https://el.m.wikipedia.org/wiki/ΟυμάμιCecily Anne έγραψε: ↑02 Νοέμ 2018, 10:25Eνεργοποίηση γευστικών καλύκων, αντίληψη ερεθισμάτων, ουμάμι.
Το ουμάμι (Umami, [uːˈmɑːmi]), η καλή γεύση ή νοστιμιά,[1][2][3] είναι μια από τις πέντε βασικές γεύσεις,[4][5] μαζί με το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό. Η λέξη ουμάμι, που είναι δανεική από την Ιαπωνική (うま味), μπορεί να μεταφραστεί σαν «ευχάριστη νόστιμη γεύση». Αυτή η συγκεκριμένη γραφή επιλέχθηκε από τον καθηγητή Κικουνάε Ικέντα, που πρώτος πρότεινε την ύπαρξη της γεύσης ουμάμι το 1908, ως προερχόμενη από τα umai (うまい) «υπέροχη» και mi (味) «γεύση». Το κάντζι (ιαπωνικό ιδεόγραμμα) 旨味 χρησιμοποιείται με πιο ευρεία έννοια για να χαρακτηρίσει ένα φαγητό ως υπέροχο.