Πάνας έγραψε: ↑19 Οκτ 2018, 21:57
Αν το καπιταλιστικό οικοδόμημα
Δεν καταλαβαίνεις καν γιατί μιλάω. Δεν μιλάω για το καπιταλιστικό "οικοδόμημα" γενικά και αόριστα. Το εποικοδόμημα είναι ένα αφαιρετικό σχήμα που συμπεριλαμβάνει τις μορφές της κοινωνικής συνείδησης που αναπτύσσονται μέσα σε μια συγκεκριμένη οικονομική βάση.
Ο Καπιταλισμός στις ανεπτυγμένες κοινωνίες αναπαράγεται γύρω από ένα εποικοδόμημα που πολιτικά, έχει ως σημείο αναφοράς την αστική δημοκρατία, με τις ορισμένες ελευθερίες που γνωρίζουμε κλπ, ενώ έχει ως στόχο να πλάσει τον αυριανό άνθρωπο, που θα είναι φορέας του καπιταλιστικού ιδεώδους, μέσα από μια σειρά θεσμών κλπ, που όλοι σχετίζονται με την κουλτούρα της ομαλής ένταξης. Σε συνθήκες μη κανονικότητας, σε συνθήκες κρίσης, ο καπιταλισμός μπορεί να αντικαταστήσει την αστική δημοκρατία και την κουλτούρα της, με φασιστικά και απολυταρχικά καθεστώτα, όπου ο πειθαναγκασμός και όχι η ομαλή ένταξη, αντικαθιστά το προηγούμενα στάτους κβο.
Ο φασισμός έρχεται, ως μια εναλλακτική διαχείρισης του καπιταλισμού, όταν τα πράγματα έχουν γίνει τόσο σκούρα, ώστε δεν είναι καν ανεκτή η ψευδαίσθηση της δημοκρατίας και χρειάζεται άμεσος έλεγχος της εξουσίας από αυτούς που πραγματικά κάνουν κουμάντο, δηλαδή τους αστούς. Ο φασισμός συμπορεύτεται συχνά με έναν επιθετικό καπιταλισμό, ένας καπιταλισμό έκτακτης ανάγκης.
Πάνας έγραψε: ↑19 Οκτ 2018, 21:57
Το άσχημο είναι που οι άνθρωποι διαιρούνται
Οι άνθρωποι διαιρούνται εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Στην κοινωνία υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα . Δεν χρειάζεται να είσαι κομουνιστής για να το υποστηρίξεις αυτό. Δες την ορολογία των φίλων της αγοράς. "Ανταγωνιστικότητα", φερ ειπείν. Ανταγωνιστικότητα, απλά και μόνο σαν όρος, σημαίνει αντιπαλότητα, σημαίνει διαίρεση, σημαίνει αντιτιθέμενα συμφέροντα.
Οι άνθρωποι διαιρούνται και ανταγωνίζονται εξαπανέκαθεν (σικ), πολλές φορές για ζητήματα ζωής ή θανάτου (πχ μια καλύτερη θέση στη λίστα μεταμόσχευσης). Αυτή είναι η φύση κάθε ταξικής κοινωνίας. Το ζήτημα δεν είναι τα ευχολόγια περί "μη διαίρεσης", το ζήτημα είναι να βρούμε ανάμεσα στις διαιρέσεις, ποια είναι η πλέον κομβική που πρέπει να λύσουμε για να πάμε ένα βήμα παραπάνω. Αν δεν αναγνωρίσουμε την πλέον κομβική διαίρεση και χαθούμε στον κυκεώνα των κοινωνικών διαιρέσεων, απλά θα μείνουμε άπρακτοι. Και η κοινωνία στάσιμη.