Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Hector Buas
Δημοσιεύσεις: 5640
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 00:53

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Hector Buas » 04 Οκτ 2019, 14:36

Ζαποτέκος έγραψε:
04 Οκτ 2019, 14:30
Hector Buas έγραψε:
04 Οκτ 2019, 14:26
Ζαποτέκος έγραψε:
04 Οκτ 2019, 13:56
...
Εδώ τα αθηναϊκά επίθετα. Μια χαρά πολλά ελληνικά βλέπω :

Βενιζέλοι, Καβαλάρηδες, Καπετανάκηδες, Λιμπόνες, Παλαιολόγοι, Ζαρλήδες, Χαλκοκονδύληδες ( Χαλκονδύληδες), Ταρωνίτες, Καματηροί, Πικέρνηδες, Νοταράδες, Ραγκαβαίοι, Βρανάδες, Κοδρικαίοι, Σκαραμαγκάδες, Σκληρήδες, Ντεκαίοι, Βεναλδαίοι, Ρέντηδες, Καλογράνηδες, Καρυκαίοι, Ροΐδηδες, Χρυσοβέργηδες, Καντζιλιέρηδες, Γασπάροι, Χαλκωματάδες, Μαμωνάδες, Ρούφοι, Αστρακάρηδες, Ποδαράδες, Αναδραμάρηδες, Αλεξηναίοι, Τραχωνιάτες, Μισαραλιώτες, Παπουτσάδες, Πολπασαίοι, Μαρμαροτούρηδες, Ρεβελάκηδες, Περούληδες, Βροντογούνηδες, Μακολαίοι, Χυχαίοι, Φιλαραίοι, Γερεναίοι, Σωτηριαναίοι, Ρουμπαίοι, Βλασαραίοι, Σταματακαίοι, Σκουζαίοι Τουρναβίτες, Αδαμακαίοι, Γερακαίοιί, Καλογεραίοι, Λεοβαδιταίοι, Πατουσάδες, Ιαννούληδες, Χειλάδες, Δουσμαναίοι, Ζαχαρίτσαιοι, Τρικαληνοί, Βουρδουχαίοι, Γιακουμαίοι, Καλαμπότζηδες, Ταβάνηδες, Αλεξανδραίοι, Φουκαίοι,Καλλιφροναίοι,Κλισαριστοί, Κουμουλεζαίοι, Μπασταρδάκηδες, Τζακωναίοι, Κροντηραίοι, Σαλιμαίοι, Φωκαναίοι, Καζαντζήδες, Καλεκαίοι, Μιστριταίοι, Πεπάκηδες, Πατησιάτηδες, Σπαναίοι, Κακουραίοι, Μπαρμπάνοι, Φοτιραίοι, Μαρμαροτούρηδες, Κουβελαίοι, Ζαγκλιβαναίοι, Προγοναίοι, Ξανθαίοι, Λιανοσταφιδαίοι, Ρωπαΐτες, Χειλαίοι, Βλασαίοι, Κουρτέσηδες, Λιαναίοι, Ψωμάδες, Πουλιμεναίοι Χωματάδες, Μανιάτες, Κοπιδαίοι, Θηβαίοι, Μαγγακαίοι, Κορθέοι, Ζωγράφοι, Καρακοταίοι, Καλιοναίοι, Παπασταμαίοι, Γαλαναίοι, Καρκατζαναίοι, Κτενάδες, Βρετοί, Πανταζήδες
...
Τα παραπάνω που είναι επισημασμένα με κόκκινο χρώμα είναι σίγουρα αρβανίτικα...
Οι Προγοναίοι με ελληνικής προέλευσης επώνυμο.
Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως δείχνουν αρχικά:

Τζίνος Προγόνης
Δημήτρης Προγόνης
Πρόγονος Σγουρός

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8926
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 04 Οκτ 2019, 14:41

Hector Buas έγραψε:
04 Οκτ 2019, 14:36
Ζαποτέκος έγραψε:
04 Οκτ 2019, 14:30
Hector Buas έγραψε:
04 Οκτ 2019, 14:26


Τα παραπάνω που είναι επισημασμένα με κόκκινο χρώμα είναι σίγουρα αρβανίτικα...
Οι Προγοναίοι με ελληνικής προέλευσης επώνυμο.
Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως δείχνουν αρχικά:

Τζίνος Προγόνης
Δημήτρης Προγόνης
Πρόγονος Σγουρός
Ελληνικής προέλευσης επώνυμο :

Name: His name is rendered as Progon or Progonos (Greek: Προγονος, Progonos ]). He is eponymous to the Progon family (Progoni).


https://en.wikipedia.org/wiki/Progon,_L ... nnotations
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Hector Buas
Δημοσιεύσεις: 5640
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 00:53

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Hector Buas » 04 Οκτ 2019, 14:45

Ζαποτέκος έγραψε:
04 Οκτ 2019, 14:41
Hector Buas έγραψε:
04 Οκτ 2019, 14:36
Ζαποτέκος έγραψε:
04 Οκτ 2019, 14:30

Οι Προγοναίοι με ελληνικής προέλευσης επώνυμο.
Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως δείχνουν αρχικά:

Τζίνος Προγόνης
Δημήτρης Προγόνης
Πρόγονος Σγουρός
Ελληνικής προέλευσης επώνυμο :

Name: His name is rendered as Progon or Progonos (Greek: Προγονος, Progonos ]). He is eponymous to the Progon family (Progoni).


https://en.wikipedia.org/wiki/Progon,_L ... nnotations
... το οποιο για ιστορικούς λόγους το συναντάς μόνο στους Αρβανίτες...

Giorgos 574

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Giorgos 574 » 06 Οκτ 2019, 14:04

Ας τα βάλουμε και αυτα έτσι για να υπάρχουν :smt005:
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Giorgos 574 την 06 Οκτ 2019, 14:58, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Giorgos 574

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Giorgos 574 » 06 Οκτ 2019, 14:15

Γράφοντας ο Πορφυρογέννητος για κάποιο αξιωματούχο Νικήτα από το Μόρια, που πάντρεψε την κόρη του Σοφία με το Χριστόφορο, το γιο του βασιλιά Ρωμανού, θυμάται το γραμματικό Ευφήμιο που σατίριζε τραγουδιστά τη «γαρασδοειδή εσθλαβωμένη όψη» του Νικήτα, που κόμπαζε στο παλάτι για την ευγενική πελοποννησιακή καταγωγή του. Ο λόγος της κοροϊδίας ήταν, ότι τότε θεωρούσαν στη βασιλική αυλή πως η Πελοπόννησος έβγαζε μάλλον ανθρώπους από κακή γενιά (δυσγενείς). Το «σλαβόμουτρο» ο Νικήτας, αυτή η σημαντική λεπτομέρεια της ιστορίας, δεν μπορούσε να θεωρείται ευγενής και να περηφανεύεται για την αρχαιοελληνική καταγωγή του, καθώς το 10ο αιώνα, η Πελοπόννησος και η Ελλάδα ήταν βάρβαρες χώρες, για τους κωνσταντινουπολίτες άρχοντες.

Εδώ έχει ενδιαφέρον να δούμε τη θέση που παίρνει επί του προκειμένου, ένας μεγάλος μεσαιωνοδίφης του 19ου αιώνα, ο Charle Hopf. Ο Φραγκίσκος Ζαμβάλδης μετέφρασε σε καθαρεύουσα ένα τμήμα από το έργο του Χοπφ και το δημοσίευσε το 1872. Ο Hopf γράφει, για την πανούκλα του 746-747, πως υπήρξε ένα τρομερό θανατικό που ήρθε από τη Σικελία και την Καλαβρία κι έπεσε πάνω στην Πελοπόννησο (πρώτα στη Μονεμβασία), στην Ελλάδα και στα νησιά. Ο λοιμός «αφήρπαζεν άπαν το πλήθος» και «μόνον ολίγοι εσώθησαν», «φεύγοντες από των λοιμοβλήτων χωρών». Και συνεχίζει συνδέοντας το λοιμό με το σλάβικο εποικισμό της χώρας:

«Καθ’ ον χρόνον ο λοιμός κατερήμου πάσαν την οικουμένην, η Ελλάς και η Πελοπόννησος, κατά Κωνσταντίνον Πορφυρογέννητον ”εσθλαβώθη (πάσα η χώρα) και γέγονε βάρβαρος”. Το «”εσθλαβώθη” όπερ είναι διά τον Φαλμεράυρ άλλο και κύριον στήριγμα της θεωρίας του, υπελήφθη μεν συχνά ως η υποδούλωσις της χώρας. αλλά εκτός τούτου ότι ανίσταται οίκοθεν το ζήτημα, τίνες υπήρξαν οι τότε καταδουλώσαντες – όχι βέβαια οι Βυζαντινοί – ο αυτοκρατορικός συγγραφέας παρέσχει παρευθείς την μαρτυρίαν, ότι ομιλεί περί πραγματικού εκσλαβισμού, δηλαδή, περί της εισβολής και της εποικίσεως βαρβάρων Σλάβων εν Ελλάδι και Πελοποννήσω. Διά τούτο ο περίφημος Γραμματικός Ευφήμιος απεχαιρέτησε τον Πελοποννήσιον Νικήταν, τον υπανδρεύσαντα την εαυτού θυγατέρα μετά του αυτοκρατορικού ηγεμόνος Χριστοφόρου (τελευτήσαντος τω 931) και καυχωμένου επί τη ευγενεία, ή μάλλον επί τη αγενή αυτού καταγωγή, διό του πολυθρυλλήτου σκωπτικού στίχου. “γαρασδοειδής όψις εσθλαβωμένη” (κατά τον Φίνλαυ γαϊδαροειδής). Όλαι αι προσπάθειαι του ερμηνεύσαι άλλως πως ταύτην την λέξιν, π.χ. facies in servitutem redacta (όψις δεδουλωμένη) είναι τόσο εσφαλμέναι, ώστε είναι θαυμαστόν πως ηδυνήθη τις να καταφύγη εις ταύτας. Η Πελοπόννησος εσθλαβώθη. αυτό είναι αναντίρρητον. άρχων τις πελοποννήσιος, υπερήφανος διά τους προγόνους του, ελοιδορήθη υπό φιλοπαίγμονος ανδρός διά την σλαβικήν καταγωγήν του και τον ουκέτι εξαλειφθέντα σλαβικόν τύπον» [Καρόλου Χοπφ, Οι Σλάβοι εν Ελλάδι, 1872, σελ. 27-28].

Ο γερμανός ιστορικός Ferdinand Gregorovius, στον πρώτο τόμο του έργο του για τη μεσαιωνική ιστορία των Αθηνών [Geschichte der Stadt Athen im Mittelalter, 1889, σελ. 111-114, 150], σχολιάζοντας τα προαναφερόμενα από το βυζαντινό αυτοκράτορα γράφει: «Η άποψη των βυζαντινών εθνογράφων ήταν, ότι τα κενά που δημιουργήθηκαν στο πληθυσμό της ελληνικής στεριάς από εκείνη τη φοβερή επιδημία αναπληρώθηκαν από έναν ιδιαίτερα μαζικό εποικισμό Σλάβων». Προσθέτει επίσης πως εκείνα τα χρόνια «σε μια έκθεση που συνέταξε μια μοναχή για το ταξίδι του (επισκόπου) Wilibald ανάμεσα στο 722 και 725, χαρακτηρίζεται η ακτή της Αργολίδας, όπου βρίσκεται η Μονεμβασία ως tera slavinica». Παραπέμπει, όπως ο Gibbon, στο σχόλιο της επιτομής του Στράβωνα «νυν πάσαν Ήπειρον και Ελλάδα και Πελοπόννησον και Μακεδονίαν Σκύθαι Σλάβοι νέμονται» και καταλήγει λέγοντας πως «ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος διηγείται για έναν επιφανή άνδρα, το Νικήτα Ρενδάκιο από την Πελοπόννησο, ο οποίος συμπεθέρεψε με τον οίκο του αυτοκράτορα Ρωμανού Λεκαπηνού και που ήταν περήφανος για την ελληνική καταγωγή του, ότι η σλάβικη φυσιογνωμία του προκάλεσε τους σαρκασμούς του βυζαντινού γραμματικού Ευφήμιου» [βλ. τις σελίδες 143-144 και 183 της μετάφρασης του Άγ. Τσάρα (1990)].

Ένας ακόμα γερμανός ιστορικός, ο Gustav Friedrich Hertzberg, γράφει για εκείνους τους βυζαντινούς άρχοντες που «προυκάλουν ενίοτε το σκώμμα και αυτών των εν Κωνσταντινουπόλει επί τη αξιώσει αυτών ως καταγομένων υπό των αρχαίων Ελλήνων». Και στέκεται με τη σειρά του στην περίπτωση του Νικήτα. Ο νεαρός δεσπότης Χριστόφορος, γιος του αυτοκράτορα Ρωμανού του Λεκαπηνού (του πεθερού και συμβασιλέα του αυτοκράτορα Πορφυρογέννητου), το 923 παντρεύτηκε τη Σοφία, την κόρη του πατρικίου Νικήτα του Πελοποννήσιου. Ο Νικήτας ήταν τόσο περήφανος για την «ψευδοελληνική καταγωγή» του ώστε έκανε το γραμματικό Ευφήμιο να τον χλευάσει τραγουδιστά, με το σκωπτικό στίχο για τη «σλάβική όψη». Το «verschmitztes Slavengesicht» του Hertzberg για το «γαρασδοειδής όψις εσθλαβωμένη» [βλ. Geschichte Griechenlands seit dem Absterben des antiken Lebens bis zur Gegenwart, πρώτος τόμος, 1876, σελ. 253], ο μεταφραστής Παύλος Καρολίδης το αποδίδει σωστά με το καθαρευουσιάνικο «η επίτριπτος αυτού Σλαυική όψις» [βλ. σελ. 341-342 του πρώτου τόμου της μετάφρασης της Ιστορίας της Ελλάδος του Χέρτσβεργ]. Αυτό το αρχαιοελληνικό «επίτριπτος», ο Γιάνναρης το ερμηνεύει στο λεξικό του με το κατανοητό «τετραπέρατος, παμπόνηρος, κατεργάρης», μεταφορικά [σελ. 847 του Μικρού Θησαυρού της Ελληνικής Γλώσσης].

Η ταύτιση του «γαρασδοειδή» με το «γαϊδουρινή» είναι άσχετη. Ο E. Sophocles που προτείνει αμήχανα το «ονώδης» βάζει δίπλα του σωστά και ένα ερωτηματικό (?) [Greek lexicon of the Roman and Byzantine periods, 1900, σελ. 325].

O σλαβολόγος Franz Miklosich το «γαρασδοειδή» το συνδέει με το γοράσδος, που είναι το παλαιοσλαβικό gorazdo και ερμηνεύει το τελευταίο με το λατινικό peritus [Lexicon Palaeoslovenico, 1865, σελ. 137 & Etymologisches Wörterbuch, 1886, σελ. 73], που σημαίνει «έμπειρος» [Κουμανούδης, Λατινοελληνικόν Λεξικόν, 1884, τομ. Β’ σελ. 145].

Ο κορυφαίος γλωσσολόγος Gustav Mayer, αποδίδει το στιχάκι στα γερμανικά ως «mit schlauem Gesicht” (με πονηρό πρόσωπο) [Neugriechische Studien ΙΙ, 1894, σελ. 20]. Ο γερμανός σλαβολόγος του μεσοπολέμου Max Vasmer μεταφράζει το «γαρασδοειδής όψις εσθλαβωμένη» σαν «verschmitzt aussehendes Slavengesicht» ή κάποιος που έχει τετραπέρατο σλάβικο πρόσωπο ή σλάβικη πανούργα φάτσα [Die Slaven in Griechenland, 1941, σελ. 15].

Ο σλαβολόγος Φαίδων Μαλιγκούδης, σημειώνει πως παραλλαγές του σλαβικού επιθέτου gorazdu (πονηρός), υπάρχουν σήμερα στις ανατολικές και δυτικές σλάβικες γλώσσες, όχι όμως στις νότιες [Σλάβοι στη μεσαιωνική Ελλάδα, 1988, σελ. 64]. Για το Νικήτα Ρεντάκιο, υπογραμίζει επιπλέον πως το επώνυμό του είναι σλαβικό και προέρχεται από το rediti, που σημαίνει βάζω σε σειρά, σε τάξη, κυβερνώ. Άρα «ρεντάκης» είναι ο «κυβερνήτης» [σελ. 84, 123].

Το επώνυμο Ρεντάκης σώζεται σήμερα στα χωριά Πενταπλάτανος και Μελίσσι στην περιοχή Γιαννιτσών.


Ανθρώπινη και κατανοητή είναι για μας, η συμπεριφορά του σλαβικής καταγωγής άρχοντα Νικήτα Ρεντάκη, που θεωρούσε εαυτόν απόγονο των αρχαίων Ελλήνων και καμάρωνε γι’ αυτό. Η διαφορά του χτες και του σήμερα είναι, πως μια τέτοια στάση υπήρξε κατά το μεσαίωνα αφορμή για να σπάσουν πλάκα (ή να κάνουν καζούρα, επί το ρωμαιϊκότερο), ενώ στις μέρες τον κάθε Νικήτα τον παίρνουν στα σοβαρά και τον τιμούν για την «ευγενική» καταγωγή του.

http://www.lithoksou.net/p/esthlabothi- ... omeni-2010

Άβαταρ μέλους
Hector Buas
Δημοσιεύσεις: 5640
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 00:53

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Hector Buas » 06 Οκτ 2019, 16:17

H δική σου θέση ποια ακριβώς είναι? Γιατί οι θέσεις του Λιθοξόου είναι γνωστές για αυτό αλλά και και άλλα θέματα.

Giorgos 574

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Giorgos 574 » 06 Οκτ 2019, 16:26

Hector Buas έγραψε:
06 Οκτ 2019, 16:17
H δική θέση ποια είναι? Γιατί οι θέσεις του Λιθοξόου είναι γωστές γι αυτό και άλλα θέματα.
Δε ζούσα εκείνη την εποχή οπότε δεν μπορώ να ξερω ποσο κυριολεκτικές ήταν οι κατηγορίες

Άβαταρ μέλους
Hector Buas
Δημοσιεύσεις: 5640
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 00:53

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Hector Buas » 06 Οκτ 2019, 16:32

Giorgos 574 έγραψε:
06 Οκτ 2019, 16:26
...
Δε ζούσα εκείνη την εποχή οπότε δεν μπορώ να ξερω ποσο κυριολεκτικές ήταν οι κατηγορίες
Εϊμαι σίγουρος πως έχεις αναζητήσει και έχεις διαβάσει όλα τα σχετικά κείμενα. Οπότε κάποια άποψη θα έχεις.

Giorgos 574

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Giorgos 574 » 06 Οκτ 2019, 16:39

Hector Buas έγραψε:
06 Οκτ 2019, 16:32
Giorgos 574 έγραψε:
06 Οκτ 2019, 16:26
...
Δε ζούσα εκείνη την εποχή οπότε δεν μπορώ να ξερω ποσο κυριολεκτικές ήταν οι κατηγορίες
Εϊμαι σίγουρος πως έχεις αναζητήσει και έχεις διαβάσει όλα τα σχετικά κείμενα. Οπότε κάποια άποψη θα έχεις.
Κρίνοντας από τις πηγές που υπάρχουν θα έλεγα ότι έγινε μια αρκετά μεγάλη φυλετική αλλοίωση στην Ελλάδα

Άβαταρ μέλους
Hector Buas
Δημοσιεύσεις: 5640
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 00:53

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Hector Buas » 06 Οκτ 2019, 16:42

Giorgos 574 έγραψε:
06 Οκτ 2019, 16:39
Hector Buas έγραψε:
06 Οκτ 2019, 16:32
Giorgos 574 έγραψε:
06 Οκτ 2019, 16:26
...
Δε ζούσα εκείνη την εποχή οπότε δεν μπορώ να ξερω ποσο κυριολεκτικές ήταν οι κατηγορίες
Εϊμαι σίγουρος πως έχεις αναζητήσει και έχεις διαβάσει όλα τα σχετικά κείμενα. Οπότε κάποια άποψη θα έχεις.
Κρίνοντας από τις πηγές που υπάρχουν θα έλεγα ότι έγινε μια αρκετά μεγάλη φυλετική αλλοίωση στην Ελλάδα
Πόσο μεγάλη θα έλεγες πως είναι αυτή η αλλοίωση? Κάνε μία υπόθεση...

Giorgos 574

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Giorgos 574 » 06 Οκτ 2019, 16:44

Hector Buas έγραψε:
06 Οκτ 2019, 16:42
Giorgos 574 έγραψε:
06 Οκτ 2019, 16:39
Hector Buas έγραψε:
06 Οκτ 2019, 16:32


Εϊμαι σίγουρος πως έχεις αναζητήσει και έχεις διαβάσει όλα τα σχετικά κείμενα. Οπότε κάποια άποψη θα έχεις.
Κρίνοντας από τις πηγές που υπάρχουν θα έλεγα ότι έγινε μια αρκετά μεγάλη φυλετική αλλοίωση στην Ελλάδα
Πόσο μεγάλη θα έλεγες πως είναι αυτή η αλλοίωση? Κάνε μία υπόθεση...
Θα έλεγα της τάξεως του 25-30% το λιγότερο

Άβαταρ μέλους
Hector Buas
Δημοσιεύσεις: 5640
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 00:53

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Hector Buas » 06 Οκτ 2019, 16:46

Giorgos 574 έγραψε:
06 Οκτ 2019, 16:44
Hector Buas έγραψε:
06 Οκτ 2019, 16:42
Giorgos 574 έγραψε:
06 Οκτ 2019, 16:39


Κρίνοντας από τις πηγές που υπάρχουν θα έλεγα ότι έγινε μια αρκετά μεγάλη φυλετική αλλοίωση στην Ελλάδα
Πόσο μεγάλη θα έλεγες πως είναι αυτή η αλλοίωση? Κάνε μία υπόθεση...
Θα έλεγα της τάξεως του 25-30% το λιγότερο
Άρα ο Falmerayer είχε σε μεγάλο βαθμό δίκιο λοιπόν.

Giorgos 574

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Giorgos 574 » 06 Οκτ 2019, 16:51

Μέχρι ένα βαθμό σίγουρα αλλά σε ένα συγγραφέα δεν μετράνε μόνο τα ιστορικά του συμπεράσματα

Άβαταρ μέλους
Hector Buas
Δημοσιεύσεις: 5640
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 00:53

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Hector Buas » 06 Οκτ 2019, 19:44

Giorgos 574 έγραψε:
06 Οκτ 2019, 16:51
Μέχρι ένα βαθμό σίγουρα αλλά σε ένα συγγραφέα δεν μετράνε μόνο τα ιστορικά του συμπεράσματα
Για ξαναδιάβασε το κείμενο του Λιθοξόου που ανάρτησες. Είναι μόνο ένας συγγραφέας?

Giorgos 574

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Giorgos 574 » 06 Οκτ 2019, 19:49

Hector Buas έγραψε:
06 Οκτ 2019, 19:44
Giorgos 574 έγραψε:
06 Οκτ 2019, 16:51
Μέχρι ένα βαθμό σίγουρα αλλά σε ένα συγγραφέα δεν μετράνε μόνο τα ιστορικά του συμπεράσματα
Για ξαναδιάβασε το κείμενο του Λιθοξόου που ανάρτησες. Είναι μόνο ένας συγγραφέας?
Τον Φαλμεραυερ συγκεκριμένα εννοούσα. Ότι δηλαδη εκτος από τα ιστορικά του συμπεράσματα σημασία έχει και το ύφος με οποίο γράφει, οι υπερβολες, οι πολιτικές σκοπιμότητες κτλ.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών