Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Κοινωνικά θέματα και προβληματισμοί
Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 5096
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 13 Φεβ 2019, 20:15

Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;;;;;;

Εικόνα
http://www.ktimatologio.gr/Pages/Defaul ... 4GZw1T3O1Q

Φεβρουάριος 11, 2019
Θέλουν τα πάντα: Οι δύο ΒΑΣΙΚΟΙ τρόποι που αλλάζουν τις ζωές των Ελλήνων.

Εικόνα

Σύμφωνα με την Ατζέντα 2030, την οποία πρώτος πανελληνίως ανέδειξε ο Δημοσθένης Λιακόπουλος, όλα τα ακίνητα των ιδιωτών πρέπει να συγκεντρωθούν στο Κράτος και από εκεί σε ένα κέντρο διαχείρισης.

Αυτό, στην Ελλάδα επιτυγχάνεται με δύο βασικούς τρόπους: με την βαριά φορολογία και το Κτηματολόγιο.

Όπως μεταδίδεται το κίνημα «Δεν κληρονομώ», συνεχίστηκε και το 2018.

Το συγκεκριμένο κίνημα αφορά πολίτες, οι οποίοι σπεύδουν στα Ειρηνοδικεία της χώρας για να καταθέσουν αίτηση αποποίησης κληρονομίας, ειδικά για ακίνητα που έχουν δεχθεί, λόγω της βαριάς φορολογίας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στα Ειρηνοδικεία της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε ακόμα περισσότερο το 2018.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Έθνος:

στην Αθήνα οι αιτήσεις έφτασαν τις 14.568 από 14.075 το 2017, 11.655 το 2016 και 9.566 το 2015
στον Πειραιά το 2018 κατατέθηκαν 3.500 αιτήσεις, από 3.200 αιτήσεις το 2017, 1.75ο το 2016 και 1.570 το 2015
στην Θεσσαλονίκη πέρσι κατατέθηκαν 8.018 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς, όταν το 2017 είχαν κατατεθεί 7.802, το 2016 έγιναν 5.572 αιτήσεις και το 2015 ο αριθμός τους ήταν 5.070.

Την ίδια ώρα, σε ιδιότυπη ομηρεία βρίσκονται εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι λόγω της διαδικασίας της κτηµατογράφησης (σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας) δεν µπορούν να προχωρήσουν σε καµία µεταβολή των περιουσιών τους.

Είτε λόγω της αµέλειας των ιδιοκτητών είτε λόγω της τάσης του ελληνικού ∆ηµοσίου να διεκδικεί ακόµα και ακίνητα τα οποία ανήκουν στον αστικό ιστό ως δασικά ή από παραχωρητήρια που αγνοήθηκαν.

Ως αποτέλεσµα, µεγάλο τµήµα των πολιτών µαθαίνει ότι ιδιοκτησίες που θεωρούσε δικές του δεν του ανήκουν, σε περιόδους που καλείται να κάνει αποδοχή κληρονοµιάς.

Εν συνεχεία, σκολουθούν δικαστικοί αγώνες, που ενδεχόμενα είναι πολυετείς αλλά και δαπανηροί.

Αυτό γιατί συχνά παρατηρείται το φαινόµενο «ακίνητη περιουσία πολιτών να τίθεται εκτός συναλλαγής ή να κινδυνεύουν να την χάσουν από το ελληνικό ∆ηµόσιο.περισσότερα Βίντεο»
https://www.el.gr/nea-taxh/atzenta-2030 ... -tropoi-p/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 5096
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 14 Φεβ 2019, 18:39

09.01.2019
SOS για το κτηματολόγιο: Δηλώστε τώρα τα ακίνητά σας.

Εικόνα

Εντός του 2019 λήγουν οι προθεσµίες του Κτηµατολογίου σε 79 περιοχές.

Σε αγώνα δρόµου πρέπει να αποδυθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε άλλες 15 περιοχές της χώρας προκειµένου να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηµατολόγιο, καθώς εντός του πρώτου τετραµήνου του 2019 εκπνέουν οι σχετικές προθεσµίες κτηµατογράφησης.

Συνολικά εντός της χρονιάς που µόλις ξεκίνησε λήγουν οι σχετικές προθεσµίες για 79 περιοχές.

Πρόκειται κυρίως για περιοχές στις οποίες είχε δοθεί ήδη παράταση στη διαδικασία και ως εκ τούτου δεν αναµένεται να παραταθεί άλλο η προθεσµία.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση του Κτηµατολογίου παίζει το... δύσκολο χαρτί της κτηµατογράφησης των αγροτικών περιοχών, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η περίοδος συλλογής δηλώσεων στο υπόλοιπο της χώρας, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο σε αποµακρυσµένες, αγροτικές και νησιωτικές περιοχές.

Η κτηµατογράφηση στις συγκεκριµένες περιοχές µάλιστα δεν υπήρξε ποτέ... ελκυστική, καθώς η συµµετοχή των πολιτών στη διαδικασία είναι παραδοσιακά περιορισµένη.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε διαφορετική περιοχή από αυτήν της κατοικίας τους. Γι’ αυτόν τον λόγο έως το τέλος του µήνα, όπως επισηµαίνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Κτηµατολογίου, Βύρων Νάκος, θα λειτουργήσουν τα δύο µεγάλα γραφεία κτηµατογράφησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και η πλήρης ηλεκτρονική εφαρµογή κτηµατογράφησης.

Eως το τέλος του µήνα θα λειτουργήσουν τα δύο µεγάλα γραφεία κτηµατογράφησης στην Αθήνα.

Το γραφείο στην Αθήνα θα λειτουργήσει στις Ολυµπιακές Εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι και θα εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, ∆υτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Το γραφείο της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει στην Καλαµαριά και θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ξάνθης, ∆ράµας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.

«Γκρίζα ζώνη» για τη διαδικασία αποτελούν και οι εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες, καθώς βάσει του ισχύοντος πλαισίου δηλώσεις περιουσίας παραλαµβάνονται µόνο για ακίνητα εντός σχεδίου.

Το γεγονός αυτό γεµίζει αβεβαιότητα χιλιάδες ιδιοκτήτες – πολλοί εκ των οποίων σε περιοχές της Αττικής και ειδικά στα Μεσόγεια, και συγκεκριµένα σε αυτές που εκτείνονται από το Μαρκόπουλο έως και τη Λαυρεωτική. Υπενθυµίζεται ότι η τέταρτη γενιά κτηµατογράφησης αφορά 16,5 εκατοµµύρια δικαιώµατα (από τα συνολικά 39 εκατοµµύρια της χώρας), που αντιστοιχούν σε 83,5 εκατοµµύρια στρέµµατα ή στο 63% της έκτασης της Ελλάδας. Από αυτά, τα 6,2 εκατ. δικαιώµατα αφορούν αστικές και τα 10,3 εκατ. αγροτικές περιοχές.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να επισπεύσουν τις δηλώσεις της περιουσίας τους, καθώς εάν δεν το πράξουν, τα ακίνητά τους θα χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θα περιέλθουν στην κυριότητα του ∆ηµοσίου. Στην περίπτωση αυτή έχουν το δικαίωµα δικαστικής προσφυγής, αλλά µόνο για την αποζηµίωσή τους και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.

Οι σκόπελοι της κτηματογράφησης
Ο µεγαλύτερος σκόπελος που πρέπει να ξεπεραστεί σε αυτήν τη φάση της κτηµατογράφησης, µε δεδοµένο ότι οι συµβάσεις για το υπόλοιπο της χώρας αφορούν στην πλειονότητά τους αγροτικές περιοχές, είναι οι µεγάλες δυσκολίες στον εντοπισµό θέσης των ακινήτων και των ορίων τους αλλά και η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές.

Εικόνα

Πολλοί εκ των ιδιοκτητών δεν έχουν τίτλους ή τοπογραφικά διαγράµµατα προκειµένου να διασφαλίσουν τα ακίνητά τους και σε αρκετές περιπτώσεις θα απαιτηθεί η ύπαρξη τοπογραφικού.

Λύση γι’ αυτές τις ιδιοκτησίες αποτελεί η έκτακτη χρησικτησία, καθώς το Κτηµατολόγιο θα δεχτεί και αυτές τις αιτήσεις. Σε περίπτωση που κάποιος έχει αποκτήσει δικαίωµα µε έκτακτη χρησικτησία, θα πρέπει να καταθέσει σχετική τελεσίδικη δικαστική απόφαση (εφόσον υπάρχει) ή να υποβάλει έγγραφα, από τον συνδυασµό των οποίων να αποδεικνύεται η 20ετής νοµή και κατοχή του ακινήτου.

Τέτοια έγγραφα είναι οι αποδείξεις ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρειών ύδρευσης, τα µισθωτήρια, τα αποδεικτικά επιδότησης, συµβολαιογραφικές πράξεις αναγνώρισης ορίων, έγγραφα υποθηκών και λοιπών βαρών επί του ακινήτου, συµβόλαια γειτονικών ιδιοκτητών που αναφέρουν τον δηλούντα ως κύριο του ακινήτου, Ε9 κ.λπ.

Τοπογραφικό διάγραµµα
Επίσης, είναι υποχρεωτική η επισύναψη τοπογραφικού διαγράµµατος, εκτός εάν η θέση και τα όρια του γεωτεµαχίου µπορούν να προσδιοριστούν επακριβώς επί του ψηφιακού χάρτη.

Στις αγροτικές περιοχές (δηλαδή στα εκτός σχεδίου και εκτός ορίου οικισµών) τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν δήλωση για περισσότερα από δύο δικαιώµατα εντός του ίδιου ΟΤΑ καταβάλλουν πάγια τέλη για µόνο δύο δικαιώµατα, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθµού τους. Η διάταξη εφαρµόζεται µόνο για τους δικαιούχους δικαιωµάτων κυριότητας και δουλειών. Ως αγροτική ορίζεται η περιοχή η οποία βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης ή εκτός ορίου οικισµού προϋφιστάµενου του 1923 ή εκτός ορίου οικισµού κάτω των 2.000 κατοίκων που έχει οριοθετηθεί και δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά συστηµατικής δόµησης.

Πολλοί εκ των ιδιοκτητών δεν έχουν τίτλους ή τοπογραφικά διαγράµµατα προκειµένου να διασφαλίσουν τα ακίνητά τους.


Σύµφωνα µε τη διοίκηση του Κτηµατολογίου, οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι πολίτες δεν δηλώνουν το ακίνητό τους είναι:

1. Η αξία γης σε πολλές αγροτικές περιοχές είναι µικρή (κυρίως όταν δεν υπάρχει και κάποιο άλλο εισόδηµα, όπως επιδότηση, εκµίσθωση κ.λπ.).

2. Υπάρχει έλλειψη τίτλων και απαιτείται κόστος για την έκδοσή τους.

3. Οι δικαιούχοι δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται το ακίνητό τους και απαιτείται κόστος για τον εντοπισµό του.

4. Κάποιοι πιστεύουν λανθασµένα ότι εφόσον το ακίνητο έχει καταγραφεί στο Ε9 είναι εξασφαλισµένοι και δεν υπάρχει λόγος να δηλωθεί στο Κτηµατολόγιο.

5. Οι ιδιοκτήτες δεν πιστεύουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν το ακίνητό τους, αφού έως τώρα δεν είναι ορατά τα αποτελέσµατα της µη δήλωσης ακινήτου (δηλαδή να περιέλθουν ακίνητα στο ∆ηµόσιο).

6. ∆εν έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία είσπραξης προστίµων για όσους δεν δηλώσουν το ακίνητό τους εµπρόθεσµα.

7. Λόγω της οικονοµικής κρίσης, αρκετοί ιδιοκτήτες δεν µπόρεσαν να ανταποκριθούν σε µια επιπλέον δαπάνη.

8. Υπάρχει δυσκολία στην ενηµέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς οι κοινότητες είναι πλέον «διασκορπισµένες».
https://www.ethnos.gr/ellada/14643_sos- ... kinita-sas

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 5096
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 14 Φεβ 2019, 20:56

11 Φεβ. 19
Σε ποιες περιοχές θα δοθεί παράταση για το Κτηματολόγιο.
Παράταση σε πολλές περιοχές για την συλλογή δηλώσεων αναμένεται να ανακοινωθεί από το Κτηματολόγιο εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής των ιδιοκτητών ακινήτων.


Εικόνα

Παράταση σε πολλές περιοχές για την συλλογή δηλώσεων αναμένεται να ανακοινωθεί από το Κτηματολόγιο εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής των ιδιοκτητών ακινήτων στο νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης.

Σε ό, τι αφορά την Κορινθία, η παράταση θα δοθεί στους προκαποδιστριακούς δήμους/ κοινότητες: Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων και Ξυλοκερίζης του καλλικρατικού Δήμου Κορινθίων και Αγίων Θεοδώρων, Ισθμίας και Λουτρακίου- Περαχώρας του καλλικρατικού Δήμου Λουτρακίου- Αγίων Θεοδώρων.

Σε αυτές τις περιοχές η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει κανονικά την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου. Για τα Δωδεκάνησα η παράταση αφορά στο Αγαθονήσι, την Αστυπάλαια, την Κάλυμνο, τους Λειψούς, τη Λέρο, την Κάρπαθο, την Κάσο, τη Νίσυρο, τη Μεγίστη, την Τήλο και τη Χάλκη, όπου η προθεσμία λήγει την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η διάρκεια της συλλογής των δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/ ... imatologio

Άβαταρ μέλους
foscilis
Δημοσιεύσεις: 6353
Εγγραφή: 21 Ιουν 2018, 11:42

Re: Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από foscilis » 14 Φεβ 2019, 20:57

συγνώμη, τι πάει να πει "δεν ξέρουν πού είναι" το ακίνητό τους;

Άβαταρ μέλους
Πάνας
Δημοσιεύσεις: 9778
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 21:08

Re: Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πάνας » 14 Φεβ 2019, 20:59

foscilis έγραψε:
14 Φεβ 2019, 20:57
συγνώμη, τι πάει να πει "δεν ξέρουν πού είναι" το ακίνητό τους;
Τοπογραφικό.
Ευχή και κατάρα τα τραγούδια να έχουν πρόσωπο..

Άβαταρ μέλους
foscilis
Δημοσιεύσεις: 6353
Εγγραφή: 21 Ιουν 2018, 11:42

Re: Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από foscilis » 14 Φεβ 2019, 21:01

Δεν είναι αυτό το τοπογραφικό. Το τοπογραφικό είναι κάτι που φτιάχνει ο τοπογράφος όταν τον πηγαίνεις στο ακίνητο, δεν είναι κάτι που "το ξερεις".

Αλλά υποτίθεται ξέρεις ΠΟΥ είναι αυτό το κωλοακίνητο χονδρικά. Αλλιώς τι νόημα έχει να λες ότι είναι δικό σου;

-Θα μου πάρουν το ακίνητο που μου άφησε ο παππούς
-Όχι ρε γαμώτο. Πού είναι;
-Δεν ξέρω.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 5096
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 27 Φεβ 2019, 20:15

26/02/2019
Ανοίγει το Κτηματολόγιο σε Μεσσηνία, Βοιωτία και Φωκίδα.
Πότε κλείνει η προθεσμία.


Εικόνα

Ξεκίνησε χθες, Δευτέρα, η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Η προθεσμία θα κλείσει στις 27/5 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 26/8 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το ελληνικό Δημόσιο.

Επιπλέον, αρχίζει την Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου, η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας και Φωκίδας.

Η προθεσμία θα κλείσει στις 28/5 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 28/8 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το ελληνικό Δημόσιο.
https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/ ... kai-fokida

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 5096
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 01 Μαρ 2019, 21:21

Φεβρουάριος 28, 2019
Έτσι θα ελέγχει τους Έλληνες η παγκόσμια εξουσία – Μια χαρά «τρέχει» το σχέδιο τους στην Ελλάδα.

Εικόνα

Τα ακίνητα που κινδυνεύουν να χάσουν οι ιδιοκτήτες δεν είναι αυθαίρετα αλλά η νόμιμη περιουσία τους!

Δεκάδες χιλιάδες ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους στο Κτηματολόγιο και παραμένουν «ορφανά», αφού κανείς δεν έσπευσε να τα δηλώσει.

Είτε από άγνοια είτε για να τα ξεφορτωθεί.

Κανείς δεν ξέρει.

Ένα είναι το σίγουρο: Τουλάχιστον 15.000 ακίνητα αλλάζουν χέρια και περνάνε στο Δημόσιο και από εκεί στο Υπερταμείο των δανειστών, όπως υπαγορεύει η Ατζέντα 2030. Η ατομική ιδιοκτησία τείνει να συρρικνωθεί, αν όχι να εξαλειφθεί.

Έτσι όμως δεν θα είναι οι πολίτες εξαρτώμενοι από το Κράτος ή την όποια παγκόσμια εξουσία το ελέγχει για την στέγη τους;

Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του newmoney.gr και του Πρώτου Θέματος:

Για τα ακίνητα αυτά (σ.σ. που δεν δηλώθηκαν) έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες μεταγραφής τους στα υποθηκοφυλακεία ως αγνώστου ιδιοκτήτη, ενώ μετά θα μεταβιβαστούν συλλήβδην στο Υπερταμείο αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου.

Τα χάνουν για πάντα.
Σε 45 μέρες σειρά παίρνουν (από την 1η Απριλίου) και άλλα 2.000 ακίνητα στον Δήμο Πατραίων. Τόσα υπολογίζονται από τοπικούς φορείς τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν από το 2004, που άνοιξε τοπικό Κτηματολογικό Γραφείο, μέχρι και σήμερα. Μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των ακινήτων στο Δημόσιο οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους τα χάνουν για πάντα. Ακόμα και αν τα διεκδικήσουν δικαστικά, ο νόμος προβλέπει ότι τα ακίνητα δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα χέρια τους. Μπορούν μόνο να ζητήσουν και να λάβουν μια αποζημίωση από το Δημόσιο, η οποία θα υπολογιστεί με βάση την τρέχουσα αντικειμενική αξία του ακινήτου, όπως θα ισχύει τότε που θα εκδικαστεί η υπόθεση.

Χάνονται περιουσίες.
Και αν αυτά συμβαίνουν σήμερα, παρότι η διαδικασία ένταξης στο Κτηματολόγιο κινούνταν με βραδείς ρυθμούς επί μια εικοσαετία και πλέον, το πρόβλημα μεγεθύνεται ασύμμετρα τα τελευταία τρία χρόνια που ξεκίνησαν μαζικά κτηματογραφήσεις-εξπρές για πολλές (κυρίως περιαστικές και εκτός σχεδίου) περιοχές της Ελλάδας, με στόχο να έχει καλυφθεί το σύνολο της ελληνικής επικράτειας ως το 2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τελευταία τρία χρόνια εκτιμάται πως μόλις το 10% των ακινήτων στις περιοχές όπου έτρεξε η κτηματογράφηση δηλώθηκαν μέσα στη νόμιμη προθεσμία. Ακόμα χειρότερα, σε περιοχές όπου η κτηματογράφηση κλείνει τις επόμενες ημέρες, μόλις το 5% των ιδιοκτητών έχουν σπεύσει να δηλώσουν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα. Το 95% των ακινήτων δηλαδή παραμένει στον αέρα στις περιοχές αυτές.

Για τον λόγο αυτό δίνονται απανωτές παρατάσεις, οι οποίες όμως απαγορεύεται από τον νόμο να υπερβαίνουν τους τρεις μήνες. Για παράδειγμα, στις 11 Φεβρουαρίου 2019 έληξε η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων σε περιοχές της Κορινθίας. Ωστόσο δεν έχει ανταποκριθεί ως τώρα ούτε ο ένας στους 30 ιδιοκτήτες ακινήτων των περιοχών αυτών. Οπως κατά κανόνα συμβαίνει στις περιπτώσεις αυτές, δίνεται παράταση για περίπου ενάμιση μήνα – έως το τέλος Μαρτίου. Το ίδιο ισχύει και για την προθεσμία που επίσης λήγει την ερχόμενη Τρίτη σε περιοχές που κτηματογραφούνται αυτές τις μέρες στα Δωδεκάνησα.

Τα διεκδικούν και οι δήμοι.
Ωστόσο οι παρατάσεις λόγω χαμηλής προσέλευσης δεν είναι λύση, ειδικά όταν στο παιχνίδι της διεκδίκησης μπαίνουν σταδιακά και οι δήμοι. Από πολλές περιοχές της Ελλάδας, νυν ή και υποψήφιοι δήμαρχοι σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες της Αττικής, της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας έχουν βάλει στόχο να διεκδικήσουν και αυτοί τα «ορφανά» ακίνητα.

Ορισμένα μάλιστα τα θεωρούν δικαιωματικά δικά τους γιατί ο αρχικός νόμος του Κτηματολογίου δεν υποχρέωνε το Δημόσιο και τους δήμους να δηλώσουν τα ακίνητά τους. Η υποχρέωση αυτή τέθηκε μετά το 2013, αλλά λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων της δημόσιας διοίκησης πολλά ακίνητα οδηγήθηκαν (όπως αποκάλυψε τον Σεπτέμβριο πέρυσι το «ΘΕΜΑ») στην αγκαλιά του Υπερταμείου.

Για τους λόγους αυτούς πιέζουν για μια νομοθετική ρύθμιση ώστε εκτάσεις που παραμένουν αγνώστου ιδιοκτήτη να περιέλθουν τελικώς στις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να τις αξιοποιήσουν αυτές (π.χ. για τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.) αντί για το Δημόσιο και το Υπερταμείο.

Οι αιτίες του κακού:
Γιατί όμως τα ακίνητα πρόκειται να φύγουν μέσα από τα χέρια των νόμιμων ιδιοκτητών τους και γιατί αμέλησαν να τα δηλώσουν και να τα σώσουν όπως θα όφειλαν;

Ως βασική αιτία θεωρείται κυρίως η άγνοια των πολιτών για το ποιες περιοχές κτηματογραφούνται και πότε. Επιπλέον, ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας έχει ιδιοκτησίες σε άλλες περιοχές της χώρας από εκείνη όπου κατοικεί και δεν ενημερώνεται άμεσα για τις εξελίξεις σε αυτή όπου διατηρεί ακίνητα.

Επίσης, πολλοί έχουν μεταναστεύσει εκτός Ελλάδας κατά την τελευταία δεκαετία. Αρνητικό ρόλο παίζει επίσης η οικονομική συγκυρία και η «φοροφοβία», η αδυναμία δηλαδή για πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων που συνδέονται με τα ακίνητα ή των 35 ευρώ που πρέπει να πληρωθούν για κάθε δήλωση ιδιοκτησίας. Αποτρεπτικοί παράγοντες θεωρούνται ακόμη η γραφειοκρατία, η αναζήτηση και υποβολή εγγράφων από υποθηκοφυλακεία κ.λπ.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις το κόστος είναι μικρότερο από το αναμενόμενο (ειδικά στις μη αστικές περιοχές, όπου ανέρχεται σε 70 ευρώ το ανώτερο ακόμα και αν κάποιος κατέχει πολύ περισσότερα από δύο αγροτεμάχια).

Ούτε αποτελεί πλέον πρόβλημα η δυσλειτουργία που διαπιστώθηκε στην έναρξη της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής δηλώσεων μέσω του ιστότοπου της Κτηματολόγιο Α.Ε., καθώς οι δυσκολίες φαίνεται να ξεπεράστηκαν μετά την πρώτη εβδομάδα και πλέον υποβάλλονται περίπου 3.000 δηλώσεις την ημέρα.
newmoney, Πρώτο Θέμα.
https://www.el.gr/nea-taxh/atzenta-2030 ... i-pagkosm/

Άβαταρ μέλους
bluerose
Δημοσιεύσεις: 3836
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 22:08

Re: Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bluerose » 01 Μαρ 2019, 21:45

Προσοχή κι όταν είναι κάποια αγροτεμάχια με πολλούς ιδιοκτήτες (εξ αδιαιρέτου) Ο καθένας θα πρέπει να δηλώσει το ποσοστό του. Εάν πριν γίνει αποδοχή, τοπογραφικό,συμβόλαιο, ο καθένας γνωρίζει και είναι πιο σωστό και το σημείο του αγροτεμαχίου που κατέχει.

Τι σημαίνει αυτό. Είτε πρέπει να συμφωνούν όλοι στα έξοδα και στη διαδικασία κι άντε μάζεψε τους, είτε το δηλώνει ένας και θα έχει το κράτος συνεταίρο μιας κι οι λοιποί δεν ασχοληθουν
Δηλωνεται και χωρίς τα διαδικαστικά, έτσι όμως πάλι πρέπει να συμφωνούν όλοι κι έπειτα προχωρούν και στα διαδικαστικά σιγά σιγά όπως λένε κι οι δικηγόροι, εντός κάποιου χρονικού ορίου για να μη πέσουν πρόστιμα.Συνηθως αφορούν αποδοχές σιωπηλές ή μη αυτα

Πολλές φορές σε κάποια μέρη δεν γίνεται καν συμβόλαιο διότι για να χωριστεί ένα αγροτεμάχιο θα πρέπει να είναι πάνω από κάποια στρέμματα. Γιατί έτσι.
Οπότε θα δηλωθεί ως έχει απ' όλους

Τρέχα γυρεύει

Το ίδιο ισχύει και με οικόπεδα με σπίτια
Πάρε παιδί μου το σπίτι και δίπλα να χτίσει ο αδερφός
Εδώ πρέπει να γίνει οριζόντιος διαχωρισμος, αλλιώς, θα δηλώσει το σπίτι κι όλο το οικόπεδο ο ένας
Αν γίνει διαχωρισμός, και δε δηλωθεί το οικόπεδο δίπλα στο σπίτι, πιθανών να απόκτησει γείτονα ο ένας αδερφός, από γειτονικές χώρες. Μιας και το κράτος φροντίζει
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος bluerose την 01 Μαρ 2019, 21:48, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
bluerose
Δημοσιεύσεις: 3836
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 22:08

Re: Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bluerose » 01 Μαρ 2019, 21:46

Α, και εάν είναι ένα σπίτι με δέκα μέσα, πληρώνουν κι οι δέκα το παράβολο
Δε πάει με κτίσμα. Με ιδιοκτησίες πάει.
Κι ας έχεις δέκα τετραγωνικά
Το παράβολο είναι στάνταρ

Άβαταρ μέλους
Κόκκορας
Δημοσιεύσεις: 1596
Εγγραφή: 03 Ιουν 2018, 17:20
Phorum.gr user: Κόκορας
Τοποθεσία: Συμβασιλεύουσα Πόλις

Re: Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κόκκορας » 01 Μαρ 2019, 21:50

εντωμεταξυ δινουν καποια ορια τυπου 3,4 μηνες και μετα σου λεει προστιμο
οποτε να υποθεσω οι μισοι εχουν προστιμο το οποιο ασφαλως και δεν το ζητανε να υποθεσω!

αμα δωσουν ενα χρονο θα χυθει το γαλα,ειχαμε αλλωστε κτηματολογιο απο το καιρο των μυκηνων και τωρα το βιαζομαστε
«Οἱ οὐρανοί διηγοῦνται δόξαν Θεοῦ, ποίησιν δέ χειρῶν αὐτοῦ ἀναγγέλλει τό στερέωμα»

Ψαλμός 18,2

Άβαταρ μέλους
taliban
Δημοσιεύσεις: 2399
Εγγραφή: 26 Ιουν 2018, 13:28
Τοποθεσία: Άμπου Ντάμπι

Re: Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taliban » 01 Μαρ 2019, 21:51

Τα έκανα πριν 3 χρόνια.
Τρέξιμο αρκετό.
Πέρσι έκανα και για κάτι αγροτεμάχια στου διαόλου τη μάνα στην μέση του πουθενά πήγαν να μο5 τα βγάλουν δασική έκταση αφού κοίταζαν χάρτες παλαιούς και όχι πρόσφατους.
Όλα τα συμβόλαια και τα προσυμφωνα απ το 45 και λένε θα έρθουν εντός 1 χρόνου να ελέγξουν.
Δεν τους χαρίζω τίποτα.

Άβαταρ μέλους
βοθρατζης
Δημοσιεύσεις: 107
Εγγραφή: 03 Οκτ 2018, 18:49

Re: Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από βοθρατζης » 03 Μαρ 2019, 11:49

σαχλαμάρες, κάθε φορά που πάει να μπει μια τάξη σε αυτή τη βλαχαραπάδικη χώρα πετάγεται ο καθένας και λέει την παπάτζα του
επιτέλους να καταγραφεί η περιουσία του καθενός έτσι ώστε να σταματήσουν να καίνε δάση και να κάνουν οικόπεδα

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 5096
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 08 Μαρ 2019, 20:41

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019
Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων.

Εικόνα

Με τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνεχίζεται η κτηµατογράφηση της χώρας, ενώ παράταση στην προθεσµία υποβολής δηλώσεων έως τις 24 Απριλίου 2019 για τους κατοίκους εσωτερικού δόθηκε σε 11 περιοχές, στις οποίες έληγε η σχετική προθεσµία µετά την Καθαρά ∆ευτέρα.

Συγκεκριµένα, το Ελληνικό Κτηµατολόγιο παρέτεινε την προθεσµία συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας στις Περιφερειακές Ενότητες Αρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ροδόπης, Θάσου, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών και ∆υτικής Αττικής. Η προθεσµία για την υποβολή δηλώσεων από τους κατοίκους εξωτερικού για ιδιοκτησίες σε αυτές τις περιοχές λήγει στις 10 Ιουνίου 2019.

Παράλληλα, σύµφωνα µε ανακοίνωση του Ελληνικού Κτηµατολογίου, ξεκινά την Τρίτη 12 Μαρτίου η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στους ∆ήµους Βόλου, Ρήγα Φεραίου, Αλµυρού, Νοτίου Πηλίου της ΠΕ Μαγνησίας, καθώς επίσης και στον ∆ήµο Σκοπέλου της ΠΕ Σποράδων.

Η προθεσµία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 12 Ιουνίου για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 12 Σεπτεµβρίου για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό ∆ηµόσιο.

Επίσης, στις 13 Μαρτίου ξεκινά η συλλογή δηλώσεων σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας και συγκεκριµένα στους προκαποδιστριακούς ∆ήµους Ιωλκού (πρώην Κοινότητες Αγίου Ονουφρίου, Ανακασιάς και Ανω Βόλου) και Νέας Ιωνίας, και στις προκαποδιστριακές Κοινότητες Αγίου Βλασίου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Αλλης Μεριάς, Ανω Λεχωνίων, ∆ιµηνίου, ∆ρακείας, Κάτω Λεχωνίων, Κατωχωρίου, Μακρινίτσης, Πορταριάς και Σαγιατών.

Η προθεσµία για την υποβολή δηλώσεων σε αυτές τις περιοχές λήγει στις 13 Ιουνίου 2019 για τους κατοίκους της ηµεδαπής και στις 13 Σεπτεµβρίου 2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό ∆ηµόσιο.

Σύµφωνα µε ανακοίνωση του Ελληνικού Κτηµατολογίου, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηµατογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά µέσω της ιστοσελίδας www. ktimatologio.gr.

Υπενθυµίζεται ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, διαφορετικά οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χαρακτηριστεί το ακίνητό τους ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».
http://www.lamiareport.gr/index.php/top ... s-diloseon

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 5096
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 15 Μαρ 2019, 17:52

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019
Πήρε παράταση το Κτηματολόγιο για Φθιώτιδα - Ευρυτανία.

Εικόνα

Μέχρι την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019 πήρε παράταση το Κτηματολόγιο για τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Στην παράταση της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας έως την Παρασκευή 3 Μαΐου σε επτά Περιφερειακές Ενότητες (Λασίθι, Πιερία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Κορινθία, Αργολίδα και Αρκαδία) προχώρησε η διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του φορέα, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις συγκεκριμένες περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Όσοι ιδιοκτήτες διαμένουν στην Αττική, μπορούν να εξυπηρετηθούν από το Κέντρο Κτηματογράφησης στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου καθημερινά 08:00- 16:00 και κάθε Τετάρτη 08:00- 20:00. Εξαίρεση αποτελούν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, οι οποίοι μετά τις 22 Μαρτίου θα εξυπηρετούνται στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 24 στην Αθήνα. Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές λήγει στις 3 Μαΐου 2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 18 Ιουνίου 2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το ελληνικό Δημόσιο.

Οι διευθύνσεις των γραφείων Κτηματογράφησης είναι:

- Για την Π.Ε Φθιώτιδας στη Λαμία, 3ο χλμ. Νέας Εθνικής Οδού Λαμίας- Αθήνας

- Για την Π.Ε Ευρυτανίας στο Καρπενήσι, Χαρ. Τρικούπη 43.

- Για την Π.Ε Λασιθίου στον Άγ. Νικόλαο, Καστέλλου Μεραμπέλου 5

- Για την Π.Ε. Πιερίας στην Κατερίνα, Π. Τσαλδάρη 20 και Κιλκίς

- Για την Π.Ε. Κορινθίας στην Κόρινθο, Πατρών 76.

- Για την Π.Ε. Αργολίδας στο Ναύπλιο, Άργους 109

- Για την Π.Ε. Αρκαδίας στην Τρίπολη, Λεωφ. ΟΗΕ 21-23
http://www.lamiareport.gr/index.php/top ... -evrytania

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Κοινωνικά θέματα”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών