Εδώ εισαι σωστός. Λάπος έπρεπε να λέγεται. Το να συνέβησαν δυο σπάνιες ανωμαλίες στην ίδια ακριβώς λέξη είναι τραβηγμένο απο τα μαλλιά. Αλλα υπάρχει στις σλαβικές γλώσσες και το βολκ. Αρα, ειτε στην ΙΕ ο λύκος ηταν κάτι σαν βολούκος, ειτε προέρχεται από ρημα λυω > λελυκώς κύων, ειτε προέρχεται από γλώσσα που δεν ηταν καν ΙΕ.Γκουερινο έγραψε: ↑15 Απρ 2021, 02:21Ο κανόνας για το ΙΕ *kw στην πρωτοελληνικη όπως τον δίνει ο Μπαμπινιώτης είναι ο εξής:
"π" προ των "α,ο"
"τ" προ των "ε,ι"
"κ" προ ή μετά το "υ"
Από αυτά, μια ρεαλιστική προτεινόμενη εξέλιξη της ΠΙΕ *wl̥kʷos στην αμάρτυρη πρωτοελληνική και ελληνική της ιστορικής περιόδου θα ήταν αυτή:
*wl̥kʷos>*Fλάkwος>*Fλύkwος>λύκος. Η μόνη ανωμαλία εδώ είναι η εμφάνιση του "υ" αντί του αναμενόμενου "α". Μια πιθανή εξήγηση είναι η επιρροή του αρχικού w.
Μονος σου το γραφεις πως μετα το αναμενόμενο α θα ακολουθούσε π.
Για αυτο θα έπρεπε να ειναι η,αλπος ,ή,λαπος αν δεχτούμε το λα και αλ
Eτυμολογια της λέξης "λύκος"
- Ζενίθεδρος
- Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
- Επικοινωνία:
Re: Eτυμολογια της λέξης "λύκος"
Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢
☦𓀢
- Σπύρος
- Phorum.gr user: Σπυρος1
- Επικοινωνία:
Ναι αλλά:Leporello έγραψε: ↑14 Απρ 2021, 23:42Δεν τρέπεται πάντοτε το ΙΕ kʷ σε "π" στα Ελληνικά. Π.χ. *kʷékʷlos --> κύκλος *kʷetwóres --> τέσσερεις.
Υπάρχει κάποιος κανόνας πότε τρέπεται στο ένα και πότε στο άλλο, ανάλογα με την θέση στην λέξη, αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς.
::::::::::::
Ο κανόνας για το ΙΕ *kw στην πρωτοελληνικη όπως τον δίνει ο Μπαμπινιώτης είναι ο εξής:
"π" προ των "α,ο"
"τ" προ των "ε,ι"
"κ" προ ή μετά το "υ"
*kʷetwóres => πέτταρα, και πέσυρα, και πίσυρα
ΕΙΜΙ Η ΖΩΗ = ΙΗΣΟΥΣ = 888
Και ολο αυτο το λεκτικό ταξίδι για να μην παραδεχτείς το προφανές,οτι προέρχεται απο το λυκ=φως;Ζενίθεδρος έγραψε: ↑15 Απρ 2021, 02:55Εδώ εισαι σωστός. Λάπος έπρεπε να λέγεται. Το να συνέβησαν δυο σπάνιες ανωμαλίες στην ίδια ακριβώς λέξη είναι τραβηγμένο απο τα μαλλιά. Αλλα υπάρχει στις σλαβικές γλώσσες και το βολκ. Αρα, ειτε στην ΙΕ ο λύκος ηταν κάτι σαν βολούκος, ειτε προέρχεται από ρημα λυω > λελυκώς κύων, ειτε προέρχεται από γλώσσα που δεν ηταν καν ΙΕ.Γκουερινο έγραψε: ↑15 Απρ 2021, 02:21Ο κανόνας για το ΙΕ *kw στην πρωτοελληνικη όπως τον δίνει ο Μπαμπινιώτης είναι ο εξής:
"π" προ των "α,ο"
"τ" προ των "ε,ι"
"κ" προ ή μετά το "υ"
Από αυτά, μια ρεαλιστική προτεινόμενη εξέλιξη της ΠΙΕ *wl̥kʷos στην αμάρτυρη πρωτοελληνική και ελληνική της ιστορικής περιόδου θα ήταν αυτή:
*wl̥kʷos>*Fλάkwος>*Fλύkwος>λύκος. Η μόνη ανωμαλία εδώ είναι η εμφάνιση του "υ" αντί του αναμενόμενου "α". Μια πιθανή εξήγηση είναι η επιρροή του αρχικού w.
Μονος σου το γραφεις πως μετα το αναμενόμενο α θα ακολουθούσε π.
