Γέροντες της εποχής μας - Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

bluerose
Δημοσιεύσεις: 9426
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 22:08

Γέροντες της εποχής μας - Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bluerose » 11 Απρ 2019, 00:28

Εικόνα


Βίος
SpoilerShow
γέροντας Πορφύριος γεννήθηκε το 1906 στο χωριό Άγιος Ιωάννης Καρυστίας της Ευβοίας. Προήλθε από μια πτωχή αγροτική οικογένεια. Στο σχολείο φοίτησε μόνο δύο χρόνια αφού λόγω της ασθένειας του δασκάλου και της φτώχεια της οικογένειάς του, αναγκάστηκε να εργασθεί. Λίγο αργότερα, περίπου εννέα χρονών, εργάστηκε στο ανθρακωρυχείο της περιοχής και μετά σ΄ ένα παντοπωλείο στον Πειραιά. Ο πατέρας του είχε πάει να δουλέψει στη διώρυγα του Παναμά, για να συντηρήσει την οικογένειά του.
Στα χέρια του οκτάχρονου τσοπανόπουλου περιήλθε ένα φυλλάδιο με τον βίο του Αγίου Ιωάννη του Καλυβίτη, το οποίο διάβαζε συλλαβιστά. Αυτός ο Άγιος είχε συγκινήσει τον μικρό Ευάγγελο και του δημιούργησε τον πόθο να τον μιμηθεί. Έτσι, γύρω στα δώδεκα χρόνια του, ξεκίνησε μόνος του, κρυφά, για το Αγίων Όρος και στο πλοίο συνάντησε τον μετέπειτα Γέροντά του, ιερομόναχο Παντελεήμονα, τον πνευματικό, που ασκήτευε στην καλύβι του Αγίου Γεωργίου, στη Σκήτη Καυσοκαλυβίων του Αγίου Όρους.
Σ΄ αυτόν τον Γέροντα και τον αυτάδελφό του, τον μοναχό Ιωαννίκιο, ο νεαρός δόκιμος έκανε άκρα υπακοή και έτσι, σε λίγα χρόνια, εκάρη μοναχός και έμαθε εμπράκτως τα μυστικά της πνευματικής ζωής.
Αποτέλεσμα της μεγάλης αγάπης του στον Χριστό και τους γέροντές του, της υπακοής και της ασκήσεώς του, ήταν η Χάρη του Θεού και, σε νεαρή ηλικία, το χάρισμα της διοράσεως, δηλαδή της δυνατότητας να βλέπει, όταν η Χάρη του Θεού ενεργούσε, τα αόρατα πράγματα ή πνεύματα ή γεγονότα του παρελθόντος και του παρόντος και μερικές φορές και του μέλλοντος.
Στο Άγιον Όρος ασθένησε από πλευρίτιδα γύρω στα 18 του χρόνια, και οι γέροντές του τον έστειλαν σε μοναστήρι στην Εύβοια για θεραπεία. Σ΄ αυτό το μοναστήρι τον γνώρισε ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Πορφύριος, και αφού διεπίστωσε ότι ο Θεός τον είχε ευλογήσει με τη Χάρη Του, τον χειροτόνησε ιερέα, σε ηλικία 20 ετών. Μετά από ένα μικρό διάστημα, ο Μητροπολίτης της περιοχής τον κατέστησε πνευματικό και έτσι έθεσε στην υπηρεσία των πιστών το χάρισμα της διοράσεως, με το οποίο ο Θεός είχε χαριτώσει τον δοΰλο του Πορφύριο. Ο νεαρός ιερομόναχος και πνευματικός Πορφύριος βοηθούσε τους ανθρώπους και καταπραΰνοντας την ψυχή τους από τις απάτες, όπως εκείνες των «μαγισσών», οι οποίες με το πρόσχημα οτι θα τους λύσουν μάγια, τους απομυζούσαν τις οικονομίες τους, θεραπεύοντας τις σωματικές τους ασθένειες.
Και σε αυτό το πλαίσιο έλεγε: «Και πάντα εύχομαι τα πνευματικά μου παιδιά ν΄ αγαπήσουν τον Θεό, που είναι το παν, για να μας αξιώσει να μπούμε στην επίγειο άκτιστη Εκκλησία Του. Γιατί από εδώ πρέπει ν΄ αρχίσουμε και να διαβάζω τους ύμνους της Εκκλησίας, την Αγία Γραφή και τους βίους των Αγίων μας και εύχομαι και σεις να κάνετε το ίδιο. Εγώ προσπάθησα με τη Χάρη του Θεού να πλησιάσω τον Θεό και εύχομαι και εσείς να κάνετε το ίδιο».
Το 1940, διορίστηκε εφημέριος στην Πολυκλινική Αθηνών, στην οδό Σωκράτους, κοντά στην πλατεία Ομονοίας. Σ΄ αυτή τη θέση παρέμεινε 33 χρόνια, εξομολογώντας τους ασθενείς και άλλους, προσευχόμενος, συμβουλεύοντας και θεραπεύοντας με την προσευχή και τη Χάρη του Θεού ασθενείς που ζητούσαν τη βοήθειά του.
Το 1950, νοίκιασε το εγκαταλελειμμένο μοναστηράκι του Αγίου Νικολάου Καλλισίων στην Πεντέλη, και, μέχρι το 1978, καλλιεργούσε την περιοχή του. Το 1979, εγκατεστάθηκε στο Μήλεσι Αττικής, κοντά στον Ωρωπό, όπου άρχισε να κτίζει το Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Σ΄ αυτό δεχόταν επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου, για διάφορα προβλήματα.
Τον Ιούνιο του 1991, προαισθανόμενος το τέλος του, και μή θέλοντας να κηδευθεί με τιμές, αναχώρησε για το καλύβι του Αγίου Γεωργίου στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους, όπου είχε καρεί μοναχός πριν από περίπου 70 χρόνια. Στις 4:31΄ το πρωί της 2/12/1991, παρέδωσε το πνεύμα στον Κύριο, που τόσο αγάπησε στη ζωή του. Εκεί ετάφη σε έναν απλό καλογερικό τάφο, με την παρουσία μόνο των συμμοναστών του, διότι είχε παραγγείλει, από μεγάλη ταπείνωση, να αναγγελθεί η κοίμησή του μόνον μετά την ταφή του. Τώρα, σ΄ αυτόν τον τάφο αναπαύεται άλλος μοναχός, τα δε λείψανα του Γέροντος Πορφυρίου κατ΄ εντολήν του προς τους υποτακτικούς του, έχουν αποκρυφτεί σε απρόσιτο μέρος.

bluerose
Δημοσιεύσεις: 9426
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 22:08

Re: Γέροντες της εποχής μας - Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bluerose » 11 Απρ 2019, 00:39

Διδαχές

Ο Χριστός είναι το παν είναι η πηγή της ζωής, είναι το άκρον των αρετών. Όλα τα ωραία υπάρχουν στο Χριστο


Να ξέρεις, παιδί μου, τίποτε δεν έγινε και ως έτυχε. Όλα έχουν τον σκοπό τους. Και τίποτα δεν γίνεται χωρίς να υπάρχει αιτία.


Ὅταν ἡ ψυχὴ εἶναι ταραγμένη, θολώνει τὸ λογικὸ καὶ δὲ βλέπει καθαρά. Μόνο, ὅταν ἡ ψυχὴ εἶναι ἤρεμη, φωτίζει τὸ λογικό, γιὰ νὰ βλέπει καθαρὰ τὴν αἰτία κάθε πράγματος

Τὸ κακὸ ἀρχίζει ἀπὸ τὶς κακὲς σκέψεις. Ὅταν πικραίνεσαι καὶ ἀγανακτεῖς, ἔστω μόνο μὲ τὴ σκέψη, χαλᾶς τὴν πνευματικὴ ἀτμόσφαιρα. Ἐμποδίζεις τὸ Ἅγιο Πνεῦμα νὰ ἐνεργήσει

bluerose
Δημοσιεύσεις: 9426
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 22:08

Re: Γέροντες της εποχής μας - Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bluerose » 11 Απρ 2019, 00:47

Θαύματα

SpoilerShow
άγιος Πορφύριος γεννήθηκε το 1906 στην Εύβοια και στο βάπτισμα του δόθηκε το όνομα Ευάγγελος. Ήταν περίπου 16 χρονών όταν πήγε στα Καυσοκαλύβια, και άρχισε την υπακοή της μοναχικής ζωής κοντά σε δύο γέροντες. Δέχτηκε τη μοναχική κουρά και άλλαξε το όνομά του, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλους τους νέους μοναχούς , που αφήνουν τον κόσμο και εγκαθίστανται στο Άγιο Όρος· τώρα ονομαζόταν Νικήτας.

Μια μέρα, που οι γεροντάδες του έλειπαν, βγήκε από την εκκλησιά και κάθισε να τους περιμένει. Πήγε και κάθισε στην πεζούλα κι αγνάντευε από κει τη θάλασσα. Ήταν η ώρα που συνήθως έρχονταν κι ο πάτερ Νικήτας άρχισε να τους γυρεύει με το βλέμμα του. ψάχνοντας τις φιγούρες τους ανάμεσα στων μονοπατιών τα βράχια.

Στην πρώτη κιόλας ματιά τους είδε. Ήταν φορτωμένοι και οι δυο τους και κατέβαιναν τα «Μαρμαρένια τα σκαλιά», πηγαίνοντας προς το κελί τους. Ο πάτερ Νικήτας πετάχτηκε πάνω απ΄ τη χαρά του.

– Έρχονται στα «Μαρμαρένια τα σκαλιά», φώναξε κι έκαμε να φύγει τρέχοντας για να τους ανταμώσει, για να τους ξεκουράσει από το βάρος που κουβαλούσαν, μα δεν πρόλαβε δυο βήματα να κάνει και, σαστισμένος, στάθηκε εκεί που ήταν.

– Στα «Μαρμαρένια τα σκαλιά»; αναρωτήθηκε μονάχος. Μα τούτα βρίσκονται πίσω από το βουνό κι εγώ τα βλέπω μπρος μου ολοκάθαρα, λες και γίνηκαν οι βράχοι διάφανοι σαν τζάμι.

Ο πάτερ Νικήτας άλλη σκέψη δεν έκανε, άλλη λέξη δεν είπε, παρά άρχισε να τρέχει όσο μπορούσε πιο γρήγορα, για να τους ανταμώσει. Μια κοίταζε ζαλισμένος τα πόδια του, να δει αν πατούνε στου μονοπατιού τον δρόμο, και την άλλη, όταν σήκωνε το κεφάλι, έβλεπε τους γέροντές του πού ακριβώς ήταν.

Πρώτος τον είδε να έρχεται από μακριά ο παπα-Ιωαννίκιος.

– Με τη μυρωδιά μάς κατάλαβε ότι ερχόμαστε κι άνοιξε τα φτερά του να μας προλάβει; είπε ξαφνιασμένος.

Ο πάτερ Νικήτας έσκυψε λαχανιασμένος και πήρε την ευχή τους και μεμιάς φορτώθηκε στους δυο του ώμους τα δισάκια τους. Άρχισαν οι τρεις τους να προχωρούν στο στενό το μονοπάτι.

– Πώς το ήξερες ότι ερχόμαστε, του λέει ψιθυριστά ο παπα-Παντελεήμων.

– Γέροντα, δεν ξέρω πώς να σου το εξηγήσω. Ενώ ήσασταν πίσω από το βουνό, εγώ σας είδα φορτωμένους να κατεβαίνετε στα «Μαρμαρένια σκαλοπάτια» κι έτρεξα. Το βουνό ήταν σαν τζάμι κι έβλεπα από πίσω.

Ο πνευματικός, δίχως να σηκώσει το κεφάλι του από το μονοπάτι και δίχως το βήμα του να χαλάσει, του απάντησε:

– Καλά, καλά, μη δίνεις σημασία σ΄ αυτά. Ούτε και να το πεις πουθενά.

Κι άλλα τέτοια «διορατικά» φαινόμενα φαίνεται πως του συνέβαιναν



bluerose
Δημοσιεύσεις: 9426
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 22:08

Re: Γέροντες της εποχής μας - Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bluerose » 11 Απρ 2019, 02:43

Την κακή την γυρίζεις στη καλή

Βρίσκεις καλές δικαιολογίες,ας πούμε
Δεν έχεις να κάνεις με άλλους, με σένα μόνο

Να, πες πχ δε πειράζει που είμαι στο φόρουμ κι όχι ταξιδακι

Άβαταρ μέλους
O I
Δημοσιεύσεις: 4268
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2018, 22:11
Phorum.gr user: Ο.Ι.
Τοποθεσία: Χαλκιδική

Re: Γέροντες της εποχής μας - Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από O I » 24 Απρ 2019, 19:12

Η μεγάλη ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας, είναι το μεγάλο κενό που θα πέσουμε μέσα.

bluerose
Δημοσιεύσεις: 9426
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 22:08

Re: Γέροντες της εποχής μας - Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bluerose » 02 Δεκ 2019, 09:35

Γιορτή του Αγίου 2 Δεκεμβρίου

Του Γιώργου Θεοχάρη
Τα θαυμαστά γεγονότα που συνέβησαν στο MEGA με τον Αγιο Πορφύριο – Εις μνήμη του


Με αφορμή την εορτή του Αγίου γέροντα Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη δημοσιεύομε όσα θαυμαστά συνέβησαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων για το τηλεοπτικό αφιέρωμα στον Αγιο.

Ήταν το 2013, 5 εβδομάδες πριν το Πάσχα όταν είχα προτείνει στη σύσκεψη στην πρωινή εκπομπή του ΜEGA, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΕGA, να κάνω ένα αφιέρωμα για τον γέροντα Πορφύριο. Έγινε δεκτή η πρόταση μου από τον Γιώργο Οικονομέα και τον Δημήτρη Καμπουράκη.

Είχα κάνει πρόταση στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου να μιλήσει ενώ ταυτόχρονα έκανα επαφές και στο μοναστήρι που έχτισε ο γέροντας Πορφύριος στο Μήλεσι Αττικής.

Περνάγανε οι ημέρες, οι εβδομάδες χωρίς να έχω καταφέρει να εξασφαλίσω ούτε μία δήλωση…

Δεν σας κρύβω ότι απογοητεύτηκαν. Πλησίαζε η σύσκεψη, συγκεκριμένα γινότανε κάθε Δευτέρα στο κανάλι. Και δεν ήξερα τι να πω….

Ήταν η τελευταία ευκαιρία διότι θα έπρεπε να βρω άλλο θέμα-αφιέρωμα που θα έπαιζε την Μεγάλη Εβδομάδα.

Έφτασα λίγο πριν την απελπισία, και το λέω αυτό διότι επιθυμούσα από καρδιάς να το κάνω.

Ήταν Δευτέρα πρωί. Στην εκπομπή συνήθως όλοι οι συντάκτες πηγαίναμε από τις 5:30 καθώς στις 6:45 έβγαινε η εκπομπή. Στις 6:30 περίπου με φωνάζει μία συνάδελφος που σήκωσε το τηλέφωνο της εκπομπής και ήταν μία γυναίκα που ρωτούσε ποιός θα κάνει το αφιέρωμα στον γέροντα Πορφύριο.

Μου δίνει το τηλέφωνο η συνάδελφος και ρώτησα αρχικά ποιά είστε; Μου είπε, δεν έχει σημασία αυτό, σημασία έχει που πας να κάνεις.

Μα δεν θα γίνει κυρία μου, δυστυχώς, απάντησα.

Μα εγώ για αυτό σας πήρα τηλέφωνο διότι αυτό θα γίνει. Να έχετε την ευλογία του, ήδη ο πατήρ Πορφύριος είναι στους Οσίους πατέρες, μου εξήγησε.

Μα κυρία μου ποια είστε, τι μου λέτε πρωί πρωί, Δεν θα το κάνω το αφιέρωμα διότι δεν μιλάει κανείς.

Σας χαιρετώ με αγάπη Χριστού, αυτά μου είπε και η μελωδική φωνή της χάθηκε….

Έμεινα άναυδος. Οι συνάδελφοι μου έλεγαν καμία τρελή θα είναι πρωι πρωι, όπως συνήθως παίρνουν στα κανάλια.

Μετά από δυο ώρες περίπου μου τηλεφωνεί ο νυν Μητροπολίτης Θεσσαλίωτιδος Τιμόθεος ο οποίος τότε ήταν υπεύθυνος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και μου ανακοινώνει ότι ο Μακαριώτατος θα μιλήσει για τον γέροντα Πορφύριο.

Στη συνέχεια, με παίρνουν από το μοναστήρι από το Μήλεσι και μου δώσανε το τηλέφωνο του 11χρονου κοριτσιού που έψαλλε στον γέροντα Πορφύριο και σήμερα είναι η γνωστή ψάλτρια και τραγουδοποιός Νεκταρία Καρατζή. Έφευγε όμως για εξωτερικό για μία συναυλία και μου αρνήθηκε.

Μετά την ανταπόκριση του Αρχιεπισκόπου πήρα την απόφαση πάμε με το συνεργείο στο εκκλησάκι του Αγίου Γερασίμου που είναι δίπλα από την Πολυκλινική Αθηνών στην Ομόνοια.

Ε λοιπόν, εκεί εξεπλάγησαν και τα παιδιά με το συνεργείο με αυτά που μας συνέβησαν. Παγώσανε.


Εκεί που έκανα το standup έξω από την Πολυκλινική κάποιος με χτύπησε στην πλάτη, γυρίζω και αντικρίζω μία ψηλή πανέμορφη κοπέλα. Και μου λέει, Γειά σας, είμαι η Νεκταρία Καρατζή.

Μα πως έγινε αυτό, δεν πετούσατε το πρωί;


Ακυρώθηκε η πτήση, μου απαντά. Και άρχισε με δάκρυα στα μάτια να μου μιλά για τον γέροντα Πορφύριο.

Κατευθυνθήκαμε στο εσωτερικό του Ναού και αρχίσαμε τα γυρίσματα με την Νεκταρία.

Όσο μου μιλούσε η Νεκταρία, απέναντι μου ξαφνικά ήρθε και κάθησε ένας νεαρός που είχε δεμένο το χέρι με γύψο.

Μου κοίταγε επίμονα. Μετά το γύρισμα, με πλησίασε και μου λέει; Κάνετε αφιέρωμα για τον γέροντα Πορφύριο;

Ναι κάνουμε αλλά με μεγάλη προσπάθεια για να βγει κάτι πολύ καλό.

Ο πνευματικός μου, πατέρας Γεώργιος Αλευράς, ήταν στην αδελφότητα του γέροντα Πορφύριου στο Αγιο Ορος. Στα χέρια του πατέρα Γεωργίου κοιμήθηκε ο γέροντας Πορφύριος, μου λέει.

Και που να τον βρούμε τώρα τον πατέρα Γεώργιο ; Τον ρωτώ…

Είναι εδώ πιο κάτω σε ένα Ναό και φεύγει το απόγευμα για τα Καυσοκαλύβια στο Αγιο Ορος. Να πάτε και στην Πολυκλινική να σας μιλήσουν, μου εξήγησε.

Εκεί συγκλονίστηκα. Τα λόγια είναι πολύ φτωχά να περιγράψουν αυτά που ζήσαμε στην Πολυκλινική μαζί με τον πατέρα Γεώργιο.

Αφού μας μίλησε ο πατήρ Γεώργιος στους χώρους που γύριζε ο γέροντας Πορφύριος ξαφνικά μας πλησιάζει μία ηλικιωμένη γυναίκα και με ρωτά: Μήπως κάνετε κάτι για γέροντα Πορφύριο; Και αφού της απάντησε μου είπε ότι : Παιδί μου έχω να έρθω εδώ 10 χρόνια, από τότε που συνταξιοδοτήθηκα. Και ήρθα σήμερα να πάρω κάτι χαρτιά …. τι μου λέτε…. ήμουν 30 χρόνια νοσοκόμα εδώ, ο γέροντας Πορφύριος ήταν Αγιος. Τον έβλεπαν στην Ομόνοια να ίπταται. Τον είδα κι εδώ πολλές φορές. Κι αφού της απάντησε μου είπε ότι: Παιδί μου έχω να έρθω εδώ 10 χρόνια, από τότε που συνταξιοδοτήθηκα.

Εδώ αρχίζει να στερεύουν τα λόγια….

Εν τέλει, μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος, ο καθηγητής Κρουσταλάκης, η Νεκταρία Καρατζή, ο π. Νικόδημος Καβαρνός, κι άλλα πνευματικά παιδιά του γέροντα που προέκυψαν….

Αυτός ήταν ο Άγιος Πορφύριος


https://www.vimaorthodoxias.gr/arthrogr ... mnimi-tou/


Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Δημοσιεύσεις: 8147
Εγγραφή: 12 Μάιος 2018, 23:44
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Re: Γέροντες της εποχής μας - Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ » 02 Δεκ 2019, 09:51

bluerose έγραψε:
02 Δεκ 2019, 09:35
Γιορτή του Αγίου 2 Δεκεμβρίου

Του Γιώργου Θεοχάρη
Τα θαυμαστά γεγονότα που συνέβησαν στο MEGA με τον Αγιο Πορφύριο – Εις μνήμη του


Με αφορμή την εορτή του Αγίου γέροντα Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη δημοσιεύομε όσα θαυμαστά συνέβησαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων για το τηλεοπτικό αφιέρωμα στον Αγιο.

Ήταν το 2013, 5 εβδομάδες πριν το Πάσχα όταν είχα προτείνει στη σύσκεψη στην πρωινή εκπομπή του ΜEGA, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΕGA, να κάνω ένα αφιέρωμα για τον γέροντα Πορφύριο. Έγινε δεκτή η πρόταση μου από τον Γιώργο Οικονομέα και τον Δημήτρη Καμπουράκη.

Είχα κάνει πρόταση στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου να μιλήσει ενώ ταυτόχρονα έκανα επαφές και στο μοναστήρι που έχτισε ο γέροντας Πορφύριος στο Μήλεσι Αττικής.

Περνάγανε οι ημέρες, οι εβδομάδες χωρίς να έχω καταφέρει να εξασφαλίσω ούτε μία δήλωση…

Δεν σας κρύβω ότι απογοητεύτηκαν. Πλησίαζε η σύσκεψη, συγκεκριμένα γινότανε κάθε Δευτέρα στο κανάλι. Και δεν ήξερα τι να πω….

Ήταν η τελευταία ευκαιρία διότι θα έπρεπε να βρω άλλο θέμα-αφιέρωμα που θα έπαιζε την Μεγάλη Εβδομάδα.

Έφτασα λίγο πριν την απελπισία, και το λέω αυτό διότι επιθυμούσα από καρδιάς να το κάνω.

Ήταν Δευτέρα πρωί. Στην εκπομπή συνήθως όλοι οι συντάκτες πηγαίναμε από τις 5:30 καθώς στις 6:45 έβγαινε η εκπομπή. Στις 6:30 περίπου με φωνάζει μία συνάδελφος που σήκωσε το τηλέφωνο της εκπομπής και ήταν μία γυναίκα που ρωτούσε ποιός θα κάνει το αφιέρωμα στον γέροντα Πορφύριο.

Μου δίνει το τηλέφωνο η συνάδελφος και ρώτησα αρχικά ποιά είστε; Μου είπε, δεν έχει σημασία αυτό, σημασία έχει που πας να κάνεις.

Μα δεν θα γίνει κυρία μου, δυστυχώς, απάντησα.

Μα εγώ για αυτό σας πήρα τηλέφωνο διότι αυτό θα γίνει. Να έχετε την ευλογία του, ήδη ο πατήρ Πορφύριος είναι στους Οσίους πατέρες, μου εξήγησε.

Μα κυρία μου ποια είστε, τι μου λέτε πρωί πρωί, Δεν θα το κάνω το αφιέρωμα διότι δεν μιλάει κανείς.

Σας χαιρετώ με αγάπη Χριστού, αυτά μου είπε και η μελωδική φωνή της χάθηκε….

Έμεινα άναυδος. Οι συνάδελφοι μου έλεγαν καμία τρελή θα είναι πρωι πρωι, όπως συνήθως παίρνουν στα κανάλια.

Μετά από δυο ώρες περίπου μου τηλεφωνεί ο νυν Μητροπολίτης Θεσσαλίωτιδος Τιμόθεος ο οποίος τότε ήταν υπεύθυνος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και μου ανακοινώνει ότι ο Μακαριώτατος θα μιλήσει για τον γέροντα Πορφύριο.

Στη συνέχεια, με παίρνουν από το μοναστήρι από το Μήλεσι και μου δώσανε το τηλέφωνο του 11χρονου κοριτσιού που έψαλλε στον γέροντα Πορφύριο και σήμερα είναι η γνωστή ψάλτρια και τραγουδοποιός Νεκταρία Καρατζή. Έφευγε όμως για εξωτερικό για μία συναυλία και μου αρνήθηκε.

Μετά την ανταπόκριση του Αρχιεπισκόπου πήρα την απόφαση πάμε με το συνεργείο στο εκκλησάκι του Αγίου Γερασίμου που είναι δίπλα από την Πολυκλινική Αθηνών στην Ομόνοια.

Ε λοιπόν, εκεί εξεπλάγησαν και τα παιδιά με το συνεργείο με αυτά που μας συνέβησαν. Παγώσανε.


Εκεί που έκανα το standup έξω από την Πολυκλινική κάποιος με χτύπησε στην πλάτη, γυρίζω και αντικρίζω μία ψηλή πανέμορφη κοπέλα. Και μου λέει, Γειά σας, είμαι η Νεκταρία Καρατζή.

Μα πως έγινε αυτό, δεν πετούσατε το πρωί;


Ακυρώθηκε η πτήση, μου απαντά. Και άρχισε με δάκρυα στα μάτια να μου μιλά για τον γέροντα Πορφύριο.

Κατευθυνθήκαμε στο εσωτερικό του Ναού και αρχίσαμε τα γυρίσματα με την Νεκταρία.

Όσο μου μιλούσε η Νεκταρία, απέναντι μου ξαφνικά ήρθε και κάθησε ένας νεαρός που είχε δεμένο το χέρι με γύψο.

Μου κοίταγε επίμονα. Μετά το γύρισμα, με πλησίασε και μου λέει; Κάνετε αφιέρωμα για τον γέροντα Πορφύριο;

Ναι κάνουμε αλλά με μεγάλη προσπάθεια για να βγει κάτι πολύ καλό.

Ο πνευματικός μου, πατέρας Γεώργιος Αλευράς, ήταν στην αδελφότητα του γέροντα Πορφύριου στο Αγιο Ορος. Στα χέρια του πατέρα Γεωργίου κοιμήθηκε ο γέροντας Πορφύριος, μου λέει.

Και που να τον βρούμε τώρα τον πατέρα Γεώργιο ; Τον ρωτώ…

Είναι εδώ πιο κάτω σε ένα Ναό και φεύγει το απόγευμα για τα Καυσοκαλύβια στο Αγιο Ορος. Να πάτε και στην Πολυκλινική να σας μιλήσουν, μου εξήγησε.

Εκεί συγκλονίστηκα. Τα λόγια είναι πολύ φτωχά να περιγράψουν αυτά που ζήσαμε στην Πολυκλινική μαζί με τον πατέρα Γεώργιο.

Αφού μας μίλησε ο πατήρ Γεώργιος στους χώρους που γύριζε ο γέροντας Πορφύριος ξαφνικά μας πλησιάζει μία ηλικιωμένη γυναίκα και με ρωτά: Μήπως κάνετε κάτι για γέροντα Πορφύριο; Και αφού της απάντησε μου είπε ότι : Παιδί μου έχω να έρθω εδώ 10 χρόνια, από τότε που συνταξιοδοτήθηκα. Και ήρθα σήμερα να πάρω κάτι χαρτιά …. τι μου λέτε…. ήμουν 30 χρόνια νοσοκόμα εδώ, ο γέροντας Πορφύριος ήταν Αγιος. Τον έβλεπαν στην Ομόνοια να ίπταται. Τον είδα κι εδώ πολλές φορές. Κι αφού της απάντησε μου είπε ότι: Παιδί μου έχω να έρθω εδώ 10 χρόνια, από τότε που συνταξιοδοτήθηκα.

Εδώ αρχίζει να στερεύουν τα λόγια….

Εν τέλει, μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος, ο καθηγητής Κρουσταλάκης, η Νεκταρία Καρατζή, ο π. Νικόδημος Καβαρνός, κι άλλα πνευματικά παιδιά του γέροντα που προέκυψαν….

Αυτός ήταν ο Άγιος Πορφύριος


https://www.vimaorthodoxias.gr/arthrogr ... mnimi-tou/

.
Μήπως ξέρουμε γιατί ο Γέροντας Καυσοκαλύβιας.....

έβαζε φωτιά στίς καλύβες ;;;

Κάποιο λάκκο πρέπει νά έχει η φάβα.... . :8)

.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...

bluerose
Δημοσιεύσεις: 9426
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 22:08

Re: Γέροντες της εποχής μας - Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bluerose » 02 Δεκ 2019, 10:03

ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε:
02 Δεκ 2019, 09:51
bluerose έγραψε:
02 Δεκ 2019, 09:35
Γιορτή του Αγίου 2 Δεκεμβρίου

Του Γιώργου Θεοχάρη
Τα θαυμαστά γεγονότα που συνέβησαν στο MEGA με τον Αγιο Πορφύριο – Εις μνήμη του


Με αφορμή την εορτή του Αγίου γέροντα Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη δημοσιεύομε όσα θαυμαστά συνέβησαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων για το τηλεοπτικό αφιέρωμα στον Αγιο.

Ήταν το 2013, 5 εβδομάδες πριν το Πάσχα όταν είχα προτείνει στη σύσκεψη στην πρωινή εκπομπή του ΜEGA, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΕGA, να κάνω ένα αφιέρωμα για τον γέροντα Πορφύριο. Έγινε δεκτή η πρόταση μου από τον Γιώργο Οικονομέα και τον Δημήτρη Καμπουράκη.

Είχα κάνει πρόταση στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου να μιλήσει ενώ ταυτόχρονα έκανα επαφές και στο μοναστήρι που έχτισε ο γέροντας Πορφύριος στο Μήλεσι Αττικής.

Περνάγανε οι ημέρες, οι εβδομάδες χωρίς να έχω καταφέρει να εξασφαλίσω ούτε μία δήλωση…

Δεν σας κρύβω ότι απογοητεύτηκαν. Πλησίαζε η σύσκεψη, συγκεκριμένα γινότανε κάθε Δευτέρα στο κανάλι. Και δεν ήξερα τι να πω….

Ήταν η τελευταία ευκαιρία διότι θα έπρεπε να βρω άλλο θέμα-αφιέρωμα που θα έπαιζε την Μεγάλη Εβδομάδα.

Έφτασα λίγο πριν την απελπισία, και το λέω αυτό διότι επιθυμούσα από καρδιάς να το κάνω.

Ήταν Δευτέρα πρωί. Στην εκπομπή συνήθως όλοι οι συντάκτες πηγαίναμε από τις 5:30 καθώς στις 6:45 έβγαινε η εκπομπή. Στις 6:30 περίπου με φωνάζει μία συνάδελφος που σήκωσε το τηλέφωνο της εκπομπής και ήταν μία γυναίκα που ρωτούσε ποιός θα κάνει το αφιέρωμα στον γέροντα Πορφύριο.

Μου δίνει το τηλέφωνο η συνάδελφος και ρώτησα αρχικά ποιά είστε; Μου είπε, δεν έχει σημασία αυτό, σημασία έχει που πας να κάνεις.

Μα δεν θα γίνει κυρία μου, δυστυχώς, απάντησα.

Μα εγώ για αυτό σας πήρα τηλέφωνο διότι αυτό θα γίνει. Να έχετε την ευλογία του, ήδη ο πατήρ Πορφύριος είναι στους Οσίους πατέρες, μου εξήγησε.

Μα κυρία μου ποια είστε, τι μου λέτε πρωί πρωί, Δεν θα το κάνω το αφιέρωμα διότι δεν μιλάει κανείς.

Σας χαιρετώ με αγάπη Χριστού, αυτά μου είπε και η μελωδική φωνή της χάθηκε….

Έμεινα άναυδος. Οι συνάδελφοι μου έλεγαν καμία τρελή θα είναι πρωι πρωι, όπως συνήθως παίρνουν στα κανάλια.

Μετά από δυο ώρες περίπου μου τηλεφωνεί ο νυν Μητροπολίτης Θεσσαλίωτιδος Τιμόθεος ο οποίος τότε ήταν υπεύθυνος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και μου ανακοινώνει ότι ο Μακαριώτατος θα μιλήσει για τον γέροντα Πορφύριο.

Στη συνέχεια, με παίρνουν από το μοναστήρι από το Μήλεσι και μου δώσανε το τηλέφωνο του 11χρονου κοριτσιού που έψαλλε στον γέροντα Πορφύριο και σήμερα είναι η γνωστή ψάλτρια και τραγουδοποιός Νεκταρία Καρατζή. Έφευγε όμως για εξωτερικό για μία συναυλία και μου αρνήθηκε.

Μετά την ανταπόκριση του Αρχιεπισκόπου πήρα την απόφαση πάμε με το συνεργείο στο εκκλησάκι του Αγίου Γερασίμου που είναι δίπλα από την Πολυκλινική Αθηνών στην Ομόνοια.

Ε λοιπόν, εκεί εξεπλάγησαν και τα παιδιά με το συνεργείο με αυτά που μας συνέβησαν. Παγώσανε.


Εκεί που έκανα το standup έξω από την Πολυκλινική κάποιος με χτύπησε στην πλάτη, γυρίζω και αντικρίζω μία ψηλή πανέμορφη κοπέλα. Και μου λέει, Γειά σας, είμαι η Νεκταρία Καρατζή.

Μα πως έγινε αυτό, δεν πετούσατε το πρωί;


Ακυρώθηκε η πτήση, μου απαντά. Και άρχισε με δάκρυα στα μάτια να μου μιλά για τον γέροντα Πορφύριο.

Κατευθυνθήκαμε στο εσωτερικό του Ναού και αρχίσαμε τα γυρίσματα με την Νεκταρία.

Όσο μου μιλούσε η Νεκταρία, απέναντι μου ξαφνικά ήρθε και κάθησε ένας νεαρός που είχε δεμένο το χέρι με γύψο.

Μου κοίταγε επίμονα. Μετά το γύρισμα, με πλησίασε και μου λέει; Κάνετε αφιέρωμα για τον γέροντα Πορφύριο;

Ναι κάνουμε αλλά με μεγάλη προσπάθεια για να βγει κάτι πολύ καλό.

Ο πνευματικός μου, πατέρας Γεώργιος Αλευράς, ήταν στην αδελφότητα του γέροντα Πορφύριου στο Αγιο Ορος. Στα χέρια του πατέρα Γεωργίου κοιμήθηκε ο γέροντας Πορφύριος, μου λέει.

Και που να τον βρούμε τώρα τον πατέρα Γεώργιο ; Τον ρωτώ…

Είναι εδώ πιο κάτω σε ένα Ναό και φεύγει το απόγευμα για τα Καυσοκαλύβια στο Αγιο Ορος. Να πάτε και στην Πολυκλινική να σας μιλήσουν, μου εξήγησε.

Εκεί συγκλονίστηκα. Τα λόγια είναι πολύ φτωχά να περιγράψουν αυτά που ζήσαμε στην Πολυκλινική μαζί με τον πατέρα Γεώργιο.

Αφού μας μίλησε ο πατήρ Γεώργιος στους χώρους που γύριζε ο γέροντας Πορφύριος ξαφνικά μας πλησιάζει μία ηλικιωμένη γυναίκα και με ρωτά: Μήπως κάνετε κάτι για γέροντα Πορφύριο; Και αφού της απάντησε μου είπε ότι : Παιδί μου έχω να έρθω εδώ 10 χρόνια, από τότε που συνταξιοδοτήθηκα. Και ήρθα σήμερα να πάρω κάτι χαρτιά …. τι μου λέτε…. ήμουν 30 χρόνια νοσοκόμα εδώ, ο γέροντας Πορφύριος ήταν Αγιος. Τον έβλεπαν στην Ομόνοια να ίπταται. Τον είδα κι εδώ πολλές φορές. Κι αφού της απάντησε μου είπε ότι: Παιδί μου έχω να έρθω εδώ 10 χρόνια, από τότε που συνταξιοδοτήθηκα.

Εδώ αρχίζει να στερεύουν τα λόγια….

Εν τέλει, μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος, ο καθηγητής Κρουσταλάκης, η Νεκταρία Καρατζή, ο π. Νικόδημος Καβαρνός, κι άλλα πνευματικά παιδιά του γέροντα που προέκυψαν….

Αυτός ήταν ο Άγιος Πορφύριος


https://www.vimaorthodoxias.gr/arthrogr ... mnimi-tou/

.
Μήπως ξέρουμε γιατί ο Γέροντας Καυσοκαλύβιας.....

έβαζε φωτιά στίς καλύβες ;;;

Κάποιο λάκκο πρέπει νά έχει η φάβα.... . :8)

.
Επειδη ασκήθηκε στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους ονομάστηκε έτσι

Άσε με τώρα είμαι από αγρυπνία
Δε μπορώ και αγρυπνία και το πρωί ξανά

Το έβαλα να διαβαστεί, όχι να πείτε, τι να πούμε εδώ έχουμε μαρτυρίες γεγονότων

Κι εχθές. Είχα κανονίσει με το Πατερ λέω πόσα κουλουράκια; Λέει τόσα, παίρνω τόσα

Κι επειδή άρχισε να γεμίζει η εκκλησία λέω παειιι δε θα φτάσουν

Και πάω έξω ετοιμάζω το τραπέζι...τρεις με είπαν να βοηθήσουμε; Ωραία
Λέω κορίτσια δεν θα φτάσουν( είχαμε κουτάκια που θα βάζαμε και τους πέντε άρτους)
Λέω ποια έκανε τους άρτους; Δε ξέρει κανείς,για να τη λέγαμε να έρθει δικοί της είναι
Ποια έκανε το σιτάρι του Αγίου; Δε ξέρουν
Αλλά είχε έτοιμα ποτηράκια κουταλάκια σε μια σακουλα. Ε μα ποια, να έρθει να δίνει δεν έχω δέκα χέρια

Ο καντηλαναφτης έφερε μια χύτρα με τσάι και ζάχαρη. Ωραία κάτσε εσύ εδώ λέω

Λέω δε θα φτάσουν.....τα κουλουράκια

Λέει δεν έχεις φέρει και τη σακούλα μέσα;; Λέω πια σακούλα; Πάει...τη φέρνει...κομματάκια κέικ με άχνη!!

Μάθαμε ποιανού ήταν οι αρτοι, το σιτάρι του Αγίου, το τσάι, σε μαθαμε ποτέ κι έφυγα τελευταία πιανου ήταν το κέικ

Για μένα θαύμα ήταν έφτασαν για το κόσμο που παράξενο αλλά ήταν πολύς. Κι άντρας επιχειρηματίας πολυάσχολος της περιοχής ...και κοινώνησε βραδυατικο. Βρε τον κρυφό. Βασικά δε με νοιάζει αυτό

Με νοιάζει ότι φτάσανε!

Κι ας έφερε το κέικ μια που νυσταξε κι έφυγε νωρίτερα κι έτσι δε μάθαμε ποιανης ήταν, αν το έφερε κάποια δλ. Εμείς το βρήκαμε έτσι μόνο του
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος bluerose την 02 Δεκ 2019, 10:15, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
taliban
Δημοσιεύσεις: 11637
Εγγραφή: 26 Ιουν 2018, 13:28
Phorum.gr user: Πνεύμα Αντιλογίας
Τοποθεσία: Καραβλαχία

Re: Γέροντες της εποχής μας - Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taliban » 02 Δεκ 2019, 10:06

:D:smt023

bluerose
Δημοσιεύσεις: 9426
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 22:08

Re: Γέροντες της εποχής μας - Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bluerose » 02 Δεκ 2019, 10:11

Αφού μου έλεγε ο καντηλαναφτης ηρέμησε θα φτάσουν θα τα κανονίσει ο Άγιος
Εγώ ξανά...δε θα φτάσουν
Λέει κι αν δε φτάσουν ευλογία είναι δεν είναι για χορταση

η άλλη απ' τις δυο έλεγε..θα φτάσουν ..θα τα βολεψει
Έπεσαν και δύο πιατακια..λέει αυτή .εμ Άγιος Πορφύριος είναι αυτός...ο πειρασμός να μη;

Λέω τι λέει....άσε μας καλέ, και πάω βάζω στην άκρη 4 απ' όλα έξτρα για το Πάτερ και τους ψάλτες. Παλιότερα έλεγα όταν περάσουν θα πάρουν και έτυχε τελείωναν

Και ξανά.Εγω. Δε θα φτάσουν

Βλέπεις η άπιστη εγώ;;;

Άβαταρ μέλους
taliban
Δημοσιεύσεις: 11637
Εγγραφή: 26 Ιουν 2018, 13:28
Phorum.gr user: Πνεύμα Αντιλογίας
Τοποθεσία: Καραβλαχία

Re: Γέροντες της εποχής μας - Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taliban » 02 Δεκ 2019, 10:12

Ήταν ωραία τα κλούρια και το κέικ γιαυτό. :lol:

bluerose
Δημοσιεύσεις: 9426
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 22:08

Re: Γέροντες της εποχής μας - Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bluerose » 02 Δεκ 2019, 10:18

Δεν πήρα από ευγένεια
Είναι δυνατόν, είχα την αγωνία να μη δε φτάσουν
Το ξαναπαθα όταν πήρα παστακια. Αλλά ήμουν μόνη και στη πόρτα και μοίραζα
Λόγω απιστίας δε φτάσανε, δεν ήταν η άλλη η κοπέλα πχ που έλεγε θα τα βολεψει ο Άγιος κι ο καντηλαναφτης. Με μια σιγουριά!!

Κι όταν τυχαίνει έτσι, πάντα έχει παραπάνω κόσμο. Κι αν πάρω παραπάνω,θα έχει πάλι παραπάνω κοσμο

Για τον Άγιο Φιλουμενο προχθές στον εσπερινό κι επειδή είναι προστάτης των μελλισουργων( δε το ηξερα) ένας τύπος μελλισοκομος λέω τι κουβαλάει αυτός

Πάω να φύγω, στη πόρτα κρατούσε ένα κουτί και μοίραζε κάτι τυλιγμένα
Χα...λέω... φαίνεται απ' το βλέμμα σου σκέφτεστε μη δε φτάσουν. Για ρώτα και μένα. Πήγα να μη πάρω αλλά είδα είχε κι άλλο κουτί. Αλλα και κόσμο!
Λέω φαίνεται θα γιορτάζει

Φεύγω. Λέω τι είναι αυτό στην άλλη. Λέει κερήθρα με μέλι. Έκοψε κομματάκια και μοίραζε. Λέει είναι προστάτης των μελλισουργων

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών