε οτι γινεται επιδρομή διέκοψε την Λειτουργία και βγήκε εξω φορώντας ακομα τα αμφια του. Ειδε ενα αποσπασμα να λεηλατει το χωριο και αμέσως άρπαξε το σήμαντρο της εκκλησιας και τους επιτέθηκε. Σκοτωσε αρκετους, αλλους τραυμάτισε και οσοι γλιτωσαν εφυγαν. Ο τοπικός Επίσκοπος ομως διαφώνησε με την στάση του και του επέβαλλε αργία και παρόλες τις εκκλησεις των χωρικών αρνουνταν να τον συγχωρέσει. Ετσι απο πικρία ο Θέμελ αυτομόλησε στους Αραβες και εγινε αξιωματικος στον στρατό του Χαλίφη και μαλιστα εγινε και μουσουλμάνος. Μαζεψε στρατό και γυρισε στην Καππαδοκία την οποια λεηλάτησε και εγινε υποδειγμα προδοτη για τους Βυζαντινους που τον συγκριναν με εναν αλλο αρνησιθρησκο τον Λεοντα Τριπολιτη. Λιγο μετα τα ιχνη του χανονται και μαλλον πρεπει να σκοτώθηκε σε καποια μάχη.

Πισω στην Κωνσταντινουπολη ο Βαρδας Φωκάς που διοριστει Δομέστικος των Σχολών αποδειχτηκε ανεπαρκης και αυτο ηταν παράδοξο, καθως οταν υπηρετουσε υπο τις διαταγές αλλων ηταν λαμπρός στρατιωτικος. Αλλα οταν ασκουσε ηγεσία ο ιδιος δεν προσέφερε απολυτως τιποτα στο κράτος και ηταν και αρκετά φιλάργυρος. Κάποτε επεσε σε ενεδρα του Εμίρη Σαιφ αλ-Νταουλα στο Μαράς και προς μεγάλη του εκπληξη ειδε τους στρατιωτες του να λιποτακτουν καθως τους ειχε απληρωτους επι μηνες παρακρατώντας τους μισθους τους. Και αν δεν παρενέβαιναν οι υπηρέτες του να τον γλιτώσουν θα ειχε σκοτωθεί η αιχμαλωτιστει. Πανω στην μάχη τραυματιστηκε σοβαρά στο κεφάλι και εκτοτε εφερε μια μεγάλη ουλή στο μετωπο μεχρι το θανατο του.

Οι γιοι του παλι ηταν πιο ενεργητικοι απο τον ιδιο. Οσον αφορά τον Νικηφόρο θα τα πουμε πιο κάτω οταν φτάσουμε στον Νικηφόρο Β'. Ο Λεοντας ηταν το ιδιο γενναιος και ενεργητικος με τον αδελφό του Νικηφόρο και μαλιστα ειχε νικήσει σε μάχη τις υπέρτερες δυνάμεις του Εμιρη Αμπου-Ασιμ συγγενη του Σαιφ αλ-Νταουλα και εφερε τον ιδιο τον Εμιρη σιδηροδέσμιο στην Κωνσταντινουπολη τελώντας θρίαμβο και ο Κωνσταντινος Ζ' τον ταπεινωσε βαζοντας το ποδι του στον λαιμο του Εμίρη στον Ιππόδρομο και δινοντας πλουσια δώρα και τιμές στον Λέοντα.

Ο Κωνσταντινος ηταν ο τριτος και μικρότερος αδελφος αλλα ηταν εξισου γενναιος πολεμιστης οπως και τα αδελφια του. Δυστυχώς ομως για αυτόν στη μαχη του Μαράς εκει που τραυματιστηκε βαρια ο Βαρδας συνεληφθη αιχμάλωτος απο τους Αραβες και μεταφέρθηκε στο Χαλέπι. Οι Αραβες του προτειναν να εξισλαμιστει για να τον απελευθερώσουν αλλα ο Κωνσταντινος παρέμεινε στη φυλακη αρνουμενος να αλλαξοπιστησει και τελικα πεθανε εκει απο αρρώστια. Ο Βαρδας επεσε σε κατάθλιψη μετα απο αυτό και διέταξε να εκτελεστουν ολοι οι αιχμάλωτοι συγγενεις του Σαιφ αλ-Νταουλα για εκδικηση. Αυτο ομως ειχε διπλωματικές επιπτώσεις καθως οταν το εμαθε αυτο ο Εμίρης έδιωξε τον πρέσβη του Αυτοκράτορα Παύλο Μονομάχο που ειχε παει για να κλεισει ειρήνη και φυλακισε τον αλλο πρέσβη Πατρίκιο Νικήτα Χαλκούτζη.

Ο Χαλκουτζης ομως κατάφερε να στειλει μηνυμα στον Φωκά με τα σχέδια του Εμίρη καθως και τις διαδρομές που θα ακολουθουσε ο στρατός του και ο Δομέστικος ειδε πως μπορει να στησει ενεδρα σε ενα στενο περασμα αναμεσα σε δυο αποτομες πλαγιές. Μαζι με το στρατό του Σαιφ θα ηταν και ο Χαλκουτζης μαζι με αλλους αιχμαλώτους. Ο Πατρικιος ομως ειχε δωροδοκήσει τους φρουρους του να του χαλαρώσουν τις αλυσιδες ετσι ωστε οταν θα τους επιτιθοταν ο Φωκάς να το σκάσει αμέσως μεσα στο χαμό.

Ο Σαιφ μπηκε στο πέρασμα αγνοοντας τι τον περιμένει οταν ξαφνικά οι κρυμμένοι στρατιωτες του Φωκά βγηκαν απο τις θέσεις τους και αρχισαν να τους πετάνε λογχες, βελη και βράχια. Επικράτησε χάος στο στρατό του Σαιφ και αρκετοι προσπάθησαν να γυρίσουν πισω και να βγουν απο το πέρασμα αλλα με τρόμο ειδαν οτι εκει τους περιμεναν Βυζαντινοι στρατιωτές που τους πετσόκοψαν. Οσοι γλιτωσαν απο τους στρατιωτες και τον καταιγισμο πυρών μεσα στο περασμα προσπαθησαν να ξεφυγουν απο μπροστα αλλα και εκει τους ειχαν μπλοκάρει την εξοδο οι στρατιωτες του Φωκά.

Μεσα στο χάος ο Χαλκουτζης κατάφερε να ξεφύγει και εκανε σημα στους στρατιώτες οτι ειναι δικός τους μιλωντας τους ελληνικα. Μια ομάδα κατέβηκε και τον πηρε μαζι τους για να γλιτώσει την σφαγη απωθόντας παράλληλα οσους Αραβες προσπαθησαν να τους σταματήσουν.

Ο Σαιφ βλέποντας οτι δεν υπαρχει εξοδος διαφυγης διέταξε την εκτέλεση και των 400 αιχμαλώτων και τελικα κατάφερε να ξεφυγει αυτός και μερικοι αλλοι ντυμένοι με Βυζαντινες στολές για να μην αναγνωριστουν.

Στις 27 Φεβρουαρίου 956 πέθανε ξαφνικα σε ηλικια 39 ετών πέφτοντας απο το αλογο του ο Πατριαρχης Θεοφύλακτος Λεκαπηνός. Εγινε Πατριαρχης σε ηλικια 16 ετών και στην αρχη οσο τον επιτρόπευαν οι αλλοι Μητροπολιτες εδειξε καλα στοιχεία. Εν τουτοις ομως οσο μεγάλωνε τοσο παρεκτρεποταν.

Πουλουσε εκκλησιαστικα αξιωματα και Μητροπολεις στον υψηλότερο πλειοδότη και ειχε το μυαλο του στο κυνηγι και στα αγαπημενα του αλογα αντι για την Εκκλησια. Βασικα δεν υπηρχε βιτσιο που να μην πραγματοποιησε.

Μια φορά μαλιστα την Μεγάλη Πέμπτη ενω βρισκόταν στην Αγια Σοφία για την Θεία Λειτουργία της Διαθήκης και δίαβαζε την ευχη για την μετουσιωση του αρτου και οινου σε Σώμα και Αιμα Χριστου εφτασε ασθμαινοντας ο διάκονος που ηταν υπευθυνος για τον σταυλο του και του ειπε οτι μολις γέννησε η αγαπημένη του φοράδα.

Περιχαρης ο Θεοφύλακτος εγκατέλειψε την Θεια Λειτουργία και τον Αυτοκράτορα συξυλους και πηγε στο Κοσμίδιον που ηταν οι σταυλοι του για να δει το νεογέννητο πουλάρι. Μαλιστα δεν μπηκε στον κόπο ουτε τα αμφια του να βγάλει.

Αφου εμεινε εκει για καποιο διαστημε επεστρεψε στην Εκκλησια για να τελειωσει την Λειτουργια καθως κοντευε να φτάσει ηδη απογευμα και ολος ο κοσμος περιμενε εκει υπομονετικα μαζι με τον Αυτοκράτορα για να ολοκληρωθει η Λειτουργια για ωρες.

Ηταν τοσο μεγάλο το παθος του για τα αλογα που σπαταλουσε τεράστια ποσα σε αυτά απο το ταμειο της Εκκλησιας αγοράζοντας συνέχεια νεα αλογα και τροφές που για τα στανταρ των αλόγων ηταν οχι απλα βασιλικες αλλα και θεικες ακομα γιατι δεν τους εδινε απλα αχυρο και βρώμη αλλα κουκουνάρια, αμυγδαλα, φυστίκια, χουρμάδες και σταφιδες βουτηγμένες σε κρασι που ειχε βράσει με σαφράν, κανελα, βαλσαμο και αλλα μπαχαρικα.

Φιλος και συμπαραστατης του σε αυτο το οργιο σπατάλης και ανηθικοτητας ηταν ο φιλος του Ευθύμιος Κασνης τον οποιο ειχε διορισει και Αρχοντα Δομέστικο της Μεγάλης Εκκλησίας με τον οποιο γυριζαν σε καπηλεια και πορνεια. Λογω της αστατης ζωης του ο Ευθυμιος ειχε κακο τέλος. Μια νυχτα το αλογο του γλιστρησε κοντα στα θαλάσσια τειχη και ο Ευθυμιος τραυματιστηκε βαρεια στο κεφάλι. Τον βρηκαν το επομενο πρωι να αιμορραγει απο το στόμα. Εζησε 2 χρόνια ακομα ως φυτο και πεθανε μετα.

Στις 3 Απριλιου 956 ο Κωνσταντινος Ζ' διόρισε νεο Πατριαρχη τον μοναχό Πολυευκτο ο οποιος ηταν ευνουχος απο παιδι. Τον ειχαν ευνουχισει οι γονεις του για να κανει καριέρα ειτε στο Παλάτι ειτε στην Εκκλησια. Κατα το εθιμο θα τον χειροτονουσε ο Μητροπολιτης Ηρακλειας Νικηφόρος αλλα λιγο πριν την χειροτονια προσέβαλλε τον Αυτοκράτορα και αυτος εξοργισμένος τον πέταξε εξω απο το Παλατι και του απαγόρευσε να χειροτονησει τον Πολυευκτο. Ετσι την χειροτονια εκανε ο Μητροπολίτης Καισαρειας Βασίλειος.

Εν τουτοις ομως ο Κωνσταντινος συντομα μετανιωσε για την επιλογη του καθως ο Πολυευκτος αποδειχθηκε δυναμικός και δεν μασαγε τα λογια του επιτιθέμενος στην οικογένεια του Λεκαπηνου για την απληστια τους κατι που εκνευρισε την Αυτοκράτειρα Ελένη που ηταν κορη του Ρωμανου Λεκαπηνου και τον Βασιλειο τον Νοθο ετεροθαλη αδελφο της. Μαλιστα το Μεγάλο Σάββατο του 957 επιτέθηκε σφοδρα στον Αυτοκράτορα Κωνσταντινο Ζ' ο οποιος για να γλιτώσει απο τη γλώσσα του Πατριάρχη υποσχέθηκε να διορθώσει τις αδικίες της γυναικας του και του Βασιλειου. Ομως μεσα του εβραζε. Ετσι εβαλε τον Βασιλειο τον Νοθο να βρει ενα τρόπο να τον ξεφορτωθουν γιατι αν συνέχιζε ετσι καποια στιγμη θα τον επιανε απο το λαιμο μεσα στην Εκκλησια και θα τον καρυδωνε.

Ο Βασιλειος βρηκε τον Θεόδωρο Κυζικηνο και μαζι με τον Κωνσταντινο κατέστρωσαν σχέδιο εκθρονισης του Πολυευκτου στην Κυζικο. Ομως τον Οκτώβριο του 959 αρρώστησε ξαφνικα και στα τέλη του μηνα μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στην Κωνσταντινουπολη με φορείο. Η ξαφνικη αρρώστια του προκάλεσε την κυκλοφορία φημών οτι ειχε πεσει θυμα δηλητηριασης απο τον Ρωμανο Β' η απο την νυφη του Θεοφανώ.

Ο Κωνσταντινος Ζ' πέθανε στις 9 Νοεμβριου 959 σε ηλικια 54 ετών. Δεν προλαβε να καθαιρέσει τον Πολυευκτο οπως ηθελε αλλα μεσα στο παραληρημα του ουρλιαζε κατάρες εναντιον και εκανε φανταστικα σχέδια να τον εκθρονισει. Ενταφιάστηκε στο Αυτοκρατορικό Μαυσωλειο διπλα στην σαρκοφάγο του πατέρα του Λέοντα ΣΤ'.

Μετα τον θανατο του Κωνσταντινου Ζ' ο Ρωμανός Β' έμεινε μονος Αυτοκράτορας και αμέσως εκκαθάρισε το Παλάτι απο τους ανθρωπους του πατέρα του διοριζοντας στη θεση τους ανθρώπους φανατικα πιστους μονο σε αυτόν και στις 22 Απριλιου του 960 την Κυριακη του Πασχαέστεψε στην Αγια Σοφία τον γιο του Βασίλειο ηλικιας 2 ετών ως Συναυτοκράτορα. Το 961 η Θεοφανώ γέννησε αλλο ενα γιο κατα τη διαρκεια της διαμονης της στο Παλάτι της Πηγης που βαφτίστηκε Κωνσταντινος.

Ο Ρωμανος ομως ηταν νεος και παραδομένος στις ηδονες. Προτιμουσε να περναει τον καιρό του με γυναικες και ποτα και δεν ενδιαφερόταν καθολου για την διακυβέρνηση του κράτους την οποια ειχε παραδώσει εν λευκώ στον ευνούχο Ιωσήφ Βρίγγα τον Πραιπόζιτο και Παρακοιμώμενο. Εν τουτοις ομως ειχε την διορατικοτητα να αφησει τον στρατό στα ικανα χέρια των Νικηφόρου και Λέοντα Φωκά.

Ο Νικηφόρος Φωκάς ειχε προαχθει σε Δομέστικο των Σχολών της Ανατολης απο τον Κωνσταντινο Ζ' το 955 και διατηρησε την θεση του επι Ρωμανου Β'. Ειχε γινει θρυλος στον στρατό μετα τις νικες του επι των Αράβων οταν υπέταξε τον Καμράν Εμίρη της Ταρσου, τον Σαιφ Εμίρη του Χαλεπιου και τον Ιζάντ Εμίρη της Τρίπολης.

Μαλιστα μετα την νικη του επι του Εμίρη του Χαλεπιου λεηλάτησε το Παλατι του και εφερε στην Κωνσταντινουπολη 390000 ασημένια δηνάρια, 2000 καμηλες και 1400 μουλάρια

Το 960 ο Ρωμανός Β' επιφόρτισε τον Νικηφόρο Φωκά με την αποστολη να ανακαταλάβει την Κρήτη την οποια κατειχαν οι Αραβες απο το 824. Στα 150 σχεδόν χρόνια της Αραβικης κατοχης ειχαν γινει απόπειρες ανακατάληψης της αλλα ολες κατέληξαν σε ηττα των Βυζαντινών ειτε η εκστρατεια δεν εφτασε καν στην Κρητη οπως η εκστρατεια του Καισαρα Βαρδα το 866 που διαλυθηκε μετα τη δολοφονια του.

Ο Ρωμανός ηθελε μια θεαματικη νικη για να στερεωσει τη βασιλεια του και να πετυχει εκει που απέτυχε ο πατερας του με την εκστρατεια του Κωνσταντινου Γογγυλη 10 χρονια πριν. Ο Νικηφόρος εφυγε αμέσως για την Μικρά Ασία οπου διέταξε στρατολόγηση και συγκέντρωσε τον στρατό του στην Καισάρεια ενω παράλληλα συγκεντρώθηκε και ενας τεράστιος στόλος αποτελουμενος απο 1000 Δρομωνες, 2000 Χελάνδια και 308 Μεταφορικα πλοια με 27000 κωπηλάτες στον οποιο επιβιβαστηκαν 50000 στρατιωτες.

Οι Αραβες τρομαξαν απο το μεγεθος του στόλου αλλα θελησαν να στησουν ενεδρα στον Φωκα οταν θα κατέβαζε τους στρατιωτες του σιγα σιγα στο νησι περιμενοντας να τον στριμώξουν στο αγκυροβόλιο του χωρις να μπορει να χρησιμοποιησει το ιππικο του ουτε και το μεγεθος του στρατου του. Ομως ο Φωκάς το ειχε προβλέψει αυτό και ειχε μετασκευάσει τα πλοια μετατρεποντας τα ουσιαστικα σε αποβατικα. Με τη χρηση ειδικών ραμπών που ειχε προσαρμόσει στα πλοια μπορεσε να αποβιβάσει σχεδόν το συνολο του στρατου του οπλισμένου και εφιππου στο νησι μειωνοντας τον χρόνο αποβιβασης πανω απο 50%. Θα μπορουσε να πει κανεις πως ο Φωκάς εκανε την πρωτη αποβατικη επιχειρηση με την μοντέρνα εννοια του ορου φερνοντας τα μετασκευασμενα πλοια στην παραλια και ριχνοντας τις ραμπες να αποβιβασει στρατό ετοιμο για μάχη σε χρόνο dt οπως ακριβώς θα εκανε και ενα συγχρονο αποβατικο πλοιο.

Οι Αραβες δεν περιμεναν κατι τετοιο και ουτε το ειχαν ξαναδει ποτε και δεν τολμησαν να εκτελεσουν την ενεδρα αλλα παρέμειναν στις θεσεις τους αναμένοντας την επιθεση του Φωκά. Ο Δομέστικος παρατηρησε τις θέσεις των Αράβων και μετα χώρισε το στρατό του σε 3 τμηματα σχηματιζοντας ενα τειχος ασπίδων απο το οποιο εξείχαν λόγχες. Μετα έδωσε σινιαλο να ηχήσουν οι σάλπιγγες και να ξεκινησει ο στρατός με τον Σταυρό να προπορευεται.

Οταν εφτασαν στο σημειο που τους περιμενε ο Αραβικος στρατός ο Νικηφόρος διέταξε να διπλασιασουν βηματισμο αλλα να μη χασουν τη συνοχη τους. Οι Αραβες ξεκινησαν να ριχνουν βέλη αλλα οι Βυζαντινοι σηκωναν τις ασπιδες τους και καλυπτονταν απο καθε ομοβροντια και πολυ γρηγορα οι πρωτες γραμμές συγκρουστηκαν σε σφοδρη μάχη. Οι Αραβες εχοντας υποστει βαριες απώλειες κλειστηκαν στο Καστρο του Χάνδακα ενω ο Νικηφόρος εστησε το στρατόπεδο του απ'εξω. Απο εκει διέταξε τον στόλο να περιπολει γυρω απο την Κρητη και οι εντολες του ηταν να γινει στάχτη οποιο πλοιο επιχειρησει να μπει η να βγει απο την Κρήτη.

