Εκσυγχρονισμός της Οθωμανικής Ελλάδας

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
deCaritaine
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 1195
Εγγραφή: 04 Απρ 2018, 15:56

Εκσυγχρονισμός της Οθωμανικής Ελλάδας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από deCaritaine » 13 Απρ 2019, 16:58

Το ελληνικό κράτος (1822 de facto, 1830 de jure) είναι το πρώτο διάδοχο κράτος που προέκυψε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και το κοινωνικοπολιτικό σύστημά της, με τελευταίο διάδοχο κράτος την Τουρκική Δημοκρατία το 1923. Οι Ρωμαίοι (μετέπειτα Έλληνες) της πολυεθνικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχαν υποδυέστερο μεν αλλά σημαντικότατο ρόλο στην διοίκηση και την οργάνωση της αυτοκρατορίας, ώστε μπορούμε να πούμε ότι η ΟΑ έμοιαζε κάπως στην αντίστοιχη της ΑυστροΟυγγαρίας και ήταν σχεδόν ελληνοτουρκική.

(α) Οι Έλληνες είχαν τον έλεγχο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και μέσω αυτού επιβάλονται εκκλησιαστικά και εν μέρει πολιτικά δια του οθωμανικού νόμου στους υπόλοιπους ορθόδοξους λαούς κυρίως Βούλγαρους, Βλάχους και Αλβανούς,

(β) είχαν εκτεταμένη αυτοδίοικηση με μια φοροεισπρακτικη-δικαστική ελίτ δια του οθωμανικού νόμου επομένως μπορούσαν σε τοπικό επίπεδο να κινητοποιήσουν τις μάζες των ομοθρήσκων/ομοεθνών τους,

(γ) είχαν στρατιωτική δύναμη τύπου χωροφυλακής αλλά που ενίότε συστρατευόταν με τον οθωμανικό στρατό τα πρώτα χρόνια χριστιανούς γαιοκτήμονες σπαχήδες (ιππείς) μέχρι το ~1600 στην πορεία τους γνωστούς αρματωλούς - τους κάπους των προεστών (μικρότερη ισχύ από τους πρώτους) και άδεια εξοπλισμού εμπορικών πλοίων κατά της πειρατείας,

(δ) από ένα σημείο απέκτησαν απευθείας πρόσβαση (Φαναριώτες + Βεκίληδες) και συμμετοχή στην κεντρική διοίκηση διερμηνεις στόλου και εξωτερικών υποθέσεων συν αυτοτελή διοίκηση των παραδουνάβιων ηγεμονιών,

(ε) από τα μέσα του 18ου αιώνα απέκτησαν ισχυρά εμπορικά δίκτυα χερσαία με πλήρη έλεγχο του εξωτερικού εμπορίου της ΟΑ με την Κεντρική Ευρώπη και ταυτόχρονα έλαβε χώρα έκρηξη του εμπορικού στόλου ειδικά με την γνωστή Ρωσοτουρκική Συνθήκη αντικαθιστώντας και εκτοπίζοντας πλήρως την Γαλλία (που είχε προνομιακή μακροχρόνια σχέση με την ΟΑ) στο εσωτερικό και εξωτερικό ναυτιλιακό εμπόριο της ΟΑ.

(ζ) ταυτόχρονα λόγω όλων των ανωτέρω η θέση των Ελλήνων απλών χωρικών εντός της ΟΑ ήταν καλύτερη από την θεση των άθλιων κολίγων βαλκάνιων ορθόδοξων χωρικών στη Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία και πολύ καλύτερη των τρισάθλιων χωρικών/μουζίκων στις χριστιανικές αυτοκρατορίες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι ζούσαν σε καθεστώς στυγνής δουλοπαροικίας μέχρι τον 20ο αιώνα. Αναλόγως την περιοχή η συνθήκες ζωής των Ελλήνων χωρικών ήταν καλύτερη των Οθωμανών που υπάγονταν απευθείας στην δικαιοδοσία των Οθωμανών πασάδων, καδήδων, μπέηδων και όχι σε αυτή του δεσπότη+κοτζαμπάση.

Ολα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι κακώς έγινε η Ελληνική Επανάσταση, κάθε άλλο ήταν αναγκαία και έγινε οριακά την εποχή που έπρεπε, διαφορετικά η τύχη των Ρωμαίων της ΟΑ θα ήταν αντίστοιχη των Κοπτών σήμερα στην (αραβική) Αίγυπτο.

Οργάνωση ανεξάρτητου κράτους

Με τακτικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις οθωμανικού τύπου και χρησιμοποιώντας τα υλικά και ανθρώπινα αποθέματα, τον αρχικό ενθουσιασμό, τις συγκυρίες και τον αιφνιδιασμό της ΟΑ η ελληνική επανάσταση σημείωσε σημαντικές επιτυχίες έως το 1824-5 και η επαναστατική ελληνική κυβέρνηση εδραιώθηκε. Οι ομάδες όμως που αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη της επανάστασης δεν ήταν διατεθειμενες να παραδόσουν τα προνόμιά τους σε μια κεντρική διοίκηση, σε έναν εθνικό στρατό και στόλο που υπακούει στις εντολές της κυβέρνησης και δεν ήταν οι περισσότεροι διατεθειμένοι να εργαστουν για το κοινό συμφέρον εις βάρος του ατομικού οικονομικού ή πολιτικού συμφέροντός τους.

Τα ζητούμενα που ήταν γνωστά σε όλους και αναφερόμενα σε κάθε εθνοσυνέλευση και από κάθε εξωτερικό σύμβουλο ήταν:

- Να υπάρξει μια ενιαία κεντρική διοίκηση που να διαχειρίζεται τα φορολογικά έσοδα για τον κοινό σκοπό και να παίρνει αποφάσεις που να εκτελούνται. Το κλειστό επάγγελμα του οθωμανού φοροεισπράκτορα στο οποίο εισήλθαν και οι στρατιωτικοί που αναδείχθηκαν στην επανάσταση δεν αποδέχθηκε να παραχωρηθεί σε άλλον το δικαίωμα με τον κάθε τοπάρχη να φορολογεί την δικη του επαρχία και να αποδίδει ότι νομίζει στο κεντρικό κράτος (πολλές φορές οι καθορισμένοι απο την διοίκηση έφοροι ή τελωνειακοί εκδιώκονταν κλωτσηδόν). Τα δημόσια έσοδα ή μερίδια απο την λεία του πολέμου σε ξηρά ή σε θάλασσα δεν αποδόθηκαν παρα σε ελάχιστες περιπτώσεις, οι ένοπλες ομάδες μοίραζαν τα λάφυρα, οι καπετάνιοι κρατουσαν τους ομήρους για να αποκτήσουν οι ίδιοι τα λύτρα, οι ναυτικοί κρατουσαν τις λείες απο τα πλοία που συνελάμβαναν για λογαριασμό τους. Οι εντολές της κεντρικης κυβέρνησης εισακούγονταν σε εθελοντική βάση, οποιοι διαφωνούσαν έστηναν έφευγαν και έστηναν δική τους παραδιοίκηση, στο Μεσολόγγι, στην Τρίπολη, στα Σάλωνα την Αιγινα, ο καθένας ότι του κατέβαινε καθως δεν βρεθηκε κανείς ικανός να αποκτήσει έστω δια της βίας την διοίκηση όταν είχε τη δυνατότητα, στις αρχές κατά σειρά Π. Μαυρομιχάλης, Δ. Υψηλάντης, Α. Μαυροκορδάτος, Θ. Κολοκοτρώνης και αυτός που τα κατάφερε με την βοήθεια άλλων Γ. Κουντουριώτης αποδείχθηκε εντελώς άχρηστος. Ο Καποδίστριας προσπάθησε να το πετύχει κάνοντας εχθρούς τοςυ πάντες, με αυταρχικη διοίκηση και χωρίς στρατιωτική δύναμη (απόλυτη εξάρτηση στη ξηρά απο την φατρία του Κολοκοτρώνη και στην θάλασσα απο το Ρώσο ναύαρχο της Μεσογείου) αποτυγχάνοντας. Η Βαυαρική διοίκηση επέβαλε κεντρικού τύπου θεσμούς με αυταρχικό τρόπο και στηριζόμενη στο βαυαρικό στρατιωτικό σώμα (που κόστιζε περίπου το 20% του ετήσιου ΑΕΠ), μολις αποχώρησε αυτό έγινε η συνταγματική αντεπανάσταση του 1843 που ξαναέφερε στο προσκήνιο τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, αλλά σταδιακά η δεύτερη/τρίτη μετεπαναστατικη γενιά πολιτικών ανέδειξε προσωπικότητες που προχώρησαν έστω και αλλοπρόσαλλα σε δημόσια έργα και επενδύσεις για το κοινό καλό.

- Να θεσμοθετηθεί σύγχρονος εθνικός στρατός και στόλος κεντρικά διοικούμενος που υπακούει στις εντολές της κυβέρνησης. Προς την κατεύθυνση αυτή ως γνωστόν έλαβε χώρα η σφοδρή αντιδραση των κλειστών οθωμανικών επαγγελμάτων του άτακτου κλεφτοκαπετάνιου και του ανεξαρτητου εμποροπειρατή.

(α) Τα πρώτα χρόνια της επανάστασης αιχμαλωτίστηκαν εκατοντάδες πολεμικά άλογα του οθωμανικού στρατού, αλλά στάθηκε αδύνατο να ιδρυθεί ένα σώμα ιππικού τόσο απαραίτητο στις πολεμικές συγκρούσης. Τα άλογα τα καταχράστηκαν οι καπεταναίοι μονο για ποζερια και γκομενιλίκι, χοντροκώληδες Υδραίοι εφοπλιστές που δεν ήξεραν ούτε ιππασία, διάφοροι επιτήδειοι που κατάντησαν να τα μεταπωλούνε σε Οθωμανούς για να τα ξαναβρούνε μπροστά τους. Στις τελευταίες φάσεις της επανάστασης με πολλαπλάσιους κινδύνους ιδρύθηκε άτακτο ιππικό με επικεφαλής τον Νταλιάνη και τακτικό με τον Πορτογάλο Αλμέιδα.

(β) Το τακτικό σύγχρονο πεζικό σαμποταρίστηκε και γιουχαϊστηκε απο τους κλεφταρματωλούς σαν αναποτελεσματικό. Στην μάχη του Πέτα το σώμα του Νόρμαν σχεδόν προδόθηκε απο του μπακόλες περικυκλώθηκε και αποδεκατίστηκε, στην μάχη του Καματερού το τακτικό σώμα του Βούρβαχη εγκαταλείφθηκε στην τύχη του απο τους άτακτους και εξολοθρεύτηκε, στην ίδια εκστρατεία το τακτικό του Φαβιέρου εκτέλεσε την εντολή τροφοδοσίας με μπαρούτι της πολιορκημενης Ακρόπολης με την ξιφολόγχη και σάκο με πυρομαχικά στην πλατη αλλά οι καπεταναραίοι εντός δεν τους επέτρεψαν να φύγουν οπότε έμειναν πολιορκημενοι και αχρησιμοποίητοι (με αποτέλεσμα διαμάχες, εσπευσμένη επίθεση με την άθλια μαχη του Αναλάτου που διηύθυνε ο μπετόβλακας στρατηγός Τσωρτς και την παράδοση της Ακρόπολης ενώ είχε εφόδια 2 χρόνων και προλάβαινε ανετα το Ναυαρίνο). Αντίστοιχα τα άτακτα σώματα στάθηκε αδύνατο να εφαρμόσουν τις οδηγίες για αυστηρή καταμετρηση και μισθοδοσία, αντάλλασαν στρατιωτες στις μετρήσεις, έπαιρναν πολλαπλάσιες μερίδες τις οποίες πλεοναζουσες πωλούσαν σε πολίτες ή εχθρους, ενω καταχράστηκαν τεράστια χρηαμτικά ποσά με επικεφαλης τους Γκούρα, Μαμούρη, Μακρυγιάννη, Αναγνωσταρά, Παπαφλέσσα. Οι Αιγύπτιοι θησαύρισαν απο τα χρήματα που έβρισκαν στους νεκρούς στο Κρεμμύδι, την Σφακτηρία και όπου νίκησαν στρατιώτες του συστήματος Κωλέττη-Κουντουριώτη. Ο Καποδίστριας κατόρθωσε να οργανώσει σε χιλιαρχίες τους άτακτους, μετα την αποχώρηση του βαυαρικού στρατού ο ελληνικός στρατός δεν τέθηκε σε συγχρονες επιστημονικές βάσες, είχε βασική αρμοδίοτητα την εκδίωξη ληστών και αντάρτικα σώματα σε Κρητη και Ηπειροθεσσαλία, έγινε χωρος σταδιοδρομίας για νέους απο τις καλές οικογένειες για χοροεσπερίδες, αξιωματικοί με ελλιπή μόρφωση είτε σχεδόν αγράμματοι που αναδείχθηκαν εκ των έσω μεχρι το φιάσκο του 1897. Και στην πορεία έμειναν τα ίδια προβλήματα, πήγε καλά όταν βρέθηκαν κάποιοι ταλαντούχοι επιτελικοί στην διοίκηση όπως στους βαλκανικούς πολέμους που αιχμαλώτισε περισσότερουςω οθωμανους απο τη δύναμή του και δεν είχε τι να τους κάνει, αλλά στην ΜΑ εκστρατεία έφτασε να διοικείται απο γελοιους τύπους σαν τον Τρικούπη που δεν είχαν σχέση με το άθλημα παρά τις σπουδές ή ημιεγράμματους και απείθαρχους κλεφταρματωλούς σαν τον Πλαστήρα.

(γ) Τα ίδια και χειρότερα ως προς την δημιουργία σύγχρονου εθνικού στόλου. Οι εφοπλιστές εμποροπειρατές των νησιών δεν επέτρεψαν όταν είχαν την διοίκηση την εγκαθίδρυση ενος κεντρικού εθνικού στόλου και με τα χίλια ζόρια αγοραστηκε μία φρεγατα "Ελλάς" που την ανέλαβε δικαίως ο Μιαούλης (αλλά την έκαψε όταν απειλήθηκε η Υδρα επί Καποδίστρια) και το ατμοκίνητο Καρτερία πρωτοποριακο για την εποχή του που έκανε θαύματα και διέλυσε πλοία και οχυρώσεις (διοικητής ο Αστιγξ, φοβερός τύπος, ο σπουδαιότερος φιλέλλην έπεσε μαχόμενος). Ο επαναστατικός στόλος ποτέ δεν εδρασε σαν ενιαίος αλλά σαν αυτόνομες μοίρες στην καλύτερη ή σαν εντελως πειρατικός κατά 80% στο τέλος πριν λυθεί το πρόβλημα της πειρατείας απο Μιαούλη-Καποδίστρια. Ο στόλος του Γαλαξιδίου καταστραφηκε στο λιμάνι του στς αρχές με αποτέλεσμα η δυτική Ελλάδα να μείνει χωρις σοβαρη ναυτική ισχύ με συνέπεια η Ναυπακτος, η Πατρα, Μεθωνη και Κορώνη να μην αποκλειστούν ποτέ συστηματικά και να μην πέσουν ποτέ αφού οι Αιγαιοπελαγίτες να μην ασχολούνται ούτε να υπάρχει κανείς να τους μισθοδοτήσει τόσο μακροχρόνια. Η Χίος καταστράφηκε (1822) πριν κινηθεί ο στόλος να αποκλείσει τα παραλια, η Κάσος πιάστηκε στον ύπνο (1824), τα Ψαρά αφεθηκαν μόνα τους (1824) και καταστράφηκαν απο υπερβολική αυοπεποίθηση. Στα τελη έτρεχαν ο Μιαούλης, ο Τομπάζης, ο Αποστόλης, με καμια εικοσαριά πλοία χωρίς αποτέλεσμα. Μετεπαναστατικά η πρωτοκαθεδρία των "ναυτικών νήσων" θεσμοποιήθηκε, αντί να παίρνουν λουφέδες για να μπαρκάρουν μισθοδοτούνταν απο το δημόσιο για δεκαετίες αν δεν ήσουν απο την Υδρα δεν έμπαινες σε πολεμικό πλοίο. Το ΠΝ στάθηκε τυχερό με το θωρηκτό Αβέρωφ που ήταν μπροστά για την εποχή του και κατέκτησε το Αιγαίο το 1912-3 (κάτι ανάλογο σήμερα να πάρει το Ιδρυμα Νιαρχος για λογαριασμό τους κράτους ένα ΑΒ αμερικάνικο καταδρομικό, να γίνει πόλεμος σε ένα χρόνο και αυτό να σμπαραλιάσει σχεδόν μονο του τις τούρκικες φρεγάτες).

Η αντίδραση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε απεριόριστα resources (σε αντίθεση με τα ελλαδικά που ήταν πεπερασμένα) και ήδη υπάρχουσα ισχυρη κεντρικη διοίκηση (ότι και να γινόταν υπήρχαν τα μεσα και οι άνθρωποι να εκτελέσουν αποτελεσματικά τις κεντρικές οδηγίες). Επίσης είχε την τύχη να έχουν έναν υπομονετικό, έξυπνο και δραστήριο σουλτάνο τον Μαχμούτ Β' που πάλεψε σαν το σκυλί να κρατήσει όρθιο το κρατος του που έφτασε στο χείλος του γκρεμου. Μαζί με αυτόν αναδείχθηκε το Ρεσιτ Μεχμετ πασάς aka Κιουταχής που αποδείχθηκε πολύ ικανός διοικητής και δεξι χερι του σουλτάνου.

Ως γνωστόν ο Μαχμούτ Β' θυσίασε Κρητη και Πελοπόννησο με παραχώρηση στον Αιγύπτιο Μεχμετ Αλη (τύποις υπήκοό του) που έφερε την δική του σύγχρονη στρατιά μεχρι να εκσυγχρονίσει τον δικό του στρατό και να τελειώσει με τα μεσαιωνικά κατάλοιπα της αυτοκρατορίας του. Οι αλητάμπουρες γενίτσαροι της ΚΠολης απειλούσαν ευθεώς την ζωή του σουλτάνου και έφτασαν στο σημείο να τινάξουν στον άερα τις αποθήκες πυρομαχικων και να κάψουν μερους της ΚΠολης. Ο πιστός στον σουλτάνο οθωμανικός στρατός τους απέκλεισε στους κοιτώνες τους και τους έσφαξε μεχρι ενός. Μετά την ελληνική επανάσταση ανέλαβε να τελειώσει το άλλο καρκίνωμα του οθωμανικού στρατού τους άτακτους τουρκαλβανούς μπέηδες μισθοφόρους. Ο Κιουταχής μαζεψε και παγίδεψε 800 Τόσκηδες μπέηδες στην Μπίτολα και τους καθάρισε, μετά ξεδόντιασε τους Γκέγκηδες και τον πασά της Σκόδρας. Στην συνέχεια ανέλαβε να τελειώσει και τα ελληνικά αρματολίκια που απέμεναν ένα ενα, τελευταίο έφαγε εναν αρματωλό της Δ.Μακεδονίας το 1837. Πλέον ο οθωμανικός στρατός είναι αποκλειστικά τακτικός δυτικού τύπου με ταυτόχρονη ίδρυση σοβαρής αξιοκρατικής ακαδημίας πολέμου που προωθούσε τους καλύτερους, στο ΜΑ μετωπο ειδικά το 1922 οι καλύτεροι της φουρνιάς τους Κεμάλ, Ινονού και σία έκαναν μηδενικά λάθη και εκμεταλλευτηκαν στο έπακρο τις δικές μας λεβεντομαλακίες.

Το οθωμανικό ναυτικό επί της επαναστασης παρουσίαζε τραγικά χάλια σε επάνδρωση και ικανότητες, αν ο ελληνικός στόλος είχε 5 κανάρηδες θα τους είχε διαλύσει. Οσον αφορά τα πυρπολικά πρακτικά με δεξιότητες και αποτελεσματικότητα μόνο οι Ψαριανοί παρουσίασαν σημαντικες επιτυχίες, οι Υδραιοσπετσιώτες είχαν μηδενικές σχεδόν επιτυχίες και επί φαυλοκρατίας αγγλικού δανείου βρήκαν ευκαιρία να κατακλέψουν το εθνικό ταμείο ξεφορτωνόμενοι παλιά σκαριά που με δυσκολία κινούνταν, αποζημιώθηκαν ως πυρπολικά και καίγονταν στον γάμο του καραγκιόζη. Παράλληλα οι οθωμανοί απο το 1825 χρησιμοποίησαν ικανότερους ναυτικούς απο Αιγυπτο και Τυνησία, μελετησαν και ένα πυρπολικό που συνέλαβαν και έμαθαν με μανούβρες και πυροσβεστικά συστήματα να τα αποφεύγουν και παράλληλα απέκτησαν και δικά τους. Αποτέλεσμα της ελάττωσης του ελληνικού στολου και της άυξησης των ικανοτήτων του οθωμανικού ήταν η αποβίβαση στην Πελοπόννησο, ο εφοδιασμός των πολιορκούμενων φρουρίων, η πτώση του Ναυαρίνου και του Μεσολογγίου (με πλήρη αποκλεισμό) μέχρι την ναυαμαχία του Ναυαρίνου που διαλύθηκε απο ανώτερα οπλισμένα και οργανωμενα σκάφη. Μετα το οθωμανικό φιάσκο του 1912-3 αμέσως παράγγειλαν δυο θωρηκτά να αντιμετωπίσουν το Αβέρωφ που κατασχέθηκαν απο τους Βρετανούς λόγω ΑΠΠ και τους τα αντικατεστησαν με παραχώρηση ενός οι Γερμανοί, κατάφεραν να κρατήσουν τα Στενά με την μαχη της Καλλίπολης αλλά με το τέλος του ΑΠΠ έμειναν χωρίς στόλο επιτρέποντας την μικρασιατικά εκστρατεία στον ΕΣ και την κατοχή του Αιγαίου μετά την εκκένωση της ΜΑ.

Αυτα τα ολίγα :003:
σχόλια...

Άβαταρ μέλους
deCaritaine
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 1195
Εγγραφή: 04 Απρ 2018, 15:56

Re: Εκσυγχρονισμός της Οθωμανικής Ελλάδας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από deCaritaine » 13 Απρ 2019, 19:10

bump

Κaλά κανείς δεν ασχολήθηκε με την αναλυσάρα μου :a040:
Τέτχιοι είστε. Αποχωρώ

Άβαταρ μέλους
Yochanan
Δημοσιεύσεις: 16181
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 13:44
Phorum.gr user: Yochanan

Re: Εκσυγχρονισμός της Οθωμανικής Ελλάδας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Yochanan » 13 Απρ 2019, 19:16

Υπάρχει βερσιόν CliffsNotes ; Βοήθημα Σαβάλα ρε παιδί μου. Να εχουμε τη συμπτυγμένη εκδοχη να διαβασουμε
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.

Άβαταρ μέλους
ST48410
Δημοσιεύσεις: 24347
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 20:21

Re: Εκσυγχρονισμός της Οθωμανικής Ελλάδας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 13 Απρ 2019, 19:19

deCaritaine έγραψε:
13 Απρ 2019, 19:10
bump

Κaλά κανείς δεν ασχολήθηκε με την αναλυσάρα μου :a040:
Τέτχιοι είστε. Αποχωρώ
+1 για το πολύ ενδιαφέρον θέμα. Δώσε λίγο χρόνο να το διαβάσουμε. Το απόγευμα του Σαββάτου δεν προσφέρεται.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Εκσυγχρονισμός της Οθωμανικής Ελλάδας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 13 Απρ 2019, 21:23

Yochanan έγραψε:
13 Απρ 2019, 19:16
Υπάρχει βερσιόν CliffsNotes ; Βοήθημα Σαβάλα ρε παιδί μου. Να εχουμε τη συμπτυγμένη εκδοχη να διαβασουμε
https://ia800805.us.archive.org/10/item ... re-Gay.mp3

Άβαταρ μέλους
Yochanan
Δημοσιεύσεις: 16181
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 13:44
Phorum.gr user: Yochanan

Re: Εκσυγχρονισμός της Οθωμανικής Ελλάδας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Yochanan » 13 Απρ 2019, 21:26

τι θα γίνει με το ζαβό;
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8928
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Εκσυγχρονισμός της Οθωμανικής Ελλάδας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 13 Απρ 2019, 21:36

deCaritaine έγραψε:
13 Απρ 2019, 16:58
:smt023:smt038:+1::goodpost::bravo:

Δεν υπάρχεις !
τις συγκυρίες και τον αιφνιδιασμό της ΟΑ
Μεταξύ των οποίων αποστασία Αλή πασά και οθωμανοπερσικός πόλεμος.

Αντίστοιχα τα άτακτα σώματα στάθηκε αδύνατο να εφαρμόσουν τις οδηγίες για αυστηρή καταμετρηση και μισθοδοσία, αντάλλασαν στρατιωτες στις μετρήσεις, έπαιρναν πολλαπλάσιες μερίδες τις οποίες πλεοναζουσες πωλούσαν σε πολίτες ή εχθρους, ενω καταχράστηκαν τεράστια χρηαμτικά ποσά

Αρνούνταν να μετρηθούν γιατί το είχαν ( και καλά ) για γρουσουζιά ! :lol:
ο ελληνικός στρατός δεν τέθηκε σε συγχρονες επιστημονικές βάσες, είχε βασική αρμοδίοτητα την εκδίωξη ληστών

Κότα πήτα

Πρὸ τοῦ νὰ ἀρχίσω τὴν διήγησίν μου ἐπὶ τῆς κότας πήτας, ἐπιθυμῶ νὰ ἐξηγήσω τὰς δύω αὐτὰς λέξεις εἰς ἐκείνους ὅσοι, ἐκτὸς τῆς Ἑλλάδος ζῶντες, εἴτε δὲν ἔτυχε νὰ τὰς ἤκουσαν, εἴτε, ἂν τὰς ἤκουσαν δὲν τὰς ἐνόησαν, ἢ δὲν ἐφρόντισαν νὰ μάθουν τί σημαίνουν.

Ὁ στρατιώτης εἶναι πανταχοῦ ἄνθρωπος μεταβατικός· σήμερον ἡ ὑπηρεσία τὸν καλεῖ εἰς πόλιν, αὔριον ἡ ἀνάγκη τὸν στέλλει εἰς πλοῖον, ἢ καὶ εἰς τὴν κορυφὴν βουνοῦ. Διὰ νὰ μεταβῇ ἀπὸ μίαν πόλιν εἰς ἄλλην, ἢ ἀπὸ τὸ πλοῖον εἰς τὸ βουνὸν, ἐπειδὴ πτερὰ δὲν ἔχει, θὰ κάμῃ τὸ ταξείδιον αὐτὸ ἀποστολικῶς, μάλιστα εἰς τὴν Ἑλλάδα, ὅπου σιδηρόδρομοι δὲν ὑπάρχουν. Ἑπομένως θὰ ἀπομακρυνθῇ ἀπὸ τὸν στρατῶνα ὅπου ἔχει τὴν κλίνην του, καὶ θὰ στερηθῇ τὴν εὐκολίαν τοῦ συσσιτίου, τὸ ὁποῖον τὸν τρέφει ὅλην τὴν ἡμέραν μὲ μόνον δεκαὲξ λεπτά.

Ἡ μεταβατικὴ ὑπηρεσία τοῦ ἀνθρώπου αὐτοῦ ἐμπορεῖ νὰ ᾖναι καὶ μιᾶς ἡμέρας, ἐμπορεῖ ὅμως νὰ διαρκέσῃ καὶ τρεῖς καὶ ἓξ μῆνας˚ ἀλλὰ καὶ μιᾶς ᾖναι ἡμέρας, ἡ συντήρησις τοῦ στρατιώτου ἀποβαίνει προβληματκὴ εἰς τοιαύτην περίστασιν. Ἡ Κυβέρνησις τῆς Ἑλλάδος χορηγεῖ εἰς τὸν στρατιώτην δι’ ἑκάστην ἡμέραν μεταβατικῆς ὑπηρεσίας δεκατέσσαρα λεπτὰ ὡς ἐπιμίσθιον. Τὰ δεκατέσσαρα αὐτὰ προστιθέμενα εἰς τὰ ἄλλα δεκαὲξ τοῦ συσσιτίου, κάμνουν τριάκοντα· καὶ ὅλα αὐτὰ τὰ τριάκοντα ἀμφιβάλλω ἂν ἀρκοῦν εἰς Κινέζον, καὶ ὄχι εἰς Εὐρωπαῖον, νὰ ζήσῃ μίαν ἡμέραν. Ὡς ἐκ τούτου εἰς τὴν Ἑλλάδα, καθὼς καὶ εἰς πολλὰ ἄλλα Κράτη, ὁ μεταβατικὸς στρατιώτης εὑρίσκεται φορτωμένος εἰς τὴν ῥάχην τοῦ πολίτου. Ὁ πολίτης, κατὰ νόμον σιωπηλὸν καὶ παράλογον, ἄγραφον ὅμως, εἶναι ἠναγκασμένος νὰ τῷ παραχωρήσῃ στέγην καὶ τροφήν. Εἰς τὰς πόλεις, ὅπου σχεδὸν πάντοτε ὑπάρχουν στρατῶνες καὶ στρατιῶται ἄλλοι, τὸ κακὸν τοῦτο σπανίως ἔρχεται, ἀλλ’ εἰς τὰ χωρία συμβαίνει συχνότατα, καὶ μάλιστα εἰς τὴν Ἑλλάδα, τῆς ὁποίας τὰ βουνὰ καὶ αἱ κοιλάδες δὲν παύουν ἀκόμη νὰ αἱματῶνται ἀπὸ τῶν λῃστῶν τὰ κακουργήματα. Ὁ χωρικὸς λοιπόν, ὁ μᾶλλον φορολογούμενος, φορολογεῖται κατ’ ἀνάγκην καὶ ἀπὸ τὸν στρατιώτην ἰδιαιτέρως, διὰ τὴν συντήρησιν τοῦ ὁποίου πληρώνει ὅμως εἰς τὴν Κυβέρνησιν πολλοὺς ἄλλους φόρους.

Ἂν ὁ μεταβατικὸς στρατιώτης, ὁ εἰς τὴν ῥάχην τοῦ πολίτου, ἢ μᾶλλον εἰπεῖν τοῦ χωρικοῦ, φορτωμένος, ἦτον εἰς θέσιν νὰ ἐννοήσῃ τὴν θέσιν του, ἡ κότα πήτα δὲν θὰ εἶχε τὴν ἀπαίσιον ἐκείνην σημασίαν, ἡ ὁποία ἀνατριχιάζει τὸν χωρικόν. Δὲν εἶναι δυστυχῶς εἰς θέσιν νὰ τὴν ἐννοήσῃ, διότι οὔτε ἀνώτερός ποτε τοῦ τὴν ἀπέδειξεν, οὔτε νόμος τις τοῦ τὴν ἐξήγησεν· ἀπ’ ἐναντίας ἡ συνήθεια τὸν ἔκαμε νὰ θεωρῇ ὡς δικαίωμά του ὅ,τι βλέπει νὰ ἐξακολουθῇ γινόμενον χωρὶς κἀμμίαν φιλονεικίαν. Ἀφ’ οὗ δὲ ἅπαξ ἐθεώρησε δικαίωμά του τὸ νὰ συντηρῆται ἀπὸ τὸν πολίτην κατὰ τὴν μεταβατικήν του ὑπηρεσίαν, ἑπόμενον ἦτο ὅτι τὸ δικαίωμα αὐτὸ ἠθέλησε καὶ νὰ ἐξασκήσῃ ὅσον τὸ δυνατὸν μὲ τρόπον συμφέροντα εἰς αὑτόν. Ὁ στρατιώτης ἔγινεν ἀπαιτητικός, ὁ χωρικὸς δὲν ἐτόλμησε νὰ ἀντισταθῇ, καὶ τοιουτοτρόπως ἅμα στρατιωτικὸν ἀπόσπασμα φθάσῃ εἰς χωρίον, καὶ ἅμα διανεμηθῶσι τὰ καταλύματα, ὁ χωρικός, ὁ δεχόμενος ἕνα ἢ δύο στρατιώτας, ἠξεύρει ὅτι ἡ κότα του, τὴν ὁποίαν αὑτὸς ἐλυπεῖτο νὰ φάγῃ, πρέπει νὰ θυσιασθῇ, καὶ πήτα πρέπει ἀμέσως νὰ ἑτοιμασθῇ. Ἡ συνήθεια, ἡ τάξις, ὁ κανὼν, εἶναι αὐτός. Ἀληθέστατον ὅμως εἶναι ὅτι καὶ ὁ τοιοῦτος κανὼν ἔχει τὰς ἐξαιρέσεις του.
(…)

Δημόπουλος Χαρίλαος
Η στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι (απόσπασμα)
Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ
ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΝ ΕΛΛΗΝΟΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ
(Η Στρατιωτική Ζωή εν Ελλάδι. Χειρόγραφον Έλληνος υπαξιωματικού εκδιδόμενον υπό Χ. Δημοπούλου. Τόμ. Β΄, εν Βραΐλα, Βιβλιοπωλείον Χ. Δημοπούλου – Τυπογραφείον «Το Τρίγωνον», 1870, σσ. 5-23)

http://www.greek-language.gr/greekLang/ ... html?id=25

Και ένα άλλο ωραίο απόσπασμα :

«Η Στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι» (Ανωνύμου 1870)

Εις τας δύο μετά μεσημβρίαν συνηρχόμεθα οι γραφείς, δια να ευρεθώμεν πάντοτε προ του λοχαγού εις το γραφείον. Αυτός ήρχετο εν τέταρτον το πολύ της ώρας μετά τας δύο. Εξηπλούτο τότε επί της έδρας του, εζήτει τον καφέν του και ήρχιζε να χασμάται. Εχασμάτο αυτός, αλλ’ εχασμώμεθα και ημείς. «Χαα…» ο τμηματάρχης έσωθεν του παραβλήματος, «χααα…» οι γραφείς έξωθεν αυτού… Όσοι εβαρύνοντο τα χασμήματα εδίδοντο εις το κυνήγιον των μυιών, διότι ήτο θέρος τότε και τα κατηραμένα εκείνα έντομα ούτε το σπουδαιότερον τμήμα του υπουργείου των Στρατιωτικών εσέβοντο.

( Ιστορία των Ελλήνων, ΔΟΜΗ, τόμος 14, Κεφ.1, σελ.19).
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Αίγαγρος
Δημοσιεύσεις: 6094
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 23:33

Re: Εκσυγχρονισμός της Οθωμανικής Ελλάδας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αίγαγρος » 13 Απρ 2019, 21:44

αφήνω αυτό εδώ για να παρακολουθώ το νήμα:

:goodpost:

Άβαταρ μέλους
ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Δημοσιεύσεις: 27048
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 21:47

Re: Εκσυγχρονισμός της Οθωμανικής Ελλάδας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ » 13 Απρ 2019, 22:00

:zz: ξυπνήστε με όταν φτάσετε στο 96
Ο χρήστης που γκρέμισε τον εθνολαϊκισμό

Άβαταρ μέλους
Hector Buas
Δημοσιεύσεις: 5640
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 00:53

Re: Εκσυγχρονισμός της Οθωμανικής Ελλάδας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Hector Buas » 14 Απρ 2019, 00:46

deCaritaine έγραψε:
13 Απρ 2019, 19:10
...
Τέτχιοι είστε. Αποχωρώ
Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση...

Τα απομνημονεύματα του Κανέλου Δεληγιάννη τα έχεις διαβάσει/επεξεργασθεί πριν γράψεις την παραπάνω "ανάλυση"?

Άβαταρ μέλους
Βινόσαυρος
Δημοσιεύσεις: 6335
Εγγραφή: 26 Απρ 2018, 05:38

Re: Εκσυγχρονισμός της Οθωμανικής Ελλάδας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βινόσαυρος » 14 Απρ 2019, 08:55

Πιο ανθελληνικό κείμενο δυσκολα θα βρούμε
Αλληλεγγύη στην κα. Σταυράκη-Πατούλη.
Αλληλεγγύη στην αδελφότητα Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Αλληλεγγύη στον κ. Καιρίδη.
Αλληλεγγύη στην κα. Συγγενιώτου.

Άβαταρ μέλους
Βινόσαυρος
Δημοσιεύσεις: 6335
Εγγραφή: 26 Απρ 2018, 05:38

Re: Εκσυγχρονισμός της Οθωμανικής Ελλάδας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βινόσαυρος » 15 Απρ 2019, 12:33

Πάντως γενικά αν δεν πείς για νίκες, μεγάλους ήρωες
και την ελλαδα να γαμάει και να δέρνει δεν υπάρχει
ενδιαφέρον.
Αλληλεγγύη στην κα. Σταυράκη-Πατούλη.
Αλληλεγγύη στην αδελφότητα Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Αλληλεγγύη στον κ. Καιρίδη.
Αλληλεγγύη στην κα. Συγγενιώτου.

Άβαταρ μέλους
deCaritaine
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 1195
Εγγραφή: 04 Απρ 2018, 15:56

Re: Εκσυγχρονισμός της Οθωμανικής Ελλάδας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από deCaritaine » 22 Απρ 2019, 17:12

Εικόνα


Άβαταρ μέλους
Yochanan
Δημοσιεύσεις: 16181
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 13:44
Phorum.gr user: Yochanan

Re: Εκσυγχρονισμός της Οθωμανικής Ελλάδας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Yochanan » 22 Απρ 2019, 17:14

deCaritaine έγραψε:
22 Απρ 2019, 17:12
:lol::lol::lol:
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.

Άβαταρ μέλους
deCaritaine
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 1195
Εγγραφή: 04 Απρ 2018, 15:56

Re: Εκσυγχρονισμός της Οθωμανικής Ελλάδας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από deCaritaine » 30 Νοέμ 2019, 10:31

bump

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών