Αλλαγή Αμφίων Αγιου Σάββα

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Athos
Δημοσιεύσεις: 4044
Εγγραφή: 20 Μάιος 2018, 17:30
Phorum.gr user: Athos

Re: Αλλαγή Αμφίων Αγιου Σάββα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Athos » 19 Οκτ 2018, 14:06

μίστερ μαξ έγραψε:
17 Οκτ 2018, 13:13
2018 παιδες.
2018 μαξάκο.
Ο Άγιος Σάββας πέθανε πριν 1500 χρόνια

ερώτηση
ποιος είναι ο πιο πρόσφατος αριστερός που μουμιοποιήθηκε,
να χεις να προσκυνάς ;
θα το δουλεύετε σκληρά το εξηνταράκι σας

Άβαταρ μέλους
nik_killthemall
Δημοσιεύσεις: 6657
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 19:35

Re: Αλλαγή Αμφίων Αγιου Σάββα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nik_killthemall » 19 Οκτ 2018, 14:07

Τεξ έγραψε:
19 Οκτ 2018, 13:05
nik_killthemall έγραψε:
19 Οκτ 2018, 10:34
προφανώς και έτσι όπως λες εξάγονται οι επεξηγήσεις, αλλά και έτσι :

"Θα είναι απαραίτητο κάποιες φορές να χρησιμοποιούμε ψευδολογία σαν γιατρειά για το όφελος αυτών που χρειάζονται τέτοια μορφή θεραπείας"
Ευσέβιος Καισαρείας, Ευαγγελική Προπαρασκευή, Βιβλίο 12, Κεφ. 31

Πατερολογία ... όπως λέμε : βασικές αρχές προπαγάνδας.

Να κάνω λίγο τον ντετέκτιβ ; :p2:

Διάβασες την φράση "Θα είναι απαραίτητο κάποιες φορές να χρησιμοποιούμε ψευδολογία σαν γιατρειά για το όφελος αυτών που χρειάζονται τέτοια μορφή θεραπείας." εδώ ή σε κάποιο άλλο σάιτ παρομοίου επιπέδου . Πήγες στον σύνδεσμο που δίνουν στην wiki και μετά έφερες εδώ τον σύνδεσμο που δίνει η wiki.

Και μετά δεν διάβασες ποτέ το χωρίο ; ! :xena:

SpoilerShow
CHAPTER XXXI
[PLATO] ( 100 ) 'But even if the case were not such as our argument has now proved it to be, if a lawgiver, who is to be of ever so little use, could have ventured to tell any falsehood at all to the young for their good, is there any falsehood that he could have told more beneficial than this, and better able to make them all do everything that is just, not by compulsion but willingly?

'Truth, O Stranger, is a noble and an enduring thing; it seems, however, not easy to persuade men of it.'

Now you may find in the Hebrew Scriptures also thousands of such passages concerning God as though He were jealous, or sleeping, or angry, or subject to any other human passions, which passages are adopted for the benefit of those who need this mode of instruction.


( 100 ) d 1 Plato, Laws, 663 D
________________________________________________________________
Athenian
And even if the state of the case were different from what it has now been proved to be by our argument, could a lawgiver who was worth his salt find any more useful fiction than this (if he dared to use any fiction at all in addressing the youths for their good), or one more effective in persuading all men to act justly in all things willingly and without constraint?


Clinias
Truth is a noble thing, Stranger, and an enduring; yet to persuade men of it seems no easy matter.

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/tex ... ion%3D663d
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/tex ... ion%3D663e

Ἀθηναῖος
νομοθέτης δὲ οὗ τι καὶ σμικρὸν ὄφελος, εἰ καὶ μὴ τοῦτο ἦν οὕτως ἔχον, ὡς καὶ νῦν αὐτὸ ᾕρηχ᾽ ὁ λόγος ἔχειν, εἴπερ τι καὶ ἄλλο ἐτόλμησεν ἂν ἐπ᾽ ἀγαθῷ ψεύδεσθαι πρὸς τοὺς νέους, ἔστιν ὅτι τούτου ψεῦδος λυσιτελέστερον ἂν ἐψεύσατό ποτε καὶ δυνάμενον μᾶλλον ποιεῖν μὴ βίᾳ ἀλλ᾽ ἑκόντας πάντας πάντα τὰ δίκαια;


Κλεινίας
καλὸν μὲν ἡ ἀλήθεια, ὦ ξένε, καὶ μόνιμον: ἔοικε μὴν οὐ ῥᾴδιον εἶναι πείθειν.


http://www.perseus.tufts.edu/hopper/tex ... ion%3D663d
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/tex ... ion%3D663e

Λέω αλήθεια ή είμαι ένας κακεντρεχής που η φαντασία του καλπάζει ; :ne5:
Να κάνω και εγώ τον ντετέκτιβ με την σειρά μου :

Αν γκουγκλάρεις έστω και ένα κομμάτι της επίμαχης φράσης έστω το "Θα είναι απαραίτητο κάποιες φορές να χρησιμοποιούμε ψευδολογία"
το πρώτο σάητ που σου βγάζει με αυτήν είναι αυτό εδώ "http://eranistis.net/wordpress/myths-of-persecution-4/" που φαίνεται μάλλον σοβαρό οπότε δεν σου κάνει για την ψευδοεντύπωση που θες να αποδώσεις στον άλλο και έτσι πας στο αμέσως επόμενο mythikismos.gr το οποίο είναι πιο πιασάρικο για αυτην ψευδοεντύπωση που θες να φτιάξεις.

Εν συνεχεία παραθέτεις επαναλαμβάνοντας τις πηγές από το wiki χωρίς να εξηγείς τι λένε και ποια διαφορά κάνουν σε σχέση με όλο το κείμενο, αρκούμενος σε μια ακόμη ψευδοεντύπωση πως επειδη είναι wiki άρα είναι ανακριβής.

Και εν συνεχεία παραθέτεις όλο το χωρίο χωρίς να εξηγείς που ακριβώς διαφέρει από αυτό που παρέθεσα, αλλά βασιζόμενος πως επειδή είναι το πρωτότυπο άρα σίγουρα η wiki είναι ανακριβής και ψεύδεται.

Ας τα βάλουμε σε μία τάξη όμως παραθέτοντας και τις εξηγήσεις στις οποίες μάλλον δεν είσαι ιδιαίτερα φιλικός γιατί περισσότερο απ'την ουσία σε ενδιαφέρει το "περί της ουσίας" :

- Στη wiki αναφέρεται ξεκάθαρα πως η φράση αυτή είναι το συμπηκνωμένο νόημα/θέμα των γραφομενων του Ευσέβιου σύμφωνα με τον Άγγλο ιστορικό Gibbon.

- Στο χωρίο που παραθέτεις ο Ευσέβιος παραθέτει ένα βολικό απόσπασμα περί "καλού ψεύδους" από Πλάτωνα που προφανώς το ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ αφού απευθείας το χρησιμοποιεί για να εξηγήσει τα σημεία στα οποία ο βιβλικός θεός της Βίβλου( των Εβραϊκων Γραφών κατά λέξη) παρουσιάζεται να έχει όλες τις αδυναμίες των ανθρώπων !
Δηλ. σύμφωνα με το εν λόγω χωρίο του Ευσέβιου, ο Ευσέβιος θεωρεί πως οπουδηποτε ο βιβλικός θεός στις γραφές παρουσιάζεται να έχει τις ίδιες αδυναμίες που έχουν οι άνθρωποι (οργή, ζήλια, θυμό και λοιπά ανθρώπινα πάθη) όλα αυτά είναι Πλατωνικά "καλά ΨΕΥΔΗ" και ιοθετούνται προς όφελος αυτών που χρειάζονται τέτοια μεταχείριση, ώστε όχι καταναγκαστικά αλλά με "δικιά τους" βούληση να πιστέψουν !

- Το χωρίο λοιπόν που παρέθεσες λέει ό,τι ακριβώς συμπηκνώνει και ο Γκίμπον για τις πεποιθήσεις του Ευσέβιου, σε διαφορετική περίπτωση καλό θα ήταν να μας χαρίσεις 1 τουλάχιστον αντίλογο για το τι κάνει διαφορετικό το πρωτότυπο από αυτό του Γκίμπον :
SpoilerShow
- if a lawgiver, [...] could have ventured to tell any falsehood at all to the young for their good, is there any falsehood that he could have told more beneficial than this,not by compulsion but willingly !
- Truth, O Stranger, is a noble and an enduring thing; it seems, however, not easy to persuade men of it !
- Now you may find in the Hebrew Scriptures also thousands of such passages concerning God as though He were jealous, or sleeping, or angry, or subject to any other human passions, which passages are adopted for the benefit of those who need this mode of instruction.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nik_killthemall την 19 Οκτ 2018, 15:29, έχει επεξεργασθεί 6 φορές συνολικά.
ΕΙΜΑΙ μαζί με το Ισραηλ ! Mπραβο στην γενοκτονία - εθνοκαθαρση που κάνει στους Παλαιστίνιους !
ΖΗΤΩ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, θανατος στα ισλαμοπιθηκια του πλανητη, ουτε ενας παλαιστινιος να μην μεινει ζωντανος !

Άβαταρ μέλους
foscilis
Δημοσιεύσεις: 24540
Εγγραφή: 21 Ιουν 2018, 11:42

Re: Αλλαγή Αμφίων Αγιου Σάββα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από foscilis » 19 Οκτ 2018, 14:08

Πάντως η γερόντισσα Γαβριηλία φαίνεται πολύ εντάξει ατομάκι.

anonymous1

Re: Αλλαγή Αμφίων Αγιου Σάββα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από anonymous1 » 19 Οκτ 2018, 14:24

nik_killthemall έγραψε:
19 Οκτ 2018, 14:07
..............................
Λοιπόν, μετά από μία ώρα και αφού μπήκες τουλάχιστον δύο φορές στην Θρησκειολογία και άλλες τόσες φορές βγήκες ψάχνοντας και "ερευνώντας" , έδωσες αυτήν την κατά την ταπεινή μου γνώμη γελοία απάντηση. Το eranistis δεν έχει τον σύνδεσμο από την wiki. Τον σύνδεσμο τον έχει το mythikismos και από εκεί το πήρες. Πιστεύω πως είσαι ένας ανερυθρίαστος ψεύτης που ποτέ δεν διάβασε το απόσπασμα ολοκληρωμένο. Τώρα το διάβασες και στην προσπάθειά σου να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα ζητάς θρασύτατα από εμένα εξηγήσεις ! Απλώς δεν θα ξαναανταλλάξουμε σχόλια εμείς οι δύο σε αυτό το φόρουμ. Να' σαι καλά.

Άβαταρ μέλους
nik_killthemall
Δημοσιεύσεις: 6657
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 19:35

Re: Αλλαγή Αμφίων Αγιου Σάββα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nik_killthemall » 19 Οκτ 2018, 14:40

Τεξ έγραψε:
19 Οκτ 2018, 14:24
nik_killthemall έγραψε:
19 Οκτ 2018, 14:07
..............................
Λοιπόν, μετά από μία ώρα και αφού μπήκες τουλάχιστον δύο φορές στην Θρησκειολογία και άλλες τόσες φορές βγήκες ψάχνοντας και "ερευνώντας" , έδωσες αυτήν την κατά την ταπεινή μου γνώμη γελοία απάντηση. Το eranistis δεν έχει τον σύνδεσμο από την wiki. Τον σύνδεσμο τον έχει το mythikismos και από εκεί το πήρες. Πιστεύω πως είσαι ένας ανερυθρίαστος ψεύτης που ποτέ δεν διάβασε το απόσπασμα ολοκληρωμένο. Τώρα το διάβασες και στην προσπάθειά σου να μαζέψεις τα ασυμάζευτα ζητάς θρασύτατα από εμένα εξηγήσεις ! Απλώς δεν θα ξαναανταλλάξουμε σχόλια εμείς οι δύο σε αυτό το φόρουμ. Να' σαι καλά.
:smt005:

τώρα μου έκανες τη μούρη κρέας ...

Τα επιχειρήματα μου είναι εκεί, κι ο διάλογος από τέτοια φτιάχνεται. Αν θέλεις να ασχοληθείς με αυτά έχει καλώς γιατί θα ασχοληθώ και εγώ, αν όχι ασχολήσου με χαρακτηρισμούς και λοιπά χαριτωμένα που εγώ δεν ασχολούμαι.

ΥΓ Την φράση στα ελληνικά ΔΕΝ την έχει η wiki. Παρεπιπτόντως η φράση αυτή είναι αποθηκευμένη σε αρχείο μου που έχω σώσει από συζητηση στο παλιο φορουμ με καποιον O.I. από τέλη του 2013, το άρθρο των μυθικιστών που παραθέτεις έχει ημερομηνία 26 δεκ 2014 οπότε κομματάκι δύσκολο να το πήρα απο εκεί χωρίς ταξίδι στον χρόνο, σχετικά με τα περί της ουσίας για τα οποία κόπτεσαι εσυ που δεν δίνεις γελοίες "απαντήσεις" ... (το οποίο μάλιστα άρθρο από τους μυθικιστές το βρίσκω μια χαρά αξιόλογο τώρα που το διαβάζω).
:smt005: δεν το ξερα να ειμαι και απικο κιολας για να απαντάω στο λεπτό σε ότι μου γράφει ο ξακουστός και μεγαλειώτατος "τεξ" ...
ΕΙΜΑΙ μαζί με το Ισραηλ ! Mπραβο στην γενοκτονία - εθνοκαθαρση που κάνει στους Παλαιστίνιους !
ΖΗΤΩ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, θανατος στα ισλαμοπιθηκια του πλανητη, ουτε ενας παλαιστινιος να μην μεινει ζωντανος !

Άβαταρ μέλους
Thor
Δημοσιεύσεις: 12180
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 16:13
Phorum.gr user: Thor

Re: Αλλαγή Αμφίων Αγιου Σάββα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Thor » 19 Οκτ 2018, 17:40

Cecily Anne έγραψε:
18 Οκτ 2018, 18:20
Thor έγραψε:
18 Οκτ 2018, 17:05

η μασκα μπηκε,γιατι οι πιστοι ειχαν αρχισει να ''τσιμπολογουν'' κομματια απ'το πτωμα,για να το κανουν φυλακτα.
Βάλε ενα σπόιλερ βρε άνθρωπε του θεού , έτρωγα γαμωτο.
:oops: σορυ!
Μαλακίαν φυγείν αδύνατον.

Άβαταρ μέλους
Thor
Δημοσιεύσεις: 12180
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 16:13
Phorum.gr user: Thor

Re: Αλλαγή Αμφίων Αγιου Σάββα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Thor » 19 Οκτ 2018, 17:45

Panos07 έγραψε:
18 Οκτ 2018, 22:12
Thor έγραψε:
18 Οκτ 2018, 16:57
Panos07 έγραψε:
18 Οκτ 2018, 13:16



Έχω δει τέτοιο όνειρο! Κάτι που είχα ξεχάσει τελείως το θυμήθηκα από όνειρο! Μεγάλη δουλειά το υποσυνείδητο.
Στο θέμα μας, ναι κάθε φορά που ένας Χριστιανός νομίζει ότι είδε κάποιο πρόσωπο στον ύπνο του δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κάτι θαυματουργικό. Θαύμα σε ένα όνειρο (ή όραμα ίσως;) είναι για παράδειγμα το περιστατικό στην Τήνο, όπως αυτό περιγράφεται από την Εκκλησία, που εμφανίστηκε η Παναγία στην Οσία Πελαγία, της είπε "πες τους να σκάψουν σε εκείνο το σημείο, υπάρχει εικόνα", και έσκαψαν και βρήκαν την εικόνα.
ωραια η οσια,τους ειπε να σκαψουν εκει που ειχε θαψει πιο πριν την εικονα και ω του θαυματος,βρεθηκε!
Κάνω απλή παράθεση ένα συγκεκριμένο περιστατικό, ξαναλέω "όπως αυτό περιγράφεται από την Εκκλησία", για να εξηγήσω κάτι, ποια όνειρα θεωρούνται θαύματα και ποια όχι. Τώρα αν αισθάνεσαι την ανάγκη αντανακλαστικά να δώσεις την εξήγηση είναι άλλο θέμα. Βέβαια, για την ιστορία, η συγκεκριμένη εικόνα ήταν θαμμένη σε συντρίμια βυζαντινού ναού του Αγίου Ιωάννου που βρισκόταν στο σημείο και είχε καταστραφεί πριν από αιώνες από επίθεση πειρατών νομίζω. Είμαι σίγουρος ότι και πάλι κάποιος που δεν πιστεύει μπορεί να βρει μια λογική εξήγηση για να αποκλείσει το θαύμα ωστόσο νομίζω έκανα σαφές ότι δεν ήταν αυτός ο σκοπός του ποστ μου.
αγαπητε ολα εξηγουνται με τη λογικη,αρκει να υπαρχουν αρκετα στοιχεια.
Ακομα και το παραδειγμα που εφερες,αν ειχαμε αρκετη πληροφορια,να εισαι σιγουρος οτι η λογικη κι οχι το ''θαυμα'',θα μας το εξηγησουσε πολυ καλα.
Μαλακίαν φυγείν αδύνατον.

Άβαταρ μέλους
Nandros
Δημοσιεύσεις: 27010
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:41
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Re: Αλλαγή Αμφίων Αγιου Σάββα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 19 Οκτ 2018, 18:47

Nostalgia έγραψε:
18 Οκτ 2018, 01:07
Nandros έγραψε:
18 Οκτ 2018, 01:00
Nostalgia έγραψε:
18 Οκτ 2018, 00:56
Νανδρε, χωρις πλακα τωρα και με πασα ειλικρινεια, σε καμμια φουρτουνα εριξες καμμια προσευχη στον Αγιο Νικολαο;
Όχι, ειλικρινά ποτέ δεν το έκανα! Δεν πιστεύω σε μεταφυσικά.
Καταλαβα, Περαμα - Παλουκια ησουν, εφαγες τις θαλασσες με το κουταλι! :smt005::P
Πέρα από την πλάκα, ένας από τους συμμαθητές μου, Κουλουριώτης, έτσι πήρε σύνταξη! :g030:
.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!

Άβαταρ μέλους
Alphabet
Δημοσιεύσεις: 1639
Εγγραφή: 18 Οκτ 2018, 11:13
Phorum.gr user: Alphabet

Re: Αλλαγή Αμφίων Αγιου Σάββα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alphabet » 19 Οκτ 2018, 19:08

nik_killthemall έγραψε:
19 Οκτ 2018, 10:34
προφανώς και έτσι όπως λες εξάγονται οι επεξηγήσεις, αλλά και έτσι :

"Θα είναι απαραίτητο κάποιες φορές να χρησιμοποιούμε ψευδολογία σαν γιατρειά για το όφελος αυτών που χρειάζονται τέτοια μορφή θεραπείας"
Ευσέβιος Καισαρείας, Ευαγγελική Προπαρασκευή, Βιβλίο 12, Κεφ. 31

Πατερολογία ... όπως λέμε : βασικές αρχές προπαγάνδας.
Προσθεσε και αυτο που συμπληρωνει τον Ευσεβιο.

ΟΙ "ΠΕΡΙ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ" ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
θ. Μεγάλο το κέρδος της απάτης. Η θέση του Χρυσοστόμου και η κοινή λογική.

"Πολλές φορές μάλιστα είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθή απάτη και προκύπτει όντως μεγάλη ωφέλεια από τη χρήση της, ενώ ο προσεγγίζων μία υπόθεση με ευθύ τρόπο τυχαίνει να βλάπτη σοβαρά τον μη απατηθέντα. "
http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_ma ... =page1.htm
Δυο πραγματα ειναι αχωριστα απο το ψεμα, οι πολλες υποσχεσεις και οι πολλες δικαιολογιες.

Άβαταρ μέλους
Nandros
Δημοσιεύσεις: 27010
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:41
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Re: Αλλαγή Αμφίων Αγιου Σάββα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 19 Οκτ 2018, 19:16

Nostalgia έγραψε:
18 Οκτ 2018, 10:56
Αυτου του ειδους την κατηχηση που προσπαθειτε να κανετε στους Χριστιανους για την μη υπαρξη Θεου κλπ, την κανετε και στους μουσουλμανους φιλους σας ή εκει σας πιανει η ευγενεια και το τακτ και "σεβασμος στα πιστευω της διαφορετικοτητας κλπ";
Μάλλον δεν θυμάσαι τί έπαθε ο Ali Al Yunani στο παλιό. Νομίζω ο Ασέβαστος - ίσως - θα τα θυμάται.

Τί να κάνουμε, δεν μας έλαχε και άλλος, για να αποδείξουμε την αθεΐα μας και όχι τον αντιχριστιανισμό ή αντικληρικαλισμό μας (φρέσκο φρούτο το δεύτερο).
.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!

Άβαταρ μέλους
Nostalgia
Δημοσιεύσεις: 9516
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 13:24
Phorum.gr user: Nostalgia

Re: Αλλαγή Αμφίων Αγιου Σάββα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nostalgia » 19 Οκτ 2018, 19:40

Nandros έγραψε:
19 Οκτ 2018, 18:47
Nostalgia έγραψε:
18 Οκτ 2018, 01:07
Nandros έγραψε:
18 Οκτ 2018, 01:00
Όχι, ειλικρινά ποτέ δεν το έκανα! Δεν πιστεύω σε μεταφυσικά.
Καταλαβα, Περαμα - Παλουκια ησουν, εφαγες τις θαλασσες με το κουταλι! :smt005::P
Πέρα από την πλάκα, ένας από τους συμμαθητές μου, Κουλουριώτης, έτσι πήρε σύνταξη! :g030:
.
Eνας ξαδερφος μου, μου ελεγε μια φορα οτι σε μια μεγαλη φορτουνα ηταν ενα 24ωρο στην γεφυρα, το μπροστινο μερος του πλοιου (γκαζαδικο νομιζω) δεν φαινοταν καθολου. Περα απο την πλακα που κανουμε, ειναι ζορικο επαγγελμα....
"Εγώ Μανιάτα φυσικιά. Θα στεϊρωθού 'ς τα γόνατα. Και όλους τους φίλους θα δεχτού κατά που πρέπει καθενού...."

Άβαταρ μέλους
Nandros
Δημοσιεύσεις: 27010
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:41
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Re: Αλλαγή Αμφίων Αγιου Σάββα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 19 Οκτ 2018, 19:43

enaon έγραψε:
18 Οκτ 2018, 12:42
μπλου αν μας επεξεργάζεσαι είσαι κακός άνθρωπος. :e040:
Δεν μας επεξεργάζεται. Αν είχε τέτοιες ικανότητες, να διατηρεί για τόσον καιρό ένα ψεύτικο πρόσωπο, τότε ένα ταλέντο χάνεται εδώ μέσα στο πχόρουμ.
Τέτοια υποκριτική τέχνη θα την ζήλευε και ο Κουν!
.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!

Άβαταρ μέλους
Nostalgia
Δημοσιεύσεις: 9516
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 13:24
Phorum.gr user: Nostalgia

Re: Αλλαγή Αμφίων Αγιου Σάββα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nostalgia » 19 Οκτ 2018, 19:45

Nandros έγραψε:
19 Οκτ 2018, 19:16
Nostalgia έγραψε:
18 Οκτ 2018, 10:56
Αυτου του ειδους την κατηχηση που προσπαθειτε να κανετε στους Χριστιανους για την μη υπαρξη Θεου κλπ, την κανετε και στους μουσουλμανους φιλους σας ή εκει σας πιανει η ευγενεια και το τακτ και "σεβασμος στα πιστευω της διαφορετικοτητας κλπ";
Μάλλον δεν θυμάσαι τί έπαθε ο Ali Al Yunani στο παλιό. Νομίζω ο Ασέβαστος - ίσως - θα τα θυμάται.

Τί να κάνουμε, δεν μας έλαχε και άλλος, για να αποδείξουμε την αθεΐα μας και όχι τον αντιχριστιανισμό ή αντικληρικαλισμό μας (φρέσκο φρούτο το δεύτερο).
.
Ειμαι με τις περιοδους μου, εκανα μεγαλες παυσεις στο παλιο και φυσικα δεν εμπαινα συχνα στη θρησκειολογια, αλλα σε πιστευω, ο Δελτα Λοξ που εμπιστευομαι μου ειπε τα καλυτερα για σενα. :wave:
"Εγώ Μανιάτα φυσικιά. Θα στεϊρωθού 'ς τα γόνατα. Και όλους τους φίλους θα δεχτού κατά που πρέπει καθενού...."

Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος
Δημοσιεύσεις: 32719
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 12:05

Re: Αλλαγή Αμφίων Αγιου Σάββα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος » 19 Οκτ 2018, 19:47

Nandros έγραψε:
19 Οκτ 2018, 19:16
Nostalgia έγραψε:
18 Οκτ 2018, 10:56
Αυτου του ειδους την κατηχηση που προσπαθειτε να κανετε στους Χριστιανους για την μη υπαρξη Θεου κλπ, την κανετε και στους μουσουλμανους φιλους σας ή εκει σας πιανει η ευγενεια και το τακτ και "σεβασμος στα πιστευω της διαφορετικοτητας κλπ";
Μάλλον δεν θυμάσαι τί έπαθε ο Ali Al Yunani στο παλιό. Νομίζω ο Ασέβαστος - ίσως - θα τα θυμάται.

Τί να κάνουμε, δεν μας έλαχε και άλλος, για να αποδείξουμε την αθεΐα μας και όχι τον αντιχριστιανισμό ή αντικληρικαλισμό μας (φρέσκο φρούτο το δεύτερο).
.
θυμαμαι. τι πλακες κι αυτες, μπηκε με φορα, και απο το πρωτο ποστ του ειπα οτι ο προφητης του ηταν ενας ανωμαλος που γαμουσε 9χρονα κοριτσακια. επρεπε να τον εχω παρει με το μαλακο, να τον γλεντησουμε λιγο περισσοτερο, πολυ γρηγορα πηρε ποδι.
To be old and wise, you must first be young and stupid.

https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.

Άβαταρ μέλους
Ίφιδα
Δημοσιεύσεις: 5725
Εγγραφή: 04 Απρ 2018, 10:23

Re: Αλλαγή Αμφίων Αγιου Σάββα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ίφιδα » 19 Οκτ 2018, 19:52

under έγραψε:
18 Οκτ 2018, 19:05
Δεν χωραει επιχειρηματολογια σε ανοησιες.Ουτε στο λυκειο δεν ελεγαν τετοιες πιπες οι εξυπνακηδες της ταξης.
Κανεις δεν σου ειπε να μην κανεις ερωτα,κανεις δεν σου ειπε να μην τρως και να πινεις.
Ολα τα αλλα ειναι πιπες.
Με πληγώνιεις Άντερ μου, αλλά θα δείξω κατανόηση επειδή είσαι θυμωμένος.
Ένα δίκιο τό χεις πάντως
SpoilerShow
Είναι καλό το να μη φας κρέας, ούτε να πιεις κρασί…
(Προς Ρωμαίους, 14: 20-21)

… καλὸν ἀνθρώπῳ γυναικὸς μὴ ἅπτεσθαι· διὰ δὲ τὰς πορνείας ἕκαστος τὴν ἑαυτοῦ γυναῖκα ἐχέτω, καὶ ἑκάστη τὸν ἴδιον ἄνδρα ἐχέτω. […] μὴ ἀποστερεῖτε ἀλλήλους, εἰ μή τι ἂν ἐκ συμφώνου πρὸς καιρὸν, ἵνα σχολάζητε τῇ νηστείᾳ καὶ τῇ προσευχῇ καὶ πάλιν ἐπὶ τὸ αὐτὸ συνέρχησθε, ἵνα μὴ πειράζῃ ὑμᾶς ὁ σατανᾶς διὰ τὴν ἀκρασίαν ὑμῶν. […] θέλω γὰρ πάντας ἀνθρώπους εἶναι ὡς καὶ ἐμαυτόν· ἀλλ’ ἕκαστος ἴδιον χάρισμα ἔχει ἐκ Θεοῦ, ὃς μὲν οὕτως, ὃς δὲ οὕτως. strong>Λέγω δὲ τοῖς ἀγάμοις καὶ ταῖς χήραις, καλὸν αὐτοῖς ἐστιν ἐὰν μείνωσιν ὡς κἀγώ. εἰ δὲ οὐκ ἐγκρατεύονται, γαμησάτωσαν· κρεῖσσον γάρ ἐστι γαμῆσαι ἢ πυροῦσθαι. […] Περὶ δὲ τῶν παρθένων ἐπιταγὴν Κυρίου οὐκ ἔχω, γνώμην δὲ δίδωμι ὡς ἠλεημένος ὑπὸ Κυρίου πιστὸς εἶναι. νομίζω οὖν τοῦτο καλὸν ὑπάρχειν διὰ τὴν ἐνεστῶσαν ἀνάγκην, ὅτι καλὸν ἀνθρώπῳ τὸ οὕτως εἶναι. δέδεσαι γυναικί; μὴ ζήτει λύσιν· λέλυσαι ἀπὸ γυναικός; μὴ ζήτει γυναῖκα· ἐὰν δὲ καὶ γήμῃς, οὐχ ἥμαρτες· καὶ ἐὰν γήμῃ ἡ παρθένος, οὐχ ἥμαρτε· θλῖψιν δὲ τῇ σαρκὶ ἕξουσιν οἱ τοιοῦτοι· ἐγὼ δὲ ὑμῶν φείδομαι.[…] θέλω δὲ ὑμᾶς ἀμερίμνους εἶναι. ὁ ἄγαμος μεριμνᾷ τὰ τοῦ Κυρίου, πῶς ἀρέσει τῷ Κυρίῳ· ὁ δὲ γαμήσας μεριμνᾷ τὰ τοῦ κόσμου, πῶς ἀρέσει τῇ γυναικί. μεμέρισται καὶ ἡ γυνὴ καὶ ἡ παρθένος. ἡ ἄγαμος μεριμνᾷ τὰ τοῦ Κυρίου, ἵνα ᾖ ἁγία καὶ σώματι καὶ πνεύματι· ἡ δὲ γαμήσασα μεριμνᾷ τὰ τοῦ κόσμου, πῶς ἀρέσει τῷ ἀνδρί. […] ὃς δὲ ἕστηκεν ἑδραῖος ἐν τῇ καρδίᾳ, μὴ ἔχων ἀνάγκην, ἐξουσίαν δὲ ἔχει περὶ τοῦ ἰδίου θελήματος, καὶ τοῦτο κέκρικεν ἐν τῇ καρδίᾳ αὐτοῦ, τοῦ τηρεῖν τὴν ἑαυτοῦ παρθένον, καλῶς ποιεῖ. ὥστε καὶ ὁ ἐκγαμίζων καλῶς ποιεῖ, ὁ δὲ μὴ ἐκγαμίζων κρεῖσσον ποιεῖ. Γυνὴ δέδεται νόμῳ ἐφ’ ὅσον ζῇ ὁ ἀνὴρ αὐτῆς· ἐὰν δὲ κοιμηθῇ ὁ ἀνήρ αὐτῆς, ἐλευθέρα ἐστὶν ᾧ θέλει γαμηθῆναι, μόνον ἐν Κυρίῳ. μακαριωτέρα δέ ἐστιν ἐὰν οὕτω μείνῃ…

[…είναι καλό στον άνθρωπο να μη αγγίζει γυναίκα. Για τις πορνείες, όμως, κάθε ένας ας έχει τη δική του γυναίκα, και κάθε μία ας έχει τον δικό της άνδρα. […] Μη αποστερείτε ο ένας τον άλλον, εκτός αν είναι κάτι, ύστερα από συμφωνία, για λίγο καιρό, για να καταγίνεστε στη νηστεία και στην προσευχή· και πάλι να συνέρχεστε στα ίδια, για να μη σας πειράζει ο Σατανάς εξαιτίας τής ακράτειάς σας. […] Επειδή, θέλω όλοι οι άνθρωποι να είναι όπως και εγώ ο ίδιος· αλλά, κάθε ένας έχει από τον Θεό ιδιαίτερο χάρισμα, άλλος μεν έτσι, άλλος δε έτσι. Προς τους αγάμους και προς τις χήρες, όμως, λέω: Είναι καλό σ’ αυτούς αν μείνουν όπως και εγώ· αλλά, αν δεν εγκρατεύονται, ας έρθουν σε γάμο· επειδή, είναι καλύτερο να ‘ρθουν σε γάμο, παρά να εξάπτονται. […] Για τις παρθένες, όμως, προσταγή τού Κυρίου δεν έχω· αλλά, γνώμη δίνω, ως ελεημένος τού Κυρίου να είμαι πιστός. Τούτο, λοιπόν, νομίζω ότι είναι καλό για την παρούσα ανάγκη, ότι στον άνθρωπο είναι καλό να είναι έτσι: Είσαι δεσμευμένος με γυναίκα; Μη ζητάς λύση. Είσαι αποδεσμευμένος από γυναίκα; Μη ζητάς γυναίκα. Όμως, και αν έρθεις σε γάμο, δεν αμάρτησες· και αν η παρθένα έρθει σε γάμο, δεν αμάρτησε· αλλά, οι άνθρωποι αυτής τής κατηγορίας θα έχουν θλίψη στη σάρκα τους· και εγώ σας λυπάμαι. […] Θέλω, μάλιστα, να είστε αμέριμνοι· ο άγαμος μεριμνάει γι’ αυτά που είναι τού Κυρίου, πώς να αρέσει στον Κύριο· ενώ αυτός που έχει έρθει σε γάμο μεριμνάει γι’ αυτά που είναι τού κόσμου, πώς να αρέσει στη γυναίκα. Διαφέρει η γυναίκα και η παρθένα· η άγαμη μεριμνάει γι’ αυτά που είναι τού Κυρίου, για να είναι αγία, και στο σώμα και στο πνεύμα· ενώ, αυτή που ήρθε σε γάμο, μεριμνάει γι’ αυτά που είναι τού κόσμου, πώς να αρέσει στον άνδρα. […] Όποιος, όμως, στέκεται στερεός στην καρδιά του, μη έχοντας ανάγκη, και έχει εξουσία για το δικό του θέλημα, και το αποφάσισε μέσα στην καρδιά του, να διατηρεί τη δική του παρθένα, ενεργεί καλώς. Ώστε, και όποιος δίνει σε γάμο, ενεργεί καλώς· αλλά, εκείνος που δεν δίνει σε γάμο, ενεργεί καλύτερα. Η γυναίκα είναι δεσμευμένη διαμέσου τού νόμου για όσον καιρό ζει ο άνδρας της· αν, όμως, ο άνδρας της πεθάνει, είναι ελεύθερη νάρθει σε γάμο με όποιον άνδρα θέλει, μόνον τούτο να γίνεται εν Κυρίω. Είναι, όμως, μακαριότερη αν μείνει έτσι…]
(Προς Κορινθίους Α’, 7: 1-40)

Σού βαλα ένα απ τα κάθε "κανείς δεν σου είπε να μην.." δε γράφω άλλα γιατί βαριέμαι αλλά τό πιασες το νόημα....η μάλλον δεν...
Πίπες Αντεράκο μου, πίπες
Alphabet έγραψε:
18 Οκτ 2018, 19:13
Ίφιδα έγραψε:
18 Οκτ 2018, 18:59
Η παρθενία όμως καλύτερη, εκείνη είναι η θεάρεστη,
Πως μπορει να ειναι θεαρεστη οταν ο Θεος υποτιθεται οτι ειπε το παρακατω;

Γενεσις 1:28 "καὶ εὐλόγησεν αὐτοὺς ὁ Θεός, λέγων· αὐξάνεσθε καὶ πληθύνεσθε καὶ πληρώσατε τὴν γῆν καὶ κατακυριεύσατε αὐτῆς..."

Υπαρχουν πιστοι που υποστηριζουν σοβαρα αυτα τα πραγματα;
Ψηφιζουν κιολας; :lol:
:102: Κι όμως η παρθενία ή έστω η αγαμία (αφού δε συγκρατήθηκες βρε αμαρτωλέ΄ώστε να μείνεις παρθένος) είναι το καλύτερο δυνατό σύμφωνα με πολλούς Αποστόλους, Αγίους 'η Πατέρες. Όπως και ο άγαμος Ιησούς ή η Παρθένα Μαρία. Αυτό το αυξάνεσθε και πληθύνεσθε είναι για μας την πλεμπαρία, για τους "ανώτερους" που κλείνουν θέση στο παράδεισο παίζει η αγαμία-παρθενία. Βλ. Απόστολος Παύλος, Χρυσόστομος ή

εἰ μὴ αἱ ἑκατὸν τεσσαράκοντα τέσσαρες χιλιάδες, οἱ ἠγορασμένοι ἀπὸ τῆς γῆς. οὗτοί εἰσιν οἳ μετὰ γυναικῶν οὐκ ἐμολύνθησαν· παρθένοι γάρ εἰσιν. οὗτοί εἰσιν οἱ ἀκολουθοῦντες τῷ ἀρνίῳ ὅπου ἂν ὑπάγῃ.
(Αποκάλυψις, 14: 3-4)

Απ όσο γνωρίζω, οι υψηλόβαθμοι ιερείς και οι μοναχοί ψηφίζουν.
Σουβλίτσα έγραψε:
18 Οκτ 2018, 19:16
δεν είναι σαρκικό μόνο η λαιμαργία ή η εξάρτηση από το τσιγάρο, είναι και τα άλλα πάθη, όπως ζήλεια, οκνηρία, μνησικακία, όλα αυτά εντάσσονται στον υλικό κόσμο της πτώσης, κατα τη πτώση (την διάρκεια της ζωής εδώ δηλαδή) " η φύση όλη συστενάζει", επίσης.
Όμως η ζήλεια, η μνησικακία κι η οκνηρία ακόμη είναι νοητικές-ψυχικές καταστάσεις, όχι σωματικές. Δεν δημιουργούνται απ την ύλη αλλά απ τη σκέψη-συναίσθημα του ανθρώπου γι αυτήν. Ένα μαχαίρι φερειπείν δεν είναι απο μόνο του κακό, μπορεί να γίνει αν ο νους του ανθρώπου το αποφασίσει
Σουβλίτσα έγραψε:
18 Οκτ 2018, 19:16
μπερδεύεις μάλλον -ως προς την Θεολογία-τις έννοιες σώμα, σάρκα, ύλη, πνεύμα κτλ.
Σε αυτό που θέλεις μάλλον να πεις δεν διαφωνώ, είπαμε, η χριστιανική ζωή είναι ασκητική και η αγιότητα έχει στερήσεις: όχι μόνο σωματικές αλλά συνολικότερες, στην εκκλησιαστική τέχνη πχ δεν επιτρέπεται η αισθητηριακή απόλαυση, έχει άλλους κανόνες, καθώς μπορεί ο άνθρωπος να παγιδευτεί σε μια ψυχολογικού τύπου ευφορία η οποία απλώς τον αφήνει παγιδευμένο στις αισθήσεις χωρίς να τον εισάγει στον πνευματικό κόσμο (όπου πνευματικός κόσμος δεν είναι αυτό που η Δύση ή ο ανθρωποκεντρισμός εννοεί ως διανόηση, είναι συμμετοχή στην Χάρη, είναι συγκεκριμένη κατάσταση ύπαρξης, δεν ξέρω αν το κατανοείς αυτό που σου γράφω)
. Το απαρνησάσθω εαυτώ, είναι ολόκληρη στάση ζωής, αποκοπή από τον τρόπο που βλέπει ο άνθρωπος την ζωή περιορισμένη και προορισμένη για μια επίγεια-με ημερομηνία λήξης-πρόοδο (=καλοπέραση, ευδαιμονία κατα τους αρχαίους).
Το να σου κακοφαίνεται όλο αυτό, το κατανοώ απόλυτα, κι εμένα μου κακοφαινόταν κάποτε και πολύ μάλιστα, αφού είμαι παιδί της εποχής μου και της σύγχρονης κουλτούρας (ακόμα και στο πώς βλέπει τον Θεό και την Θρησκεία=ένας καλός Θεός σαν Αη Βασίλης που υπάρχει για να μας φέρνει δώρα τα χριστούγεννα και ό,τι του ζητάμε που θέλουμε και έχουμε ανάγκη να κάνει ένα θαύμα και να μας το δίνει και να μας αγαπά πολύ όπως μας αγαπά η Μανούλα :romance-hearteyes: .... :lol: )
Όμως βρε κορίτσι μου, άλλο το μέτρον άριστον, το γνώθι σαυτόν και το μηδέν άγαν κι άλλο το απαρνησάσθω εαυτώ. Στην τελική, με ποιο δικαίωμα θα απαρνηθώ τον εαυτό, που είναι καθ εικόνα και ομοίωσιν; Απαρνούμενος τον εαυτό μου που ο Θεός έφτιαξε δεν είναι σα να απαρνούμαι τον ίδιο τον Θεό; Γιατί να απαρνηθώ τον επίγειο παράδεισο που έφτιαξε ο ίδιος ο Θεός σε 7 μέρες και να κλειστώ σε κάποια σπηλιά ή μοναστήρι; Γιατί να απαρνηθώ-απομακρυνθω απ τους άλλους ανθρώπους που ο Χριστός είπε να τους αγαπάω και να τους βοηθάω;
Σουβλίτσα έγραψε:
18 Οκτ 2018, 19:16
Ακόμα κι έτσι αρνητικά όπως τοποθετείσαι, εαν αυτή η Θρησκεία έχει την Αλήθεια, καταλαβαίνεις φαντάζομαι τί σημαίνει μετα θάνατον το σώμα να εξυψώνεται και να είσαι Άγιος για πάντα. Μάλλον δεν το καταλαβαίνεις και να σου πω, κανείς μας δεν το καταλαβαίνει, ούτε εγώ, εαν δεν έχει εμπειρία αυτής της Χάριτος που είχαν οι Άγιοι. Θέλω να πω, εαν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε, γκουχου γκουχου, μάλλον δεν είναι πολύ κακή σαν προοπτική έτσι? Θέλω να πω, οτι με αυτό το επιχείρημα, δεν μπορείς να καταδικάσεις το "σύστημα" (αδόκιμος ορος, τεσπα) της ασκητικής.
Εν μέρει καταλαβαίνω, απλώς να προσθέσω πως ΔΕΝ είναι η μόνη θρησκεία που υπόσχεται μετά θανατον ζωή. Πολύ κακή ως προοπτική μπορεί να μην είναι, αλλά δεν καταλαβαίνω το λόγο που μου έδωσε ο Θεός αυτή τη ζωή, αν είναι να το δώ τόσο εγωιστικά το πράγμα και να "πετάξω" το μεγαλύτυερο δώρο για μια πιθανότητα στο δισεκατόμμυριο να ζήσω μετα θάνατον, όταν και άν. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις κι αλήθεια δεν θέλω να προσβάλλω αλλά αυτό σα σκέψη-πράξη μου βγάζει αγνωμοσύνη, αχαριστία.
Σουβλίτσα έγραψε:
18 Οκτ 2018, 19:16
Δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα λες, ο Παύλος μιλά έτσι γιατί στην ουσία διαβεβαιώνει με την ίδια του την πείρα (αυτός γνώρισε και έμαθε με το πνεύμα του) τί είναι αυτός ο κόσμος και τί ο άλλος. Είναι σαν να γυρνάς από την ντίσνευλαντ ξερω γω και να λες στα φτωχόπαιδα της γειτονιάς που παίζουν με τις κούκλες, ντάξ, τί παίζετε σεις δω χάμω.. :)
Στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο τον έναν κόσμο γνωρίζει, της παρθενίας-αγαμίας κι όχι τον άλλο κόσμο.
Panos07 έγραψε:
18 Οκτ 2018, 22:37

Ίφιδα, πραγματικά το εκτιμώ που ασχολήθηκες τόσο ώστε να παραθέσεις χωρία της Καινής Διαθήκης για να εξηγήσεις το συλλογισμό σου! Ντάξει δε λέω ότι την ξεφύλλισες και τα βρήκες ένα ένα το πιο πιθανό είναι να έπαιξε κόπυ πάστε :P , αλλά εγώ το εκτιμώ!
Μακάρι να είχα τη θεολογική κατάρτιση να σου απαντήσω σε ένα ένα ξεχωριστά. Δυστυχώς δεν την έχω. Όμως όπως είπα και σε ένα άλλο ποστ (δε θυμάμαι σε ποιο νήμα) οι βασικές πηγές που παίρνει κατεύθυνση ο Ορθόδοξος Χριστιανός για τη ζωή του είναι η Καινή Διαθήκη και η Πατερική Θεολογία! Προσοχή: Όχι μόνο η Καινή Διαθήκη! Γιατί; Γιατί από μόνη της αποτελεί το ιερό κείμενο για όλες τις Χριστιανικές ομολογίες καθώς και για αιρέσεις. Όλοι την ίδια Καινή Διαθήκη έχουμε. Ποια είναι η διαφορά; Στην επεξήγηση! Γι' αυτό και είναι απαραίτητη και η Πατερική Θεολογία που ερμηνεύει τις Γραφές με τον Ορθόδοξο "τρόπο" ας πούμε.
Στα συγκεκριμένα, που αναφέραμε παραπάνω, σχετικά με την αντισύλληψη εντός του γάμου νομίζω οι απόψεις διίστανται, άλλοι πνευματικοί λένε έτσι άλλοι αλλιώς, είναι κάπως θολό. Δεν υπάρχει όμως η καταδίκη του σεξ όπως τη φανταζόμαστε το σεξ είναι μέρος του γάμου, και αφού η Εκκλησία ευλογεί το γάμο ευλογεί και καθετί που περιλαμβάνεται στις σχέσεις του ζευγαριού (αυτό έτυχε και το άκουσα τις προάλλες στην ομιλία ενός Μητροπολίτη), δεν αφήνει κάτι απ' έξω.
Επίσης, μιας και είσαι γυναίκα, δεν ξέρω μήπως δεν κατάλαβα ακριβώς αυτό που είπες, αλλά σε καμία περίπτωση η Εκκλησία δε θεωρεί αμαρτία την περίοδο. Για όνομα του Θεού. Και κάτι άλλα που μπορεί να έχεις ακούσει ή να ακούσεις ότι όταν η γυναίκα έχει περίοδο δεν κάνει να πάει στην Εκκλησία γιατί θεωρείται ακάθαρτη, είναι δεισιδαιμονίες που δεν έχουν σχέση με την Ορθοδοξία. Μπορεί να το ακούσεις μέχρι κι από παπάδες, αλλά είναι τσεκαρισμένο με ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά την Ορθόδοξη θεολογία.
Γενικότερα, ναι το σώμα όντως έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αρκετές αμαρτίες, όπως το εκτός γάμου σεξ, η λαιμαργία, η οκνηρία, αλλά μην ξεχνάμε ότι η νούμερο ένα αμαρτία, ο εγωισμός, από την οποία πηγάζουν όλες οι άλλες, δεν είναι πειρασμός του σώματος.
Συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία πρόταση και σίγουρα κάποιος Θεολόγος θα μπορούσε να εξηγήσει (όχι πως δεν έχω κάνει τα ίδια ερωτήματα σε παπάδες και Θεολόγους) καλύτερα απο εμάς.
Για τα υπόλοιπα όμως, ιδίως στα Πατερικά κείμενα γίνεται χαμός. Θα μπορούσα να φέρω ένα κάρο κείμενα αλλά σκοπός μου δεν είναι σκανδαλίσω ούτε να βγούμε κι άλλο εκτός θέματος. Η περίοδός μου και ο πόνος της γέννας είναι αμαρτίες που πηγάζουν απ το προπατορικό μας αμάρτημα. Μπορεί η Ορθοδοξία να είναι πιο λάιτ απ τη Βίβλο αλλά αυτή είναι η μήτρα της και πάνω σ αυτήν στηρίζονται πολλές δεισιδαιμονίες οι οποίες στηρίζονται κι απ την Εκκλησία σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και σήμερα.
Κάνε μια "έρευνα" και ρώτα τις γυναίκες στον περίγυρό σου, τί πιστεύουν; Τί έχουν διδαχθεί; Επιτρέπεται να κοινωνήσουν ας πούμε με περίοδο;

Σ ευχαριστώ πολύ πάντως για την όμορφη απάντησή σου, ήταν μια όαση στην "επιθετική" μας συζήτηση. :wave:

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών