Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8939
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 20 Οκτ 2019, 13:23

LOUROS έγραψε:
20 Οκτ 2019, 02:10
Ζαποτέκος έγραψε:
19 Οκτ 2019, 12:01
LOUROS έγραψε:
18 Οκτ 2019, 22:40
Yπάρχουν αρκετοί που πιστευουν οτι χωριά με το όνομα Μελιγγοί (π..χ στο νομό Ιωαννίνων) έχουν κάποια σχέση με τους Μηλιγγούς του Ταϋγετου. Φυσικά οι Μηλιγγοί του Ταϋγετου είχαν και κάποιες σκλαβικές καταβολές αν και αρκετοί, π.χ ο Κούρτα, δεν είναι και τόσο πεισμένοι οτι πρόκειται για εξ-ολοκλήρου σκλαβικό φύλο.
Το εθνωνύμιό τους παίζει να είναι ελληνικό. Έγραφε ο Μαλιγκούδης :


ΘΕΜΑΤΑ ΣΛΑΒΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Τους Σλάβους εκείνους, που θα εγκατασταθούν πολύ πριν από τα μέσα του 9ου στις δυτικές πλαγιές του Ταϋγέτου (στη σημ. Μεσσηνιακή Μάνη) και θα διατηρήσουν τη γλωσσική τους ταυτότητα μέχρι σχεδόν την πτώση της Κωνσταντινούπολης, οι γηγενείς Γραικοί θα τους ξεχωρίσουν σύμφωνα με ένα, ξέχωρο γι’ αυτούς, εξωτερικό γνώρισμα. Οι αλλόγλωσσοι με την καστάνη, τη μελένια κόμη, οι Μελιγγοί, είναι το ελληνικό εθνωνύμιο, με το οποίο παραδίδεται το σλαβικό αυτό φύλο στις πηγές.
Με την παραπάνω, όμως, ονοματοδοσία επιβεβαιώνει η μαρτυρία του απλού ελληνόφωνου κατοίκου της Πελοποννήσου τις ειδήσεις που μας παραδίδει ο λόγιος ιστορικός της ιουστινιάνειας περιόδου, ο Προκόπιος, για το «είδος» (την εξωτερική εμφάνιση) των σλαβικών φύλων κατά τις πρώτες δεκαετίες του 6ου αιώνα: «Ευμήκεις τε γαρ και άλκιμοι διαφερόντως εισίν άπαντες, τα δε σώματα και τας κόμας ούτε λευκοί εσάγαν ή ξανθοί εισίν ούτε πη ες το μέλαν αυτοις παντελως τέτραπται, αλλ’ υπέρυθροι εισίν άπαντες».
http://phmalingoudis.blogspot.gr/2008/07/blog-post.html
Είναι μια υπόθεση εραγσίας αλλά δεν συμφωνώ εδω με τον Μαλιγκουδη. Ο Προκόπιος δεν περιγράφει κατι τόσο ξεχωριστό για την εποχή, ουτε ξανθοι λέει, ουτε μελαχρινοί, ολίγον καστανοί. θα μπορούσε να περιγράφει και τον Μ. Αλέξανδρο. Ή οποιονδήποτε Έλληνα της ενδοχώρας, Κρήτης κτλ. Εξάλλου οι Σκλάβοι Μελιγγοί, μάλλον μαυριδεροί τουρκογενείς αβαροσλάβοι θα ήταν. Σαν τους Ογγρους.
Το Μελιγγοί κατα τη γνωμη μου εχει σχέση με την επεξεργασία και παραγωγή μελιού.
Εγώ τείνω να καταλήξω πως πρέπει να ψάξουμε για σλαβική ετυμολογία , αφού σλαβικό είναι και το όνομα των Εζεριτών.
Οι Ούγγροι πάντως δεν ήταν τουρκογενείς αλλά ουραλικής καταγωγής. Η βασιλική τους δυναστεία , οι Κάβαροι ( χαζαρική ομάδα ), ήταν τουρκικής καταγωγής.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Hector Buas
Δημοσιεύσεις: 5640
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 00:53

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Hector Buas » 20 Οκτ 2019, 14:56

sport billy έγραψε:
20 Οκτ 2019, 02:33
...
Έκτορα επειδή διαφωνούμε, βρήκα την λύση για να βρούμε την αλήθεια.
Βάλε 50 τυχαίες λέξεις του κτηνοτροφικού βίου.
Αν η συντριπτική πλειοψηφία είναι βλάχικες έχεις δίκιο.
Αν η συντριπτική πλειοψηφία είναι σλαβικές έχω εγώ δίκιο.
50-50 και μέχρι 60-40 έχουμε ισοπαλία.
...
Κάνεις λάθος στην επιλογή του τρόπου. Μπορώ προσωπικά να βρώ 50 λέξεις/όρους του κτηνοτροφικού βίου καθαρά λατινικής ετυμολογίας και να υποστηρίξω την βλάχικη εκδοχή. Με την ίδια ευκολία μπορώ να βρώ 50 σλαβικές λέξεις και να υποτηρίξω ακριβώς το αντίθετο. Και στις δύο περιπτώσεις θα κάνω μεγάλο λάθος.

Για προφανείς νομίζω λόγους, η "φύση" της μεσαιωνικής σλαβικής κοινωνίας (γεωργική ή κτηνοτροφική) αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους σοβιετικούς/κομμουνιστές διανοούμενους, καθ' όλη την διάρκεια της ύπαρξης της Σοβιετικής Ένωσης (ΕΣΣΔ). Πάνω σε αυτό έχουν χυθεί τόνοι μελάνης, κυρίως για να αποδειχθεί η θέση της καθαρά γεωργικής κοινωνίας.

Ωστόσο, η γενικά αποδεκτή σήμερα θέση είναι αυτή που συνoψίζεται στο υπογραμμισμένο κείμενο της παρακάτω εικόνας:

Εικόνα

Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από την μελέτη του Sandor Bökönyi "Archaeological problems and methods of recognizing animal domestication", που παρουσιάστηκε σε ένα σχετικό συνέδριο στο Λονδίνο στις 18 & 19 Μαίου 1968, τα πρακτικά του οποίου δημοσιεύθηκαν στο βιβλίο The domestication and exploitation of plants and animals.

Και για να μην βγάζουμε τα μάτια μας το κείμενο είναι το παρακάτω:

"From the point of view of animal husbandry the early mediaeval settlements of Central and Eastern Europe can be divided into two groups. The first group consists of the Slavonic and German villages and towns, while the second group includes the Hungarian villages and the settlements of certain newly settled peoples of the Pontic region. The animal husbandry of the first group was characterized by having pig and cattle (alternately) as its leading elements, whereas sheep and goat were much rarer, and horse was either very rare or entirely absent. In the animal husbandry of the second group, cattle or sheep/goat were the most common domesticated animals, and the horse also was common, whereas pig was extremely rare. Certain differences in the uses of the domesticated animals existed in the two groups. For example, the horse was not eaten by people of the first group, whereas it was eaten by people of the second group, and whilst for the people of the first group cattle were almost exclusively draught animals, they were also kept for meat by people of the second group, etc. There was no essential difference between the animal husbandry of the Slavs and Germans in the first group or that of the Hungarians and Pontic peoples in the second group. This shows that the differences between the animal husbandry of the two groups were not of ethnic origin, but existed simply as a result of changes in the way of life, slowly followed by changes in the animal husbandry of the newly settled peoples."

Από το παραπάνω κείμενο μπορεί κανείς να καταλάβει πως όταν αναφερόμαστε σε κτηνοτροφία στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη εννοούμε δύο διαφορετικούς τρόπους που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής των πληθυσμών.

Όταν λοιπόν αναφερόμαστε στον τύπο της κτηνοτροφίας που εξασκείται από τους Σλάβους και τους Γερμανούς αναφερόμαστε στην εκτροφή κυρίως χοιρινών (γουρουνιών, αν προτιμάς) και βοοειδών. Στην περίπτωση αυτή, είναι σπάνια η εκτροφή αιγοπροβάτων, ενώ απουσιάζουν και τα άλογα.

Η εικόνα αλλάζει όταν αναφερόμαστε στους Ούγγρους και στους πληθυσμούς γύρω από την Μαύρη Θάλασσα. Στην περίπτωση αυτή έχουμε την εκτροφή αιγοπροβάτων και βοοειδών και φυσικά αλόγων αλλά απουσιάζουν τα χοιρινά.

Εξετάζοντας τους δύο τρόπους μπορεί κανείς να καταλήξει για την αναγκαιότητα πρόσβασης στα ορεινά. Ο πρώτος τρόπος μπορεί να εξασκηθεί σε πεδινές περιοχές και δεν απαιτεί εποχιακή μετακίνηση από τα πεδινά στα ορεινά. Ο δευτερος τρόπος απαιτεί οπωσδήποτε χρήση των ορεινών και επομένως εποχική μετακίνηση (νομαδική η ημι-νομαδική) από τα πεδινά στα ορεινά τους καλοκαιρινους μήνες.

Αυτή νομίζω είναι η ασφαλέστερη μέθοδος προσέγγισης και όχι η σύγκριση λεξεων. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα βρεί κανείς βλάχικα γλωσσικά δάνεια στην σλαβική που σχετίζονται με την εκτροφή αιγοπροβάτων και αντίστροφα γλωσσικά δάνεια που σχετίζονται π.χ. με την εκτροφή χοιρινών. Με τις 50 λέξεις δεν βγαίνει άκρη.

Αν ακι δεν θυμάμαι αν είχα αναρτήσει την συγκεκριμένη εικόνα στο "παλιό" phorum, είχαμε ωστόσο συζητήσει κάποια στιγμή το παρακάτω κείμενο:

"Επίστευσαν'ς τα Ιωάννινα είναι αρβανιτζέλια,
χοιροβοσκοί παρόμοιοι τους και να τους προσκυνήσουν
και εκεί ήσαν άρχοντες Ρωμαίοι, στρατιώτες ανδρειωμένοι"


Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από το Χρονικό των Τόκκων, έκδοση G. Schiro, σελ.326 και αναφέρεται στα αρβανιτζέλια των μεσαιωνικών αρβανιτών, τα οποία σχετίζονται απόλυτα με το δικό τους τρόπο ζωής.

Από το παραπάνω κείμενο και άλλα παρόμοια μπορεί κανείς να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για το ιστορικό παρελθόν των αρβανιτών. Αλλά αυτό δεν σχετίζεται με το θέμα που συζητάμε.
sport billy έγραψε:
20 Οκτ 2019, 02:33
...
Έτσι γίνεται η καλοπροαίρετη συζήτηση κύριοι, χωρίς εγωισμούς και....χαρακτηρισμούς.
Μην εκνευρίζεσαι. Θα πρέπει να βλέπεις αυτήν την δημόσια συζήτηση σαν ένα καφενείο, όπου συχνάζουν διάφοροι άνθρωποι με διαφορετικά υπόβαθρα και πεποιθήσεις. Η ένταση είναι αναμενόμενη σε πολλές (παρα πολλές) περιπτώσεις.
Behemoth93 έγραψε:
20 Οκτ 2019, 12:44
...
Μια παράλληλη συζήτηση που εντόπισα αλλού, στηριγμένη σε ενδιαφέροντα τεκμήρια, πέραν προσωπικών ερμηνειών.
https://smerdaleos.wordpress.com/2018/0 ... %BF%CF%85/
Η κυριαρχία της βλάχικης λατινικής στην ορολογία της εκτροφής αιγοπροβάτων είναι απόλυτη.

Άβαταρ μέλους
LOUROS
Δημοσιεύσεις: 1009
Εγγραφή: 19 Απρ 2018, 23:31

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από LOUROS » 20 Οκτ 2019, 15:10

Ζαποτέκος έγραψε:
20 Οκτ 2019, 13:23
Εγώ τείνω να καταλήξω πως πρέπει να ψάξουμε για σλαβική ετυμολογία , αφού σλαβικό είναι και το όνομα των Εζεριτών.
Ισως, αν και το ενα δεν συνεπάγεται το άλλο. Ακόμα και το Εζερίτες, Νεζεροχώρια κτλ είναι λέξεις που έχουν πλαστεί απο ελληνόφωνους. Βασικά απλά περγράφεται η ιδιότητα του τόπου, υγρός κι ελώδης. Η παλιότερη ονομασία του τόπου στον οποίο εγκαταστάθηκαν στη Λακωνία ήταν Έλος.

Οι γλωσσολόγοι δυσκολεύονται να βρούνε σλαβική ρίζα για το Μελιγγοί πάντως, κι ο Βασμερ, ο Μαλιγκούδης και αλλοι. Δεν τους βαγαίνει. Αρα τι μένει;
We're on a mission from God 777

Άβαταρ μέλους
Hector Buas
Δημοσιεύσεις: 5640
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 00:53

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Hector Buas » 20 Οκτ 2019, 15:15

LOUROS έγραψε:
18 Οκτ 2019, 22:40
Yπάρχουν αρκετοί που πιστευουν οτι χωριά με το όνομα Μελιγγοί (π..χ στο νομό Ιωαννίνων) έχουν κάποια σχέση με τους Μηλιγγούς του Ταϋγετου. Φυσικά οι Μηλιγγοί του Ταϋγετου είχαν και κάποιες σκλαβικές καταβολές αν και αρκετοί, π.χ ο Κούρτα, δεν είναι και τόσο πεισμένοι οτι πρόκειται για εξ-ολοκλήρου σκλαβικό φύλο.
...
Ζαποτέκος έγραψε:
19 Οκτ 2019, 12:01
...
ΘΕΜΑΤΑ ΣΛΑΒΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Τους Σλάβους εκείνους, που θα εγκατασταθούν πολύ πριν από τα μέσα του 9ου στις δυτικές πλαγιές του Ταϋγέτου (στη σημ. Μεσσηνιακή Μάνη) και θα διατηρήσουν τη γλωσσική τους ταυτότητα μέχρι σχεδόν την πτώση της Κωνσταντινούπολης, οι γηγενείς Γραικοί θα τους ξεχωρίσουν σύμφωνα με ένα, ξέχωρο γι’ αυτούς, εξωτερικό γνώρισμα. Οι αλλόγλωσσοι με την καστάνη, τη μελένια κόμη, οι Μελιγγοί, είναι το ελληνικό εθνωνύμιο, με το οποίο παραδίδεται το σλαβικό αυτό φύλο στις πηγές.
Με την παραπάνω, όμως, ονοματοδοσία επιβεβαιώνει η μαρτυρία του απλού ελληνόφωνου κατοίκου της Πελοποννήσου τις ειδήσεις που μας παραδίδει ο λόγιος ιστορικός της ιουστινιάνειας περιόδου, ο Προκόπιος, για το «είδος» (την εξωτερική εμφάνιση) των σλαβικών φύλων κατά τις πρώτες δεκαετίες του 6ου αιώνα: «Ευμήκεις τε γαρ και άλκιμοι διαφερόντως εισίν άπαντες, τα δε σώματα και τας κόμας ούτε λευκοί εσάγαν ή ξανθοί εισίν ούτε πη ες το μέλαν αυτοις παντελως τέτραπται, αλλ’ υπέρυθροι εισίν άπαντες».
http://phmalingoudis.blogspot.gr/2008/07/blog-post.html
Να σας βοηθήσω λίγο:

Μηλιγγίτης.jpg

Από εδώ

Μπορεί το μηλιγγός και ανόητος να ήταν συνώνυμο σε κάποια μεσαιωνική ελληνική διάλεκτο. Από την άλλη πάλι μπορεί πάλι όντως το μηλιγγός να ήταν συνώνυμο του ξανθού και με δεδομένη την γενική πεποίθεση για την "ευφυία" των κατόχων των συγκεκριμένων "κεφαλιών" να κατέληξε το μηλιγγός να σημαίνει ανόητος στην συγκεκριμένη διάλεκτο της Φθιώτιδας. Η μπορεί όντως να είναι και σλαβικό...

Άβαταρ μέλους
LOUROS
Δημοσιεύσεις: 1009
Εγγραφή: 19 Απρ 2018, 23:31

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από LOUROS » 20 Οκτ 2019, 15:35

@Μπούα. Oπως λέμε Βλάκας/Βλάχος δλδ. Καλό. Η ξεροκέφαλος Αρβανίτης. Και άλλα τέτοια.


Να σε βοηθήσουμε κι εσένα λίγο λοιπόν..
Hector Buas έγραψε:.......there was no essential difference between the animal husbandry of the Slavs and Germans in the first group or that of the Hungarians and Pontic peoples in the second group. This shows that the differences between the animal husbandry of the two groups were not of ethnic origin, but existed simply as a result of changes in the way of life, slowly followed by changes in the animal husbandry of the newly settled peoples."

Από το παραπάνω κείμενο μπορεί κανείς να καταλάβει πως όταν αναφερόμαστε σε κτηνοτροφία στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη εννοούμε δύο διαφορετικούς τρόπους που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής των πληθυσμών.

Όταν λοιπόν αναφερόμαστε στον τύπο της κτηνοτροφίας που εξασκείται από τους Σλάβους και τους Γερμανούς αναφερόμαστε στην εκτροφή κυρίως χοιρινών (γουρουνιών, αν προτιμάς) και βοοειδών. Στην περίπτωση αυτή, είναι σπάνια η εκτροφή αιγοπροβάτων, ενώ απουσιάζουν και τα άλογα.

Η εικόνα αλλάζει όταν αναφερόμαστε στους Ούγγρους και στους πληθυσμούς γύρω από την Μαύρη Θάλασσα. Στην περίπτωση αυτή έχουμε την εκτροφή αιγοπροβάτων και βοοειδών και φυσικά αλόγων αλλά απουσιάζουν τα χοιρινά.
Από το παραπάνω κείμενο το πρώτο που θα έπρεπε να κρατήσουμε είναι το κύριο συμπέρασμα, οτι δεν εχει νόημα να ψάχνεις για εθνοφυλετικούς παράγοντες σε τέτοια θέματα μιας και εχουν απλά να κάνουν με τον τροπο ζωής οποιουδήποτε πληυθσμού που μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το που θα εγκατασταθούν. Αυτό που σου έλεγε κι o Billy βασικά.
We're on a mission from God 777

Άβαταρ μέλους
Hector Buas
Δημοσιεύσεις: 5640
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 00:53

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Hector Buas » 20 Οκτ 2019, 23:43

LOUROS έγραψε:
20 Οκτ 2019, 15:35
...
Από το παραπάνω κείμενο το πρώτο που θα έπρεπε να κρατήσουμε είναι το κύριο συμπέρασμα, οτι δεν εχει νόημα να ψάχνεις για εθνοφυλετικούς παράγοντες σε τέτοια θέματα μιας και εχουν απλά να κάνουν με τον τροπο ζωής οποιουδήποτε πληυθσμού που μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το που θα εγκατασταθούν. Αυτό που σου έλεγε κι o Billy βασικά.
Μερικές φορές με εκπλήσσεις! Ειλικρινά, δεν περίμενα να καταλάβεις το συγκεκριμένο κείμενο πριν από την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης. Σίγουρα δεν σε βοήθησε κανείς?

Άβαταρ μέλους
LOUROS
Δημοσιεύσεις: 1009
Εγγραφή: 19 Απρ 2018, 23:31

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από LOUROS » 21 Οκτ 2019, 00:11

Hector Buas έγραψε:
20 Οκτ 2019, 23:43
LOUROS έγραψε:
20 Οκτ 2019, 15:35
...
Από το παραπάνω κείμενο το πρώτο που θα έπρεπε να κρατήσουμε είναι το κύριο συμπέρασμα, οτι δεν εχει νόημα να ψάχνεις για εθνοφυλετικούς παράγοντες σε τέτοια θέματα μιας και εχουν απλά να κάνουν με τον τροπο ζωής οποιουδήποτε πληυθσμού που μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το που θα εγκατασταθούν. Αυτό που σου έλεγε κι o Billy βασικά.
Μερικές φορές με εκπλήσσεις! Ειλικρινά, δεν περίμενα να καταλάβεις το συγκεκριμένο κείμενο πριν από την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης. Σίγουρα δεν σε βοήθησε κανείς?
Δεν λέω, μέχρι τότε υπάρχει μια αμυδρή πιθανότητα να φέρεις κάτι που να υποστηρίζει τις κοτσάνες που αραδιάζεις..
Ούτε ο θρυλικός Πρωτέας δεν έβαζε αυτογκόλ με τέτοια συχνότητα. :lol:
We're on a mission from God 777

Άβαταρ μέλους
Hector Buas
Δημοσιεύσεις: 5640
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 00:53

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Hector Buas » 21 Οκτ 2019, 23:20

LOUROS έγραψε:
21 Οκτ 2019, 00:11
...
Δεν λέω, μέχρι τότε υπάρχει μια αμυδρή πιθανότητα να φέρεις κάτι που να υποστηρίζει τις κοτσάνες που αραδιάζεις..
Ούτε ο θρυλικός Πρωτέας δεν έβαζε αυτογκόλ με τέτοια συχνότητα. :lol:
Είπα και εγώ, τέτοια αλλαγή?

Άβαταρ μέλους
LOUROS
Δημοσιεύσεις: 1009
Εγγραφή: 19 Απρ 2018, 23:31

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από LOUROS » 22 Οκτ 2019, 00:12

Hector Buas έγραψε:
21 Οκτ 2019, 23:20
Μερικές φορές με εκπλήσσεις! Ειλικρινά, δεν περίμενα να καταλάβεις το συγκεκριμένο κείμενο πριν από την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης. Σίγουρα δεν σε βοήθησε κανείς?
.........
Είπα και εγώ, τέτοια αλλαγή?
Έχω αφήσει πολλά ανοιχτά παράθυρα μπας και κόψεις τις προσωπικές επιθέσεις και ειρωνείες αλλά εσυ θες να παίξεις άλλο παιχνίδι. Οπως είπες, καφενείο είμαστε. Δεν εχω πρόβλημα να συνεχίσουμε ετσι μεχρι το 2021, οτι σε φωτίσει η Παναγία.
We're on a mission from God 777

Άβαταρ μέλους
Λίνο Βεντούρα
Δημοσιεύσεις: 10300
Εγγραφή: 05 Δεκ 2018, 18:51

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λίνο Βεντούρα » 22 Οκτ 2019, 00:21

ρε πρήχτες, σαν γκόμενες κάνετε,
δεν μπορείτε να κάνετε έναν πολιτισμένο διάλογο να παρακολουθήσουμε οι υπόλοιποι;
Fluffy έγραψε:
25 Αύγ 2021, 12:22
Στον καπιταλισμό κυριαρχεί η αντίληψη της κυρίαρχης τάξης, γιαυτό είναι και κυρίαρχη.

Άβαταρ μέλους
LOUROS
Δημοσιεύσεις: 1009
Εγγραφή: 19 Απρ 2018, 23:31

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από LOUROS » 22 Οκτ 2019, 00:24

Λίνο Βεντούρα έγραψε:
22 Οκτ 2019, 00:21
ρε πρήχτες, σαν γκόμενες κάνετε,
δεν μπορείτε να κάνετε έναν πολιτισμένο διάλογο να παρακολουθήσουμε οι υπόλοιποι;
Σάλτα γαμήσου κι εσυ ρε μαλάκα :lol:
We're on a mission from God 777

Άβαταρ μέλους
Hector Buas
Δημοσιεύσεις: 5640
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 00:53

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Hector Buas » 25 Οκτ 2019, 22:27

LOUROS έγραψε:
22 Οκτ 2019, 00:12
...
Έχω αφήσει πολλά ανοιχτά παράθυρα μπας και κόψεις τις προσωπικές επιθέσεις και ειρωνείες αλλά εσυ θες να παίξεις άλλο παιχνίδι.
...
Δεν μπορώ να σκεφτώ τι ακριβώς εννοείς με τα "ανοιχτά παράθυρα". Δεν θυμάμαι να επιδίωξα ποτέ κάποια συννενόηση μαζί σου σε οτιδήποτε. Γράφω την άποψη μου και προσπαθώ να την υποστηρίξω με επιχειρήματα και με τα κείμενα που φέρνω. Αν διαφωνείς με κάτι, φέρε τα δικά σου επιχειρήματα, υποστήριξε τα με τα δικά σου κείμενα και άσε τους υπόλοιπους να μας κρίνουν και τους δύο.

Όσον αφορά την ειρωνία και αυτό που αντιλαμβάνεσαι ως προσωπικές επιθέσεις: υποθέτω θα έχεις καταλάβει κα από παλιότερες "ανταλλαγές απόψεων" πως δεν έχω καμμία απολύτως βεβαιότητα πως καταλαβαίνεις, εστω και στο ελάχιστο, κάτι από αυτά που γράφω ή από τα κείμενα που φέρνω. Έχω επιπλέον, την άποψη πως αδυνατείς να καταλάβεις κείμενα που είναι γραμμένα έστω και στα Αγγλικά με τα οποία, λίγο ως πολύ, είμαστε όλοι εξοικειωμένοι. Δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο από αυτό, κατα τα άλλα οι απόψεις σου μου είναι τελείως αδιάφορες από την στιγμή που δεν τις υποστηρίζεις με επιχειρήματα.

Τέλος, αν φαντάζεσαι πως κάποια στιγμή θα "υποχωρήσω" και θα υιοθετήσω/συμφωνήσω με αυτά που γράφεις ασκώντας κάποιο είδος bullying, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις πως έχεις πέσει σε λάθος άνθρωπο. Αυτό θα έπρεπε να το έχεις αντιληφθεί εδώ και καιρό.
LOUROS έγραψε:
22 Οκτ 2019, 00:12
...
Οπως είπες, καφενείο είμαστε.
...
Θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβεις πως όντως μία δημόσια συζήτηση έχει αυτόν ακριβώς τον χαρακτήρα. Είναι δηλαδή ένα είδους "καφενείου" στο οποίο ο καθένας από εμάς συζητάει/παραθέτει τις απόψεις του η/και τις πεποιθήσεις του.

Αλλά υπάρχει και μία διαφορά με αυτό που εσύ δεν φαίνεται να την αντιλαμβάνεσαι. Ναι μεν, η δημόσια συζήτηση είναι ένα είδος "καφενείου" αλλά δεν είναι το καφενείο του χωριού σου. Στο καφενείο του χωριού σου μπορείς να έχεις όποια συμπεριφορά θέλεις και να την επιβάλλεις με οποιον τρόπο μπορείς. Εδώ δεν μπορείς να το κάνεις αυτό.
LOUROS έγραψε:
22 Οκτ 2019, 00:12
...
Δεν εχω πρόβλημα να συνεχίσουμε ετσι μεχρι το 2021, οτι σε φωτίσει η Παναγία.

Υγεία να έχουμε...
LOUROS έγραψε:
22 Οκτ 2019, 00:24
...
Σάλτα γαμήσου κι εσυ ρε μαλάκα :lol:
Τς, τς, τς...πιπέρι!

Άβαταρ μέλους
LOUROS
Δημοσιεύσεις: 1009
Εγγραφή: 19 Απρ 2018, 23:31

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από LOUROS » 26 Οκτ 2019, 00:09

Hector Buas έγραψε:
25 Οκτ 2019, 22:27
....υποθέτω θα έχεις καταλάβει κα από παλιότερες "ανταλλαγές απόψεων" πως δεν έχω καμμία απολύτως βεβαιότητα πως καταλαβαίνεις, εστω και στο ελάχιστο, κάτι από αυτά που γράφω ή από τα κείμενα που φέρνω. Έχω επιπλέον, την άποψη πως αδυνατείς να καταλάβεις κείμενα που είναι γραμμένα έστω και στα Αγγλικά με τα οποία, λίγο ως πολύ, είμαστε όλοι εξοικειωμένοι.
Επ, που χάθηκες ρε, διάβαζες και ξαναδιάβαζες το κείμενο μπας και έκανα λάθος... :lol:

Το κείμενο του Ούγγρου Bökönyi που έφερες πριν μερικές μέρες δεν είναι και το πιο καλογραμμένο που εχω δει, αλλά εντάξει 1968 ήταν και ποιος ξέρει...σε σχέση με τα δικά σου ήταν καλούτσικο πάντως.
Η ουσία ειναι οτι η δική σου ερμηνεία του αποσπάσματος δεν θα πέρναγε ουτε το Lower για basic reading comprehension.

Όλα τα άλλα που κατινιάζεις είναι για να 'χαμε να λέγαμε.
We're on a mission from God 777

Άβαταρ μέλους
Hector Buas
Δημοσιεύσεις: 5640
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 00:53

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Hector Buas » 26 Οκτ 2019, 09:11

LOUROS έγραψε:
26 Οκτ 2019, 00:09
...
Επ, που χάθηκες ρε, διάβαζες και ξαναδιάβαζες το κείμενο μπας και έκανα λάθος... :lol:
...
Εσύ να κάνεις λάθος? Αποκλείεται!
LOUROS έγραψε:
26 Οκτ 2019, 00:09
...
Το κείμενο του Ούγγρου Bökönyi που έφερες πριν μερικές μέρες δεν είναι και το πιο καλογραμμένο που εχω δει, αλλά εντάξει 1968 ήταν και ποιος ξέρει...σε σχέση με τα δικά σου ήταν καλούτσικο πάντως.
...
Τα δικά σου κείμενα είναι σίγουρα πολυ καλύτερα! Όλοι το ξέρουν αυτό!
LOUROS έγραψε:
26 Οκτ 2019, 00:09
...
Η ουσία ειναι οτι η δική σου ερμηνεία του αποσπάσματος δεν θα πέρναγε ουτε το Lower για basic reading comprehension.
...
Κατάφερες να πάρεις lower και το λες αυτό με σιγουριά?

Άβαταρ μέλους
sport billy
Δημοσιεύσεις: 262
Εγγραφή: 18 Ιαν 2019, 12:52
Phorum.gr user: sport billy
Τοποθεσία: planet Mars

Re: Πρώιμοι Φαλμεράυερ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sport billy » 26 Οκτ 2019, 20:53

Θα ασχοληθώ πάλι με τον χάρτη του Έκτορα.

Στο υπόμνημα του χάρτη διαβάζουμε:
<<Αριθμοί γνωστών σλαβικών τοπωνυμίων ανά περίπου 1000 τ.χ>>
Σκούρο Βυσσινί >45
Βυσσινί 27-36
κίτρινο 17-26
πράσινο 7-16
πράσινο ανοικτό 1-6
Άρα στο σκούρο Βυσσινί πρόκειται για ζώνη από 37 έως 45 το πολύ τοπωνύμια.

Ο χάρτης αυτός είναι παραπλανητικός, διότι δεν συγκρίνει αριθμητικά τα σλαβικά τοπωνυμία με τα υπόλοιπα τοπωνύμια της κάθε ζώνης για να προκύψει ποσοστό σλαβικών τοπωνυμίων ανά ζώνη.
Είναι ένας χάρτης που παρουσιάζει την πυκνότητα των σλαβικών τοπωνυμίων σε σχέση με τα σλαβικά τοπωνύμια άλλων ζωνών. Ουσιαστικά μετράει τα σλαβικά τοπωνύμια μεταξύ τους,
για να βγάλει στις πιο σλαβόφωνες ζώνες από όλες το ιλιγγιώδες :lol: μέγεθος των 37 με 45 τοπωνυμίων ανά 1000 τ.χ,
στην αμέσως επόμενη το ιλιγγιώδες :p3: μέγεθος των 27-36 τοπωνυμίων ανά 1000 τ.χ
και στην αμέσως επόμενη το κολοσσιαίο :p3: μέγεθος των 17-26 τοπωνυμίων ανά 1000 τ.χ.

Hector Buas έγραψε:
08 Οκτ 2019, 15:43


Εικόνα
Ως εκ τούτου ψιλο-άνθρακες ο θησαυρός!

Εγώ χρωμάτισα τον χάρτη με άλλα χρώματα-συγνώμη Έκτορα, δικός σου είναι άλλωστε- γιατί αυτή η τριχρωμία βυσσινί-κίτρινο-πράσινο με μπέρδευε λίγο.
Στην παρακάτω εκδοχή έχουμε Βυσσινί-κόκκινο-ροζ όπου έχουμε μια κάποια παρουσία σλαβόφωνων τοπωνυμίων, ενώ τις πράσινες ζώνες που ψάχνουμε σλαβόφωνο τοπωνύμιο με το φανάρι του Διογένη τις άφησα όπως ήτανε.

Η παρουσία των σλαβόφωνων τοπωνυμίων σε Ήπειρο και δυτική Μακεδονία παρότι είναι εμφανής δεν εντυπωσιάζει τηρουμένων των ιστορικών δεδομένων. Βυσσινί 37-45, κόκκινο 27-36.

Στην νότιο Ηπειρο-νότιο Πίνδο έχουμε το πολύ 17-26 ροζ
Υπάρχει μια αξιομνημόνευτη παρουσία στην δυτική περιοχή των Τρικάλλων Βυσσινί 37-45
Τέλος υπάρχει μια ζώνη κεντρική και ορεινή που αρχίζει από την νότια Ευρυτανία-Δυτ Φθιώτιδα και περιλαμβάνει κράβαρα, δυτική Φωκίδα, ορεινή Αχαία, ορεινή Ηλεία, δυτική Αρκαδία και ορεινή Μεσσηνία όπου έχουμε από 17-26 ροζ, έως 27-36 κόκκινο στην καλύτερη περίπτωση.
Αξιομνημόνευτη επίσης είναι η νότια περιοχή του Λακωνικού Ταυγέτου με 27-36 κόκκινο.
frequency-of-slavic-toponyms-in-greece-color 1.jpg
Behemoth93 έγραψε:
20 Οκτ 2019, 12:44


Μια παράλληλη συζήτηση που εντόπισα αλλού, στηριγμένη σε ενδιαφέροντα τεκμήρια, πέραν προσωπικών ερμηνειών.
https://smerdaleos.wordpress.com/2018/0 ... %BF%CF%85/
Εντάξει Σμερδαλέος και Έκτορας κερδίσατε :sal5: . Όμως πως μπορεί να εξηγηθεί η ύπαρξη των σλαβικών τοπωνυμίων στα ορεινά αν ήταν πεδινοί πληθυσμοί ή και η μη αντικατάσταση τους από τους Βλαχόφωνους που ήρθανε μετά. Υποτίθεται ότι οι Βλαχόφωνοι εγκαταλείψανε τα κεντρικά βαλκάνια από την σλαβική πίεση. Ήταν τόσο αγαθοί που σεβάστηκαν τα σλαβικά τοπωνύμια ή τα έφεραν αυτοί;
grtex 7381 έγραψε:
30 Μαρ 2019, 20:41
Το Γκιωνης βγαίνει και από το πουλί Γκιώνη, ακόμα και οι Τσακωνες και οι Κρητικοί το έχουν
Θες ένα γλυφιτζούρι;

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών