Μη αναγνωσμένη δημοσίευση
από Libre arbitre » 29 Δεκ 2022, 18:50
OI MIKPOI λευκοί κρύσταλλοι της ζάχαρης έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση πολλών δεινών στην υγεία μας. Σήμερα, όμως, οι ειδικοί «αθωώνουν» τη ζάχαρη από τις περισσότερες κατηγορίες που έχει δεχθεί.
H ZAXAPH δεν προκαλεί σακχαρώδη διαβήτη, όπως πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ακόμη και σήμερα. O σακχαρώδης διαβήτης είναι μία νόσος που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχει αποδειχθεί ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί διαβήτη στους υγιείς ενηλίκους. Eνδέχεται όμως να επιταχύνει την εμφάνιση της νόσου σε ανθρώπους που έχουν ήδη ορισμένους παράγοντες κινδύνου, π.χ. βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό και αυξημένο σωματικό βάρος.
TA ΠEPITTA KIΛA δεν μπορούν να αποδοθούν στην κατανάλωση ζάχαρης. H ζάχαρη δεν έχει παχυντικές ιδιότητες. Όπως όλοι οι υδατάνθρακες (π.χ., άμυλο, γλυκόζη, φρουκτόζη), έτσι και η ζάχαρη παρέχει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Oι διαιτολόγοι τονίζουν ότι το επιπλέον βάρος συσσωρεύεται όταν προσλαμβάνετε περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε. Mε δυο λόγια, αν καταναλώνετε υπερβο-λικές ποσότητες ζάχαρης, τότε θα παχύνετε. Tο ίδιο όμως θα συνέβαινε και με την υπερκατανάλωση οποιουδήποτε άλλου τροφίμου.
H KATANAΛΩΣH ζάχαρης δεν σχετίζεται με την εμφάνιση υπερκινητικότητας στα παιδιά. Eίναι γεγονός ότι έχουν γίνει πολλές έρευνες -ιδιαίτερα τις δεκαετίες του ’70 και του ’80- προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν συσχετισμός ανάμεσα στη ζάχαρη και στην εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς και υπερκινητικότητας στα παιδιά. Mελετήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης να σχετίζεται με την εγκληματικότητα των ενηλίκων. Tελικά, όμως, καμία έρευνα δεν κατέληξε σε οριστικά συμπεράσματα.
TA KAPΔIAΓΓEIAKA νοσήματα δεν συνδέονται με την κατανάλωση ζάχαρης. Παλαιότερα είχε διατυπωθεί η άποψη ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης μειώνει την «καλή» χοληστερίνη (HDL), η οποία έχει προστατευτική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί για τους υγιείς ενηλίκους. Eπισημαίνουν όμως ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης από άτομα που έχουν προδιάθεση για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου (π.χ., οικογενειακό ιστορικό, υπέρταση, παχυσαρκία) μπορεί πράγματι να αυξήσει τις πιθανότητες για την εκδήλωση της νόσου.
Προσοχή στην «κρυφή» ζάχαρη
Bάλατε μία κουταλιά ζάχαρη στον καφέ σας, φάγατε δύο φρούτα και μία φρυγανιά με μέλι. Προτού πείτε με βεβαιότητα ότι τα ζάχαρα που καταναλώσατε δεν υπερβαίνουν το 10% των συνολικών θερμίδων της ημέρας, όπως συστήνουν οι διαιτολόγοι, σκεφτείτε: μήπως ήπιατε και ένα αναψυκτικό τύπου κόλα. Επίσης, μήπως φάγατε και επεξεργασμένα δημητριακά στο πρωινό σας ή ένα επιδόρπιο γιαουρτιού. Πίνοντας ένα αναψυκτικό τύπου κόλα, μονομιάς καταναλώνετε οκτώ κουταλάκια ζάχαρη! Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να διαβάζετε τις ετικέτες των επεξεργασμένων τροφίμων, έτσι ώστε να εντοπίζετε τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη και να περιορίζετε την κατανάλωσή τους. Σε ένα διαιτολόγιο 1.800 θερμίδων, λόγου χάρη, το 10%, δηλαδή οι 180 θερμίδες μπορεί να προέλθουν από τα σάκχαρα. Mπορείτε να καλύψετε αυτές τις θερμίδες καταναλώνοντας π.χ.:
• 12 κουταλάκια ζάχαρη ή
• 1 κουταλιά μαρμελάδα και ένα επιδόρπιο γιαουρτιού ή
• 2 πορτοκάλια και
3 κουταλάκια μέλι
• 1 μιλκσέικ ή
•2 μήλα και ένα κουταλάκι ζάχαρη ή
• 1 φλιτζάνι επεξεργασμένα
δημητριακά, ένα μήλο και δυόμισι
κουταλάκια ζάχαρη.
Προσέξτε τα δόντια σας !
Φαίνεται τελικά ότι η μόνη κατηγορία που ευσταθεί για τη ζάχαρη είναι το γεγονός ότι χαλάει τα δόντια. Όσο περισσότερα γλυκά τρώτε καθημερινά, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να παρουσιάσετε τερηδόνα. Eκτός βέβαια εάν, αμέσως μετά από κάθε γλυκό που τρώτε, βουρτσίζετε τα δόντια σας – κάτι που ελάχιστοι κάνουν. Mάλιστα, όσο πιο κολλώδης είναι η υφή του γλυκού (π.χ., λουκούμι), τόσο περισσότερο παραμένει στην επιφάνεια των δοντιών και ενισχύει την παρα-γωγή των βακτηριδίων που προκαλούν τερηδόνα (τα βακτήρια αυτά παράγονται μέσα σε 20-30 λεπτά από την κατανάλωση του γλυκού).