Μετα διέταξε τον Στρατηγό των Θρακησιων Νικηφόρο Παστιλλά ο οποιος ηταν αλλη μια θρυλικη μορφη της Αυτοκρατορίας με προσωπο χαραγμένο απο σπαθιες που ειχε αποκτησει πολεμώντας τους Αραβες και εχοντας συλληφθει 10 φορές και εχοντας αποδράσει με θεαματικο και ευρηματικο τρόπο 10 φορές επισης, να παρει ενα αποσπασμα και να αναγνωρισει την περιοχη. Ο Νικηφόρος τον προειδοποιησε να μεινει απερισπαστος στην αποστολη και να μην αφησει κατι να του αποσπασει την προσοχη.

Ερευνώντας την περιοχη βρέθηκαν σε μια πλουσια πεδιαδα γεματη φρουτα. σπαρτα, βοδια και προβατα. Ετσι το αποσπασμα ξεκαβαλλικευσε και αρχισε να τρωει απο οτι εβρισκε και μετα προσπαθησε να παρει τα ζωα για να τα παει στο στρατόπεδο. Δυστυχως ομως αυτο ηταν παγίδα. Ηταν Αραβικη ενεδρα και συντομα απο τα βουνα αρχισαν να κατεβαινουν δεκάδες Αραβες αλαλαζοντας. Οι Βυζαντινοι που ειχαν βαρυνει απο το φαγητο αντιστάθηκαν σθεναρα με τον Παστιλλά να πολεμα στην πρωτη γραμμη ανοιγοντας δρόμο μεσα απο τους επιτιθέμενους Αραβες πανω στο αλογο του ως που ξαφνικα μια ομοβροντια βελών και λογχων γκρέμισε το άλογο του ριχνοντας τον στο χώμα.

Ομως ο Παστιλλάς ηταν σκληρο καρύδι. Σηκώθηκε αμέσως και πολέμησε τρεις Αραβες ταυτόχρονα που του επιτέθηκαν οταν τον ειδαν να πέφτει και σκοτωσε και τους 3. Οι Αραβες βλεποντας οτι ειναι πολυ δυσκολο να τον νικησουν τον κατατρυπησαν με βέλη αλλα αυτος συνέχισε να πολεμά και οι Αραβες συνέχισαν να του ριχνουν βελη απο μακρια. Τελικα ο Στρατηγός κατέρρευσε εχοντας χάσει πολυ αιμα απο τα δεκάδες βέλη που τον ειχαν χτυπησει. Η πτώση του Παστιλλα γεμισε φοβο τους Βυζαντινους που αρχισαν να υποχωρουν. Οι Αραβες σκοτωσαν τους περισσότερους και οι ελάχιστοι που διασώθηκαν γυρισαν πισω στο στρατόπεδο και ανεφεραν τι εγινε στον Νικηφόρο Φωκά.

Ο Φωκάς χτυπησε το χέρι του στο τραπέζι μονολογώντας οτι ειχε προειδοποιησει τον Παστιλλά. Ετσι αποφάσισε να αποκλεισει τον Χάνδακα και να μην τους αφήσει αλλη ευκαιρία στους Αραβες να κανουν ενεδρα. Οσο για την αναγνώριση θα την εκανε ο ίδιος. Ετσι εκανε τον γυρω του Χανδακα ψαχνοντας για αδυναμα σημεια.

Συντομα ομως βρηκε οτι δεν εχει αδυναμιες η πολη και θα ειναι πολυ δυσκολο να πέσει. Απο τη μια πλευρα ηταν η θάλασσα και απο την αλλη τα τειχη ηταν χτισμένα με νεα τεχνικη που εφεραν οι Αραβες απο την Ανδαλουσια πανω σε λειασμένο βράχο αρα ηταν πολυ δυσκολο να τα υποσκάψει. Τα δε τειχη ηταν χτισμένα με πλινθους που ειχαν ανακατευτει με τριχες απο γουρουνι και κατσικι και συμπιεστει αρα και οι πολεμικες του μηχανες δεν θα εκαναν και μεγάλη ζημια ενω ηταν αρκετα πλατια για να χωρέσουν 2 αμαξες πανω στους πυργους. Και φυσικα υπηρχε και ταφρος.

Ο Νικηφόρος ομως δεν πτοηθηκε. Εχτισε χαμηλο τειχος γυρω απο τα τειχη του Χανδακα περιορίζοντας τις κινησεις των Αραβων αν ηθελαν να κανουν εξοδο. Μετά καλεσε τους αξιωματικους στην σκηνη του και τους ειπε:

"Νομιζω πως ολοι σας γνωρίζετε την αγριότητα των γιων της Αγάρ και τις δολοφονικές επιδρομές τους στην Αυτοκρατορια και την σκλαβια που επεβαλλαν στους κατοικους της. Δεν ειναι αληθεια πως οι ακτές μας ερημώθηκαν απο τις λεηλασιες τους? Η Θεια Προνοια με κανενα τρόπο δεν μπορει να ανεχθει αυτους τους ψευτες! Αυτα τα σατανικα θηρία! Αυτους τους παρηκμασμένους τεμπέληδες! που ζουν σε βάρος των Χριστιανών. Ετσι λοιπον με τη βοηθεια του Παντοδύναμου Θεου που μας εφερε εδώ θα τους κανουμε να πληρώσουν επτάκις το κακο που μας προκάλεσαν. Αποδειξη αυτου ειναι η νικη μας με το που πατησαμε το ποδι μας στην Κρήτη. Γιατι μολις αποβιβαστηκαμε και χωρις καν να εχουμε συνέλθει απο την ναυτια του ταξιδιου με τη βοηθεια του Θεου τους κατασφάξαμε και τους υπολοιπους τους αποκλεισαμε στην πολη τους. Φιλοι συστρατιωτες μην παραδοθειτε στην αργια και την πολυτέλεια. Εαν ο Παστιλλάς ειχε ακουσει τη συμβουλη μου και ειχε μεινει απερισπαστος απο τις πολυτέλειες τωρα θα ζουσε. Μεινετε νηφάλιοι, μεινετε απερισπαστοι και με ολη τη δυναμη σας βρειτε τους βαρβάρους που κρυβονται σαν τα αγρια θηρία. Βγάλτε τους απο τα λημέρια τους και καταστρεψτε τους. Μη χανετε το καιρό σας με μεθυσια και τεμπελια. Ζηστε ως πραγματικοι Ρωμαίοι και δειξτε το αδαμαστο και γενναιο πνευμα του ευγενους λαου μας σε αυτη την εκστρατεία."

Οι αξιωματικοι ακουγοντας αυτά τα λογια γεμισαν κουράγιο και τραβώντας τα σπαθια τους τα σηκωσαν ψηλά και ζητωκραυγασαν για τον Φωκα ορκιζόμενοι να τον υπακουουν πιστά σε οτι τους διατάξει. Ο Φωκάς τους ζητησε να κανουν ησυχία και να πανε να ξεκουραστουν για να ειναι φρέσκοι την επομενη μερα εαν γινει μάχη.

Οταν εφυγαν οι αξιωματικοι, ο Νικηφόρος πηρε μια ομάδα πιστών του στρατιωτών και μετα τα μεσάνυχτα εφυγαν κρυφά απο το στρατόπεδο για αναγνωριστικη αποστολη. Στην υπαιθρο αιχμαλώτισε μια Αραβικη περίπολο που ειχε συλλαβει καποιους Κρητικους και αυτοι του ειπαν οτι εχουν φτάσει ενισχύσεις 40000 στρατιωτες απο τον Εμίρη της Αφρικής και ετοιμάζονται να του επιτεθουν αιφνιδιαστικα και την ιδια στιγμη θα εκαναν εξοδο οι Αραβες απο τον Χανδακα ετσι ωστε να τον στριμωξουν στη μεση. Γυρισαν στο στρατόπεδο ξημερώματα και το επομενο βράδυ ο Νικηφόρος διέταξε τον στρατο του να ειναι σε ετοιμοτητα και παιρνοντας τους Κρητικους που απελευθερωσε την προηγουμενη για οδηγους τους ειπε να του δειξουν που ειναι ο στρατός του Εμιρη της Αφρικής.

Οι Κρητικοι του έδειξαν που ειναι και ο Νικηφόρος περικυκλωσε αθορυβα τον λοφο που ειχαν στρατοπεδευσει. Αφου τους εκλεισε απο παντου διέταξε να ηχήσουν σάλπιγγες και τυμπανα και ο Βυζαντινος στρατός ξεχυθηκε πανω τους με αλλαλαγμους

Οι Αφρικανοι αιφνιδιαστηκαν καθως πιαστηκαν κυριολεκτικα στον υπνο και δεν προβαλλαν καν αντισταση. Ολοκληρο το σώμα εξοντώθηκε σχεδόν μεχρι ενός. Ο Φωκάς διέταξε να κοψουν τα κεφάλια ολων των Αφρικανών και να παρει ο καθε στρατιωτης απο ενα, υποσχόμενος ενα πουγγι ασημενια νομισματα σε οποιον στρατιωτη παρει απο 1 κεφάλι. Ετσι και εγινε ο καθε στρατιωτης πηρε απο ενα κεφάλι και γυρισαν στο στρατόπεδο πριν ξημερώσει.

Το επόμενο πρωι οι Αραβες συμφωνα με το σχέδιο θα εκαναν εξοδο και ο στρατος του Εμιρη της Αφρικης θα χτυπουσε τον Φωκά απο πίσω. Ετσι με την ανατολη του ηλιου εκαναν εξοδο αλλα ο Φωκας που γνωριζε το σχέδιο ειχε ηδη παρατάξει το στρατό απεναντι τους. Οι Αραβες συνέχισαν να τρέχουν κατα πανω τους πιστευοντας οτι οπου να ναι θα φανουν και οι Αφρικανοι.

Λιγο πριν φτάσουν κοντα τους ομως ο Φωκάς έδωσε παράγγελμα να σηκώσει ολος ο στρατός τις λογχες του ψηλά. Το θεαμα που αντικρυσαν οι Αραβες ηταν τοσο τρομακτικο που τους εκανε να παγώσουν και να σταματησουν την προέλαση. Καθε λογχη Βυζαντινου στρατιωτη ειχε πανω της καρφωμένο απο ενα κεφάλι Αφρικανου στρατιωτη. Παράλληλα την ιδια στιγμη οι καταπέλτες του Φωκά εκτόξευαν τα υπολοιπα κεφάλια μεσα στην πολη. Οι Αραβες μολις συνηλθαν απο το αρχικό σοκ γυρισαν πίσω και τρεχοντας ξανακλειστηκαν στην πολη και ο θρηνος με το κλαμα ακουγοταν μεχρι εξω στο στρατόπεδο. Και παλι ομως ο Εμιρης της Κρητης ηταν αποφασισμένος να μην παραδώσει την πολη και θα προεβαλλε αντισταση εαν εκανε εφοδο ο Φωκάς.

Την επομένη μέρα ο Φωκάς εδωσε το σημα και ηχησαν οι σάλπιγγες σηματοδοτόντας την εφοδο στα τειχη την οποια οδηγησε ο ιδιος. Συντομα αναψε η μαχη με λογχες να εκτοξευονται εκατερωθεν, βελη να σφυρίζουν απο και προς τα τειχη, σκάλες να υψωνονται στα τειχη και να γκρεμίζονται, πολεμικοι πυργοι να πλησιαζουν αργά τα τειχη και καταπελτες να πετάνε πετρες σε ολες τις κατευθυνσεις

Η εφοδος ομως απωθηθηκε και ο Φωκάς εξοργιστηκε. Περιμενε λιγότερη αντισταση ειδικα μετα το τεράστιο morale blow που τους εδωσε με τα κομμένα κεφάλια και αποφάσισε να σφιξει κι αλλο την πολιορκια για να τους αναγκάσει να παραδοθουν απο πεινα και αν και αυτο δεν πιάσει τουλαχιστον θα του εχει δώσει χρόνο να φτιαξει ισχυρότερες πολεμικες μηχανές για να γκρεμισει τα τειχη. Ετσι ακυρωσε την εφοδο και ανακαλεσε τον στρατο γυριζοντας στο στρατόπεδο. Στο μεσοδιαστημα ομως ταραξε τον στρατό του στα γυμνάσια και στην σκοποβολη. Αλλωστε ερχοταν χειμώνας οποτε οι επιχειρησεις θα μειώνονταν.

Στο μεταξυ ο Εμίρης του Χαλεπιου βλεποντας πως οι Βυζαντινοι ειναι απασχολημένοι στην Κρηστη εισέβαλλε στην Μ. Ασια με σκοπο να την λεηλατησει. Οταν το εμαθε αυτο ο Ρωμανός Β' 'εστειλε τον Δομέστικο των Σχολών της Δυσης Λέοντα Φωκά να τον σταματησει. Ο Λεοντας απεφευγε να αντιμετωπησει τον Εμίρη σε ανοιχτη μαχη καθως ειχε μικρότερο στρατο απο τους Αραβες αλλα αντιθετα εστησε ενεδρες στις περιοχες που θα περνουσε ο Εμίρης. Μετα ο Λεοντας απευθυνθηκε στους στρατιωτες λεγοντας:

" Συστρατιωτες μου ο Αυτοκρατορας γνωρίζοντας οτι ειστε το καλυτερο και πιο εκπαιδευμένο στρατιωτικο σώμα σας εφερε στην Ασια η οποια εχει πλεον εξαντληθει απο τις επιδρομες των Αγαρηνων και εθεσε εμενα διοικητη σας. Ετσι λοιπον σας εξορκίζω οχι να αντιμετωπίσετε τον εχθρο γενναια-αυτο αλλωστε πιστευω οτι δεν χρειαζετε να σας το πώ-αλλα να τον αντιμετωπισετε μετα απο σχεδιασμο και ορθες επιλογές. Οι πολεμοι δεν κερδιζονται απο μια μαχη αλλα απο τις σωστες επιλογές. Ξερετε τη διαταξη του εχθρου και πως ειναι διασκορπισμένοι εδω και αμέτρητοι. Εμεις ως Ρωμαιοι πρεπει να προετοιμαστουμε και να διαλέξουμε την σοφη επιλογη αντι για την επικινδυνη πορεία. Ας μην βιαστουμε στην επιθεση και ειμαστε απροσεκτοι. Γιατι μια τολμηρη πράξη συνηθως μας βαζει σε κινδυνο ενω μια λελογισμένη αργοπορία μπορει να νας σωσει και σας και τους υπολοιπους. Τουτεστιν λοιπον ανδρες μην κινδυνευσετε με ανοητες επιθέσεις σε πεδιαδες αλλα καντε ενεδρες σε αποτομα περάσματα περιμενοντας να ερθουν. Και οταν ερθουν διαλυστε τους πολεμωντας γενναια και με ισχυ. Με αυτο τον τρόπο θα νικησουμε και θα παρουμε πισω οτι μας εκλεψαν. Ο εχθρός νικιεται απο το απροσδοκητο. Ετσι λοιπον οταν σας κανω σημα με σαλπιγγες ξεχυθειτε πανω τοςυ με ορμη διατηρωντας τη γενναιοτητα και το κουραγιοο σας".

Οταν τελειωσε ο Λεοντας ο στρατος ξεσπασε σε πολεμικες κραυγές και ετοιμαστηκαν για τη μαχη.

Συνεχίζεται...
Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

mec

Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mec » 05 Οκτ 2018, 15:37

George_V έγραψε:
05 Οκτ 2018, 01:28
Ζηστε ως πραγματικοι Ρωμαίοι και δειξτε το αδαμαστο και γενναιο πνευμα του ευγενους λαου μας σε αυτη την εκστρατεία."
Ρωμαίοι που μιλάγαν ελληνικά :P Μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπήρχε κάτι σαν εθνική ταυτότητα με ενωτικά στοιχεία ή πρόκειται για λόγια μόνο για το πεδίο της μάχης;

Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 27244
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 05 Οκτ 2018, 16:21

Ο Λεοντας χωρισε τον στρατό σε τμηματα και εστησε ενεδρες στη διαδρομη βαζοντας τα αποσπασματα πανω σε αποτομες πλαγιές, μεσα σε σπηλαια, σε πυκνους λόγγους και μετα ανεμενε τον Εμιρη να περάσει.

Ο Εμιρης εμφανιστηκε καποια στιγμη ερχομενος αργα καθως οι αιχμάλωτοι που ειχε πιασει και ο ογκος των λαφυρων που ειχε παρει εκαναν πολυ αργη την πορεια του. Στις 8 Νοεμβριου 960 εφτασε σε ενα σημειο το οποιο στενευε αρκετα και αναγκάστηκε να στριμώξει το ιππικο του για να περάσει σπαζοντας ετσι την συνοχή του.

Οταν ειχε μπει για τα καλα στο περασμα ο Εμιρης ο Λέοντας εδωσε διαταγη να ηχήσουν οι σάλπιγγες και την ιδια στιγμη οι κρυμμένοι στρατιωτες πετάχτηκαν απο τις κρυψώνες τους και με σπαθια στα χέρια κατεβαιναν τις πλαγιές τρεχοντας κανοντας εφοδο. Οι Βυζαντινοι ηταν ξεκουραστοι και συντομα επικράτησαν των Αράβων που ειχαν κουραστει απο την δυσκολη πορεία.

Ο Εμίρης περικυκλωθηκε και θα τον επιαναν αιχμάλωτο αν δεν ειχε τη φαεινη ιδέα να πετάξει στα πόδια των στρατιωτών που τον απειλουσαν πουγκια με χρυσάφι και ασήμι. Οι στρατιωτες εσκυψαν να τα μαζεψουν και εκει βρηκε την ευκαιρία ο Εμίρης να το βαλει στα ποδια και καβαλλικευοντας το πρωτο αλογο που βρηκε ελευθερο εφυγε τρέχοντας για το Χαλέπι.

Οι απώλειες των Αράβων ηταν τοσο μεγάλες που για αιωνες οποιος περνουσε απο εκει εβλεπε σωρους οστών στην ακρη του δρόμου. Οσοι πιαστηκαν αιχμάλωτοι μεταφερθηκαν αλυσοδεμένοι στην Κωνσταντινουπολη οπου ο Λεοντας εκανε θριαμβο και στον Ιππόδρομο δεχτηκε τις επευφημιες του πληθους και τα συγχαρητηρια του Αυτοκράτορα Ρωμανου Β' ενω εκτος των αιχμαλώτων παρέλασε και τα λαφυρα που πηρε απο τους Αραβες.

Πισω στην Κρητη ο Νικηφόρος ειχε αποφασίσει να ξεχειμωνιάσει εκει σφιγγοντας και αλλο την πολιορκια. Ο στρατος καθημερινα εκανε γυμνάσια για να μην καταπέσει στην τεμπελια ενω παράλληλα κατασκευαστηκαν νεες μεγαλύτερες πολεμικες συσκευες καθως και νεοι πολεμικοι πυργοι και πολιορκητικοι κριοι.

Τον Μαρτιο του 961 ο καιρός εφτιαξε και ο Φωκάς αποφάσισε οτι ηρθε ο καιρός να ξανασυνεχίσει τις εχθροπραξιες. Στις 8 Μαρτίου σημανε γενικο συναγερμό και στις 9 Μαρτίου το πρωι υπο τον ηχο σαλπίγγων και τυμπάνων διέταξε τον στρατό να βαδίσει κατα του Χάνδακα. O Bυζαντινος στρατος ειχε παραταχθει σε καθετους ορθογώνιους σχηματισμους οπου μπροστα προπορευοταν οι πολεμικές σημαιες και πισω ερχονταν οι πολιορκητικες μηχανες.

Οι Αραβες ειχαν ανέβει στα τειχη και τους περίμεναν και οπως ερχονταν οι Βυζαντινοι παρατήρησαν μια γυναίκα να εχει ανέβει πανω στα τειχη και να τους βριζει εκτοξεύοντας βλασφημιες και κατάρες εναντιον τους σε ενα ειδος μαγείας και παραλληλα να σηκώνει το φουστάνι της δειχνοντας τα γεννητικα της οργανα στον Φωκά.

Ο Φωκάς αηδιασμένος απο το θέαμα ειπε σε ενα τοξότη να της ριξει. Το βέλος την πέτυχε στο λαιμό και την γκρέμισε απο τα τειχη οπου πεφτοντας στα βράχια διαμελίστηκε. Οι Αραβες αποθαρρυνθηκαν περισσότερο καθώς πιστευαν οτι ηταν εκτος αποστασης ριψης βέλους.

Ο Νικηφόρος διέταξε έφοδο και υπο τον ηχο σαλπίγγων χιλιαδες στρατιώτες ξεχυθηκαν προς τα τειχη φωνάζοντας. Οι Αραβες αμυνθηκαν ριχνοντας βέλη τα οποια ξαπλωσαν αρκετους απο τους στρατιωτες που ειχαν ερθει κοντα αλλα απο πισω ερχονταν κι αλλοι. Οι Αραβες συνέχιζαν τις ομοβροντιες βελών και σκοτωσαν αρκετους ακόμα.

Ο Φωκάς τοτε για να καλυψει την επίθεση εδωσε διαταγη να αρχισει σφοδρος βομβαρδισμος και οι καταπέλτες και οι βαλιστρες εριχαν κατα ριπάς. Τα γυμνασια που τους εκανε ειχαν πιασει τοπο καθως γεμιζαν και ξαναριχναν στο μισο χρόνο απο οτι συνήθως ενω ειχαν συντονιστει τοσο αρμονικα που εριχναν βολές ολοι μαζι.

Την ιδια στιγμη διέταξε να μετακινηθει ο πολιορκητικος κριος στις πυλες υπο την καλυψη του βομβαρδισμου καθως οι Αραβες σταμάτησαν να ριχνουν βελη για να καλυφθουν απο τις ομοβροντιες του Φωκά. Καποιοι Αραβες προσπάθησαν να τους απωθησουν απο τις πυλες ριχνοντας καυτο λαδι και βραστη πισσα αλλα ο κριος ηταν καλυμμένος με βρεγμένα δερματα και δεν επαθε τιποτα ενω οι στρατιωτες καλυπτονταν απο τις ασπιδες των αλλων στρατιωτών. Αμεσως μολις οι Αραβες σταματησαν να ριχνουν λαδι και πισσα και πηγαν να φέρουν και αλλα καζάνια οι στρατιωτες πεταξαν τις ασπιδες και αρχισαν να ριχνουν βέλη κατα πανω τους σκοτώνοντας αρκετους. Καποια βελη χτυπησαν αυτους που μετέφεραν τα καζάνια και αυτα χυθηκαν πανω στα τειχη καιγοντας τους Αραβες που βρισκονταν γυρω και ξεσπασε και μια μικρη πυρκαγια.

Ο κριος αρχισε να χτυπά τις πυλες αλλα ολο αυτο ηταν αντιπερισπασμός. Ο Φωκάς παρατηρώντας τα τειχη ολο το χειμώνα ειχε ανακαλυψει μερικα αδυναμα σημεια και μηνες πριν ειχε αρχισει να σκάβει στοές υπογειες οι οποιες ειχαν ηδη φτάσει στα θεμέλια των τειχών στα σημεια που ειχε υποδειξει ο Φωκάς τα ειχε υπονομεύσει και το μονο που τα στηριζε πλεον ηταν ξυλινα δοκάρια που ειχαν τοποθετησει εκει. Ετσι λοιπον κρατώντας τους Αραβες απασχολημένους με τον αντιπερισπασμο έστειλε μια ομάδα υπονομευτών να σπάσει τα δοκάρια.

Οι υπονομευτές εβαλαν φωτια στα δοκάρια και εφυγαν γρηγορα. Οταν η φωτια κατεφαγε το ξυλο τα τειχη στα σημεια εκεινα κατέρρευσαν απο το ιδιο τους το βάρος καθως στηρίζονταν πανω σε αμμόλιθο ο οποιος εσπασε πολυ γρηγορα μολις εφυγαν τα δοκάρια. Οι Αραβες που δεν το περιμεναν αυτο τρομοκρατήθηκαν και προς στιγμην παρέλυσαν.

Εν τουτοις ομως κατέβηκαν απο τα τειχη και ανασυντάχθηκαν μεσα στην πολη για να αντιμετωπισουν τον Βυζαντινο στρατό που εμπαινε τωρα απο τα ρηγματα στα τειχη. Προέβαλλαν μεγάλη αντισταση αλλα τελικα περικυκλωθηκαν καθως τα τειχη ειχαν καταρρευσει σε πολλα σημεια και οι στρατιωτες του Φωκά πλημμυριζαν την πολη απο παντου.

Ετσι εσπασαν τις γραμμές τους και επιδόθηκαν σε οδομαχίες οπου επακολουθησε σφαγή. Αρκετοι βλεποντας το ματαιο της αντιστασης πετουσαν τα οπλα και παραδινονταν. Βλεποντας ο Φωκάς οτι παραδινονται καλπασε γρήγορα και μπηκε στην πολη οπου σταμάτησε την σφαγη καθως οι στρατιωτες του εσφαζαν αδιακρίτως ακομα και οσους παραδινονταν και απαγορευσε καθε αγριότητα σε οσους παραδινονταν.

Μετα την πτώση του Χάνδακα ο Φωκάς ξεχώρισε τα πρώτα λάφυρα. Διαλεξε προσωπικα αιχμαλώτους για να τους παρουσιασει στον θριαμβο του στην Κωνσταντινουπολη. Στους στρατιωτες επέτρεψε 3 μερες λεηλασια αλλα απαγορευσε την κακομεταχειριση και την εκτέλεση των κατοικων της πολης. Αρκετοι απο τους στρατιωτες τοτε εκαναν τεράστιες περιουσιες απο αυτα που βρηκαν μεσα στην πολη καθως οι Αραβες της Κρητης ειχαν φημη ως πειρατές και ειχαν συγκεντρώσει τεράστιο πλουτο. Μετα ο Νικηφόρος διέταξε να κατεδαφιστουν τα εξωτερικα τειχη και εφυγε με μερος του στρατου για να υποτάξει και την υπολοιπη Κρήτη η οποια παραδόθηκε σχεδόν αμαχητί και επιστρέφοντας στον Χανδακα εβαλε τον στρατό να χτισει ενα φρουριο σε ενα λοφο το οποιο θα εποπτευε την περιοχη.

Οταν ολοκληρώθηκε η κατασκευη αφησε φρουρά απο ντοπιους Κρητικους και Αρμένιους και διέταξε το νησι να επαναποικιστει με χριστιανους που μετέφερε απο τον Ποντο και την Κιλικία. Παράλληλα αφησε και μια μοιρα του στόλου να περιπολει στο νησι ενω ο ιδιος πηρε τους αιχμαλώτους και τα λαφυρα και γυρισε στην Κωνσταντινουπολη οπου τελεσε θριαμβο στον Ιππόδρομο ενωπιον του Αυτοκράτορα Ρωμανου Β' ο οποιος αφου ταπεινωσε τον Εμιρη Αβδελαζιζ βαζοντας το ποδι του στο λαιμο του τον αφησε ελευθερο και του εδωσε βιλλα στις Βλαχέρνες να μεινει εκει. Του προτεινε να τον διορίσει και Συγκλητικο εαν βαφτιζόταν χριστιανος αλλα ο Αβδελαζιζ αρνηθηκε να αλλαξοπιστησει. Εν τουτοις ομως ο γιος του Αβδελαζιζ ο Αλ-Νουμαν δέχτηκε την προσφορά του βαφτιστηκε χριστιανος, διοριστηκε Πρωτοσπαθάριος και εντάχθηκε στην Αυτοκρατορικη Φρουρά. Ηταν ο γενάρχης της Βυζαντινης οικογένειας των Ανεμάδων.

Ο Νικηφόρος παρουσιασε πλουσια λάφυρα στον θριαμβο του που θαμπωσαν τον λαο. Εφερε τεράστιες ποσότητες χρυσων και ασημενιων νομισμάτων βυζαντινης κοπης που ειχαν συσσωρευσει οι Αραβες απο 150 χρόνια πειρατείας. Καποια απο αυτά ειχαν τις μορφη του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Β' δλδ ηταν περίπου 150 χρονων παλια. Επίσης εφερε χρυσα νομισματα αραβικης κοπής τα οποια ειχαν προελθει απο το Χαλιφάτο. Στολές ραμμένες με καθαρο χρυσάφι, πορφυρα χαλιά, πολυτιμους λιθους και αλλους θησαυρους. Επισης εφερε εκατοντάδες πληρεις πανοπλιες και μεγάλεςς ποσότητες οπλισμου, σπαθια, λογχες, ασπιδες, τοξα. Ηταν τοσα πολλα αυτα που εφερε που ο κοσμος νομιζε οτι ειχε φέρει ολο τον πλουτο των Αράβων.

Στο μεταξυ ομως εξυφαινόταν συνομωσία κατα του Ρωμανου Β'. Ο Μαγιστρος Βασίλειος Πετεινος βλεποντας πως ο Ρωμανος προτιμά να περνα την ωρα του διασκεδαζοντας και αδιαφορώντας για το κράτος αποφάσισε να τον ξεφορτωθει και να σφετεριστει αυτός τον θρόνο. Ετσι συνομώτησε με αλλους να κανουν πραξικοπημα κατα του Ρωμανου κατα την διάρκεια των επομενων Ιπποδρομιων και να ανακηρύξουν Αυτοκράτορα τον Πετεινο ενωπιον του λαου. Ομως ενας απο τους συνομώτες ο Ιωαννικιος μετανιωσε για την συμμετοχη του και καρφωσε το σχέδιο στον Αυτοκράτορα. Ο Ρωμανος εστειλε τον Ιωσηφ Βριγγα να συλλάβει τους συνομώτες και ολοι τους καταδικάστηκαν σε ατιμωση και εξορία. Τη μερα που θα εκαναν το πραξικόπημα τους παρέλασε γυμνους στον Ιππόδρομο και μετα τους καταδικασε σε εξορία και αναγκαστικη κουρα σε μοναχους. Ο Βασιλειος Πετεινος σοκαριστηκε τοσο πολυ απο ολο αυτό που εχασε τα λογικα του. Μετα απο λιγο ο Ρωμανος απένειμε χάρη σε ολους και τους ανακαλεσε εκτος απο τον Πετεινο που ειχε τρελαθει και πεθανε μετα απο λιγο εξοριστος στην Προικοννησο.

Παρων σε ολο αυτο το σκηνικο ηταν και ο Ρωμανός Σαρωνιτης ο γαμπρος του Ρωμανου Α' ο οποιος τρομοκρατηθηκε πιστευοντας οτι θα παθει τα ιδια. Ετσι για να προλάβει καταστάσεις μοιρασε την περιουσια του στα παιδια του και κλειστηκε οικιοθελώς στη Μονη Ελεγμών στην Βιθυνια και εγινε μοναχός. Κακως οπως αποδειχθηκε μιας και ο Ρωμανος Β' αγαπουσε τον θειο του και δεν ηθελε να τον πειράξει ποτε.

Την ιδια περιοδο επεσε μεγάλη επιδημια στην κτηνοτροφία απο μια αρρώστια που οι Βυζαντινοι αποκαλουσαν Κράμπρα αλλα μαλλον προκειται περι Ανθρακα. Κυκλοφορουσαν φημες οτι η επιδημια ειχε ξεκινησει επι Ρωμανου Α' οταν αυτος εχτισε ενα παλάτι για εξοχικο κοντα στην Κινστέρνα του Βώνου. Οταν ανοιγαν τα θεμέλια βρηκαν το μαρμάρινο κεφάλι ενος βοδιου θαμμένο στη γη και το θεώρησαν παγανιστικο συμβολο. Ετσι με εντολη του Ρωμανου το κεφάλι θρυμματιστηκε και τα υπολειματα του πετάχτηκαν σε λακκο με ασβεστη. Απο τοτε ομως ξεκινησε η επιδημια στα βοδια και θεωρηθηκε οτι το κεφάλι ηταν καταραμενο και δεν επρεπε να το ειχε σπασει ο Ρωμανος. Εν τουτοις μετα απο λιτανειες προσευχες κτλ. η επιδημια σταμάτησε.

Πισω στο Παλάτι η Θεοφανω ειχε προβληματα με την πεθερα της και τις αδελφες του αντρα της καθως οι καυγάδες τους ηταν επικοι και τεράστιοι που τους ακουγανε σε ολο το Παλατι.

Η Θεοφανώ με κρεβατομουρμουρα κατάφερε να πεισει τον Ρωμανό Β' να τις εξορισει ολες σε Μοναστηρι αλλα η μανα του Ρωμανου που ηξερε ποσο φοβόταν ο γιος της τις κατάρες και ποσο μαλλον την κατάρα της μάνας, του ειπε πως αν την εξορίσει θα τον καταραστει και ο Ρωμανος υποχώρησε αφηνοντας την μανα του να μεινει στο Παλάτι εκνευριζοντας ακομα περισσότερο τη Θεοφανω. Αντιθετα τις τρεις αδελφές του τις πηρε σηκωτές απο το Παλάτι και τις παρέδωσε στον Ηγουμενο Ιωάννη της Μονης Στουδιου με εντολη να τις κανει μοναχές θελουν δε θέλουν και να τις κλεισε σε γυναικειο Μοναστηρι. Οταν βεβαια πεθανε ο Ρωμανος ξαναβγηκαν απο το Μοναστηρι. Η Βασιλομητωρ Ελενη ομως το πηρε βαρέως για τις κορες της και μετα απο λιγο πεθανε απο τη θλιψη της στις 20 Σεπτεμβριου 961 και ο Ρωμανος την ενταφιασε διπλα στον πατέρα της Ρωμανο Α' στη Μονη Μυρελαιου.

Την ιδια εποχη ο Ρωμανος εμαθε οτι ο Εμίρης του Χαλεπιου αρχιζε και κινειται ξανα και διέταξε τον Νικηφόρο Φωκά να τον σταματησει. Ο Φωκας εισέβαλλε στην Συρία και στην πρωτη μαχη διέλυσε τον στρατο του Εμίρη καταλαμβάνωντας και λεηλατωντας το Χαλέπι εκτος απο την Ακρόπολη του μεσα στην οποια ειχε κλειστει ο Εμίρης. Αφου πηρε λαφυρα και αιχμαλώτους και απελευθερωσε τους χριστιανους που κρατουσε ο Εμίρης υποχωρησε στα τελη Δεκεμβριου 961 και περασε το 962 υποτάσσοντας τοπικους Εμιρηδες στην Συρια και Μεσοποταμια.

Στις 13 Μαρτιου 963 η Αυτοκράτειρα Θεοφανώ γεννησε κορη η οποια ονομάστηκε Αννα. Ομως 2 ημέρες μετά ο Ρωμανός Β' πέθανε εντελώς αιφνιδιαστικα σε ηλικια 24 ετών. Το αιτιο του θανατου του δεν ειναι ακριβώς γνωστό. Αλλοι λενε οτι πεθανε μετα απο πτωση απο το αλογο του. Αλλοι οτι πεθανε απο εξάντληση μετα απο πολυημερο οργιο με πορνες στο Παλάτι και αλλοι απο δηλητηριαση απο τη γυναικα του Θεοφανώ.

Ενω η δηλητηριαση ειναι μια πιθανη εκδοχη για το θανατο ενος αθλητικου 24χρονου δεν κολλαει με την Θεοφανω η οποια δεν ειχε λογο να δηλητηριασει τον μονο που θα μπορουσε να την προστατευσει αυτην και τα παιδια της. Εαν μιλαμε για δηλητηριαση ο προφανης ενοχος θα ηταν ο Ιωσηφ Βριγγας.

Ο Ρωμανος ηταν ψηλός αλλα κοντυτερος απο τον πατέρα του που ηταν απο τους ψηλοτερους αυτοκράτορες. Ηταν ομως ευγενικος στους τρόπους και στο φερσιμο του και συνηθως οχι τοσο αμυαλος εκτος απο τις περιπτώσεις που εμπλεκε με γυναικες και ποτα. Το μυαλο του εκοβε αλλα δεν το πολυχρησιμοποιουσε γιατι βαριοταν. Αν δεν βαριοταν ισως τωρα να μιλαγαμε για εναν απο τους καλυτερους Αυτοκράτορες αλλα τα βιτσια του υπερισχυσαν των προσοντων του.

Ο Νικηφόρος Φωκάς εμαθε για τον θανατο του Αυτοκράτορα λιγο πριν φτάσει στην Κωνσταντινουπολη και μπηκε στην πολη παρα τις προσπαθειες του Αντιβασιλεα Ιωσηφ Βριγγα να του απαγορευσει την εισοδο. Ο Νικηφόρος ουσιαστικα τον εφτυσε στα μουτρα λεγοντας του οτι δεν παιρνει εντολές απο αυτον αλλα απο τη Θεοφανω και οσο αυτη του ζητά να ερθει στην Πολη αυτος θα ερθει.

Ετσι τελεσε θριαμβο με τα λαφυρα απο το Χαλέπι και μαλιστα εφερε απο εκει τον χιτώνα του Αγιου Ιωάννη του Βαπτιστη που βρηκε κρυμμενο στην πολη. Απο τοτε ξεκινησε το μισος του Βριγγα για τον Φωκα τον οποιο φοβόταν καθως θα ηταν εμπόδιο στα σχέδια του να σφετεριστει τον θρόνο για λογαριασμο συγγενη του.

Ο Νικηφόρος ομως δεν ηταν κανενας ηλιθιος καταλαβε καλα τι ειναι ο Βρίγγας και που στοχευει και ετσι αποφάσισε να τον παραπλανησει. Ετσι πηρε τον σωματοφυλακα του και πηγε στην βιλλα του Βριγγα την ωρα του δειπνου. Χτυπησε την πορτα και ειπε στον θυρωρο να ανακοινώσει στον Βριγγα οτι ηρθε ο Φωκάς. Ο θυρωρος τον ανηγγειλε και ο Φωκάς μπηκε μεσα λεγοντας του οτι ηταν περαστικος και περασε να τον χαιρετησει.

Κανοντας τον ανηξερο πανω στην συζητηση του έδειξε τον τριχινο σακο που φορουσε κατω απο τα πολιτικα ρουχα του και του ειπε πως σκοπευει να γινει μοναχος σε λιγο καιρο και θα το ειχε κανει ηδη αλλα καθυστερησε με τις εκστρατειες. Ο Βριγγας πειστηκε και ουσιαστικα τον αφησε χωρις παρακολουθηση καθως θεωρουσε οτι αν μπει σε Μοναστηρι ο Φωκάς τοτε δεν θα εχει κανενα εμποδιο.

Ο Βριγγας μετα στραφηκε σε αλλο αντιπαλο. Ο γιος του Ρωμανου Α' ο Στέφανος ζουσε ακόμα εξόριστος στην Μηθυμνα της Λέσβου και ετσι αποφάσισε να κανει πιο στενη την εξορια του διπλασιαζοντας την φρουρα του και περιοριζοντας τις κινησεις του. Ομως το Μεγάλο Σαββατο του 963 ο Στέφανος κοινώνησε στην Εκκλησια και μολις εστρεψε την πλατη του στον ιερέα επεσε στο δαπεδο και με σπασμους ξεψύχησε. Ηταν σχεδον βεβαιο οτι δηλητηριαστηκε αλλα απο ποιον? Ο Βριγγας ειναι η μονη λογικη εξηγηση.

Το ιδιο ετος πεθανε και η ανηψια του Στεφάνου Μαρια η συζυγος του Τσαρου της Βουλγαριας Πέτρου και με το θανατο της εξεπνευσε και η συνθηκη με τους Βυζαντινους. Ο Πέτρος ομως ζητησε να ανανεωθεί η συνθηκη και εστειλε για εγγυηση τους γιους του Βόρι και Ρωμανο στην Κωνσταντινουπολη ως ομηρους. Ο ιδιος πεθανε 6 χρόνια μετα και τα παιδια του γυρισαν στην Βουλγαρια καθως το δικαιωμα τους στον θρόνο απειλουνταν απο τα αδελφια Κομητοπουλους τον Δαβιδ, τον Μωυση, τον Ααρων και τον Σαμουηλ.

Στην Κωνσταντινουπολη ο Βριγγας χαλαρωσε την παρακολουθηση του Φωκα οπως ειπαμε με αποτέλεσμα ο Φωκάς να του ξεφύγει απο την Πολη. Ο Βριγγας εκνευριστηκε που επεσε στην παγιδα του Φωκά και αρχισε να συνομωτει εναντιον του. Ο Νικηφόρος εφυγε στις αρχές Μαιου απο την Κωνσταντινουπολη και πηγε στην Καισάρεια οπου ειχε συγκεντρωθει ο στρατος υπο το προσχημα εκστρατειας κατα του Εμιρη του Χαλεπιου. Εκει εκανε γυμνασια στο στρατο μεχρι να ερθουν οι ενισχυσεις και να βαδισουν κατα του Εμιρη.

Ο Βριγγας ομως στην Πολη ετοιμαζε το δικο του πραξικόπημα παραλληλα με την εκδικηση του προς τον Φωκά. Κάλεσε τον Μαριανο Αργυρο τον Δομέστικο των Σχολών της Δυσης σε μυστικη συνάντηση στο σπιτι του και του ειπε:

"Ακολουθα την συμβουλημου και δεξου τον διορισμο σου ως νεο Δομέστικο των Σχολών της Ανατολης και συντομα θα σε ανεβασω στον θρόνο"

Ομως ο Μαριανός ομως που δεν ειχε καμια ορεξη να γινει Αυτοκρατορας ουτε να τα βαλει με τον Φωκα του απαντησε:

"Σταματα! Ξερεις τι μου ζητάς? Προσπαθεις να βαλεις μια μαιμου να επιτεθει σε ενα βαρια οπλισμένο γιγαντα τον οποιο τρέμουν σε Ανατολη και Δυση! Αλλα αν θες την γνωμη μου μιας και σε βλέπω πελαγωμένο θα σου πω αυτο. Ξερεις τον Ιωάννη αυτον με το παράνομα Τσιμισκής σωστα? Ειναι φιλόδοξος, επιθετικός και καλος πολεμιστής. Οι στρατιωτες τον σέβονται και ειναι δευτερος μονο μετα τον Φωκά. Αν συμφωνεις προτεινε σε αυτόν να αναλάβει Δομέστικος των Σχολών της Ανατολής καθως η τολμη του θα παει στον στρατο οπουδηποτε και θα πραγματοποιησεις οτι ευχεσαι μεσω αυτου. Μη νομιζεις οτι μπορεις να ξεφορτωθεις τον Φωκα διαφορετικά."

Ο Βριγγας δεχτηκε την γνωμη του Αργυρου και ξεκινησε το σχέδιο. Καθαιρεσε ολους τους συγγενεις του Νικηφόρου απο τους βαθμους τους στο στρατο και τους εξόρισε. Μετα εστειλε επιστολη στον Τσιμισκη που τοτε ηταν Στατηγός των Ανατολικών με το εξης κειμενο:

"Επειδη υποπτευομαι οτι ο Νικηφόρος Φωκάς ετοιμάζει πραξικοπημα και θελοντας να βαλω τέλος σε οτι σχέδιαζει αποφάσισα να αποκαλύψω στην Χάρη σου αυτο το μυστικο και να εκφράσω την ελπίδα οτι θα μας βοηθησεις να αποκρουσεουμε αυτη την επανασταση. Ξερω οτι ετοιμαζεται να στασιάσει συντομα και να σφετεριστει τον Θρόνο. Ετσι λοιπον για να τον προφτάσω εχω υπογράψει ηδη το διάταγμα της καθαιρεσης του απο Δομέστικο των Σχολών της Ανατολης οπως επισης εχω υπογράψει και ενα δευτερο διαταγμα το οποιο διορίζει εσένα ως νεο Δομέστικο. Και πολυ συντομα θα σε ανεβάσω στην κορυφη της Αυτοκρατορίας. Αλλα πριν γινει αυτό θελω να συλλαβεις τον αθλιο Νικηφόρο Φωκά και να μου τον στειλεις αλυσοδεμένο."

Αντιστοιχη επιστολη εστειλε και στον Στρατηγο των Αρμενιακών Ρωμανο Κουρκουα εξαδελφο του Τσιμισκη μονο που σε αυτον υποσχόταν το αξιωμα που κατειχε ο Μαριανός Αργυρος.

Ο Τσιμισκης παρέλαβε την επιστολη και οταν διαβασε το περιεχόμενο της ζητησε να του ετοιμάσουν το άλογο του και τη συνοδεια του και εφυγε την ιδια στιγμη για την Καππαδοκια.

Εκει εφτασε στο στρατόπεδο του θειου του Νικηφόρου Φωκα και μπαινοντας στην σκηνη του ο Νικηφόρος τον καλωσόρισε και τον εβαλε να κατσει μαζι του στο κρεβατι καθως ο Φωκάς ηταν αρρωστος με κρυολογημα την περιοδο εκεινη.

Ο Τσιμισκης δεν εχασε καιρό και του ειπε:

"Καλε μου θειε κοιμάσαι τον βαθυ υπνο του Ενδυμίωνα. Ο Βριγγας στην Κωνσταντινουπολη σχεδιάζει τον θανατο σου. Ο ανικητος Στρατηγος φαινεται πλεον ως νεκρος με ειλημμενη αποφαση. Εχεις κανει αθλους ως ανδρας ενω αυτη η αθλια πραξη σχεδιαζεται απο εναν θηλυπρεπη ανθρωπο σχεδόν ακαθορίστου γένους. Μια τεχνητη γυναικα η οποια δεν ξερει τιποτα απο στρατο και πολεμο παρα μονο οτι γινεται μεσα στον γυναικωνιτη. Στασου λοιπον στο υψος σου αν συμφωνεις. Πρεπει να σκεφτουμε κατι γρηγορα για να μην πεθάνουμε στην σκλαβια, Ας δρασουμε γενναια και με θάρρος ετσι ωστε ο Βριγγας και ο καθε Βριγγας να μαθει οτι δεν εχουν να κανουν με τις γυναικες του γυναικωνιτη αλλα με ανδρες που κατεχουν θηριώδη δυναμη και τους οποιους τους φοβουνται και τους θαυμάζουν ακομα και βάρβαροι"

Με αυτα τα λογια εβγαλε την επιστολη του Βριγγα απο τον θώρακα του και τον εδωσε στον Φωκά. Ο Φωκας την ανοιξε και απο το περιεχόμενο και απο τον πυρετο του ηρθε μια ελαφρια λιποθυμια. Ο Τσιμισκης τον συγκράτησε και ο Φωκας ειπε:

"Πες μου τωρα ανηψιε? Τι πρεπει να κανουμε για αυτο?"

Και ο Τσιμισκης απαντά: "Με ρωτας ακομα θειε τι πρέπει να γινει? Ξυπνα πριν ειναι αργα! Οταν θα εχουμε πιαστει στα διχτυα του Βριγγα θα με ρωτας ακομα τι πρεπει να κανουμε? Εγω λεω οτι πρεπει να παρουμε καθε ρισκο για να κατακτησουμε την απολυτη εξουσια και δυναμη. Οπλα εχουμε, στρατο εχουμε και ειμαστε δυνατοι και γενναιοι και ακου και αυτο. Ειναι ντροπη Ρωμαιοι Στρατηγοι να σερνονται απο την μυτη απο δω και απο εκει λες και ειναι σκλαβοι απο εναν αθλιο Παφλαγόνα ευνουχο ο οποιος εχει σφετεριστει την εξουσια! Ακολουθησε με αν θες αλλιως μεινε εδω να συλληφθεις και να εκτελεστεις."

Ο Νικηφόρος συμφωνησε με τον Τσιμισκη και φώναξε αμέσως τους υπηρέτες του να του φέρουν την πολεμικη στολη του και να ετοιμαστει ο στρατος. Εφυγαν αμεσως για την Καισάρεια και στρατοπεδευσαν εκει. Σε μερικες μερες εφτασε και ο Στρατηγός Ρωμανος Κουρκουας με τον στρατό του οπου και αυτος του εδειξε παρόμοια επιστολη που πηρε απο τον Βριγγα και ο Νικηφόρος του ειπε οτι τα ξερει ηδη ολα. Στις επομενες μερες μετα απο καλεσμα του Νικηφόρου εφτασε και ο υπολοιπος στρατός της Ανατολης.

Στις 2 Ιουλιου 963 ολος ο στρατος συγκεντρώθηκε εξω απο την σκηνη του Φωκά και ο Τσιμισκης μαζι με τους υπολοιπους Στρατηγους σηκωσαν τα σπαθια τους και επευφημησαν τον Νικηφόρο Φωκα ως Αυτοκράτορα.

Ο Νικηφόρος ακουσε την φασαρία και βγηκε εξω να δει τι γινεται. Οταν τον ειδαν γονάτισαν ολοι και του προσφεραν το στέμμα. Το αρνηθηκε ομως καθως ενα τετοιο υψηλο αξιωμα θα εφερνε φθόνο και προβαλλε ως δικαιολογια τον σχετικα προσφατο θανατο της γυναικας του και του γιου του Βάρδα. Ο Βαρδας ηταν 12 χρονών οταν παιζοντας με τον ξαδελφο του Πλευστη με λογχες τραυματιστηκε στο βλεφαρο ελαφρα. Οταν ομως ο Πλευστης ειδε το αίμα τρόμαξε και πεταξε τη λογχη απο το χέρι του αλλα για κακη του τυχη αυτη αναπήδησε και καρφώθηκε στο κεφάλι του Βαρδα ο οποιος επεσε απο το αλογο του νεκρος επι τοπου. Η γυναικα του πεθανε απο τη θλιψη της λιγο αργότερα.

