Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Κοινωνικά θέματα και προβληματισμοί
Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 3184
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 13 Φεβ 2019, 20:15

Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;;;;;;

Εικόνα
http://www.ktimatologio.gr/Pages/Defaul ... 4GZw1T3O1Q

Φεβρουάριος 11, 2019
Θέλουν τα πάντα: Οι δύο ΒΑΣΙΚΟΙ τρόποι που αλλάζουν τις ζωές των Ελλήνων.

Εικόνα

Σύμφωνα με την Ατζέντα 2030, την οποία πρώτος πανελληνίως ανέδειξε ο Δημοσθένης Λιακόπουλος, όλα τα ακίνητα των ιδιωτών πρέπει να συγκεντρωθούν στο Κράτος και από εκεί σε ένα κέντρο διαχείρισης.

Αυτό, στην Ελλάδα επιτυγχάνεται με δύο βασικούς τρόπους: με την βαριά φορολογία και το Κτηματολόγιο.

Όπως μεταδίδεται το κίνημα «Δεν κληρονομώ», συνεχίστηκε και το 2018.

Το συγκεκριμένο κίνημα αφορά πολίτες, οι οποίοι σπεύδουν στα Ειρηνοδικεία της χώρας για να καταθέσουν αίτηση αποποίησης κληρονομίας, ειδικά για ακίνητα που έχουν δεχθεί, λόγω της βαριάς φορολογίας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στα Ειρηνοδικεία της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε ακόμα περισσότερο το 2018.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Έθνος:

στην Αθήνα οι αιτήσεις έφτασαν τις 14.568 από 14.075 το 2017, 11.655 το 2016 και 9.566 το 2015
στον Πειραιά το 2018 κατατέθηκαν 3.500 αιτήσεις, από 3.200 αιτήσεις το 2017, 1.75ο το 2016 και 1.570 το 2015
στην Θεσσαλονίκη πέρσι κατατέθηκαν 8.018 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς, όταν το 2017 είχαν κατατεθεί 7.802, το 2016 έγιναν 5.572 αιτήσεις και το 2015 ο αριθμός τους ήταν 5.070.

Την ίδια ώρα, σε ιδιότυπη ομηρεία βρίσκονται εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι λόγω της διαδικασίας της κτηµατογράφησης (σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας) δεν µπορούν να προχωρήσουν σε καµία µεταβολή των περιουσιών τους.

Είτε λόγω της αµέλειας των ιδιοκτητών είτε λόγω της τάσης του ελληνικού ∆ηµοσίου να διεκδικεί ακόµα και ακίνητα τα οποία ανήκουν στον αστικό ιστό ως δασικά ή από παραχωρητήρια που αγνοήθηκαν.

Ως αποτέλεσµα, µεγάλο τµήµα των πολιτών µαθαίνει ότι ιδιοκτησίες που θεωρούσε δικές του δεν του ανήκουν, σε περιόδους που καλείται να κάνει αποδοχή κληρονοµιάς.

Εν συνεχεία, σκολουθούν δικαστικοί αγώνες, που ενδεχόμενα είναι πολυετείς αλλά και δαπανηροί.

Αυτό γιατί συχνά παρατηρείται το φαινόµενο «ακίνητη περιουσία πολιτών να τίθεται εκτός συναλλαγής ή να κινδυνεύουν να την χάσουν από το ελληνικό ∆ηµόσιο.περισσότερα Βίντεο»
https://www.el.gr/nea-taxh/atzenta-2030 ... -tropoi-p/
«Άμα ξύσεις τον Μαρξιστή θα βγεί ο Φαρισαίος».

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 3184
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 14 Φεβ 2019, 18:39

09.01.2019
SOS για το κτηματολόγιο: Δηλώστε τώρα τα ακίνητά σας.

Εικόνα

Εντός του 2019 λήγουν οι προθεσµίες του Κτηµατολογίου σε 79 περιοχές.

Σε αγώνα δρόµου πρέπει να αποδυθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε άλλες 15 περιοχές της χώρας προκειµένου να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηµατολόγιο, καθώς εντός του πρώτου τετραµήνου του 2019 εκπνέουν οι σχετικές προθεσµίες κτηµατογράφησης.

Συνολικά εντός της χρονιάς που µόλις ξεκίνησε λήγουν οι σχετικές προθεσµίες για 79 περιοχές.

Πρόκειται κυρίως για περιοχές στις οποίες είχε δοθεί ήδη παράταση στη διαδικασία και ως εκ τούτου δεν αναµένεται να παραταθεί άλλο η προθεσµία.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση του Κτηµατολογίου παίζει το... δύσκολο χαρτί της κτηµατογράφησης των αγροτικών περιοχών, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η περίοδος συλλογής δηλώσεων στο υπόλοιπο της χώρας, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο σε αποµακρυσµένες, αγροτικές και νησιωτικές περιοχές.

Η κτηµατογράφηση στις συγκεκριµένες περιοχές µάλιστα δεν υπήρξε ποτέ... ελκυστική, καθώς η συµµετοχή των πολιτών στη διαδικασία είναι παραδοσιακά περιορισµένη.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε διαφορετική περιοχή από αυτήν της κατοικίας τους. Γι’ αυτόν τον λόγο έως το τέλος του µήνα, όπως επισηµαίνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Κτηµατολογίου, Βύρων Νάκος, θα λειτουργήσουν τα δύο µεγάλα γραφεία κτηµατογράφησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και η πλήρης ηλεκτρονική εφαρµογή κτηµατογράφησης.

Eως το τέλος του µήνα θα λειτουργήσουν τα δύο µεγάλα γραφεία κτηµατογράφησης στην Αθήνα.

Το γραφείο στην Αθήνα θα λειτουργήσει στις Ολυµπιακές Εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι και θα εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, ∆υτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Το γραφείο της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει στην Καλαµαριά και θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ξάνθης, ∆ράµας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.

«Γκρίζα ζώνη» για τη διαδικασία αποτελούν και οι εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες, καθώς βάσει του ισχύοντος πλαισίου δηλώσεις περιουσίας παραλαµβάνονται µόνο για ακίνητα εντός σχεδίου.

Το γεγονός αυτό γεµίζει αβεβαιότητα χιλιάδες ιδιοκτήτες – πολλοί εκ των οποίων σε περιοχές της Αττικής και ειδικά στα Μεσόγεια, και συγκεκριµένα σε αυτές που εκτείνονται από το Μαρκόπουλο έως και τη Λαυρεωτική. Υπενθυµίζεται ότι η τέταρτη γενιά κτηµατογράφησης αφορά 16,5 εκατοµµύρια δικαιώµατα (από τα συνολικά 39 εκατοµµύρια της χώρας), που αντιστοιχούν σε 83,5 εκατοµµύρια στρέµµατα ή στο 63% της έκτασης της Ελλάδας. Από αυτά, τα 6,2 εκατ. δικαιώµατα αφορούν αστικές και τα 10,3 εκατ. αγροτικές περιοχές.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να επισπεύσουν τις δηλώσεις της περιουσίας τους, καθώς εάν δεν το πράξουν, τα ακίνητά τους θα χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θα περιέλθουν στην κυριότητα του ∆ηµοσίου. Στην περίπτωση αυτή έχουν το δικαίωµα δικαστικής προσφυγής, αλλά µόνο για την αποζηµίωσή τους και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.

Οι σκόπελοι της κτηματογράφησης
Ο µεγαλύτερος σκόπελος που πρέπει να ξεπεραστεί σε αυτήν τη φάση της κτηµατογράφησης, µε δεδοµένο ότι οι συµβάσεις για το υπόλοιπο της χώρας αφορούν στην πλειονότητά τους αγροτικές περιοχές, είναι οι µεγάλες δυσκολίες στον εντοπισµό θέσης των ακινήτων και των ορίων τους αλλά και η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές.

Εικόνα

Πολλοί εκ των ιδιοκτητών δεν έχουν τίτλους ή τοπογραφικά διαγράµµατα προκειµένου να διασφαλίσουν τα ακίνητά τους και σε αρκετές περιπτώσεις θα απαιτηθεί η ύπαρξη τοπογραφικού.

Λύση γι’ αυτές τις ιδιοκτησίες αποτελεί η έκτακτη χρησικτησία, καθώς το Κτηµατολόγιο θα δεχτεί και αυτές τις αιτήσεις. Σε περίπτωση που κάποιος έχει αποκτήσει δικαίωµα µε έκτακτη χρησικτησία, θα πρέπει να καταθέσει σχετική τελεσίδικη δικαστική απόφαση (εφόσον υπάρχει) ή να υποβάλει έγγραφα, από τον συνδυασµό των οποίων να αποδεικνύεται η 20ετής νοµή και κατοχή του ακινήτου.

Τέτοια έγγραφα είναι οι αποδείξεις ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρειών ύδρευσης, τα µισθωτήρια, τα αποδεικτικά επιδότησης, συµβολαιογραφικές πράξεις αναγνώρισης ορίων, έγγραφα υποθηκών και λοιπών βαρών επί του ακινήτου, συµβόλαια γειτονικών ιδιοκτητών που αναφέρουν τον δηλούντα ως κύριο του ακινήτου, Ε9 κ.λπ.

Τοπογραφικό διάγραµµα
Επίσης, είναι υποχρεωτική η επισύναψη τοπογραφικού διαγράµµατος, εκτός εάν η θέση και τα όρια του γεωτεµαχίου µπορούν να προσδιοριστούν επακριβώς επί του ψηφιακού χάρτη.

Στις αγροτικές περιοχές (δηλαδή στα εκτός σχεδίου και εκτός ορίου οικισµών) τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν δήλωση για περισσότερα από δύο δικαιώµατα εντός του ίδιου ΟΤΑ καταβάλλουν πάγια τέλη για µόνο δύο δικαιώµατα, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθµού τους. Η διάταξη εφαρµόζεται µόνο για τους δικαιούχους δικαιωµάτων κυριότητας και δουλειών. Ως αγροτική ορίζεται η περιοχή η οποία βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης ή εκτός ορίου οικισµού προϋφιστάµενου του 1923 ή εκτός ορίου οικισµού κάτω των 2.000 κατοίκων που έχει οριοθετηθεί και δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά συστηµατικής δόµησης.

Πολλοί εκ των ιδιοκτητών δεν έχουν τίτλους ή τοπογραφικά διαγράµµατα προκειµένου να διασφαλίσουν τα ακίνητά τους.


Σύµφωνα µε τη διοίκηση του Κτηµατολογίου, οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι πολίτες δεν δηλώνουν το ακίνητό τους είναι:

1. Η αξία γης σε πολλές αγροτικές περιοχές είναι µικρή (κυρίως όταν δεν υπάρχει και κάποιο άλλο εισόδηµα, όπως επιδότηση, εκµίσθωση κ.λπ.).

2. Υπάρχει έλλειψη τίτλων και απαιτείται κόστος για την έκδοσή τους.

3. Οι δικαιούχοι δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται το ακίνητό τους και απαιτείται κόστος για τον εντοπισµό του.

4. Κάποιοι πιστεύουν λανθασµένα ότι εφόσον το ακίνητο έχει καταγραφεί στο Ε9 είναι εξασφαλισµένοι και δεν υπάρχει λόγος να δηλωθεί στο Κτηµατολόγιο.

5. Οι ιδιοκτήτες δεν πιστεύουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν το ακίνητό τους, αφού έως τώρα δεν είναι ορατά τα αποτελέσµατα της µη δήλωσης ακινήτου (δηλαδή να περιέλθουν ακίνητα στο ∆ηµόσιο).

6. ∆εν έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία είσπραξης προστίµων για όσους δεν δηλώσουν το ακίνητό τους εµπρόθεσµα.

7. Λόγω της οικονοµικής κρίσης, αρκετοί ιδιοκτήτες δεν µπόρεσαν να ανταποκριθούν σε µια επιπλέον δαπάνη.

8. Υπάρχει δυσκολία στην ενηµέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς οι κοινότητες είναι πλέον «διασκορπισµένες».
https://www.ethnos.gr/ellada/14643_sos- ... kinita-sas
«Άμα ξύσεις τον Μαρξιστή θα βγεί ο Φαρισαίος».

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 3184
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 14 Φεβ 2019, 20:56

11 Φεβ. 19
Σε ποιες περιοχές θα δοθεί παράταση για το Κτηματολόγιο.
Παράταση σε πολλές περιοχές για την συλλογή δηλώσεων αναμένεται να ανακοινωθεί από το Κτηματολόγιο εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής των ιδιοκτητών ακινήτων.


Εικόνα

Παράταση σε πολλές περιοχές για την συλλογή δηλώσεων αναμένεται να ανακοινωθεί από το Κτηματολόγιο εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής των ιδιοκτητών ακινήτων στο νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης.

Σε ό, τι αφορά την Κορινθία, η παράταση θα δοθεί στους προκαποδιστριακούς δήμους/ κοινότητες: Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων και Ξυλοκερίζης του καλλικρατικού Δήμου Κορινθίων και Αγίων Θεοδώρων, Ισθμίας και Λουτρακίου- Περαχώρας του καλλικρατικού Δήμου Λουτρακίου- Αγίων Θεοδώρων.

Σε αυτές τις περιοχές η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει κανονικά την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου. Για τα Δωδεκάνησα η παράταση αφορά στο Αγαθονήσι, την Αστυπάλαια, την Κάλυμνο, τους Λειψούς, τη Λέρο, την Κάρπαθο, την Κάσο, τη Νίσυρο, τη Μεγίστη, την Τήλο και τη Χάλκη, όπου η προθεσμία λήγει την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η διάρκεια της συλλογής των δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/ ... imatologio
«Άμα ξύσεις τον Μαρξιστή θα βγεί ο Φαρισαίος».

Άβαταρ μέλους
foscilis
Δημοσιεύσεις: 3782
Εγγραφή: 21 Ιουν 2018, 11:42

Re: Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από foscilis » 14 Φεβ 2019, 20:57

συγνώμη, τι πάει να πει "δεν ξέρουν πού είναι" το ακίνητό τους;

Άβαταρ μέλους
Πάνας
Δημοσιεύσεις: 8144
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 21:08

Re: Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πάνας » 14 Φεβ 2019, 20:59

foscilis έγραψε:
14 Φεβ 2019, 20:57
συγνώμη, τι πάει να πει "δεν ξέρουν πού είναι" το ακίνητό τους;
Τοπογραφικό.
Δεν θα με αφήσουν… δεν μπορώ… ωραία!

Άβαταρ μέλους
foscilis
Δημοσιεύσεις: 3782
Εγγραφή: 21 Ιουν 2018, 11:42

Re: Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από foscilis » 14 Φεβ 2019, 21:01

Δεν είναι αυτό το τοπογραφικό. Το τοπογραφικό είναι κάτι που φτιάχνει ο τοπογράφος όταν τον πηγαίνεις στο ακίνητο, δεν είναι κάτι που "το ξερεις".

Αλλά υποτίθεται ξέρεις ΠΟΥ είναι αυτό το κωλοακίνητο χονδρικά. Αλλιώς τι νόημα έχει να λες ότι είναι δικό σου;

-Θα μου πάρουν το ακίνητο που μου άφησε ο παππούς
-Όχι ρε γαμώτο. Πού είναι;
-Δεν ξέρω.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κοινωνικά θέματα”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών