Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο, να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη

Ειδήσεις, προβλήματα και προτάσεις
Αρχέλαος
Δημοσιεύσεις: 236
Εγγραφή: 03 Απρ 2018, 19:01

Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο, να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχέλαος » 26 Μαρ 2020, 23:30

Αμεση κινητοποίηση κυβερνήσεων και τραπεζών ζητά ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ. Αναπόφευκτη η μεγάλη αύξηση του κρατικού χρέους. Εισηγείται στρατηγική «whatever it takes» για τη στήριξη εταιρειών που θα κρατήσουν το προσωπικό, με υπεραναλήψεις και πιστωτικές γραμμές. Ποιο ιδιωτικό χρέος θα πρέπει να διαγραφεί.
Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο, να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη

Δημοσιεύθηκε: 26 Μαρτίου 2020 - 09:55
5
45.6K 663 29 104

Η πανδημία είναι μια ανθρώπινη τραγωδία με δυνητικά βιβλικές διαστάσεις, τονίζει ο Μάριο Ντράγκι σε άρθρο του στους Financial Times, στο οποίο ξεκαθαρίζει ότι είναι αναπόφευκτη μια μεγάλη ύφεση και ζητά άμεση δράση από τις κυβερνήσεις για να αποφύγουμε τη μετατροπή της σε βαθιά ύφεση (depression), που θα προκληθεί από μια πληθώρα πτωχεύσεων.

«Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι η απάντηση πρέπει να εμπεριέχει σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους. Η απώλεια εισοδήματος στον ιδιωτικό τομέα και όποιο χρέος εκδοθεί για να καλύψει το κενό πρέπει εντέλει να απορροφηθεί, εν συνόλο ή εν μέρει, από τον κρατικό ισολογισμό. Τα πολύ υψηλότερα επίπεδα κρατικού χρέους θα γίνουν ένα μόνιμο στοιχείο στις οικονομίες μας και θα συνοδευτούν από ακύρωση ιδιωτικού χρέους», γράφει ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Είναι ο σωστός ρόλος ενός κράτους να αναπτύσσει τον ισολογισμό του για να προστατεύσει τους πολίτες και την οικονομία από σοκ για τα οποία ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι υπεύθυνος και δεν μπορεί να απορροφήσει. Τα κράτη πάντα το έκαναν αυτό όταν προέκυπταν εθνικές έκτακτες ανάγκες. Οι πόλεμοι, το πιο σχετικό προηγούμενο, χρηματοδοτήθηκαν από δημόσιο χρέος».

«Η βασική ερώτηση δεν είναι το εάν, αλλά το πώς τα κράτη πρέπει να χρησιμοποιήσουν με σωστό τρόπο τους ισολογισμούς τους. Η προτεραιότητα πρέπει να είναι να εξασφαλιστεί βασικό εισόδημα για αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους. Πρώτα πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από το να χάνουν τη δουλειά τους. Αν δεν το καταφέρουμε, θα βγούμε από αυτή την κρίση με μόνιμα χαμηλότερη απασχόληση και παραγωγική ικανότητα, καθώς οι οικογένειες και οι εταιρείες θα παλεύουν να διορθώσουν τους ισολογισμούς τους και να ξαναχτίσουν καθαρό ενεργητικό».

Επιδόματα εργασίας και ανεργίας και η αναστολή πληρωμής φόρων είναι σημαντικά βήματα που ήδη λανσάρισαν πολλές κυβερνήσεις. Η προστασία της απασχόλησης και της παραγωγικής ικανότητας, όμως, σε καιρούς δραματικής πτώσης εισοδήματος, απαιτεί άμεση στήριξη ρευστότητας.

Είναι σημαντικό, συνεχίζει, να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα όλων των εταιρειών κατά τη διάρκεια της κρίσης, ανεξάρτητα από το εάν είναι μεγάλες ή μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις ή ακόμα και επαγγελματίες. Αρκετές κυβερνήσεις ήδη λανσάρισαν ευπρόσδεκτα μέτρα παροχής ρευστότητας. Χρειάζεται όμως μια πιο συνολική προσέγγιση.

Ο μόνος αποδοτικός τρόπος να φτάσει κάποιος σε κάθε γωνιά της οικονομίας είναι να κινητοποιήσει πλήρως το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος: αγορές ομολόγων, κυρίως για μεγάλες εταιρείες, τραπεζικά συστήματα και σε κάποιες χώρες ακόμα και το ταχυδρομικό σύστημα. Και πρέπει να γίνει άμεσα, αποφεύγοντας τη γραφειοκρατία. Ειδικότερα οι τράπεζες επεκτείνονται σε όλη την οικονομία και μπορούν να δημιουργήσουν χρήμα άμεσα, επιτρέποντας τις υπεραναλύψεις και ανοίγοντας πιστωτικές γραμμές.

Οι τράπεζες, γράφει ο Ντράγκι, πρέπει γρήγορα να δανείσουν με μηδενικό κόστος τις εταιρείες που προετοιμάζονται να σώσουν θέσεις εργασίας. Καθώς με αυτό τον τρόπο γίνονται όχημα για κρατική πολιτική, το κεφάλαιο που χρειάζονται για να το πράξουν πρέπει να προσφερθεί από τις κυβερνήσεις με τη μορφή εγγυήσεων σε όλες τις υπεραναλήψεις ή τα δάνεια.

Ούτε οι κανονισμοί ούτε οι κανόνες για τις εγγυήσεις πρέπει να μπουν εμπόδιο στη δημιουργία όλου του χώρου που απαιτείται στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Επιπρόσθετα, το κόστος αυτών των εγγυήσεων πρέπει να στηριχθεί στον πιστωτικό κίνδυνο της εταιρείας που τις λαμβάνει, αλλά θα πρέπει να είναι μηδέν για τις χώρες που τις παρέχουν, ανεξάρτητα του κόστους δανεισμού των τελευταίων.

Οι εταιρείες, ωστόσο, δεν θα αντλήσουν ρευστότητα, απλώς επειδή είναι φθηνή. Σε κάποιες περιπτώσεις, για παράδειγμα, εταιρείες που έχουν παραγγελίες προς εκτέλεση, οι απώλειες μπορεί να είναι ανακτήσιμες και θα εξοφλήσουν το χρέος. Σε άλλους κλάδους, πιθανότατα δεν θα γίνει αυτό. Τέτοιες εταιρείες ίσως είναι σε θέση να απορροφήσουν την κρίση για βραχυχρόνιο διάστημα και να αντλήσουν χρέος ώστε να κρατήσουν τους εργαζόμενους. Το συσσωρευμένο χρέος τους, όμως, δημιουργεί τον κίνδυνο βλάβης στην ικανότητά τους να επενδύσουν μετά την κρίση. Και αν η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα κρατήσουν, θα μπορούν να μείνουν ανοικτές μόνο αν το χρέος που ανέλαβαν για να κρατήσουν τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της κρίσης εντέλει ακυρωθεί.

Είτε οι κυβερνήσεις θα αποζημιώσουν τους δανειζόμενους για τα έξοδά τους, είτε αυτοί θα αποτύχουν και θα πληρωθούν οι κρατικές εγγυήσεις. Αν μπορεί να περιοριστεί ο ηθικός κίνδυνος, το πρώτο είναι καλύτερο για την οικονομία, γράφει ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ. Ο δεύτερος δρόμος μπορεί να είναι λιγότερο δαπανηρός για τον προϋπολογισμό. Και στις δύο περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις θα απορροφήσουν ένα μεγάλο μέρος από το εισόδημα που χάθηκε εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, αν η απασχόληση και η παραγωγική ικανότητα προστατευθούν.

Το δημόσιο χρέος θα πρέπει να αυξηθεί. Αλλά η εναλλακτική -μόνιμη καταστροφή της παραγωγικής ικανότητας και εξ αυτού του λόγου του δημοσιονομικού χώρου- θα είναι πολύ πιο μεγάλο πλήγμα για την οικονομία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με δεδομένα τα σημερινά επιτόκια (και πιθανότατα τα μελλοντικά), αυτή η αύξηση του δημόσιου χρέους δεν προσθέτει στο κόστος εξυπηρέτησης.

Υπό ορισμένες οπτικές, συνεχίζει, η Ευρώπη είναι καλά εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει αυτό το έκτακτο σοκ. Η δομή του τραπεζικού συστήματος επιτρέπει τη διοχέτευση πόρων σε κάθε τμήμα της οικονομίας που τους χρειάζεται. Εχει ισχυρό δημόσιο τομέα που είναι σε θέση να συντονίσει μια γρήγορη πολιτική αντίδραση. Η ταχύτητα είναι απόλυτα ουσιαστική για την αποτελεσματικότητα.

Αντιμετωπίζοντας συνθήκες που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν, η αλλαγή νοοτροπίας είναι τόσο απαραίτητη σε αυτή την κρίση, όσο θα ήταν σε περίοδο πολέμου. Το σοκ που αντιμετωπίζουμε δεν είναι κυκλικό.

Για την απώλεια εισοδήματος δεν φταίει κανείς απ’ όσους υποφέρουν από αυτή. Το κόστος του δισταγμού μπορεί να είναι μη αναστρέψιμο. Η μνήμη απ’ όσα υπέφεραν οι Ευρωπαίοι τη δεκαετία του 1920 είναι αρκετή.

Η ταχύτητα με την οποία χειροτερεύουν οι ισολογισμοί του ιδιωτικού τομέα (εξαιτίας ενός «λουκέτου» που είναι ταυτόχρονα αναπόφευκτο και επιθυμητό) πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντίστοιχη ταχύτητα ανάπτυξης του κυβερνητικού ισολογισμού, κινητοποίησης τραπεζών και, ως Ευρωπαίοι, από τη στήριξη του ενός στον άλλο, στην προσπάθεια να προχωρήσουμε σε αυτό που εντέλει είναι ο κοινός σκοπός.

https://www.euro2day.gr/news/world/arti ... ika-h.html
«Ο νόμος, στην μεγαλοπρεπή του ισότητα, απαγορεύει και στους πλούσιους όπως και στους φτωχούς να κοιμούνται κάτω από τα γεφύρια ή στις παραλίες, να ζητιανεύουν στους δρόμους και να να κλέβουν ψωμί»

Άβαταρ μέλους
Υδράργυρος
Δημοσιεύσεις: 8280
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 17:47

Re: Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο, να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Υδράργυρος » 26 Μαρ 2020, 23:32

Ακουμε διαγραφη χρεων και πεταει η σκουφια μας
Ο ντραγκι ειναι πλεον ενας απο τους εκατομμυρια ευρωπαιους συνταξιουχους. Και ο λογος του τοση σημασια εχει

Gewponos90
Δημοσιεύσεις: 1493
Εγγραφή: 17 Φεβ 2020, 16:18
Phorum.gr user: Gewponos90

Re: Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο, να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gewponos90 » 26 Μαρ 2020, 23:33

Δεν παει να γαμηθει και αυτος.

Άβαταρ μέλους
Ζενίθεδρος
Δημοσιεύσεις: 4792
Εγγραφή: 27 Ιούλ 2018, 18:56
Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
Επικοινωνία:

Re: Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο, να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζενίθεδρος » 26 Μαρ 2020, 23:35

Η Γερμανία δεν δέχεται ούτε καν ευρωομολογο να εκδώσει.

https://www.in.gr/2020/03/26/world/koro ... ti-synodo/
Quidquid latine dictum sit, altum sonatur
☦𓀢
νεολογισμοί

likosmokeses
Δημοσιεύσεις: 138
Εγγραφή: 04 Μαρ 2019, 23:18

Re: Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο, να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από likosmokeses » 26 Μαρ 2020, 23:38

Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής: Η "πόρτα" της Merkel στην Lagarde, η δραματική έκκληση του Conte και η προειδοποίηση Μητσοτάκη

Η παρέμβαση της Merkel ήρθε εν μέσω δραματικών εκκλήσεων για περισσότερη δράση από τους ομολόγους της. Σε μια τοποθέτηση που οι αξιωματούχοι περιέγραψαν ως έντονα φορτισμένη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte είπε πως ολόκληρη η χώρα του υποφέρει, ενώ ο Macron προειδοποίησε ότι οι πολιτικές αντιδράσεις μετά από αυτή την κρίση θα μπορούσαν να σκοτώσουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συνυπέγραψε την επιστολή για τα κορονοομόλογα, προειδοποίησε ότι εάν το μπλοκ δεν αντιδράσει, ενδέχεται να ωθήσει την ΕΚΤ προς ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Ναι αλλά ο Τσίπρας...
Ψεκασμένος ευρωσκεπτικιστής ο Μακρόν...
Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, τί είναι αυτά που συνυπογράφει ο Μητσοτάκης;

Αρχέλαος
Δημοσιεύσεις: 236
Εγγραφή: 03 Απρ 2018, 19:01

Re: Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο, να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχέλαος » 26 Μαρ 2020, 23:38

Υδράργυρος έγραψε:
26 Μαρ 2020, 23:32
Ακουμε διαγραφη χρεων και πεταει η σκουφια μας
Ο ντραγκι ειναι πλεον ενας απο τους εκατομμυρια ευρωπαιους συνταξιουχους. Και ο λογος του τοση σημασια εχει
O λόγος του βαρύτητα ως προς τις αλλαγές δεν μπορεί να έχει, έχει ως ικανός τραπεζίτης και γνώστης.
Φυσικά ως ιταλός έχει και έναν επιπλέον λόγο να τα λέει αυτά, ωστόσο ουσιαστικά συμπίπτει με την κοινή λογική.
«Ο νόμος, στην μεγαλοπρεπή του ισότητα, απαγορεύει και στους πλούσιους όπως και στους φτωχούς να κοιμούνται κάτω από τα γεφύρια ή στις παραλίες, να ζητιανεύουν στους δρόμους και να να κλέβουν ψωμί»

Άβαταρ μέλους
Υδράργυρος
Δημοσιεύσεις: 8280
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 17:47

Re: Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο, να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Υδράργυρος » 26 Μαρ 2020, 23:39

Ζενίθεδρος έγραψε:
26 Μαρ 2020, 23:35
Η Γερμανία δεν δέχεται ούτε καν ευρωομολογο να εκδώσει.

https://www.in.gr/2020/03/26/world/koro ... ti-synodo/
Αφου δε δεχτηκε το 2010, γιατι να δεχτει τωρα; τσαμπα ελπιζουν εδω για ανοιχτες κανουλες

Άβαταρ μέλους
Lugozzi
Δημοσιεύσεις: 5625
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:31
Τοποθεσία: Βόρεια Περιοχή του Πρώτου Μέρους

Re: Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο, να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Lugozzi » 27 Μαρ 2020, 00:03

Η Μέρκελ θα τελειώσει την ΕΕ τελικά :)
“Progress isn't made by early risers. It's made by lazy men trying to find easier ways to do something.”
― Robert Heinlein

Άβαταρ μέλους
elchav
Δημοσιεύσεις: 3777
Εγγραφή: 17 Μάιος 2018, 16:27

Re: Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο, να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από elchav » 27 Μαρ 2020, 00:10

Η ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου, η μεγάλη ευρωπαϊστριαΤης πουτσας

Άβαταρ μέλους
sharp
Δημοσιεύσεις: 2154
Εγγραφή: 01 Μάιος 2018, 21:47

Re: Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο, να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 27 Μαρ 2020, 00:13

Τρέχω να πάρω δάνειο.

Άβαταρ μέλους
Pedro
Δημοσιεύσεις: 3376
Εγγραφή: 14 Ιουν 2018, 00:17
Phorum.gr user: Pedro
Τοποθεσία: Dachau

Re: Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο, να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Pedro » 27 Μαρ 2020, 00:24

Τα δικα μου θα διαγραφουν; Γιατι δεν απαντατε ρε γνωστες;
Golden Age έγραψε:
28 Νοέμ 2019, 16:42
NKVD_SMERSH έγραψε:
28 Νοέμ 2019, 16:41


Εξωκοινοβουλευτικέ ακροδεξιέ στηρίζεις Μάρτυρες του Ιαχωβά;
Εγώ απλά αγωνίζομαι για τη δημοκρατία.

Άβαταρ μέλους
Υδράργυρος
Δημοσιεύσεις: 8280
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 17:47

Re: Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο, να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Υδράργυρος » 27 Μαρ 2020, 00:36

sharp έγραψε:
27 Μαρ 2020, 00:13
Τρέχω να πάρω δάνειο.
Χαχαχα γατακι, κανενας δε σου δινει τωρα

Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith
Δημοσιεύσεις: 12105
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:08
Τοποθεσία: Maiore Patria

Re: Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο, να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith » 27 Μαρ 2020, 00:41

Τα παλιά μπαζούκα δεν θα φτάσουν αυτή τη φορά, αυτό θα γίνει προφανές αν δεν είναι. Πρέπει να βγουνε νέα.
Don't cry because Rome is over. Smile because it happened.

Άβαταρ μέλους
sharp
Δημοσιεύσεις: 2154
Εγγραφή: 01 Μάιος 2018, 21:47

Re: Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο, να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 27 Μαρ 2020, 00:47

Dwarven Blacksmith έγραψε:
27 Μαρ 2020, 00:41
Τα παλιά μπαζούκα δεν θα φτάσουν αυτή τη φορά, αυτό θα γίνει προφανές αν δεν είναι. Πρέπει να βγουνε νέα.
Άστα να πάνε, ό,τι και να βάλουν έχουν εξαντλήσει τα σκάγια (ειδικά η ΕΚΤ)

Άβαταρ μέλους
sharp
Δημοσιεύσεις: 2154
Εγγραφή: 01 Μάιος 2018, 21:47

Re: Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο, να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 27 Μαρ 2020, 00:52

Άρχίζω να πιστεύω ότι θα δοθεί μια καλή ευκαιρία να πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του (alias no euro anymore)

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Οικονομία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών