Βερβερινοι πειρατές, οι πρόγονοι των "μεταναστών"

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Kauldron
Δημοσιεύσεις: 49579
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 18:53

Βερβερινοι πειρατές, οι πρόγονοι των "μεταναστών"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Kauldron » 04 Μάιος 2018, 22:43

Τουλάχιστον εξ' ίσου απάνθρωποι με τους αποικιοκράτες, οι Βερβερίνοι πειρατές λεηλατούσαν ευρωπαϊκές περιοχές και σκλάβωναν τους πληθυσμούς τους. Πάνω από 1 εκαοτμύριο αθώοι άνθρωποι, οδηγήθηκαν στη σκλαβιά, περιουσίες αρπάχτηκαν, ζωές καταστράφηκαν για πάντα.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE ... E%B1%CF%82

Όπως τώρα, έτσι και τότε, οι ορδές των πειρατών ζούσαν σπέρνοντας τον τρόμο και την καταστροφή. Οι πειρατές ήξεραν πολύ καλά να παίζουν το παιχνίδι, φροντίζοντας να μην εξαγριώνουν τους Ευρωπαίους, και κατά συνέπεια να μη χρειάζεται να αντιμετωπίσουν την πλήρη δύναμη της Δύσης. Συμφωνίες και συνθήκες, βέβαια, καταπατούνταν από τους Μαροκινούς, Αλγερινούς, Τυνήσιους, και, φυσικά, Οθωμανούς.
Το 1830, η Γαλλία κατέλαβε ολόκληρο το Αλγέρι, βάζοντας τέλος στη φρίκη.

Αν και όλοι γνωρίζουν τα περί "αποικιοκρατών", σχεδόν κανένας δεν γνωρίζει την υποδούλωση άνω του 1 εκατομυρίου ψυχών από τους απάνθρωπους Βορειοαφρικανούς και Ανατολίτες.

Ο καθένας μπορεί να δεί τις ομοιότητες εκείνης της εποχής με τη σημερινή.
Αλιόσα έγραψε:
14 Μάιος 2024, 14:52
Μια φορά ριξαμε για πλάκα και αβολιδωτο, τοσο αρχιδια ειχαμε.

Nero

Re: Βερβερινοι πειρατές, οι πρόγονοι των "μεταναστών"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 04 Μάιος 2018, 22:47

Σοκαριστικό: ο Kauldron ανακάλυψε ότι υπήρχαν πειρατές στη μεσόγειο. Περισσότερα στο δελτίον των 8

Nero

Re: Βερβερινοι πειρατές, οι πρόγονοι των "μεταναστών"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 04 Μάιος 2018, 22:59

Αυτό το "λίγοι ξέρουν"πάντως με σκότωσε. Είναι φυσικά άγνωστο ότι οι βερβέροι ζούσαν απο την πειρατεία όπως πριν απο αυτούς οι Καρχηδόνιοι,οι υπόλοιποι Φοίνικες,οι Κρήτες,οι Κερκυραίοι,Οι Κάρες,οι Ετρούσκοι,οι Μανιάτες,οι Ιωαννίτες ιππότες,οι Βενετοί,οι κάτοικοι των ακτών της Δαλματίας και γενικά όποιοι κάτοικοι της Μεσογείου έτυχε να ζουν σε παραθαλάσσιες περιοχές με λίγες δυνατότητες για καλλιέργεια γης,φυσικά λιμάνια και κεντρική εξουσία αδύναμη να του σταματήσει :P

Άβαταρ μέλους
Kauldron
Δημοσιεύσεις: 49579
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 18:53

Re: Βερβερινοι πειρατές, οι πρόγονοι των "μεταναστών"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Kauldron » 04 Μάιος 2018, 23:54

Δυτικοί κάνουν πειρατεία: Αλjήτεεεεεεες αποικιουκράτjεεεεεεεεεεεες!!!!!
Βορειοαφρικανοί και μεσανατολίτες κάνουν πειρατεία: Φτωχjoί άνθρουπjε ήτανjε!!!!! Τί θέλατjε να κάνjουνjέ!!!!!!!!

:smt005::smt005::smt005:
Αλιόσα έγραψε:
14 Μάιος 2024, 14:52
Μια φορά ριξαμε για πλάκα και αβολιδωτο, τοσο αρχιδια ειχαμε.

Nero

Re: Βερβερινοι πειρατές, οι πρόγονοι των "μεταναστών"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 05 Μάιος 2018, 00:03

Kauldron έγραψε:
04 Μάιος 2018, 23:54
Δυτικοί κάνουν πειρατεία: Αλjήτεεεεεεες αποικιουκράτjεεεεεεεεεεεες!!!!!
Βορειοαφρικανοί και μεσανατολίτες κάνουν πειρατεία: Φτωχjoί άνθρουπjε ήτανjε!!!!! Τί θέλατjε να κάνjουνjέ!!!!!!!!

:smt005::smt005::smt005:
Ρε κασμά, Σου εξηγώ ότι η πειρατεία στη μεσόγειο ήταν ενδημικό φαινόμενο λόγω γεωγραφίας και ενίοτε πολιτικών συνθηκών απο αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι τον 20ο αιώνα. Όποτε εξέλειπε μια ισχυρή διοίκηση με ισχυρό ναυτικό για να επιβάλλει κυριαρχία η μεσόγειος μαστίζονταν από πειρατές. Και δεν ήταν ούτε πολιτισμικό φαινόμενο ούτε θρησκευτικό. Όπου είχε καλά φυσικά λιμάνια η πειρατεία ήταν πιο κερδοφόρα επιχείρηση. Τ ιθες να κάνουμε να κάτσουμε να μετράμε τα θύματα των Άνδριων και των Σικελών πειρατών και να τους ζητήσουμε τα ρέστα?

τώρα τι έχεις στο μυαλό σου ότι ήταν η αποικιοκρατία και το πως καταφέρνεις να την εξισώσεις με το φαινόμενο της πειρατείας φοβάμαι να το εξερευνήσω

Nero

Re: Βερβερινοι πειρατές, οι πρόγονοι των "μεταναστών"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 05 Μάιος 2018, 00:20

Πως να καταλάβουμε το φαινόμενο της πειρατείας στη χωρα που η εθνική ιδεολογία θέλει τους πειρατές "μαχητές της ελευθερίας". Οι Βερβέροι ήταν ληστές,οι Μανιάτες ήταν "μαχητές της ελευθερίας"? :bored:
Πόρτο Κάγιο. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική άκρη της λακωνικής χερσονήσου. Η περιοχή ήταν κατοικημένη στην αρχαιότητα και σήμερα διατηρείται μικρός οικισμός. Το κάστρο, από το οποίο δεν σώζονται σήμερα παρά ερείπια, κτίστηκε από τον Γουλιέλμο Βιλλεαρδουί"νο με σκοπό μαζί με το κάστρο του Πασσαβά να ελέγχει και τις ακτές από τις πειρατικές επιδρομές.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Οι πειρατές της Μάνης

Όπως και στη στεριά, οι Μανιάτες πολέμησαν στη θάλασσα τον Τούρκο κατακτητή

Του Κυριάκου Κάσση

ΑΠΟ ΤΗ βαθιά αρχαιότητα ώς τον προηγούμενο αιώνα στα «περάσματα» και στις «καβάτζες» των κάβων των μεσογειακών ακτών ανθούσε η πειρατεία. Αλλοτε με την πραγματική έννοιά της, δηλ. την καταδρομή με πλοίο με σκοπό τη ληστεία στην ανοιχτή θάλασσα κι άλλοτε με την έννοια της ληστοπειρατείας που γινόταν με εφόρμηση σε διερχόμενα σκάφη από τις ακτές.

Ήδη από την εποχή του Πτολεμαίου του Φιλάδελφου έγιναν ειδικές επιχειρήσεις για την πάταξη της πειρατείας στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο. Αργότερα ο Πομπήιος με παρέα και τον νεαρό Μάρκο Αντώνιο κατέστη ο τρομερός διώκτης των πειρατών στην ίδια περιοχή, αφού εξόντωσε χιλιάδες απ' αυτούς, αρχής γενομένης από την Κιλικία έως τα στενά των Κυθήρων και της Σικελίας. Η Μάνη είχε υπερπληθυσμό ήδη από τους ελληνιστικούς χρόνους, γιατί το Ταίναρο είχε καταστεί τόπος συγκέντρωσης Ελλήνων μισθοφόρων.

Το πρόβλημα της διατροφής των μισθοφόρων αυτών κατά την παραμονή τους στο Ταίναρο και ώσπου να «βρουν δουλειά» στρατολογούμενοι, επόμενο ήταν να οδηγήσει σ' έναν απλό τρόπο λύσης του: τη ληστοπειρατεία.

Αλλά κυρίως κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και μετά τις Σταυροφορίες, η Ανατολική Μεσόγειος (Κύπρος, Ρόδος, Νησιά αρχιπελάγους, Κρήτη, Μάνη, Επτάνησα) έγιναν έδρες ή ορμητήρια πειρατών.



Γαλιότα : απο τα αγαπημένα πλοία των πειρατών, μικρή και ευκίνητη.
Θαλασσινοί κλέφτες

Οι πειρατές της Μάνης όπως και οι κλέφτες των βουνών δεν ήταν άλλο από περήφανους και αδάμαστους μαχητές της ελευθερίας. Τα πιο αξιόμαχα στοιχεία του σκλαβωμένου γένους. Δεν ήταν απλώς «πειρατές» οι Μανιάτες αυτοί που χτυπώντας τα τουρκικά πλοία τα οποία πολιορκούσαν την Κρήτη έκαναν βοηθητικό αντιπερισπασμό χάριν των Βενετών (1646-1667). Νύχτα επιτέθηκαν στον τουρκικό στόλο πολλές φορές.

Πυρπολούσαν κάτω απ' την κόλαση των κανονιών. Γι' αυτό ο Αχμέτ Κιουπρουλής, ο βεζύρης, όταν κατέλαβε την Κρήτη, έταξε διπλό μισθό σε όσους θα τον βοηθούσαν να καταλάβει τη Μάνη.

Κι έστειλε τον αγριότερα πειρατή τον Μωαμεθανών, τον τρόμο της Μεσογείου, τον περιβόητο Χασάν Μπαμπά, κάνοντάς τον γενικό ναύαρχο των ναυτικών δυνάμεων της Υψηλής Πύλης, με στόλο και το τρομερό ασκέρι του, διατάζοντάς τον ή να υποτάξει τους Μανιάτες ή να τους εξαφανίσει. Αλλά δεν ήταν γραφτό του να πατήσει την Αγια Γη. Οι Μανιάτες τον νίκησαν και του πήραν και δύο πλοία!

Οι θαλασσινοί αυτοί έκαναν πειρατεία σαν αντίσταση - εκδίκηση προς τον δυνάστη τους ή τους φίλους του με συνθήκες τύπου Ιεράς Συμμαχίας.

Τα χριστιανικά πληρώματα τα μεταχειρίζόνταν ανάλογα με την σχέση και τη συμπεριφορά του κράτους τους προς τους Ελληνες.

Οι εξαιρέσεις

Οπωσδήποτε υπήρξαν και μεμονωμένες ατομικές περιπτώσεις βιαιοτήτων για προσωπικές αντεκδικήσεις ή και άτομα (της Μάνης ή άλλων περιοχών ελληνικών) που δεν είχαν ιερό και όσιο και δεν αγωνίζονταν για άλλο σκοπό πέρα από την ιδιοτέλειά τους. Αλλά αυτοί ήταν εξαίρεση και δεν είχαν εκτίμηση ούτε από τους πολύ οικείους τους. Π.χ. η γυναίκα του Κουρσάρου Νικολό Σάσσαρη λέει όταν έμαθε το θάνατό του (περίπου 1815-1825):

Μια σκόλη και μια Κυϊριακή λούστηκα κι εχτενίστηκα και στο γυαλί εγυαλίστηκα Μία μπρατσέρα αγνάντεψε

στο γ κάβο του Μαυρόσπηλιου. Μαύρα ήτα τα πανία της μαύρα και τα κουπία της.

Οσο να ντο συνοηθού (=αντιληφθώ) τη σκάλα για να κατεβού

γιόμισ' η μάντρα κι η γιαβλή

άλλοι κουκιοί κι άλλοι στραβοί φαϊμένοι κι ολοαίματοι.

Κι έλειπε μόνο ο Νικολός.

Εσκουξα δυνατή φωνή:

- Καλώς τους, καλώς ήρθατε, αμ' πο' ναι ο Καπετάνιο ζας; - Εκεί στη Μαύρη Θάλασσα, εκείεσυναπαντέθημα

με τριά καράβγια τούρκικα

Κι οι Τούρκοι τ' άνομα σκυλιά ερίξασι τη μπαταϊριά. Σκοτώθη ο ΜαυροΝικολός σκοτώθη ο Καπετάνιο μας.

- Είχητα και καλά παθες,

βρε μονομάτη Νικολό,

τι ζ έσκουζα το ψυχικό·

μη μ πάεις κουρσάρος και ζουρμπάς μη μ πάεις να γδύνεις τα φτωχά.

«Τα Κακαβούλια»

Ο άριστος γνώστης της ελληνικής ναυτικής ιστορίας και εξαίρετος θαλασσογράφος Κωνστ. Ράδος στο διήγημά του «Τα Κακαβούλια» παρουσιάζει τα πράγματα όπως πραγματικά ήταν.

Το θέμα του διηγήματος:

«Ενα ξένο καράβι εξωκοίλει στο λιμάνι Πορτοκάλια της Μάνης. Οι γύρω ντόπιοι λιμοκτονούν από αφορία κι ανομβρία χτυπημένοι από στεριάς ... Παιδιά και γέροι πεθαίνουν αράδα... Το διαγούμισμα του ξένου καραβιού στερνή τους ελπίδα ... Το καταλαμβάνουν με γιουρούσι. .. Μέσα όμως βρίσκουν πρόσφυγες γυναικόπαιδα από κάποιον πόλεμο της Δ. Ευρώπης, που λιμοκτονούν περισσότερο από εκείνους ... Κι αποφασίζουν να τους ταί'σουν και περιθάλψουν μοιράζοντάς τους και το στερνό ξεροκόμματο που είχαν!».

Από την εποχή των πατέρα και γιου Λακώνων Θαλασσομάχων Λάχαρη και του Ευρυκλή, ώς το 1821, η Μάνη, στην καρδιά της Μεσογείου, απόδειχνε περίτρανα πως ο Ελληνισμός δεν έφυγε ποτέ από την κοιτίδα του και πως «τα δαχτυλίδια αν έπεσαν, τα δάχτυλα του στέκουν».

http://manivoice.gr/content/%CE%BF%CE%B ... E%B7%CF%82

Άβαταρ μέλους
Nandros
Δημοσιεύσεις: 27425
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:41
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Re: Βερβερινοι πειρατές, οι πρόγονοι των "μεταναστών"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 05 Μάιος 2018, 00:31

Kauldron έγραψε:
04 Μάιος 2018, 23:54
Δυτικοί κάνουν πειρατεία: Αλjήτεεεεεεες αποικιουκράτjεεεεεεεεεεεες!!!!!
Βορειοαφρικανοί και μεσανατολίτες κάνουν πειρατεία: Φτωχjoί άνθρουπjε ήτανjε!!!!! Τί θέλατjε να κάνjουνjέ!!!!!!!!

:smt005::smt005::smt005:
Διάσημος ναυαγιστής (είδος πειρατού) της μυθολογίας ήταν ο αργοναύτης Ναύπλιος, πατέρας του Παλαμήδη
:g030:
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!

mec

Re: Βερβερινοι πειρατές, οι πρόγονοι των "μεταναστών"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mec » 05 Μάιος 2018, 00:43

Kauldron έγραψε:
04 Μάιος 2018, 22:43
Το 1830, η Γαλλία κατέλαβε ολόκληρο το Αλγέρι, βάζοντας τέλος στη φρίκη.
Κι έμεινε ως το 1962 για να ξεκάνει όλους τους πειρατές που ήταν σαν τη λερναία ύδρα. Έναν πειρατή σκότωνες 9 φύτρωναν.
Ο καθένας μπορεί να δεί τις ομοιότητες εκείνης της εποχής με τη σημερινή.
Είναι δυνατόν να μην έβρισκες ομοιότητες; Αφού για αυτόν το σκοπό το άνοιξες το νήμα. :smt005:

Άβαταρ μέλους
Kauldron
Δημοσιεύσεις: 49579
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 18:53

Re: Βερβερινοι πειρατές, οι πρόγονοι των "μεταναστών"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Kauldron » 05 Μάιος 2018, 00:46

Επιχειρήματα του κώλου:
"Ναι, αλλά και άλλοι το έκαναν"
"Πεινjούσανjε οι άνθρωπjέ"

Και 'συ ο ίδιος το λές οτι οι Μανιάτες είχαν πρόβλημα επιβίωσης.
Οι Οθωμανοί, που είχανε τις πιο εύφορες περιοχές πεινούσανε κι αυτοί?
Οι Καρχηδόνιοι, πιο παλιά, πεινούσανε?

Ρε έχετε καμιά ιδέα για πόσο πλούσιες περιοχές μιλάμε?

Kαι κάποιος που δεν έχει χρήματα, δικαιολογείται να σφάζει και να σκλαβώνει και να βιάζει? Και οι άποικοι από τις χώρες της Δύσης άφραγκοι ήτανε στην πλειοψηφία τους. Εκεί δεν "αγιοποιείται" η φτώχια?
ΑΥτό που σας λέω είναι οτι οι "καημενούληδες" Βορειοαφρικανοί και μεσανατολίτες, μια χαρά σκλαβώνανε, και σφάζανε, αλλά αντίθετα με τους μπουνταλάδες Δυτικούς, δεν έχουν καθόλου τύψεις οι απόγονοί τους, γι αυτά που έκαναν οι βρωμεροί πρόγονοί τους.
Αντίθετα, μια χαρά συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο, να παρασιτούν εις βάρος των Δυτικών και όποιου άλλου μπορούν να εκμεταλλευτούν (όπως τους εξίσου μπουνταλάδες Έλληνες, που πάσχουν κι αυτοί από "white guilt" μολονότι οι πρόγονοί τους οχι μόνο δεν ήταν αποικιοκράτες, αλλά ήταν ΣΚΛΑΒΟΙ και οι ίδιοι.
Αλιόσα έγραψε:
14 Μάιος 2024, 14:52
Μια φορά ριξαμε για πλάκα και αβολιδωτο, τοσο αρχιδια ειχαμε.

Εμπεδοκλής
Δημοσιεύσεις: 21480
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 13:13

Re: Βερβερινοι πειρατές, οι πρόγονοι των "μεταναστών"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Εμπεδοκλής » 05 Μάιος 2018, 15:48

Στον επόμενο τόνο θα εξηγήσουμε γιατί οι Κλέφτες την προεπαναστατική περίοδο ονομάζονταν έτσι. Στον μεθεπόμενο τόνο θα ψάξουμε την καταγωγή του πιο γνωστού πειρατή της μεσογείου. Έπειτα, θα ψάξουμε να βρούμε τι δουλειά έκανε ο Μιαούλης, και τέλος, θα αναζητήσουμε την εθνικότητα των πειρατών του Ατλαντικού...

Άβαταρ μέλους
Βινόσαυρος
Δημοσιεύσεις: 6335
Εγγραφή: 26 Απρ 2018, 05:38

Re: Βερβερινοι πειρατές, οι πρόγονοι των "μεταναστών"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βινόσαυρος » 05 Μάιος 2018, 15:56

μεγάλο μέρος των πειρατών άφησαν παιδάκια στον ελλαδικό χώρο
αρκετοι σήμερα Αιλυνες αιθνηκισταις είναι αλγερόπαιδα.
Αλληλεγγύη στην κα. Σταυράκη-Πατούλη.
Αλληλεγγύη στην αδελφότητα Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Αλληλεγγύη στον κ. Καιρίδη.
Αλληλεγγύη στην κα. Συγγενιώτου.

Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith
Δημοσιεύσεις: 44003
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:08
Τοποθεσία: Maiore Patria

Re: Βερβερινοι πειρατές, οι πρόγονοι των "μεταναστών"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith » 05 Μάιος 2018, 16:05

ΝΑΙ στον Τζακ Σπάρροου!
ΟΧΙ στον Rahmah ibn Jabir al-Jalahimah!
🔻I would have lived in peace. But my enemies brought me war.🔻

Εμπεδοκλής
Δημοσιεύσεις: 21480
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 13:13

Re: Βερβερινοι πειρατές, οι πρόγονοι των "μεταναστών"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Εμπεδοκλής » 05 Μάιος 2018, 16:11

Βινόσαυρος έγραψε:
05 Μάιος 2018, 15:56
μεγάλο μέρος των πειρατών άφησαν παιδάκια στον ελλαδικό χώρο
αρκετοι σήμερα Αιλυνες αιθνηκισταις είναι αλγερόπαιδα.
Βέβαια, ισχύει και το ανάποδο....

Nero

Re: Βερβερινοι πειρατές, οι πρόγονοι των "μεταναστών"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 05 Μάιος 2018, 16:13

Παιδιά,να δείτε που ο φωστήρας θα νομίζει ότι βερβέροι σαν καλοί μουσουλμάνοι λήστευαν μόνο χριστιανικά πλοία και τα μουσουλμανικά τα άφηναν να περάσουν. Σαν τους μανιάτες "μαχητές της ελευθερίας" που όταν συναντούσαν ένα πλοίο τσέκαραν πρώτα στο google να δουν αν ήταν χριστιανικών συμφερόντων και αν ήταν δεν τους την έπεφταν :D

Άβαταρ μέλους
Yochanan
Δημοσιεύσεις: 16495
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 13:44
Phorum.gr user: Yochanan

Re: Βερβερινοι πειρατές, οι πρόγονοι των "μεταναστών"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Yochanan » 05 Μάιος 2018, 16:20

Βρε αθεόφοβε, καλά να κάνεις θέμα για το ζήτημα της πειρατιας στην μεσόγειο το 18 και 19ο αιώνα από Μουσουλμάνους πειρατές. Από εκεί πώς πας στους πρόσφυγες και μετανάστες του σήμερα που πάρα πολλοι ειναι απο Αφγανισταν κλπ κιόλα; Στάλα ντροπής δλδ;
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών