taxalata xalasa έγραψε: ↑03 Ιούλ 2023, 21:12τρού

taxalata xalasa έγραψε: ↑03 Ιούλ 2023, 21:12τρού
Και για ζώα το χρησιμοποιούσαν άλλοτε. Η προβατίνα είναι στέρφα.Isildur έγραψε: ↑03 Ιούλ 2023, 21:39Νίβω, ορμηνεύω, ρούσος και στέρφο τα ξέρω κι εγώ, τα έχω ακούσει και σε Μακεδονία αλλά και κάποια από νότιους (Στερεά). Στέρφος πχ το χρησιμοποιούν και για ανθρώπους (κυρίως στο θηλυκό) αλλά και για πηγές και πηγάδια.
Το ρούσος όμως το λένε για κοκκινοτρίχηδες ή έστω κοκκινόξανθους.
Ancient Greek: ἄγχω (ánkhō, “I compress, strangle”) > ἐν τῷ κοινῷ, τοὺς μὲν στρεβλῶν τοὺς δ’ ἄγχων τοὺς δὲ μεταιτῶν,Antares έγραψε: ↑03 Ιούλ 2023, 21:32Τους Γιαννιώτες (αυτούς που μιλάνε με προφορά) πρέπει να τους ακούς κιόλας.
Από την γιαγιά μου ('Ηπειρος) γνωρίζω τα
· Αγκούσα, (η) = Μεγάλο άγχος που συνοδεύεται με αναστεναγμό και μερικές φορές με κλάμα, το βάρος στο στήθος. Προέρχεται από το λατινικό angustia (= τα στενά, η στενοχωρία, οι πύλες ).
τραγουδώ.
Έτσι. Και για το ορμηνεύω, το ξέρω από την κλασική μαμαδίστικη φράση "ως πότε θα ζω να σ' ορμηνεύω;".Antares έγραψε: ↑03 Ιούλ 2023, 21:42Και για ζώα το χρησιμοποιούσαν άλλοτε. Η προβατίνα είναι στέρφα.Isildur έγραψε: ↑03 Ιούλ 2023, 21:39Νίβω, ορμηνεύω, ρούσος και στέρφο τα ξέρω κι εγώ, τα έχω ακούσει και σε Μακεδονία αλλά και κάποια από νότιους (Στερεά). Στέρφος πχ το χρησιμοποιούν και για ανθρώπους (κυρίως στο θηλυκό) αλλά και για πηγές και πηγάδια.
Το ρούσος όμως το λένε για κοκκινοτρίχηδες ή έστω κοκκινόξανθους.
Ρούσες ονόμαζαν τις κότες με κόκκινα φτερά.
Ρούσσος ή Ρούφος ή Ρούβος είναι ο ερυθρός στα λατινικά.
δέρμα, γούνα
Μήπως προέρχεται από το ρώσος - ξανθό γένος;taxalata xalasa έγραψε: ↑03 Ιούλ 2023, 21:53Ρούσσος ή Ρούφος ή Ρούβος είναι ο ερυθρός στα λατινικά.
και Proto-Hellenic:
Ancient Greek: ἐρυσίπελας (erusípelas) > ερυθρόπετσος
Ανάποδα.vagabondo έγραψε: ↑03 Ιούλ 2023, 22:07Μήπως προέρχεται από το ρώσος - ξανθό γένος;taxalata xalasa έγραψε: ↑03 Ιούλ 2023, 21:53Ρούσσος ή Ρούφος ή Ρούβος είναι ο ερυθρός στα λατινικά.
και Proto-Hellenic:
Ναι εδώ το περίεργο είναι η χρήση της παθητικής φωνής με αυτό τον τρόπο . Με τρώγεται , θέλω να φάω. Είναι ένα συντακτικό που δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Ένα από τα πολλά περίεργα της διαλέκτου αυτής.
Πως λένε το Θέλω να fαμήσω; Με γαμίεται;
taxalata xalasa έγραψε: ↑04 Ιούλ 2023, 02:19Πως λένε το Θέλω να fαμήσω; Με γαμίεται;
Ιλλυρική διάλεξος.Σέλευκας έγραψε: ↑04 Ιούλ 2023, 02:40το πιο φοβερό που άκουσα ήταν από τον παππού μου όταν του είπαμε ότι πέθανε ο γείτονας. Αφού τον πεθαίνονταν.
Το ίδιο και με άλλες καταλήξεις σε -ες (ης), -άς, έαςtaxalata xalasa έγραψε: ↑03 Ιούλ 2023, 21:53Ρούσσος ή Ρούφος ή Ρούβος είναι ο ερυθρός στα λατινικά.
και Proto-Hellenic:
Άλλο το όνομα Ριχάρδος και άλλο το μουνί της Χάιδωςtaxalata xalasa έγραψε: ↑04 Ιούλ 2023, 03:48Ιλλυρική διάλεξος.