Ο Νικηφόρος αντιπρότεινε να ανακηρύξουν τον Τσιμισκή Αυτοκράτορα αλλα κανεις δεν το δέχτηκε και ολοι συνέχιζαν να φωνάζουν για τον Νικηφόρο. Τελικα μετα απο μεγάλη πιεση και απο απειλη οτι αν δεν δεχτει θα τον δολοφονησουν ο Νικηφόρος αποδέχτηκε την εκλογη αλλα δηλωσε οτι θα φορέσει μονο τις πορφυρές μποτες του Αυτοκράτορα και οχι το στέμμα. Τουλαχιστον οχι ακόμα. Μετα απευθυνθηκε στον στρατο λεγοντας:

"Συστρατιωτες μου ειναι γεγονος οτι εγινα Αυτοκράτορας οχι απο προσωπικη επιθυμια αλλα γιατιι εσεις το ζητησατε ας ειστε μαρτυρες οτι εσεις με αναγκάσατε να δεχθω την ευθυνη και την διακυβερνηση της Αυτοκρατοριας ακομη και αν εγω δεν ηθελα. Το αποδεχτηκα για την δικη μου ασφάλεια. Μαρτυρας μου ο Θεος οτι ειμαι ετοιμος και τη ζωη μου να θυσιασω για σας. Εφοσον εσεις δεν μπορειτε να ανεχτειτε την τρέλα του ευνουχου και τις λυσσασμενες προσπαθειες του να σφετεριστει την Βασιλικη Εξουσια και με εκλεξατε Αυτοκράτορα θα σας αποδείξω τωρα οτι ξερω και να κυβερνουμαι αλλα και να κυβερνώ με τη βοηθεια του Θεου. Παντοτε με ειχατε σαν πατέρα σας και ως πατέρας τωρα σας συμβουλευω να ειστε προετοιμασμενοι για οτι και αν συμβει γιατι φαντάζομαι οτι αυτο δεν θα λυθει χωρις αιματοχυσία. Δεν θα πολεμησουμε τωρα Αραβες, ουτε Σκυθες, ουτε αλλους αλλα Ρωμαιους και η Κωνσταντινουπολη δεν ειναι πολη που μπορει να καταληφθει με τα μεσα που εχουμε. Εχει τεραστια Τειχη και περιβάλλεται απο θαλασσα σε 3 πλευρες. Οι μαχες θα ειναι σκληρες και πρεπει να ειστε γενναιοι. Ειμαι πεπεισμένος πως θα εχουμε συμμαχο μας το Θεο σε αυτο. Δεν σπασαμε εμεις συμφωνιες και ορκους. Ο Ιωσηφ το εκανε. Η οικογενεια μου υπεφερε. Οι συγγενεις μου καθαιρεθηκαν και εξοριστηκαν και εγω ο ιδιος κινδυνευω με θανατο απο αυτον. Ακολουθηστε με χωρις ενδοιασμους και ειθε η Θεια Προνοια να μας βοηθησει."

Οι στρατιωτες ακουγοντας αυτά σηκώθηκαν και τραβώντας τα σπαθια τους ζητωκραυγασαν για τον Νικηφόρο. Απο εκει ο Φωκας πηγε στον Καθεδρικο της Καισαρείας οπου προσευχηθηκε και οταν γυρισε στο στρατόπεδο προηγαγε τον Τσιμισκη σε Μαγιστρο και τον διόρισε νεο Δομέστικο των Σχολών της Ανατολης και εστειλε επιστολές ανακοινωντας την εκλογη του σε ολη την Αυτοκρατορία. Μετα διόρισε νεους Στρατηγους και τους εστειλε να αναλάβουν τις αντιστοιχες διοικησεις εκκαθαρίζοντας τα ατομα του Βριγγα. Μετα πηρε τον στρατό του και βαδισε κατα της Κωνσταντινουπολης.

Συεχίζεται...
Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 27244
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 05 Οκτ 2018, 16:22

mec έγραψε:
05 Οκτ 2018, 15:37
George_V έγραψε:
05 Οκτ 2018, 01:28
Ζηστε ως πραγματικοι Ρωμαίοι και δειξτε το αδαμαστο και γενναιο πνευμα του ευγενους λαου μας σε αυτη την εκστρατεία."
Ρωμαίοι που μιλάγαν ελληνικά :P Μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπήρχε κάτι σαν εθνική ταυτότητα με ενωτικά στοιχεία ή πρόκειται για λόγια μόνο για το πεδίο της μάχης;
Τα Λατινικα συνεχισαν να υπαρχουν μονο για ceremonial use. Το 99% της καθημερινοτητας γινοταν στα ελληνικα.

Τωρα πριν τη μαχη υπηρχε η ψυχολογικη ντοπα.
Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

mec

Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mec » 05 Οκτ 2018, 16:28

George_V έγραψε:
05 Οκτ 2018, 16:22
mec έγραψε:
05 Οκτ 2018, 15:37
George_V έγραψε:
05 Οκτ 2018, 01:28
Ζηστε ως πραγματικοι Ρωμαίοι και δειξτε το αδαμαστο και γενναιο πνευμα του ευγενους λαου μας σε αυτη την εκστρατεία."
Ρωμαίοι που μιλάγαν ελληνικά :P Μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπήρχε κάτι σαν εθνική ταυτότητα με ενωτικά στοιχεία ή πρόκειται για λόγια μόνο για το πεδίο της μάχης;
Τα Λατινικα συνεχισαν να υπαρχουν μονο για ceremonial use. Το 99% της καθημερινοτητας γινοταν στα ελληνικα.

Τωρα πριν τη μαχη υπηρχε η ψυχολογικη ντοπα.
:smt023 Ωραίος!

Άβαταρ μέλους
Λεγεών
Δημοσιεύσεις: 11471
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 07:23

Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λεγεών » 05 Οκτ 2018, 16:30

Γιώργο, αυτά είναι δικά σου σεντόνια ή τα παίρνεις από κάπου;
Ο χρήστης που γκρέμισε τον ηλονμασκισμό.

Χαῖρε, τὸ τῶν Δαιμόνων πολυθρύλητον θαῦμα·
χαῖρε, τὸ τῶν αγγέλων πολυθρήνητον τραῦμα.


FUCK DONALD TRUMP

Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 27244
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 05 Οκτ 2018, 16:39

Λεγεών έγραψε:
05 Οκτ 2018, 16:30
Γιώργο, αυτά είναι δικά σου σεντόνια ή τα παίρνεις από κάπου;
Δικα μου. Ειναι συνδιασμος ιστοριων απο διαφορους συγγραφεις της εποχης.
Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Άβαταρ μέλους
Λεγεών
Δημοσιεύσεις: 11471
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 07:23

Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λεγεών » 05 Οκτ 2018, 16:40

George_V έγραψε:
05 Οκτ 2018, 16:39
Λεγεών έγραψε:
05 Οκτ 2018, 16:30
Γιώργο, αυτά είναι δικά σου σεντόνια ή τα παίρνεις από κάπου;
Δικα μου. Ειναι συνδιασμος ιστοριων απο διαφορους συγγραφεις της εποχης.
Ωραίος, συνέχισε, γουστάρω, τα συγχαρητήρια μου.
Ο χρήστης που γκρέμισε τον ηλονμασκισμό.

Χαῖρε, τὸ τῶν Δαιμόνων πολυθρύλητον θαῦμα·
χαῖρε, τὸ τῶν αγγέλων πολυθρήνητον τραῦμα.


FUCK DONALD TRUMP

Άβαταρ μέλους
Μαυροβασίλης
Δημοσιεύσεις: 7804
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 19:45

Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μαυροβασίλης » 05 Οκτ 2018, 16:46

Λεγεών έγραψε:
05 Οκτ 2018, 16:40
Ωραίος, συνέχισε, γουστάρω, τα συγχαρητήρια μου.
+1, εκτός από τον κόπο έχει γούστο και η αφήγηση με το εντελώς στεγνό χιουμορ
Χάρε, μην ψάχνεις να με βρεις στα πέρατα του κόσμου
μα σαν περάσω τα εκατό θαν έρθω αμοναχός μου

Άβαταρ μέλους
κυριος Μακης
Δημοσιεύσεις: 520
Εγγραφή: 03 Μάιος 2018, 10:33
Τοποθεσία: Agri Decumates

Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από κυριος Μακης » 05 Οκτ 2018, 16:52

απο τους λογους να θες να μπεις στο φορουμ, μπραβο!

Άβαταρ μέλους
alekhine
Δημοσιεύσεις: 12494
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 14:36
Phorum.gr user: alekhine
Τοποθεσία: Highway to ΚΤΕΛ

Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από alekhine » 05 Οκτ 2018, 16:54

στηριζουμε George_V

το νημα το αφηνω τελευταιο καθε φορα που μπαινω στο φορουμ για πιο μερακλιδικη αναγνωση :003:
πατησιωτης έγραψε:
10 Μαρ 2021, 20:59
Ο Σημίτης είναι η συνέχεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή,στην Ευρώπη,στα ελληνοτουρκικά,στο ανήκομεν εις την Δύσιν,στην οικονομία,παντού.

Άβαταρ μέλους
deCaritaine
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 1195
Εγγραφή: 04 Απρ 2018, 15:56

Re: Ιστορίες απο το Βυζάντιο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από deCaritaine » 05 Οκτ 2018, 18:10

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες για το νήμα. :smt023

Αλλά μεγάλα ποστ θέλω να αφιερώσω χρόνο και γω και ησυχία να τα διαβάσω. Εχω μείνει στον Λέοντα και θα το πιάσω το υπόλοιπο κάποια στιγμή σιγά σιγά. George_V βάλε και καμιά φωτο ενδιάμεσα, κανένα χάρτη, κατι, να μας δίνει κουράγιο να προχωράμε.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών