Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Αστρονομία, Κοσμολογία κ.ά.
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 31881
Εγγραφή: 14 Δεκ 2018, 11:41

Re: Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 13 Απρ 2019, 13:44

itteithe έγραψε:
13 Απρ 2019, 12:18
stavmanr έγραψε:
13 Απρ 2019, 09:53
Δηλαδή κι εκεί που υπάρχει το τίποτα, υπάρχει αλφάβητο με 1 σύμβολο, κι επομένως τα πάντα είναι αλφάβητο. :lol:
Θέλει προσοχή η αναγωγή των πάντων σε αλφάβητα. Εισάγει ...θεολογικούς στοχασμούς.
Δεν έκανα αναγωγή των πάντων σε αλφάβητα, συζητούσαμε για το τι είναι πληροφορία για τους πληροφορικούς.

Βέβαια, όσο κι αν σου φαίνεται αδύνατο, γίνεται να έχεις αλφάβητο με ένα σύμβολο. Αν κωδικοποιήσεις τα γράμματα, τους αριθμούς και τις αριθμητικές πράξεις με μια αλληλουχία του ίδιου συμβόλου, τότε μπορείς να φτιάξεις προτάσεις που βγάζουν νόημα. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και με το μηδέν και το ένα. Αν π.χ.:

:D -> α
:D:D -> β κτλπ,

Τότε αυτό:

Κώδικας: Επιλογή όλων

 :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D   :D    :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D     :D :D :D :D :D :D :D     :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D    :D :D :D :D :D     :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D    :D
Βγάζει απόλυτο νόημα.
Όλα αυτά που γράφεις (φατσούλες, γράμματα, σημεία στίξης) είναι μετακωδικοποιήσεις ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν αποτελούν αλφαβήτα. Αντίθετα, απαιτούν την αλφαβήτα για να μεταφραστούν σε γράμματα και προτάσεις, ανάλογα με την κοινή κωδικοποίηση των έλλογων όντων που ονομάζεται "επικοινωνία".
Αντίστοιχα, για να διαβάσεις μόρς απαιτείται κωδικοποίηση με την οποία οι στίξεις θα μεταφράζονται σε λέξεις ή φράσεις.

Νομίζω ότι είναι ένα πολύ λεπτό σημείο στο οποίο δεν μπορούμε να πούμε ότι πχ. το εναλλασσόμμενο ρεύμα του ΟΤΕ αποτελεί αλφαβητάρι, αλλά μάλλον φορέα κωδικοποιημένης πληροφορίας. Αυτό σημαίνει ότι το on/off δεν αποτελεί αλφαβήτα, αλλά απλά την μετάφραση της αλφαβήτας σε ποσά ενέργειας και στη συνέχεια απαιτεί την επαναμετάφρασή της σε αλφαβήτα.

Κι εδώ επιστρέφουμε στο σημείο στον οποίο ο Δανέζης αναφέρεται σε ανθρώπινο βιοϋπολογιστή. Ο άνθρωπος, προσπαθώντας να επικοινωνήσει με το συνάνθρωπό του, κωδικοποιεί τις ανάγκες του ή τα συναισθήματά του σε ήχο, εικόνα κλπ., τα οποία (ανα)μεταδίδονται ως ενέργεια (ηχητικά κύματα, φως κλπ.) και επαναμεταφράζονται από το άλλο ον στον κοινό κώδικα. Η πιστότητα της κωδικοποίησης αποκωδικοποίησης των σημάτων αφορά πλέον το πρόβλημα της επικοινωνίας. Είναι δηλαδή εκείνο το σημείο στο οποίο γράφεις στον Νάνδρο 1 και καταλαβαίνει 2, λόγω διαφορετικότητας στο σύστημα κωδικοποίησης-αποκωδικοποίησης. :lol:

Άβαταρ μέλους
paul25
Δημοσιεύσεις: 6583
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 12:43

Re: Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 13 Απρ 2019, 14:39

Τώρα που είδα 1 ώρα από το βίντεο και είδα τι λέει για την πληροφορία μέχρι στιγμής, έχω να πω πως πάλι δεν βλέπω τίποτα το "θεικό" σε αυτό. Η έννοια της πληροφορίας που παρουσιάζει εδώ, είναι για να εξηγήσει την αρχική του τοποθέτηση σχετικά με το matrix όπως το λέει. Δηλαδή, βλέπω ένα βάζο σε ένα τραπέζι, ο εγκεφαλός μου παίρνει μέσω των ματιών μου μια πληροφορία και την επεξεργάζεται κάνοντας την βάζο, με την κλασσική φυσική θα λέγαμε πως το βάζο εκπέμπει υλοενέργεια (πληροφορία σε μορφή φωτονίων-ακτινοβολία) , όμως είναι αυτό στον "πραγματικό κόσμο" (αυτόν έξω από εμένα) βάζο; Όχι! Σου λέει είναι καμπυλότητα, τα φωτόνια που φτάνουν στο μάτι σου επίσης είναι καμπυλότητες και ο εγκέφαλός μου την μετατρέπει σε "πυκνότητα" που δίνουν τη μορφή του βάζου. Αντίστοιχα γίνεται και με την τηλεόραση, έρχονται οι καμπυλότητες (ηλεκτρομαγνητικά κύματα) και η τηλεόραση τα μεταφράζει σε πυκνότητες (εικόνες). Τις καμπυλότητες των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων δεν τις βλέπουμε διότι δεν ξεπερνούν μια κρίσιμη τιμή, η τηλεόραση την αυξάνει αυτή την τιμή στο εύρος τιμών εκείνο που ο εγκέφαλός μας μπορεί με την σειρά του να τις μεταφράσει. (πυκνώματα).
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.

pussycat
Δημοσιεύσεις: 341
Εγγραφή: 07 Δεκ 2018, 18:29

Re: Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pussycat » 13 Απρ 2019, 15:17

Μη βλέπετε μόνο τα βιντεάκια τεμπελάκια, διαβάστε και κανα άρθρο ή συνέντευξή του. Σαν αυτήν εδώ:

https://antifono.gr/%CF%8C%CF%84%CE%B1% ... %B8%CE%B1/

Σύμφωνα με τον αστροφυσικό Μάνο Δανέζη, "όταν λέμε ότι κάποιος γεννιέται ή πεθαίνει, εννοούμε επιστημονικά ότι χάνεται ή εμφανίζεται η δυνατότητα να τον αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας".

Εικόνα

Πριν λίγες μέρες μια είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη επιστημονική ανακάλυψη των τελευταίων ετών: οι ερευνητές στο Cern εντόπισαν επιτέλους το πολυδιαφημιζόμενο Σωματίδιο του Θεού ή Μποζόνιο του Χιγκς, όπως είναι η επίσημη ονομασία του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για το πρωταρχικό στοιχείο ύλης που θα μας αποκαλύψει ό,τι δεν γνωρίζουμε για τη φύση της πραγματικότητας και το σύμπαν, από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του εως τώρα. Μια ανακάλυψη που αναμένεται να φέρει τα πάνω- κάτω στην εικόνα που έχουμε για τον κόσμο...

Καθώς λοιπόν τα διθυραμβικά σχόλια για τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη έδιναν και έπαιρναν, αποφασίσαμε να ζητήσουμε την άποψη ενός ειδικού, παλιού γνώριμου του ΑΒΑΤΟΝ, του επίκουρου καθηγητή αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάνου Δανέζη.

Στη συζήτηση που ακολουθεί, ο Δρ. Δανέζης μας λέει ότι το μοντέλο της ύλης που ξέραμε έχει πλέον ριζικά αλλάξει και μας αποκαλύπτει τι στην πραγματικότητα είναι η υλική υπόσταση του ανθρώπου. Στο πλαίσιο αυτής της «νέας πραγματικότητας» ακόμα και ο θάνατος θα μπορούσε να ξεπεραστεί!

Χρήστος Ελμάζης

Καθηγητά Δανέζη ξέρω ότι παρακολουθείτε με μεγάλο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στο CERN. Πως σχολιάζεται τις τελευταίες εκκωφαντικές εξελίξεις;

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι σέβομαι απεριόριστα όλους τους επιστήμονες που αγωνίζονται να βρουν κάτι καινούργιο, που υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή μας. Αυτό όμως που με βρίσκει αντίθετο είναι όλο αυτό το μάρκετινγκ που αρχίζει να απλώνεται γύρω από την επιστήμη. Επιχειρείται ένας εξευτελισμός της δηλαδή, με όρους αγοράς.

Η έρευνα για την ανεύρεση του Μποζονίου Χίγκς είναι η μόνη έρευνα που δοξάστηκε και πλασαρίστηκε ως μεγάλο γεγονός, προτού καν αυτό ανακαλυφθεί.

Μιλάμε για κάτι καθαρά αντιεπιστημονικό. Χρειάζονται πολλές επαναλήψεις ενός πειράματος, επαληθεύσεις και αξιολόγηση των δεδομένων από την υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα για να δημοσιευτεί κάτι επίσημα. Πρέπει να έχει προηγηθεί μια «βάσανος επιστημονική» πριν αρχίσουμε τις ανακοινώσεις. Δεν στήνουμε γιορτές και πανηγύρια για κάτι το οποίο υποτίθεται ότι ΘΑ βρούμε.

Μα όλα τα ΜΜΕ παρουσίασαν ως γεγονός την ανακάλυψη του σωματιδίου...

Προσέξτε, δεν είπε κανένας ότι το βρήκαν. Είπαν ότι έχουμε μια ένδειξη ότι ίσως κάτι υπάρχει. Ο ίδιος ο διευθυντής του CERN προέτρεψε τους συναδέλφους του να έχουν υπομονή, να επιδείξουν σωφροσύνη και να είναι συγκρατημένοι στις προσδοκίες τους. Ερωτηθείς δε από δημοσιογράφους για το πώς νοιώθει για τον επικείμενο εντοπισμό του Μποζονίου, απάντησε ότι η Φυσική δεν έχει να κάνει με συναισθήματα αλλά με τη λογική. Εκτός όμως από αυτοσυγκράτηση, υπάρχουν πολλοί σοβαροί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ζήτημα και αμφισβητούν το κατά πόσο το υποατομικό σωματίδιο είναι το «άγιο δισκοπότηρο» των επιστημών.

Εκφραστής αυτής της άποψης είναι και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Guardian, Andrew Brown ο οποίος σε άρθρο του λέει κατά λέξη: «Η ονομασία του Μποζονίου σε σωματίδιο του Θεού ήτανε μια ευφυέστατη κίνηση μάρκετινγκ γιατί αμέσως όλοι κατέγραψαν την ύπαρξή του στην μνήμη τους, χωρίς ουσιαστικά να πλουτίσουν την γνώση τους γύρω από αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση, οι επιστήμονες δε θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τις επιχορηγήσεις που όπως φαίνεται κέρδισαν».

Όπως καταλαβαίνετε, παίζονται διάφορα παιχνίδια εδώ. Πάντως όταν το βρουν και το δημοσιεύσουν επίσημα, θα μπορεί και η υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα να εκφέρει άποψη.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η ανακάλυψή του;

Γιατί θα μπορέσουμε να γυρίσουμε πίσω στις ρίζες αυτού που λέμε «ύλη». Παραμένει ένα άλυτο μυστήριο ακόμα τι ακριβώς είναι. Είτε όμως η ύλη προέρχεται από το Μποζόνιο του Χίγκς είτε από οτιδήποτε άλλο, δεν έχει καμία σχέση με αυτά που ξέραμε- δηλαδή αυτή η ουσία που επεξεργαζόμαστε με τα χέρια και τα όργανά μας και γίνεται αισθητή μέσω των αισθήσεών μας.

Και όλα αυτά τα σώματα και τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν;

Εκεί έξω στο σύμπαν δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Εκεί υπάρχει μόνο ένας ωκεανός από κοχλάζουσα ενέργεια. Η ενέργεια αυτή προσπίπτει στα όργανά μας, αυτά παίρνουν ένα τμήμα της, το μεταφέρουν μέσω των νευρώνων στον εγκέφαλο και εκεί η ενέργεια μεταμορφώνεται σε αυτό που ονομάζουμε αισθητό κόσμο.

Άρα ο κόσμος που βλέπω και αισθάνομαι, στην ουσία κατασκευάζεται μέσα στο κεφάλι μου;

Ακριβώς!

Κι εμείς οι άνθρωποι, όμως, ανήκουμε σε αυτόν τον «κόσμο». Τι συμβαίνει με τη δική μας υπόσταση;

Ο Δημόκριτος με σαφήνεια μας λέει πως, «οτιδήποτε αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας είναι ψευδές. Το μόνο πραγματικό είναι ότι αντιλαμβάνεται η νόησή μας». Τα ίδια λέει και ο Πλάτωνας.

Με τον όρο νόηση εννοούμε τη συνείδηση, που ταυτίζεται με την έννοια του πνεύματος και της ελευθερίας. Σκέφτομαι άρα υπάρχω. Από τη στιγμή που διαθέτουμε νόηση, έχουμε ύπαρξη. Το υλικό μας υπόστρωμα ( τα σώματά μας) παρόλα αυτά είναι κομμάτι του φυσικού κόσμου.

Εφόσον δε η νέα επιστήμη έχει αλλάξει το παλιό μοντέλο για το φυσικό νόμο (ύλη, χώρος, χρόνος) καταλήγουμε στο ότι αυτό που ονομάζουμε «άνθρωπος» είναι επίσης ένα κατασκεύασμα των αισθήσεών μας.

Είμαστε δηλαδή ένα τίποτα;

Όχι, είμαστε κάτι πολύ περισσότερο, απλά στην παρούσα κατάστασή μας δεν μπορούμε να το συλλάβουμε. Ας το δούμε σε ένα άλλο επίπεδο: σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας αυτό που ονομάζουμε ύλη δεν είναι τίποτε άλλο από μια καμπύλωση του τρισδιάστατου χώρου προς την τέταρτη διάσταση (χρόνος).

Όταν προκύψει αυτή η καμπύλωση των τριών διαστάσεων προς την τέταρτη, και αν περάσει ένα ελάχιστο όριο, τότε η φυσιολογία του ανθρώπου αντιλαμβάνεται αυτή την καμπύλωση ως πυκνότητα υλοενέργειας.

Αν συνεχίσει να αυξάνεται αυτή η πυκνότητα του υλικού (το «πηγάδι» της καμπύλωσης να βαθαίνει κατά κάποιο τρόπο) και φτάσει πάλι ένα ανώτατο όριο, τότε θα χάσουμε από τα μάτια μας, δηλαδή από τις αισθήσεις μας,αυτή την πυκνότητα υλοενέργειας. Αυτό ονομάζεται Φαινόμενο των Μελανών Οπών.

Άρα αν πάρω το χώρο των τριών διαστάσεων και αρχίσω να τον καμπυλώνω προς την τέταρτη, αρχίζουμε να βλέπουμε το υλικό υπόστρωμα του ανθρώπου. Αυτό το ονομάζουμε ανάπτυξη. Αν αρχίζει να μικραίνει το «πηγάδι» της καμπύλωσης, αυτό το ονομάζουμε φθορά.

Την ανάπτυξη και τη φθορά μαζί την ονομάζουμε κύκλο της ζωής του ανθρώπου. Καταλαβαίνεται λοιπόν πως το μόνο γεγονός που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι αισθήσεις μας είναι η αυξομείωση της τέταρτης διάστασης, που μας δίνει την αίσθηση της ύπαρξης της ζωής.

Ακούγεται σαν υπάρχει η δυνατότητα μέσα από τη συνάρτηση αυτή να ξεφύγουμε από τον κύκλο της φθοράς. Θα μπορούσαμε ίσως να αποφύγουμε το θάνατο.

Θεωρητικά, ναι. Αφού η υλική μας υπόσταση δεν είναι τίποτα άλλο από μια καμπύλωση του χώρου, το πρωτογενές στοιχείο που γεννά αυτή την ύλη και εκείνη αρχίζει να διέπεται από όρους ανάπτυξης/ φθοράς, είναι ο χώρος.

Ο χώρος, για να σας δώσω να καταλάβετε, είναι αυτό το τίποτα, το μη αντιληπτό γύρω μας- ένα κατασκεύασμα έξω από τη δυνατότητα των ανθρώπινων αισθήσεων. Ένα μαθηματικό γεγονός. Ε, αυτό δε χάνεται, υπάρχει πάντα πιθανότατα έτοιμο να ξανακαμπυλωθεί.

Τελικά, όταν λέμε ότι κάποιος γεννιέται ή πεθαίνει, εννοούμε επιστημονικά ότι χάνεται ή εμφανίζεται η δυνατότητα να τον αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας.

Όλα αυτά τα λέμε στην αστροφυσική για τα αστέρια. Δηλαδή για να πούμε ότι κάπου υπάρχει η ιδέα της δημιουργίας ενός αστεριού, πρέπει η πυκνότητα της υλοενέργειας να είναι από μια τιμή και πάνω.

«Όπως πάνω έτσι και κάτω» σύμφωνα με το γνωστό ερμητικό ρητό...

Έχουμε μια αίσθηση ατομικότητας και διαίρεσης. Εσύ είσαι εσύ και εγώ είμαι εγώ. Η διαίρεση, η τομή σε πολλά κομμάτια είναι προϊόν της δυνατότητας του εγκεφάλου μας και της φυσιολογίας μας. Εκεί έξω στο σύμπαν δεν υπάρχουν τομές, όλα είναι Ένα. Υπάρχει ένα συστατικό, θες να το πεις ενέργεια, θες να το πεις αόρατο κενό, θες να το πεις Θεό; Αυτή την ενιαία δημιουργία, αυτή τη κοχλάζουσα ενέργεια εκεί έξω, όταν την προσλάβει η φυσιολογία του ανθρώπου της δημιουργεί τομές, της δημιουργεί ατομικότητες.

Εξαιτίας της νέας αυτής οπτικής, η σύγχρονη επιστήμη καθαίρει την ύλη από το μέχρι πρότινος θρόνο της;

Ένας ολόκληρος πολιτισμός, ο δυτικός, στηριζόταν στο εννοιολογικό περιεχόμενο αυτού που λέμε ύλη. Ότι δηλαδή είναι το πρωταρχικό γεγονός του σύμπαντος. Έτσι είχε προκύψει από τις ανακαλύψεις του 16ου και 17ου αιώνα. Εφόσον λοιπόν η ύλη είναι το πρωταρχικό συμπαντικό γεγονός, αρχίσαμε στη ζωή μας να αναζητάμε την ύλη και τα παράγωγά της, θυσιάζοντας προς όφελός της το σύνολο των αξιών, των ιδεών και των «πιστεύω» μας.

Φτάσαμε σε σημείο να εξευτελιστούμε για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε την ύλη και τα επακόλουθά της. Σύντομα όμως η ύλη θα χάσει αυτόν τον αξιακό της χαρακτήρα. Διότι δεν είμαστε ύλη πια!

Μια τέτοια δήλωση θα μπορούσε να επιφέρει τρομαχτικές αλλαγές...

Ακριβώς. Για φαντάσου όμως έναν άνθρωπο που έχει αντιληφθεί τον ανώτερο χαρακτήρα του και το ανώτερο εγώ του, μέσα σε μια ενότητα συμπαντική- τι θα ζητάει από την κοινωνία; Θα ζητάει άλλα αγαθά, τα οποία δεν είναι έτοιμα και δε μπορεί η παρούσα κοινωνική δομή να τα δώσει.

Όταν λες ότι όλα είναι ένα, χάνεται η αίσθηση της ατομικότητας, του «εγώ». Συνειδητοποιώντας κανείς ότι δεν είναι αυτό το φθαρτό σαρκίο, δεν είναι πράγμα, θα αντιληφθεί ότι αυτό που βλέπουν οι αισθήσεις είναι μια εικόνα, ένα matrix.

Και για να υπάρχει η εικόνα, θα πρέπει αναγκαστικά να υπάρχει κάπου το πρότυπό της. Αν αρχίσει να αναζητάει αυτό το πρότυπο, τότε τίποτα δε θα τον συγκρατεί πια.

Μια κοινωνία που θα βάλει το σαρκίο σε δεύτερη μοίρα, χωρίς να το παραγνωρίζει βέβαια, είναι επικίνδυνη για τον παλιό πολιτισμό.

Οπότε χρειάζεται μια μεταστροφή, μια μετά-νοια;

Ακριβώς, όμως αυτή η μεταστροφή είναι επώδυνη. Θα πρέπει να αλλάξουμε συνειδησιακό καθεστώς.

Πρακτικά ποιό θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για μια τέτοια μεταστροφή;

Το πρόβλημα μιας κοινωνίας είναι ο φόβος. Ό,τι κακό προκύπτει στον άνθρωπο είναι μέσω του φόβου. Ο φόβος δημιουργείται από την έννοια της ανάγκης. Φοβάμαι γιατί θα στερηθώ κάτι που έχω ανάγκη.

Όταν δημιουργώ πλαστές ανάγκες, δημιουργώ παραπανίσιους φόβους. Άρα το φούσκωμα των αναγκών δημιουργεί γιγάντεμα των φόβων. Και ένας φοβισμένος άνθρωπος, ποτέ δε μπορεί να είναι ελεύθερος άνθρωπος.

Να λοιπόν το πρώτο βήμα: να περιορίσουμε τις ανάγκες μας στις φυσικές μας ανάγκες, για να περιορίσουμε τους φόβους μας στους φυσικούς φόβους. Έτσι κάθε μέρα θα γινόμαστε όλο και πιο ελεύθεροι.

-------

Θα σας το αναλύσω και οσονούπω! :003:

Άβαταρ μέλους
tipiti klop
Δημοσιεύσεις: 167
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 09:24

Re: Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tipiti klop » 13 Απρ 2019, 15:26

Πάμε πάλι, βήμα-βήμα.

Λέει λοιπόν ο Δανέζης: “...οτιδήποτε κατασκευάζεται στον εγκέφαλό μας και χαρακτηρίζουμε σαν πραγματικό, δεν υπάρχει εκεί έξω, στο σύμπαν”.

Τι λέει λοιπόν η νευροβιολογία; Λέει ότι τα χρώματα, τα σχήματα , οι γεύσεις , τα αρώματα κλπ, κατασκευάζονται μέσα στον εγκέφαλο...

Λέει ότι η “αίσθηση του εαυτού” κατασκευάζεται μέσα στον εγκέφαλο...

Λέει επιπλέον ότι η αίσθηση του “υπερβατικού” και της “άλλης πραγματικότητας”, αυτού δηλαδή που οι άνθρωποι αποκαλούν “Θεό”, κατασκευάζεται και αυτή μέσα στον εγκέφαλο.

Και οι τρεις αυτές καταστάσεις χαρτογραφούνται και εντοπίζονται με αμέτρητα πειράματα, που λέει και ο Δανέζης, από τη θετική επιστήμη της νευροβιολογίας.

Αν λοιπόν οι αισθήσεις, τα χρώματα και τα αρώματα είναι μάτριξ ( το μάτριξ στην ομώνυμη ταινία είναι εφιαλτικό), τότε και η αίσθηση του Θεού, ή της άλλης πραγματικότητας είναι ομοίως μάτριξ, αναληθές, ψευδές, κακό.

Και όμως με μια τεραστίου μεγέθους κωλοτούμπα, ο Δανέζης παίρνει το ένα μόνο σκέλος της επιστημονικής διαπίστωσης που το ονομάζει αυθαίρετα “πλάνη των αισθήσεων” και αποσιωπά μεγαλοπρεπώς ότι ίδιας τάξης πλάνη- ακολουθώντας κατά βήμα τη λογική του- είναι το να πιστεύεις σε μιαν άλλη πραγματικότητα υπερβατική αυτής που αντιλαμβάνεσαι.
Να το πω ακόμα πιο απλά, για να μην υπάρχουν δυσερμηνείες: ο εγκέφαλος έχει περιοχές που αναγνωρίζει χρώματα, περιοχές που αναγνωρίζει πρόσωπα, περιοχές που αισθάνεται μιαν "ανώτερη , υπερβατική παρουσία", μιαν "άλλη πραγματικότητα", όλες με τον ίδιο τρόπο διεγειρόμενες, όλες με τον ίδιο τρόπο ανεπαρκείς -υποτίθεται- να περιγράψουν την αλήθεια...
Όμως εδώ πρέπει να διαλέξεις το "ή ολα ή τίποτα"...

Κάθε υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος, θα πρέπει να αποφασίσει αν όλα είναι ψευδαίσθηση, ή αν τα πράγματα είναι αληθινά, ίσως όχι με έναν απόλυτο, αλλά με έναν διαλεκτικό και εξελισσόμενο τρόπο, απορρίπτοντας τον μύθο των “διαφορετικών πραγματικοτήτων” που ο Δανέζης μας φοράει καπέλο, από την πρώτη στιγμή.

Αυτό όσον αφορά την πρώτη νύξη της νευροβιολογίας. Η περί των ¨Φυσικών" αποδόμηση αναμένεται σκληρή, αν κρίνω από το σχόλιο του Κουρκούα. Και με την προϋπόθεση ότι κάποιος δεν θα βαρεθεί να το κάνει, βέβαια.

Άβαταρ μέλους
paul25
Δημοσιεύσεις: 6583
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 12:43

Re: Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 13 Απρ 2019, 15:35

tipiti klop έγραψε:
13 Απρ 2019, 15:26
Πάμε πάλι, βήμα-βήμα.

Λέει λοιπόν ο Δανέζης: “...οτιδήποτε κατασκευάζεται στον εγκέφαλό μας και χαρακτηρίζουμε σαν πραγματικό, δεν υπάρχει εκεί έξω, στο σύμπαν”.

Τι λέει λοιπόν η νευροβιολογία; Λέει ότι τα χρώματα, τα σχήματα , οι γεύσεις , τα αρώματα κλπ, κατασκευάζονται μέσα στον εγκέφαλο...

Λέει ότι η “αίσθηση του εαυτού” κατασκευάζεται μέσα στον εγκέφαλο...

Λέει επιπλέον ότι η αίσθηση του “υπερβατικού” και της “άλλης πραγματικότητας”, αυτού δηλαδή που οι άνθρωποι αποκαλούν “Θεό”, κατασκευάζεται και αυτή μέσα στον εγκέφαλο.

Και οι τρεις αυτές καταστάσεις χαρτογραφούνται και εντοπίζονται με αμέτρητα πειράματα, που λέει και ο Δανέζης, από τη θετική επιστήμη της νευροβιολογίας.

Αν λοιπόν οι αισθήσεις, τα χρώματα και τα αρώματα είναι μάτριξ ( το μάτριξ στην ομώνυμη ταινία είναι εφιαλτικό), τότε και η αίσθηση του Θεού, ή της άλλης πραγματικότητας είναι ομοίως μάτριξ, αναληθές, ψευδές, κακό.
Μέχρι εδώ σωστά!
tipiti klop έγραψε:
13 Απρ 2019, 15:26
Και όμως με μια τεραστίου μεγέθους κωλοτούμπα, ο Δανέζης παίρνει το ένα μόνο σκέλος της επιστημονικής διαπίστωσης που το ονομάζει αυθαίρετα “πλάνη των αισθήσεων” και αποσιωπά μεγαλοπρεπώς ότι ίδιας τάξης πλάνη- ακολουθώντας κατά βήμα τη λογική του- είναι το να πιστεύεις σε μιαν άλλη πραγματικότητα υπερβατική αυτής που αντιλαμβάνεσαι.
Να το πω ακόμα πιο απλά, για να μην υπάρχουν δυσερμηνείες: ο εγκέφαλος έχει περιοχές που αναγνωρίζει χρώματα, περιοχές που αναγνωρίζει πρόσωπα, περιοχές που αισθάνεται μιαν "ανώτερη , υπερβατική παρουσία", μιαν "άλλη πραγματικότητα", όλες με τον ίδιο τρόπο διεγειρόμενες, όλες με τον ίδιο τρόπο ανεπαρκείς -υποτίθεται- να περιγράψουν την αλήθεια...
Όμως εδώ πρέπει να διαλέξεις το "ή ολα ή τίποτα"...

Κάθε υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος, θα πρέπει να αποφασίσει αν όλα είναι ψευδαίσθηση, ή αν τα πράγματα είναι αληθινά, ίσως όχι με έναν απόλυτο, αλλά με έναν διαλεκτικό και εξελισσόμενο τρόπο, απορρίπτοντας τον μύθο των “διαφορετικών πραγματικοτήτων” που ο Δανέζης μας φοράει καπέλο, από την πρώτη στιγμή.

Αυτό όσον αφορά την πρώτη νύξη της νευροβιολογίας. Η περί των ¨Φυσικών" αποδόμηση αναμένεται σκληρή, αν κρίνω από το σχόλιο του Κουρκούα. Και με την προϋπόθεση ότι κάποιος δεν θα βαρεθεί να το κάνει, βέβαια.
Δηλαδή εδώ αν κατάλαβα καλά, θεωρείς και την πραγματικότητα της καμπυλότητας ως ψευδαίσθηση, εφόσον τα αντιλαμβανόμαστε έτσι εμείς (ανθρώπινα όντα) που "ξεγελιόμαστε"; Όλα ή τίποτα που λες;
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.

Άβαταρ μέλους
tipiti klop
Δημοσιεύσεις: 167
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 09:24

Re: Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tipiti klop » 13 Απρ 2019, 15:58

Μην υπεκφεύγεις με την "καμπυλότητα". Με τη σειρά τους όλα.
Υπογραμμίζω μια σοβαρή ασυνέπεια, αντίφαση, όπως θέλεις πες το...
Αν θέλεις, απάντησε πρώτα σε αυτήν.

Άβαταρ μέλους
paul25
Δημοσιεύσεις: 6583
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 12:43

Re: Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 13 Απρ 2019, 16:01

tipiti klop έγραψε:
13 Απρ 2019, 15:58
Μην υπεκφεύγεις με την "καμπυλότητα". Με τη σειρά τους όλα.
Υπογραμμίζω μια σοβαρή ασυνέπεια, αντίφαση, όπως θέλεις πες το...
Αν θέλεις, απάντησε πρώτα σε αυτήν.
Μα ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι ρωτάς; Σε ρωτώ ξανά για να απαντήσω και να μην κάνω καμιά υπεκφυγή. Ρωτάς λοιπόν ότι όλα, τα πάντα, ακόμα και η φυσική και οι θεωρίες της είναι μια ψευδαίσθηση;
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.

Άβαταρ μέλους
Κουρκούας
Δημοσιεύσεις: 1410
Εγγραφή: 28 Ιαν 2019, 21:58
Phorum.gr user: Κουρκούας

Re: Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κουρκούας » 13 Απρ 2019, 18:10

Είμαστε δηλαδή ένα τίποτα;

Όχι, είμαστε κάτι πολύ περισσότερο, απλά στην παρούσα κατάστασή μας δεν μπορούμε να το συλλάβουμε. Ας το δούμε σε ένα άλλο επίπεδο: σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας αυτό που ονομάζουμε ύλη δεν είναι τίποτε άλλο από μια καμπύλωση του τρισδιάστατου χώρου προς την τέταρτη διάσταση (χρόνος).

Όταν προκύψει αυτή η καμπύλωση των τριών διαστάσεων προς την τέταρτη, και αν περάσει ένα ελάχιστο όριο, τότε η φυσιολογία του ανθρώπου αντιλαμβάνεται αυτή την καμπύλωση ως πυκνότητα υλοενέργειας.

Αν συνεχίσει να αυξάνεται αυτή η πυκνότητα του υλικού (το «πηγάδι» της καμπύλωσης να βαθαίνει κατά κάποιο τρόπο) και φτάσει πάλι ένα ανώτατο όριο, τότε θα χάσουμε από τα μάτια μας, δηλαδή από τις αισθήσεις μας,αυτή την πυκνότητα υλοενέργειας. Αυτό ονομάζεται Φαινόμενο των Μελανών Οπών.

Άρα αν πάρω το χώρο των τριών διαστάσεων και αρχίσω να τον καμπυλώνω προς την τέταρτη, αρχίζουμε να βλέπουμε το υλικό υπόστρωμα του ανθρώπου. Αυτό το ονομάζουμε ανάπτυξη. Αν αρχίζει να μικραίνει το «πηγάδι» της καμπύλωσης, αυτό το ονομάζουμε φθορά.

Την ανάπτυξη και τη φθορά μαζί την ονομάζουμε κύκλο της ζωής του ανθρώπου. Καταλαβαίνεται λοιπόν πως το μόνο γεγονός που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι αισθήσεις μας είναι η αυξομείωση της τέταρτης διάστασης, που μας δίνει την αίσθηση της ύπαρξης της ζωής.

Ακούγεται σαν υπάρχει η δυνατότητα μέσα από τη συνάρτηση αυτή να ξεφύγουμε από τον κύκλο της φθοράς. Θα μπορούσαμε ίσως να αποφύγουμε το θάνατο.

Θεωρητικά, ναι. Αφού η υλική μας υπόσταση δεν είναι τίποτα άλλο από μια καμπύλωση του χώρου, το πρωτογενές στοιχείο που γεννά αυτή την ύλη και εκείνη αρχίζει να διέπεται από όρους ανάπτυξης/ φθοράς, είναι ο χώρος.

Ο χώρος, για να σας δώσω να καταλάβετε, είναι αυτό το τίποτα, το μη αντιληπτό γύρω μας- ένα κατασκεύασμα έξω από τη δυνατότητα των ανθρώπινων αισθήσεων. Ένα μαθηματικό γεγονός. Ε, αυτό δε χάνεται, υπάρχει πάντα πιθανότατα έτοιμο να ξανακαμπυλωθεί.

Τελικά, όταν λέμε ότι κάποιος γεννιέται ή πεθαίνει, εννοούμε επιστημονικά ότι χάνεται ή εμφανίζεται η δυνατότητα να τον αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας.
Αυτό είναι γεμάτο λάθη αν το πω ευγενικά, ένα ωραίο παστίς από φράσεις που δε βγάζουν νόημα αλλά σου βγάζουν ένα συναίσθημα αν το πω καλλιτεχνικα, και ένα μάτσο ανοησίες αν μιλήσω ειλικρινά.

Τεσπα, υπογραμμίζω τα πράγματα που είναι απλά πραγματολογικά λάθη.

Άβαταρ μέλους
Nandros
Δημοσιεύσεις: 27024
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:41
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Re: Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 13 Απρ 2019, 18:38

stavmanr έγραψε:
12 Απρ 2019, 21:15
Paul, χάνεις τα λόγια σου. Αυτή η ερώτηση έχει τεθεί από την αρχή του νήματος και δεν έχει απαντηθεί.
Κανείς τους δεν ξέρει γιατί διαφωνεί με το Δανέζη πέρα από το ότι δεν συμφφωνούν μαζί του σε άσχετα με την επιστήμη που διδάσκει θέματα.
Όταν οι χριστιανοταλιμπάνοι ή οι δημιουργιστές κάνουν ευρεία χρήση των βίντεο του, για να στηρίξουν την θρησκεία τους, συν κάποια βιβλία του υπό την αιγίδα και τις ευλογίες της εκκλησίας - να μην τα επαναλαμβάνω - τον κάνουν ύποπτο ως μη αμερόληπτο. Γιατί κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις; Σου ξυνίζει την μαγιονέζα;
.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!

Άβαταρ μέλους
paul25
Δημοσιεύσεις: 6583
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 12:43

Re: Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 13 Απρ 2019, 18:45

Κουρκούας έγραψε:
13 Απρ 2019, 18:10
Είμαστε δηλαδή ένα τίποτα;

Όχι, είμαστε κάτι πολύ περισσότερο, απλά στην παρούσα κατάστασή μας δεν μπορούμε να το συλλάβουμε. Ας το δούμε σε ένα άλλο επίπεδο: σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας αυτό που ονομάζουμε ύλη δεν είναι τίποτε άλλο από μια καμπύλωση του τρισδιάστατου χώρου προς την τέταρτη διάσταση (χρόνος).

Όταν προκύψει αυτή η καμπύλωση των τριών διαστάσεων προς την τέταρτη, και αν περάσει ένα ελάχιστο όριο, τότε η φυσιολογία του ανθρώπου αντιλαμβάνεται αυτή την καμπύλωση ως πυκνότητα υλοενέργειας.

Αν συνεχίσει να αυξάνεται αυτή η πυκνότητα του υλικού (το «πηγάδι» της καμπύλωσης να βαθαίνει κατά κάποιο τρόπο) και φτάσει πάλι ένα ανώτατο όριο, τότε θα χάσουμε από τα μάτια μας, δηλαδή από τις αισθήσεις μας,αυτή την πυκνότητα υλοενέργειας. Αυτό ονομάζεται Φαινόμενο των Μελανών Οπών.

Άρα αν πάρω το χώρο των τριών διαστάσεων και αρχίσω να τον καμπυλώνω προς την τέταρτη, αρχίζουμε να βλέπουμε το υλικό υπόστρωμα του ανθρώπου. Αυτό το ονομάζουμε ανάπτυξη. Αν αρχίζει να μικραίνει το «πηγάδι» της καμπύλωσης, αυτό το ονομάζουμε φθορά.

Την ανάπτυξη και τη φθορά μαζί την ονομάζουμε κύκλο της ζωής του ανθρώπου. Καταλαβαίνεται λοιπόν πως το μόνο γεγονός που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι αισθήσεις μας είναι η αυξομείωση της τέταρτης διάστασης, που μας δίνει την αίσθηση της ύπαρξης της ζωής.

Ακούγεται σαν υπάρχει η δυνατότητα μέσα από τη συνάρτηση αυτή να ξεφύγουμε από τον κύκλο της φθοράς. Θα μπορούσαμε ίσως να αποφύγουμε το θάνατο.

Θεωρητικά, ναι. Αφού η υλική μας υπόσταση δεν είναι τίποτα άλλο από μια καμπύλωση του χώρου, το πρωτογενές στοιχείο που γεννά αυτή την ύλη και εκείνη αρχίζει να διέπεται από όρους ανάπτυξης/ φθοράς, είναι ο χώρος.

Ο χώρος, για να σας δώσω να καταλάβετε, είναι αυτό το τίποτα, το μη αντιληπτό γύρω μας- ένα κατασκεύασμα έξω από τη δυνατότητα των ανθρώπινων αισθήσεων. Ένα μαθηματικό γεγονός. Ε, αυτό δε χάνεται, υπάρχει πάντα πιθανότατα έτοιμο να ξανακαμπυλωθεί.

Τελικά, όταν λέμε ότι κάποιος γεννιέται ή πεθαίνει, εννοούμε επιστημονικά ότι χάνεται ή εμφανίζεται η δυνατότητα να τον αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας.
Αυτό είναι γεμάτο λάθη αν το πω ευγενικά, ένα ωραίο παστίς από φράσεις που δε βγάζουν νόημα αλλά σου βγάζουν ένα συναίσθημα αν το πω καλλιτεχνικα, και ένα μάτσο ανοησίες αν μιλήσω ειλικρινά.

Τεσπα, υπογραμμίζω τα πράγματα που είναι απλά πραγματολογικά λάθη.
Γιατι ειναι λαθη; μια χαρα το βλεπω με βασει οσα γνωριζω απο θεωρητικη φυσικη.
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 31881
Εγγραφή: 14 Δεκ 2018, 11:41

Re: Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 13 Απρ 2019, 18:53

Να επαναλάβω ότι "η καμπύλωση των τριών διαστάσεων προς την τέταρτη" δεν είναι χωρικό (τριδιάστατο) φαινόμενο. Δεν ταυτίζεται με κάτι που μπορείς να αντιληφθείς αισθητηριακά.
Κι αυτό επεκτείνεται στη θεωρία του Big Bang. Δεν μιλάμε για έκρηξη που αφορά όγκο, οπως οι κλασικές εκρήξεις της τριδιάστατής μας πραγματικότητας. Μιλάμε για κάτι που δεν θα μπορούσε ποτέ να αντιληφθεί το μάτι μας. Με απλά λόγια, το σύμπαν δεν επεκτείνεται χωρικά, κάτι που θα αποτελούσε, φυσικά, παράδοξο (ο χώρος να επεκτείνεται στον ...εαυτό του).

Τα εξηγεί πολύ όμορφα ο Δανέζης στις διαλέξεις του. Κι επειδή τα εξηγεί απλά ώστε να τα καταλάβει κι ο πιο άσχετος με τη Φυσική και τα Μαθηματικά, γίνεται στόχος κακοπροαίρετων ανθρώπων που ασκούν κριτική απλά για να ασκούν κριτική.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος stavmanr την 13 Απρ 2019, 18:57, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
paul25
Δημοσιεύσεις: 6583
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 12:43

Re: Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 13 Απρ 2019, 18:55

Nandros έγραψε:
13 Απρ 2019, 18:38
Όταν οι χριστιανοταλιμπάνοι ή οι δημιουργιστές κάνουν ευρεία χρήση των βίντεο του, για να στηρίξουν την θρησκεία τους, συν κάποια βιβλία του υπό την αιγίδα και τις ευλογίες της εκκλησίας - να μην τα επαναλαμβάνω - τον κάνουν ύποπτο ως μη αμερόληπτο. Γιατί κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις; Σου ξυνίζει την μαγιονέζα;
.
Συμβαινει αυτο ναι! Αλλα δεν σημαινει πως υποστηριζει κατι Χριστιανικο στο εργο του. Παραδειγμα, ειχες βαλει ενα ποστ οπου υπεγραφε το εργο του "αστρολογια επιστημη η θρησκεια" ενας πατριαρχης. Ο Δανεζης εκει παρουσιαζει το ψευδες της αστρολογιας και αυτο ειναι κατι που συμφερει και την εκκλησια. So what? Αυτα που γραφει δεν ειναι παραλογα η μεταφυσικα.
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 31881
Εγγραφή: 14 Δεκ 2018, 11:41

Re: Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 13 Απρ 2019, 19:06

tipiti klop έγραψε:
13 Απρ 2019, 15:26
Πάμε πάλι, βήμα-βήμα.

Λέει λοιπόν ο Δανέζης: “...οτιδήποτε κατασκευάζεται στον εγκέφαλό μας και χαρακτηρίζουμε σαν πραγματικό, δεν υπάρχει εκεί έξω, στο σύμπαν”.

Τι λέει λοιπόν η νευροβιολογία; Λέει ότι τα χρώματα, τα σχήματα , οι γεύσεις , τα αρώματα κλπ, κατασκευάζονται μέσα στον εγκέφαλο...

Λέει ότι η “αίσθηση του εαυτού” κατασκευάζεται μέσα στον εγκέφαλο...

Λέει επιπλέον ότι η αίσθηση του “υπερβατικού” και της “άλλης πραγματικότητας”, αυτού δηλαδή που οι άνθρωποι αποκαλούν “Θεό”, κατασκευάζεται και αυτή μέσα στον εγκέφαλο.

Και οι τρεις αυτές καταστάσεις χαρτογραφούνται και εντοπίζονται με αμέτρητα πειράματα, που λέει και ο Δανέζης, από τη θετική επιστήμη της νευροβιολογίας.

Αν λοιπόν οι αισθήσεις, τα χρώματα και τα αρώματα είναι μάτριξ ( το μάτριξ στην ομώνυμη ταινία είναι εφιαλτικό), τότε και η αίσθηση του Θεού, ή της άλλης πραγματικότητας είναι ομοίως μάτριξ, αναληθές, ψευδές, κακό.
Άψογα! Το νόημα βρίσκεται ακριβώς εκεί!
Ο Δανέζης σου λέει ότι το καλύτερο εργαλείο ακριβείας για την μέτρηση και ερμηνεία της φυσικής πραγμτικότητας σου δείχνει ότι ο κόσμος σου δεν είναι αυτός που νομίζεις.
Εσύ προσπαθώντας να του το γυρίσεις πίσω, λες "αν είναι έτσι τότε και η επιστήμη σου είναι ψευδαίσθηση κι άρα δεν ισχύει". Μόνο που τότε στρέφεται και πάλι ικανοποιημένος προς εσένα και σε ρωτά: "αυτό είναι επιχείρημα υπέρ ή κατά της αντίληψης ότι ο κόσμος είναι όντως μάτριξ;".
Με απλά λόγια, είτε ψάξεις επιστημονικά, είτε όχι, καταλήγεις ότι ο κόσμος δεν είναι αυτό που φαίνεται.
Και όμως με μια τεραστίου μεγέθους κωλοτούμπα, ο Δανέζης παίρνει το ένα μόνο σκέλος της επιστημονικής διαπίστωσης που το ονομάζει αυθαίρετα “πλάνη των αισθήσεων” και αποσιωπά μεγαλοπρεπώς ότι ίδιας τάξης πλάνη- ακολουθώντας κατά βήμα τη λογική του- είναι το να πιστεύεις σε μιαν άλλη πραγματικότητα υπερβατική αυτής που αντιλαμβάνεσαι.
Το δεύτερο αποτελεί φυσική απόρροια του πρώτου: αν δεν ισχύει αυτή η πραγματικότητα, τότε ισχύει κάποια άλλη που δεν βλέπεις, δηλαδή υπερβατικη.
Να το πω ακόμα πιο απλά, για να μην υπάρχουν δυσερμηνείες: ο εγκέφαλος έχει περιοχές που αναγνωρίζει χρώματα, περιοχές που αναγνωρίζει πρόσωπα, περιοχές που αισθάνεται μιαν "ανώτερη , υπερβατική παρουσία", μιαν "άλλη πραγματικότητα", όλες με τον ίδιο τρόπο διεγειρόμενες, όλες με τον ίδιο τρόπο ανεπαρκείς -υποτίθεται- να περιγράψουν την αλήθεια...
Όμως εδώ πρέπει να διαλέξεις το "ή ολα ή τίποτα"...
Ο ίδιος εγκέφαλος διαθέτει λειτουργίες με τις οποίες πλέον αναγνωρίζει ότι τα χρώματα και οι οσμές αποτελούν ψευδαισθήσεις.
Κάθε υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος, θα πρέπει να αποφασίσει αν όλα είναι ψευδαίσθηση, ή αν τα πράγματα είναι αληθινά, ίσως όχι με έναν απόλυτο, αλλά με έναν διαλεκτικό και εξελισσόμενο τρόπο, απορρίπτοντας τον μύθο των “διαφορετικών πραγματικοτήτων” που ο Δανέζης μας φοράει καπέλο, από την πρώτη στιγμή.
Όντως, θα πρέπει να το αποφασίσει. Να το μελετήσει. Και να αναρωτηθεί για όσα τον περιστοιχίζουν.
Το ίδιο ακριβώς του λέει ο Δανέζης που για κάποιο λόγο σε βρίσκει αντίθετη.
Αυτό όσον αφορά την πρώτη νύξη της νευροβιολογίας. Η περί των ¨Φυσικών" αποδόμηση αναμένεται σκληρή, αν κρίνω από το σχόλιο του Κουρκούα. Και με την προϋπόθεση ότι κάποιος δεν θα βαρεθεί να το κάνει, βέβαια.
Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η νευροβιολογία ανήκει στις φυσικές επιστήμες. Επομένως, αν πεις να αποδομήσεις τις φυσικές επιστήμες καλά θα κάνεις να αποδομήσεις κι εκείνη.
Προς το παρόν, η νευροβιολογία μας έχει πείσει ότι ο κόσμος που βλέπουμε είναι δικό μας παράγωγο. Είναι μία εγγενής κωδικοποίηση κάποιου κόσμου που δεν γνωρίζουμε, μέσα από τα δημιουργικά φίλτρα των αισθήσεών μας.

Άβαταρ μέλους
Nandros
Δημοσιεύσεις: 27024
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:41
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Re: Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 13 Απρ 2019, 19:07

itteithe έγραψε:
13 Απρ 2019, 12:18
stavmanr έγραψε:
13 Απρ 2019, 09:53
Δηλαδή κι εκεί που υπάρχει το τίποτα, υπάρχει αλφάβητο με 1 σύμβολο, κι επομένως τα πάντα είναι αλφάβητο. :lol:
Θέλει προσοχή η αναγωγή των πάντων σε αλφάβητα. Εισάγει ...θεολογικούς στοχασμούς.
Δεν έκανα αναγωγή των πάντων σε αλφάβητα, συζητούσαμε για το τι είναι πληροφορία για τους πληροφορικούς.

Βέβαια, όσο κι αν σου φαίνεται αδύνατο, γίνεται να έχεις αλφάβητο με ένα σύμβολο. Αν κωδικοποιήσεις τα γράμματα, τους αριθμούς και τις αριθμητικές πράξεις με μια αλληλουχία του ίδιου συμβόλου, τότε μπορείς να φτιάξεις προτάσεις που βγάζουν νόημα. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και με το μηδέν και το ένα. Αν π.χ.:

:D -> α
:D:D -> β κτλπ,

Τότε αυτό:

Κώδικας: Επιλογή όλων

 :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D   :D    :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D     :D :D :D :D :D :D :D     :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D    :D :D :D :D :D     :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D    :D
Βγάζει απόλυτο νόημα.
Δεν ξέρω αν το ξέρεις, αλλά έχεις μπλέξει σε συζήτηση με περίεργο τύπο. Γουστάρει την αντίρρηση προς χάριν της αντίρρησης, φανατικό δημιουργιστή και άσπονδο εχθρό της ΘτΕ. Καλά ξεμπερδέματα! :g030:
.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!

Άβαταρ μέλους
Nandros
Δημοσιεύσεις: 27024
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:41
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Re: Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 13 Απρ 2019, 19:24

paul25 έγραψε:
13 Απρ 2019, 18:55
Nandros έγραψε:
13 Απρ 2019, 18:38
Όταν οι χριστιανοταλιμπάνοι ή οι δημιουργιστές κάνουν ευρεία χρήση των βίντεο του, για να στηρίξουν την θρησκεία τους, συν κάποια βιβλία του υπό την αιγίδα και τις ευλογίες της εκκλησίας - να μην τα επαναλαμβάνω - τον κάνουν ύποπτο ως μη αμερόληπτο. Γιατί κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις; Σου ξυνίζει την μαγιονέζα;
Συμβαινει αυτο ναι! Αλλα δεν σημαινει πως υποστηριζει κατι Χριστιανικο στο εργο του. Παραδειγμα, ειχες βαλει ενα ποστ οπου υπεγραφε το εργο του "αστρολογια επιστημη η θρησκεια" ενας πατριαρχης. Ο Δανεζης εκει παρουσιαζει το ψευδες της αστρολογιας και αυτο ειναι κατι που συμφερει και την εκκλησια. So what? Αυτα που γραφει δεν ειναι παραλογα η μεταφυσικα.
Εδώ είναι το νήμα μου με τα "περίεργα" βιβλία του Δανέζη:
Nandros έγραψε:
08 Φεβ 2019, 19:58
Μάνος Δανέζης. Το τελευταίο "επιστιημονικό" καταφύγιο των ταλιμπανοδημιουργιστών!
Μερικά από τα βιβλία του:
«Αστρολογία – Επιστήμη ή Θρησκεία», Εκδόσεις Αποστολικής Διακονίας 1994.
«Η Οδύσσεια των Ημερολογίων», Εκδόσεις Δίαυλος: Τόμος Α, “Αναζητώντας τις Ρίζες της Γνώσης” και Τόμος Β: “Αστρονομία και Παράδοση”. Υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών και με την Eυλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου, 1995.
«Στα Ίχνη του Ι.Χ.Θ.Υ.Σ. – Αστρονομία, Ιστορία, Φιλοσοφία», Εκδόσεις Δίαυλος, Με την Ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου), 2000.
«Στα χρόνια του Βυζαντίου» (1η έκδοση), Εκδόσεις Δίαυλος Με την Ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου,. 2011

Και άμα τα ευλογεί ο πατριάρχης ...! :smt077:
Αναφέρεις μόνο με αυτό για την Αστρολογία. Δικαιούμαι να συμπεράνω πως αντιγράφεις τον Δανέζη στην θρησκευτική σου μεροληψία.
.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!

Απάντηση

Επιστροφή στο “Θετικές Επιστήμες”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών