exiledd έγραψε: ↑11 Σεπ 2023, 16:49
Nandros έγραψε: ↑11 Σεπ 2023, 14:38
Isildur έγραψε: ↑11 Σεπ 2023, 14:15
Άσχετο, αλλά να (ξανα)πω εδώ, ότι πέρσι που χρειάστηκε να ταξιδέψω με πλοίο από Κύμη προς Σκύρο, μια χαρά τηρήθηκε το πρωτόκολλο και τα κάνανε όλα σωστά. Και λιμενικοί να ελέγχουν και να δίνουν το ΟΚ, και ο καταπέλτης έκλεισε πριν ξεκινήσει και όλα. Τα ίδια και στην επιστροφή.
Τα αυτονόητα δηλαδή, απλά το αναφέρω.
Εξίσου ψιλοάσχετο αλλά αποδεικνύει γιατί οι πελαγίσιοι αποκαλούν "καουμπόυδες" τους ακτοπλόους.
Επιστροφή από Τήνο για Ραφήνα. Κάθομαι στην πρύμη και χαζεύω τα καράβια στον ορίζοντα στα δεξιά (βόρεια).
Σε κάποια στιγμή παρατηρώ ότι ένα γκαζάδικο παρέμενε σε σταθερή γωνία ενώ μας πλησίαζε, απόδειξη ότι είχαμε μαζί του πορεία σύγκρουσης. Κανονικά έπρεπε εμείς να στρίψουμε δεξιά και να περάσουμε πίσω από την πρύμη του. Άρχισα να ανησυχώ σοβαρά, μέχρι που είδα το γκαζάδικο να στρίβει δεξιά και να κάνει στροφή 360 μοιρών, ώστε να καθυστερήσει και να περάσουμε εμείς. Σηκώθηκα, πήγα στην κουπαστή και είδα τον μαλάκα στην γέφυρα να χαζεύει το γκαζάδικο με τα κιάλια. Κανείς επιβάτης δεν είχε πάρει είδηση και εγώ δεν μίλησα, φοβούμενος μήπως έχει αλλάξει ο Κανονισμός αποφυγής για την Ακτοπλοΐα και δημιουργήσω πανικό χωρίς λόγο. Τελικά ΔΕΝ έχει αλλάξει ο Κανονισμός.
Έχω κάνει ελάχιστα ακτοπλοϊκά ταξίδια και σκέφτομαι, αν εμένα μου έτυχε αυτό, πόσα παρόμοια συμβαίνουν και πόσο συχνά;
.
Νάνδρε όταν λες "collision course", εννοείς ότι η νοητή προέκταση της πρύμνης του γκαζάδικου έτεμνε τη δική σας πρύμνη απλά, ή τα 2 πλοία κινούνταν παράλληλα ταυτόχρονα αλλά υπό γωνιά και μοιραία κάπου θα συναντιοντουσαν;
Σορρυ για την ασχετοσύνη μου.
Ένα παράδειγμα:
Εμείς ταξιδεύαμε χοντρικά προς Δυσμάς και το γκαζάδικο προ Νότο. Γωνία περίπου 90 μοιρών.
Εγώ το έβλεπα - πάλι χοντρικά - στις 45 μοίρες δεξιά. Κατά σύμπτωση ανάμεσα στα μάτια μου και το καράβι ήταν ένα κολωνάκι του στεγάστρου που το χρησιμοποιούσα σαν σημάδι. Αν το γκαζάδικο εκινείτο προς την πλώρη μας θα περνούσε μπροστά από την πλώρη. Αν κινείτο προς την πρύμη θα περνούσε από πίσω μας.
Κανόνας 15 εδώ:
http://www1.eaee.gr/sites/default/files ... euvers.pdf
Είναι όπως στα αυτοκίνητα: Όποιος είναι δεξιά έχει προτεραιότητα.
+

Η διόπτευση μεταξύ των πλοίων είναι σταθερή.

Έτσι έβλεπα εγώ το γκαζάδικο.
Δεν είναι κακό να ρωτάς όταν δεν ξέρεις.
Κακό είναι να είναι κάποιος κάργα μαλάκας και να κάνει τον έξυπνο, ενώ δεν ξέρει τί του γίνεται, πχ σαν τον ΓΓ ή τον πλέον αριστο εξ ημών.