Μπέρνι Μέϊντοφ - το μεγαλύτερο αεροπλανάκι στην ιστορία

Ειδήσεις, προβλήματα και προτάσεις
Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy
Δημοσιεύσεις: 9686
Εγγραφή: 18 Απρ 2018, 16:09
Phorum.gr user: Chilloutbuddy

Μπέρνι Μέϊντοφ - το μεγαλύτερο αεροπλανάκι στην ιστορία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chilloutbuddy » 23 Ιαν 2023, 04:47

Είμαι απαράδεκτος ότι δεν ήξερα την ύπαρξη αυτού του υπέρτατου Θεούλη (συγχωρεμένος τώρα) και έπρεπε να τον μάθω απ'τη σειρά στο Νέτφλιξ, αλλά οκ κάλιο αργά παρά ποτέ.

Περιληπτικά, τι έκανε ο τύπος:

Ξεκίνησε σιγά σιγά και έφτιαξε μια επενδυτική εταιρία, έπαιρνε λεφτά απ'τον κόσμο και τα επένδυε σε μετοχές. Μέχρι εδώ καλά, πολύ συνηθισμένο. Και ήταν και καλός, κάποιες φορές έκανε ζημιές και έχανε λεφτά (όπως όλοι) αλλά κατά κύριο λόγο έβγαζε συμπαθητικά κέρδη για τους πελάτες του, είχε καλά ένστικτα και μεγάλο κύκλο από επενδυτές που τον εμπιστεύονταν, τον ξελάσπωσαν κιόλας καναδυό φορές στα δύσκολα, και σιγά σιγά είχε φτιάξει ένα καλό όνομα στην αγορά.

Σε κάποια στιγμή λοιπόν δεκαετία 80 που είχε μεγαλώσει ήδη αρκετά και ήταν όνομα στη Γουώλ Στριτ, αποφασίζει και φτιάχνει μια παράλληλη εταιρία που έκανε πάνω-κάτω το ίδιο πράμα, με μια διαφορά: Εγγυημένη απόδοση 15% το χρόνο. Ό,τι βάλεις θα μεγαλώσει 15% κάθε χρόνο βρέξει-χιονίσει. Το οποίο φυσικά δεν υπάρχει τέτοιο πράμα στην αγορά πουθενά. Αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο τα πλήρωνε ο Μπέρνι... και επειδή τα πλήρωνε ο κόσμος δε ρώταγε πολλά-πολλά, σιγά σιγά τσίμπησαν και κάτι μεγάλοι, και στο τέλος έφτασε σε σημείο να διώχνει κόσμο κυριολεκτικά, του δίνανε λεφτά και δεν τα έπαιρνε (ειδικά αν ήταν κανας περίεργος που ρώταγε ερωτήσεις, αμέσως του έλεγε ο Μπέρνι "αν έχεις αμφιβολίες να πας αλλού, δεν έχω χρόνο για ερωτήσεις"). Και μετά μαθεύτηκε και άρχισαν να μπαίνουν πολύ μεγάλοι, κάτι τράπεζες, κάτι επενδυτικά ταμεία στην Ευρώπη, κάτι βασιλιάδες και τέτοια, και έγινε τεράστιο το σχήμα. Είχε φτάσει να θεωρείται τεράστιο προνόμιο να πάρει τα λεφτά σου ο Μπέρνι. Είχε μεν πελάτες τράπεζες και βασιλιάδες, αλλά είχε από παλιά και χιλιάδες μικροεπεδυτές, συνταξιούχους που του δώσαν το κομπόδεμά τους, και τους πρόσεχε όλους. Ήταν μέχρι να μπεις, άπαξ και μπήκες ο Μπέρνι σε πρόσεχε.

Αλλά πώς το κατάφερνε αυτό το 15%, και εγγυημένα κιόλας;
Η εταιρία υποτίθεται ότι έπαιρνε τα λεφτά σου και αγόραζε μετοχές και μετά τις πούλαγε με κέρδος. Αλλά ο Μπέρνι δεν αγόραζε ούτε πούλαγε τίποτα :lol:
Είχε φτιάξει ολοκληρο όροφο με έμπιστους ανθρώπους που απλά έφτιαχναν ψεύτικες συναλλαγές στον υπολογιστή, τις τύπωναν και τις έστελναν στον πελάτη κάθε μήνα, και αυτές οι συναλλαγές πάντα με κάποιο μαγικό τρόπο κατέληγαν σε 15% κέρδος. Και πού το έβρισκε ο Μπέρνι το 15% να το πληρώσει; Μα οι περισσότεροι δεν το ζήταγαν πίσω, οι περισσότεροι τα άφηναν μέσα να μεγαλώσουν κι άλλο. Κάποιοι τα ζήταγαν βέβαια κάθε μήνα, και ο Μπέρνι τους πλήρωνε αμέσως απ'την τσέπη του, και αυτά τα λεφτά φυσικά τα έβρισκε απ'το επόμενο κορόϊδο που του έδινε λεφτά να "επενδύσει". Και ο Μπέρνι έπαιρνε απ'τον έναν και έδινε στον άλλον, και όσο τα νέα λεφτά που έρχονταν ήταν περισσότερα απ'τα παλιά λεφτά που κέρδιζαν δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα για κανέναν. Αεροπλανάκι πόνζι δηλαδή.

Και αυτό το βιολί τράβηξε δεκαετίες ολόκληρες. Ενδιάμεσα του έκανε και έλεγχο η επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) δύο φορές γιατί άλλες επενδυτικές εταιρίες διαμαρτύρονταν ότι κάποιο λάκο έχει η φάβα, ήρθαν οι ελεγκτές, o Mπέρνι τους έδειξε το ψεύτικο πρόγραμμα που είχε φτιάξει στον υπολογιστή για τις "αγοραπωλησίες" που έκανε (το οποίο το είχε κάνει πανομοιότυπο με τα αληθινά), και οι ελεγκτές το πιστέψανε :lol:
Τρου Στόρι.

Εκ των υστέρων υπολογίστηκε ότι οι επενδυτές σε διάστημα 20+ χρόνων είχαν δώσει στο Μπέρνι συνολικά μετρητά ύψους 19δις. Και στο τέλος η αξία του (εικονικού) χαρτοφυλακίου που υποτίθεται ήταν επενδυμένα (και δεν έχαναν ποτέ) με τα 15% κέρη κάθε χρόνο είχε φτάσει τα 65δις. Ολογράφως: ΕΞΗΝΤΑΠΕΝΤΕ ΔΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΔΟΛΑΡΙΑ. Τα οποία υπήρχαν μόνο στη φαντασία των επενδυτών του. Και κανείς δεν είχε καταλάβει τίποτα.

Από αυτά τα 19 δις που είχε πάρει ο Μπέρνι είχε στην πραγματικότητα μόνο καμμιά 200αριά εκατομμύρια μετρητά. Τα υπόλοιπα ή τα είχε δώσει πίσω σε αυτούς που τα ζήτησαν (με τα κέρδη τους φυσικά) ή τα είχε κάνει μαμαμαμ. Και το 2008 που σκάσανε όλα με τη Λήμαν Μπράδερς κλπ πανικοβλήθηκε ο κόσμος και άρχισαν να του ζητάνε απανωτά διάφοροι επενδυτές να τραβήξουν κάτι δις ολόκληρα, τα οποία φυσικά δεν είχε, και αναγκάστηκε να ομολογήσει, και τον χώσαν φυλακή όπου και πέθανε κάτι χρόνια μετά.

Θα μου πεις "Πρώτη φορά είναι; Ξερω εγώ έναν στο χωριό του παπού μου που τα έκανε αυτά προπολεμικά"
Ναι, αλλά τέτοια μεγέθη; και για τέτοια μεγάλη χρονική διάρκεια; να γαμάς βασιλιάδες και τράπεζες; ναι, είναι η πρώτη φορά και μοναδική στην ιστορία. Ο βασιλιάς Μπέρνι.

Αλλά για μένα το πιό εντυπωσιακό είναι τι έγινε μετά...

Έγιναν δικαστήρια φυσικά, οι επενδυτές (μέσος όρος ηλικίας 70 χρονών, και οι περισσότεροι καθόλου πλούσιοι), μαζεύτηκαν απ'έξω και κλαίγανε, τα λεφτά μας πίσω, πού είναι το κράτος κλπ. Και τι κάνει το δικαστήριο; Δίνει τα κλειδια σε ένα δικηγόρο και του λέει κάνε ό,τι μπορείς, τα λεφτά έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν. Και τι κάνει ο τύπος, βρίσκει όλα τα κιτάπια του Μπέρνι, τα αναλύει, και χωρίζει τους επενδυτές σε δύο κατηγορίες: αυτούς που είχαν χάσει λεφτά απ'αυτή την ιστορία, και σε αυτούς που είχαν βγάλει λεφτά απ'αυτή την ιστορία. Γιατί υπήρχαν και αυτοί, υπήρχε κόσμος που έβαλε πχ 100 χιλιάρικα και κάθε χρόνο τράβαγε μόνο απ'τα τα κέρδη, και συνολικά σε 20 χρόνια είχε τραβήξει ξέρω γω 300χιλιάρικα. Και άρχισε ο δικηγόρος να στέλνει γράμματα και να τα ζητάει πίσω :o
Και τα πήρε :o

Όχι αμέσως βέβαια, κάποιοι αντιστάθηκαν, κάποιοι είχαν πεθάνει, κάποιοι δεν τα είχαν, αλλά ο δικηγόρος εκεί, καρκίνος σκέτος, τους πήρε ό,τι είχαν και δεν είχαν, κυνήγησε τα παιδιά τους, τους έβαλε και πούλησαν σπίτια, κάποιοι αναγκάστηκαν στα γεράματα και πήγαν και δούλευαν σε σουπερμάρκετ για να ζήσουν. Και τελικά κατάφερε και μάζεψε συνολικά 14δις και τα έδωσε σε αυτούς που είχαν χάσει απ'τον Μπέρνι.

Η αμοιβή του δικηγόρου ήταν 1 δις.
Gamiosante sto vosporo gia mia xoufta iliosporo

Άβαταρ μέλους
Maspoli
Δημοσιεύσεις: 17420
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 23:10

Re: Μπέρνι Μέϊντοφ - το μεγαλύτερο αεροπλανάκι στην ιστορία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Maspoli » 23 Ιαν 2023, 06:08

Ωραίος Chilloutbuddy και για την ιστορία και για την εξιστόρηση των γεγονότων.

Το όνομα του δικηγόρου ποιο ήταν;

Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy
Δημοσιεύσεις: 9686
Εγγραφή: 18 Απρ 2018, 16:09
Phorum.gr user: Chilloutbuddy

Re: Μπέρνι Μέϊντοφ - το μεγαλύτερο αεροπλανάκι στην ιστορία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chilloutbuddy » 23 Ιαν 2023, 06:52

Irving Picard

Εικόνα
Gamiosante sto vosporo gia mia xoufta iliosporo

Άβαταρ μέλους
Maspoli
Δημοσιεύσεις: 17420
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 23:10

Re: Μπέρνι Μέϊντοφ - το μεγαλύτερο αεροπλανάκι στην ιστορία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Maspoli » 23 Ιαν 2023, 08:07

Chilloutbuddy έγραψε:
23 Ιαν 2023, 06:52
Irving Picard

Εικόνα
Δεν με απογοητεύει η φάτσα του.

Νομίζω ότι το όνομά του αξίζει να γίνει πιο γνωστό από αυτό του Μέιντοφ. Αυτός κι αν κατάφερε κάτι που κανείς δεν είχε ούτε καν πλησιάσει στο παρελθόν. Μιλάμε για πάνω από 70% ανάκτηση χρημάτων μέχρι σήμερα. Συγκλονιστικό νούμερο.

Άβαταρ μέλους
Yochanan
Δημοσιεύσεις: 16178
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 13:44
Phorum.gr user: Yochanan

Re: Μπέρνι Μέϊντοφ - το μεγαλύτερο αεροπλανάκι στην ιστορία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Yochanan » 23 Ιαν 2023, 08:35

He made off with their money :-|
Εχει και ΕΛ η ιστορία, ο τυπος που τον ξεσκεπασε και τον αγνοούσανε απο το SEC
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.

Άβαταρ μέλους
southern
Δημοσιεύσεις: 13580
Εγγραφή: 19 Απρ 2018, 15:23
Phorum.gr user: southern

Re: Μπέρνι Μέϊντοφ - το μεγαλύτερο αεροπλανάκι στην ιστορία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από southern » 23 Ιαν 2023, 08:44

From 1991 to 2008, Bernie and Ruth Madoff contributed about $240,000 to federal candidates, parties, and committees, including $25,000 a year from 2005 through 2008 to the Democratic Senatorial Campaign Committee.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bernie_Madoff
Δελτίο τύπου της Δράσης υπερ της στεγης ψευτομακεδονικου πολιτισμου το 2012, αναδημοσιευμενο στην επισημη σελίδα του Ουρανιου Τοξου http://www.florina.org/news/2012/october06_g.asp
Γενικός Γραμματέας υπουργείου προέρχεται από κόμμα που υποστηρίζει την ψευδομειονότητα στη Μακεδονία

Άβαταρ μέλους
OANNHSEA
Δημοσιεύσεις: 8311
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 11:27

Re: Μπέρνι Μέϊντοφ - το μεγαλύτερο αεροπλανάκι στην ιστορία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από OANNHSEA » 23 Ιαν 2023, 09:26

Δύο διορθώσεις:
Πρώτον, στο τέλος ο Μέιντοφ παρακαλούσε για χρήμα. Υπήρχαν δεκάδες διαφορετικοί επενδυτικοί οίκοι, οι οποίοι λειτουργούσαν σαν ενδιάμεσοι για τον προμηθεύουν χρήματα με την απαραίτητη μίζα - κανείς από αυτούς δεν καταδικάστηκε...
Δεύτερον, οι καταγγελίες ήταν πάρα πολλές. Από επίσημα χείλη - αλλά κανένας δεν ήθελε να ακούσει ή να κάνει κάτι για αυτό!!! Οι έλεγχοι ήταν επιφανειακοί και υπήρχε πολύ μεγάλη ανοχή από ανώτατα στελέχη της χρηματογοράς...

.
Bellum omnium contra omnes
Ου παντός πλειν εις Κόρινθον...

Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy
Δημοσιεύσεις: 9686
Εγγραφή: 18 Απρ 2018, 16:09
Phorum.gr user: Chilloutbuddy

Re: Μπέρνι Μέϊντοφ - το μεγαλύτερο αεροπλανάκι στην ιστορία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chilloutbuddy » 23 Ιαν 2023, 09:34

Yochanan έγραψε:
23 Ιαν 2023, 08:35
Eχει και ΕΛ η ιστορία, ο τυπος που τον ξεσκεπασε και τον αγνοούσανε απο το SEC
Harry Markopolos (sic)

Εικόνα

ΉΡΩC
Gamiosante sto vosporo gia mia xoufta iliosporo

Άβαταρ μέλους
Lugozzi
Δημοσιεύσεις: 15717
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:31
Τοποθεσία: Βόρεια Περιοχή του Πρώτου Μέρους

Re: Μπέρνι Μέϊντοφ - το μεγαλύτερο αεροπλανάκι στην ιστορία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Lugozzi » 23 Ιαν 2023, 09:41

Chilloutbuddy έγραψε:
23 Ιαν 2023, 09:34
Yochanan έγραψε:
23 Ιαν 2023, 08:35
Eχει και ΕΛ η ιστορία, ο τυπος που τον ξεσκεπασε και τον αγνοούσανε απο το SEC
Harry Markopolos (sic)

Εικόνα

ΉΡΩC
Εικόνα
“Don't let a win get to your head or a loss to your heart.”

Άβαταρ μέλους
panos291
Δημοσιεύσεις: 13980
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 19:36

Re: Μπέρνι Μέϊντοφ - το μεγαλύτερο αεροπλανάκι στην ιστορία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από panos291 » 23 Ιαν 2023, 09:45

Και με ποια λογικη πηραν τα λεφτα απο αυτους που ειχαν πληρωθει?
Οι άνθρωποι ειχαν επενδυσει σε νομιμη επιχείρηση η οποια ελεγχονταν απο την επιτροπή κεφαλαιαγορας και τις υπολοιπες υπηρεσίες του αμερικανικου κρατους.

Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy
Δημοσιεύσεις: 9686
Εγγραφή: 18 Απρ 2018, 16:09
Phorum.gr user: Chilloutbuddy

Re: Μπέρνι Μέϊντοφ - το μεγαλύτερο αεροπλανάκι στην ιστορία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chilloutbuddy » 23 Ιαν 2023, 09:57

panos291 έγραψε:
23 Ιαν 2023, 09:45
Και με ποια λογικη πηραν τα λεφτα απο αυτους που ειχαν πληρωθει?
Οι άνθρωποι ειχαν επενδυσει σε νομιμη επιχείρηση η οποια ελεγχονταν απο την επιτροπή κεφαλαιαγορας και τις υπολοιπες υπηρεσίες του αμερικανικου κρατους.
Έλα μου ντε, κι όμως έγινε...

Μλκ φαντάζεσαι; παίζεις παίζεις χρηματιστήριο, παθαίνεις, χάνεις, μαθαίνεις, τελικά με τα πολλά πιάνεις κάτι λεφτάκια, τα τρώς, και μετά από 20 χρόνια έρχεται ο κυρ κράτος και σου λέει πούλα το σπίτι σου, βγάλε την κόρη σου στο κλαρί δεν ξέρω τι θα κάνεις αλλά φέρτα πίσω μη σου γαμήσω. Κι ας πρόσεχες. Αυτό έλεγε ένας απ'αυτούς στη σειρά, τι να προσέξω; Είχα λέει μια βιοτεχνία που την έχτισα απ'το μηδέν με τα χεράκια μου, την πούλησα 1εκ για να βγώ στη σύνταξη και έδωσα τα λεφτά στο μαλάκα να τα επενδύσει για να ζήσω με τη γυναίκα μου τα γεράματα. Και πριν του δώσει τα λεφτά τον έψαξε λέει μέχρι αηδίας, διάβασε τα πάντα, όλα τα άρθρα στις εφημερίδες, τα πιστοποιητικά, τα συμβόλαια, πήγε τον γνώρισε προσωπικά, διάβαζε κάθε μήνα ό,τι χαρτούρα του έστελνε, τι άλλο να κάνει;
Gamiosante sto vosporo gia mia xoufta iliosporo

Άβαταρ μέλους
Frappezitis
Δημοσιεύσεις: 7723
Εγγραφή: 19 Απρ 2021, 12:11

Re: Μπέρνι Μέϊντοφ - το μεγαλύτερο αεροπλανάκι στην ιστορία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Frappezitis » 23 Ιαν 2023, 10:10

Aτομικη ευθυνη
Αξιοι διάδοχοι των ναζί οι :078: ισραηλινοι.

Άβαταρ μέλους
Maspoli
Δημοσιεύσεις: 17420
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 23:10

Re: Μπέρνι Μέϊντοφ - το μεγαλύτερο αεροπλανάκι στην ιστορία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Maspoli » 23 Ιαν 2023, 10:12

Από τα λίγα που κατάλαβα είναι ότι ο Πίκαρντ (ή όπως προφέρεται) δεν πήγε νομικά απέναντι στο κεφάλαιο που έδωσαν στον Μέιντοφ αλλά στα κέρδη που έλαβαν. Για παράδειγμα: Έδωσες 1.000.000 στον Μέιντοφ και πήρες πίσω 1.500.000. Κινήθηκε δικαστικά για τα 500.000, όχι για το 1.000.000. Προφανώς χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι τα 500.000 ήταν προϊόν εγκλήματος.

Άβαταρ μέλους
Chilloutbuddy
Δημοσιεύσεις: 9686
Εγγραφή: 18 Απρ 2018, 16:09
Phorum.gr user: Chilloutbuddy

Re: Μπέρνι Μέϊντοφ - το μεγαλύτερο αεροπλανάκι στην ιστορία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chilloutbuddy » 23 Ιαν 2023, 10:31

Maspoli έγραψε:
23 Ιαν 2023, 10:12
Για παράδειγμα: Έδωσες 1.000.000 στον Μέιντοφ και πήρες πίσω 1.500.000. Κινήθηκε δικαστικά για τα 500.000, όχι για το 1.000.000.
Aκριβώς

Και πάλι δεν έχει κανένα νόημα για μένα, η ευθύνη για το πώς λειτουργεί η κάθε επενδυτική εταιρία είναι στο εποπτικό όργανο δηλαδή την επιτροπή κεφαλαιαγοράς, ο επενδυτής δεν έχει ούτε τη γνώση ούτε το δικαίωμα καν να πάει να μπει στα γραφεία και να τους κάνει έλεγχο να δει τι κάνουνε. Μόνο η κεφαλαιαγορά έχει.

Είναι σα να πας ξερω γω καζίνο και να σε κυνηγάνε 20 χρόνια μετά γιατί ο κρουπιέρης είχε μαστορέψει τη ρουλέτα. Τι φταίς εσύ και πού να το ξέρεις.
Gamiosante sto vosporo gia mia xoufta iliosporo

Άβαταρ μέλους
Space_Passenger
Δημοσιεύσεις: 1588
Εγγραφή: 18 Μαρ 2021, 13:41

Re: Μπέρνι Μέϊντοφ - το μεγαλύτερο αεροπλανάκι στην ιστορία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Space_Passenger » 23 Ιαν 2023, 10:33

Στο τελος πληρωσε ακριβα. Και το χειροτερο δεν ηταν η φυλακη. Ειδε και τους δυο γιους του να πεθαινουν πριν αποδημησει και ο ιδιος. Ο ενας αυτοκτονησε και ο αλλος πεθανε απο καρκινο.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Οικονομία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών