Πεζογραφία, ποίηση, γλώσσα και γραπτός λόγος, βιβλία
-
Machine ghost
Μη αναγνωσμένη δημοσίευση
από Machine ghost » 01 Αύγ 2024, 22:26
Αγις έγραψε: ↑01 Αύγ 2024, 22:18
Νάγια έγραψε: ↑01 Αύγ 2024, 02:36
Διαβάζω το "Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" του Καζαντζάκη.
Είμαι φοιτήτρια και αντιμετωπίζω πολλά υπαρξιακά αινίγματα σαν άνθρωπος. Αυτά δε με βασανίζουν, κάθε άλλο.
Επειδή, λοιπόν, μου αρέσει να φιλοσοφώ, να εξερευνώ και να αναρωτιέμαι, νιώθω πως αρχίζω να αγαπώ πολύ αυτό το βιβλίο καθώς είναι γεμάτο με τις υπαρξιακές κρίσεις του Ζορμπά.
Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που γράφει ο Καζαντζάκης, διαβάζοντας τον εσωτερικό του μονόλογο νιώθω να ξεδιπλώνεται μπροστά μου ολόκληρη η ψυχοσύνθεσή του.
Δε μπορώ να πω οτι ταυτίζομαι με τον χαρακτήρα του Ζορμπά, ταυτίζομαι όμως με τον τρόπο που "βλέπει" τα πράγματα. Το βλεπει μεσα σε εισαγωγικα επειδη βλέπει πέρα απτη φυσική τους ιδιότητα και κατάσταση. Ακόμη ταυτίζομαι με τη φλόγα που διακατέχει τον ίδιο τον Καζαντζάκη και το πάθος του για τη ζωή, τους αντικρουόμενους δαίμονες που αντιμετωπίζει, την αιώνια πάλη του με την πίστη, την ομορφιά στον τρόπο που περιγράφει τη ζωή με τις όμορφες παρομοιώσεις του.
Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω, για όποιον ασχολείται με τη λογοτεχνία ή για όποιον έχει διαβάσει Καζαντζάκη: Αυτός ο πόθος για τη γνώση, η απορία για την ύπαρξη αυτή καθ' εαυτή, τα υπαρξιακά ερωτήματα υπάρχουν σε όλα του τα βιβλία; Γράφει έτσι γενικά; Ή μόνο στο συγκεκριμένο;
Ποιά είναι η γνώμη σας για αυτό το βιβλίο; (Χωρίς σπόιλερ)
Ευχαριστώ!
Δεν του σηκωνοταν - ειναι το κλειδι που απαντα στις αποριες σου
Χμ εννοείς του καζαντζακη, κυκλοφορούσε η φήμη από το τριάντα στο Ηράκλειο.
Το μόνο που ξέρω είναι ότι έλαβε χώρα στη καλογριά summer of love με διαλείμματα .
Χασκογελάνε τα δάσα.
-
Νάγια
- Phorum.gr user: Νάγια
από Νάγια » 01 Αύγ 2024, 22:27
Bazoomba έγραψε: ↑01 Αύγ 2024, 22:13
Νάγια έγραψε: ↑01 Αύγ 2024, 22:00
Bazoomba έγραψε: ↑01 Αύγ 2024, 09:46
Αρχικα πριν κανουμε οτιδηποτε, να σε ενημερωσουμε οτι στο ταπεινο μας φορουμ, γραφει ενας ταλαντουχος συγγραφεας, ματσωμενος, γιος του πατερα του, ιδιοκτητης ξενοδοχειου, κατοικος της νησιωτικης χωρας, εμφανισιμος ( κατα δηλωση του) με δυο κοιλιακους να αχνοφαινονται.
Χμμμ, και γιατί μου το λες αυτό; Πώς σχετίζεται με αυτό που ρώτησα; Επειδή είμαι φοιτήτρια με προξενεύεις;

Τι σπουδαζεις;
Στατιστική, αλλά θα θελα να σπουδάζω φυσική. Εσύ με τι ασχολείσαι;
-
Αγις
από Αγις » 01 Αύγ 2024, 22:29
Machine ghost έγραψε: ↑01 Αύγ 2024, 22:26
Νάγια έγραψε: ↑01 Αύγ 2024, 02:36
Διαβάζω το "Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" του Καζαντζάκη.
Είμαι φοιτήτρια και αντιμετωπίζω πολλά υπαρξιακά αινίγματα σαν άνθρωπος. Αυτά δε με βασανίζουν, κάθε άλλο.
Επειδή, λοιπόν, μου αρέσει να φιλοσοφώ, να εξερευνώ και να αναρωτιέμαι, νιώθω πως αρχίζω να αγαπώ πολύ αυτό το βιβλίο καθώς είναι γεμάτο με τις υπαρξιακές κρίσεις του Ζορμπά.
Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που γράφει ο Καζαντζάκης, διαβάζοντας τον εσωτερικό του μονόλογο νιώθω να ξεδιπλώνεται μπροστά μου ολόκληρη η ψυχοσύνθεσή του.
Δε μπορώ να πω οτι ταυτίζομαι με τον χαρακτήρα του Ζορμπά, ταυτίζομαι όμως με τον τρόπο που "βλέπει" τα πράγματα. Το βλεπει μεσα σε εισαγωγικα επειδη βλέπει πέρα απτη φυσική τους ιδιότητα και κατάσταση. Ακόμη ταυτίζομαι με τη φλόγα που διακατέχει τον ίδιο τον Καζαντζάκη και το πάθος του για τη ζωή, τους αντικρουόμενους δαίμονες που αντιμετωπίζει, την αιώνια πάλη του με την πίστη, την ομορφιά στον τρόπο που περιγράφει τη ζωή με τις όμορφες παρομοιώσεις του.
Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω, για όποιον ασχολείται με τη λογοτεχνία ή για όποιον έχει διαβάσει Καζαντζάκη: Αυτός ο πόθος για τη γνώση, η απορία για την ύπαρξη αυτή καθ' εαυτή, τα υπαρξιακά ερωτήματα υπάρχουν σε όλα του τα βιβλία; Γράφει έτσι γενικά; Ή μόνο στο συγκεκριμένο;
Ποιά είναι η γνώμη σας για αυτό το βιβλίο; (Χωρίς σπόιλερ)
Ευχαριστώ!
Το μόνο που ξέρω είναι ότι έλαβε χώρα στη καλογριά summer of love με διαλείμματα .
ειναι γνωστο πως η γυναικα του ηταν παρθενα χρονια μετα το γαμο - μεχρι που συναντησε εναν κομμωτη
ΖΗΝΗΔΕΩΣ
-
Αγις
από Αγις » 01 Αύγ 2024, 22:35
Γαλατεια
αποκωδικοποιησε το τριγωνο Νουρημπεη - Εμινε Χανουμισας κ καπταν Πολυξιγκη
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος
Αγις την 01 Αύγ 2024, 22:38, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
ΖΗΝΗΔΕΩΣ
-
Machine ghost
από Machine ghost » 01 Αύγ 2024, 22:38
Αγις έγραψε: ↑01 Αύγ 2024, 22:29
ειναι γνωστο πως η γυναικα του ηταν παρθενα χρονια μετα το γαμο - μεχρι που συναντησε εναν κομμωτη
Ποιος συνάντησε τον κομμωτή; Ο καζαντζακης ή η Γαλάτεια . Πάντως σαν συγγραφέας είναι παγόβουνο, καταλαβαίνεις μόνο ότι είναι πάνω από την επιφάνεια.
Χασκογελάνε τα δάσα.
-
Αγις
από Αγις » 01 Αύγ 2024, 22:39
Machine ghost έγραψε: ↑01 Αύγ 2024, 22:38
Αγις έγραψε: ↑01 Αύγ 2024, 22:29
Ποιος συνάντησε τον κομμωτή; Ο καζαντζακης ή η Γαλάτεια . Πάντως σαν συγγραφέας είναι παγόβουνο, καταλαβαίνεις μόνο ότι είναι πάνω από την επιφάνεια.
Η Γαλατεια στο κολωνακι
ΖΗΝΗΔΕΩΣ
-
ΓΑΛΗ
από ΓΑΛΗ » 01 Αύγ 2024, 22:40
H πρώτη ήταν η Γαλάτεια, η δεύτερη ήταν η Ελένη.
Το τί είναι αλήθεια και το τί ψέμματα αναφορικά με την ερωτική ζωή του Καζαντζάκη, δεν το ξέρει κανείς.
Έχω διαβάσει δύο βιβλία αναφορικά με το θέμα.
Το παλιό είναι της Λιλής Ζωγράφου "Νίκος Καζαντζάκης - Ένας τραγικός" και το πιο πρόσφατο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου "Ανέγγιχτη" με τέρμα διαφορετική προσέγγιση.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
-
Machine ghost
από Machine ghost » 01 Αύγ 2024, 22:41
Αγις έγραψε: ↑01 Αύγ 2024, 22:35
Γαλατεια
αποκωδικοποιησε το τριγωνο Νουρημπεη - Εμινε Χανουμισας κ καπταν Πολυξιγκη
Δεν κατέω, δεν ακουμπώ κάποια πράγματα ας μεινουν όπως επιθυμούσε, σίγουρα για κάποια αυτιά τα έλεγε.!
Χασκογελάνε τα δάσα.
-
Machine ghost
από Machine ghost » 01 Αύγ 2024, 22:43
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑01 Αύγ 2024, 22:40
Το τί είναι αλήθεια και το τί ψέμματα αναφορικά με την ερωτική ζωή του Καζαντζάκη, δεν το ξέρει κανείς.
Το παλιό είναι της Λιλής Ζωγράφου "Νίκος Καζαντζάκης - Ένας τραγικός" και το πιο πρόσφατο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου "Ανέγγιχτη" με τέρμα διαφορετική προσέγγιση.
Την αλήθεια την ήξερε ο Σκοπιανός και οι απόγονοι του.
Α και οι στουπιανοι τους είχαν περάσει από μικροτόμο.
Αλλά τα ήθη τότε .
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος
Machine ghost την 01 Αύγ 2024, 22:45, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Χασκογελάνε τα δάσα.
-
ΓΑΛΗ
από ΓΑΛΗ » 01 Αύγ 2024, 22:44
Machine ghost έγραψε: ↑01 Αύγ 2024, 22:43
Ποιος Σκοπιανός;
Η ελπίδα είναι παγίδα.
-
Αγις
από Αγις » 01 Αύγ 2024, 22:47
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑01 Αύγ 2024, 22:44
Ποιος Σκοπιανός;
Ζορμπας
ΖΗΝΗΔΕΩΣ
-
Αγις
από Αγις » 01 Αύγ 2024, 22:48
Α και οι στουπιανοι τους είχαν περάσει από μικροτόμο.
Αλλά τα ήθη τότε .

ΖΗΝΗΔΕΩΣ
-
ΓΑΛΗ
από ΓΑΛΗ » 01 Αύγ 2024, 22:48
Περισσότερα από όσα έχω διαβάσει από Καζαντζάκη και για τον Καζαντζάκη, χλωμό.
Γιατί τέτοια επιθετικότητα;

Η ελπίδα είναι παγίδα.
-
-
- 20 Απαντήσεις
- 680 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Πασιφάη
17 Ιαν 2025, 22:55
-
-
- 11 Απαντήσεις
- 969 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από ksk
31 Αύγ 2023, 16:13
-
-
- 5 Απαντήσεις
- 976 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Ερμής
21 Οκτ 2023, 10:04
-
-
- 48 Απαντήσεις
- 1755 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Γάταρος
09 Νοέμ 2024, 22:12
Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών
Αποποίηση Ευθυνών Διαχείρισης Φόρουμ (Phorum.com.gr)
Οι απόψεις και τα σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το Φόρουμ είναι προσωπικά και δεν αντιπροσωπεύουν αυτές της Διαχείρισης του Phorum.com.gr
Το κάθε μέλος, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη των δημοσιεύσεών του, των απόψεων / θέσεων που εκφράζονται
μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται.
Η Διαχείριση του Phorum.com.gr σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη, για οποιαδήποτε συμβουλή ή συστάσεις που κάνει ή υπονοεί κάποιο μέλος ή επισκέπτης του Phorum.com.gr
η οποία έχει ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε απώλεια / ζημία, με οποιονδήποτε τρόπο, για μέλος του Phorum.com.gr, ή για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.
Επιπλέον, η Διαχείριση του Phorum.com.gr δεν είναι και δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη, για το περιεχόμενο οποιουδήποτε άλλου ιστοτόπου στο Διαδίκτυο,
που έχει συνδεθεί με σύνδεσμο (link) από το Phorum.com.gr
Για άμεση επικοινωνία με τη Διαχείριση του Phorum.com.gr μπορείτε να συμπληρώνετε τη φόρμα της σελίδας Επικοινωνίας του Phorum.com.gr παρακάτω.