Για αυτο θα έπρεπε να ειναι η,αλπος ,ή,λαπος αν δεχτούμε το λα και αλ
- Ζενίθεδρος
- Επικοινωνία:
Τι σχέση μπορεί να έχει ο λύκος με το φως, αυτο που είδε η προβατίνα στα σκέλια της;Γκουερινο έγραψε: ↑15 Απρ 2021, 09:47Και ολο αυτο το λεκτικό ταξίδι για να μην παραδεχτείς το προφανές,οτι προέρχεται απο το λυκ=φως;Ζενίθεδρος έγραψε: ↑15 Απρ 2021, 02:55Εδώ εισαι σωστός. Λάπος έπρεπε να λέγεται. Το να συνέβησαν δυο σπάνιες ανωμαλίες στην ίδια ακριβώς λέξη είναι τραβηγμένο απο τα μαλλιά. Αλλα υπάρχει στις σλαβικές γλώσσες και το βολκ. Αρα, ειτε στην ΙΕ ο λύκος ηταν κάτι σαν βολούκος, ειτε προέρχεται από ρημα λυω > λελυκώς κύων, ειτε προέρχεται από γλώσσα που δεν ηταν καν ΙΕ.
Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢
☦𓀢
Από την άλλη, να πείς ότι το λύκος είναι άσχετο με το lupus είναι πολύ πιό τραβηγμένο.Γκουερινο έγραψε: ↑15 Απρ 2021, 09:47Και ολο αυτο το λεκτικό ταξίδι για να μην παραδεχτείς το προφανές,οτι προέρχεται απο το λυκ=φως;Ζενίθεδρος έγραψε: ↑15 Απρ 2021, 02:55Εδώ εισαι σωστός. Λάπος έπρεπε να λέγεται. Το να συνέβησαν δυο σπάνιες ανωμαλίες στην ίδια ακριβώς λέξη είναι τραβηγμένο απο τα μαλλιά. Αλλα υπάρχει στις σλαβικές γλώσσες και το βολκ. Αρα, ειτε στην ΙΕ ο λύκος ηταν κάτι σαν βολούκος, ειτε προέρχεται από ρημα λυω > λελυκώς κύων, ειτε προέρχεται από γλώσσα που δεν ηταν καν ΙΕ.
1.
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.
Οτι σχέση εχει ο λυγκας που προέρχεται απο την ιδια ριζαΖενίθεδρος έγραψε: ↑15 Απρ 2021, 12:18Τι σχέση μπορεί να έχει ο λύκος με το φως, αυτο που είδε η προβατίνα στα σκέλια της;Γκουερινο έγραψε: ↑15 Απρ 2021, 09:47Και ολο αυτο το λεκτικό ταξίδι για να μην παραδεχτείς το προφανές,οτι προέρχεται απο το λυκ=φως;Ζενίθεδρος έγραψε: ↑15 Απρ 2021, 02:55
Εδώ εισαι σωστός. Λάπος έπρεπε να λέγεται. Το να συνέβησαν δυο σπάνιες ανωμαλίες στην ίδια ακριβώς λέξη είναι τραβηγμένο απο τα μαλλιά. Αλλα υπάρχει στις σλαβικές γλώσσες και το βολκ. Αρα, ειτε στην ΙΕ ο λύκος ηταν κάτι σαν βολούκος, ειτε προέρχεται από ρημα λυω > λελυκώς κύων, ειτε προέρχεται από γλώσσα που δεν ηταν καν ΙΕ.
Ειναι ηλίου φαεινότερο οτι τον λυγκα τον ονομασαν ετσι για να τον ξεχωρίζουν απο τον λυκο,αλλιως θα τον ονομαζαν λυκα εφόσον προέρχεται απο την ριζα λυκ
Δανειο απο Ελληνική διάλεκτο που εναλλαζε το π και κ,π.χ ποιος κοιος,που κου,ιπποτης ικκοταςLeporello έγραψε: ↑15 Απρ 2021, 12:36Από την άλλη, να πείς ότι το λύκος είναι άσχετο με το lupus είναι πολύ πιό τραβηγμένο.Γκουερινο έγραψε: ↑15 Απρ 2021, 09:47Και ολο αυτο το λεκτικό ταξίδι για να μην παραδεχτείς το προφανές,οτι προέρχεται απο το λυκ=φως;Ζενίθεδρος έγραψε: ↑15 Απρ 2021, 02:55Εδώ εισαι σωστός. Λάπος έπρεπε να λέγεται. Το να συνέβησαν δυο σπάνιες ανωμαλίες στην ίδια ακριβώς λέξη είναι τραβηγμένο απο τα μαλλιά. Αλλα υπάρχει στις σλαβικές γλώσσες και το βολκ. Αρα, ειτε στην ΙΕ ο λύκος ηταν κάτι σαν βολούκος, ειτε προέρχεται από ρημα λυω > λελυκώς κύων, ειτε προέρχεται από γλώσσα που δεν ηταν καν ΙΕ.
Υπάρχει και η πιο πιθανή περίπτωση οι Λατίνοι να τον ονομασαν ετσι για να τον ξεχωρίζουν απο το επίσης ελληνικο δάνειο λουκας
- hellegennes
Και μετά θα τον έβαζαν σε συσκευασία και θα τον πουλούσαν.Γκουερινο έγραψε: ↑15 Απρ 2021, 13:14Οτι σχέση εχει ο λυγκας που προέρχεται απο την ιδια ριζαΖενίθεδρος έγραψε: ↑15 Απρ 2021, 12:18Τι σχέση μπορεί να έχει ο λύκος με το φως, αυτο που είδε η προβατίνα στα σκέλια της;
Ειναι ηλίου φαεινότερο οτι τον λυγκα τον ονομασαν ετσι για να τον ξεχωρίζουν απο τον λυκο,αλλιως θα τον ονομαζαν λυκα εφόσον προέρχεται απο την ριζα λυκ

Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Ζενίθεδρος
- Επικοινωνία:
Και ο λυγξ και ο λύκος και τα πάντα όλα είναι φως και ο ίσκιος της μάντρας ειναι σίδερο.Γκουερινο έγραψε: ↑15 Απρ 2021, 13:14Οτι σχέση εχει ο λυγκας που προέρχεται απο την ιδια ριζαΖενίθεδρος έγραψε: ↑15 Απρ 2021, 12:18Τι σχέση μπορεί να έχει ο λύκος με το φως, αυτο που είδε η προβατίνα στα σκέλια της;
☦𓀢
☦𓀢
- hellegennes
Και για την γλαύκα πίστευαν οι αρχαίοι ότι σχετίζεται με το φως (κι αυτής τα μάτια φωσφορίζουν). Εκεί είπαν να προσθέσουν ένα άλφα κι ένα γάμα για να μην μπερδεύεται με τον λύκο και τον λύγκα (αρχικά έβαλαν το γάμα μπροστά, αλλά είχαν ήδη λέξη «γλύκα» κι έτσι πρόσθεσαν κι ένα άλφα for good measure).
Γενικά αυτό το έκαναν οι αρχαίοι. Είχαν μόνο 100 λέξεις για να περιγράφουν άσχετα μεταξύ τους πράγματα που έχουν μόνο ένα κοινό χαρακτηριστικό και μετά έβαζαν ράντομ γράμματα ανάμεσα για να ξεχωρίζουν τις λέξεις.
Γενικά αυτό το έκαναν οι αρχαίοι. Είχαν μόνο 100 λέξεις για να περιγράφουν άσχετα μεταξύ τους πράγματα που έχουν μόνο ένα κοινό χαρακτηριστικό και μετά έβαζαν ράντομ γράμματα ανάμεσα για να ξεχωρίζουν τις λέξεις.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Αρχισε η περιττή τρελα βλέπω
Αλλη μια ευκολη νικη,ο λυκος παντα νικάει το σκοτάδι
Αλλη μια ευκολη νικη,ο λυκος παντα νικάει το σκοτάδι
- hellegennes
Και σ' αυτό το φόρουμ θέλεις να κάνεις την κλινική περίπτωση που λες μια παπαριά χωρίς στοιχεία (και η οποία δεν βγάζει και νόημα) με την οποία συμφωνείς μόνος σου και ανακηρύσσεις τον εαυτό σου νικητή;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Μονο βιντεο απο τα βαφτίσια δεν εφεραhellegennes έγραψε: ↑15 Απρ 2021, 16:43Και σ' αυτό το φόρουμ θέλεις να κάνεις την κλινική περίπτωση που λες μια παπαριά χωρίς στοιχεία
- hellegennes
Σωστά. Μόνο δυο τελείως άσχετα γράμματα παραπάνω έχει ο λυγξ. Είναι απολύτως λογικό να έχει την ίδια ρίζα, αφού άλλωστε πρόκειται και για ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που συνδέει αυτά τα τελείως άσχετα μεταξύ τους ζώα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Μην μαλώνετε, τύποι. Ο λύκος προέρχεται από το φλάι

Dein Herz, meine Gier
Ab jetzt gehörst du nur mir
Ab jetzt gehörst du nur mir
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Είναι αγγλισμός η χρήση της λέξης "θέμα" ως συνώνυμο της λέξης "πρόβλημα";
από Έκτωρ » 27 Μαρ 2024, 22:28 » σε Γλωσσολογία - 10 Απαντήσεις
- 1270 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Unique
15 Ιουν 2024, 14:06
-