Στην καθαρεύουσα έγραφαν και το επίθετο καμμένος με δύο Μ, χωρίς προφανή λόγο.
Πιθανότατα από τον παρακείμενο κεκαμμενος που όμως προέρχεται από άλλο ρήμα (καμπτω)
Στην καθαρεύουσα έγραφαν και το επίθετο καμμένος με δύο Μ, χωρίς προφανή λόγο.
Τεσπα. Εγώ έτσι τα θυμάμαι να μας διδάσκονται. Τώρα πιο συγκεκριμένες αναλύσεις των παραπάνω λέξεων, εδω τις διάβασα, αλλά επειδή έχω χρόνια να ασχοληθώ με το ''άθλημα'', δεν συμμετέχω. Βαριέμαι και να ψαχνω η αλήθεια είναι.Isildur έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 07:29Ξύδι, ρεβύθι, μπύρα. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γράφονται με "υ", είναι απλά λάθος. Δεν είναι περιπτώσεις όπως η οξυά/οξιά που στέκουν και τα δύο.Πασιφάη έγραψε: ↑25 Απρ 2025, 21:22Προσωπικά είμαι αρνητική και στα γκρήγκλις και στην αλλαγή της γλώσσας που κάποιοι επιθυμούν να την απλουστεύσουν. Σκέφτομαι εν τω μεταξύ, ποιόν ενοχλεί ας πούμε να γράφονται οι λέξεις, όπως παλαιότερα. Επί παραδείγματι, το τραίνο, το ξύδι το κρεββάτι, το ρεβύθι , το αυγό κλπ κλπ..
Προσφέρει κάτι όλο αυτό, ή απλά απομακρύνει τους νέους ανθρώπους ένεκα ''βιασύνης'' στην γραφή, να ξεχνούν την καλλιέπεια;
Επίσης, τα εληά, βασιληάς. Υποτίθεται ότι το "η" προκύπττει από το μακρό "αι", αλλά το θεωρώ λάθος από όποια σκοπιά κι αν το πιάσεις.
Γενικά, καθαρευουσιάνικες μαλακίες...
Οι καθαρευουσιάνοι συχνότατα έκανα ό,τι μπορούσαν για να δείξουν ότι ξέρουν κάτι παραπάνω από το απαίδευτο πόπολο. Με αποτέλεσμα συχνά να λένε μαλακίες, πιστεύω.
Κοίτα, κι εγώ την μπύρα ακόμα με "υ" τη γράφω σχεδόν πάντα. Συνήθειες είναι αυτές, δύσκολα κόβονται. Απλά, λέμε ποιο είναι το σωστό, η πότε μπορεί να υπάρχουν δύο "σωστά", πότε δηλαδή είναι αποδεκτές και οι δύο γραφές, για διάφορους λόγους.Πασιφάη έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 11:03Τεσπα. Εγώ έτσι τα θυμάμαι να μας διδάσκονται. Τώρα πιο συγκεκριμένες αναλύσεις των παραπάνω λέξεων, εδω τις διάβασα, αλλά επειδή έχω χρόνια να ασχοληθώ με το ''άθλημα'', δεν συμμετέχω. Βαριέμαι και να ψαχνω η αλήθεια είναι.Isildur έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 07:29Ξύδι, ρεβύθι, μπύρα. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γράφονται με "υ", είναι απλά λάθος. Δεν είναι περιπτώσεις όπως η οξυά/οξιά που στέκουν και τα δύο.Πασιφάη έγραψε: ↑25 Απρ 2025, 21:22Προσωπικά είμαι αρνητική και στα γκρήγκλις και στην αλλαγή της γλώσσας που κάποιοι επιθυμούν να την απλουστεύσουν. Σκέφτομαι εν τω μεταξύ, ποιόν ενοχλεί ας πούμε να γράφονται οι λέξεις, όπως παλαιότερα. Επί παραδείγματι, το τραίνο, το ξύδι το κρεββάτι, το ρεβύθι , το αυγό κλπ κλπ..
Προσφέρει κάτι όλο αυτό, ή απλά απομακρύνει τους νέους ανθρώπους ένεκα ''βιασύνης'' στην γραφή, να ξεχνούν την καλλιέπεια;
Επίσης, τα εληά, βασιληάς. Υποτίθεται ότι το "η" προκύπττει από το μακρό "αι", αλλά το θεωρώ λάθος από όποια σκοπιά κι αν το πιάσεις.
Κι εγώ το φυστίκι, έτσι το γράφω ακόμη.Isildur έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 11:16Κοίτα, κι εγώ την μπύρα ακόμα με "υ" τη γράφω σχεδόν πάντα. Συνήθειες είναι αυτές, δύσκολα κόβονται. Απλά, λέμε ποιο είναι το σωστό, η πότε μπορεί να υπάρχουν δύο "σωστά", πότε δηλαδή είναι αποδεκτές και οι δύο γραφές, για διάφορους λόγους.Πασιφάη έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 11:03Τεσπα. Εγώ έτσι τα θυμάμαι να μας διδάσκονται. Τώρα πιο συγκεκριμένες αναλύσεις των παραπάνω λέξεων, εδω τις διάβασα, αλλά επειδή έχω χρόνια να ασχοληθώ με το ''άθλημα'', δεν συμμετέχω. Βαριέμαι και να ψαχνω η αλήθεια είναι.Isildur έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 07:29
Ξύδι, ρεβύθι, μπύρα. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γράφονται με "υ", είναι απλά λάθος. Δεν είναι περιπτώσεις όπως η οξυά/οξιά που στέκουν και τα δύο.
Και τώρα που το θυμήθηκα, άλλη λέξη που δεν δικαιολογείται το ύψιλον αλλά το γράφουν πολλοί έτσι, είναι το φυστίκι.
Εγώ πάντως, από όλα αυτά, μόνο τη μπύρα γράφω όπως να 'ναι και συνήθως με "υ". Κι αυτό, επειδή στη μπύρα το τελευταίο που με νοιάζει είναι η ορθογραφία της...Πασιφάη έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 11:23Κι εγώ το φυστίκι, έτσι το γράφω ακόμη.Isildur έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 11:16Κοίτα, κι εγώ την μπύρα ακόμα με "υ" τη γράφω σχεδόν πάντα. Συνήθειες είναι αυτές, δύσκολα κόβονται. Απλά, λέμε ποιο είναι το σωστό, η πότε μπορεί να υπάρχουν δύο "σωστά", πότε δηλαδή είναι αποδεκτές και οι δύο γραφές, για διάφορους λόγους.
Και τώρα που το θυμήθηκα, άλλη λέξη που δεν δικαιολογείται το ύψιλον αλλά το γράφουν πολλοί έτσι, είναι το φυστίκι.
Πρέπει να ξεσκονίσω μου φαίνεται κάποια πραγματάκια..
Isildur έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 11:31Εγώ πάντως, από όλα αυτά, μόνο τη μπύρα γράφω όπως να 'ναι και συνήθως με "υ". Κι αυτό, επειδή στη μπύρα το τελευταίο που με νοιάζει είναι η ορθογραφία της...Πασιφάη έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 11:23Κι εγώ το φυστίκι, έτσι το γράφω ακόμη.Isildur έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 11:16
Κοίτα, κι εγώ την μπύρα ακόμα με "υ" τη γράφω σχεδόν πάντα. Συνήθειες είναι αυτές, δύσκολα κόβονται. Απλά, λέμε ποιο είναι το σωστό, η πότε μπορεί να υπάρχουν δύο "σωστά", πότε δηλαδή είναι αποδεκτές και οι δύο γραφές, για διάφορους λόγους.
έχει σχέση η μπίρα με το μπιμπερό;Isildur έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 11:31Εγώ πάντως, από όλα αυτά, μόνο τη μπύρα γράφω όπως να 'ναι και συνήθως με "υ". Κι αυτό, επειδή στη μπύρα το τελευταίο που με νοιάζει είναι η ορθογραφία της...Πασιφάη έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 11:23Κι εγώ το φυστίκι, έτσι το γράφω ακόμη.Isildur έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 11:16
Κοίτα, κι εγώ την μπύρα ακόμα με "υ" τη γράφω σχεδόν πάντα. Συνήθειες είναι αυτές, δύσκολα κόβονται. Απλά, λέμε ποιο είναι το σωστό, η πότε μπορεί να υπάρχουν δύο "σωστά", πότε δηλαδή είναι αποδεκτές και οι δύο γραφές, για διάφορους λόγους.
Μεγάλη. Γνωστή άλλωστε ιστορικά η προειδοποιητική ετικέτα στους ρωμαϊκούς αμφορείς ζύθου: bibere pericolosamente, δηλαδή "πίνετε με δική σας σε εύθυνη".taxalata xalasa έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 11:48έχει σχέση η μπίρα με το μπιμπερό;
το φουστίκι είναι η περσικιά πιστάκι . Γιατι βάλανε το u και το πιστάκι έγινε πουστάκι; με mousse τάκη;Isildur έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 12:00Μεγάλη. Γνωστή άλλωστε ιστορικά η προειδοποιητική ετικέτα στους ρωμαϊκούς αμφορείς ζύθου: bibere pericolosamente, δηλαδή "πίνετε με δική σας σε εύθυνη".
Όχι. Υπάρχει η μετοχή παρακειμένου κεκαμμένος, του κάμπτομαι, αλλά μετοχή καμμένος δεν υπάρχει.
Η θεωρία μου, η οποία πλέον κυκλοφορεί ευρέως στο Ίντερνετ, είναι ότι η ορθογραφία "μπύρα" είναι οπτική επίδραση από τον "ζύθο". Το είχα γράψει πρώτη φορά στην Lexilogia πριν καμμιά* 10αριά χρόνια, ίσως παραπάνω, και μετά ανέλαβε ο Σαραντάκος.Isildur έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 11:31Εγώ πάντως, από όλα αυτά, μόνο τη μπύρα γράφω όπως να 'ναι και συνήθως με "υ". Κι αυτό, επειδή στη μπύρα το τελευταίο που με νοιάζει είναι η ορθογραφία της...Πασιφάη έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 11:23Κι εγώ το φυστίκι, έτσι το γράφω ακόμη.Isildur έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 11:16
Αφού δεν υπήρξε δεν υπάρχει ύψιλον στην λέξη.-Καβαλάρης έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 08:01Συνεχίζεις να κάνεις τον χαζό. Προφανώς δεν υπήρξε.hellegennes έγραψε: ↑27 Απρ 2025, 23:09Δεν υπάρχει κανένα ύψιλον. Δεν υπήρξε ποτέ γραμμένη λέξη "ουγά".
και το βλαπτω δίνει βεβλαμμένος... κλασσική περίπτωση βλάβης...
Ναι, αυτό με τον ζύθο μού κάνει κι εμένα σαν αρκετά λογική εξήγηση, το έχουμε ξανασυζητήσει κιόλας οι δύο μας.hellegennes έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 12:30Η θεωρία μου, η οποία πλέον κυκλοφορεί ευρέως στο Ίντερνετ, είναι ότι η ορθογραφία "μπύρα" είναι οπτική επίδραση από τον "ζύθο". Το είχα γράψει πρώτη φορά στην Lexilogia πριν καμμιά* 10αριά χρόνια, ίσως παραπάνω, και μετά ανέλαβε ο Σαραντάκος.
Προσωπικά την γράφω πάντα με ύψιλον, μιας και οι περισσότερες ζυθοποιίες διαλέγουν αυτήν την ορθογραφία για τα προϊόντα τους. Νομίζω ότι είναι λίγο παράλογο οι περισσότερες μπύρες να γράφουν πάνω "μπύρα" και εμείς να επιμένουμε να γράφουμε "μπίρα" για ετυμολογικούς λόγους.
* αυτή η λέξη όμως, που όπως θα παρατηρείτε ότι γράφω πάντα με δύο μι (καμμιά), είναι όντως ορθογραφική απλοποίηση, αφού είναι καν+μια (καν+είς, καν+μία, καν+ένα)