Δημοκρατία της Βαιμάρης και Ανατολική Γερμανία μετά το 1992

Πολιτικά θέματα εκτός Ελλάδας
brb και tyt
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 6812
Εγγραφή: 17 Οκτ 2018, 15:11

Δημοκρατία της Βαιμάρης και Ανατολική Γερμανία μετά το 1992

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από brb και tyt » 09 Μαρ 2019, 15:05

Δύο περίοδοι της ιστορίας της Γερμανίας που μοιάζουν εκπληκτικά με αυτό που ζει η Ελλάδα από το 2010 και μετά.

Στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης οι νικητές του Πρώτου Παγκόσμιου Πόλεμου ανάγκασαν την Γερμανία να εφαρμόσει ''μνημόνιο'' για να μπορέσει να πληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις. Έτσι ανάγκασαν το γερμανικό κράτος να τυπώνει μάρκα με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να είναι χιλιάδες τοις εκατό τον μήνα και να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες μεταξύ των οποίων και τους μισθούς για να έχει πλεονάσματα και να πληρώνει. Επίσης κατέλαβαν τις τις βιομηχανίες στην κοιλάδα του Ρουρ.

Στην επανένωση των δύο Γερμανιών υπήρξε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με την διαβόητη Treuhand, το αντίστοιχο ΤΑΙΠΕΔ. Όπως κι εδώ, ο σκοπός ήταν ο μετασχηματισμός της ανατολικογερμανικής οικονομίας και κοινωνίας.
Πωλούνται χιλιάδες επιχειρήσεις με παρωχημένα προϊόντα, ερειπωμένες υποδομές, αγορές υπό εξαφάνιση, αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, άτολμες διοικήσεις, μεγάλα χρέη και στρατιές από υπεράριθμους υπαλλήλους. Εάν ο οργανισμός που ανέλαβε να ιδιωτικοποιήσει το 97% της επιχειρηματικής δραστηριότητας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου έπρεπε να βάλει αγγελία, θα έγραφε κάτι τέτοιο. Παρά το κατά κοινή ομολογία δύσκολο έργο του, ο οργανισμός αυτός, το Treuhand κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια να ιδιωτικοποιήσει περισσότερες από 15.000 επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που είδε ποτέ ο πλανήτης. Κάποιοι, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker, θεωρούν ότι το μοντέλο του Treuhand θα πρέπει να εφαρμοστεί και για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις. Στην πραγματικότητα, όμως, μαγικές συνταγές επιτυχίας δεν υπάρχουν. Το Treuhand υπήρξε για χρόνια ο πιο μισητός οργανισμός στη Γερμανία, με τις επικρίσεις και το μίσος να λαμβάνουν δολοφονικές διαστάσεις, όταν ο επικεφαλής του έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες τρομοκρατών. Ο οργανισμός έφερε σε πέρας την αποστολή του σε τέσσερα χρόνια, με το τελικό καθαρό κόστος όμως να υπολογίζεται στα 175 δισ. δολάρια.

Το Treuhand ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1990 με ένα σκοπό που έμοιαζε περισσότερο με ευχή: Έπρεπε να μετατρέψει την κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας σε μία οικονομία της αγοράς. Χωρίς σχέδιο πάνω στο οποίο να κινηθούν ή έστω κάποιο παλαιότερο παράδειγμα να ακολουθήσουν, τα στελέχη του παραδέχονταν τότε ότι ακολουθούσαν τη στρατηγική του «βλέποντας και κάνοντας», ουσιαστικά μαθαίνοντας στην πράξη. Ο πρώτος επικεφαλής του Treuhand, ο μάνατζερ από τη Δυτική Γερμανία Detlev Rohwedder λειτουργούσε με μία αρχή· Έπρεπε να κάνει όσες περισσότερες αποκρατικοποιήσεις μπορούσε το ταχύτερο δυνατό.

Μόνο έτσι πίστευε ότι θα αντιμετώπιζε το κολοσσιαίο έργο που είχε αναλάβει. Με την ίδρυσή του, το Treuhand απέκτησε την ιδιοκτησία 22.000 μικρών επιχειρήσεων και 8.000 βιομηχανιών που απασχολούσαν 4 εκατ. άτομα καθώς και τεράστιων εκτάσεων γης, μεταξύ των οποίων το 28% της αγροτικής και τα δύο τρίτα της δασικής γης της Ανατολικής Γερμανίας. Επιχειρήσεις από βιομηχανίες χημικών έως κινηματογραφικά στούντιο και από ναυπηγεία και ιπποδρόμους έως κομμωτήρια έπρεπε να βρουν νέους ιδιοκτήτες.

Από το 97% της οικονομικής δραστηριότητας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας η Βόννη ήλπιζε να βγάλει κέρδος 6 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος ο Rohwedder είχε πει: «Όλη η ‘σαλάτα’ αξίζει περίπου 530 εκατ. δολάρια».

Ακόμα και αυτές οι εκτιμήσεις υπήρξαν όμως υπεραισιόδοξες. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων τις οποίες «κληρονόμησε» το Treuhand αδυνατούσε να επιβιώσει στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Έπειτα από δεκαετίες υποεπενδύσεων, οι υποδομές τους ήταν παρωχημένες, οι υπάλληλοί τους χαρακτηρίζονταν «τεμπέληδες» με τα δυτικογερμανικά στάνταρ, ενώ μετά την πτώση του Τείχους, οι αγορές στις οποίες εξήγαγαν τα προϊόντα τους έπαψαν να υπάρχουν. Το τελειωτικό χτύπημα στην ανταγωνιστικότητά τους επέφερε η νέα ισοτιμία, που εξίσωνε το μάρκο της Δυτικής Γερμανίας με το μάρκο της Ανατολικής Γερμανίας, παρότι πριν από την ένωση η ισοτιμία διαμορφωνόταν στο ένα προς έξι.

Η ομάδα των «Treuhand γιάπηδων», των νεαρών Δυτικογερμανών που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία μιας θέσης που προσέφερε καλά χρήματα αλλά και μία απαράμιλλη εσωτερική γνώση της οικονομίας της Ανατολικής Γερμανίας, δούλευε με πυρετώδεις ρυθμούς. Έκαναν 20-25 αποκρατικοποιήσεις την ημέρα, αποφασίζοντας ποιες από τις επιχειρήσεις μπορούσαν να πουληθούν και ποιες θα έπρεπε να διασπαστούν, να ρευστοποιηθούν και να εκκαθαριστούν.

Το Treuhand αναζητούσε αγοραστές στη Δυτική Γερμανία, στο εξωτερικό, αλλά απευθυνόταν και στις ίδιες τις διοικήσεις και τους υπαλλήλους των προς πώληση επιχειρήσεων, σε μία προσπάθεια να αντιγράψει το μοντέλο των Mittelstand, των μεσαίου μεγέθους οικογενειακών επιχειρήσεων που υπήρξαν η ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας. Στο τέλος, το 92% των επιχειρήσεων κατέληξε σε γερμανικά χέρια, αν και κάποιες προσέλκυσαν πολύ γνωστούς ξένους αγοραστές, όπως οι Dow Chemical, Coca Cola, McDonald’s, Philip Morris και General Motors.

Το Treuhand έκανε προσπάθειες να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας, επιλέγοντας συχνά τον αγοραστή που μπορεί να μην έδινε το υψηλότερο τίμημα, αλλά δεσμευόταν να κάνει τις λιγότερες απολύσεις. Άλλες φορές, επιδοτούσε έως και το 90% της αμοιβής των εργαζομένων. Βέβαια, η δράση του προκάλεσε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία, με το κλίμα δυσαρέσκειας να εκδηλώνεται με τη δολοφονία του Rohwedder από τη Φράξια Κόκκινος Στρατός, μόλις λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Οι επικρίσεις που δέχτηκε το Treuhand ήταν πολλές αλλά και ποικίλες. Πολλοί μίλησαν για «ξεπούλημα» και βιαστικές διαδικασίες, ενώ άλλοι είπαν ότι ο οργανισμός καθυστέρησε υπερβολικά, εφάρμοσε ελλιπείς ελέγχους ή δέχτηκε πολιτικές πιέσεις. Παρά τις προσπάθειές του να απορρίψει τυχόν κερδοσκόπους και να προτιμήσει μόνο τους λεγόμενους στρατηγικούς αγοραστές, δεν έλειψαν οι καταγγελίες ότι κάποιοι Γερμανοί πλούτισαν από τη διαδικασία. Το γεγονός είναι, πάντως, ότι ανάμεσα σε 15.000 αποκρατικοποιήσεις καταγράφηκαν μόνο έξι περιπτώσεις διαπιστωμένης απάτης.

Ο τελικός απολογισμός ήταν η αποκρατικοποίηση 15.102 επιχειρήσεων και η επιστροφή άλλων 4.358 εταιρειών στους αρχικούς τους ιδιοκτήτες. Νέους αγοραστές βρήκαν 25.000 μικρά καταστήματα (που στις περισσότερες περιπτώσεις πουλήθηκαν στους εργαζομένους τους) αλλά και 36.800 ακίνητα, ενώ 3.718 επιχειρήσεις ρευστοποιήθηκαν ή έκλεισαν. Έως το Δεκέμβριο του 1994, όταν ολοκλήρωσε το έργο του, το Treuhand είχε συγκεντρώσει έσοδα σχεδόν 50 δισ. δολαρίων. Όμως, το όλο εγχείρημα κόστισε 222 δισ. δολάρια.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος brb και tyt την 09 Μαρ 2019, 19:20, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ο Λεωνίδας, ο Κολοκοτρώνης και οι Ταγματασφαλίτες
Γάταρος έγραψε:
05 Φεβ 2019, 15:27

brb και tyt
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 6812
Εγγραφή: 17 Οκτ 2018, 15:11

Re: Δημοκρατία της Βαιμάρης και Ανατολική Γερμανία μετά το 1992

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από brb και tyt » 09 Μαρ 2019, 16:11

Για τη Δημοκρατία της Βαιμάρης. Στη σελίδα 19.
Το αμόκ της πολιτικής των οικονομιών

α)Επανειλημμένες αυξήσεις φόρων, έκτακτους φόρους, περικοπές στους μισθούς, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, περικοπή των
κοινωνικών παροχών.

β)Ακύρωση διατάξεων εργατικού δικαίου.

γ)Εκτόξευση της ανεργίας στο 40% του ενεργού πληθυσμού, καθώς το πρόβλημα δεν ήταν η ανταγωνιστικότητα αλλά η στενότητα της διεθνούς αγοράς λόγω των προστατευτικών πολιτικών στα διάφορα κράτη.

δ)Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, παρότι είχε εξοβελιστεί από την κυβέρνηση παρείχε ψήφο ανοχής, υποστήριξε την επανεκλογή του Χίντερμπουργκ, παρέμεινε προσκολλημένο στην πολιτική της οικονομικής ορθοδοξίας ενώ την ίδια στιγμή ομάδες εργασίας του εκπονούσαν σχέδια «κενσιανής» λογικής.
https://opencourses.auth.gr/modules/doc ... %CF%85.pdf
Ο Λεωνίδας, ο Κολοκοτρώνης και οι Ταγματασφαλίτες
Γάταρος έγραψε:
05 Φεβ 2019, 15:27


Άβαταρ μέλους
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύσεις: 17016
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:44

Re: Δημοκρατία της Βαιμάρης και Ανατολική Γερμανία μετά το 1992

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ » 09 Μαρ 2019, 19:15

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
09 Μαρ 2019, 18:13
Και λοιπόν ;
Νηματα με νηματοθετη τον brb και tyt
1.Γερμανός ιστορικός: Οι σφαγές αμάχων από τους Γερμανούς ήταν νόμιμες
2. Σανίνα και Παβλιτσένκο: Γυναίκες που τσάκισαν τους Γερμανούς
3.Νέα δημοσίευση Το ευρώ του Χίτλερ
4.Η Γερμανία δανείζεται με 0.17% και μας δανείζει με 1%
5.Χάρτης των σφαγών που έκαναν οι Γερμανοί στην Ελλάδα
6.Καιδιάρης για το ότι η ΧΑ υμνεί τον Χίτλερ και για Μακεδονία
7.Νέα δημοσίευση Μητσοτάκης και Βέμπερ λαικίζουν
8.Νέα δημοσίευση Γερμανικό βραβείο σε Τσίπρα και Ζάεφ για τις Πρέσπες
9.Νέα δημοσίευση Τα κέρδη της Γερμανίας από την κρίση
10.Merkel raus
11.Υποκλοπή προσωπικών δεδομένων Γερμανών πολιτικών
12.Η ασφάλεια στα γερμανικά αεροδρόμια νοσεί
13.Καλάβρυτα 1943: συνεχίστηκε η γενοκτονία από τους Γερμανούς
14.Οι Γερμανοί δεν κάνουν λάθη γατάκια
15.Είναι αρχαιοελληνική η σημαία των SS;
16.Με ποιον θα ήσασταν αν ζούσατε στην κατοχή;
17.ΤΑΙΠΕΔ όπως Treuhand
18.Σόιμπλε: Με κατηγορούν ότι παραήμουν καλός με την Ελλάδα
19.Αν δεν είναι γενοκτονία, τότε τι είναι;
20.Δημοκρατία της Βαιμάρης και Ανατολική Γερμανία μετά το 1992
Αρίστος for Tsirpas
Eχουμε ΔΙΠΛΗ πολιτειακη εκτροπη
Μια γιατι ο πρωθυπουργος επραξε αντιθετα στο ΟΧΙ του δημοψηφισματος...
Και δευτερη γιατι μεσω του Ταμειου Ξεπουληματος Χωρας παρεδωσε την εθνικη κυριαρχια και τον εθνικο πλουτο στους δανειστες

brb και tyt
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 6812
Εγγραφή: 17 Οκτ 2018, 15:11

Re: Δημοκρατία της Βαιμάρης και Ανατολική Γερμανία μετά το 1992

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από brb και tyt » 09 Μαρ 2019, 19:21

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
09 Μαρ 2019, 18:13
Και λοιπόν ;
Τι και λοιπόν;

Όλοι ξέρουμε πού κατέληξε η Γερμανία μετά την Βαιμάρη και πού οδήγησε τους πρώην Ανατολικογερμανούς η πολιτική του Βερολίνου.
Ο Λεωνίδας, ο Κολοκοτρώνης και οι Ταγματασφαλίτες
Γάταρος έγραψε:
05 Φεβ 2019, 15:27

ΑΙΝΕΙΑΝ06
Δημοσιεύσεις: 19092
Εγγραφή: 30 Σεπ 2018, 00:23

Re: Δημοκρατία της Βαιμάρης και Ανατολική Γερμανία μετά το 1992

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06 » 09 Μαρ 2019, 19:28

brb και tyt έγραψε:
09 Μαρ 2019, 19:21
ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
09 Μαρ 2019, 18:13
Και λοιπόν ;
Τι και λοιπόν;

Όλοι ξέρουμε πού κατέληξε η Γερμανία μετά την Βαιμάρη και πού οδήγησε τους πρώην Ανατολικογερμανούς η πολιτική του Βερολίνου.
Επειδή καταλαβαίνω που θέλεις να το πας

Οι ιστορικές συνθήκες στην Ελλάδα του 2019 δεν είναι ίδιες ουτε με την Γερμανία του 1943 ουτε με την Ρωσία του 1917...
Ετσι όπως εαν ανέβει το ΚΚΕ στην εξουσία στην Ελλάδα , δεν θα γίνει επανάληψη της Ρωσικής επανάστασης των μπολσεβίκων οου είχε γίνει στην Ρωσία τοτε , έτσι και εαν ανέβει η Χρυσή Αυγη στην εξουσία , δεν θα γίνει ξανά παγκόσμιος πόλεμος ουτε θα καίνε εβραίους στους θαλαμους αερίων όπως έκανε η ναζιστική Γερμανία
Οι ιστορικές συνθήκες είναι διαφορετικές και η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται παρά μόνον ως φάρσα .

Jolly Roger
Δημοσιεύσεις: 8524
Εγγραφή: 06 Ιούλ 2018, 00:21
Phorum.gr user: Jolly Roger

Re: Δημοκρατία της Βαιμάρης και Ανατολική Γερμανία μετά το 1992

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jolly Roger » 09 Μαρ 2019, 19:30

Μου 'χει πει Γερμανός που γεννήθηκε-μεγάλωσε ΛΔΓ και ζει τώρα Βερολίνο, ότι ο παππούς του, που έζησε κάτω από 5 διαφορετικά καθεστώτα (Κάιζερ, Βαϊμάρη, Χίτλερ, ΛΔΓ, ενωμένη Γερμανία) και πέθανε στα 105, του έλεγε ότι με τα "ολοκληρωτικά" καθεστώτα (Κάιζερ, Χίτλερ, ΛΔΓ) η καθημερινή ζωή ήταν γενικά καλύτερη, ενώ οι χειρότερες εποχές που είχε να θυμάται ήταν αυτές της καπιταλιστικής "φιλελευθεροποίησης".

Βέβαια ο συγκεκριμένος παππούς ήταν από την Ανατολή, όπου οι περίοδοι του φιλελευθερισμού συμπίπτουν με τις περιόδους της μεγαλύτερης ανέχειας. Αν είχε ζήσει, ξέρω γω, στην Κολωνία ή το Αμβούργο, πιθανόν να είχε άλλη γνώμη.

brb και tyt
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 6812
Εγγραφή: 17 Οκτ 2018, 15:11

Re: Δημοκρατία της Βαιμάρης και Ανατολική Γερμανία μετά το 1992

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από brb και tyt » 09 Μαρ 2019, 19:33

Jolly Roger έγραψε:
09 Μαρ 2019, 19:30
Μου 'χει πει Γερμανός που γεννήθηκε-μεγάλωσε ΛΔΓ και ζει τώρα Βερολίνο, ότι ο παππούς του, που έζησε κάτω από 5 διαφορετικά καθεστώτα (Κάιζερ, Βαϊμάρη, Χίτλερ, ΛΔΓ, ενωμένη Γερμανία) και πέθανε στα 105, του έλεγε ότι με τα "ολοκληρωτικά" καθεστώτα (Κάιζερ, Χίτλερ, ΛΔΓ) η καθημερινή ζωή ήταν γενικά καλύτερη, ενώ οι χειρότερες εποχές που είχε να θυμάται ήταν αυτές της καπιταλιστικής "φιλελευθεροποίησης".

Βέβαια ο συγκεκριμένος παππούς ήταν από την Ανατολή, όπου οι περίοδοι του φιλελευθερισμού συμπίπτουν με τις περιόδους της μεγαλύτερης ανέχειας. Αν είχε ζήσει, ξέρω γω, στην Κολωνία ή το Αμβούργο, πιθανόν να είχε άλλη γνώμη.
Το θέμα είναι πώς φέρονται οι Γερμανοί στους δικούς τους. Από την άλλη μεριά των συνόρων ήταν ομόφυλοι, ομόδοξοι, συγγενείς τους κλπ. Φαντάσου τι θα κάνουν (ήδη το κάνουν) σ' εμάς.
Ο Λεωνίδας, ο Κολοκοτρώνης και οι Ταγματασφαλίτες
Γάταρος έγραψε:
05 Φεβ 2019, 15:27

brb και tyt
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 6812
Εγγραφή: 17 Οκτ 2018, 15:11

Re: Δημοκρατία της Βαιμάρης και Ανατολική Γερμανία μετά το 1992

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από brb και tyt » 09 Μαρ 2019, 19:41

Είναι προαπαιτούμενο των δανειστών να έχουν ασυλία τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ (του ελληνικού Treuhand). Εδώ εκπρόσωπος τους απειλεί με μπλόκο της μνημονιακής δόσης. Αυτό σημαίνει ότι κάνουν ενέργειες που είναι αδικήματα.

Απ' όσο ξέρω, το ΤΑΙΠΕΔ έχει τρία μέλη Έλληνες και δύο μέλη αλλοδαπούς αλλά οι ιδιωτικοποιήσεις χρειάζονται πλειοψηφία τεσσάρων μελών και όχι απλή πλειοψηφία. Αυτό κάνει καθοριστική την ψήφο του ξένου μέλους δίνοντας του ουσιαστικά την δυνατότητα βέτο.
Βόμβα ντε Γκίντος: Μπλόκο στη δόση αν δεν δοθεί ασυλία στο ΤΑΙΠΕΔ 16 Ιουν. 17

Το Eurogroup μπορεί να μπλοκάρει την δόση των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, εάν η χώρα δεν χορηγήσει ασυλία στους αξιωματούχους του ΤΑΙΠΕΔ.

Το Eurogroup μπορεί να μπλοκάρει την δόση των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, εάν η χώρα δεν χορηγήσει ασυλία στους αξιωματούχους του ΤΑΙΠΕΔ από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουις ντε Γκίντος. Όπως αναφέρει το Reuters, το 2015 εισαγγελέας στην Ελλάδα απηύθυνε κατηγορίες σε τρεις αξιωματούχους του ΤΑΙΠΕΔ για μια συμφωνία πώλησης και εκμίσθωσης 28 κρατικών κτηρίων.

"Εάν δεν υπάρξει μια οριστική λύση για την κατάσταση αυτών των τριών εμπειρογνωμόνων, το Eurogroup θα μπλοκάρει την εκταμίευση", δήλωσε ο ντε Γκίντος. από το Λουξεμβούργο.

Ο Ισπανός YΠΟΙΚ είπε πως η χώρα του, η Ιταλία και η Σλοβακία ζήτησαν από το Eurogroup να μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα μέχρι η Αθήνα να δώσει ασυλία σε τρεις αξιωματούχους που είχαν τοποθετηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και διώκονται. Oι τρεις που διώκονται στην Ελλάδα είναι από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία. «Υπάρχουν τρεις ειδικοί που διώκονται. Αν δεν απαλλαχθούν αμέσως, δεν θα υπάρξει εκταμίευση» είπε ο ντε Γκίντος στους δημοσιογράφους.

Τι απαντά το Μαξίμου

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου, στο πλαίσιο της έννομης τάξης και της δικαιοκρατίας, το θέμα που έχει προκύψει με τους τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, να διευθετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με την απειλή συσχέτισης καταβολής της δόσης και ασυλίας τριών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας».

Tην ίδια ώρα, στη Γερμανία βουλευτής του SPD ζητεί να έρθει προς συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο η συμφωνία του Eurogroup παρά το γεγονός ότι ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Bόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει κρίνει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο.
Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε μετά την συνεδρίαση του Eurogroup ότι είναι θέμα της επιτροπής προϋπολογισμού της Μπούντεσγκανγκ εάν η συμφωνία χρειάζεται έγκριση από τη γερμανική Βουλή. Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο. 63 βουλευτές του CDU τάχθηκαν του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2015.
http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/ ... sto-taiped
Ο Λεωνίδας, ο Κολοκοτρώνης και οι Ταγματασφαλίτες
Γάταρος έγραψε:
05 Φεβ 2019, 15:27

Άβαταρ μέλους
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύσεις: 17016
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:44

Re: Δημοκρατία της Βαιμάρης και Ανατολική Γερμανία μετά το 1992

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ » 09 Μαρ 2019, 19:43

brb και tyt έγραψε:
09 Μαρ 2019, 19:33
Το θέμα είναι πώς φέρονται οι Γερμανοί στους δικούς τους.
Ερωτηση ΝΟ1
Αν η Ανατολικη Γερμανια δεν ενωνοταν με την Δυτικη Γερμανια, σημερα οι πολιτες της θα ειχαν καλυτερο βιοτικο επιπεδοαπο αυτο που εχουν τωρα;
Μην ντραπεις να απαντησεις
Αρίστος for Tsirpas
Eχουμε ΔΙΠΛΗ πολιτειακη εκτροπη
Μια γιατι ο πρωθυπουργος επραξε αντιθετα στο ΟΧΙ του δημοψηφισματος...
Και δευτερη γιατι μεσω του Ταμειου Ξεπουληματος Χωρας παρεδωσε την εθνικη κυριαρχια και τον εθνικο πλουτο στους δανειστες

Άβαταρ μέλους
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύσεις: 17016
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:44

Re: Δημοκρατία της Βαιμάρης και Ανατολική Γερμανία μετά το 1992

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ » 09 Μαρ 2019, 19:44

Jolly Roger έγραψε:
09 Μαρ 2019, 19:30
Μου 'χει πει Γερμανός που γεννήθηκε-μεγάλωσε ΛΔΓ και ζει τώρα Βερολίνο, ότι ο παππούς του, που έζησε κάτω από 5 διαφορετικά καθεστώτα (Κάιζερ, Βαϊμάρη, Χίτλερ, ΛΔΓ, ενωμένη Γερμανία) και πέθανε στα 105, του έλεγε ότι με τα "ολοκληρωτικά" καθεστώτα (Κάιζερ, Χίτλερ, ΛΔΓ) η καθημερινή ζωή ήταν γενικά καλύτερη, ενώ οι χειρότερες εποχές που είχε να θυμάται ήταν αυτές της καπιταλιστικής "φιλελευθεροποίησης".

Βέβαια ο συγκεκριμένος παππούς ήταν από την Ανατολή, όπου οι περίοδοι του φιλελευθερισμού συμπίπτουν με τις περιόδους της μεγαλύτερης ανέχειας. Αν είχε ζήσει, ξέρω γω, στην Κολωνία ή το Αμβούργο, πιθανόν να είχε άλλη γνώμη.

Ερωτηθηκε ο παππους γιατι δεν διατηρησαν το κομμουνιστικο καθεστως με το οποιο περνουσαν τοσο φινα;
Αρίστος for Tsirpas
Eχουμε ΔΙΠΛΗ πολιτειακη εκτροπη
Μια γιατι ο πρωθυπουργος επραξε αντιθετα στο ΟΧΙ του δημοψηφισματος...
Και δευτερη γιατι μεσω του Ταμειου Ξεπουληματος Χωρας παρεδωσε την εθνικη κυριαρχια και τον εθνικο πλουτο στους δανειστες

brb και tyt
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 6812
Εγγραφή: 17 Οκτ 2018, 15:11

Re: Δημοκρατία της Βαιμάρης και Ανατολική Γερμανία μετά το 1992

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από brb και tyt » 09 Μαρ 2019, 20:03

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ έγραψε:
09 Μαρ 2019, 19:43
brb και tyt έγραψε:
09 Μαρ 2019, 19:33
Το θέμα είναι πώς φέρονται οι Γερμανοί στους δικούς τους.
Ερωτηση ΝΟ1
Αν η Ανατολικη Γερμανια δεν ενωνοταν με την Δυτικη Γερμανια, σημερα οι πολιτες της θα ειχαν καλυτερο βιοτικο επιπεδοαπο αυτο που εχουν τωρα;
Μην ντραπεις να απαντησεις
Τι βιοτικό επίπεδο έχουν τώρα; Πόση ανεργία και φτώχεια; Γιατί μεταναστεύουν; Τι μσιθούς παίρνουν σε σύγκριση με τους πρώην Δυτικούς;

Ο πληθυσμός τους αναμένεται να μειωθεί στο μισό μέχρι το 2050. Εμείς είμαστε τυχεροί γιατί μέχρι το 2030, το μεσαίο σενάριο προβλέπει μείωση κατά δυόμισι εκατομμύρια.
Από το όνειρο ανάπτυξης στην εγκατάλειψη 21/4/2009

Η ανατολική Γερμανία 20 χρόνια μετά την αλλαγή συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστια δημογραφικά προβλήματα και ακατάσχετη αιμορραγία πληθυσμού προς τη δύση. Τα αστικά κέντρα διογκώνονται η επαρχία ερημώνει

Ανθούσες περιοχές είχε υποσχεθεί ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ με την ενοποίηση της Γερμανίας. Υπάρχουν ανθούσες περιοχές σήμερα στην ανατολική Γερμανία: στο Βερολίνο, τη Δρέσδη, τη Λειψία, την Ερφούρτη. Αλλού ανθούν μόνο αγριόχορτα σε σωρούς μπροστά σε ερημωμένες εισόδους και εγκαταλελειμμένες στοές. 1,3 εκατομμύρια διαμερίσματα μένουν κενά στην ανατολική Γερμανία. 350.000 σχεδιάζεται να κατεδαφιστούν μέχρι το 2010. «Πρόγραμμα οικιστικής αναμόρφωσης-Ανατολή» λέγεται το εγχείρημα να δοθεί κάποια προοπτική, να ανακοπεί η εγκατάλειψη.

Υπάρχουν οι κερδισμένοι και χαμένοι στην ανατολική Γερμανία, λέει ο Φίλιπ Όσβαλτ, πρόεδρος του διεθνούς προγράμματος „Shrinking Cities“. Αρχιτέκτονες, εθνολόγοι, γεωγράφοι, και καλλιτέχνες παρακολουθούν τις διαδικασίες συρρίκνωσης σε παγκόσμια κλίμακα. Οι κερδισμένες πόλεις, όπως Λειψία και η Ερφούρτη, έχουν ανακόψει την πορεία συρρίκνωσης. Στο Πότσνταμ, δυο βήματα από την πρωτεύουσα Βερολίνο, τα ενοίκια είναι από τα υψηλότερα στη Γερμανία. Το απαστράπτον ανακαινισμένο Γκέρλιτς είναι μαγνήτης για συνταξιούχους από τη δυτική Γερμανία.

Φάροι και σκοτάδι

Αν αυτές οι πόλεις είναι οι φάροι, η υπόλοιπη ανατολική Γερμανία είναι βυθισμένη στο σκοτάδι. Η δημογραφική εξέλιξη είναι αδιάψευστος καθρέφτης της βαθιάς τομής που έφερε η ενοποίηση. Ο πληθυσμός της ανατολικής Γερμανίας, σύμφωνα με τις επίσημες προγνώσεις αναμένεται να μειωθεί κατά το ήμισυ μέχρι το 2050. Από τις 10 πιο φθίνουσες περιφέρειες της Ευρώπης οι τρεις βρίσκονται στην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου του Βερολίνου για τη δημογραφική εξέλιξη. Πρόκειται για τη Σαξονία-Άνχαλτ, το Κέμνιτς και τη Θουριγγία. Αν εξαιρεθούν οι αναπτυσσόμενες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης και οι μητροπόλεις, το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο. Η αποβιομηχανοποίηση πλήττει τα μεσαία αστικά κέντρα. Η Αϊζενχίτενστατ, η παλιά Στάλινστατ που είχε χτιστεί κοντά σε ένα χαλυβουργείο, πριν το 1990 είχε πάνω από 50.000 κατοίκους. Σήμερα έχει μόνον 33.000. Η πόλη Σβέντ στον Όντερ κατάφερε μόνον με την ενσωμάτωση νέων κοινοτήτων να κρατήσει τους μισούς από τους κατοίκους που είχε. Ο κατάλογος είναι μακρύς.

Στην επαρχία πέραν των αστικών κέντρων, στο Πριγνίτς του Ούκερμαρκ, ή στο Λάουζιτς, η ελπίδα είναι ανύπαρκτη. Το Δημογραφικό Ινστιτούτο του Βερολίνου προτείνει τη συγχώνευση σε δήμους και κοινότητες που έχουν προοπτική επιβίωσης. Κάποια χωριά και κάποιες πόλεις θα εξαφανιστούν από το χάρτη. Το κόστος των υποδομών για τη συντήρησή τους είναι δυσανάλογα μεγάλο αν μείνουν ελάχιστοι κάτοικοι. Στη Σαξονία για παράδειγμα έχουν γίνει υπολογισμοί που δείχνουν τα προβλήματα στο δίκτυο υδροδότησης. Όσο μειώνεται ο μέσος όρος των καταναλωτών που το χρησιμοποιούν, τόσο μειώνεται η πίεση του νερού και η ποιότητά του.

Μείωση των γεννήσεων και μετανάστευση είναι οι δύο όψεις του προβλήματος. Πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της ανατολικής Γερμανίας την εγκατέλειψαν και μετανάστευσαν στη δυτική αναζητώντας εργασία. Ο πληθυσμός της Σαξονίας μειώνεται ετησίως κατά 20.000, χάνει κάθε χρόνο μια μικρή πόλη. Η έρευνα «ostmobil»του Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών του Χάλε διαπιστώνει ότι μεταναστεύουν όσοι έχουν σπουδάσει και κυρίως οι νεαρές γυναίκες. Ο μέσος όρος των κοριτσιών που φτάνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι μεγαλύτερος από τον αγοριών, στη συνέχεια φεύγουν για να βρουν δουλειά. Σε κάποιες περιοχές της ανατολικής Γερμανίας η αναλογία είναι 80 γυναίκες ανά 100 νέους άντρες. Μέχρι το 2030 αναμένεται να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των γυναικών προς τεκνοποίηση. Ήδη σήμερα η ανατολική Γερμανία έχει το μικρότερο αριθμό γεννήσεων στην Ευρώπη. Σχολεία και καταστήματα κλείνουν, διαμερίσματα μένουν κενά, σπίτια ερημώνουν. Το Ινστιτούτο του Βερολίνου για τη δημογραφική εξέλιξη και την ανάπτυξη προειδοποιεί ότι ανοίγει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες και τις εγκαταλελειμμένες περιοχές.

Ελπιδοφόρα μηνύματα στέλνουν οι περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί κλάδοι με μέλλον, όπως οι τεχνολογίες ενέργειας και περιβάλλοντος. Και θα μπορούσε η συρρίκνωση να είναι και μια ευκαιρία, υποστηρίζει ο Φίλιπ Όσβαλτ από τα Shrinking Cities. «Η εξέλιξη των περασμένων ετών έδωσε στην ανατολική Γερμανία μάλιστα ένα προβάδισμα επιστημονικής ανάπτυξης», λέει ο αρχιτέκτονας. Διότι και στη δυτική Γερμανία μειώθηκε ο πληθυσμός. Η ανατολική Γερμανία ανταγωνίζεται στην αρνητική αυτή εξέλιξη περιοχές της δυτικής Γερμανίας, όπως η βόρεια Έσση και η βόρεια Βαυαρία.
https://www.dw.com/el/%CE%B1%CF%80%CF%8 ... /a-4195600
Ο Λεωνίδας, ο Κολοκοτρώνης και οι Ταγματασφαλίτες
Γάταρος έγραψε:
05 Φεβ 2019, 15:27

Άβαταρ μέλους
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύσεις: 17016
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:44

Re: Δημοκρατία της Βαιμάρης και Ανατολική Γερμανία μετά το 1992

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ » 09 Μαρ 2019, 20:07

Δεν απαντησες
Αντι να απαντησεις αρχισες τα ερωτηματα
Το βιοτικο επιπεδοτων Ανατολοκογερμανων ειναι σημερα που μιλαμε με τεραστια διαφορα το καλυτερο συγκριτικα με ολες τις υπολοιπες χωρες του πρωην Ανατολικου μπλοκ;
Ναι η Οχι;
Αρίστος for Tsirpas
Eχουμε ΔΙΠΛΗ πολιτειακη εκτροπη
Μια γιατι ο πρωθυπουργος επραξε αντιθετα στο ΟΧΙ του δημοψηφισματος...
Και δευτερη γιατι μεσω του Ταμειου Ξεπουληματος Χωρας παρεδωσε την εθνικη κυριαρχια και τον εθνικο πλουτο στους δανειστες

ΑΙΝΕΙΑΝ06
Δημοσιεύσεις: 19092
Εγγραφή: 30 Σεπ 2018, 00:23

Re: Δημοκρατία της Βαιμάρης και Ανατολική Γερμανία μετά το 1992

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06 » 09 Μαρ 2019, 20:14

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ έγραψε:
09 Μαρ 2019, 19:43
brb και tyt έγραψε:
09 Μαρ 2019, 19:33
Το θέμα είναι πώς φέρονται οι Γερμανοί στους δικούς τους.
Ερωτηση ΝΟ1
Αν η Ανατολικη Γερμανια δεν ενωνοταν με την Δυτικη Γερμανια, σημερα οι πολιτες της θα ειχαν καλυτερο βιοτικο επιπεδοαπο αυτο που εχουν τωρα;
Μην ντραπεις να απαντησεις
Ναι θα είχαν καλύτερο
Μπορεί να μην είχαν μπλου τζην και κόκα κόλα αλλά θα είχαν όλοι εξασφαλισμενες τις βασικές τους ανάγκες

Άβαταρ μέλους
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύσεις: 17016
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:44

Re: Δημοκρατία της Βαιμάρης και Ανατολική Γερμανία μετά το 1992

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ » 09 Μαρ 2019, 20:20

Ολες οι πρωην κομμουνιστικες χωρες εχουν μπου τζην και κοκα κολα
Ετσι θα ειχε και η Ανατολικη Γερμανια αν δεν ειχε ενωθει με την Δυτικη
Αρίστος for Tsirpas
Eχουμε ΔΙΠΛΗ πολιτειακη εκτροπη
Μια γιατι ο πρωθυπουργος επραξε αντιθετα στο ΟΧΙ του δημοψηφισματος...
Και δευτερη γιατι μεσω του Ταμειου Ξεπουληματος Χωρας παρεδωσε την εθνικη κυριαρχια και τον εθνικο πλουτο στους δανειστες

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Διεθνής πολιτική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών