Το ειχα ψαξει καποια στιγμη για να μην τα κανω λαθος. Απο κει και περα ομως, θελω να ακουσω την αποψη σου! Παλιοτερα τι γινοταν;hellegennes έγραψε: ↑11 Ιούλ 2018, 13:13Το έχουμε ξανασυζητήσει κάμποσες φορές και προσωπικά διαφωνώ με αυτήν την διάκριση, που είναι σύγχρονη.
Η λέξη υπερτιμημένο δεν σημαίνει υπερεκτιμημένο
Re: Η λέξη υπερτιμημένο δεν σημαίνει υπερεκτιμημένο
- shrike
- Phorum.gr user: Isildur
Εγώ συμφωνώ μ' αυτό που λες, πάντως. Και έτσι ακριβώς τα χρησιμοποιώ (εκτός κι αν μού ξεφύγει καμιά φορά...)Custom_F έγραψε: ↑11 Ιούλ 2018, 13:29Το ειχα ψαξει καποια στιγμη για να μην τα κανω λαθος. Απο κει και περα ομως, θελω να ακουσω την αποψη σου! Παλιοτερα τι γινοταν;hellegennes έγραψε: ↑11 Ιούλ 2018, 13:13Το έχουμε ξανασυζητήσει κάμποσες φορές και προσωπικά διαφωνώ με αυτήν την διάκριση, που είναι σύγχρονη.
πιπα -πιτταhellegennes έγραψε: ↑16 Απρ 2018, 17:51Εδώ βάζουμε λέξεις που μπερδεύει συνέχεια ο κόσμος επειδή μοιάζουν.
Ούτε το κατ΄αρχήν, ούτε το κατ΄αρχάς είναι φράσεις που προέρχονται από τα ελληνικά. Είναι δάνεια λόγιας γλώσσας, μάλλον από τα Γαλλικά.shrike έγραψε: ↑11 Ιούλ 2018, 13:37Εγώ συμφωνώ μ' αυτό που λες, πάντως. Και έτσι ακριβώς τα χρησιμοποιώ (εκτός κι αν μού ξεφύγει καμιά φορά...)Custom_F έγραψε: ↑11 Ιούλ 2018, 13:29Το ειχα ψαξει καποια στιγμη για να μην τα κανω λαθος. Απο κει και περα ομως, θελω να ακουσω την αποψη σου! Παλιοτερα τι γινοταν;hellegennes έγραψε: ↑11 Ιούλ 2018, 13:13
Το έχουμε ξανασυζητήσει κάμποσες φορές και προσωπικά διαφωνώ με αυτήν την διάκριση, που είναι σύγχρονη.
Νομίζω ότι είναι άνευ νοήματος η επιμονή των Μπαμπινιώτηδων να βρίσκουν κανόνες πού πρέπει να χρησιμοποιείται η μία ή ή άλλη
Άρα; χρησιμοποιούμε κ τα δύο σε κάθε περίπτωση;Beria έγραψε: ↑11 Ιούλ 2018, 14:51Ούτε το κατ΄αρχήν, ούτε το κατ΄αρχάς είναι φράσεις που προέρχονται από τα ελληνικά. Είναι δάνεια λόγιας γλώσσας, μάλλον από τα Γαλλικά.
Νομίζω ότι είναι άνευ νοήματος η επιμονή των Μπαμπινιώτηδων να βρίσκουν κανόνες πού πρέπει να χρησιμοποιείται η μία ή ή άλλη
Έχει γραφτεί τόσες φορές στο ιντερνετ, με βαρύγδουπους τίτλους τύπου Φράσεις που λέμε λάθος, που κοντεύει να γίνει κανόνας η διάκριση.Custom_F έγραψε: ↑11 Ιούλ 2018, 14:53Άρα; χρησιμοποιούμε κ τα δύο σε κάθε περίπτωση;
Εγώ το χρησιμοποιώ όπως κάτσει
- Νταρνάκας
- Phorum.gr user: Νταρνάκας
Μάλλον μπερδεύτηκες, με αιτιατική συντάσσεται πάντα. To ίδιο και το άλλο ορκωτικό μόριο, το "νή".hellegennes έγραψε: ↑18 Απρ 2018, 23:49
Ούτε και «μα τω θεώ»* υπάρχει, αφού το ορκωτικό μόριο συντάσσεται πάντα με γενική, αλλά έχει επικρατήσει για κάποιον λόγο.
Οι Σπαρτιάτες επίσης είχαν την έκφραση "ναι τω σιώ"=μα τους δύο θεούς (τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη που λατρεύονταν ως θεοί στη Σπαρτη). Στη λακωνική διάλεκτο ο θεός ήταν "σιός".hellegennes έγραψε: ↑18 Απρ 2018, 23:49* υπάρχουν αρχαίες αναφορές που είναι αιτιατική δυϊκού αριθμού και σημαίνει «μα τις (δυο) θεές».
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.
Ένας ξαδερφάκος μου όταν ήταν 4 χρονών έλεγε (και με πολύ σοβαρό ύφος και στόμφο μάλιστα) "καταρχάν". Είτε τα είχε μπερδέψει τα δύο, είτε το είχε γυρίσει στην Δωρική, δεν είμαι σίγουρος.hellegennes έγραψε: ↑11 Ιούλ 2018, 13:13Το έχουμε ξανασυζητήσει κάμποσες φορές και προσωπικά διαφωνώ με αυτήν την διάκριση, που είναι σύγχρονη.
- hellegennes
Ναι, αιτιατική εννοούσα. «Μα τον Θεό», σ' αυτήν την περίπτωση.Νταρνάκας έγραψε: ↑11 Ιούλ 2018, 15:09Μάλλον μπερδεύτηκες, με αιτιατική συντάσσεται πάντα. To ίδιο και το άλλο ορκωτικό μόριο, το "νή".hellegennes έγραψε: ↑18 Απρ 2018, 23:49
Ούτε και «μα τω θεώ»* υπάρχει, αφού το ορκωτικό μόριο συντάσσεται πάντα με γενική, αλλά έχει επικρατήσει για κάποιον λόγο.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Dwarven Blacksmith
Δεν έχω ακούσει ποτέ κάποιον να λέει καταρχήν και να εννοεί "για λόγους αρχής".
Άμα συναντήσεις κάποιον πες του κουράγιο.

- hellegennes
Είναι ένας κανόνας που επινόησε ο Μπαμπινιώτης η διάκριση αυτών των δύο.
Στην αρχαία γραμματεία συναντάμε και με τις δυο χρήσεις το «καταρχάς».
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- shrike
- Phorum.gr user: Isildur
Όχι "για λόγους αρχής", αλλά "με την ουσία" το έχω ακούσει εγώ.Dwarven Blacksmith έγραψε: ↑11 Ιούλ 2018, 23:24Δεν έχω ακούσει ποτέ κάποιον να λέει καταρχήν και να εννοεί "για λόγους αρχής".
Άμα συναντήσεις κάποιον πες του κουράγιο.
Πχ "καταρχάς, να σας πω ότι με το κείμενο συμφωνώ κατ' αρχήν" ή κάπως έτσι τέλος πάντων.
Κάτσε, γιατί μπερδεύτηκα τώρα. Ο Beria πιο πάνω λέει...hellegennes έγραψε: ↑11 Ιούλ 2018, 23:25Είναι ένας κανόνας που επινόησε ο Μπαμπινιώτης η διάκριση αυτών των δύο.
Στην αρχαία γραμματεία συναντάμε και με τις δυο χρήσεις το «καταρχάς».
... οπότε, τι απ' τα δυο ισχύει;
- hellegennes
Αυτό που λέω ισχύει, δηλαδή χρησιμοποιείται και ως «αρχικά» και ως «κατά βάση», γιατί για να το λέω έχω κοιτάξει στην γραμματεία. Αυτό που λέει ο Μπέρια είναι ότι στην σύγχρονη μπαμπινιωτική εκδοχή, το «καταρχήν» είναι μεταφραστικό δάνειο του "en principe"*, που σημαίνει «στην θεωρητική βάση» (αλλά όχι στην πράξη), το οποίο βέβαια είναι από το λατινικό "in principio", που σημαίνει «στην αρχή/αρχικά»· ό,τι και το «καταρχάς». Δηλαδή αυτή η έννοια ακόμη και στα γαλλικά είναι μεταγενέστερο κατασκεύασμα.shrike έγραψε: ↑12 Ιούλ 2018, 08:38Κάτσε, γιατί μπερδεύτηκα τώρα. Ο Beria πιο πάνω λέει...hellegennes έγραψε: ↑11 Ιούλ 2018, 23:25Είναι ένας κανόνας που επινόησε ο Μπαμπινιώτης η διάκριση αυτών των δύο.
Στην αρχαία γραμματεία συναντάμε και με τις δυο χρήσεις το «καταρχάς».... οπότε, τι απ' τα δυο ισχύει;
* το οποίο πέρασε αυτούσιο στα αγγλικά ως in principle.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Δεδομένου ότι επισήμως (τα κανάλια της τηλεόρασης) λέγανε το κύπελλο "τιμημένο",
υπερτιμημένο θα πει τελικά υπεργαμημένο. Ασφαλώς και είναι διαφορετικό πράγμα από το υπερεκτιμημένο.
Το δε γαμημένο μπορούμε να το πούμε και γεγαμημένο (για να είναι πιο κυριλέ ο λόγος μας).
υπερτιμημένο θα πει τελικά υπεργαμημένο. Ασφαλώς και είναι διαφορετικό πράγμα από το υπερεκτιμημένο.
Το δε γαμημένο μπορούμε να το πούμε και γεγαμημένο (για να είναι πιο κυριλέ ο λόγος μας).
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Μια νεα λέξη γεννηθηκε στην τεχνικη αργκο?
από George_V » 20 Οκτ 2023, 23:27 » σε Γλωσσολογία - 29 Απαντήσεις
- 1983 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από hellegennes
11 Νοέμ 2023, 15:57
-
-
-
Νέα δημοσίευση Δεν έχει βρεθεί η λέξη που θα χαρακτηρίζει τον ΠΡΩΚΤΟΣΑΛΤΕ.
από Μαδουραίος » 01 Νοέμ 2024, 08:47 » σε Εσωτερική Πολιτική - 5 Απαντήσεις
- 273 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Mike Bassett
01 Νοέμ 2024, 10:03
-
-
-
Νέα δημοσίευση Ούτε λέξη για εκλογές το ζαβό του πασοκ
από Τοξοβόλος_UK » 19 Ιουν 2024, 15:50 » σε Εσωτερική Πολιτική - 8 Απαντήσεις
- 368 Προβολές
-