Η μυστική διπλωματία Μαυροκορδάτου και Πρίγκιπα Μέτερνιχ, η μυστική συνάντηση όπως καταγράφεται σε απόρρητη έκθεση

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Σενέκας
Δημοσιεύσεις: 15727
Εγγραφή: 24 Απρ 2020, 08:57

Η μυστική διπλωματία Μαυροκορδάτου και Πρίγκιπα Μέτερνιχ, η μυστική συνάντηση όπως καταγράφεται σε απόρρητη έκθεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 17 Αύγ 2023, 11:28

Στις 7 Ιουλίου του 1824 ένας πράκτορας του Μέτερνιχ συναντήθηκε με έναν από τους ηγέτες της Ελληνικής Επανάστασης. Ο ιππότης Χάουενσιλντ είχε αποστολή να προσεγγίσει τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Ο επίσημος ρόλος του Χάουενσιλντ ήταν πρόξενος της Αυστρίας στα Ιόνια, αλλά πριν αναλάβει τη θέση στην Κέρκυρα (που θα περιόριζε τις κινήσεις και τις επαφές του), έφθασε στη Ζάκυνθο και από εκεί ζήτησε να συναντήσει τον Ελληνα πολιτικό στο Βασιλάδι, το νησάκι της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου. Ο Μαυροκορδάτος αποδέχθηκε την πρόσκληση και ενημέρωσε αναλυτικά την ελληνική επαναστατική κυβέρνηση για τη συζήτηση, την αμέσως επόμενη ημέρα. Η απόρρητη έκθεση του Μαυροκορδάτου έχει διασωθεί και δημοσιεύθηκε στο Αρχείο του.

Ο Μαυροκορδάτος άκουσε με έκπληξη τον Χάουενσιλντ να τον ενημερώνει ότι ο Γκεντς, το δεξί χέρι του Μέτερνιχ, είχε διαβάσει το υπόμνημα που ο Μαυροκορδάτος είχε γράψει το 1820 για να πείσει τους Ευρωπαίους ότι η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν αναπόφευκτη και η μόνη δυνατότητα ανάσχεσης της ρωσικής επεκτατικότητας στα Βαλκάνια ήταν η δημιουργία ενός ισχυρού ελληνικού κράτους με δυτικό προσανατολισμό. Οι Αυστριακοί αναγνώριζαν το λάθος τους, δεν είχαν εκτιμήσει σωστά την κατάσταση, υπερεκτίμησαν την ισχύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Μέτερνιχ ήταν έτοιμος να αναγνωρίσει την Ελληνική Επανάσταση και προσκαλούσε τον Μαυροκορδάτο για μυστικές διαπραγματεύσεις στη βόρεια Ιταλία. Αν αυτό δεν ήταν εφικτό, εναλλακτικά, θα μπορούσε ο Γκεντς να συναντηθεί με έναν σοβαρό και αξιόπιστο εκπρόσωπο των Ελλήνων.

Το εδαφικό

Ο Μαυροκορδάτος απάντησε στον Χάουενσιλντ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συζητούσε ευχαρίστως με την Αυστρία, αλλά έπρεπε ο Μέτερνιχ να καταλάβει ότι καμία συνεννόηση με τους Τούρκους δεν ήταν πλέον δυνατή. «Θέλουμε την ανεξαρτησία και την εθνική μας ύπαρξη», του τόνισε. Ο Χάουενσιλντ τον διαβεβαίωσε ότι ο Μέτερνιχ το γνώριζε, αλλά η Αυστρία προσανατολιζόταν στην αναγνώριση μιας μικρής Ελλάδας που θα περιλάμβανε την Πελοπόννησο και τα νησιά, όχι όμως τη Ρούμελη. Με έναν επιπλέον όρο: η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είναι δημοκρατική.

Ο Μαυροκορδάτος υπεξέφυγε στο θέμα του πολιτεύματος, αλλά παρέμεινε αδιάλλακτος στο εδαφικό. Ολοκλήρωσε με ένα ρητορικό σχήμα που ενόχλησε τον συνομιλητή του: «Εκτιμώ τον Μέτερνιχ και λυπάμαι όταν τον βλέπω να εμφανίζεται ως επικεφαλής των φίλων του Κορανίου, εναντίον χριστιανών. Εχει ευκαιρία τώρα να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτε με την Αυστρία, αντίθετα μπορούμε να ωφεληθούμε και οι δύο από το εμπόριο μεταξύ μας».

Μαζί με τη λεπτομερή αναφορά στο Εκτελεστικό, ο Μαυροκορδάτος έστειλε επιστολή στον πρόεδρό του, τον Γεώργιο Κουντουριώτη, στην οποία τόνιζε ότι ο δίαυλος με την Αυστρία έπρεπε να παραμείνει οπωσδήποτε ανοικτός. Δεν εμπιστευόταν τον Μέτερνιχ, αλλά εκτιμούσε πως η Αυστρία, έχοντας μείνει πίσω στην επιρροή της στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες δυνάμεις, προσπαθούσε τώρα να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος. Πρότεινε, μάλιστα, να μεταβεί στην Ιταλία ο συνεργάτης του, Σπυρίδων Τρικούπης, για να συναντήσει τον Γκεντς. Η κυβέρνηση όμως αδιαφόρησε, απασχολημένη με την εσωτερική πολιτική σύγκρουση, παρά τις συνεχείς οχλήσεις του Μαυροκορδάτου, που τελικώς αποφάσισε να γράψει ο ίδιος στον Γκεντς. Ομως αυτός απάντησε με ψυχρότητα: «Παρά τα θετικά αισθήματα προς τους Ελληνες, η πολιτική της Αυστρίας ακολουθεί την αρχή της διεθνούς νομιμότητας». Τι είχε αλλάξει; Ο Ιμπραήμ είχε ήδη αποβιβαστεί με επιτυχία στη Μεσσηνία και είχε συντρίψει τον ελληνικό στρατό. Η σκλήρυνση της αυστριακής πολιτικής ήταν αναμενόμενη. Ομως η επαφή με τον Γκεντς δεν πήγε χαμένη, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Ο Μαυροκορδάτος, άλλωστε, δεν άφηνε καμία ευκαιρία συμμαχίας ανεκμετάλλευτη: από τον Πάπα και τις ΗΠΑ μέχρι τους Τουρκαλβανούς, τους Μαυροβούνιους και τους Σέρβους. Στο προηγούμενο σημείωμα είδαμε ότι μετά την άνοδο του Κάνιγκ αντιλήφθηκε ότι η Βρετανία αποτελούσε πλέον τον πιο αξιόπιστο σύμμαχο και επιχείρησε να εξασφαλίσει τη στήριξη των Βρετανών, χωρίς, όμως, την αποκλειστική σύνδεση μαζί τους. Γι’ αυτό και αντιμετώπισε με δυσπιστία την αίτηση προστασίας προς την Αγγλία που ετοίμασε ο Διονύσιος Ρώμας και προώθησε ο Κολοκοτρώνης. Ομως, αν και δεν συμφωνούσε, προσπάθησε να τη χειριστεί προς όφελος της Ελλάδας.

Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους έχουν διασωθεί οι ανεπίσημες (αδημοσίευτες) οδηγίες του προς τον Σπυρίδωνα Σκούφο, γραμμένες στα μέσα Μαρτίου του 1825, καθώς ο Ιμπραήμ προελαύνει. Ο Σκούφος θα αναλάμβανε μυστικός «πράκτορας» των ελληνικών συμφερόντων στη Ρωσία. Σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον κείμενο, ο Μαυροκορδάτος διαγράφει τους άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής όπως ο ίδιος τους είχε διαμορφώσει: εθνική ανεξαρτησία, ρεαλισμός, έμφαση στα αμοιβαία οικονομικά συμφέροντα, αξιοποίηση ομογενών. Η εντολή στον Σκούφο ήταν να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του Αλέξανδρου Στούρτζα και να χρησιμοποιήσει τα κοινωνικά δίκτυα των Ελλήνων χωρίς να τους εκθέσει.

Από το 1822 ο Μαυροκορδάτος προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους ότι η Ελληνική Επανάσταση δεν είναι φιλελεύθερη (αν και ο ίδιος τη μετατρέπει σε τέτοια) και πως οι Ελληνες δεν είναι πιόνια των Ρώσων. Πείθει πρώτα την Αγγλία του Κάνινγκ. Ακολουθεί η συντηρητική Ρωσία που, για να προλάβει τους Αγγλους, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το αρχικό της σχέδιο για μια διασπασμένη Ελλάδα τριών αυτόνομων, υποτελών στον σουλτάνο, ηγεμονιών υπό την επιρροή της. Η Γαλλία μπαίνει κι αυτή στο παιχνίδι του ανταγωνισμού επιρροής στην Ελλάδα. Απομένει η Αυστρία.

Πειστικά επιχειρήματα

Ο Μαυροκορδάτος έμαθε πολύ αργότερα τα αποτελέσματα της επιχειρηματολογίας του προς τον Χάουενσιλντ, τον Γκεντς και τελικώς τον Μέτερνιχ. Ο τελευταίος, ήδη από τις αρχές του 1825, είχε διαμορφώσει την πολιτική του με κυνισμό: οι Ελληνες πρέπει να υποταχθούν με κάθε τρόπο. Αν, όμως, αποτύχει ο Ιμπραήμ, τότε μία λύση απομένει. Πλήρης ανεξαρτησία, για να αποφευχθεί η ρωσική επιρροή σε ένα αδύναμο αυτόνομο κρατίδιο. Στις 13 Μαρτίου 1825 ο Αυστριακός εκπρόσωπος του Μέτερνιχ έριξε τη βόμβα στη συνδιάσκεψη της Πετρούπολης: «Η κυβέρνησή μας, για να βοηθήσει να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην επίλυση του ελληνικού ζητήματος, είναι έτοιμη να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση: να αναγνωρίσει άμεσα την ανεξαρτησία των Ελλήνων». Ο Αυστριακός διπλωμάτης Αντον Πρόκες φον Οστεν (ο πρώτος πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα) περιγράφει τη σκηνή: «Οταν έγινε αυτή η δήλωση, ο κόμης Νέσελροντ [ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών] έμεινε για πολύ ώρα άναυδος. Οταν συνήλθε, εξέφρασε την απορία του: πώς προέκυψε αυτή η ιδέα από την Αυστρία, το κράτος που από την αρχή ήταν αντίθετο στις επαναστάσεις και τους κινδύνους που δημιουργούν;». Ο θορυβημένος αμήχανος Ρώσος προειδοποίησε ότι ποτέ ο σουλτάνος δεν θα αποδεχόταν ελληνική ανεξαρτησία.

Ο Αυστριακός διπλωμάτης όμως ήταν αφοπλιστικός στην απάντησή του: Η Ελληνική Επανάσταση διαφέρει από τις άλλες. Επιπλέον, ένα νέο ελληνικό κράτος θα προσφέρει και εμπορικές ευκαιρίες στις μεγάλες δυνάμεις. Η εξωτερική πολιτική του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου από το 1820 μέχρι και την εισβολή του Ιμπραήμ απέδιδε τους καρπούς της. Ακόμα και οι εχθροί της Ελλάδας αντιλαμβάνονταν ότι προσέφερε τη μόνη ρεαλιστική εναλλακτική, καθώς η αντοχή των Ελλήνων ξεπερνούσε κάθε προσδοκία.

Πηγή: «Καθημερινή της Κυριακής»

ΑΞΟΝΕΣ ΕΛΛΑΔΑ2021
Η Επανάσταση του 1821 ως καταστατικό στοιχείο της Ελληνικής Ιστορίας, αλλά και ως ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας.
Η Ελλάδα στην πορεία των 200 χρόνων.
Έλληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια.
Το 2021 ως παράθυρο για την

https://greece2021.gr/olomeleia/3144-a- ... ernix.html
5d chess :D
ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε:
05 Ιούλ 2020, 12:19
Η διάρροια του μπακογιάννη μετά από οξεία τροφική δηλητηρίαση είναι νέκταρ και αμβροσία

Άβαταρ μέλους
hades
Δημοσιεύσεις: 6830
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 15:47
Phorum.gr user: hades

Re: Η μυστική διπλωματία Μαυροκορδάτου και Πρίγκιπα Μέτερνιχ, η μυστική συνάντηση όπως καταγράφεται σε απόρρητη έκθεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hades » 17 Αύγ 2023, 11:34

:smt038:smt038
Σενέκας με τα διάφορα τοπικ και τα λινκ που έχεις βάλει για τον Μαυροκορδάτο τον έχω εκτιμήσει πάρα πολύ. Πάντα τον θεωρούσα έναν ακόμη πολιτικό στην Επανάσταση που ήθελε το μπειλίκι του και ενδιαφερόταν μόνο για τα μικροπολιτικά και με αυτά που έχεις βάλει κατα καιρούς έχω αναθεωρήσει .
"Υπάρχουν στιγμές στις οποίες ένας λαός οφείλει ,αν θέλει να μείνει μεγάλος ,να είναι ικανός να πολεμήσει ...Έστω και χωρίς ελπίδα νίκης. Μόνο διότι πρέπει "

Άβαταρ μέλους
Σενέκας
Δημοσιεύσεις: 15727
Εγγραφή: 24 Απρ 2020, 08:57

Re: Η μυστική διπλωματία Μαυροκορδάτου και Πρίγκιπα Μέτερνιχ, η μυστική συνάντηση όπως καταγράφεται σε απόρρητη έκθεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 17 Αύγ 2023, 11:45

hades έγραψε:
17 Αύγ 2023, 11:34
:smt038:smt038
Σενέκας με τα διάφορα τοπικ και τα λινκ που έχεις βάλει για τον Μαυροκορδάτο τον έχω εκτιμήσει πάρα πολύ. Πάντα τον θεωρούσα έναν ακόμη πολιτικό στην Επανάσταση που ήθελε το μπειλίκι του και ενδιαφερόταν μόνο για τα μικροπολιτικά και με αυτά που έχεις βάλει κατα καιρούς έχω αναθεωρήσει .
είχε ελαττώματα, ήταν όντως φιλόδοξος, αλλά ο λόγος που οι πιο δημοφιλείς πηγές της επανάστασης τον θάβουν, είναι γιατί στην Ελλάδα ήρθε ως ξένος. Οι Κλεφταρματολοί, οι προεστοί, ακόμα και οι πιο καλά δικτυωμένοι φαναριώτες της εποχής του ως ένα βαθμό, είχαν όλοι τα δικά τους ερείσματα στον τόπο και την εξουσία. Ο Μαυροκορδάτος δεν είχε τίποτα, γι'αυτό και στηρίχτηκε κυρίως στο όνομά του και στους ανθρώπους που είχαν παρόμοιες πολιτικές ιδέες+ τους σουλιώτες, που ήταν μεν μισθοφόροι αλλά βρίσκονταν σε παρόμοια κατάσταση με τον ίδιο: ήταν εξόριστοι και άστεγοι. Είναι απόλυτα λογικό να τον βλέπουν με δυσπιστία οι περισσότερες πηγές της εποχής :102:
ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε:
05 Ιούλ 2020, 12:19
Η διάρροια του μπακογιάννη μετά από οξεία τροφική δηλητηρίαση είναι νέκταρ και αμβροσία

Άβαταρ μέλους
Σενέκας
Δημοσιεύσεις: 15727
Εγγραφή: 24 Απρ 2020, 08:57

Re: Η μυστική διπλωματία Μαυροκορδάτου και Πρίγκιπα Μέτερνιχ, η μυστική συνάντηση όπως καταγράφεται σε απόρρητη έκθεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 17 Αύγ 2023, 11:53

Νομίζω το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της διπλωματικής του σκέψης είναι ότι είναι ο μόνος απο τις εξέχουσες προσωπικότητες της επανάστασης που δεν υπέγραψε ποτέ τη δήλωση υποταγής στην Αγγλία, παρότι ήταν ο κατεξοχήν αγγλόφιλος. Ειδικά εκείνη την εποχή, δεν ήθελε με τίποτα να ταυτιστεί το ελληνικό κράτος με μια συγκεκριμένη δύναμη, για να μπορεί να παίζει με όλες :g030:
ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε:
05 Ιούλ 2020, 12:19
Η διάρροια του μπακογιάννη μετά από οξεία τροφική δηλητηρίαση είναι νέκταρ και αμβροσία

Άβαταρ μέλους
Τζιτζιμιτζιχότζιρας
Δημοσιεύσεις: 11663
Εγγραφή: 10 Απρ 2020, 15:13
Phorum.gr user: 2.Χόρχε ντελ Σάλτο 1.Brainstorm
Τοποθεσία: Δημοκρατία του Καμπαρτίνο Μπαλκάρια

Re: Η μυστική διπλωματία Μαυροκορδάτου και Πρίγκιπα Μέτερνιχ, η μυστική συνάντηση όπως καταγράφεται σε απόρρητη έκθεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τζιτζιμιτζιχότζιρας » 17 Αύγ 2023, 11:55

hades έγραψε:
17 Αύγ 2023, 11:34
:smt038:smt038
Σενέκας με τα διάφορα τοπικ και τα λινκ που έχεις βάλει για τον Μαυροκορδάτο τον έχω εκτιμήσει πάρα πολύ. Πάντα τον θεωρούσα έναν ακόμη πολιτικό στην Επανάσταση που ήθελε το μπειλίκι του και ενδιαφερόταν μόνο για τα μικροπολιτικά και με αυτά που έχεις βάλει κατα καιρούς έχω αναθεωρήσει .
Διάβασε και την ελληνική επανάσταση του Μαζάουερ. Ο Μαυροκορδάτος φαίνεται πως προσπαθούσε να δημιουργήσει θεσμούς ώστε να μας πάρουν σοβαρά ως επαναστατημένο ευρωπαϊκό έθνος στη δύση και να σώσει την παρτίδα.
Αυτό τον έφερνε σε αντίθεση με τους παλιούς κλεφταρματολους και όποιον είχε την θεώρηση του κόσμου εντός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Για σας τα κάνω όλα- Θα μπορούσα να 'μουνα στο χωριό να διαλογιζόμουνα τώρα ρε.

Άβαταρ μέλους
Σενέκας
Δημοσιεύσεις: 15727
Εγγραφή: 24 Απρ 2020, 08:57

Re: Η μυστική διπλωματία Μαυροκορδάτου και Πρίγκιπα Μέτερνιχ, η μυστική συνάντηση όπως καταγράφεται σε απόρρητη έκθεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 17 Αύγ 2023, 13:38

Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε:
17 Αύγ 2023, 11:55
hades έγραψε:
17 Αύγ 2023, 11:34
:smt038:smt038
Σενέκας με τα διάφορα τοπικ και τα λινκ που έχεις βάλει για τον Μαυροκορδάτο τον έχω εκτιμήσει πάρα πολύ. Πάντα τον θεωρούσα έναν ακόμη πολιτικό στην Επανάσταση που ήθελε το μπειλίκι του και ενδιαφερόταν μόνο για τα μικροπολιτικά και με αυτά που έχεις βάλει κατα καιρούς έχω αναθεωρήσει .
Διάβασε και την ελληνική επανάσταση του Μαζάουερ. Ο Μαυροκορδάτος φαίνεται πως προσπαθούσε να δημιουργήσει θεσμούς ώστε να μας πάρουν σοβαρά ως επαναστατημένο ευρωπαϊκό έθνος στη δύση και να σώσει την παρτίδα.
Αυτό τον έφερνε σε αντίθεση με τους παλιούς κλεφταρματολους και όποιον είχε την θεώρηση του κόσμου εντός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
ισχύει πολύ χοντρικά, αλλά είναι σαφώς πιο σύνθετο ζήτημα. Πάντως είναι δεδομένο ότι η διπλωματική επιτυχία της επανάστασης είναι προσωπική του επιτυχία, και μάλιστα διπλωματικό όραμα που είχε καταγράψει ήδη προεπαναστατικά και συνέχισε να αναλύει μέχρι και το γνωστό υπόμνημα του 54: να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι η δημιουργία ισχυρού ελληνικού κράτους στα βαλκάνια, είναι προς το συμφέρον τους, αρκεί να έχει δυτικό προσανατολισμό και όχι ρωσικό. Αυτό το πολιτικό πρόγραμμα που λες, ήταν απλά μέρος του σχεδίου :)
ταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση, η διεθνής συγκυρία ήταν ιδιαιτέρως αρνητική. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι Ελληνες δεν ήταν τόσο η ύπαρξη της Ιεράς Συμμαχίας. Μπορεί η τελευταία να καταδίκασε την Επανάσταση και να αρνήθηκε να δεχθεί τους Ελληνες εκπροσώπους στο Συνέδριο της Βερόνας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν χειρίστηκε την Ελληνική Επανάσταση όπως εκείνες της ιβηρικής και της ιταλικής χερσονήσου. Ο Μέτερνιχ βυσσοδομούσε, αλλά ο Καποδίστριας και η απροθυμία των άλλων δυνάμεων να εμπλακούν, περιόρισαν την αντίθεσή της Συμμαχίας σε ανέξοδα ρητορικά σχήματα που απογοήτευσαν τους Ελληνες αλλά δεν τους κόστισαν ιδιαίτερα. Το πραγματικό πρόβλημα ήταν άλλο.

Το 1821, τέσσερις μεγάλες δυνάμεις (Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία, Γαλλία, Πρωσία), θεωρούσαν σχεδόν βέβαιο ότι η Ελληνική Επανάσταση, ακόμα κι αν δεν είχε οργανωθεί από τη Ρωσία, θα κατέληγε οπωσδήποτε να την ωφελήσει πολλαπλώς («Morning Chronicle», 7/4/1821). Οι βρετανικές και οι γαλλικές εφημερίδες δεν μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί η Επανάσταση ξεκίνησε στη Μολδοβλαχία, τόσο μακριά από την Πελοπόννησο («Chester Courant», 8/5/1821). Η πληροφορία ότι ελέγχονταν από «μια μυστική εταιρεία, που ακολουθεί το μασονικό μοντέλο πολιτικής οργάνωσης» («Gazette de France», 14/4/1821) και η οποία ιδρύθηκε από εμπόρους στη Ρωσία («Morning Herald», 27/4/1821) ενίσχυε υποψίες που έγιναν βεβαιότητα όταν ο Υψηλάντης αναφέρθηκε στη Ρωσία στη διακήρυξή του. Δεν υπάρχει, άλλωστε, αμφιβολία ότι οι μυστικές ρωσικές υπηρεσίες ήξεραν τα πάντα για τη Φιλική Εταιρεία και ήταν προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο. Από επιστολή του Πατριάρχη Γρηγόριου Ε´ προς τον Π.Π. Γερμανό, στις 13/3/1821, πληροφορούμαστε ότι ο Ρώσος πρέσβης Στρογκανόφ είχε διαβεβαιώσει αμέσως τον Σουλτάνο ότι η χώρα του δεν κρυβόταν πίσω από την Επανάσταση. Η στάση του Τσάρου στο Συνέδριο του Λάιμπαχ δεν διασκέδασε τις εντυπώσεις, οι Ρώσοι θα έβγαιναν οπωσδήποτε κερδισμένοι από αυτή την εξέγερση. Το παράδειγμα της Σερβίας, που με τη δική της επανάσταση πέρασε από την επιρροή των Αψβούργων σε εκείνη των Ρώσων, αποτελούσε, μαζί με το ιδιόμορφο στάτους της Μολδοβλαχίας, ένα καλό παράδειγμα για την αποτελεσματικότητα της αναθεωρητικής ρωσικής πολιτικής στα Βαλκάνια.

Ομως, τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι περίμενε η πολιτική ελίτ της Ευρώπης. Κατ’ αρχάς η Επανάσταση, αν και κατέρρευσε στη Μολδοβλαχία, εδραιώθηκε στη Νότια Βαλκανική και σε μεγάλο μέρος του Αιγαίου. Εξαιτίας της στρατιωτικής ιδιοφυΐας του Κολοκοτρώνη, κατελήφθη αμέσως το πολιτικό κέντρο της Πελοποννήσου και συνετρίβη η πρώτη και τελευταία στρατιά που εισέβαλε στην Πελοπόννησο, μέχρι τον Φεβρουάριο του 1825. Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 1822, οι Ελληνες συστήθηκαν στην Ευρώπη ως οι κατεξοχήν Ευρωπαίοι, χρησιμοποιώντας μια πολιτική και θεσμική ορολογία ασύμβατη με τη λογική των απολυταρχικών καθεστώτων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ενώ διεκδικούσαν, αδιαπραγμάτευτα, εθνική ανεξαρτησία. Αλλά οι εκπλήξεις που θα ακολουθούσαν ήταν μεγαλύτερες, γιατί κάθε μέρα που περνούσε γινόταν αντιληπτό ότι οι Ελληνες δεν ήταν πιόνια των Ρώσων, τους οποίους δεν αντιμετώπιζαν ούτε καν ως προνομιακούς συνομιλητές.

Ο ιθύνων νους

Δεν θα ήταν υπερβολή να αποδώσουμε, σχεδόν πλήρως, την ευθύνη της επιτυχούς εξωτερικής πολιτικής του 1822 στον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Αλλωστε, αυτός ήταν που τη χειρίστηκε επίσημα μέχρι την άνοιξη του 1823 και ανεπίσημα, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 1826. Ολες οι κινήσεις και οι επιλογές του είχαν σκοπό να πείσουν τους Βρετανούς, τους Γάλλους, ακόμα και τους Αυστριακούς, ότι η Επανάσταση δεν ελέγχεται από τους Ρώσους, ούτε οργανώθηκε από τέκτονες ή καρμπονάρους. Φρόντισε να εξαφανισθούν οι αναφορές στη Φιλική Εταιρεία και να ολοκληρωθεί η de facto αποκοπή από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με τον ορισμό του Επισκόπου Ανδρούσης στη θέση του Μινίστρου των Θρησκευτικών. Αν και περιστοιχιζόταν από φιλελεύθερους (Πολυζωίδης, Μάγερ) ακόμα και καρμπονάρους (Γκαλίνα) και πέρασε ένα δημοκρατικό Σύνταγμα με τη βοήθειά τους, έπεισε τους Ευρωπαίους για τη μετριοπάθεια και τη σύνεσή του. Κυρίως, όμως, έπαιξε πολύ επιτυχημένα, δύο ισχυρά χαρτιά που είχε στη διάθεσή του, το εθνικό και το θρησκευτικό. Οι χριστιανοί απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων πολεμούσαν κατά των βαρβάρων μουσουλμάνων Τούρκων. Κανείς στην Ευρώπη δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος. Η τολμηρότερη κίνησή του ήταν η απόπειρα προσέγγισης του Πάπα. Απ’ ό,τι φαίνεται είχε τη συναίνεση της ηγεσίας της Επανάστασης και αρκετές πιθανότητες επιτυχίας, αν δεν αντιλαμβάνονταν έγκαιρα οι Αυστριακοί το σχέδιο. Ο Μέτερνιχ υποχρέωσε τον Πάπα να μη δεχθεί τους Ελληνες εκπροσώπους – ουσιαστικά τον Π.Π. Γερμανό που είχε λευκή εντολή να διαπραγματευθεί.

Ομως, το δυσκολότερο που έπρεπε να πετύχει ήταν να πείσει τους Βρετανούς, τους Γάλλους και τους Αυστριακούς ότι ένα ανεξάρτητο ελληνικό κράτος μπορούσε και έπρεπε να αντικαταστήσει την παρηκμασμένη οθωμανική αυτοκρατορία ως το ανάχωμα απέναντι στον ρωσικό επεκτατισμό. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, δηλαδή, να παρουσιάσει τη λύση του ελληνικού ζητήματος, ταυτόχρονα, ως λύση του Ανατολικού Ζητήματος. Αυτή δεν ήταν μια ευκαιριακή ανεπεξέργαστη ιδέα. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, αλλά ένα χρόνο πριν από το ξέσπασμα της Επανάστασης, ο Μαυροκορδάτος είχε γράψει στα γαλλικά ένα δοκίμιο με τίτλο «Περί της καταστάσεως της Τουρκίας». Το κείμενο έχει μεγάλο ενδιαφέρον αλλά θα περιοριστούμε μόνο στο εξής: ο συγγραφέας επιχειρούσε να πείσει τους Ευρωπαίους ότι η πτώση της οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν αναπόφευκτη. Θα έπρεπε, λοιπόν, να φερθούν ως «προνοητικοί αρχιτέκτονες» για να επωφεληθούν από αυτήν την πτώση. Η πρότασή του ήταν σαφής: οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να στηρίξουν οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροπής των Οθωμανών, ακόμα και με επανάσταση, από τους Ελληνες, ένα ανερχόμενο δυναμικό έθνος. Η «Ελληνική Αυτοκρατορία», που οραματίστηκε, θα καταλάμβανε τον χώρο νότια της Σερβίας και της Μολδοβλαχίας.

Πρόσθεσε κάτι ανήκουστο για τον ελληνισμό της εποχής. Οι Ρώσοι δεν ήταν το μυθικό «ξανθό γένος» αλλά συνιστούσαν απειλή για τον ελληνισμό, καθώς θα δρούσαν ανταγωνιστικά στη δημιουργία ενός ισχυρού δυτικόστροφου ελληνικού κράτους. Ομως, ταυτόχρονα, θεωρούσε τη Ρωσία χρήσιμη γιατί ήταν απαραίτητη για την επιτάχυνση των εξελίξεων. [Δυστυχώς το κείμενο δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Ομως το παρουσιάζει αναλυτικότατα ο συνάδελφος Γεώργιος Θεοδωρίδης στην εξαιρετική του μονογραφία «Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος» (ΕΙΕ, 2012), σελ. 149-240].

Βρετανική στροφή

Τον Αύγουστο του 1822, ο Τζορτζ Κάνινγκ αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας. Μέχρι το 1824 θα μεταβάλει την πολιτική της χώρας του με τέτοιον τρόπο που θα επιτρέψει, λίγα χρόνια αργότερα, να δοθεί διπλωματική λύση στο ελληνικό ζήτημα. Ακόμα και μετά τον θάνατό του και την ανατροπή της πολιτικής του από τον Ουέλιγκτον, οι Βρετανοί θα αντιληφθούν πολύ σύντομα ότι το γεωπολιτικό σχέδιο αντικατάστασης της οθωμανικής αυτοκρατορίας με μια ελληνική θα μπορούσε να είναι προς το συμφέρον τους («πρέπει να οικοδομήσουμε μια Ελληνική Αυτοκρατορία» που να ελέγχει τον Βόσπορο, τα Δαρδανέλλια και την Κωνσταντινούπολη, γράφει ο Ουέλιγκτον στον Λόρδο του Αμπερντίν στις 11/9/1829).

Αλλά κάτι που δεν έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα, είναι ότι αυτή η στροφή προαναγγέλλεται έναν ολόκληρο χρόνο πριν από την άνοδο του Κάνιγκ, με δημοσιεύματα στους Times και σε άλλες εφημερίδες, που υιοθετούν σχεδόν πλήρως τις θέσεις Μαυροκορδάτου. Το πώς συνέβη αυτό θα το δούμε στο επόμενο σημείωμά μας.

* Ο κ. Αριστείδης Χατζής είναι καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ). Η σειρά άρθρων με θέμα τα φιλελεύθερα, δημοκρατικά και νεωτερικά χαρακτηριστικά της Επανάστασης του 1821 αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΕΦίΜ με θέμα: «Ελλάδα 2021: Διακόσια χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση».

https://www.kathimerini.gr/opinion/1076 ... okordatoy/
ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε:
05 Ιούλ 2020, 12:19
Η διάρροια του μπακογιάννη μετά από οξεία τροφική δηλητηρίαση είναι νέκταρ και αμβροσία

Άβαταρ μέλους
Maspoli
Δημοσιεύσεις: 17661
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 23:10

Re: Η μυστική διπλωματία Μαυροκορδάτου και Πρίγκιπα Μέτερνιχ, η μυστική συνάντηση όπως καταγράφεται σε απόρρητη έκθεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Maspoli » 17 Αύγ 2023, 13:43

Ομολογία πως χωρίς την ύπαρξη της Ρωσίας, οι "δυτικοί" δεν επρόκειτο να έδιναν ούτε μια σκατούλα για την μοίρα των υπόδουλων Ελλήνων στον αιώνα τον άπαντα;

Άβαταρ μέλους
Σενέκας
Δημοσιεύσεις: 15727
Εγγραφή: 24 Απρ 2020, 08:57

Re: Η μυστική διπλωματία Μαυροκορδάτου και Πρίγκιπα Μέτερνιχ, η μυστική συνάντηση όπως καταγράφεται σε απόρρητη έκθεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 17 Αύγ 2023, 13:48

Και αν το σκεφτεί κανείς, το 1820 που έγραφε για ισχυρό, δυτικόστροφο κράτος που θα αντικαταστήσει τους οθωμανούς αλλά θα είναι μοχλός της Αγγλίας και όχι των Ρώσων, ήταν εντελώς ουτοπικό, αλλά κατάφερε να το φέρει εις πέρας, λιθαράκι λιθαράκι, και παραλίγο να ολοκληρωθεί και στο 100% το 1919, όταν ο Βενιζέλος είχε στρατό στην Κωνστανινούπολη και τα παράλια και διεθνή εντολή να διεξάγει δημοψήφισμα στη Σμύρνη υπο ελληνική στρατιωτική επίβλεψη. Είναι εντελώς τρελό
ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε:
05 Ιούλ 2020, 12:19
Η διάρροια του μπακογιάννη μετά από οξεία τροφική δηλητηρίαση είναι νέκταρ και αμβροσία

Άβαταρ μέλους
Γαληνός
Δημοσιεύσεις: 5839
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 15:15

Re: Η μυστική διπλωματία Μαυροκορδάτου και Πρίγκιπα Μέτερνιχ, η μυστική συνάντηση όπως καταγράφεται σε απόρρητη έκθεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γαληνός » 17 Αύγ 2023, 13:55

Επίσης, με μια προβολή στο σήμερα:
Από ανάχωμα στην Ρωσία και Τουρκία,
Καταλήξαμε ως εμπόδιο μόνο στην Τουρκία.. (Αφου οι Ρώσοι αποδυναμώθηκαν εντελώς, πλην Σέρβων, στα Βαλκάνια)
“A bird doesn’t sing because it has an answer, it sings because it has a song.”—Joan Walsh Anglund

Άβαταρ μέλους
Αρίστος
Δημοσιεύσεις: 41805
Εγγραφή: 13 Ιαν 2019, 16:44

Re: Η μυστική διπλωματία Μαυροκορδάτου και Πρίγκιπα Μέτερνιχ, η μυστική συνάντηση όπως καταγράφεται σε απόρρητη έκθεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 17 Αύγ 2023, 14:05

Γαληνός έγραψε:
17 Αύγ 2023, 13:55
Επίσης, με μια προβολή στο σήμερα:
Από ανάχωμα στην Ρωσία και Τουρκία,
Καταλήξαμε ως εμπόδιο μόνο στην Τουρκία.. (Αφου οι Ρώσοι αποδυναμώθηκαν εντελώς, πλην Σέρβων, στα Βαλκάνια)


Oι αμερικανικες βασεις στην Ελλαδα καποτε ηταν αναχωμα για τη Σοβιετικη Ενωση και τους βαλκανικους δορυφορους της και σημερα ειναι αναχωμα για τη Ρωσια.

Πιχι η βαση στην Αλεξανδρουπολη χρησιμευει στους Αμερικανους σαν προπυργιο τους αν η συγκρουση με τη Ρωσια μεταφερθει στη Μαυρη Θαλασσα.

.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Αρίστος την 17 Αύγ 2023, 14:30, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.


Άβαταρ μέλους
Σενέκας
Δημοσιεύσεις: 15727
Εγγραφή: 24 Απρ 2020, 08:57

Re: Η μυστική διπλωματία Μαυροκορδάτου και Πρίγκιπα Μέτερνιχ, η μυστική συνάντηση όπως καταγράφεται σε απόρρητη έκθεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 17 Αύγ 2023, 14:22

Πορφύριος Εξαρχίδης έγραψε:
17 Αύγ 2023, 14:13
Μόνο που δεν μας έβαλες την απορρητη έκθεση.
είναι στα γενικά αρχεία αλλά προφανώς δεν είναι ακόμα ψηφιοποιημένη(είναι μεγάλη ιστορία η ψηφιοποίηση των ΓΑΚ). Πιστεύω υπάρχει στο αρχείο του Μαυροκορδάτου που έχει εκδοθεί απο την εθνική τράπεζα, αλλά ο τόμος με τα αρχεία του 25 επίσης δεν είναι ψηφιοποιημένος, και δεν ξέρω και αν κυκλοφορεί πλέον και το φυσικό αντίτυπο, το οποίο το ψάχνω. Το άρθρο του Χατζή είναι η σούμα της έκθεσης προς το εκτελεστικό, απο εκεί είναι οι πληροφορίες για τη μυστική συνάντηση και για το τι ειπώθηκε με τον von Hauenschild
ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε:
05 Ιούλ 2020, 12:19
Η διάρροια του μπακογιάννη μετά από οξεία τροφική δηλητηρίαση είναι νέκταρ και αμβροσία

Άβαταρ μέλους
Otto Weininger
Δημοσιεύσεις: 30650
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:29
Τοποθεσία: Schwarzspanierstraße 15

Re: Η μυστική διπλωματία Μαυροκορδάτου και Πρίγκιπα Μέτερνιχ, η μυστική συνάντηση όπως καταγράφεται σε απόρρητη έκθεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger » 17 Αύγ 2023, 14:31

Εχω σκεφτεί να περνάω σε word τα νήματα του Σενέκα και κάποια στιγμή να φτιάξω ένα "βιβλίο" με τιτλο "Ιστορικές λεπτομέρειες" or something.

Ένα τεράστιο αρχείο με διάφορα πράγματα που οπότε έχεις όρεξη θα διαβάζεις άνετα.


"Beauty slept and angels wept
For Her immortal soul
In this response, all evil chose
To claim her for their very own"


Άβαταρ μέλους
Rakomelofronas
Δημοσιεύσεις: 4758
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 19:00
Phorum.gr user: Pegasus - erkebrad

Re: Η μυστική διπλωματία Μαυροκορδάτου και Πρίγκιπα Μέτερνιχ, η μυστική συνάντηση όπως καταγράφεται σε απόρρητη έκθεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Rakomelofronas » 17 Αύγ 2023, 14:49

Στις 13 Μαρτίου 1825 ο Αυστριακός εκπρόσωπος του Μέτερνιχ έριξε τη βόμβα στη συνδιάσκεψη της Πετρούπολης: «Η κυβέρνησή μας, για να βοηθήσει να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην επίλυση του ελληνικού ζητήματος, είναι έτοιμη να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση: να αναγνωρίσει άμεσα την ανεξαρτησία των Ελλήνων»
Αυτό γιατί δεν υπάρχει στα σχολικά βιβλία και μαθαίνουμε μόνο ότι ο Μέτερνιχ είχε κέρατα, ουρά και μισούσε τους Έλληνες; Ρητορικό ερώτημα.
Ο κόσμος που θυμάσαι δεν υπάρχει πια.

Άβαταρ μέλους
Αρίστος
Δημοσιεύσεις: 41805
Εγγραφή: 13 Ιαν 2019, 16:44

Re: Η μυστική διπλωματία Μαυροκορδάτου και Πρίγκιπα Μέτερνιχ, η μυστική συνάντηση όπως καταγράφεται σε απόρρητη έκθεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 17 Αύγ 2023, 14:54

Σορυ που θα χαλασω την ωραια ατμοσφαιρα του νηματος αλλα η Καθημερινη που τα παρουσιαζει αυτα ειναι γνωστη για την στηριξη της στο ΕΛΙΑΜΕΠ, σε ολους τους αναθεωρητες εθνομηδενιστες ιστορικους αλλα και στο ξεπλυμα ολων των πολιτικων του παρελθοντος που βοηθησαν να γινει η Ελλαδα αποικια (πιχι βαζοντας ενθετα βιβλιαρακια με τις βιογραφιες-αγιογραφιες τους σε κυριακατικες εκδοσεις), ο Μαυροκορδατος ηταν ο πρωτος και καλυτερος αναμεσα τους.

Εδω το βιογραφικο του αρθρογραφου στην ιστοσελιδα των μελων του ΕΛΙΑΜΕΠ.

https://www.eliamep.gr/members/%CE%B1%C ... %AE%CF%82/

.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Αρίστος την 17 Αύγ 2023, 14:58, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών